Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Proszę o pilną poradę- czy skoro to bita śmietana to ubijamy kwaśną śmietanę 30-36%? Czy słodką śmietankę???

Re: Poprosiłam męża, żeby

Poprosiłam męża, żeby kupił mi w sklepie śmietanę 30%. Przyniósł 18% i 12%

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Re: WSTAWAĆ ŚPIOCHY!!!!!

Mikserem ubijam śmietanę 30% kilka minut i wychodzi świetne :) -- LemuriA

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

szlemka napisała: > Proszę o pilną poradę- czy skoro to bita śmietana to ubijamy kwaśną śmietanę 30 > -36%? Czy słodką śmietankę??? Słodką, mnie najlepiej ubija się śmietany Łaciate, 30 i 36%, zawsze mi się, odpukać, udają. --

Re: A może wątek kulinarny VI

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: WIELKANOC

CHRZANOWA NA SMAŻONYM BOCZKU 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na twardo Boczek pokrój na kawałki, cebulę posiekaj. Podsmaż w rondlu razem

Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki

To właściwie mój ulubiony przepis - podsmażam szynkę parmeńską i orzechy włoskie, dodaję do tego śmietaną 30%, doprawiam i w tym czasie gotuję jeszcze makaron.

Re: A może jedzynie

SAŁATKA ZE ŚMIETANĄ I ROKPOLEM 2-3 główki sałaty, 3 małe obrane cebule, pokrojone w talarki rozdzielone na obrączki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki zmielonej gorczycy, 1/4 szklanki pokruszonego sera rokpol, posiekany szczypiorek Śmietanę wlać do pojemnika miksera

Re: A może wątek kulinarny VI

KAWA PO IRLANDZKU II 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: A może wątek kulinarny VI

SAŁATKA ZE ŚMIETANĄ I ROKPOLEM 2-3 główki sałaty, 3 małe obrane cebule, pokrojone w talarki rozdzielone na obrączki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki zmielonej gorczycy, 1/4 szklanki pokruszonego sera rokpol, posiekany szczypiorek Śmietanę wlać do pojemnika miksera

Re: Zaproszenia na kawę - nie tylko przepisy

Jeszcze raz Irisch Cofce 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: Jaka zupa do pizzy?

Na pi razy oko sześć porcji. 1/3 kostki masła 1 spora cebula ( drobno posiekana ) ok. 30 gr mąki 3 kubki( 250 ml) wywaru bulionu ok. 70 dkg twardego sera ( starty ) śmietana ( na oko ) Roztapiasz masło i dodajesz cebulę. Gotujesz 4-5 minut i dodajesz mąkę. Wychodzi zasmażka, a wtedy dodajesz

Re: A może wątek kulinarny V

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: szybki i sprawdzony tort.

minut (to zależy od piekarnika). W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę z Łowicza 30% z odrobiną cukru pudru i łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w zimnej wodzie i kroję brzoskwinie. Część brzoskwiń i śmietany zostawiam do dekoracji. Upieczony biszkopt przekrawam, ścinam boczki, okruszki i ścięte boczki

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

Re: Jej wysokość truskawka

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: A może jedzynie

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: A może wątek kulinarny V

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny VI

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: przepis potrzebny na już!

Ja mam prosty przepis, na tort lodowy, dzieci uwielbiają. Ubijam śmietanę 30% (litr) z cukrem pudrem, (nie za dużo bo reszta słodka) dodaję poktuszone bezy i startą na dużych oczkach czekoladę, wkładam do zamrażarki na noc. Po wyjęciu z zamrażarki dekoruję bitą śmietaną i bezikami. Nie podaję

sernik - czy to ma szansę się udać?

doświadczenie ze śmietaną 36%, która u nas jest z karagenem, mówi, by kupować 30%), 180 g cukru, 700 g dobrego tłustego twarogu, 8 jajek. Piec w kąpieli wodnej w 150 st. C ok. 1 h 25 min. I do tego jest mus śliwkowy. Boję się, że będzie to strasznie wodniste - 1 l śmietany, 8 jaj i tylko 700 g sera? Poza tym

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA ZE ŚLIWEK śliwek, 1 kg,cukru, 3 łyżki, żelatyny, 2 łyżki, śmietany 30%, 1 szklanka, cukru pudru, 2 łyżki śmietan fix, 1, kilka śliwek do dekoracji, kilka gałązek mięty Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny VI

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

Re: Małe, a mega kaloryczne.

Nugat. chipsy, słodzone toną cukru napoje - soki, pączki, torty z bitą śmietaną i owocami w galaretce, zupy na rosole podbite jajkiem i śmietaną 30%, tłuczone ziemniaki z masłem, albo jeszcze lepiej skwarkami, warzywa zasmażane, sosy zagęszczane mąką, wędlina z majonezem i sałatki majonezowe

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

Re: A może wątek kulinarny V

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Jej wysokość truskawka

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKOWE WARKOCZE 30 dag łyżek mąki, 5 łyżek śmietany 18%, jajko, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Wybijaj drewnianym wałkiem około 15 minut

Re: A może wątek kulinarny VI

FAWORKOWE WARKOCZE 30 dag łyżek mąki, 5 łyżek śmietany 18%, jajko, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Wybijaj drewnianym wałkiem około 15 minut

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

FAWORKOWE WARKOCZE 30 dag łyżek mąki, 5 łyżek śmietany 18%, jajko, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Wybijaj drewnianym wałkiem około 15 minut

Re: stolowka - co wy na to

Yyy Chodziłam na stołówkę lata temu. Prawie 30 lat temu... I pamiętam do dziś, jak błagałam, żeby mi czegoś nie nakładać. Moim największym koszmarem był ryż z cukrem i ze śmietaną. Taka kolejność - paćka ryżu, posypane cukrem i na to śmietana. No to ja, że bez śmietany! Ale nienienie, nauczycielka

Re: A może wątek kulinarny VI

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngCHRZANOWA NA SMAŻONYM BOCZKU 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngCHRZANOWA NA SMAŻONYM BOCZKU 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

Re: A może wątek kulinarny VI

śmietaną, zalać dynię i zapiekać 20 - 30 minut. Podawać w naczyniu w którym się zapiekała, posypaną suto siekanym koperkiem. Uwaga: taką samą zapiekankę można zrobić z kabaczka lub cukini. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

MALINOWA Z KNEDELKAMI 30 dag malin, po szklance jogurtu naturalnego, mleka i śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka miodu, Knedle: rogalik, 100 ml mleka, 10 dag twarogu, jajko, łyzeczka cukru, 3 łyżki mąki, cynamon do posypania Knedle: rogalik pokroić w kostkę, zalać mlekiem, Dodać twaróg

Re: A może wątek kulinarny VI

JAGODOWA Z GRZANKAMI 2 kromki chleba tostowego, 5 dag masła, 500 ml mleka, 10 dag cukru pudru, opakowania cukru waniliowego, 30 dag jagód, 10 dag kwaśnej śmietany Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, wsypać pieczywo, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko wlać do rondla

Re: któreś jest ze wsi? ;-) albo się zna? - mleko

Raczej dziecku bym nie dała do picia ,parę lat temu wpadłam na ten pomysł ,mój 17 latek dostał takie mleko do płatków tak go zsypało że wyglądał jakby miał zarazę ,przelej mleko do garnka ,dodaj 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu ,ogrzewaj powoli około 30 minut,serek się oddzielili od mleka ,wylej na

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

śmietaną, zalać dynię i zapiekać 20 - 30 minut. Podawać w naczyniu w którym się zapiekała, posypaną suto siekanym koperkiem. Uwaga: taką samą zapiekankę można zrobić z kabaczka lub cukini. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: A może jedzynie

śmietaną, zalać dynię i zapiekać 20 - 30 minut. Podawać w naczyniu w którym się zapiekała, posypaną suto siekanym koperkiem. Uwaga: taką samą zapiekankę można zrobić z kabaczka lub cukini.

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Wariacje na temat kurczaka

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnująca by mak nam się nie przypalił. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wyłączyć. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: A może wątek kulinarny V

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnująca by mak nam się nie przypalił. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wyłączyć. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Rurek 15.02.

wygra ten, kto najszybciej zje jedną rurkę. Czas będzie mierzył sędzia. Rurka waży ok. 35-38 g i mierzy 20 cm. Wypiekana jest z pszennej mąki bez polepszaczy według autorskiej receptury Konstantego Przewłockiego, założyciela firmy. Krem wyrabiany jest z 30-procentowej naturalnej śmietany

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Tort winogronowy z galaretką w winie rozpuszczaną

ubijając, żółtka i pozostałe składniki. Piec w temp. ok.180 na złoty kolor ok. 45. minut Masa: 3 łyżki żelatyny ½ szklanki mleka 1 szklanka białego wina (można dodać goździki i cynamon dla aromatu) 2 plastry cytryny 4 jajka 2/3 szklanki cukru 0,5 litra śmietany „łaciata” 30% 4 opakowania

Re: Jak jesć mniej kalorii?

Nie walczyć z kaloriami. Zjadać je i cieszyć się życiem. Słonina ma 813 kcal w 100g to po śniadaniu jajecznica z trzech żółtek i jednego całego jaja na słoninie z cebulka powinna zaspokoić moje potrzeby na cały dzień. A przecież piję kawę z 30 % śmietana i pozostałe posiłki. Ktoś wpisał na forum

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

MOTYLKI, KÓŁKA, KWIATKI 70 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 25 dag twarożku, 2 jajka, 30 dag śmietany 18%, cukier waniliowy, łyżka octu, olej, po łyżce sody i proszku do pieczenia, cukier puder do posypania Twarożek pokrusz, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, śmietanę, jajka, ocet, proszek i

Re: A może wątek kulinarny VI

, osączyć. Drobno posiekaną szynkę pokroić na niezbyt grube plasterki. Żaroodporne naczynie natłuścić, układać na przemian warstwę ziemniaków, cebuli i plastrów szynki. Posypać tartym serem. Śmietanę rozkłócić z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Zalać potrawę. Zapiekać 30 minut w 200 C. -- http

Re: A może wątek kulinarny VI

MOTYLKI, KÓŁKA, KWIATKI 70 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 25 dag twarożku, 2 jajka, 30 dag śmietany 18%, cukier waniliowy, łyżka octu, olej, po łyżce sody i proszku do pieczenia, cukier puder do posypania Twarożek pokrusz, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, śmietanę, jajka, ocet, proszek i

Re: A może wątek kulinarny VI

SERCA Z PIANKI Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, opakowanie żelatyny deserowej, galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) Do rondelka wlej śmietanę, wsyp cukier puder. Mieszając, podgrzej. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Masę śmietanową zmiksuj aż

Re: Poprosiłam męża, żeby

nauta_ napisała: > Poprosiłam męża, żeby kupił mi w sklepie śmietanę 30%. Przyniósł 18% i 12% http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif -- W sumie to uwazam, ze takie z biegunka albo

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MOTYLKI, KÓŁKA, KWIATKI 70 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 25 dag twarożku, 2 jajka, 30 dag śmietany 18%, cukier waniliowy, łyżka octu, olej, po łyżce sody i proszku do pieczenia, cukier puder do posypania Twarożek pokrusz, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, śmietanę, jajka, ocet, proszek i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERCA Z PIANKI Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, opakowanie żelatyny deserowej, galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) Do rondelka wlej śmietanę, wsyp cukier puder. Mieszając, podgrzej. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Masę śmietanową zmiksuj aż

Re: sernik np. wiedeński- babciny przepis

Piekłam kiedyś sernik który nosił nazwę "sernika wujenki Jadzi": 1,30 kg dobrego białego sera ale nie twarogu (przemleć) 60 dla cukru pudru 13 jajek (żóltka utrzeć z cukrem do białości) pół masła (roztopić i ochłodzić) śmietana 18 % cukier waniliowy, budyń lub 2 kopiaste łyżki mąki

Re: A może jedzynie

), dodać 4 łyżki śmietany lub mleka i około pół kubka mąki (6 -8 dkg). Wymieszać ciasto na gęstą masę, Ubić pianę dosyć sztywno i dodać ją do ciasta. Jabłka ułożone na półmisku zalać tym ciastem, wstawić do piekarnika, dość gorącego, na około 30 do 40 minut. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekały

Re: A może jedzynie

którym poddusiliśmy 2 średnie cebule z 15 dkg pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku, Dodajemy szklankę rosołu (może być z kostki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok, 30 minut. Potem solimy i dodajemy szczyptę mielonej papryki. Gulasz podprawiamy 1/2 l kwaśnej śmietany, raz tylko

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: A może wątek kulinarny V

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

czy śmietana mniej niż 30% tłuszczu się ubije?

Tak sie zastanawiam, że skoro 30% się ubija bez problemu, to moze spróbować na przykład z 22%? zawsze to mniej kalori :-) Macie jakies doswiadczenia w tej materii? Lekka jest Snieżka, ale niewiele ma to wspólnego ze smakiem prawdziwej bitej śmietany ... pozdrawiam Ewa

Nie da się uratować.

Ale możesz do niego dodać na przykład truskawki i będziesz miała deser. Krem z żelatyną? To zawsze zżeluje przecież. Prosty przepis podstawowy na krem/masę do przekładania ciast itp: - 1 szkl. śmietany 18% - 1 szkl. śmietany 30% - 1/2 szkl. cukru pudru - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka cukru

Re: Dieta z lat 80 a otyłość

Jak tak analizuję wtedy a dziś to wychodzi mi, że moje dzieci powinny być chude jak patyki bo: nie zabielam śmietaną i nie zaciągam mąką, makaron kupuję razowy, ryż brązowy, do smarowania masło, ale cienko, prawie zero kupnych wędlin, jak już to drogie i dobrej jakości, zupy gotuję na oliwie

Re: A może wątek kulinarny VI

), dodać 4 łyżki śmietany lub mleka i około pół kubka mąki (6 -8 dkg). Wymieszać ciasto na gęstą masę, Ubić pianę dosyć sztywno i dodać ją do ciasta. Jabłka ułożone na półmisku zalać tym ciastem, wstawić do piekarnika, dość gorącego, na około 30 do 40 minut. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekały

Re: śmietana 30% pyszna smietanka

ja zawsze kupuję w kartoniku z Gostynia i nigdy nie ubijam mikserem bo nie zawsze wychodzi.Ubijam rózgą i zawsze schłodzoną.

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżki cukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

% trzymam za Was kciuki. Pytanko małe kakao na utrwalanie to jakie mam kupić, a i czy ksylitol jest dozwolony i czy.smakuje lepiej od stewi? I czy naprawdę mogę ubić 30 śmietanę i ja wszamac? :-)

Re: Bosch Mum - przystawka do lodów

Szerokość (średnica) - u góry, bo jest szerzej niż u dołu - 18 cm. Wysokość 12,9 cm. W przepisie jest "śmietany", ale my dajemy taką rzadką 30% - raczej o taką chodzi.

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: Gołąbki - pytanie

Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne:-P -- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana 30

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin