Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Re: A może wątek kulinarny VI

KAWA PO IRLANDZKU II 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb

Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki

To właściwie mój ulubiony przepis - podsmażam szynkę parmeńską i orzechy włoskie, dodaję do tego śmietaną 30%, doprawiam i w tym czasie gotuję jeszcze makaron.

Re: Zaproszenia na kawę - nie tylko przepisy

Jeszcze raz Irisch Cofce 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Re: szybki i sprawdzony tort.

minut (to zależy od piekarnika). W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę z Łowicza 30% z odrobiną cukru pudru i łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w zimnej wodzie i kroję brzoskwinie. Część brzoskwiń i śmietany zostawiam do dekoracji. Upieczony biszkopt przekrawam, ścinam boczki, okruszki i ścięte boczki

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: A może wątek kulinarny V

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

Re: przepis potrzebny na już!

Ja mam prosty przepis, na tort lodowy, dzieci uwielbiają. Ubijam śmietanę 30% (litr) z cukrem pudrem, (nie za dużo bo reszta słodka) dodaję poktuszone bezy i startą na dużych oczkach czekoladę, wkładam do zamrażarki na noc. Po wyjęciu z zamrażarki dekoruję bitą śmietaną i bezikami. Nie podaję

Re: A może wątek kulinarny VI

MALINOWA Z KNEDELKAMI 30 dag malin, po szklance jogurtu naturalnego, mleka i śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka miodu, Knedle: rogalik, 100 ml mleka, 10 dag twarogu, jajko, łyzeczka cukru, 3 łyżki mąki, cynamon do posypania Knedle: rogalik pokroić w kostkę, zalać mlekiem, Dodać twaróg

Re: A może wątek kulinarny VI

JAGODOWA Z GRZANKAMI 2 kromki chleba tostowego, 5 dag masła, 500 ml mleka, 10 dag cukru pudru, opakowania cukru waniliowego, 30 dag jagód, 10 dag kwaśnej śmietany Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, wsypać pieczywo, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko wlać do rondla

Re: Małe, a mega kaloryczne.

Nugat. chipsy, słodzone toną cukru napoje - soki, pączki, torty z bitą śmietaną i owocami w galaretce, zupy na rosole podbite jajkiem i śmietaną 30%, tłuczone ziemniaki z masłem, albo jeszcze lepiej skwarkami, warzywa zasmażane, sosy zagęszczane mąką, wędlina z majonezem i sałatki majonezowe

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA ZE ŚLIWEK śliwek, 1 kg,cukru, 3 łyżki, żelatyny, 2 łyżki, śmietany 30%, 1 szklanka, cukru pudru, 2 łyżki śmietan fix, 1, kilka śliwek do dekoracji, kilka gałązek mięty Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny V

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Jej wysokość truskawka

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: stolowka - co wy na to

Yyy Chodziłam na stołówkę lata temu. Prawie 30 lat temu... I pamiętam do dziś, jak błagałam, żeby mi czegoś nie nakładać. Moim największym koszmarem był ryż z cukrem i ze śmietaną. Taka kolejność - paćka ryżu, posypane cukrem i na to śmietana. No to ja, że bez śmietany! Ale nienienie, nauczycielka

Re: A może wątek kulinarny V

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnująca by mak nam się nie przypalił. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wyłączyć. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: A może wątek kulinarny V

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnująca by mak nam się nie przypalił. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wyłączyć. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: Wariacje na temat kurczaka

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: któreś jest ze wsi? ;-) albo się zna? - mleko

Raczej dziecku bym nie dała do picia ,parę lat temu wpadłam na ten pomysł ,mój 17 latek dostał takie mleko do płatków tak go zsypało że wyglądał jakby miał zarazę ,przelej mleko do garnka ,dodaj 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu ,ogrzewaj powoli około 30 minut,serek się oddzielili od mleka ,wylej na

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/600/0114600958.jpg

Re: Potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/600/0114600958.jpg

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: A może wątek kulinarny V

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PORAMI 250 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szklanka śmietany kremówki, Farsz: 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, pory, trochę masła, trochę białego wina, trochę tartego sera gruyere Zagnieć kruche ciasto: połącz 250 g mąki ze 100 g masła, jajkiem i zimną wodą. Odstaw do

Re: A może wątek kulinarny V

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PORAMI 250 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szklanka śmietany kremówki, Farsz: 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, pory, trochę masła, trochę białego wina, trochę tartego sera gruyere Zagnieć kruche ciasto: połącz 250 g mąki ze 100 g masła, jajkiem i zimną wodą. Odstaw do

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Re: Jej wysokość truskawka

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: A może wątek kulinarny V

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: A może wątek kulinarny V

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Nie da się uratować.

Ale możesz do niego dodać na przykład truskawki i będziesz miała deser. Krem z żelatyną? To zawsze zżeluje przecież. Prosty przepis podstawowy na krem/masę do przekładania ciast itp: - 1 szkl. śmietany 18% - 1 szkl. śmietany 30% - 1/2 szkl. cukru pudru - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka cukru

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżki cukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

KARP FASZEROWANY KASZĄ GRYCZANĄ 1 karp o wadze około 1 kg, 8 dag kaszy gryczanej, 4 łyżki masła, 5 dag suszonych prawdziwków, 1-2 cebule, 200 ml śmietany 36%, 2 żółtka, sól, pieprz Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej

Re: A może wątek kulinarny V

KARP FASZEROWANY KASZĄ GRYCZANĄ 1 karp o wadze około 1 kg, 8 dag kaszy gryczanej, 4 łyżki masła, 5 dag suszonych prawdziwków, 1-2 cebule, 200 ml śmietany 36%, 2 żółtka, sól, pieprz Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Bosch Mum - przystawka do lodów

Szerokość (średnica) - u góry, bo jest szerzej niż u dołu - 18 cm. Wysokość 12,9 cm. W przepisie jest "śmietany", ale my dajemy taką rzadką 30% - raczej o taką chodzi.

Re: A może wątek kulinarny V

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Potrawy z grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Gołąbki - pytanie

Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne:-P -- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.

Re: Jej wysokość truskawka

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: A może wątek kulinarny V

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ZUPA KREM Z RYBY 30 dag filetów rybnych, 2 listki laurowe, 1 l bulionu warzywnego, łyżeczka curry, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 ziemniaki, 2 marchewki, sól, 2 łyżki śmietany 12%, olej http://img1.glitery.pl/dev1/0/120/189/0120189325.gif Bulion warzywny zagotuj, dodaj listki laurowe, posyp solą

Re: A może wątek kulinarny V

ZUPA KREM Z RYBY 30 dag filetów rybnych, 2 listki laurowe, 1 l bulionu warzywnego, łyżeczka curry, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 ziemniaki, 2 marchewki, sól, 2 łyżki śmietany 12%, olej http://img1.glitery.pl/dev1/0/120/189/0120189325.gif Bulion warzywny zagotuj, dodaj listki laurowe, posyp solą

Re: Warszawa-Torty

gorzka czekolada 60% to ok 20pln/kg, mascarpone ok 20pln/kg, świeże maliny borówki też coś koło tego, a jakis rum w ponczu, kawa, awokado.... nie ma szans żeby dobrej jakości tort kosztował mniej niż 60-90pln/kg, sam, prosty, bez ozdób. za 30pln/kg to najwyżej suche niemieckie blaty biszkoptowe

czy śmietana mniej niż 30% tłuszczu się ubije?

Tak sie zastanawiam, że skoro 30% się ubija bez problemu, to moze spróbować na przykład z 22%? zawsze to mniej kalori :-) Macie jakies doswiadczenia w tej materii? Lekka jest Snieżka, ale niewiele ma to wspólnego ze smakiem prawdziwej bitej śmietany ... pozdrawiam Ewa

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać

Re: powrót po 2 latach

Ja to rozumiem. Przecież te 1500 minimum trzeba uzbierać z białka i tluszczu. A jedząc bardzo tłusto, wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. 300 ml śmietany 30% daje już ok. 900 kcal. Jajka na boczku to kolejne 350- 450 kcal. A to są tylko 2 posiłki; ). Wcale nie jest trudno to uzbierać. Z

gołąbki

namoczonej bułki, bo nie wiem czy do gołąbków należy dodawać? Zawinęłam w liście i gotowałam koło 30-40 minut. Nie wiem gdzie tkwi błąd że farsz był twardawy. Co dodajecie do mięsa żeby było miekkie: gołąbki, kotlety. Słyszałam że niektórzy dodają śmietanę, wodę mineralną. Proszę o podpowiedzi.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JABŁKO W CIEŚCIE 2 kwaśne jabłka, ciasto: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki śmietany 30%, 1/2 łyżeczka cynamonu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania Przygotuj ciasto miksując wszystkie składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 minut w

Re: A może wątek kulinarny V

JABŁKO W CIEŚCIE 2 kwaśne jabłka, ciasto: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki śmietany 30%, 1/2 łyżeczka cynamonu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania Przygotuj ciasto miksując wszystkie składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 minut w

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ŁAMAŃCE Z MAKIEM 1 puszka masy makowej, dowolne bakalie, 3 łyżki śmietany, ew. kieliszek (100 ml) rumu lub likieru amaretto, ew. łyżka cukru waniliowego Ciasto: 30 dag mąki, 1/2 kostki miękkiego masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier i białko do przybrania

Re: A może wątek kulinarny V

ŁAMAŃCE Z MAKIEM 1 puszka masy makowej, dowolne bakalie, 3 łyżki śmietany, ew. kieliszek (100 ml) rumu lub likieru amaretto, ew. łyżka cukru waniliowego Ciasto: 30 dag mąki, 1/2 kostki miękkiego masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier i białko do przybrania

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać do

Re: A może wątek kulinarny V

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać do

Re: śmietana 30% pyszna smietanka

ja zawsze kupuję w kartoniku z Gostynia i nigdy nie ubijam mikserem bo nie zawsze wychodzi.Ubijam rózgą i zawsze schłodzoną.

Re: Nietypowo - tort urodzinowy;)

normalnej bitej śmietany. !0 minut roboty - zimna śmietana 30%, cukier, mikser i po temacie. na wierzch dekoracja z bitej śmietany, owoców itd. -- Dobro powraca:) www.siepomaga.pl/c

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: Nawet badziewnego słoiczka nie wyrzucą

ona wygrzebuje z kontenera > buteleczki po śmietanie sprzed 30 lat i mówi: słuchaj, ale ja sobie niezapominajki mogę do nich powkładać:D To już w zasadzie antyki są, słusznie mama ratowała :P

Re: Jej wysokość truskawka

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: A może wątek kulinarny V

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: Jej wysokość truskawka

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: A może wątek kulinarny V

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: powrót po 2 latach

dziś i wczoraj cały czas czytam wątki o utrwalaniu. Mimo ogromnej ochoty na słodkie i tłuste, nie odważę się na śmietanę 30%. Jak popatrzyłam co niektóre z dziewczyny jadły, to wymiękłam. Pewnie ze 3000 kcal dziennie. Ja obecnie marzę o tłuszczu. Mam problem z wypróżnieniem. Jutro planuje

Re: co jest z tą kremówką???

Ostatnio trafiłam na program Bosackiej o śmietanach właśnie i te wszystkie dodatki są dlatego, że prawdziwa śmietana jest dla przeciętnego konsumenta niewyględna. Rzadkie to to, woda się oddziela, o fuj i blee. Dlatego sypią jakieś ulepszacze. Ja do ubijania używam 30% łaciatej, zawiodła mnie RAZ

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana 30

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin