Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki

To właściwie mój ulubiony przepis - podsmażam szynkę parmeńską i orzechy włoskie, dodaję do tego śmietaną 30%, doprawiam i w tym czasie gotuję jeszcze makaron.

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny V

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Re: szybki i sprawdzony tort.

minut (to zależy od piekarnika). W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę z Łowicza 30% z odrobiną cukru pudru i łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w zimnej wodzie i kroję brzoskwinie. Część brzoskwiń i śmietany zostawiam do dekoracji. Upieczony biszkopt przekrawam, ścinam boczki, okruszki i ścięte boczki

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: przepis potrzebny na już!

Ja mam prosty przepis, na tort lodowy, dzieci uwielbiają. Ubijam śmietanę 30% (litr) z cukrem pudrem, (nie za dużo bo reszta słodka) dodaję poktuszone bezy i startą na dużych oczkach czekoladę, wkładam do zamrażarki na noc. Po wyjęciu z zamrażarki dekoruję bitą śmietaną i bezikami. Nie podaję

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

Re: Małe, a mega kaloryczne.

Nugat. chipsy, słodzone toną cukru napoje - soki, pączki, torty z bitą śmietaną i owocami w galaretce, zupy na rosole podbite jajkiem i śmietaną 30%, tłuczone ziemniaki z masłem, albo jeszcze lepiej skwarkami, warzywa zasmażane, sosy zagęszczane mąką, wędlina z majonezem i sałatki majonezowe

Re: A może wątek kulinarny V

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: Jej wysokość truskawka

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: stolowka - co wy na to

Yyy Chodziłam na stołówkę lata temu. Prawie 30 lat temu... I pamiętam do dziś, jak błagałam, żeby mi czegoś nie nakładać. Moim największym koszmarem był ryż z cukrem i ze śmietaną. Taka kolejność - paćka ryżu, posypane cukrem i na to śmietana. No to ja, że bez śmietany! Ale nienienie, nauczycielka

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA ZE ŚLIWEK śliwek, 1 kg,cukru, 3 łyżki, żelatyny, 2 łyżki, śmietany 30%, 1 szklanka, cukru pudru, 2 łyżki śmietan fix, 1, kilka śliwek do dekoracji, kilka gałązek mięty Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w

Re: A może wątek kulinarny V

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: Wariacje na temat kurczaka

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: A może wątek kulinarny V

cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://img1.glitery.pl/dev1/0/114/601/0114601006.jpg

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA TRUSKAWKOWA 50 dag truskawek, około 1/8 litra soku pomarańczowego, 17,5 dag cukru, 2-3 dag żelatyny, 1/4 l śmietany, 5 dag zmielonych migdałów Truskawki umyć, przeciąć każdą na pół i zalać sokiem pomarańczowym z cukrem. Kilka ładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Odstawić na 30

Re: Jej wysokość truskawka

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

KREMOWE LODY 1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag truskawek Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie. Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie godziny. W tym czasie lody kilka razy

Re: A może wątek kulinarny V

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

przygotuj pozostałe galaretki. Śmietanę i cukier puder ubij. Schładzaj przez około 30 minut. Dodaj borówki, wymieszaj. Kremem napełnij pucharki z galaretkami. Udekoruj kolorową posypką i borówkami. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Re: A może wątek kulinarny V

, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem

Nie da się uratować.

Ale możesz do niego dodać na przykład truskawki i będziesz miała deser. Krem z żelatyną? To zawsze zżeluje przecież. Prosty przepis podstawowy na krem/masę do przekładania ciast itp: - 1 szkl. śmietany 18% - 1 szkl. śmietany 30% - 1/2 szkl. cukru pudru - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka cukru

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżki cukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: A może wątek kulinarny V

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1-2 ząbki czosnku, około 1 i 1/2 rosołu, 10 -15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3-4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i zeszklić na maśle i

Re: Potrawy z grzybów

. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. -- MADOHORA FORUM

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ZUPA KREM Z RYBY 30 dag filetów rybnych, 2 listki laurowe, 1 l bulionu warzywnego, łyżeczka curry, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 ziemniaki, 2 marchewki, sól, 2 łyżki śmietany 12%, olej http://img1.glitery.pl/dev1/0/120/189/0120189325.gif Bulion warzywny zagotuj, dodaj listki laurowe, posyp solą

Re: A może wątek kulinarny V

ZUPA KREM Z RYBY 30 dag filetów rybnych, 2 listki laurowe, 1 l bulionu warzywnego, łyżeczka curry, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 ziemniaki, 2 marchewki, sól, 2 łyżki śmietany 12%, olej http://img1.glitery.pl/dev1/0/120/189/0120189325.gif Bulion warzywny zagotuj, dodaj listki laurowe, posyp solą

Re: Bosch Mum - przystawka do lodów

Szerokość (średnica) - u góry, bo jest szerzej niż u dołu - 18 cm. Wysokość 12,9 cm. W przepisie jest "śmietany", ale my dajemy taką rzadką 30% - raczej o taką chodzi.

Re: Gołąbki - pytanie

Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne:-P -- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JABŁKO W CIEŚCIE 2 kwaśne jabłka, ciasto: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki śmietany 30%, 1/2 łyżeczka cynamonu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania Przygotuj ciasto miksując wszystkie składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 minut w

Re: A może wątek kulinarny V

JABŁKO W CIEŚCIE 2 kwaśne jabłka, ciasto: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki śmietany 30%, 1/2 łyżeczka cynamonu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania Przygotuj ciasto miksując wszystkie składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 minut w

Re: powrót po 2 latach

Ja to rozumiem. Przecież te 1500 minimum trzeba uzbierać z białka i tluszczu. A jedząc bardzo tłusto, wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. 300 ml śmietany 30% daje już ok. 900 kcal. Jajka na boczku to kolejne 350- 450 kcal. A to są tylko 2 posiłki; ). Wcale nie jest trudno to uzbierać. Z

Re: Jej wysokość truskawka

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: A może wątek kulinarny V

KOLOROWY DESER Z GALARETEK 3 opakowania galaretek różnych kolorów•300g śmietany kremówki 30%•owoce jagodowe•opcjonalnie: łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierwszą galaretkę rozlewamy do naczyń na desery. Wstawiamy do

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać do

Re: A może wątek kulinarny V

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKI 1 galaretka truskawkowa, 15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych), 150-200 ml śmietanki 30%, 2 kostki gorzkiej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Podzielić na trzy części. Jedną trzecią galaretki wlać do

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: powrót po 2 latach

dziś i wczoraj cały czas czytam wątki o utrwalaniu. Mimo ogromnej ochoty na słodkie i tłuste, nie odważę się na śmietanę 30%. Jak popatrzyłam co niektóre z dziewczyny jadły, to wymiękłam. Pewnie ze 3000 kcal dziennie. Ja obecnie marzę o tłuszczu. Mam problem z wypróżnieniem. Jutro planuje

Re: A może wątek kulinarny V

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHA TARTA 30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Re: Nietypowo - tort urodzinowy;)

normalnej bitej śmietany. !0 minut roboty - zimna śmietana 30%, cukier, mikser i po temacie. na wierzch dekoracja z bitej śmietany, owoców itd. -- Dobro powraca:) www.siepomaga.pl/c

Re: Nawet badziewnego słoiczka nie wyrzucą

ona wygrzebuje z kontenera > buteleczki po śmietanie sprzed 30 lat i mówi: słuchaj, ale ja sobie niezapominajki mogę do nich powkładać:D To już w zasadzie antyki są, słusznie mama ratowała :P

Re: Jej wysokość truskawka

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: A może wątek kulinarny V

wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,g dy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną. Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować

Re: Jej wysokość truskawka

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: A może wątek kulinarny V

LODY JAGODOWE 2 szklanki czarnych jagód 3/4 szklanki cukru spora szczypta soli 1 szklanka mleka 1,5 szklanki 36% śmietany Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do

Re: co jest z tą kremówką???

Ostatnio trafiłam na program Bosackiej o śmietanach właśnie i te wszystkie dodatki są dlatego, że prawdziwa śmietana jest dla przeciętnego konsumenta niewyględna. Rzadkie to to, woda się oddziela, o fuj i blee. Dlatego sypią jakieś ulepszacze. Ja do ubijania używam 30% łaciatej, zawiodła mnie RAZ

Re: Mam żółtka i chcę je przerobić na krem

Może coś w stylu tiramisu, ale z dodatkiem ubitej 30% śmietany, żeby był lżejszy? Połowę żółtek wtedy zamrozić. Wszelkie kremy maślane będą moim zdaniem za ciężkie. Albo: 6 żółtek 2 łyżki mąki tortowej 2 szklanki mleka ok. 120 g cukru wyskrobany miąższ z laski wanilii lub kilka kropel aromatu

Re: Potrawy z grzybów

KLOPSIKI W SOSIE BOROWIKOWYM Składniki: 50 g mielonego mięsa, 1 bułka, 1 jajko, 1/8 l. mleka, 5 dag parmezanu, 6 dag mąki, 4 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz,1 cebula, 30 dag borowików, 1/8 l. śmietany, ½ l. rosołu Przygotować sos: Grzyby oczyścić i pokroić, cebulę obrać

goraczka po jogurcie naturalnym?

był lekki i nie zwracałam na niego większej uwagi. W czwartek córa dostała trochę śmietany 30% bez cukru, a w pt jednego pieroga z białym wiejski serem. W sobotę nad ranem pokasływanie i do południa gorączka 38.8 po 6 godzinach od podania leku 39.4. W niedziele już bez gorączki,lekki ból gardła

czy śmietana mniej niż 30% tłuszczu się ubije?

Tak sie zastanawiam, że skoro 30% się ubija bez problemu, to moze spróbować na przykład z 22%? zawsze to mniej kalori :-) Macie jakies doswiadczenia w tej materii? Lekka jest Snieżka, ale niewiele ma to wspólnego ze smakiem prawdziwej bitej śmietany ... pozdrawiam Ewa

Re: A może wątek kulinarny V

SOS SEROWY 150 ml śmietany 30%, 15 dag żółtego sera, 10 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli

Re: A może wątek kulinarny V

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 50 dag młodej kapusty, sól, 10 dag cebuli, oliwa lub olej, 10 dag marchwi, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki śmietany 18%, majeranek, pieprz Młodą kapustę opłukać i poszatkować. Posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Marchew obrać, opłukać i

Naleśniki-jakie

Smażyłam naleśniki -jak to mam w zwyczaju 2-3 razy w miesiącu. Tym razem z borówkami-borówki zmiksowane , trochę cukru i żelatyna-taka galaretka jakby, do tego bita śmietana ( śmietana 30% +cukier puder-zmiksowane), na wierzch surowe owoce. Dzieciaki okrzyknęły mnie znowu najlepszą mamą na świecie

Re: Jej wysokość truskawka

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: A może wątek kulinarny V

powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki

Re: śmietana 30% pyszna smietanka

ja zawsze kupuję w kartoniku z Gostynia i nigdy nie ubijam mikserem bo nie zawsze wychodzi.Ubijam rózgą i zawsze schłodzoną.

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: A może wątek kulinarny V

GALARETKA MALINOWE SERCE 30 dag malin, 1/2 l jogurtu malinowego, 1/8 l mleka. 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 dag żelatyny, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/8 l śmietany Umyć i przebrać maliny. Jogurt wymieszać, dodać około 20 dag malin i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki

Re: A może wątek kulinarny V

KREMÓWKA Mleko 650 ml •Śmietanka 30% 200 ml •Mąka pszenna 7 dkg •mąka ziemniaczana 5 dkg •Cukier wanilinowy 3 op. •Cukier 6 łyżek •żółtko jaja kurzego 4 szt •Olejek waniliowy 1 szt. Masło 1 kostka •BITA ŚMIETANA •śmietanka 36% 400ml •śmietanka 30

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK Z MASĄ PRALINOWĄ 30 dag mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajko, 1 żółtko, 15 dag śmietany, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagnieść ciasto z taką ilością mąki aby można je rozwałkować. Placek grubości 1/2 cm położyć na natłuszczoną formę i upiec

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY BISZKOPTOWE 15 dag biszkoptów, 5 dag twardej czekolady, 33 dag śmietany kremówki, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka Jaja ubić na parze porcjami dosypując cukier. Ubijać do momentu aż masa będzie puszysta. Ubijając wlewać gorące mleko. Kiedy krem ostygnie wlać śmietanę i

Re: Oświadczam

śmietaną 30% i podam se ze świderkami mmmmm mmmmm :) -- kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana.

Re: co się dzieje ze śmietaną?

Miałam ten sam problem tylko w święta,kiedy robiłam ciasto.Mąż z córką 2 razy do sklepu biegali,bo nie mogłam ubić na sztywno śmietany kremówki.Już pomijam fakt,że śmietana UHT przynajmniej w moim przypadku nigdy się nie ubije dobrze,zawsze są grudy.Kupiłam najpierw 30% z Zotta,masakra.Kupił potem

Re: Ostrzegajmy sie

Smak śmietany ze skrobią robi się mniej wyraźny, czasami wręcz ziemisty. No i zachowuje się ona inaczej w użyciu. Ja śmietany używam mało. Jeśli już to 30% do ubijania. Zupełnie inaczej ubija się taka poprawiana, inaczej "czysta". -- Muranów

Re: Wariacje na temat kurczaka

MAKARONOWA POTRAWKA 2 pory pokrojone w krążki, 2 cebula pokrojona w kostkę, 2 plastry szynki lub podsmażona pierś kurczaka, 30-50 dag pieczarek, śmietana do sosu 250 ml, makaron, sól, pieprz Wszystko osobno podsmażyć, poza szynką, wrzucić do jednego garnka, przyprawić, zalać śmietaną i dusić 20-30

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

STRACIATELLA ŚMIETANKOWA 1 kg mielonego twarogu, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki śmietany 30%, po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Czekolady podziel na kawałeczki (4 kostki odłóż do dekoracji). Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASCHA KANDYZOWANA 1 kg tłustego twarogu, 12 dag masła, 30 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 6 żółtek, 40 dag posiekanych bakalii i owoców kandyzowanych, szklanka śmietany 12% Żółtka utrzyj z cukrami. Śmietanę zagotuj, dodaj masę żółtkową podgrzewając (uważaj by się nie zagotowała) 3 minuty

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

BAKŁAŻAN FASZEROWANY PRAWDZIWKAMI 3 bakłażany •½ kg świeżych prawdziwków •cebulę •jajko •½ szklanki gęstej dobrej tłustej śmietany •1/3 szklanki oliwy •3 łyżki bułki tartej •2 łyżki natki pietruszki •2 łyżki siekanego szczypiorku •sól i

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY TRUSKAWKOWE truskawki, 75 dag, cukier, 7 łyżek, galaretka truskawkowa, 1 łyżka, siekane migdały, 5 łyżek Miód, 5 łyżek, Śmietana kremówka, 25 dag, cukier waniliowy, 2 torebki, kwaśna, gęsta śmietana (22%), 25 dag Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana 30