Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Poszukuje śmietany

Dlaczego polscy producenci masowo dodają karagen do śmietan 30%???! Po jakiego grzyba?!

Re: Jemy czereśnie i kurki!!

Sos z kurek wyszedł mi pyszny,dodałam przyrumienioną cebulkę,czosnek,natkę pietruszki,śmietanę 30%

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

E tam, bzdury. Polskie wyroby mleczne sa naj... a jeszcze jak powspominasz to 'super maslo z PRL' to juz odjazd byl.

Re: Pomocy,śmietana 30%mlekovit,nie chce się ubić

dokladnie ja tez kiedys mieszkalam w niemczech i ubijajac smietane niemiecka nie musialam zadnych misek chlodzic i zawsze sie ubila byla super puszysta i sztywna ,polskie smietany to dno juz chyba wszystkie w polsce probowalam i zadna sie nie ubila jak niemiecka

Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Proszę o pilną poradę- czy skoro to bita śmietana to ubijamy kwaśną śmietanę 30-36%? Czy słodką śmietankę???

Re: Poszukuje śmietany

potwierdzam, Maluta ma rewelacyjną śmietanę, kupuję na podmiejskim targu nie wiem jak z 30tkami, ale 18% można jeść łyżką bez niczego

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ 30 dag truskawek, cukier, słodka śmietana Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy. Pozostawiamy aby ociekły z wody. Przekładamy do miseczek lub salaterek. Każdą porcję słodzimy i zalewamy słodką śmietaną. Banalne, proste ale i tak "nasze ulubiene" -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ 30 dag truskawek, cukier, słodka śmietana Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy. Pozostawiamy aby ociekły z wody. Przekładamy do miseczek lub salaterek. Każdą porcję słodzimy i zalewamy słodką śmietaną. Banalne, proste ale i tak "nasze ulubiene" -- http

Re: Poprosiłam męża, żeby

Poprosiłam męża, żeby kupił mi w sklepie śmietanę 30%. Przyniósł 18% i 12%

Re: WSTAWAĆ ŚPIOCHY!!!!!

Mikserem ubijam śmietanę 30% kilka minut i wychodzi świetne :) -- LemuriA

Re: Dania z ryb

Przepraszam,zapomniałem ( skleroza nie boli ) że do garnka po przełożeniu do niego usmażonej ryby i włożeniu masła i koperku należy wlać ok.200 ml. 30% śmietany.Po pół godzinie śmietana z masłem utworzy przezroczysty ,pyszny sosik a ryba nabierze niepowtarzalnego smaku. SMACZNEGO

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

szlemka napisała: > Proszę o pilną poradę- czy skoro to bita śmietana to ubijamy kwaśną śmietanę 30 > -36%? Czy słodką śmietankę??? Słodką, mnie najlepiej ubija się śmietany Łaciate, 30 i 36%, zawsze mi się, odpukać, udają. --

Re: Jej wysokość truskawka

NAPÓJ TRUSKAWKOWO - MALINOWY 1 małe opakowanie mrożonych truskawek lub 30 dag świeżych, sok malinowy, miód do posłodzenia, średni kubek kefiru, śmietana 18% -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM CHRZANOWY 1 cytryna, 2 szczypty soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 250 ml kremówki (30%) śmietany, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka startego świeżego imbiru Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy ze śmietaną. Ubijamy śmietanę mikserem lub trzepaczką, mieszamy z

Re: A może wątek kulinarny VII

NAPÓJ TRUSKAWKOWO - MALINOWY 1 małe opakowanie mrożonych truskawek lub 30 dag świeżych, sok malinowy, miód do posłodzenia, średni kubek kefiru, śmietana 18% -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

KOKTAJL TRUSKAWKOWY 30 dag truskawek, 1 średni kefir, 1 opakowanie słodkiej śmietany, łyżeczka soku z cytryny, cukier do smaku Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody. Rozdrabniamy i miksujemy na jednolitą masę. Do masy truskawkowej dodajemy kefir, śmietanę oraz łyżeczkę

Re: A może wątek kulinarny VII

KOKTAJL TRUSKAWKOWY 30 dag truskawek, 1 średni kefir, 1 opakowanie słodkiej śmietany, łyżeczka soku z cytryny, cukier do smaku Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody. Rozdrabniamy i miksujemy na jednolitą masę. Do masy truskawkowej dodajemy kefir, śmietanę oraz łyżeczkę

Re: Drobnej porady potrzebuję

gulcia77 napisała: > Ponieważ dziś Dzień Ojca, a tata przyjeżdża wieczorem, postanowiłam zrobić ptysie z bitą > śmietaną. Niestety, w mojej dziurze nie da się kupić zagęstnika do śmietany, A tłustej śmietanki, 30-36% też nie ma...? To chyba wszędzie jest. Ubija się jak złoto i w

Nie olej a dobra co najmniej 30% śmietana.

Po cholerę do czekolady dodawać olej, który ma swój aromat. No i biała czekolada jeśli napisy mają być widoczne.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: A może wątek kulinarny VI

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

SURÓWKA Z MARCHWI Z JABŁKIEM 30 dkg marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier-puder do smaku, siekany koperek Marchew wyszorować, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem i podprawioną cukrem

Re: Drobnej porady potrzebuję

Sąsiad ma 30 mlecznych krów :) Właśnie byczę się na wsi i co rano robię sobie spacerek z kanką po mleko i czasami śmietanę. Pochwalę się, że ptysie wyszły jak złoto, śmietana trzyma się twardo bez zagęstników, tylko z cukrem i odrobiną esencji waniliowej, a panowie są już na wysokości Aleksandrowa

Na miejscu p.Śmietany zaczekałbym do 30.11

Ile to juz razy czyniono taki raban i grano larum, a potem okazywało sie ze jednak niepotrzebnie. Tyleze potem pan Śmietana juz tego nie odszczekiwał !

dlaczego mój

wątek tartowy został usunięty? pytałam o zamiennik śmietany 30%, chciałam odpowiedzieć Bene, ale wątku nie ma...

Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki

To właściwie mój ulubiony przepis - podsmażam szynkę parmeńską i orzechy włoskie, dodaję do tego śmietaną 30%, doprawiam i w tym czasie gotuję jeszcze makaron.

Re: A może wątek kulinarny VII

PURRE ZIEMNIACZANE Z MUSZTARDĄ 1 kg kremowych ziemniaków, 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy, 100 ml śmietany 30%, sól pieprz Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odparuj a następnie przeciśnij przez praskę lub rozgnieść tłuszczem na purre. Dodaj

Re: A może wątek kulinarny VI

CZARNE PRALINKI 500 g śmietanki 30-36 %, 10 łyżeczek żelatyny spożywczej, 30 g włoskich ciasteczek amaretto lub innych kruchych ciasteczek migdałowych, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 2 łyżki rumu, bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji ciasteczka

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: WIELKANOC

CHRZANOWA NA SMAŻONYM BOCZKU 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na twardo Boczek pokrój na kawałki, cebulę posiekaj. Podsmaż w rondlu razem

Re: Jej wysokość truskawka

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: A może jedzynie

SAŁATKA ZE ŚMIETANĄ I ROKPOLEM 2-3 główki sałaty, 3 małe obrane cebule, pokrojone w talarki rozdzielone na obrączki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki zmielonej gorczycy, 1/4 szklanki pokruszonego sera rokpol, posiekany szczypiorek Śmietanę wlać do pojemnika miksera

Re: A może wątek kulinarny VII

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: A może wątek kulinarny VI

KAWA PO IRLANDZKU II 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Zaproszenia na kawę - nie tylko przepisy

Jeszcze raz Irisch Cofce 50 ml śmietanki, łyżeczka cukru pudru, filiżanka kawy, 30 ml whisky Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Do filiżanki nalać whisky, potem gorącą kawę, Na wierzch położyć śmietanę i od razu podawać. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Jej wysokość truskawka

miętą. Spód biszkoptowy posmarować śmietaną, ułożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

TORCIK ŚMIETANKOWY Z BORÓWKAMI galaretki o smaków owoców leśnych, 3 sztuki, śmietana 30%, pół litra, biszkopty podłużne, pół opakowania, borówki amerykańskie lub inne owoce(np.jagody, maliny), Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody, studzimy. Śmietanę ubijamy a pod koniec ubijania

Re: Jej wysokość truskawka

TORCIK ŚMIETANKOWY Z BORÓWKAMI galaretki o smaków owoców leśnych, 3 sztuki, śmietana 30%, pół litra, biszkopty podłużne, pół opakowania, borówki amerykańskie lub inne owoce(np.jagody, maliny), Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody, studzimy. Śmietanę ubijamy a pod koniec ubijania

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 l rosołu, 10 - 15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3 - 4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojony czosnek. Dodać do

Re: A może wątek kulinarny VI

SAŁATKA ZE ŚMIETANĄ I ROKPOLEM 2-3 główki sałaty, 3 małe obrane cebule, pokrojone w talarki rozdzielone na obrączki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki zmielonej gorczycy, 1/4 szklanki pokruszonego sera rokpol, posiekany szczypiorek Śmietanę wlać do pojemnika miksera

Re: szybki i sprawdzony tort.

minut (to zależy od piekarnika). W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę z Łowicza 30% z odrobiną cukru pudru i łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w zimnej wodzie i kroję brzoskwinie. Część brzoskwiń i śmietany zostawiam do dekoracji. Upieczony biszkopt przekrawam, ścinam boczki, okruszki i ścięte boczki

Re: Kto się wstydzi Biedronki?

Jest mi po drodze. W dodatku w naszym miasteczku tylko Biedronka ma śmietanę 30% w kubełkach. :) aga

Re: Jaka zupa do pizzy?

Na pi razy oko sześć porcji. 1/3 kostki masła 1 spora cebula ( drobno posiekana ) ok. 30 gr mąki 3 kubki( 250 ml) wywaru bulionu ok. 70 dkg twardego sera ( starty ) śmietana ( na oko ) Roztapiasz masło i dodajesz cebulę. Gotujesz 4-5 minut i dodajesz mąkę. Wychodzi zasmażka, a wtedy dodajesz

Re: Skąd parcie na niezdrowe jedzenie?

ilość. Można do zupy dodać 1 -2 duże łyżki śmietany 30% można do tej samej zupy dodać 350 ml kubek śmietany 30% - to z życia wzięte - osoba wlewająca cały kubas śmietany i popełniająca szereg innych błędów żywieniowych ma zrujnowane zdrowie, z cukrzycą na czele, ale "nie umie inaczej gotować".

śmietana 30% pyszna smietanka

jak zrobic ta pyszna smietanke? kiedys kupilam taka smietane i ubijalam mikserem i nic nie wyszlo? czy trzeba cos dodac?

Re: Swojskie Wędliny i wiele więcej z dostawą do

Do Wołomina jeżdżę od czasu do czasu po najlepsze rurki z bitą śmietaną, najlepsze jakie jadłem od 20 lat. Wszystkim polecam, boczna uliczka od rynku, około 30m. A mi marka ekmat - kobieta/mężczyzna wobec 100% wypowiedzi nie kojarzy mi się z niczym dobrym. Wędliny własnego wyrobu, też sporadycznie

Re: A może wątek kulinarny VI

STRUCLA KRUCHO - DROŻDŻOWA Z MAKIEM 1 kg mąki, 30 dag masła, 30 dag cukru pudru, 4 jajka, 6 żółte, 10 dag drożdży, 2/3 szklanki śmietany; Masa makowa: 60 dag maku, 30 dag masła, 30 dag cukru, 4 żółtka Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, jajka, żółtka, rozkruszone drożdże i część śmietany

Re: A może wątek kulinarny VI

KISZ SEROWY 45 dag mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 30 dag Emmentalera 30 dag sera koziego (półtwardego) 20-25 dag sera typu rokpol świeże oregano Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj mikserem ze

Re: Tort z bitą śmietaną

Ja daję śmietanę 30% i na 0,5 litra śmietany 2 opanowania śmietanfixu, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Mikser... malakser... eee... robot?

Kasia MPM :) Dostaliśmy ją od nieteściów w prezencie świąteczno-przeprowadzkowym i nie wyobrażam sobie gotowania bez niej. Robi wszystko, a w porównaniu ze zwykłym mikserem/blenderem robi to szybciej. Zrobienie pasty typu guacamole to 30 sekund, z czego 15 zajmuje wrzucanie do niej rzeczy, tak samo

Re: przepis potrzebny na już!

Ja mam prosty przepis, na tort lodowy, dzieci uwielbiają. Ubijam śmietanę 30% (litr) z cukrem pudrem, (nie za dużo bo reszta słodka) dodaję poktuszone bezy i startą na dużych oczkach czekoladę, wkładam do zamrażarki na noc. Po wyjęciu z zamrażarki dekoruję bitą śmietaną i bezikami. Nie podaję

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: Potrawy z grzybów

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: Jej wysokość truskawka

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: A może jedzynie

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: Masa do placków bezowych

Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów. -- JS

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: A może wątek kulinarny VII

GULASZ Z PIECZAREK LUB INNYCH GRZYBÓW 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 1 łyżka stołowa wywaru z rosołu (bulion grzybowy), 3 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, masło, woda, mąką na zasmażkę Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę

Re: co się dzieje ze śmietaną?

W kwaśnych zupach śmietana zawsze się zetnie. Zaczęłam kupować 30% i problem się skończył. Nie hartuję, wlewam bezpośrednio do zupy/sosu i mam problem z głowy.

Re: A może wątek kulinarny VI

BIAŁE PRALINKI 500 g śmietanki 30-36%, 10 łyżeczek żelatyny spożywczej, 4 łyżki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas mieszaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia

Re: Małe, a mega kaloryczne.

Nugat. chipsy, słodzone toną cukru napoje - soki, pączki, torty z bitą śmietaną i owocami w galaretce, zupy na rosole podbite jajkiem i śmietaną 30%, tłuczone ziemniaki z masłem, albo jeszcze lepiej skwarkami, warzywa zasmażane, sosy zagęszczane mąką, wędlina z majonezem i sałatki majonezowe

Re: sernik na zimno z torebki

cytrynowe 200 g wiórek kokosowych 500 ml śmietany kremówki 30% 2 paczki biszkoptów podłóżnych likier kokosowy do nasączenia biszkoptów prażone migdały Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do galaretki, mieszać aż się rozpuści, odstawić do wystudzenia

Re: Totalitaryzmem to jest zakaz palenia maryśki.

A dlaczego nie zakazać produkcji śmietany 30%, słoniny, szynki babuni, słodyczy wszelakich, cukru, soli? To wszystko są zabójcy.

czy śmietana mniej niż 30% tłuszczu się ubije?

Tak sie zastanawiam, że skoro 30% się ubija bez problemu, to moze spróbować na przykład z 22%? zawsze to mniej kalori :-) Macie jakies doswiadczenia w tej materii? Lekka jest Snieżka, ale niewiele ma to wspólnego ze smakiem prawdziwej bitej śmietany ... pozdrawiam Ewa

sernik - czy to ma szansę się udać?

doświadczenie ze śmietaną 36%, która u nas jest z karagenem, mówi, by kupować 30%), 180 g cukru, 700 g dobrego tłustego twarogu, 8 jajek. Piec w kąpieli wodnej w 150 st. C ok. 1 h 25 min. I do tego jest mus śliwkowy. Boję się, że będzie to strasznie wodniste - 1 l śmietany, 8 jaj i tylko 700 g sera? Poza tym

Re: A może wątek kulinarny VI

DESER OWOCOWY 20 dkg jabłek, 20 dkg gruszek, 30 dkg wiśni bez pestek, cytryna, 25 dkg bitej śmietany, 25 dkg cukru kryształu, 100 ml wiśniówki, 5 dkg galaretki agrestowej Umyte jabłka i gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny

Re: Jej wysokość truskawka

MUS TRUSKAWKOWY Składniki: 1/2 l jogurtu greckiego naturalnego, 1/4 l słodkiej śmietany 18%, 2 galaretki truskawkowe 30 dag truskawek, 2 łyżki melisy cytrynowej, 2 łyżkicukru Truskawki umyj, usuń szypułki, część pozostaw do dekoracji. Pozostałe posyp 2 łyżeczkami cukru. Galaretkę rozpuść w

Re: śmietana 30% pyszna smietanka

ja zawsze kupuję w kartoniku z Gostynia i nigdy nie ubijam mikserem bo nie zawsze wychodzi.Ubijam rózgą i zawsze schłodzoną.

Re: A może wątek kulinarny VI

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

śmietana do tarty -zamiennik

czy do tarty na cieście francuskim z łososiem wędzonym (według przepisu pascala), zamiast śmietany 30% mogę dać 18%? czy lepiej jogurt grecki? czy nic z tego nie wyjdzie? dobrzy ludzie pomóżcie!

Re: jak zrobić kurki w śmietanie...

No właśnie, z 30-tką też wyjdzie. Mnie zastanawia ten smak, zjełczała śmietana ?

Re: stolowka - co wy na to

Yyy Chodziłam na stołówkę lata temu. Prawie 30 lat temu... I pamiętam do dziś, jak błagałam, żeby mi czegoś nie nakładać. Moim największym koszmarem był ryż z cukrem i ze śmietaną. Taka kolejność - paćka ryżu, posypane cukrem i na to śmietana. No to ja, że bez śmietany! Ale nienienie, nauczycielka

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKOWE WARKOCZE 30 dag łyżek mąki, 5 łyżek śmietany 18%, jajko, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Wybijaj drewnianym wałkiem około 15 minut

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny VI

TARTA Z PLEŚNIOWYM SEREM 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 5 jajek, łyżka wody, 2 cebule średniej wielkości, 25 dag sera pleśniowego, świeży tymianek, 100 ml śmietany kremówki, 10 dag zielonych oliwek Mąkę z masłem, dwoma żółtkami i wodą zagnieść i rozwałkować na placek. Przełożyć do

Re: A może wątek kulinarny VI

GALARETKA W KSZTAŁCIE ARBUZA - WERSJA NIE TYLKO DLA DZIECI 3 galaretki arbuzowe Winiary, 2 galaretki agrestowe Winiary, 120 ml śmietany 30 %, 2 kostki czekolady Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wykładamy folią aluminiową. Jedną galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do

Re: A może wątek kulinarny VI

FAWORKOWE WARKOCZE 30 dag łyżek mąki, 5 łyżek śmietany 18%, jajko, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Wybijaj drewnianym wałkiem około 15 minut

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKA W KSZTAŁCIE ARBUZA - WERSJA NIE TYLKO DLA DZIECI 3 galaretki arbuzowe Winiary, 2 galaretki agrestowe Winiary, 120 ml śmietany 30 %, 2 kostki czekolady Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wykładamy folią aluminiową. Jedną galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: A może wątek kulinarny VI

GULASZ WĘGIERSKI 1/ 2 kg wieprzowiny bez kości, 8 dag smalcu, 8 dag cebuli. 10 dag pokrajanej cebuli, łyżka mąki gładkiej. łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminku. 1/2 kg kapusty kwaszonej, 1/2 I kwaśnej śmietany, sól. Mięso opłukać i pokrajać w kostkę. Zasmażyć na smalcu poszatkowaną cebulę

Re: ratunku!! krem z mascarpone

. krem zrobił się wodnisty, zwątpiłam, ale ostudziłam przez chwilę miseczkę i może na 7 minut wstawiłam do zamrazalnika. Międzyczasie zmiksowałam resztę smietanki 30%. Po tych paru minutach zaczęłam znowu miksować breje, chociaż była jeszcze wodnista. Do masy dodawalam prawie ubitą śmietanę. O dziwo

Re: któreś jest ze wsi? ;-) albo się zna? - mleko

Raczej dziecku bym nie dała do picia ,parę lat temu wpadłam na ten pomysł ,mój 17 latek dostał takie mleko do płatków tak go zsypało że wyglądał jakby miał zarazę ,przelej mleko do garnka ,dodaj 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu ,ogrzewaj powoli około 30 minut,serek się oddzielili od mleka ,wylej na

Re: Wariacje na temat kurczaka

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: A może wątek kulinarny VI

śmietanę, utarte żółtka, proszek do pieczenia, amoniak i sól. Szybko zagnieć ciasto. Odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wyjmij jajka. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 10 minut w 180 C. Ciasteczka ostudź, sklej po dwa masą krówkową lub dżemem. Ozdób

Re: A może wątek kulinarny VI

MALINOWA Z KNEDELKAMI 30 dag malin, po szklance jogurtu naturalnego, mleka i śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka miodu, Knedle: rogalik, 100 ml mleka, 10 dag twarogu, jajko, łyzeczka cukru, 3 łyżki mąki, cynamon do posypania Knedle: rogalik pokroić w kostkę, zalać mlekiem, Dodać twaróg

Re: A może wątek kulinarny VI

JAGODOWA Z GRZANKAMI 2 kromki chleba tostowego, 5 dag masła, 500 ml mleka, 10 dag cukru pudru, opakowania cukru waniliowego, 30 dag jagód, 10 dag kwaśnej śmietany Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, wsypać pieczywo, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko wlać do rondla

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: A może wątek kulinarny VI

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngCHRZANOWA NA SMAŻONYM BOCZKU 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Potrawy z grzybów

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

, zeszklij cebulę. Dodaj osączone grzyby, podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj 20-30 minut. Śmietanę połącz z mąką, wlej do zupy (uważaj by się nie zważyła). Zagotuj, przypraw. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html http://img1.glitery.pl/dev1

Chłodnik z porów [Jakub Kuroń gotuje]

Chłodnik z porów [Jakub Kuroń gotuje]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana 30

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin