Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mrozić?

Mam 2 kubeczki kremówki 30 /bez dodatków/. Goście nie przyjadą. Czy mogę ją zamrozić w woreczkach na lód i używać dodając po jednej do kawy?

Re: zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mr

Możesz zamrozić, tak jak piszesz, w porcyjkach jednokawowych. Zamrożona kremówka po rozmrożeniu, z jakichś chemiczno-fizycznych, nierozpoznanych przeze mnie powodów nie chce się ubić.

śmietana kremówka

u mnie w domu taką śmietankę nazywa się śmietaną kremówką, może faktycznie poprawnie, bo nawet Zott, którego często używam nazywa się śmietanką śmietanka Zott -- Mój blog kulinarny

Śmietana kremówka

Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę". W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne Pozdrawiam

Śmietana kremówka - widmo?

Dziewczyny, czy tylko mam takie wrażenie, czy ostatnio zaczęła znikać z półek śmietana kremówka? Z reguły nabiał kupuję w marketach, więc tam raczej nie ma wielkiego problemu, ale i tak jest jeden, góra dwa rodzaje (producenci). Nie tak dawno najpopularniejszą kremówką w moim regionie była

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Ja kremówkę ubijam na najwyższych obrotach w takim specjalnym naczyniu w przykrywką, więc nic się nie rozchlapuje, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix żeby była sztywniejsza. Jeśli chodzi o ciasta to zawsze piekę nastawione na góra-dół, czasami podczas pieczenia przestawiam na sam dół lub sama

Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Cześć Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem śmietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana najlepsza? Jaka optymalna temperatura, jakie obroty

Śmietana tortowa a kremówka

Mam w przepisie na ciasto bez pieczenia, kremówkę (nalezy ja ubic ze smietanfixem) niestety kupiłam z rozpędu tortową, jaka jest róznica ? Czy równie dobrze mogę ja wykorzystać i ubić ze śmietan-fixem bez straty dla ciacha? Pomóżcie ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Nie wiem, czy śmietana czy śmietanka, czy słodka czy kwaśna - ja zawsze ubijam kremówkę 36%.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Tak, ale długość ubijania zależy od geometrii i mocy urządzenia ubijającego. Dlatego jednej osobie zawsze wychodzi, innej bardzo rzadko.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Masz racje, stosuj się do powiedzenia: kto pyta głupi przez pięć minut, kto nie pyta głupi przez całe życie.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ja myślę, że od osobowości :P -- Although it is not true that all conservatives are stupid people, it is true that most stupid people are conservative. - John Stuart Mill

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec wegosc smietany bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Bezsensowne to było twoje pytanie. Wstyd. I na litość boską mówi się 5 gramów, gramów ! A nie "5 gram". A co do śmietany, to po pierwsze powinna być zimna, po drugie - póki nie nabierzesz wprawy, przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

moze jeszcze zalezec od koloru oczu, wlosow, lub proporcji - wysokosc blatu : wzrost osoby : waga osoby : rozmiar biustonosza : ile gram/ml smietanki ;) Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też nie rozumiem robienia z bicia śmietany takiej filozofii. Biorę garnek pierwszy z brzegu z szafy, nie kombinuję z prędkościami obrotów, nie uważam na temperaturę, a zawsze mi się ubija. -- "We ain't a sharp species. We kill each other over arguments about what happens when you die, then

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. -- Announcing "I'm offended" is basically telling the world you can't control your own emotions, so everyone else should do it for you.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jak sie patrzy w trajcie ubijania jaka gesta to sie widzi, no i wcale nie musi byc schlodzona, rety... Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Chodzi ci o różnicę miedzy UHT a normalną? No to należy też uważac, zeby w śmietance nie było zagęszczaczy - śmietankę zagęszczoną przez producenta mączką chleba świętojańskiego czy czym tam niby się ubije, ale bardzo słabo - nie ma co marzyć o puszystym kremie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala:

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Kup śmietankę w kartoniku, a nie w kubeczku. Ta z kubeczka częściej się warzy. No i musi być mocno schłodzona - min. 12 godzin w lodówce, jak nie mam czasu to wstawiam na niecałą godzinę do zamrażarki i też jest ok ;)

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też zmieniam obroty. Ubijam zresztą zwykle śmietankę 36% na krem do tortu. Jak zaczyna robć się masło, to śmietanka przestaje być gładka i powstają drobniutkie grudki. Jest to moment, w którym należy natychmiast przerwać ubijanie (jeżeli oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej) i wtedy jeszcze śmi

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Naczynie w którym ubijam śmietankę zawsze wstawiam na dłuższą chwilę do zamrażalnika, żeby byłó zimneśmietanka też musi być mocno schłodzona i ubijam najpierw chwilę na 1 stopniu, potem na 3, a na końcu wracam na 1 obrotów miksera. Wtedy masło się nie zrobi.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie zrobi się masło, jeżeli śmietanka będzie dobrze schłodzona (prosto z lodówki) i jeżeli nie będziesz ubijać za długo. Jeżeli robisz to niewielkim, ręcznym mikserem, to podziel tę ilość śmietanki na połowy i każdą ubij osobno. Oczywście w trakcie ubijania dobrze jest sprawdzać stan ubijanej śmieta

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Nie udało mi sie tego wygooglać, a nigdy nie potrzebowałam ważyć mleka, dlatego nie wiedziałam. Nie wiem po co ten bezsensowny hejt :/ Niektórzy maja chyba zbyt wiele wolnego czasu... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Litr mleka waży (mniej więcej) 1.03 kg. Jak widzisz różnica jest tak nieduża, że można ją spokojnie pominąć i zmierzyć to mleko w mililitrach :) -- www.inpersona.pl kuchniapsakuby.blox.pl/ www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie rozumiem ataku. W przepisie mam podane gramy mleka, nie mililitry. A jako że tylko w przypadku wody 1g = 1ml, to pytam. Co w tym głupiego? -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec gęstość* smietany > bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka A ktoś pytał o wagę śmietany? Chyba chodziło o wagę w gramach 250 ml mleka... :-) ps

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ubijam zwykle porcje 500ml śmietany (akurat tyle mi do miski wchodzi), śmietana zawsze jest przedtem schłodzona - nawet na opakowaniu jest informacja, że najlepiej przed ubijaniem potrzymać 24h w lodówce. Miksuję "na dole", bo nie chciałoby mi się trzymać miksera w górze :) Jeszcze się

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

bene_gesserit napisała: Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. Bene :D w ubijaniu smietany liczy sie tylko dlugosc jej ubijania. aby smietana przeszla od stanu plynnego poprzez stan ' puszyszty ' w stan "maslany' musi uplynac pewna ilosc czasu, nic wiecej. moge sie zgodzic ze b

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dziękuję bardzo wszystkim za rady, śmietanka ubiła się wyśmienicie :) Jakby ktos był ciekaw: kupiłam śmietankę 36% z Łowicza 2x500ml w kartonie, włożyłam na chwilę do zamrażalnika - była bardzo zimna :), ubijałam tak,jak ktos radził - po jednym kartonie, ze stopniowym zwiększaniem obrotów, jak tylk

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Że nie za długo, to wiem. Głębokość naczynia nie wpływa? Nie lepiej np. po wierzchu ubijać, czy to bez znaczenia? Zawsze sprawdzam gęstość, ale przeważnie to wygląda tak: "e, jeszcze zbyt płynna... oj, masło :(" ;) Przepis na masę uwzględnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą,

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

czasu na reakcję Przepis na masę uwzglę > dnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą, nie zaszkodzi to jej? Nie, ale radzę dodać ubitą śmietanę do mascarpone, a nie odwrotnie. Lepiej się połączą, bez grudek Czy > serek warto wcześniej też przejechać mikserem? Tak, rozmiksuj najpierw

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jaszczur.ka_87 napisała: > Cześć > Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem ś > mietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż > 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana >

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Ale ja wlasnie nawet 30-stki nie moglam znalezc. Wszedzie tylko 12 i 18 proc. :( -- mój blog oprowadzeniu domu

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Śmietanka UHT ma dość długi okres przydatności do spożycia i inne panie domu były zapobiegliwe: wykupiły ją wcześniej, zamiast odkładać na ostatnią chwilę.

Re: emama piecze ciasto kajmakowe

Ciasto nie jest typowo kajmakowe ale jest z kajmakiem. Biszkopt smarujemy puszką kajmaku zmieszanego z roztopioną tabliczką mlecznej czekolady. Na to plasterki bananów. Na górę ubita śmietana kremówka.

Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Również pytałam o odchudzanie polski odwiedzając piąty z kolei sklep, gdzie jeszcze udało mi się upolować ostatnie dwa łowicze-ale to było pół roku temu-kiedy był sezon na lody :D Od tej pory w żadnym z moich sklepów 36% śmietanki nie ma -przerzuciłam się na 30% z łaciatego-lody też wychodzą idealne

Re: Deser z galaretki

No właśnie szukam w necie, ale ile stron, tyle wersji (z kremówką, ze śmietaną 18% i mlekiem, z cukrem pudrem, z żelatyną zamiast galaretki). Wolałabym właśnie jakiś sprawdzony przepis :)

Re: potrawy naszego dzieciństwa

zupa owocowa z makaronem, chleb ze śmietaną i cukrem - to akurat moje dziecko lubi, kanapka z żółtym serem i musztardą, bułka kajzerka i śmietana kremówka pita prosto z butelki, i coś czego nauczyła mnie babcia koleżanki czyli grube plastry białego sera posmarowane masłem :) -- Mamo, już wiem

Re: Dlaczego proste, z krótkim czasem gotowania..

Ktoś raz spróbował ten nie przestanie ;) mascarpone ma smak śmietanki kremówki, doskonale łagodzi kwaśne zupy. Jest doskonale do pomidorowej czy ogórkowej. Wystarcza 1 łyżka na gar zupy. Rozrabiam to wcześniej z odrobina zupy, tak jak śmietanę. -- Z tego co wiem to faceci się żenią, głównie dla

Re: Klara jest pyra

Czarek,to jest przepis ekskluzywny. Pamiętam z dzieciństwa,że kupowało się twaróg tłusty i śmietanę kwaśną - do wyboru była tylko śmietana słodka i kwaśna,kremówka - tylko dla mających znajomości w "pewnych kręgach" lub w mleczarni. Na zagrychę to się faktycznie nie nadaje :)

Re: Śmietana kremówka

Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? -- nasza kapela autoreklama Stellamara

Re: Śmietana kremówka

30% kup ale 36% jest słodka, nie kwaśna... przynajmniej ta z Piątnicy, którą ja kupuję -- Podróż w świat zapachów

Re: Śmietana kremówka

Skoro jest napisane ubita smietane, wiec slodka, 30% w zupelnosci wystarczy. Kwasna nie ubije sie przeciez;-)chocby i miala 40%;-))

Re: Śmietana kremówka

l.e.a napisała: > Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) > > no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? to chyba zalezy od przepisu... ad meritum - do ubicia nadaje sie slodka, plynna smietanka kremowka - 30 albo 36%

Re: Przepisy współczesne

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Jak dobrze ubić śmietanę kremówkę? :(

Jak ubić śmietanę kremówkę, żeby nie zrobiło się masło? Co do niej dodać? Proszę o odp. -- _ Kati, konsultantka Avon z Krakowa. GG- 918857 tel. 504-673-321

Re: Kremówka po terminie ważności

Kremówka to słodka śmietana, do ubijania na krem a po terminie ważności może być kwaśna z niej śmietana a to znaczy, że się już nie ubije i nie powstanie z niej bita śmietana, tylko najwyżej masło gdyż ono powstaje z kwaśnej śmietany. Są śmietany kremówki o krótkim i długim terminie ważności (te

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

o strasznego jest w fixie? to przeciez skrobia z glukozą, nie ma jak zaszkodzic a dzieki temu smietana nie podchodzi pozniej wodą :P

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

ps. poza tym jak ktos tu pisze, po prostu jakas inna smietana 36%(ja widzialam taka akurat tylko patnicy) zamiast smietanki do ubijania.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Smietanke kremowke robilam zwykle z fixem do smietany. Na wysokich obrotach od razu. Odkyciem okazala sie smietana 36% patnicy . Do ubijana bez fixu, piekna biala gesta. Mniam!!!!! cucinissima.wordpress.com/

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Robie mase literowek i przekrecam, nic mnie nie usprawiedliwia. Sprobuje sie poprawic. A polskich znakow nie mam, fakt. bene_gesserit dzieki za info. Ja szczerze mowiac nie zawsze czytam sklad na opakowaniu (moj blad). Mozesz polecic jakas inna sprawdzona smietane 36%? Zeby jakiegos syfu nie kupowa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

maddalena81 napisała: > Mowisz, o patnicy Co Ty z tą "patnicą" co chwilę? Patnicy i patnicy. Brak polskiech liter niczego nie usprawiedliwia, bo wtedy by było "piatnicy" ;/ -- http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=11243

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Imho najlepsze sa Lowicze, ale to zalezy, co komu sie podoba. Wystarczy czytac sklad na opakowaniu - jesli nie ma dodatkow, a procent jest odpowiedni, to wszystko jest ok. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

doklanie - smietanki bez dodatkow zadnych fiksow i innych syfow wystarczy dobra smietanka - tlusta taka: www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/dc782d76493e1878014414b732d8e80f.jpg

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Najpierw małe obroty, potem duże. Dodaje śmietankę żelfix i jest super ubita. Piekę zawsze góra - dół. W zakrytym, a na koniec czasami odkrywam, jak jest ser czy jakiś sos aby się przypiekło ładnie.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

najpierw malych zeby nie pryskalo, potem duzych, nie wiem ja zakrytym, pod koniec odrywam zeby sie przypieklo. Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Mowisz, o patnicy 36% (taka tlusta smietana) czy o smietance do ubijania? Ja mialam na mysli taka 36% i nie mialam z nia doswiadczen o ktorych Ty piszesz, nie mialam. Bylam bardzo zadowolona z efektu. Jak bede nastepnym razem w Polsce to sparwdze sklad na opakowaniu, ale cos mi sie nie chce iwerzyc,

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Eee tam, Piatnica jest beznadziejna do ubijania, bo ma skrobie modyfikowana i pektyne, ktore sciagaja ja w trakcie ubijania. Ubic to sie ubije, ale napowietrzy sie bardzo skromnie - w efekcie otrzymujemy nie lekka chmurkę, ale ciezka lepkawą kałużę. Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow j

Re: Najpyszniejsze ciasto?

Najpyszniejszy tort, jaki w życiu jadłam (dawno) był mocno czekoladowy, z czekoladowym kremem i podwójną ilością pistacji. No obłęd. Pamiętam też z dawnych czasów ciasto, które nazywało się "kremówka szwedzka" i zdaje się, że można było je kupić tylko w Horteksie na Targowej. Coś niesłychanego

Re: A może wątek kulinarny VII

KREM TRUSKAWKOWY 35 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek wody Mrożone truskawki rozmrozić, świeże pozbawić szypułek, przepłukać. Truskawki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do

Re: Czy podałybyście teściowej taki deser

to co napisałaś nie brzmi zachęcająco. już lepiej podać naleśniki niż kupne gofry. a gofry z twarogiem nijak się nie komponują.... jak ma być szybko i na gotowca. to kup bezy, jeżyny czy truskawki, śmietanę kremówkę (zmiksuj z cukrem), jakieś lody np. waniliowe, adwokatowe. wszystko włóż na

Re: Co ze śmietany kremówki?

Mozesz tez wejsc w zaawansowane opcje wyszukiwarki i wpisac wyrazenie: "litra śmietany kremówki". Powinno Ci wyskoczyc 50 przepisow:) -- 'One cat just leads to another' - E.Hemingway Sadyba:) Wczesniejsza aktywnosc jako: gaz.gaz.gaz.na.ulicach

Re: Jej wysokość truskawka

KREM TRUSKAWKOWY 35 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek wody Mrożone truskawki rozmrozić, świeże pozbawić szypułek, przepłukać. Truskawki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do

Re: A może wątek kulinarny VII

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Re: Deser z galaretki

Male opakowanie kremówki zmiksuj i dodaj tężejącą galaretkę. A właściwie to śmietanę delikatnie do galaretki. Mozesz dodać jakieś drobne owoce jagodowe, kawalki gorzkiej czekolady lub skórkę z cytryny / miętę / kawę /kakao😊. Wersja light jest z ubitymi białkami - 2-3 jaja na 1galaretke

Re: Jej wysokość truskawka

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

śmietana kremówka

jaka to jest smietana?ile procent?bo nigdy nie wiem i dlatego omijam przepisy z taką śmietanką...niestety :(

Re: Polećcie jakieś smaczne ciasto z kremem.

A u mnie wczoraj na imprezce rozeszły się w oczach... rurki z kremem, a dokładnie z bitą śmietaną. Największy nakład to zakup foremek. Ja mam 20 i z jednego płatu ciasta francuskiego robię właśnie 20 rurek. Do tego wystarczy ubić kremówkę, nabić rurki i cieszyć się sukcesem kulinarnym przy

Re: Drobnej porady potrzebuję

A na co dzień, na Śląsku, kupuję kremówkę z OSM Rokitnianka - klasyczna śmietana w butelce, bez karegenu, mają też prawdziwy kefir w butelkach i doskonałą krajankę tłustą i półtłustą. No i ukochane jedzenie młodego, czyli serek homogenizowany, z naciskiem na słowo SEREK :) Pół Bytomia chodzi do

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

STRACCIATELLA 1/2 l śmietany kremówki 36%, opakowanie śmieatn-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag płatków migdałowych, Śmietanę kremówkę ubij ze śmieatn fixem i cukrem pudrem. Czekoladę pokrój na kawałeczki, wsyp do śmietany, wymieszaj. Wlej do keksówki wyłożonej

Re: Jej wysokość truskawka

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: Poprosiłam męża, żeby

ale kremówka 36% też będzie chlupać, dopiero po ubiciu jest zestalona. Kwaśna śmietana nie chlupie w opakowaniu. Ale co wy, w sąsiednim wątku już tworzą listę która pierwsza bierze bagnet i idzie na wojne a wy o jakiejś śmietanie :D -- "E nie. Liczyłam a to że gazecia mi wyjaśni że ten tłuszcz

Re: Lody Haagen Dazs

Chyba żartujesz z tą samą ligą. Porównaj sobie skład obu rodzajów lodow. Truskawkowe HD: śmietanka, mleko, cukier, truskawki, żółtko. Grycan: śmietana kremówka (Z mleka), truskawki - 20%, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło (Z mleka), tłuszcz kokosowy

Re: Śmietana tortowa a kremówka

Dzięki Aniu ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na szczęście trzeba ciężko zapracować"

Re: Jej wysokość truskawka

DESER TRUSKAWKOWY 1 szklanka pokruszonych biszkoptów, 2 łyżki słodkiego wina, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 3 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, szklanka pokrojonych truskawek, 4 łyżki brązowego cukru Budyń gotujemy w 3 szklankach mleka. Pozostawiamy do ostudzenia. Biszkopty rozkładamy do 6

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: Śmietana tortowa a kremówka

mysle, ze to jedno i to samo. tortowa ma zdaje sie nawet jeszcze wiecej % tluszczu, bo 36. mozesz wiec ubic bez problemu. i na cholere ten smietanfix? imho bedzie sie trzymala i bez tego chemicznego dodatku.

Re: A może wątek kulinarny VII

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

DOMOWE LODY WANILIOWE Z KONIAKIEM I POLEWĄ KAKAOWĄ - WERSJA DLA DOROSŁYCH 2 całe jaka, 100 g cukru + 1 łyżka, opakowania śmietany kremówki, śmietan - fix 1 łyżka wody, 1 laska wanilii, 5 łyżek kakao w proszku, koniak, Przygotowujemy trzy naczynia. Jajka sparzamy wrzątkiem. W jednym naczyniu

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

Linusia brak śmietany kremówki na utrwalaniu Ci nie zaszkodzi ;) Tym bardziej jeśli nabiał Ci szkodzi ... A oliwki to mix węglowodanów i tłuszczów więc powinny być OK :) Krakowianeczka fajny wynik :) Ja niestety nadal powyżej 6 z przody :] jestem stara i guuupia :] -- Miłego dnia :)

Re: A może wątek kulinarny VII

DOMOWE LODY WANILIOWE Z KONIAKIEM I POLEWĄ KAKAOWĄ - WERSJA DLA DOROSŁYCH 2 całe jaka, 100 g cukru + 1 łyżka, opakowania śmietany kremówki, śmietan - fix 1 łyżka wody, 1 laska wanilii, 5 łyżek kakao w proszku, koniak, Przygotowujemy trzy naczynia. Jajka sparzamy wrzątkiem. W jednym naczyniu

Re: A może wątek kulinarny VII

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: Jej wysokość truskawka

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTKA Z KREMEM 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1/2 opakowania śmietan- fix, 1/4 szklani jeżyn, likier z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka cukru, ciasteczka maślane Jeżyny rozgnieść widelcem na papkę. śmietan-fix i cukier dodać do śmietany i ubijać aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać

Re: Jej wysokość truskawka

DOMOWE LODY WANILIOWE Z KONIAKIEM I POLEWĄ KAKAOWĄ - WERSJA DLA DOROSŁYCH 2 całe jaka, 100 g cukru + 1 łyżka, opakowania śmietany kremówki, śmietan - fix 1 łyżka wody, 1 laska wanilii, 5 łyżek kakao w proszku, koniak, Przygotowujemy trzy naczynia. Jajka sparzamy wrzątkiem. W jednym naczyniu

Re: Jej wysokość truskawka

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: ganache/ ganasz - śmietana czy śmietanka

śmietana kremówka n -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie

Re: Jej wysokość truskawka

GALARETKOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI Prosta galaretka. Niby nic a jaki efekt. 1 galaretka truskawkowa, truskawki (mogą być mrożone), woda, śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukru pudru, ozdobne foremki do babeczek Truskawki mrożone rozmrażamy, przecedzamy na sitku by odlać wodę. Świeże truskawki

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana kremówka

Zdjęcia - śmietana kremówka

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin