Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mrozić?

Mam 2 kubeczki kremówki 30 /bez dodatków/. Goście nie przyjadą. Czy mogę ją zamrozić w woreczkach na lód i używać dodając po jednej do kawy?

Re: zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mr

Możesz zamrozić, tak jak piszesz, w porcyjkach jednokawowych. Zamrożona kremówka po rozmrożeniu, z jakichś chemiczno-fizycznych, nierozpoznanych przeze mnie powodów nie chce się ubić.

śmietana kremówka

u mnie w domu taką śmietankę nazywa się śmietaną kremówką, może faktycznie poprawnie, bo nawet Zott, którego często używam nazywa się śmietanką śmietanka Zott -- Mój blog kulinarny

Śmietana kremówka

Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę". W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne Pozdrawiam

Śmietana kremówka - widmo?

Dziewczyny, czy tylko mam takie wrażenie, czy ostatnio zaczęła znikać z półek śmietana kremówka? Z reguły nabiał kupuję w marketach, więc tam raczej nie ma wielkiego problemu, ale i tak jest jeden, góra dwa rodzaje (producenci). Nie tak dawno najpopularniejszą kremówką w moim regionie była

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Ja kremówkę ubijam na najwyższych obrotach w takim specjalnym naczyniu w przykrywką, więc nic się nie rozchlapuje, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix żeby była sztywniejsza. Jeśli chodzi o ciasta to zawsze piekę nastawione na góra-dół, czasami podczas pieczenia przestawiam na sam dół lub sama

Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Cześć Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem śmietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana najlepsza? Jaka optymalna temperatura, jakie obroty

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Nie wiem, czy śmietana czy śmietanka, czy słodka czy kwaśna - ja zawsze ubijam kremówkę 36%.

Śmietana tortowa a kremówka

Mam w przepisie na ciasto bez pieczenia, kremówkę (nalezy ja ubic ze smietanfixem) niestety kupiłam z rozpędu tortową, jaka jest róznica ? Czy równie dobrze mogę ja wykorzystać i ubić ze śmietan-fixem bez straty dla ciacha? Pomóżcie ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Tak, ale długość ubijania zależy od geometrii i mocy urządzenia ubijającego. Dlatego jednej osobie zawsze wychodzi, innej bardzo rzadko.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Masz racje, stosuj się do powiedzenia: kto pyta głupi przez pięć minut, kto nie pyta głupi przez całe życie.

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM ŚMIETANKOWY DO EKLERKÓW 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ja myślę, że od osobowości :P -- Although it is not true that all conservatives are stupid people, it is true that most stupid people are conservative. - John Stuart Mill

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec wegosc smietany bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Bezsensowne to było twoje pytanie. Wstyd. I na litość boską mówi się 5 gramów, gramów ! A nie "5 gram". A co do śmietany, to po pierwsze powinna być zimna, po drugie - póki nie nabierzesz wprawy, przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

moze jeszcze zalezec od koloru oczu, wlosow, lub proporcji - wysokosc blatu : wzrost osoby : waga osoby : rozmiar biustonosza : ile gram/ml smietanki ;) Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też nie rozumiem robienia z bicia śmietany takiej filozofii. Biorę garnek pierwszy z brzegu z szafy, nie kombinuję z prędkościami obrotów, nie uważam na temperaturę, a zawsze mi się ubija. -- "We ain't a sharp species. We kill each other over arguments about what happens when you die, then

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. -- Announcing "I'm offended" is basically telling the world you can't control your own emotions, so everyone else should do it for you.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jak sie patrzy w trajcie ubijania jaka gesta to sie widzi, no i wcale nie musi byc schlodzona, rety... Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Chodzi ci o różnicę miedzy UHT a normalną? No to należy też uważac, zeby w śmietance nie było zagęszczaczy - śmietankę zagęszczoną przez producenta mączką chleba świętojańskiego czy czym tam niby się ubije, ale bardzo słabo - nie ma co marzyć o puszystym kremie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala:

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Kup śmietankę w kartoniku, a nie w kubeczku. Ta z kubeczka częściej się warzy. No i musi być mocno schłodzona - min. 12 godzin w lodówce, jak nie mam czasu to wstawiam na niecałą godzinę do zamrażarki i też jest ok ;)

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też zmieniam obroty. Ubijam zresztą zwykle śmietankę 36% na krem do tortu. Jak zaczyna robć się masło, to śmietanka przestaje być gładka i powstają drobniutkie grudki. Jest to moment, w którym należy natychmiast przerwać ubijanie (jeżeli oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej) i wtedy jeszcze śmi

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Naczynie w którym ubijam śmietankę zawsze wstawiam na dłuższą chwilę do zamrażalnika, żeby byłó zimneśmietanka też musi być mocno schłodzona i ubijam najpierw chwilę na 1 stopniu, potem na 3, a na końcu wracam na 1 obrotów miksera. Wtedy masło się nie zrobi.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie zrobi się masło, jeżeli śmietanka będzie dobrze schłodzona (prosto z lodówki) i jeżeli nie będziesz ubijać za długo. Jeżeli robisz to niewielkim, ręcznym mikserem, to podziel tę ilość śmietanki na połowy i każdą ubij osobno. Oczywście w trakcie ubijania dobrze jest sprawdzać stan ubijanej śmieta

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Nie udało mi sie tego wygooglać, a nigdy nie potrzebowałam ważyć mleka, dlatego nie wiedziałam. Nie wiem po co ten bezsensowny hejt :/ Niektórzy maja chyba zbyt wiele wolnego czasu... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Litr mleka waży (mniej więcej) 1.03 kg. Jak widzisz różnica jest tak nieduża, że można ją spokojnie pominąć i zmierzyć to mleko w mililitrach :) -- www.inpersona.pl kuchniapsakuby.blox.pl/ www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie rozumiem ataku. W przepisie mam podane gramy mleka, nie mililitry. A jako że tylko w przypadku wody 1g = 1ml, to pytam. Co w tym głupiego? -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec gęstość* smietany > bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka A ktoś pytał o wagę śmietany? Chyba chodziło o wagę w gramach 250 ml mleka... :-) ps

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ubijam zwykle porcje 500ml śmietany (akurat tyle mi do miski wchodzi), śmietana zawsze jest przedtem schłodzona - nawet na opakowaniu jest informacja, że najlepiej przed ubijaniem potrzymać 24h w lodówce. Miksuję "na dole", bo nie chciałoby mi się trzymać miksera w górze :) Jeszcze się

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

bene_gesserit napisała: Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. Bene :D w ubijaniu smietany liczy sie tylko dlugosc jej ubijania. aby smietana przeszla od stanu plynnego poprzez stan ' puszyszty ' w stan "maslany' musi uplynac pewna ilosc czasu, nic wiecej. moge sie zgodzic ze b

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dziękuję bardzo wszystkim za rady, śmietanka ubiła się wyśmienicie :) Jakby ktos był ciekaw: kupiłam śmietankę 36% z Łowicza 2x500ml w kartonie, włożyłam na chwilę do zamrażalnika - była bardzo zimna :), ubijałam tak,jak ktos radził - po jednym kartonie, ze stopniowym zwiększaniem obrotów, jak tylk

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Że nie za długo, to wiem. Głębokość naczynia nie wpływa? Nie lepiej np. po wierzchu ubijać, czy to bez znaczenia? Zawsze sprawdzam gęstość, ale przeważnie to wygląda tak: "e, jeszcze zbyt płynna... oj, masło :(" ;) Przepis na masę uwzględnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą,

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

czasu na reakcję Przepis na masę uwzglę > dnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą, nie zaszkodzi to jej? Nie, ale radzę dodać ubitą śmietanę do mascarpone, a nie odwrotnie. Lepiej się połączą, bez grudek Czy > serek warto wcześniej też przejechać mikserem? Tak, rozmiksuj najpierw

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jaszczur.ka_87 napisała: > Cześć > Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem ś > mietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż > 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana >

Re: emama piecze ciasto kajmakowe

Ciasto nie jest typowo kajmakowe ale jest z kajmakiem. Biszkopt smarujemy puszką kajmaku zmieszanego z roztopioną tabliczką mlecznej czekolady. Na to plasterki bananów. Na górę ubita śmietana kremówka.

Re: Deser z galaretki

No właśnie szukam w necie, ale ile stron, tyle wersji (z kremówką, ze śmietaną 18% i mlekiem, z cukrem pudrem, z żelatyną zamiast galaretki). Wolałabym właśnie jakiś sprawdzony przepis :)

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Ale ja wlasnie nawet 30-stki nie moglam znalezc. Wszedzie tylko 12 i 18 proc. :( -- mój blog oprowadzeniu domu

Re: potrawy naszego dzieciństwa

zupa owocowa z makaronem, chleb ze śmietaną i cukrem - to akurat moje dziecko lubi, kanapka z żółtym serem i musztardą, bułka kajzerka i śmietana kremówka pita prosto z butelki, i coś czego nauczyła mnie babcia koleżanki czyli grube plastry białego sera posmarowane masłem :) -- Mamo, już wiem

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Śmietanka UHT ma dość długi okres przydatności do spożycia i inne panie domu były zapobiegliwe: wykupiły ją wcześniej, zamiast odkładać na ostatnią chwilę.

Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Również pytałam o odchudzanie polski odwiedzając piąty z kolei sklep, gdzie jeszcze udało mi się upolować ostatnie dwa łowicze-ale to było pół roku temu-kiedy był sezon na lody :D Od tej pory w żadnym z moich sklepów 36% śmietanki nie ma -przerzuciłam się na 30% z łaciatego-lody też wychodzą idealne

Re: Klara jest pyra

Czarek,to jest przepis ekskluzywny. Pamiętam z dzieciństwa,że kupowało się twaróg tłusty i śmietanę kwaśną - do wyboru była tylko śmietana słodka i kwaśna,kremówka - tylko dla mających znajomości w "pewnych kręgach" lub w mleczarni. Na zagrychę to się faktycznie nie nadaje :)

Re: Przepisy współczesne

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM CHRZANOWY 1 cytryna, 2 szczypty soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 250 ml kremówki (30%) śmietany, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka startego świeżego imbiru Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy ze śmietaną. Ubijamy śmietanę mikserem lub trzepaczką, mieszamy z

Re: Kremówka po terminie ważności

Kremówka to słodka śmietana, do ubijania na krem a po terminie ważności może być kwaśna z niej śmietana a to znaczy, że się już nie ubije i nie powstanie z niej bita śmietana, tylko najwyżej masło gdyż ono powstaje z kwaśnej śmietany. Są śmietany kremówki o krótkim i długim terminie ważności (te

Re: Śmietana kremówka

Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? -- nasza kapela autoreklama Stellamara

Re: Śmietana kremówka

30% kup ale 36% jest słodka, nie kwaśna... przynajmniej ta z Piątnicy, którą ja kupuję -- Podróż w świat zapachów

Re: Śmietana kremówka

Skoro jest napisane ubita smietane, wiec slodka, 30% w zupelnosci wystarczy. Kwasna nie ubije sie przeciez;-)chocby i miala 40%;-))

Re: Śmietana kremówka

l.e.a napisała: > Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) > > no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? to chyba zalezy od przepisu... ad meritum - do ubicia nadaje sie slodka, plynna smietanka kremowka - 30 albo 36%

Re: A może wątek kulinarny VII

KREM TRUSKAWKOWY 35 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek wody Mrożone truskawki rozmrozić, świeże pozbawić szypułek, przepłukać. Truskawki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do

Re: Czy podałybyście teściowej taki deser

to co napisałaś nie brzmi zachęcająco. już lepiej podać naleśniki niż kupne gofry. a gofry z twarogiem nijak się nie komponują.... jak ma być szybko i na gotowca. to kup bezy, jeżyny czy truskawki, śmietanę kremówkę (zmiksuj z cukrem), jakieś lody np. waniliowe, adwokatowe. wszystko włóż na

Jak dobrze ubić śmietanę kremówkę? :(

Jak ubić śmietanę kremówkę, żeby nie zrobiło się masło? Co do niej dodać? Proszę o odp. -- _ Kati, konsultantka Avon z Krakowa. GG- 918857 tel. 504-673-321

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

o strasznego jest w fixie? to przeciez skrobia z glukozą, nie ma jak zaszkodzic a dzieki temu smietana nie podchodzi pozniej wodą :P

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

ps. poza tym jak ktos tu pisze, po prostu jakas inna smietana 36%(ja widzialam taka akurat tylko patnicy) zamiast smietanki do ubijania.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Smietanke kremowke robilam zwykle z fixem do smietany. Na wysokich obrotach od razu. Odkyciem okazala sie smietana 36% patnicy . Do ubijana bez fixu, piekna biala gesta. Mniam!!!!! cucinissima.wordpress.com/

Re: Jej wysokość truskawka

KREM TRUSKAWKOWY 35 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek wody Mrożone truskawki rozmrozić, świeże pozbawić szypułek, przepłukać. Truskawki osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Robie mase literowek i przekrecam, nic mnie nie usprawiedliwia. Sprobuje sie poprawic. A polskich znakow nie mam, fakt. bene_gesserit dzieki za info. Ja szczerze mowiac nie zawsze czytam sklad na opakowaniu (moj blad). Mozesz polecic jakas inna sprawdzona smietane 36%? Zeby jakiegos syfu nie kupowa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

maddalena81 napisała: > Mowisz, o patnicy Co Ty z tą "patnicą" co chwilę? Patnicy i patnicy. Brak polskiech liter niczego nie usprawiedliwia, bo wtedy by było "piatnicy" ;/ -- http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=11243

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Imho najlepsze sa Lowicze, ale to zalezy, co komu sie podoba. Wystarczy czytac sklad na opakowaniu - jesli nie ma dodatkow, a procent jest odpowiedni, to wszystko jest ok. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

doklanie - smietanki bez dodatkow zadnych fiksow i innych syfow wystarczy dobra smietanka - tlusta taka: www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/dc782d76493e1878014414b732d8e80f.jpg

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Najpierw małe obroty, potem duże. Dodaje śmietankę żelfix i jest super ubita. Piekę zawsze góra - dół. W zakrytym, a na koniec czasami odkrywam, jak jest ser czy jakiś sos aby się przypiekło ładnie.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

najpierw malych zeby nie pryskalo, potem duzych, nie wiem ja zakrytym, pod koniec odrywam zeby sie przypieklo. Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Nie skumales, agresywny anonimie. Nie pisalam o fixach, ktore, nawiasem mowiac, rewelacyjnie zatrzymuja wilgoc w smietanie (co ma znaczenie, jesli chcemy jej uzyc jako kremu do ciasta, zwlaszcza biszkopta), tylko o dodatkach, ktore wali producent Piatnicy, zeby smietana byla 'cudownie gesta'. One sa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Mowisz, o patnicy 36% (taka tlusta smietana) czy o smietance do ubijania? Ja mialam na mysli taka 36% i nie mialam z nia doswiadczen o ktorych Ty piszesz, nie mialam. Bylam bardzo zadowolona z efektu. Jak bede nastepnym razem w Polsce to sparwdze sklad na opakowaniu, ale cos mi sie nie chce iwerzyc,

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Eee tam, Piatnica jest beznadziejna do ubijania, bo ma skrobie modyfikowana i pektyne, ktore sciagaja ja w trakcie ubijania. Ubic to sie ubije, ale napowietrzy sie bardzo skromnie - w efekcie otrzymujemy nie lekka chmurkę, ale ciezka lepkawą kałużę. Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow j

Re: A może wątek kulinarny VII

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

. > > Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow jakichkolwiek. _____________________________________ Nie pisz bzdur jakich świat nie widział. Dodaj do schłodzonej śmietany parę kropelek soku z cytryny i ubijaj na jakich chcesz obrotach i do jakiej życzysz sobie sztywności bez żadnych fixow

Re: Deser z galaretki

Male opakowanie kremówki zmiksuj i dodaj tężejącą galaretkę. A właściwie to śmietanę delikatnie do galaretki. Mozesz dodać jakieś drobne owoce jagodowe, kawalki gorzkiej czekolady lub skórkę z cytryny / miętę / kawę /kakao😊. Wersja light jest z ubitymi białkami - 2-3 jaja na 1galaretke

Re: Jej wysokość truskawka

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Re: Co ze śmietany kremówki?

Mozesz tez wejsc w zaawansowane opcje wyszukiwarki i wpisac wyrazenie: "litra śmietany kremówki". Powinno Ci wyskoczyc 50 przepisow:) -- 'One cat just leads to another' - E.Hemingway Sadyba:) Wczesniejsza aktywnosc jako: gaz.gaz.gaz.na.ulicach

Re: Drobnej porady potrzebuję

A na co dzień, na Śląsku, kupuję kremówkę z OSM Rokitnianka - klasyczna śmietana w butelce, bez karegenu, mają też prawdziwy kefir w butelkach i doskonałą krajankę tłustą i półtłustą. No i ukochane jedzenie młodego, czyli serek homogenizowany, z naciskiem na słowo SEREK :) Pół Bytomia chodzi do

Re: Polećcie jakieś smaczne ciasto z kremem.

A u mnie wczoraj na imprezce rozeszły się w oczach... rurki z kremem, a dokładnie z bitą śmietaną. Największy nakład to zakup foremek. Ja mam 20 i z jednego płatu ciasta francuskiego robię właśnie 20 rurek. Do tego wystarczy ubić kremówkę, nabić rurki i cieszyć się sukcesem kulinarnym przy

Re: Lody Haagen Dazs

Chyba żartujesz z tą samą ligą. Porównaj sobie skład obu rodzajów lodow. Truskawkowe HD: śmietanka, mleko, cukier, truskawki, żółtko. Grycan: śmietana kremówka (Z mleka), truskawki - 20%, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło (Z mleka), tłuszcz kokosowy

śmietana kremówka

jaka to jest smietana?ile procent?bo nigdy nie wiem i dlatego omijam przepisy z taką śmietanką...niestety :(

Re: Jej wysokość truskawka

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: A może wątek kulinarny VI

DESER TRUSKAWKOWY 1 szklanka pokruszonych biszkoptów, 2 łyżki słodkiego wina, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 3 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, szklanka pokrojonych truskawek, 4 łyżki brązowego cukru Budyń gotujemy w 3 szklankach mleka. Pozostawiamy do ostudzenia. Biszkopty rozkładamy do 6

Re: Poprosiłam męża, żeby

ale kremówka 36% też będzie chlupać, dopiero po ubiciu jest zestalona. Kwaśna śmietana nie chlupie w opakowaniu. Ale co wy, w sąsiednim wątku już tworzą listę która pierwsza bierze bagnet i idzie na wojne a wy o jakiejś śmietanie :D -- "E nie. Liczyłam a to że gazecia mi wyjaśni że ten tłuszcz

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

STRACCIATELLA 1/2 l śmietany kremówki 36%, opakowanie śmieatn-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag płatków migdałowych, Śmietanę kremówkę ubij ze śmieatn fixem i cukrem pudrem. Czekoladę pokrój na kawałeczki, wsyp do śmietany, wymieszaj. Wlej do keksówki wyłożonej

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: Jej wysokość truskawka

DESER TRUSKAWKOWY 1 szklanka pokruszonych biszkoptów, 2 łyżki słodkiego wina, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 3 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, szklanka pokrojonych truskawek, 4 łyżki brązowego cukru Budyń gotujemy w 3 szklankach mleka. Pozostawiamy do ostudzenia. Biszkopty rozkładamy do 6

Re: A może wątek kulinarny VII

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

DOMOWE LODY WANILIOWE Z KONIAKIEM I POLEWĄ KAKAOWĄ - WERSJA DLA DOROSŁYCH 2 całe jaka, 100 g cukru + 1 łyżka, opakowania śmietany kremówki, śmietan - fix 1 łyżka wody, 1 laska wanilii, 5 łyżek kakao w proszku, koniak, Przygotowujemy trzy naczynia. Jajka sparzamy wrzątkiem. W jednym naczyniu

Re: A może wątek kulinarny VII

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: Śmietana tortowa a kremówka

Dzięki Aniu ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na szczęście trzeba ciężko zapracować"

Re: A może wątek kulinarny VII

DOMOWE LODY WANILIOWE Z KONIAKIEM I POLEWĄ KAKAOWĄ - WERSJA DLA DOROSŁYCH 2 całe jaka, 100 g cukru + 1 łyżka, opakowania śmietany kremówki, śmietan - fix 1 łyżka wody, 1 laska wanilii, 5 łyżek kakao w proszku, koniak, Przygotowujemy trzy naczynia. Jajka sparzamy wrzątkiem. W jednym naczyniu

Re: Jej wysokość truskawka

LODY ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWE 30 dag truskawek, 2 opakowania śmietany kremówki, 3 - 4 łyżeczki cukry, 2- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie rum do smaku Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osączamy, dodajemy śmietanę oraz 2 łyżeczki cukru a następnie miksujemy na gładką masę. Kilka całych

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

Linusia brak śmietany kremówki na utrwalaniu Ci nie zaszkodzi ;) Tym bardziej jeśli nabiał Ci szkodzi ... A oliwki to mix węglowodanów i tłuszczów więc powinny być OK :) Krakowianeczka fajny wynik :) Ja niestety nadal powyżej 6 z przody :] jestem stara i guuupia :] -- Miłego dnia :)

Re: A może wątek kulinarny VI

GALARETKOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI Prosta galaretka. Niby nic a jaki efekt. 1 galaretka truskawkowa, truskawki (mogą być mrożone), woda, śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukru pudru, ozdobne foremki do babeczek Truskawki mrożone rozmrażamy, przecedzamy na sitku by odlać wodę. Świeże truskawki

Re: Jej wysokość truskawka

LODY KARMELOWE 200 g cukru, 500 ml mleka, 5 żółtek, 250 ml śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii, sól morska Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień. Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać, aż cukier zbrązowieje

Re: A może wątek kulinarny VI

PTYSIOWE ZAJĄCZKI 1/4 kostki margaryny, 2 jajka, 2-3 szklanki mąki, szczypta soli, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, torebka ciemnej i jasnej polewy Tłuszcz włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli. Zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mąkę, podgrzewać na małym

Re: Śmietana tortowa a kremówka

mysle, ze to jedno i to samo. tortowa ma zdaje sie nawet jeszcze wiecej % tluszczu, bo 36. mozesz wiec ubic bez problemu. i na cholere ten smietanfix? imho bedzie sie trzymala i bez tego chemicznego dodatku.

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana kremówka

Zdjęcia - śmietana kremówka

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin