Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

śmietana kremówka

u mnie w domu taką śmietankę nazywa się śmietaną kremówką, może faktycznie poprawnie, bo nawet Zott, którego często używam nazywa się śmietanką śmietanka Zott -- Mój blog kulinarny

Śmietana kremówka

Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę". W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne Pozdrawiam

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Nie wiem, czy śmietana czy śmietanka, czy słodka czy kwaśna - ja zawsze ubijam kremówkę 36%.

Śmietana kremówka - widmo?

Dziewczyny, czy tylko mam takie wrażenie, czy ostatnio zaczęła znikać z półek śmietana kremówka? Z reguły nabiał kupuję w marketach, więc tam raczej nie ma wielkiego problemu, ale i tak jest jeden, góra dwa rodzaje (producenci). Nie tak dawno najpopularniejszą kremówką w moim regionie była

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM ŚMIETANKOWY DO EKLERKÓW 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić

Re: A może wątek kulinarny VI

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Ja kremówkę ubijam na najwyższych obrotach w takim specjalnym naczyniu w przykrywką, więc nic się nie rozchlapuje, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix żeby była sztywniejsza. Jeśli chodzi o ciasta to zawsze piekę nastawione na góra-dół, czasami podczas pieczenia przestawiam na sam dół lub sama

Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Cześć Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem śmietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana najlepsza? Jaka optymalna temperatura, jakie obroty

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Tak, ale długość ubijania zależy od geometrii i mocy urządzenia ubijającego. Dlatego jednej osobie zawsze wychodzi, innej bardzo rzadko.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Masz racje, stosuj się do powiedzenia: kto pyta głupi przez pięć minut, kto nie pyta głupi przez całe życie.

Śmietana tortowa a kremówka

Mam w przepisie na ciasto bez pieczenia, kremówkę (nalezy ja ubic ze smietanfixem) niestety kupiłam z rozpędu tortową, jaka jest róznica ? Czy równie dobrze mogę ja wykorzystać i ubić ze śmietan-fixem bez straty dla ciacha? Pomóżcie ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ja myślę, że od osobowości :P -- Although it is not true that all conservatives are stupid people, it is true that most stupid people are conservative. - John Stuart Mill

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec wegosc smietany bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Bezsensowne to było twoje pytanie. Wstyd. I na litość boską mówi się 5 gramów, gramów ! A nie "5 gram". A co do śmietany, to po pierwsze powinna być zimna, po drugie - póki nie nabierzesz wprawy, przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

moze jeszcze zalezec od koloru oczu, wlosow, lub proporcji - wysokosc blatu : wzrost osoby : waga osoby : rozmiar biustonosza : ile gram/ml smietanki ;) Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też nie rozumiem robienia z bicia śmietany takiej filozofii. Biorę garnek pierwszy z brzegu z szafy, nie kombinuję z prędkościami obrotów, nie uważam na temperaturę, a zawsze mi się ubija. -- "We ain't a sharp species. We kill each other over arguments about what happens when you die, then

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. -- Announcing "I'm offended" is basically telling the world you can't control your own emotions, so everyone else should do it for you.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jak sie patrzy w trajcie ubijania jaka gesta to sie widzi, no i wcale nie musi byc schlodzona, rety... Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Chodzi ci o różnicę miedzy UHT a normalną? No to należy też uważac, zeby w śmietance nie było zagęszczaczy - śmietankę zagęszczoną przez producenta mączką chleba świętojańskiego czy czym tam niby się ubije, ale bardzo słabo - nie ma co marzyć o puszystym kremie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala:

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Kup śmietankę w kartoniku, a nie w kubeczku. Ta z kubeczka częściej się warzy. No i musi być mocno schłodzona - min. 12 godzin w lodówce, jak nie mam czasu to wstawiam na niecałą godzinę do zamrażarki i też jest ok ;)

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też zmieniam obroty. Ubijam zresztą zwykle śmietankę 36% na krem do tortu. Jak zaczyna robć się masło, to śmietanka przestaje być gładka i powstają drobniutkie grudki. Jest to moment, w którym należy natychmiast przerwać ubijanie (jeżeli oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej) i wtedy jeszcze śmi

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Naczynie w którym ubijam śmietankę zawsze wstawiam na dłuższą chwilę do zamrażalnika, żeby byłó zimneśmietanka też musi być mocno schłodzona i ubijam najpierw chwilę na 1 stopniu, potem na 3, a na końcu wracam na 1 obrotów miksera. Wtedy masło się nie zrobi.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie zrobi się masło, jeżeli śmietanka będzie dobrze schłodzona (prosto z lodówki) i jeżeli nie będziesz ubijać za długo. Jeżeli robisz to niewielkim, ręcznym mikserem, to podziel tę ilość śmietanki na połowy i każdą ubij osobno. Oczywście w trakcie ubijania dobrze jest sprawdzać stan ubijanej śmieta

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Nie udało mi sie tego wygooglać, a nigdy nie potrzebowałam ważyć mleka, dlatego nie wiedziałam. Nie wiem po co ten bezsensowny hejt :/ Niektórzy maja chyba zbyt wiele wolnego czasu... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Litr mleka waży (mniej więcej) 1.03 kg. Jak widzisz różnica jest tak nieduża, że można ją spokojnie pominąć i zmierzyć to mleko w mililitrach :) -- www.inpersona.pl kuchniapsakuby.blox.pl/ www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie rozumiem ataku. W przepisie mam podane gramy mleka, nie mililitry. A jako że tylko w przypadku wody 1g = 1ml, to pytam. Co w tym głupiego? -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec gęstość* smietany > bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka A ktoś pytał o wagę śmietany? Chyba chodziło o wagę w gramach 250 ml mleka... :-) ps

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ubijam zwykle porcje 500ml śmietany (akurat tyle mi do miski wchodzi), śmietana zawsze jest przedtem schłodzona - nawet na opakowaniu jest informacja, że najlepiej przed ubijaniem potrzymać 24h w lodówce. Miksuję "na dole", bo nie chciałoby mi się trzymać miksera w górze :) Jeszcze się

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

bene_gesserit napisała: Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. Bene :D w ubijaniu smietany liczy sie tylko dlugosc jej ubijania. aby smietana przeszla od stanu plynnego poprzez stan ' puszyszty ' w stan "maslany' musi uplynac pewna ilosc czasu, nic wiecej. moge sie zgodzic ze b

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dziękuję bardzo wszystkim za rady, śmietanka ubiła się wyśmienicie :) Jakby ktos był ciekaw: kupiłam śmietankę 36% z Łowicza 2x500ml w kartonie, włożyłam na chwilę do zamrażalnika - była bardzo zimna :), ubijałam tak,jak ktos radził - po jednym kartonie, ze stopniowym zwiększaniem obrotów, jak tylk

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Że nie za długo, to wiem. Głębokość naczynia nie wpływa? Nie lepiej np. po wierzchu ubijać, czy to bez znaczenia? Zawsze sprawdzam gęstość, ale przeważnie to wygląda tak: "e, jeszcze zbyt płynna... oj, masło :(" ;) Przepis na masę uwzględnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą,

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

czasu na reakcję Przepis na masę uwzglę > dnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą, nie zaszkodzi to jej? Nie, ale radzę dodać ubitą śmietanę do mascarpone, a nie odwrotnie. Lepiej się połączą, bez grudek Czy > serek warto wcześniej też przejechać mikserem? Tak, rozmiksuj najpierw

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jaszczur.ka_87 napisała: > Cześć > Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem ś > mietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż > 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana >

Re: Kremówka po terminie ważności

Kremówka to słodka śmietana, do ubijania na krem a po terminie ważności może być kwaśna z niej śmietana a to znaczy, że się już nie ubije i nie powstanie z niej bita śmietana, tylko najwyżej masło gdyż ono powstaje z kwaśnej śmietany. Są śmietany kremówki o krótkim i długim terminie ważności (te

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Ale ja wlasnie nawet 30-stki nie moglam znalezc. Wszedzie tylko 12 i 18 proc. :( -- mój blog oprowadzeniu domu

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Śmietanka UHT ma dość długi okres przydatności do spożycia i inne panie domu były zapobiegliwe: wykupiły ją wcześniej, zamiast odkładać na ostatnią chwilę.

Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Również pytałam o odchudzanie polski odwiedzając piąty z kolei sklep, gdzie jeszcze udało mi się upolować ostatnie dwa łowicze-ale to było pół roku temu-kiedy był sezon na lody :D Od tej pory w żadnym z moich sklepów 36% śmietanki nie ma -przerzuciłam się na 30% z łaciatego-lody też wychodzą idealne

Re: Polećcie jakieś smaczne ciasto z kremem.

A u mnie wczoraj na imprezce rozeszły się w oczach... rurki z kremem, a dokładnie z bitą śmietaną. Największy nakład to zakup foremek. Ja mam 20 i z jednego płatu ciasta francuskiego robię właśnie 20 rurek. Do tego wystarczy ubić kremówkę, nabić rurki i cieszyć się sukcesem kulinarnym przy

Re: A może wątek kulinarny V

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: Jej wysokość truskawka

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: Śmietana kremówka

Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? -- nasza kapela autoreklama Stellamara

Re: Śmietana kremówka

30% kup ale 36% jest słodka, nie kwaśna... przynajmniej ta z Piątnicy, którą ja kupuję -- Podróż w świat zapachów

Re: Śmietana kremówka

Skoro jest napisane ubita smietane, wiec slodka, 30% w zupelnosci wystarczy. Kwasna nie ubije sie przeciez;-)chocby i miala 40%;-))

Re: Śmietana kremówka

l.e.a napisała: > Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) > > no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? to chyba zalezy od przepisu... ad meritum - do ubicia nadaje sie slodka, plynna smietanka kremowka - 30 albo 36%

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

Linusia brak śmietany kremówki na utrwalaniu Ci nie zaszkodzi ;) Tym bardziej jeśli nabiał Ci szkodzi ... A oliwki to mix węglowodanów i tłuszczów więc powinny być OK :) Krakowianeczka fajny wynik :) Ja niestety nadal powyżej 6 z przody :] jestem stara i guuupia :] -- Miłego dnia :)

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

o strasznego jest w fixie? to przeciez skrobia z glukozą, nie ma jak zaszkodzic a dzieki temu smietana nie podchodzi pozniej wodą :P

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

ps. poza tym jak ktos tu pisze, po prostu jakas inna smietana 36%(ja widzialam taka akurat tylko patnicy) zamiast smietanki do ubijania.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Smietanke kremowke robilam zwykle z fixem do smietany. Na wysokich obrotach od razu. Odkyciem okazala sie smietana 36% patnicy . Do ubijana bez fixu, piekna biala gesta. Mniam!!!!! cucinissima.wordpress.com/

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

STRACCIATELLA 1/2 l śmietany kremówki 36%, opakowanie śmieatn-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag płatków migdałowych, Śmietanę kremówkę ubij ze śmieatn fixem i cukrem pudrem. Czekoladę pokrój na kawałeczki, wsyp do śmietany, wymieszaj. Wlej do keksówki wyłożonej

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Robie mase literowek i przekrecam, nic mnie nie usprawiedliwia. Sprobuje sie poprawic. A polskich znakow nie mam, fakt. bene_gesserit dzieki za info. Ja szczerze mowiac nie zawsze czytam sklad na opakowaniu (moj blad). Mozesz polecic jakas inna sprawdzona smietane 36%? Zeby jakiegos syfu nie kupowa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

maddalena81 napisała: > Mowisz, o patnicy Co Ty z tą "patnicą" co chwilę? Patnicy i patnicy. Brak polskiech liter niczego nie usprawiedliwia, bo wtedy by było "piatnicy" ;/ -- http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=11243

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Imho najlepsze sa Lowicze, ale to zalezy, co komu sie podoba. Wystarczy czytac sklad na opakowaniu - jesli nie ma dodatkow, a procent jest odpowiedni, to wszystko jest ok. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

doklanie - smietanki bez dodatkow zadnych fiksow i innych syfow wystarczy dobra smietanka - tlusta taka: www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/dc782d76493e1878014414b732d8e80f.jpg

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Najpierw małe obroty, potem duże. Dodaje śmietankę żelfix i jest super ubita. Piekę zawsze góra - dół. W zakrytym, a na koniec czasami odkrywam, jak jest ser czy jakiś sos aby się przypiekło ładnie.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

najpierw malych zeby nie pryskalo, potem duzych, nie wiem ja zakrytym, pod koniec odrywam zeby sie przypieklo. Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Jak dobrze ubić śmietanę kremówkę? :(

Jak ubić śmietanę kremówkę, żeby nie zrobiło się masło? Co do niej dodać? Proszę o odp. -- _ Kati, konsultantka Avon z Krakowa. GG- 918857 tel. 504-673-321

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Nie skumales, agresywny anonimie. Nie pisalam o fixach, ktore, nawiasem mowiac, rewelacyjnie zatrzymuja wilgoc w smietanie (co ma znaczenie, jesli chcemy jej uzyc jako kremu do ciasta, zwlaszcza biszkopta), tylko o dodatkach, ktore wali producent Piatnicy, zeby smietana byla 'cudownie gesta'. One sa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Mowisz, o patnicy 36% (taka tlusta smietana) czy o smietance do ubijania? Ja mialam na mysli taka 36% i nie mialam z nia doswiadczen o ktorych Ty piszesz, nie mialam. Bylam bardzo zadowolona z efektu. Jak bede nastepnym razem w Polsce to sparwdze sklad na opakowaniu, ale cos mi sie nie chce iwerzyc,

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Eee tam, Piatnica jest beznadziejna do ubijania, bo ma skrobie modyfikowana i pektyne, ktore sciagaja ja w trakcie ubijania. Ubic to sie ubije, ale napowietrzy sie bardzo skromnie - w efekcie otrzymujemy nie lekka chmurkę, ale ciezka lepkawą kałużę. Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow j

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

. > > Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow jakichkolwiek. _____________________________________ Nie pisz bzdur jakich świat nie widział. Dodaj do schłodzonej śmietany parę kropelek soku z cytryny i ubijaj na jakich chcesz obrotach i do jakiej życzysz sobie sztywności bez żadnych fixow

Re: ganache/ ganasz - śmietana czy śmietanka

śmietana kremówka n -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie

Re: Pierniczyć będę...

Ja przekladam masą orzechową (zmielone ogrzechy włoskie gotuje się z cukrem i śmietaną kremówką w równych proporcjach aż do zgęstniennia) i powidlami. Zawsze robię dwie porcje ciasta - z jednej wykrawamy piericzki, z drugiej pieczemy placki do przelożenia -- Misterni

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI CZEKOLADOWE W KARMELU 11 dag mąki, 13 dag półtłustego sera, 1 i 1/2 dag kakao, laska wanilii, 4 dag cukru, łyżeczka sody, żółtko, 6 dag śmietany 18%, 10 dag nerkowców, karmel; 4 łyżki cukru, 8 łyżek kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli Karmel - cukier stop, wlej 1/4 szklanki wody

Re: A może wątek kulinarny VI

OPONKI CZEKOLADOWE W KARMELU 11 dag mąki, 13 dag półtłustego sera, 1 i 1/2 dag kakao, laska wanilii, 4 dag cukru, łyżeczka sody, żółtko, 6 dag śmietany 18%, 10 dag nerkowców, karmel; 4 łyżki cukru, 8 łyżek kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli Karmel - cukier stop, wlej 1/4 szklanki wody

Re: Co ze śmietany kremówki?

Mozesz tez wejsc w zaawansowane opcje wyszukiwarki i wpisac wyrazenie: "litra śmietany kremówki". Powinno Ci wyskoczyc 50 przepisow:) -- 'One cat just leads to another' - E.Hemingway Sadyba:) Wczesniejsza aktywnosc jako: gaz.gaz.gaz.na.ulicach

Re: A może wątek kulinarny V

MUS POZIOMKOWY Składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych poziomek, 250 ml kremówi, 25 dag serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, śmietan fix, starta czekolada Poziomki umyj, oczyść, rozgnieć widelcem. Dodaj mascarpone. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaj do poziomel. Wymieszaj

Re: Jej wysokość truskawka

MUS POZIOMKOWY Składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych poziomek, 250 ml kremówi, 25 dag serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, śmietan fix, starta czekolada Poziomki umyj, oczyść, rozgnieć widelcem. Dodaj mascarpone. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaj do poziomel. Wymieszaj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PORAMI 250 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szklanka śmietany kremówki, Farsz: 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, pory, trochę masła, trochę białego wina, trochę tartego sera gruyere Zagnieć kruche ciasto: połącz 250 g mąki ze 100 g masła, jajkiem i zimną wodą. Odstaw do

Re: A może wątek kulinarny V

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PORAMI 250 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szklanka śmietany kremówki, Farsz: 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, pory, trochę masła, trochę białego wina, trochę tartego sera gruyere Zagnieć kruche ciasto: połącz 250 g mąki ze 100 g masła, jajkiem i zimną wodą. Odstaw do

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTKA Z KREMEM 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1/2 opakowania śmietan- fix, 1/4 szklani jeżyn, likier z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka cukru, ciasteczka maślane Jeżyny rozgnieść widelcem na papkę. śmietan-fix i cukier dodać do śmietany i ubijać aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTKA Z KREMEM 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1/2 opakowania śmietan- fix, 1/4 szklani jeżyn, likier z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka cukru, ciasteczka maślane Jeżyny rozgnieść widelcem na papkę. śmietan-fix i cukier dodać do śmietany i ubijać aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

OPONKI CZEKOLADOWE W KARMELU 11 dag mąki, 13 dag półtłustego sera, 1 i 1/2 dag kakao, laska wanilii, 4 dag cukru, łyżeczka sody, żółtko, 6 dag śmietany 18%, 10 dag nerkowców, karmel; 4 łyżki cukru, 8 łyżek kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli Karmel - cukier stop, wlej 1/4 szklanki wody

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

MUS JAGODOWY Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36% lub bitej śmietany w sprayu. 0,7 kg jagód, 4 łyżki cukru,kartonik zimnego mleka Jagody oczyść z ogonków. 2 łyżki odłożyć do dekoracji. Do reszty wspać cukier, zimne mleko, Zmiksuj. Rozlej do pucharków. Śmietanę ubić na sztywną i wymieszać z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: A może wątek kulinarny V

ŚLIWKI ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE 25-30 dag sporych, mięsistych suszonych śliwek bez pestek, czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10-15 dag wyłuskanych orzechów laskowych, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżeczka sklarowanego masła Śmietanę starannie ubić. Orzechy laskowe

Re: Jej wysokość truskawka

NAJŁATWIEJSZA TARTA Gotowy kakaowy spód biszkoptowy, 50 dag truskawek, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, opakowanie śmietan fixu, 506 gałązek świeżej mięty Truskawki umyć, osączyć, oderwać od szypułek. Miętę opłukać, posiekać. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, wymieszać z

Re: A może wątek kulinarny V

NAJŁATWIEJSZA TARTA Gotowy kakaowy spód biszkoptowy, 50 dag truskawek, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, opakowanie śmietan fixu, 506 gałązek świeżej mięty Truskawki umyć, osączyć, oderwać od szypułek. Miętę opłukać, posiekać. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, wymieszać z

Re: A może wątek kulinarny VI

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

śmietana kremówka

jaka to jest smietana?ile procent?bo nigdy nie wiem i dlatego omijam przepisy z taką śmietanką...niestety :(

Re: A co wy dzieci winbtojtle piececie?:)

PTYSIE ZE ŚMIETANĄ 20 dag mąki, 5 jajek, 8 dag masła, szklanka wody, szczypta soli, 0.5 l śmietany kremówki, opakowanie cukru waniliowego, mały słoik dżemu truskawkowego Do miski włóż mąkę, masło, wodę i sól. Ustaw na garnku z wrzątkiem, podgrzewaj, mieszając aż masa zrobi się szklista. Połącz

Re: Jej wysokość truskawka

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI 50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany. Owoce: 50 dag truskawek, malin lub poziomek, 1 cukier waniliowy, 2- 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier do smaku Ze wszystkich

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PĄCZKI 7 szklanek mąki, 5 dag drożdży, jajko, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki miałkiego cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/3 stopionego masła lub margaryny, 2 łyżki rumu lub spirytusu, łyżka zmielonej skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki soli, olej. Krem: 1/2 l śmietany kremówki, 6 dag masła

Re: tradycyjny polski deser

kolorowa galaretka z bita smietana i owocami? taka w pucharku, pamietam ja od dziecinstwa... pączki/racuchy? ciastka typu wz-ka, kremówka? rurki waflowe z bitą śmietaną? rogaliki kruche z konfiturą?

Re: A może wątek kulinarny VI

PĄCZKI 7 szklanek mąki, 5 dag drożdży, jajko, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki miałkiego cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/3 stopionego masła lub margaryny, 2 łyżki rumu lub spirytusu, łyżka zmielonej skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki soli, olej. Krem: 1/2 l śmietany kremówki, 6 dag masła

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZUPA GRZYBOWA Z ZIEMNIAKAMI 8 dag suszonych grzybów, 2 l bulionu (grzybowego lub warzywnego), cebula, 2 łyżki masła, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól Grzyby namocz w wodzie 2 godziny, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

KAWA Z LODAMI WANILIOWYMI 5 łyżeczek dobrej kawy, 12 kulek lodów waniliowych, 4-5 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki kremówki, czubata łyżka startej, gorzkiej czekolady, 2 szklanki wody Kawę zaparzyć, starannie przecedzić, wsypać 3 łyżeczki cukru, wymieszać a gdy wystygnie przykryć i wstawić na godzinę

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA Z ZIEMNIAKAMI 8 dag suszonych grzybów, 2 l bulionu (grzybowego lub warzywnego), cebula, 2 łyżki masła, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól Grzyby namocz w wodzie 2 godziny, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA Z ZIEMNIAKAMI 8 dag suszonych grzybów, 2 l bulionu (grzybowego lub warzywnego), cebula, 2 łyżki masła, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól Grzyby namocz w wodzie 2 godziny, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZUPA GRZYBOWA Z ZIEMNIAKAMI 8 dag suszonych grzybów, 2 l bulionu (grzybowego lub warzywnego), cebula, 2 łyżki masła, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól Grzyby namocz w wodzie 2 godziny, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, masło stop na patelni

Re: Śmietana tortowa a kremówka

Dzięki Aniu ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na szczęście trzeba ciężko zapracować"

Re: szybki i sprawdzony tort.

minut (to zależy od piekarnika). W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę z Łowicza 30% z odrobiną cukru pudru i łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w zimnej wodzie i kroję brzoskwinie. Część brzoskwiń i śmietany zostawiam do dekoracji. Upieczony biszkopt przekrawam, ścinam boczki, okruszki i ścięte boczki

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA WIŚNIOWA Z KLUSKAMI 80 dag wiśni, 8 łyżek cukru, 20 dag twarogu, opakowanie cukru waniliowego, 5 dag posiekanych migdałów, 4 łyżki śmietany kremówki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cynamon, 4 goździki, skórka z cytryny Wiśnie umyć, wydrylować. Włożyć do garnka, zasypać cukrem. Oprószyć

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana kremówka

Zdjęcia - śmietana kremówka

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin