Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: A może wątek kulinarny VII

BABECZKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Składniki na babeczki: 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

BABECZKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Składniki na babeczki: 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: kto mi zinterpretuje sen?

Podzieliłabym się, bo dzisiaj m miał kupić 20 dag, a kupił 2 kg :D

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Potrawy z grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: A może wątek kulinarny VII

TORCIK W KSZTAŁCE SERCA - Z SERCEM Ciasto: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy Krem śmietankowy z truskawkami: 20 dag truskawek, 1/2 l mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 10 dag masła. -- http

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK WIŚNIOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 1 jajko, 15 dag masła, 5 dag cukru, 17 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu; Masa: 125 ml kremówki, 20 dag białej czekolady, 3 dag masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki kardamonu; Do dekoracji: 2 łyżki

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Jej wysokość truskawka

TORCIK W KSZTAŁCE SERCA - Z SERCEM Ciasto: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy Krem śmietankowy z truskawkami: 20 dag truskawek, 1/2 l mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 10 dag masła. -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: A może wątek kulinarny VII

Wypełnienie babeczek I: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona), 20 dag świeżych truskawek, mandarynki z puszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: A może wątek kulinarny VII

WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWA 20 dag truskawek, 2 nektarynki, mała puszka mandarynek, jabłko, plasterek arbuza -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Jej wysokość truskawka

Wypełnienie babeczek I: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona), 20 dag świeżych truskawek, mandarynki z puszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWA 20 dag truskawek, 2 nektarynki, mała puszka mandarynek, jabłko, plasterek arbuza -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Potrawy z grzybów

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

ŚNIEGOWE KULE KROK PO KROKU 20 dag mąki, 4 łyżki margaryny, 3 jaja, 1 szklanka wody, szczypta soli, 20 dag margaryny do smażenia, cukier puder do posypania -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

ŚNIEGOWE KULE KROK PO KROKU 20 dag mąki, 4 łyżki margaryny, 3 jaja, 1 szklanka wody, szczypta soli, 20 dag margaryny do smażenia, cukier puder do posypania -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: ROLADA Z FRANCUSKIEGO CIASTA Z PIECZARKAMI

SkładnikiL 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: A może wątek kulinarny VI

PUCHAR OWOWCÓW W SOSIE 30 dag malin 20 dag poziomek 8 gałązek czerwonych porzeczek 10 dag agrestu 10 dag jagód 1/2 opakowania kilka listków mięty 12 proc. śmietanki 2 niskokaloryczne naturalne jogurty szczypta szafranu 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

Składniki: 1 ciasto francuskie w rulonie, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 jajko, 20 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, mielona czerwona papryka ostra, suszona pietruszka, tarta bułka, olej do posmarowania formy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: A może wątek kulinarny VI

BABKA MIGDAŁOWA 25 dag masła, niepełna szklanka cukru, 4 jaja, 20 dag mąki pszennej, 15 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej, 15 dag mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu waniliowego, sól, tabliczka mlecznej czekolady, wiórki kokosowe Masło utrzyj z

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: Jej wysokość truskawka

PUCHAR OWOWCÓW W SOSIE 30 dag malin 20 dag poziomek 8 gałązek czerwonych porzeczek 10 dag agrestu 10 dag jagód 1/2 opakowania kilka listków mięty 12 proc. śmietanki 2 niskokaloryczne naturalne jogurty szczypta szafranu 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny VI

KISZ SEROWY 45 dag mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 30 dag Emmentalera 30 dag sera koziego (półtwardego) 20-25 dag sera typu rokpol świeże oregano Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj mikserem ze

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: A może wątek kulinarny VII

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: A może wątek kulinarny VI

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM 50 dag razowego makaronu (świderków), 20 dag żółtego sera, 15 dag wędzonego boczku, 1/3 szklanki mleka, szklanka śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka oleju, duża cebula Drobno posiekany szpinak włożyć do garnka. Osolić, popieprzyć dodać roztarty czosnek i dolać

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: A może wątek kulinarny VII

WARZYWNY PLACEK Z SEREM 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1/4 szklanki oliwy, 3 posiekane ząbki czosnku, 10 dag świeżego szpinaku, 15 - 20 dag niedużych pieczarek, 2 papryki, 8 dużych liści bazylii, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 15 dag grubo pokruszonego sera typu feta Rozgrzej

Re: A może wątek kulinarny VI

Składniki:1 mała puszka kukurydzy, 1 mały słoiczek selera marynowanego lub 1/2 większego słoiczka, 1 mały por (biała część), 3-4 plastry ananasa, 4 jajka, 20 dag żółtego sera, 30 dag delikatnej wędliny (szynki, polędwicy), sałata zielona lub miks sałat, mały słoik majonezu -- http

Re: Baby Jogger City Lite kontra Britax B-Agile 4

a na zdjęciach wyglądało jaby miał ... Tak czy inaczej- jak dużo może ważyć kawałek plastiku pomiędzy dwoma rurkami- 20 dag? a ile by ułatwił decyzji- przynajmniej mi :) Teraz powoli rozglądam się za stelażem pod maxi- cosi - lekkim, amortyzowanym chociaż minimalnie i właśnie z regulacją wysokości

Re: dziecięce przyjęcie

czekolada72 napisała: > Krokanty > 20 dag kandyzu i 2 dag masła rozpuścić na patelni, dodać 20 dag > mielonych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach – wymieszać, > masę wykładać łyżeczką, schłodzić. > Mozna dodac posiekane bakalie, i nasiona. Trzeba uwazac, by masa

Re: A może wątek kulinarny VI

PISANKI Z MARMOLADĄ 4 żółtka ugotowane, 10 dag cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 20 dag margaryny, mały słoiczek marmolady, pisaki spożywcze Zagnieść ciasto, schłodzić. Rozwałkować. Wykrawać ciasteczka. Upiec. Przełożyć marmoladą sklejając po dwa. Ozdobić pisakami spożywczymi. -- http

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: ciekawe pytanie z innego forum :)

Miękkie, smakowite. Mogą być nadziewane lub nie. Ale zawsze są pyszne i syte! SKŁADNIKI ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków czubata szklanka mąki pszennej (20 dag) 2 jajka czubata łyżeczka soli Knedle ze śliwkami - składniki: 50 dag śliwek cukier cynamon 25 dag mąki 70 dag

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

Składniki:1 mała puszka kukurydzy, 1 mały słoiczek selera marynowanego lub 1/2 większego słoiczka, 1 mały por (biała część), 3-4 plastry ananasa, 4 jajka, 20 dag żółtego sera, 30 dag delikatnej wędliny (szynki, polędwicy), sałata zielona lub miks sałat, mały słoik majonezu -- http

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: A może wątek kulinarny VI

CZEKOLADA ZYGMUNTA III WAZY 3 szklanki mleka, 20 dag czekolady, 20 dag orzechów laskowych. Mleko zagotować ze startą czekoladą i startymi orzechami. Podawać zaraz po przygotowaniu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z ZIEMNIAKAMI 1 i 1/2 I wody, 25 dag fasolki szparagowej, 20 dag włoszczyzny, 30 dag ziemniaków. 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki gładkiej. sól. Fasolkę przebrać, opłukać, oczyścić, pokrajać w skośne kawałki, zalać wrzątkiem (1/2 l), posolić i ugotować

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: Potrawy z grzybów

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK BISZKOPTOWY 6 dag mąki, 4 dag mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 20 dag cukru, 2 bialka, 2 lyżki soku z cytryny, polewa czekoladowa, 10 suszonych moreli, 2 suszone śliwki Żóltka utrzeć z 12 dag cukru, dodać pianę z bialek, obie mąki przesiać, powoli wsypać do masy, delikatnie mieszając

Re: Zaproszenia na kawę - nie tylko przepisy

CZEKOLADA ZYGMUNTA III WAZY 3 szklanki mleka, 20 dag czekolady, 20 dag orzechów laskowych. Mleko zagotować ze startą czekoladą i startymi orzechami. Podawać zaraz po przygotowaniu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: A może wątek kulinarny VI

, wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Mocno podgrzać, zdjąć, ostudzić. Jagody przebrać, umyć, osączyć. 20 dag owoców zmiksować, przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietaną, dodać do mleka, połączyć. Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałymi jagodami i grzankami. -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK DAKTYLOWY 15 dag mąki pszennej, 15 dag razowej, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, jajko, żółtko, łyżka śmietany 18%, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, Na masę: 800 ml soku z jabłek, 40 dag suszonych daktyli, 1/2 galaretki pomarańczowej, bakalie do dekoracji Mąki przesiej, dodaj pozostałe

Re: A może wątek kulinarny VII

SAŁATKA KALAFIOROWO - JAJECZNA 1 kalafior, 5 jajek, 1 puszka zielonego groszku, 45 dag ogórków konserwowych, 20 dag żółtego sera, szczypiorek, 3-4 łyżki majonezu, 304 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz Kalafior ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka ugotować na

Re: A może wątek kulinarny VI

BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY PO CIESZYŃSKU Główka kapusty, 50 dag jabłek, 2 cebule, 60 dag mięsa gotowanego lub pieczonego, 25 dag surowej wieprzowiny, 20 dag kiełbasy, 10 dag masła, 2 dag mąki Kapustę i cebulę poszatkować, dobrze posolić a następnie mocno wycisnąć. Jabłka pokroić w kostkę. Mięso

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

GULASZ Z GRZYBAMI 60 dag mięsa z indyka, 4 łyżki oleju, 20 dag cebuli, 1/8 litra białego wina, 1/8 litra rosołu, 1 kg mieszanych grzybów, 2 dag masła, pieprz, sól, 1/8 litra śmietany Mięso oczyścić z ewentualnych ścięgien i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w brytfannie i mocno podsmażyć na nim

Re: zaparzanie mlekiem suchego zmielonego maku -

Mak mielony sypie się do gorącego mleka, miesza i krótko gotuje aż wchłonie całe mleko. Na 20 dag mielonego maku, daję 250 ml mleka.

Re: A może wątek kulinarny VI

SZARLOTKA Z PIERZYNKĄ 30 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudry, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 75 dag jabłek, po 5 dag orzechów i rodzynek. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z rodzynkami i orzechami. Margarynę utrzeć na jednolitą masę

Re: A może wątek kulinarny VII

NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 duże, cienkie naleśniki, 20 sztuk+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki, olej do smażenia, kilka listków

Re: Fatalny dzień.

a ja dla odmiany dziś miałam fatalny dzień, ale 20dag markiz orzechowych polepszyło sytuację ;) -- Seré

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK MIGDALOWY 35 dag maki krupczatki, 20 dag margaryny, 25 dag cukru pudru, 2 jajka, 1 lyzka esencji migdalowej, 15 dag marmolady, 1 bialko, sok z 1 cytryny, migadlowe platki do dekoracji Przesianą mąkę posiekać ze schlodzonym tluszczem, dodać 10 dag cukru pudru, jajka i 1 lyżkę esencji

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: A może wątek kulinarny VI

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: Jej wysokość truskawka

NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 duże, cienkie naleśniki, 20 sztuk+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki, olej do smażenia, kilka listków

Re: A może wątek kulinarny VII

ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM Składniki: 1 małe opakowanie mrożonego szpinaku, 1 rulon ciasta francuskiego, 1 serek pleśniowy niebieski, cebula, czosnek, sól, pieprz, przyprawa typu vegeta, tarta bułka, 20 dag twardego żółtego sera, oliwa do posmarowania blachy, białko do posmarowania

Re: A może wątek kulinarny VI

KAJMAK 20 dag masła, 25 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 czubate łyżki kakao, 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody, 1 kieliszek rumu, 2 jajka, 1 paczka wafli Zmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kakao rozrobione z gorącą wodą. Dalej ucierając dodać jajka i rum. Masą

Re: A może wątek kulinarny VI

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: A może wątek kulinarny VI

WIELKANOCNE SŁODKIE PISANKI 1/2 kostki masła, 10 dag cukru pudru, 1 jajo, 20 dag mąki, polewa czekoladowa, biała polewa, kolorowa posypka Miękkie masło utrzeć z jajkiem i cukrem pudrem. Dodać mąkę. Włożyć do lodówki. Rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i wykrawać owalne ciasteczka. Przełożyć na

Re: Wątróbka bez cebuli

drobiowe obtoczyc w mace z pieprzem (ma to miec kolor szary) i obsmazyc krotko na mocnym ogniu, czesto odwracajac. Odlozyc na talerz, przykryc. Na patelnie wrzucic 20 dag pokrojonych w polowki i wypestkowanych winogron. Zalac szlanka bulionu (ja uzywam cwierc kostki K..rra) Podusic z 5 minut, dodac

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 l rosołu, 10 - 15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3 - 4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojony czosnek. Dodać do

Re: A może wątek kulinarny VI

PASZTECIKI 25 dag mielonego mięsa 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki natki 60 ml bulionu sól pieprz 1 łyżeczka chrzanu 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy

Re: A może wątek kulinarny VI

, potem ugniatać ręką tak długo, dopóki zupełnie nie odstaje od ręki i deski (15-20 minut). Ciasto ułożyć na dobrze wysypanej mąką misce, nakryć ogrzanym garnkiem kamiennym lub misą porcelanową i pozostawić w spokoju na 15 minut. Ciasto: 25 dag mąki gładkiej. 2 dag masła, 2 dag smalcu. jajko, sól

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI I JAGODAMI 20 dag masła •30 dag cukru pudru •½ szklanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich •½ szklanki jagód •15 dag ciemnej czekolady •5 dag mąki pszennej pełnoziarnistej •5 dag kakao •3 jajka •

Re: dziecięce przyjęcie

czekolada72 napisała: > DIABLOTKI > ½ szklanki mąki, 3 płaskie łyżki masła, żółtko, 15 dag żółtego sera, > sól. Zagnieść cienkie krążki, posypać 15 dag żółtego sera, upiec. > Tak przy okazji ich ponownego pieczenia - z podanych skladnikow wuchodzi 20 kolek wielkosci denka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - 20 dag

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin