Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: kto mi zinterpretuje sen?

Podzieliłabym się, bo dzisiaj m miał kupić 20 dag, a kupił 2 kg :D

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK WIŚNIOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 1 jajko, 15 dag masła, 5 dag cukru, 17 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu; Masa: 125 ml kremówki, 20 dag białej czekolady, 3 dag masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki kardamonu; Do dekoracji: 2 łyżki

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: A może wątek kulinarny VI

PUCHAR OWOWCÓW W SOSIE 30 dag malin 20 dag poziomek 8 gałązek czerwonych porzeczek 10 dag agrestu 10 dag jagód 1/2 opakowania kilka listków mięty 12 proc. śmietanki 2 niskokaloryczne naturalne jogurty szczypta szafranu 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

ŚNIEGOWE KULE KROK PO KROKU 20 dag mąki, 4 łyżki margaryny, 3 jaja, 1 szklanka wody, szczypta soli, 20 dag margaryny do smażenia, cukier puder do posypania -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

ŚNIEGOWE KULE KROK PO KROKU 20 dag mąki, 4 łyżki margaryny, 3 jaja, 1 szklanka wody, szczypta soli, 20 dag margaryny do smażenia, cukier puder do posypania -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

BABKA MIGDAŁOWA 25 dag masła, niepełna szklanka cukru, 4 jaja, 20 dag mąki pszennej, 15 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej, 15 dag mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu waniliowego, sól, tabliczka mlecznej czekolady, wiórki kokosowe Masło utrzyj z

Re: A może wątek kulinarny VI

KISZ SEROWY 45 dag mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 30 dag Emmentalera 30 dag sera koziego (półtwardego) 20-25 dag sera typu rokpol świeże oregano Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj mikserem ze

Re: Jej wysokość truskawka

PUCHAR OWOWCÓW W SOSIE 30 dag malin 20 dag poziomek 8 gałązek czerwonych porzeczek 10 dag agrestu 10 dag jagód 1/2 opakowania kilka listków mięty 12 proc. śmietanki 2 niskokaloryczne naturalne jogurty szczypta szafranu 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem

Re: A może wątek kulinarny VI

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM 50 dag razowego makaronu (świderków), 20 dag żółtego sera, 15 dag wędzonego boczku, 1/3 szklanki mleka, szklanka śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka oleju, duża cebula Drobno posiekany szpinak włożyć do garnka. Osolić, popieprzyć dodać roztarty czosnek i dolać

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: A może wątek kulinarny VI

Składniki:1 mała puszka kukurydzy, 1 mały słoiczek selera marynowanego lub 1/2 większego słoiczka, 1 mały por (biała część), 3-4 plastry ananasa, 4 jajka, 20 dag żółtego sera, 30 dag delikatnej wędliny (szynki, polędwicy), sałata zielona lub miks sałat, mały słoik majonezu -- http

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: A może wątek kulinarny VI

PISANKI Z MARMOLADĄ 4 żółtka ugotowane, 10 dag cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 20 dag margaryny, mały słoiczek marmolady, pisaki spożywcze Zagnieść ciasto, schłodzić. Rozwałkować. Wykrawać ciasteczka. Upiec. Przełożyć marmoladą sklejając po dwa. Ozdobić pisakami spożywczymi. -- http

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

Składniki:1 mała puszka kukurydzy, 1 mały słoiczek selera marynowanego lub 1/2 większego słoiczka, 1 mały por (biała część), 3-4 plastry ananasa, 4 jajka, 20 dag żółtego sera, 30 dag delikatnej wędliny (szynki, polędwicy), sałata zielona lub miks sałat, mały słoik majonezu -- http

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: dziecięce przyjęcie

czekolada72 napisała: > Krokanty > 20 dag kandyzu i 2 dag masła rozpuścić na patelni, dodać 20 dag > mielonych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach – wymieszać, > masę wykładać łyżeczką, schłodzić. > Mozna dodac posiekane bakalie, i nasiona. Trzeba uwazac, by masa

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z ZIEMNIAKAMI 1 i 1/2 I wody, 25 dag fasolki szparagowej, 20 dag włoszczyzny, 30 dag ziemniaków. 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki gładkiej. sól. Fasolkę przebrać, opłukać, oczyścić, pokrajać w skośne kawałki, zalać wrzątkiem (1/2 l), posolić i ugotować

Re: ciekawe pytanie z innego forum :)

Miękkie, smakowite. Mogą być nadziewane lub nie. Ale zawsze są pyszne i syte! SKŁADNIKI ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków czubata szklanka mąki pszennej (20 dag) 2 jajka czubata łyżeczka soli Knedle ze śliwkami - składniki: 50 dag śliwek cukier cynamon 25 dag mąki 70 dag

Re: A może wątek kulinarny VI

CZEKOLADA ZYGMUNTA III WAZY 3 szklanki mleka, 20 dag czekolady, 20 dag orzechów laskowych. Mleko zagotować ze startą czekoladą i startymi orzechami. Podawać zaraz po przygotowaniu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK DAKTYLOWY 15 dag mąki pszennej, 15 dag razowej, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, jajko, żółtko, łyżka śmietany 18%, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, Na masę: 800 ml soku z jabłek, 40 dag suszonych daktyli, 1/2 galaretki pomarańczowej, bakalie do dekoracji Mąki przesiej, dodaj pozostałe

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK BISZKOPTOWY 6 dag mąki, 4 dag mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 20 dag cukru, 2 bialka, 2 lyżki soku z cytryny, polewa czekoladowa, 10 suszonych moreli, 2 suszone śliwki Żóltka utrzeć z 12 dag cukru, dodać pianę z bialek, obie mąki przesiać, powoli wsypać do masy, delikatnie mieszając

Re: A może wątek kulinarny VI

, wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Mocno podgrzać, zdjąć, ostudzić. Jagody przebrać, umyć, osączyć. 20 dag owoców zmiksować, przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietaną, dodać do mleka, połączyć. Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałymi jagodami i grzankami. -- http

Re: A może wątek kulinarny VI

BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY PO CIESZYŃSKU Główka kapusty, 50 dag jabłek, 2 cebule, 60 dag mięsa gotowanego lub pieczonego, 25 dag surowej wieprzowiny, 20 dag kiełbasy, 10 dag masła, 2 dag mąki Kapustę i cebulę poszatkować, dobrze posolić a następnie mocno wycisnąć. Jabłka pokroić w kostkę. Mięso

Re: Zaproszenia na kawę - nie tylko przepisy

CZEKOLADA ZYGMUNTA III WAZY 3 szklanki mleka, 20 dag czekolady, 20 dag orzechów laskowych. Mleko zagotować ze startą czekoladą i startymi orzechami. Podawać zaraz po przygotowaniu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC http

Re: zaparzanie mlekiem suchego zmielonego maku -

Mak mielony sypie się do gorącego mleka, miesza i krótko gotuje aż wchłonie całe mleko. Na 20 dag mielonego maku, daję 250 ml mleka.

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: A może wątek kulinarny VI

SZARLOTKA Z PIERZYNKĄ 30 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudry, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 75 dag jabłek, po 5 dag orzechów i rodzynek. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z rodzynkami i orzechami. Margarynę utrzeć na jednolitą masę

Re: A może wątek kulinarny VI

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK MIGDALOWY 35 dag maki krupczatki, 20 dag margaryny, 25 dag cukru pudru, 2 jajka, 1 lyzka esencji migdalowej, 15 dag marmolady, 1 bialko, sok z 1 cytryny, migadlowe platki do dekoracji Przesianą mąkę posiekać ze schlodzonym tluszczem, dodać 10 dag cukru pudru, jajka i 1 lyżkę esencji

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: A może wątek kulinarny VI

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: A może wątek kulinarny VI

KAJMAK 20 dag masła, 25 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 czubate łyżki kakao, 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody, 1 kieliszek rumu, 2 jajka, 1 paczka wafli Zmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kakao rozrobione z gorącą wodą. Dalej ucierając dodać jajka i rum. Masą

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 l rosołu, 10 - 15 dag dowolnego makaronu np. nitki, 3 - 4 łyżki śmietany 18%, zielona pietruszka, sól, pieprz, vegeta Pieczarki i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojony czosnek. Dodać do

Re: A może wątek kulinarny VI

WIELKANOCNE SŁODKIE PISANKI 1/2 kostki masła, 10 dag cukru pudru, 1 jajo, 20 dag mąki, polewa czekoladowa, biała polewa, kolorowa posypka Miękkie masło utrzeć z jajkiem i cukrem pudrem. Dodać mąkę. Włożyć do lodówki. Rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i wykrawać owalne ciasteczka. Przełożyć na

Re: A może wątek kulinarny VI

PASZTECIKI 25 dag mielonego mięsa 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki natki 60 ml bulionu sól pieprz 1 łyżeczka chrzanu 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

BUŁKI Z PIECZARKAMI Mąka 17,5 dag, Olej roślinny, Jajko 1, Drożdże 1,2 dag, Cebula 2, Pieczarki 20 dag, Pomidor 15 dag, Żółty ser 5 dag, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Cukier Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej

Re: A może wątek kulinarny VI

, potem ugniatać ręką tak długo, dopóki zupełnie nie odstaje od ręki i deski (15-20 minut). Ciasto ułożyć na dobrze wysypanej mąką misce, nakryć ogrzanym garnkiem kamiennym lub misą porcelanową i pozostawić w spokoju na 15 minut. Ciasto: 25 dag mąki gładkiej. 2 dag masła, 2 dag smalcu. jajko, sól

Re: Fatalny dzień.

a ja dla odmiany dziś miałam fatalny dzień, ale 20dag markiz orzechowych polepszyło sytuację ;) -- Seré

Re: Potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: dziecięce przyjęcie

czekolada72 napisała: > DIABLOTKI > ½ szklanki mąki, 3 płaskie łyżki masła, żółtko, 15 dag żółtego sera, > sól. Zagnieść cienkie krążki, posypać 15 dag żółtego sera, upiec. > Tak przy okazji ich ponownego pieczenia - z podanych skladnikow wuchodzi 20 kolek wielkosci denka

Re: A może wątek kulinarny VI

PASCHA CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWA 90 dag twarogu trzykrotnie mielonego, 20 dag masła, 6 żółtek, 20 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 l kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka kakao, 3 łyżki likieru jajecznego, kandyzowane ananasy Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj z

Re: A może wątek kulinarny VI

BABKA CYTRYNOWA W GĘSTYM LUKRZE 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 6 dag margaryny, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, jajko, 2 żółtka, 7 dag rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka starta z cytryny; Lukier: sok z cytryny, 2 białka, cukier puder Rodzynki zalej wódką, odstaw

Re: wyciągam wątek

weź... ja kupiłam dziś 20 dag prażonych migdałów na wagę. Pyszne są! ale szybko następnych nie kupię, bo już całe prawie zeżarłam -- 18lipcowa3 napisała: u mnie mąz nie jest tylko na papierze tylko konkret zaangażowany i zaden normalny facet nie pozwoli by zona tarabaniła się ze sprawami auta

Re: Jej wysokość truskawka

, potem ugniatać ręką tak długo, dopóki zupełnie nie odstaje od ręki i deski (15-20 minut). Ciasto ułożyć na dobrze wysypanej mąką misce, nakryć ogrzanym garnkiem kamiennym lub misą porcelanową i pozostawić w spokoju na 15 minut. Ciasto: 25 dag mąki gładkiej. 2 dag masła, 2 dag smalcu. jajko, sól

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI I JAGODAMI 20 dag masła •30 dag cukru pudru •½ szklanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich •½ szklanki jagód •15 dag ciemnej czekolady •5 dag mąki pszennej pełnoziarnistej •5 dag kakao •3 jajka •

Re: A może wątek kulinarny VI

CHŁODNIK Z AVOKADO 2 dojrzałe avokado, sok z cytryny, 40 dag gęstego jogurtu naturalnego, 20 dag kefiru, cukinia, 5 dag sera z niebieską pleśnią, łyżka mięty, koperek, sól, pieprz Cukinię obierz, pokrój, avokado obierz, wyjmij pestkę, skrop sokiem z cytryny, miksuj, dolewając jogurt i kefir

Re: A może wątek kulinarny VI

LUKROWANE PISANKI 20 dag mąki, 10 dag margaryny, 1-2 łyżki cukru pudru, po szczypcie soli i proszku do pieczenia, 2 żółtka, płatki migdałowe, perełki i pisaki cukrowe, posypka, lukier, krem czekoladowy do ozdoby Mąkę przesiej, dodaj cukier, sól i proszek. Wymieszaj. Dodaj margarynę i żółtka

Re: A może wątek kulinarny VI

MARCHEWKOWE PLACKI 20 dag marchewki, 5 dag orzechów włoskich, 5 dag mąki, 3 jajka, 5 dag miodu, 1/2 szklanki mleka, masło klarowane, sok z 1/2 cytryny, polewa; 1/ szklanki miodu, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj na

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Jej wysokość truskawka

BABKA Z MIRABELKAMI I MALINAMI Po 20 dag mirabelek i malin, 25 dag masła, po 17 dag cukru i cukru pudru, 4 jajka, 35 dag mąki, proszek do pieczenia, 20 dag jogurtu Masło utrzyj z cukrem. Wbij jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz 15 dag jogurtu. Wsyp połowę mirabelek. Przełóż do formy

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: A może wątek kulinarny VI

MAZUREK POMARAŃCZOWY 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, Masa: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, słoik dżemu pomarańczowego, żółtko, łyżeczka śmietany Z mąki, masła i cukru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Odkroić 1/3 części a pozostałą rozwałkować. Wylepić ciastem małą

Re: A może wątek kulinarny VI

KAJMAKOWA PISANKA 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 1 jajko, 10 dag cukru pudru, 3 gotowane żółtka, rdzeń z 1 laski wanilii, 3 szklanki kremówki, 40 dag cukru, 5 dag masła, rdzeń z 1/2 laski wanilii, czekoladowe jajka, jasna i ciemna polewa czekoladowa Mąkę przesiać z masłem, dodać żółtka

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: A może wątek kulinarny VI

STRYKI 2 kg ziemniaków. 1-2 jajka, 2-3 łyżki mleka, 4-5 łyżek mąki gładkiej, 20 dag oliwy lub smalcu, 3 dag drobno posiekanej cebuli. pieprz, sól; cukier, czarne jagody. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, roztrzepane jajka, cebulę, sól, pieprz i wymieszać. Do rozgrzanego w

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: Jej wysokość truskawka

DESER JOGURTOWO - OWOCOWY Z GRYSIKIEM 1/2 l mleka, 6 dag grysiku, 1 kubek jogurtu, 6 dag cukru, 20 dag wiśni, 25 dag czereśni, 4 paseczki skórki z pomarańczy lub cytryny. Zagotować mleko, wsypać grysik i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowany grysik wymieszać z jogurtem i cukrem. Umyć

Re: Poprosiłam 5-klasistę o rozwiązanie

No i pięknie ;) Mój 4-klasista też dał radę przy tym zadaniu. Rozumował tak: Dała o jedną trzecią mniej jajek, więc i cukru musi dać o jedną trzecią mniej, czyli 20 dag. A zadanie to uchodzi za najtrudniejsze (albo jedno z najtrudniejszych) w tym teście.

Re: Jej wysokość truskawka

DESER CZARNY BÓR 1/2 litra lodów waniliowych, 20 dag jeżyn, 20 dag malin, 30 dag poziomek, 20 dag borówek 10 dag suszonych żurawin, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 ml jogurtu naturalnego ok. 20 szt. orzechów laskowych Lody i wszystkie owoce miksujemy, następnie robimy kolejną warstwę

Re: Kruche ciasteczka :)

Mam prostszy: 1/2 kg mąki, 20 dag masła, 20 dag cukru pudru, 2 całe jajka, szczypta soli (sól koniecznie, inaczej są mdłe). To jest podstawowy skład, na herbatniki. Jak się chce, żeby bardziej się rozsypywało, to jedno z białek można zastąpić łyżką gęstej śmietany; jeszcze bardziej kruche będzie

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

objaśnienia co do procedury znajdziesz tutaj: www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_10_08.asp#59 (rys. 292). W ten sposób otrzymasz 6 porcji kaczki piżmówki, po dwadzieścia (20) deko każda. W naczyniach przewiercić otwory świderkiem nr 8 i przetkać przez nie gumowy wężyk. Uszczelnić pakułami i kitem

Re: Wariacje na temat kurczaka

Francuskie ragout z indyka Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej

Re: A może wątek kulinarny VI

PLACEK BISZKOPTOWY Z MALINAMI 5 jajek, 5 łyżek zimnej wody, 20 dag cukru, 20 dag mąki, 1 łyżka tartej bułki, 40 dag malin, 1 paczka jasnej galaretki Średniej wielkości blachę smarujemy masłem i wysypujemy tratą bułką. Oddzielamy żółtka od białej, do żółtek dodajemy wodę i cukier. Ucieramy. Z

Re: A może wątek kulinarny VI

BABA Z POWIDŁAMI 3 szklanki mąki, 3 dag drożdży, 4 żółtka, jajko, 1/2 szklaki cukru, 15 dag masła, szklanka mleka, słoiczek powideł z czarnej porzeczki Drożdże, po łyżce mąki, cukru i odrobinę mleka utrzyj. Masło stop, ostudź. Żółtka roztrzep z jajkiem i mlekiem. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj resztę

Re: Proszek odkwaszający

pies z łąki - kupuje przecenione cytryny i limonki bo zużywam ich 20 do 30dag dziennie to wystarczy jeśli nie jem mięsa ,nie piję alkoholu , jeśli jednak to się zdarzy nawet pół kilo cytryn nie pomoże

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: muffiny z dynia

Ostatnio robiłam z dynią i imbirem, imbir można pominąć lub zamienić na cynamon 30 dag tartej dyni 2 jajka 15 - 20 dag kefiru lub jogurtu naturalnego 10 dag cukru 7 dag oleju lub oliwy (dwie łyżki startego świeżego imbiru lub łyżeczka cynamonu lub czym kto ma fantazję przyprawić dynię) Można

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Jej wysokość truskawka

MUS POZIOMKOWY Składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych poziomek, 250 ml kremówi, 25 dag serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, śmietan fix, starta czekolada Poziomki umyj, oczyść, rozgnieć widelcem. Dodaj mascarpone. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaj do poziomel. Wymieszaj

Re: Jej wysokość truskawka

PLACEK BISZKOPTOWY Z MALINAMI 5 jajek, 5 łyżek zimnej wody, 20 dag cukru, 20 dag mąki, 1 łyżka tartej bułki, 40 dag malin, 1 paczka jasnej galaretki Średniej wielkości blachę smarujemy masłem i wysypujemy tratą bułką. Oddzielamy żółtka od białej, do żółtek dodajemy wodę i cukier. Ucieramy. Z

Re: A może wątek kulinarny VI

ZUPA CEBULOWA 4 cebule, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 10 dag żółtego sera, 6 kromek bułki paryskiej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebulę pokroić, zrumienić na połowie masła, poddusić. Dodać mąkę, chwilę przesmażyć z cebulą. Wlewać po trochu około 1 i 1/2 l zimnej wody i gotować 10- 15 minut

Ciasteczka marchewkowo-imbirowe

Prościzna, nawet dziecko da radę wykroić i uformować (jak w tym przypadku :)). Robi się błyskawicznie, wychodzą bardzo kruche ciastka. Składniki: 1 kostka (20 dag) masła/margaryny 30 dag mąki - ok 25 dag do ciasta, reszta do podsypywania 1 duża marchewka 1 łyżeczka proszku opcjonalnie, ale nie są

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

ZAWIJANIEC Z PIECZARKAMI Na ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, Na farsz: 75 dag posiekanych pieczarek, kawałek poszatkowanej główki białej kapusty, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki cebuli

Re: A może wątek kulinarny VI

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW 75 dag średniej wielkości ziemniaków, 2 cebule, 20 dag gotowanej szynki, 1 szklanka śmietany, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz ziołowy, olej Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na plasterki grubości 1/2 cm. Wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10-15 minut, wyjąć

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

ZAWIJANIEC Z PIECZARKAMI Na ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, Na farsz: 75 dag posiekanych pieczarek, kawałek poszatkowanej główki białej kapusty, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki cebuli

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

ZAWIJANIEC Z PIECZARKAMI Na ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, Na farsz: 75 dag posiekanych pieczarek, kawałek poszatkowanej główki białej kapusty, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki cebuli

Re: Potrawy z grzybów

ZAWIJANIEC Z PIECZARKAMI Na ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, Na farsz: 75 dag posiekanych pieczarek, kawałek poszatkowanej główki białej kapusty, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki cebuli

Re: A może wątek kulinarny VI

ZAWIJANIEC Z PIECZARKAMI Na ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, Na farsz: 75 dag posiekanych pieczarek, kawałek poszatkowanej główki białej kapusty, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki cebuli

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO WARSZAWSKIE Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła, 16 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SOS PIECZARKOWY 30 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag tłuszczu, 5 dag mąki, wywar z mięsa, pieprz, sól, 20 dag śmietany lub wina wytrawnego Pieczarki umyć, oczyścić. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z cebulą. Dusić razem około 10 minut. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut

Re: Potrawy z grzybów

SAKIEWKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM kruche ciasto kupne albo przygotowane wg poprzedniego przepisu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, szczypiorek, 1 surowe jajko, sól, pieprz. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Pomysły na Bydgoszcz - 20 - DAG

DAG jest szansą na przyciągnięcie do Bydgoszczy wielu turystów i pasjonatów militariów. Wystarczy zaobserwować jakie tłumy pielgrzymują do Wilczego Szańca czy Międzyrzeckiego Wału Umocnionego. Taka atrakcja jest w stanie ściągnąć turystów nawet z zagranicy, którzy przyjeżdżaliby tu specjalnie do

Re: Jej wysokość truskawka

DŻEM JAGODOWY 70 dag jagód, 20 dag czerwonej porzeczki, cukier żelujący 3:1, 2 łyżeczki cukru waniliowego Jagody przebrać, umyć. Porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszać, gotować minutę. Zebrać szumowiny. Dżem nałożyć do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - 20 dag

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin