Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

babka ucierana

W czwartkowym kuchennym dodaktu do GW jest przepis na babkę ucieraną z ajerkoniakiem. Czy ucierać jajka z cukrem = wyrabiać mikserem, czy trzeba ręcznie?. Ile czasu to trzeba robić? A może ktoś tę babkę robił i może napisać jaka mu wyszła... Mi wydaje się prosta, ale to może dlatego, że jestem

Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci

U nas hitem sa babki - czekoladowa, kokosowa, cytrynowa, ucierana z nutella. Oprocz tego murzynek i ciasto piernikowe.

Re: Ucierana babka marmurkowa

wyglada swietnie i pewnie i tak smakuje przepis przypomina mi babki mojej mamy jedna uwaga ktora mam to pytanie po co mieszac ciasto drewniana lyzka moja babcia i moja mam robily znakomite babki i ja jako dziewczyna bralam udzial w tych procedurach i wiem ze ciasto z kakaem jest ciezsze i bez

Ucierana babka marmurkowa

drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C. Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem. -- moje hafty mój haftowany blog u edysi przy kuchennym stole

Babka ucierana siostry Anastazji

Przepis z "Wielkiego żarcia" Trochę długo się do niej zabierałam bo babka jakoś zawsze kojarzy mi się z takim sypkim ciastem ja lubię bardziej wilgotne. No ale dziś zrobiłam i bardzo dobrze bo ciasto jest dobre i wilgotne. Na początku dałam mniej cukru bo stwierdziłam że jest za dużo, ale

babka ucierana z mlekiem

Z mojej młodości najbardziej pamiętam,jak moja mama piekła babkę z kakao, do dziś pamiętam jej smak. Mama piekła ją na każdą niedzielę. Miestety wszystkie dostępne przepisy jakie posiadam, nie są nawet namiastką tamtej wyśmienitej babki. Pamiętam, że była to babka z przepisu umieszczonego na

Re: babka ucierana z mlekiem

A może poproszę o „pewny” przepisik na podobną babkę ucieraną/ubijaną z mlekiem i cacao.

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

Szczęściara ma dostęp do jaj własnych kur, i na dodatek perliczek. -- Smaczniutkie przepisykulinarne Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

evabloggerka napisała: > Szczęściara ma dostęp do jaj własnych kur, i na dodatek perliczek. Oooo,to arystokratyczne jajka ;) bo ptakulce nie takie częste...chyba :) -- http://www.nordicshow.se/res/default/helge.gif

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

Własne jajka? Znaczy się od kur własnych, czy jak? Całkiem całkiem ten ucieraniec. Obecnie preferuję kruche słodkie wypieki (albo listkowe), ale kiedyś się zajadało takimi. -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Re: Jakie ciasto do formy w określonym kształcie?

Najprędzej jakieś ciasto ucierane. Tu zresztą masz nawet na zdjęciach babki upieczone w różnych fikuśnych formach: www.mojewypieki.com/kategoria/babki-i-ciasta-ucierane/1

Re: babka ucierana

W tym watku jest ciekawy przepis: lacznie z uwagami dot. wykonania. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40006646&v=2&s=0

Re: mazurek kajmakowy

Podaj proszę dokładne proporcje tej masy, ile śmietanki, jakiej, ile cukru itd. Ile trwa z grubsza, zanim masa zgęstnieje? Ile masła? Ucierasz mikserem? -- Może babka ma już dorosłe dzieci, to teraz będzie pawiami zycie uprzykrzać. by m_incubo

Re: babka ucierana

Przed polaniem lukrem, smaruje babke po calej powierzchni podgrzanym dzemem morelowym, pomaga dodatkowo zachowac wilgoc i nadaje ciekawego smaczku.

Re: babka ucierana

Ja robilam juz dwa razy. Najpierw ubijam jajka z cukrem mikserem az beda puszyste, potem, wciaz ubijajac mikserem, dodaje reszte skladnikow, make tez mieszam mikserem, ale krotko, az masa bedzie gladka. W moim przepisie mam tylko inna ilosc oleju - 3/4 szkl, i wydaje mi sie, ze to starczy. Aha, i

Re: babka ucierana

przepis jest zaraz jak wejdzie się na stronę GW - kuchnia i wygląda tak: Składniki: - 15 dag mąki ziemniaczanej - 10 dag mąki pszennej - 5 jajek - 20 dag cukru pudru - 2 cukry waniliowe (3.2 dag) - 1 szklanka oleju - 1 szklanka ajerkoniaku - 1 proszek do pieczenia - 1 esencja waniliowa - szczypta so

Re: Marshmallows sa dobre...

Żelki czarne haribo i kwaśne spaghetti. Z cukierków: kasztanki i trufle, krówki, ale ciągnące. Cukierki jem rzadko, muszę mieć dzień, ale kasztanka nie odmówię. Keks z lokalnej cukierni- więcej bakalii, niż ciasta. Babka cytrynowa. Ucierane z owocami (nie drożdżowe, babkowe). NYC Cheese cake

Re: baba z ajerkoniakiem

ugotuj.to/ugotuj/23250230/babka+ucierana+z+ajerkoniakiem/p/ Ja mam wersję papierową:) z proporcjami mąk po 12-13 dag. Babka nie jest słodka, bo dominuje smak ajerkoniaku.

"gliniaste' ciasto

uczę się piec ciasta - ostatnio ucieszyłam się, że już nie zrobił się zakalec albo nie spaliło się ale wyszło ( korzenne - ni to babka ucierana ni to piernik) ciężkie, gumowate jakby. Brak lekkości i soczystości. (Mąka wrocławska, margaryna kasia, szkl. mleka, jajka) Co mogło być przyczyną

Re: babka ucierana z mlekiem

25 dag mąki 25 dag cukru pudru 3 jajka 1 mały proszek do pieczenia 1/2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka Masło lub margaryne ucieramy z cukrami i żółtkami. Do dobrze utartej masy dodawac na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Z bialek ubic piane i

Re: Pół kilo masy marcepanowej - do czego użyć

nie, nie sadze aby to ciasto nadawalo sie na tort. to b. fajne ciasto typu babka ucierana ktore dzieki dodatkowi marcepana dlugo zachowuje swiezosc. swietne do popoludniowej kawy. na tort to raczej bardziej biszkopt sie nadaje chyba. -- Gesslerowa w kosciele

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA GOTOWANA Składniki: 1 margaryna, szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki, 2 łyżki spirytusu, zapach, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: Kwasek rozpuścić w kieliszku przegotowanej wody, wszystko razem

Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny?

A proszę bardzo - Mojewypieki.pl:) W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co trzeba rozpuścić 6 łyżek masła:)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA UCIERANA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 20 dag margaryny, szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, po 5 dag żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej, zielony lukier Margarynę utrzyj z cukrami, dodaj jajka, mąkę przesiej z

pytanie z serii idiotycznych...

by zachowac kształty, bo mam koncepcje na ich ozdobienie. Ciastko ma byc typu babka ucierana.. Chyba, ze polecicie jakieś inne - byle nie maślane, bo i tak będzie na oleju lub margarynie (musi) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Grube rodziny - obzarstwo czy jendak nie ?

, siedząca praca do której dojeżdżamy samochodem czy innymi środkami transportu, w kuchni prace zastępują nam roboty kuchenne, maszynki do mielenia itp. Nasze babki nieźle musiały się namęczyć robiąc ciasto, ubijając ręcznie pianę czy w makutrze ucierać masy ;) za nas robi to maszyna. Więc już jestesmy na

Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć

sosu,niby banał maka jaja i mleko - ale diabeł w proporcjach - mi nigdy nie wyszły, ale żaden gulasz nie smakuje tak, jak ten z jej kluskami. No i babka ucierana... Babcia żyje, ma się dobrze i jest blisko na szczęście - więc jeszcze podkarmiam te swoje wspomnienia z dzieciństwa. BTW - w innych

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Re: Watek obiadowy:)

+ bitki, makaron/ziemniaki, kapusta duszona + babka ucierana -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer 62,3

Re: robot kuchenny-co macie, co polecacie?

sprawdziłam jeszcze sokowirówki ale blender działa bez zarzutu a maszynę kocham za ucieranie ziemniaków na placki czy babkę. Aha, przy większej ilości ciasta góra robota lekko "chodzi" ale to podobno normalne.

Re: Dobry przepis na sernik

o jest tradycyjny sernik z przepisu babki prababki przekazywany kolejnym pokoleniom w mojej rodzinie, jest przepyszny - spróbujcie: ucieram 1 i 1/2 szklanki cukru pudru z 8 żółtkami (mikserem) dodaję masło roślinne i 1 kg sera (ja kupuje te sprzedawane w kubełkach), dodaje rodzynki sparzone i

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

Re: Skubaniec Pleśniak - jak zwał tak zwał

To nie do końca prawda z tą margaryną. Do dzisiaj pamiętam wypieki mojej mamy tylko na twardej margarynie mlecznej, takiej do smażenia. W latach 50-tych i 60-tych nie było innych margaryn typu Palma, Kasia, czy Maryna. Babki ucierane były jak puch, ciasta kruche - niesamowicie kruche, drożdżowe

Re: no i popekala

Ale jaka babka? Ucierana czy drożdzowa? -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

Re: Babka

> Nie, nawet nie powinna, bo nie mamy w domu odpowiedniej maszyny, a mama nie zag > niecie, nie da rady ;(. Que? > Najlepiej, żeby mikserem się wszystko ładnie utarło i ślicznie upiekło bez zaka > lca :). To co za problem bylejakie ciasto ucierane wsadzić do formy na babkę

Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny?

ella_nl napisała: > A proszę bardzo - Mojewypieki.pl:) > W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co tr > zeba rozpuścić 6 łyżek masła:) Super, dzieki, już wiem, co zrobię w weekend (ciasta świąteczne się pokończyły ;-)) -- R.

Babka mi nie rośnie!

Co robić, żeby ciasta ucierane ładnie rosły? Trzymam się ściśle przepisu, babka rośnie w piekarniku, a pod koniec opada. Albo wina piecyka (nie mam termoobiegu, tylko góra i dół), albo nie mam ręki, albo? :(

Re: Czy wiecie jak upiec pyszne ciasto?

Jak bardziej skomplikowane to cukiernia, jak babka ucierana, to w domu mikserem. -- Długa droga od zakochania do miłości...

Re: Ciasto dla Chińczyków- pomocy

Moim Azjatom, co prawda nie Chińczykom, smakują bardzo wszelkie ciasta piaskowe, ucierane babki itd., keksy. Słone masło tym ciastom nie szkodzi (według mnie). I są łatwe.

Do macepana bym może nie przyrównywała, bo...

... akurat nie cierpię tego "świństwa", ale... zakalec w ucieranym cieście, to jest dokładnie to, o co chodzi! :D Jak nie lubię słodyczy i ciast (z wyjątkiem mało-słodkiego sernika bez spodu albo takiegoż sernika na zimno), tak zakalec z kręconej piaskowej babki np. zawsze mi smakował

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA NA WIELKANOC 200 g masła 4 jaja 1 i 1/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki kremówki 30-proc. 1 łyżka mocnego alkoholu (opcjonalnie) na polewę cukier puder lub lukier cytrynowy z kawałkami

Re: Ja uwielbiam, inni - niekoniecznie

Lubię: - świeże ogórki z miodem, - zimne parówki, - wszelkie chrząstki, a zwłaszcza z żeberek wieprzowych, - surowe ciasto (słodkie, na przykład babkę ucieraną albo piernik), - zapach kiszonki, stajni, obory itp., - kroić i jeść surowe mięso, - zajmować się wągrami, pryszczami i wrastającymi

A może watek kulinarny

pracować. Po około 30 minutach rozczyn powinien trzykrotnie zwiększyć objętość. Masło ucieramy z pozostałym cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym całym jajku, wciąż ucierając. Pozostałą ciepłą mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy

Re: Przepis a pyszna mieciutką babke prosze piekn

Ja dziś, poniższy sernik machłam, 5 min roboty, sobota czy nie jeść się chce;) www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-herbatnikach Wracając do babki, tę lubię, ekspresowa jest::) www.mojewypieki.com/przepis/babka-jogurtowa I generalnie te wszystkie też;) www.mojewypieki.com/kategoria/babki-i-ciasta-ucierane

Re: Debiut piekarniczy :)

blachę: www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana Bardzo proste są jeszcze muffiny, ale trzeba mieć do nich formę. Ewentualnie jakaś zwykła babka ucierana, np. zebra: www.mojewypieki.com/przepis/tradycyjna-babka-marmurkowa

Re: Skubaniec Pleśniak - jak zwał tak zwał

genova51 napisała: > To nie do końca prawda z tą margaryną. Do dzisiaj pamiętam wypieki mojej mamy > tylko na twardej margarynie mlecznej, takiej do smażenia. W latach 50-tych i > 60-tych nie było innych margaryn typu Palma, Kasia, czy Maryna. Babki ucierane > były jak puch, ciasta

Re: mam pomysła :D

Pieczenia babki ? Babki ziemniaczanej ? Jak ja to lubię !!! Mogę obierać, ucierać, ( najlepiej maszynką), a jeść lubię najbardziej. Pyszna jest też taka podsmażana na drugi dzień.( o ile coś się zostanie )

Re: Kruche ciasto - problemy

maslo spokojnie mozna zastapic smalcem i do slodkich wypiekow. Moja mama nie piekla prawie wcale ciast. Jedyne to byla babka ucierana w prodizu albo szarlotka w lecie, bo w ogrodku przy domu mielismy jablonke. I wlasnie kuche na szarlotke robila przewaznie ze smalcem. Teraz mieszkam na poludniu

Re: B.dobry przepis na babkę ucierana tzw.marmurk

Ja mam b. dobry przepis, ale w domu, a ponieważ przed nami weekend, moge go podać dopiero w poneidziałek :(

Re: B.dobry przepis na babkę ucierana tzw.marmurk

reniaszka napisała: > To będę czekała! Z góry dziękuję! Wejdz na strone: www.kuchnia.3miasto.pl www.mniammniam.pl/szkola.php www.gazeta.pl.kuchnia Powodzenia i smacznego.Malina

Re: Drożdżowy zakalec

Mi drożdżowe zawsze wychodzi więc nie poradzę, zawsze robię na świeżych drożdżach i nie zamykam okien ;) przykrywam sciereczką Za to często nie wychodzi mi zwykła ucierana babka, wiec jak na razie nie robie ;P -- --- tablica.pl/oferty/uzytkownik/1G70/

A wiecie, że (o gastronomii będzie tym razem)

te wszystkie ciasta z kartonów do samodzielnego wypieku, np kopiec kreta czy jakieś babki, to one wcale nie są łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne domowe? Też trzeba jakieś jajka, margaryny, mleka, ucierać, ubijać itp. Myślałam, że wystarczy wodą rozrobić i gotowe a tu nie. To jaki z

baba z ajerkoniakiem

godzinę - dziś ciasto wymagało dłuższego pieczenia (nie wiem, dlaczego?). Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem itd. Wszystkie składniki miksuję, nie ucieram w makutrze. Piekę w formie kamionkowej. Babka nie wysycha - długo utrzymuje świeżość (zwykle szybko znika:)) Smacznego:)

upadła babka

Dlaczego ciasto na babkę pieczone w prodiżu najpierw ładnie wyrasta, rumieni sie a po upieczeniu opada i jest jednym wielkim zakalcem ? Już całe serce wkładam, ubijam, ucieram i zonk :( Na 2 szkl. mąki daję 200 ml.mleka albo yogurtu, jaja ubijam całe albo ostatnio białka osobno na sztywno

Babka idealna

Przepis beznadziejny na pewno nie wyjdzie. Babkę trzeba ucierać 50 min i to trzeba napisać,bo będzie zakalec.Każde jajko 10 min Białka ubić osobno i dodać na końcu ucierania,potem wsypać mąkę i delikatnie wymieszać Szklanka oleju i szklanka ajerkoniaku to zdecydowanie za dużo.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BABKA CYTRTNOWA 15 dag masła, 25 dag cukru, sól, 4 jajka, 350 ml maślanki, skórka otarta z połowy cytryny, 50 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1.5 małej torebki proszku do pieczenia, 25 dag cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, żółty barwnik spożywczy, tłuszcz i tarta bułka do formy

Re: makowiec

najwyżej jedno, do biszkoptu, babki ucieranej i sernika owszem tak, ale ubite na pianę, bo dają puszystość i lekkość ciastu.

Re: Babka cytrusowa - kolejne niepowodzenie

więc kolejne pytania, bo niestety moje wymagania co do wypieków nie idą w parze z umiejętnościami... Czy przy tego typu ciastach czas ucierania jajek z cukrem ma znaczenie? Trzeba je ucierać długo czy wręcz przeciwnie - raczej krótko? Babkę piekłam 50 min. w 180 st. Czy jeżeli piekłaby się w, powiedzmy

Re: moździerz - macie, używacie?

Też mam moździerz, który jest chyba najstarszym elementem mojej kuchni. Nie oddałabym za nic. Używam choćby do ucierania szafranu do babki drożdżowej. Ostatnio rozgniatałam herbatę matcha - okazało się że mam nie tak drobną jak trzeba. Generalnie przydaje się, nie wiem czym można by go zastąpić. A

Jabłecznik, ale bez śmietany i na wąskiej blaszce

Macie jakiś sprawdzony przepis? Nie mam na stanie śmietany i mam tylko wąską blaszkę albo taką formę jak na babkę ;-) Znalazłam taki, ale nie wiem czy to się ma prawo udać. 4 jajka szklanka cukru 1 cukier waniliowy szklanka mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka jabłek Jajka

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BABKA PIEGUSKOWA 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 20 dag margaryny/masła 140 ml Irish Cream 20 dag cukierków "Krówki" 0 5 tabliczki twardej czekolady 4 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia do smaku cukier puder do posypania Cukier utrzeć z

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BABKA POMARAŃCZOWO - PORZECZKOWA 225 g masła 1,5 szklanki cukru (360 g) 4 jajka 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki soli i sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 szklanki obranych z szypułek

Re: Surowe ciasto

Nie - ze stojącego ucieranego ucieknie powietrze wtłoczone przy ubijaniu jajek czy tam masła. Im dluzej będzie stało, tym mniejsza szansa na udany wypiek. A moze zmodyfikuj tradycję tak, jak swoje zycie? Moze zamiast babki zrób coś, co może czekać, np kruche spody do kajmakowych

Re: Foremki silikonowe - warto zainwestować?

kupilam sobie silikonową forme do babki. i chyba nie umiem w niej piec ;) bo o ile nic mi nie przywiera-fakt- to juz obracanie formy z ciastem czy jej przesuwanie stanowi problem ze wzgl na miękkość tej formy. przy wyciąganiu babki trzeba uwazac aby jej nie zgniesc,inaczej peka albo robi sie

Re: Jakie ciasta pieczecie?

Moim ulubionym ciastem jest SERNIK. Toteż wykonałam sernik + babkę ucieraną + salceson rodzynkowo - orzechowy. Do tego dokupiłam makowiec który schowałam do zamrażarki i wyjmę dopiero w stanie wyższej konieczności czyli jak tamte ciasta zostaną zjedzone. Mazurków nie lubię, w ogóle nie lubię

Re: no i popekala

Ale jaka babka? Ucierana czy drożdzowa a co to ma do rzeczy? -- ******** Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.

Re: Niesmaczne jedzenie a bon ton

smakuje. Raz jeden zdarzyło mi się, że niespodziewany gość, który przyszedł do pracy u nas, poczęstowany z braku czegoś wymyślniejszego zwykłą ucieraną babką do herbaty, powiedział dobitnie, że... jego siostra lepsze placki piecze. Pomyślałam sobie, że wobec tego nie musi jeść moich i więcej tej osobie

Re: 2 pytania

żółtka ucierałem. Więc do tej babki też tylko żółtka utrzeć, czy utrzeć całe jajka, razem z białkiem? Pytanie nr 2: W przepisie jest, żeby nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nie wiem tylko, czy ten wentylator, którego używam, gdy np. piekę bułki, ma być włączony, czy nie. Jura

Re: Truskawki:-)

daxter napisała: > dodaję zdjecie babki przepis w/w watku archiwalnym :) czyli ciasto ucierane u Ciebie nazywacie babką? -- Bożena Kobieta to nie płeć,to zawód.

Re: Jakie polskie ciasto polubią Anglicy?

Nie wiem na ile to pomoze; moj maz Anglik i jego rodzina nie znosza polskiego sernika (buuu), natomiast bardzo im smakuja wszelkiego rodzaju ciasta ucierane typu babka marmurkowa z polewa czekoladowa, cytrynowa, krucha szarlotka tez nie pogardza. Na blogu Dorotus znajdziesz mnostwo swietnych

Biszkopt cynamonowy

z biszkoptem to raczej nie ma nic wspólnego ;). powiedziałabym ,że odmiana babki ucieranej,;)))))))))))))

Re: ciasto drożdżowe - pytania maniakalne

Można dodawać kakao. Moja mama piekła babkę drożdżową z dodatkiem kakao i z wyglądu przypominała babkę ucieraną, tzw. "marmurek".

Ustalmy podstawy

Jaka ta konsystencja ma byc? Mikser mi nic nie mowi, nie posiadam. Jak biszkopt? Jak drozdzowe? Jak babka ucierana? Chwilowo mam pacie pomiedzy drozdzowym, a babka, nie pozera lyzki jak babka, ale nie ma tej fajnej miekkiej struktury drozdzowego. a masz cos wytrawnego? Bo zadnych slodkosci nie

Re: A może by tak wątek kulinarny III

czekoladowa: alkohol, 2 łyżki 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz jogurt naturalny. Łączymy razem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmniejszyć obroty miksera i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

czekoladowa: alkohol, 2 łyżki 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz jogurt naturalny. Łączymy razem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmniejszyć obroty miksera i

Re: Marmurek? Ciasto ucierane?

Babki marmurkowa i cytrynowa w pas się kłaniają:) Normalne - ucierane... Ja tam (rzadko co prawda) robię takową żyrafą Brauna. Da się.... I bynajmniej na puch nie ucieram.... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Placek ze sliwkai (mrożonymi)

Też nie rozmrażam śliwek. A najczęściej robię ucierany placek - taki przepis podobny do babki piaskowej.

Re: Ja znowu pytam!

Piana jest latwa do wmieszania jesli ciasto jest lekkie, np biszkopt czy babka ucierana, przy czekoladowym juz tak latwo moze nie pojsc :) Tez mnie ten przepis intryguje (korzenie wielkopolskie mam :)), od dawna robie drozdzowe z calych jajek ubitych z cukrem. -- Twój 1% dla zwierzaków! Jest

Re: Dlaczego babki mamrmurkowe mi nie wychodzą?

a już myślałam, że tylko ja mam taki problem. wszelkie ucierane zwykłe babki wychodzą mi albo zakalcowate, albo niskie jakieś. biszkopt zawsze mi wychodzi idealnie, a zwykła babka nie :( ale nic to, mój mąż lubi zakalce :d będe robić te ciasta które mi wychodzą i tyle. co do tej babki z linka

Re: dania na pozniej, na szybko, ratunkowe

fetą lub mozzarella i pomidory? Ciasto - może babka piaskowa, murzynek, babka cytrynowa albo ucierane z jabłkami? Przez 2 dni będą na pewno dobre. Dłużej to jakiś keks?

Re: proste szybkie i tanie ciasto poradzcie

tylko od razu ostrzegam, że nie smakuje jak marchewka za sprawą cynamonu, który dodajemy ;) - 4 jajka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę - mieszając dodajemy szklankę oleju - dalej mieszając dodajemy stopniowo dwie szklanki mąki - a później łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę

Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529

do zagniatania świetnie nadaje się nóż wielofunkcyjny robię nim ciasto kruche, ciasto drożdżowe a nawet uciera mi babkę tzn: tarczą emulgacyjną ubijam pianę a resztę ciasta nożem i potem delikatnie mieszam wychodzi super więc nie jest potrzebny ani żaden hak ani żadna końcówka do ubijania

Re: najmniej pracochlonne i czasochlonne ciasta:)

Wszelkie babki ucierane oraz muffiny. Chociaż muffiny powinny być wymienione jako pierwsze:) -- "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca" Bobralus, Forum Kuchnia

Re: Mama, a co tu tak ładnie pachnie?

zuzanka79 napisała: > O, to jest myśl. Może ciasto jeszcze jakieś szybko machnę :P No i machnęłam. Babkę ucieraną z jabłkami i cynamonem. Się piecze :P -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg A Filip powiedział ...

Umiecie piec?

alkoholowa i od tego są drożdże, ale w zeszłym roku mi wyszło, a teraz ni dudu. Wszystko robie według przepisu na babę drożdżową. Może któraś z Was wie o co chodzi? Pytam z czystej ciekawości, bo już na te Święta bedzie babka ucierana;-)

Re: Vandikio...

babki ciasto kokosowe z mlekiem kokosowym z Twojego bloga- fantastyczne, pulchne, delikatne... zarówno to ciasto jak i babki wpisuję do swojego zeszytu z przepisami - koniec z ucieranym ciastem, które niewiadomo czy zechce wyjść, czy nie:) -- jadwiszka.blox.pl/ POMOC dla MELI: podarujwzrost.blogspot.com/

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - babka ucierana

Zdjęcia - babka ucierana