Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Zakwas na barszcz czerwony

Ostatni wątek (barszcz czerwony-reaktywacja) skończył się kłótnią więc rozpoczynam nowy - mam nadzieję, że przepychanek słownych uda się uniknąć..... Do zakwasu na barszcz daje się: buraki, czosnek, wodę? W wielu przepisach jest razowiec - czy jest on konieczny? Czy może być zamieniony na zakwas

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Do barszczu na zakwasie trzeba dodać dwa - trzy buraki pokrojone w plastry i zagotować. Dla koloru właśnie się je dodaje.

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Pytanko Zrobilam zakwas na barszcz wyszedl w brunatnym kolorze , co bylo nie tak i czy ten nadaje sie do uzycia ?

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Wedlug mnie zakwas powinien miec ciemnoczerwony kolor sam z siebie, wlasnie dzieki swojej kwasocie. Zeby uniknac splesnienia dodaje kilka kropli zakwasu zytniego lub pszennego, to zaszczepia wlasciwe bakterie, mysle ze dlatego w starszych przepisach jest o dodawaniu razowego chleba chodzi o to

Re: Zakwas na barszcz czerwony

aqua48 napisała: > Dla koloru właśnie się je dodaje. , a ja zawsze uwazalam ze ten kwas daje kolor? -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Zakwas na barszcz czerwony - reaktywacja:

www.przepisykulinarne.org/barszcz_czerwony_zakwas_11195.html -- Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).

Barszcz czerwony bez zakwasu

Na pewno znacie barszcz czerwony gotowany bez zakwasu, za to doprawiany cytryną. Szukam przepisu, w którym buraków się nie miksuje ani nie ściera, tylko gotuje w całości po obraniu. Nie wiem ile buraków, jak długo, kiedy dodać cytrynę itp. Receptury z netu są tak rozbieżne (np. gotowanie przez 1h

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

A ja kwaszę buraki i pijam oddzielnie lekko rozcieńczony zakwas buraczany - ponoc warto! - poza tym jest smaczny i kapitalnie gasi pragnienie - podobnie jak kwas chlebowy lub podpiwek podlaski... :-) a poza tym w dzieciństwie nauczyłem sie popijac jedzenie gorącym czerwonym barszczem albo

Re: Zupy świąteczne.

barszcz czerwony z uszkami, u męża (małopolska) wywar z grzybów na zakwasie żurkowym. -- www.stawiamynalapy.pl

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Przeczytaj wątek forum.gazeta.pl/forum/w,77,131144348,131144348,brazowo_bury_barszcz_co_zrobilam_zle_.html

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Dzięki za odpowiedź! Cieszę się z tego zakwasu - akurat nie planuję razowca, a zakwas mam na bieżąco, więc mi sprawę ułatwi. Teraz tylko właściwe zakupy należy zrobić :-) -- Mój blog

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Właśnie czytałam wątek o brązowo-burym barszczu, ale tam nie znalazłam odpowiedzi. Tu uzyskałam odpowiedzi na wszystkie moje pytania odnośnie barszczu i bardzo Wam dziękuję! Zaraz przystąpię do kiszenia! -- Mój blog

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Może niepotrzebnie soliłaś, a może buraki zbyt nawiezione i nie chcą się "zepsuć". Kiedyś zakwas mi nie skisł, bo wszystko co mogłam, przed nastawieniem wyparzyłam ;)\ Było zbyt sterylnie. -- przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt Drobiu mówię

Re: Zakwas na barszcz czerwony

kasiazyw napisała: > Do zakwasu na barszcz daje się: buraki, czosnek, wodę? Ja dodaję czasem chrzan, a czosnku dość dużo, buraki kroję w cienkie plastry, żeby oddały jak najwięcej soku. W wielu przepisach jest > razowiec - czy jest on konieczny? Czy może być zamieniony na zakwas żytni

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Mam nadzieję, że też polubisz zakwas z buraków, ja od kilku miesięcy robię go przynajmniej raz na dwa tygodnie, uzależniłam się, a w necie znalazłam informacje o tym, jaki jest zdrowy, na zimę to świetny zastrzyk witamin :-)

Re: Zakwas na barszcz czerwony

Proszę o pomoc. Przeczytałam wątki o zakwasie - ale nie znalazłam odpowiedzi na mój tegoroczny problem -od kilku lat robię zakwas i zawsze był ok - a w tym roku nie wyszedł. Stoi juz ponad tydzień i nie zrobił sie kwaśny. Na wierzchu stale robi sie szum, który zbieram, natomiast nie jest kwaśny

Re: Zakwas na barszcz czerwony

robie bez dodatku chleba, nauczona metoda prob i bledow z chlebem kisi sie szybciej, ale czesto plesnieje, bez dluzej, ale bez problemu gluta mialam raz, przy niskiej temp pomieszczenia teraz mi wlasnie dochodzi nowy - buraki, woda, sol i wielki zgnieciony zab czosnku -- Inny Swiat - Zespół Asp

Re: Zakwas na barszcz czerwony

/4 wysokosci zalej ciepłą leciuteńko osoloną przegotowaną wodą i postaw słój w cieple, w kuchni albo na parapecie nad kaloryferem; po 4ch dniach zlej zakwas do butelek i zalej ponownie; ten drugi zalew i trzeci zlewaj do butelek po 5-6 dniach... i już :-) Smacznego :-)

Re: Moja pierwsza samodzielna Wigilia

spotkalam sie z : barszcz czerwony, na zakwasie lub slodki , znaczy bez zakwasu barszcz bialy grzybowa - borowikowa, nie pieczarkowa , jako za malo wykwintna :) migdalowa cytrynowa - na slono rybna -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

To jakiś absurd. Chyba...

Ja robię cały rok normalnie czyli tak: www.przepisykulinarne.org/barszcz_czerwony_zakwas_11195.html Buraków można nie piec ale moim zdaniem z pieczonych zakwas jest smaczniejszy.

Re: Zakwas na barszcz czerwony - reaktywacja:

Wpis idiotyczny na poziomie. Rynsztoka. -- Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).

czerwony barszcz, to dobry zakwas plus

pyszny wywar - na burakach, czyli bogata wloszczyzna, mocno doprawiona (u mnie) plus 3-4 buraki. Ty mowisz jeszcze o grzybach - nooo, dwa w barszczu:-) to akurat. Odcedzony i lekko odparowany (turbo smak) wywar łączysz z zakwasem, nie gotujesz juz jak wiadomo, podgrzewasz i masz.

Re: czerwony barszcz, to dobry zakwas plus

calego garnka ktory - dla mnie jednego - postoi ze dwa dni w lodowce; jesli sie wlewa zakwas do garnka z barszczem to juz po zdjeciu z ognia i odgrzewanie takiego barszczu tez tylko bez zagotowania bo zakwas sie "strąci" na brązowo i radykalnie zepsuje smak ... :-) Można jeszcze dodać - tak jak

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

Barszcz czerwony z makaronem?Jakoś nie przyszłoby mi to do głowy...Gdzie tak się je?Z czystej ciekawości pytam:).

Re: czerwony barszcz, to dobry zakwas plus

czyli szukać przepisu na wywar z grzybów ? ;) -- "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa http://img1.jurko.net/Chick3.gif 51%Angel 49%witch ;)

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

Wiesz, cafe_tee, nasz Jacek1f namawia do upieczenia burakow przed zastosowaniem ich do barszczu; to jest gdzies w wyszukiwarce; zakwaszanie barszczu octem uważam za ostecznośc; przekonalem sie ze w wielu potrawach mozna z powodzeniem zastapić stołowe wino czerowne po prostu zakwasem buraczanym ;-)

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

A ja zakwaszam sokiem z kiszonej kapusty gdy nie mam zakwasu buraczanego. Buraki jednak kroje w plastry (1 cm) zeby szybciej sie gotowaly i wydzielily wiecej soku.

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

Autorka wspominała o "postnym" barszczu-to wyklucza mięso i "zaklepki". -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

Jaki bulion? Włoszczyznę dodaję (jeśli dodaję) trochę później, bo buraki gotują się bardzo długo. -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Gdzie dostanę rabarbar o tej porze roku?

Na św. Marcina chciałabym przygotować barszcz czerwony na zakwasie no i teraz jest czas żeby wstawić ten zakwas. Korzystam z przepisu z książki Amaro i tam do zakwasu jest dodawane 6 łodyg rabarbaru, czy istnieje możliwość, że o tej porze roku w jakiejś postaci(bo na świeży to raczej nie liczę

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

Buraki gotuje się aż zmiękną, i raczej godzina nie wystarczy. Ale zakwaszam octem (winnym własnej produkcji), sok z cytryny jest za "delikatny". A buraków ile? zależy dla ilu osób ma być barszcz. Ja dla dwóch osób gotuję minimum 4 buraki. -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

,dosładzasz,doprowadzasz do wrzenia i już.Ja do rosołu na barszcz czerwony dodaję ziele angielskie,liść laurowy,czosnek i sporo pieprzu.

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

ja tak samo, buraki w grube plastry aż zmiękną, 2-3 sztuki. dodać można albo ocet albo cytrynę, po troszku i próbować. Można też sok z jabłek. ostatnio mój patent na szybko - do takiego barszczu dodaję karton soku buraczano-jabłkowego najlepiej krakus lub hortex i praktycznie nie zakwaszam

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

octu, ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości.Po ugotowaniu doprawić do smaku cukrem, octem, dać trochę pieprzu i majeranek. Można podawać jako czysty barszcz lub np. z makaronem. Ja robię "zaklepkę" z wody i mąki, zabielam śmietaną. Podsmażam również ok. 20 dkg boczku

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

barszcz postny: 1.marchew, seler, por, pietrucha, cebula + kilka grzybków suszonych+ liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy wszystko do miękkości. 2.W drugim garze - buraki 4-5 szt. - tej samej wielkości. Też do miękkości. 3.Ugotowane i ostudzone buraki - obieramy - można palcami, skóra sama

Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

O. Ja robię zupełnie inaczej, przepis wzięty od dziadka mojego męża. Najpierw gotuję włoszczyznę, cebulę i grzybki, potem dorzucam 1,5 kg buraków pokrojonych w plastry, dolewam wody, od momentu zagotowana gotuję jakieś 20 minut, wyłączam palnik, dorzucam jeszcze o,5 kg surowych pokrojonych burak

Re: Co w garach....

Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką i naleśniki z mięsem. Na deser winogrona.

Re: zupy

Pomidorowa na ostro z chili i czosnkiem, rosół z makaronem, barszcz czerwony na zakwasie do popijania, z krokietem, albo na talerzu z pierogami z mięsem, żurek z kiełbaską i jajem, albo z ziemniakami odsmażonymi na boczku, pieczarkowa z makaronem z naleśników, grochówka i fasolowa z najdrobniejszej

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

ikndar napisał: > vvrotka napisała: > > > Po co gotowy, wystarczy zakisić swój :), z ziemniakami i majerankiem pych > a. > > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. Poza tym nie za bardzo lubię barszcz czerwony kiszony. Barszcz można zakwasić sokiem z cytryny, a

Re: Kulinarne pomysły na święta

barszcz czerwony na zakwasie uszka z grzybami, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, pierogi z soczewicą (zamawiam u pewnej pani) puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, łosoś soute z cytryną, dorsz bigos, śledzie w oleju z cebulką, biała kiełbasa - później na wywarze z

Re: Wigilia lwowska, krakowska, warszawska...

Ja miałam 2 warianty krakowskiej Wigilii - jeden siegajacy korzeniami zaboru rosyjskiego, drugi - galicyjski, zabor austriacki. 1 : - czerwony barszcz, wlasciwie doprawiony i podgrzany zakwas z uszkami - zur z ziemniakami i grzybkiem - grzybowa z lazankami - kompot z suszonych sliw - karp smazony

czerwony barszcz wielkanocny na zakwasie z buraków

właśnie tego przepisu szukam - wiem jak zrobić zakwas-ale jak to potem razem ugotować? -może ktoś zna dokładny przepis?

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WIGLILJNY BARSZCZ CZERWONY 100 g suszonych grzybów, 5-7 świeżych buraków, zakwas z buraków, włoszczyzna bez kapusty (zestaw), liść laurowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, czosnek 100 g suszonych grzybów namaczamy na noc, następnie gotujemy je i przecedzamy. Gotujemy 5-7 świeżych buraków z

Re: A może wątek kulinarny V

WIGLILJNY BARSZCZ CZERWONY 100 g suszonych grzybów, 5-7 świeżych buraków, zakwas z buraków, włoszczyzna bez kapusty (zestaw), liść laurowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, czosnek 100 g suszonych grzybów namaczamy na noc, następnie gotujemy je i przecedzamy. Gotujemy 5-7 świeżych buraków z

Re: Menu na kaca - co zjeść "dzień po"

Barszczy czerwony na zakwasie, przynosi ulgę. B.Klimkiewicz.

Re: jak robicie barszcz wigilijny?

no to ja nie wiedziałam nawet, że do czerwonego barszczu potrzebny jest zakwas... -- Im mniej ludzie myślą, tym więcej mówią.

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

Barszcz czerwony robię wyłącznie z zakwasu buraczanego lekko podgotowanego z wywarem z wędzonki i jarzyn. To co Ty proponujesz to bardzo zdrowy i pyszny (bez podgrzewania) sok buraczano-jabłkowy. Ja bym dodała więcej jabłek i sok z cytryny i delektowała się nim na.. deser? Nie udając że to zupa. Do

Re: Pociągne temat Świąteczny - tradycja

U nas, chyba z największym namaszczeniem celebruje się wigilię. Ubieranie choinki, przystrajanie mieszkania i stołu, mama w kuchni od rana, dawniej- tato zajmujący się karpiem (teraz ja przejęłam tę rolę). Są potrawy, które po prostu muszą być: barszcz czerwony czysty na zakwasie robionym przez

Re: Barszcz wigilijny...

bo wtedy będę miała gości)? No i zrozumiałam ze ten zakwas dodaje się do wywaru z grzybów i doprawia, a to jeszcze trzeba do tego normalny barszcz gotować? wiem że głupie pytania, ale jak normalnie gotuję barszcz czerwony tak na co dzień, to zawsze wychodzi mi pomarańczowy, dlatego obawiam się czy

Re:Zakwas na żur, biały i czerwony barszcz nie pot

rzebują przechowywania w lodówce. Spokojnie leżakują sobie albo w ciemnych butelkach albo w szafce - warunek tylko jeden. W ciemnym miejscu. -- Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć później.

Re: Moja pierwsza samodzielna Wigilia

tych takich typowych kwasnych śledzi ale wziąłem jedno uszko do ust i omal nie dostalem torsji ;-( Jakos sie opanowalem i udalem ze sie zakrztusilem ale juz więcej tego barszczu nie jadlem; Póki mieszkałem z rodzicani to u nas zawsze było po lwowsku: goracy czerwony czysty barszcz (doprawiany tzw

Re: Barszcz wigilijny...

esencjonalny i tez stosowac do barszczu lub do bezpośredniego picia; ja zazwyczaj 3 razy zalewam te same buraki i w ten sposob mam razem 6 litrow zakwasu poczynajac od najbardziej esencjonalnego a skonczywszy na takim do bezposredniego wypicia; > I jak go zleję to co z nim robić, do lodówki? tak; >

Re: Moja pierwsza samodzielna Wigilia

qubraq napisał: > Póki mieszkałem z rodzicani to u nas zawsze było po lwowsku: goracy czerwony cz > ysty barszcz (doprawiany tzw. "smakiem z grzybów" i "smakiem z gotowania szynki > " i zakwaszany po zdjęciu z ognia zakwasem buraczanym) i maleńkimi uszkami z fa >

Re: Sos grzybowy

cos takiego co ludzie nazywaja też gołąbkami a jest tzw. "kapustą faszerowaną" i to rzeczywiscie ludzie jedzą z sosem, przeważnie pomidorowym; myśmy zawsze gołąbki mojej mamy odgrzewali na smalcu na patelni na malenkim ogniu i popijało sie je gorącym czystym czerwonym barszczem doprawionym

Re: Brainstorming: bufet wczesnopopoludniowy

zadnego przepisu na barszcz nie majac ani zakwasu ani barszczu z tytki. Danie glowne do kluski z owym strogonowem z grzybami i czerwona kapusta. Deser olalam, laski z kosciola przyniosa ze soba. Sylwester moze byc na powaznie, jezeli zglosza sie ohotnicy, na razie nie mamy zadnych planow az do poznego

Re: suchy chleb razowy

możesz też go użyć do przygotowania zakwasu na barszcz czerwony (przynajmniej 1 kawałek, ale to bardziej skomplikowany proces) lub pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy.

Re: kiszonki jesienno zimowe 2013/14

czekolada72 napisała: > Tak ja wyzej wspomnialam - u na kisi sie na biezaco, raz czerwony, raz biały, r > az zurek :) Z dzieciństwa pamiętam biały barszcz. Kiedyś, kisiło się go w domu w glinianych dzbankach. Można było ugotować zalewajkę lub biały barszcz. Mieszało się mąkę żytnią

Re: Nie da się mnie wyleczyć?

robi zakwas z buraków, to byłoby najlepsze dla Ciebie, bo bez mleka: www.akademiawitalnosci.pl/jak-zrobic-prawdziwy-barszcz-czerwony-na-zakwasie/ Przepis bardzo prosty, szybki i tani, nawet takie beztalencie kulinarne jak ja sobie poradziło, a dostarczysz sobie sodu i potasu, których brakuje przy

Re: Zakwas buraczany...

Ja kisze co kilka miesięcy buraki bo po prostu piję zakwas troche rozcieńczony wodą bo bardzo lubie ten smak i pijam go na zmiane z kwasem chlebowym i podpiwkiem podlaskim (żeby było smiesznie - "z Ukrainy dla Polski" - no tak sie nazywa ten podpiwek z "OBOŁONIA" )albo dolewam do czerwonego

Re: Przepisy na barszcz czerwony (nie wigilijny)

ja barszcz gotuję na boczku wędzonym, wrzucam do wywaru kilka buraków obranych ze skórki, dwie marchewki, pietruszkę, gotuję, później odcedzam warzywa, dodaję lisć laurowy, kilka ząbków czosnku, zakwas buraczany ale tylko z Krakusa, najlepszy, bez konserwantów. Czasem zabielam, bo mąż woli

Re: Żurek a biały barszcz

biały barszcz też jest na zakwasie z resztą czerwony tez :) -- blog miastowej :)

Re: co jemy w styczniu?

moim wplywem - jogurtem naturalnym. I nie, nie mial tenze barszczyk miec nic wspolnego z ukiszonym bardzczem czerwonym. Nie i juz! Co nie zmienia faktu, ze Tesciowa barszcz kisila, ale nie do tej zupki :) Ze jest to banalnie proste - to wiem, kisily moje obie babcie, mama, ja, a teraz mistrzem w

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

kieliszek wytrawnego czerwonego wina Zrób zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry, zalej taką ilością wody, aby były przykryte. Włóż razowiec, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuń pianę z wierzchu, zakwas przecedź przez gazę. Ugotuj wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu

Czyszczenie szafek, czyli sakiewki

z mięsa mielonego pomidorów itp., który został po nafaszerowaniu przerabiam na zupę na 2 dzień. Jak mi zostanie zakwas na barszcz czerwony, a już nie może postać to marynuje w nim śledzie. Jedyne co wyrzucam, bo 1. nie lubię, 2. i tak nie mam pomysłu to białe warzywa z zupy: pietruszka i seler

Re: Leczo

A po co ocet? Zeby zakwasić jedzonko? po kiego grzyba... zrób czysty czerwony goracy barszcz zakwaszany własnym zakwasem buraczanym ale to do popijania jedzonka - zobaczysz jakie to fajne :-)

Re: samodzielne gotowanie na święta i nie

ja lubię gotować -jest to dla mnie przyjemne zadanie ;)-a zadanie mam o tyle ułatwione że mama robi sałatkę jarzynową i sernik, teściowa pierogi i uszka i jakieś ciacho, ja resztę-ryba po grecku, sałatka z pstrąga (kupna), śledz w śmietanie (kupny), makowiec, barszcz czerwony (na zakwasie

Przepisy na barszcz czerwony (nie wigilijny)

Przeczytałam Wasze pomysły na zupę pomidorową. Są na prawdę fajne. Trochę od Was ściągnę przy następnym robieniu pomidorówki ;) Lubię także barszcz czerwony, także latem. Podzielicie się swoimi przepisami? U mnie wygląda to tak. Dzień wcześniej obrane buraki zalewam wodą, dodaję czosnek, ziele

Zupy na wielkanocny stół

A tak naprawdę to żur = zakwas (z niemczyzny sour = kwas] i to tylko lokalne nazwy tej samej potrawy. Że zakwas (żur) jest na mące pszennej/żytniej. Że tutaj wędzona kiełbaska, że tutaj boczek. To szczegóły. Żurek nazywany jest białym barszczem, bo barszczem nazywano KAŻDĄ kwaśną zupę, która

Przepis na biały barszcz.

Nie generalizuj. Biały barszcz robię często i zakwas na tę zupę, żurek i barszcz czerwony jest cały czas obecny w mojej kuchni. Zakwas na biały barszcz: gotowanie.onet.pl/24975,ksiazka_przepis.html Biały barszcz: gotowanie.onet.pl/24976,ksiazka_przepis.html Zakwas na żurek lub biały barszcz można

Re: Pytanie na cito: zakwas na barszcz

iin-ess napisała: > Dziewczyny biorę się właśnie pierwszy raz do zakwasu na barszcz czerwony i nie > wiem czy dodawać tą przylepkę chleba razowego czy nie? Podobno może pleśnieć od > tego chleba, bez niego się zakwasi? Która robi sama zakwas? A po co ten zakwas? Ja zawsze gotuję bez

Pytanie na cito: zakwas na barszcz

Dziewczyny biorę się właśnie pierwszy raz do zakwasu na barszcz czerwony i nie wiem czy dodawać tą przylepkę chleba razowego czy nie? Podobno może pleśnieć od tego chleba, bez niego się zakwasi? Która robi sama zakwas?

Re: jak robicie barszcz wigilijny?

warzyw, mało wody), które potem idą do sałatki jarzynowej, do czystego wywaru wkrawam pokrojone w cienkie plastry buraki - trzy, lub cztery, Gotuję, wlewam zakwas buraczany (ze dwa litry), wrzucam ząbki czosnku, dodaję sól i pieprz i lekko podgotowuję, na bardzo małym ogniu. Do takiego barszczu wlewam

Re: napój orzeźwiający

Kwas chlebowy ukraiński lub podpiwek podlaski z f-my OBOŁOŃ jest całkiem niezly; dawniej robiłem sobie w domu ale przekonałem sie że ten ukrainski jest niegorszy... tak samo domowy zakwas buraczany - zawsze mozna pić solo jak i jako dodatek do goracego czystego barszczu czerwonego - podobnie

Re: Różnica między barszczem białym i żurkiem?

Historycznie/etymologicznie to jak napisał freakwave - barszcz robiło się z barszczu , potem nazwa przeszła na inne zakwaszane zupy - barszcz czerwony z dodatkiem buraków i zakwasu buraczanego, barszcz biały z wywaru warzywnego (może być z dodatkiem zieleniny - taki przepis jest u

Re: Zupa grzybowa

goracy czerwony barszcz i po wyłączeniu ognia 1/3 zakwasu buraczanego i to popijania jedzenia a odcedzone grzyby po posiekaniu dodaje do kapusty leczo lub raratuja :-)

Smażone placki i żurek

wcześnie? Mój maluch spróbował ode mnie ostatnio czerwonego barszczu i również żurku-bardzo mu smakowało. Czy mogę mu podawać taki barszcz/żurek który jest przygotowywany na np.pszennym zakwasie

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ NA CZERWONYM ZAKWASIE 3 buraki, duża marchewka, pietruszka, kawałek kapusty, 3 ziemniaki, 3 pomidory, szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, sół, przyprawa do zup, łyżka oleju, ząbek czosnku, łyżka posiekanej natki i koperku Buraki, marchewkę i

Re: Mam buraka, co z nim zrobic??

buka007 napisała: > moze faktycznie dokupie i zrobie zakwas, jak radzi Qubraczek? ... . ale zakwas bedzie za 4 dni a poki co warto ugotowac barszcz po mojemu czyli włoszczyzne z dużą iloscią burakow gotuj dlugo dlugo potem odcedź a warzywa wywal i na tym czerwonym bulionie dogotuj jeszcze

i tu

Zakwas forum.gazeta.pl/forum/w,48129,104443136,104443136,zakwas_buraczany_.html Barszcz czerwony forum.gazeta.pl/forum/w,48129,87253106,,Kisicie_barszcz_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,88845070,,_barszczykowcy_podpowiedzcie_prosze.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,48129

Re: Chwalę się : zrobiłam i zamroziłam już

O barszczach (nie tylko czerwony zakwas), pieczeniach i masach na pasztety nawet nie wspominam bo stanowią stałą obecność w zamrażarce. -- Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).

Re: Wasze ulubione dania

kalafiorowa z cukinią, z grzankami. 6. Barszcz czerwony, na własnym zakwasie z uszkami też własnej produkcji. 7. I ostatnio maki sushi, także własnej produkcji. -- "Co sie polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali. Polak musi mieć pupcię i głowę ze stali

Re: prawdziwy barszcz ...

shiva772 napisała: > Ja w kwestii koloru: prawdziwy barszcz jest buro brązowy no tak ale masz zapewne na mysli barszcz gotowany z buraków i włoszcyzny do tego pewnie z mięsem - on faktycznie jest taki bury, mało czerwony; ale po dodaniu "odpowiedniej" ilości zakwasu buraczanego

Re: a skoro przy barszczu jesteśmy...

pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/barszcz-czerwony-na-zakwasie-z-kapusty.html -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: Różnica między barszczem białym i żurkiem?

czerwony, a zurek swoja droga to zupa na zakwasie z maki i wedzace, mam nadzieje ze rozwialem watpliwosci, wiadomosc ta uzyskalem gdzies z mediow - wypowiadala sie jakas pani archeolog, a ze mnie zwykle tez problem ten trapil, to sobie zapamietalem :D

Re: kapusta z grzybami

pasuje je smak. Kiedyś kilka razy kisiłem kapustę i powiem krótko - mimo różnego doprawiania, nie odpowiada mi jej smak. Podobnie jest z barszczem czerwonym. Jedni robią z naturalnego zakwasu buraczanego, a inni kombinują z kwasem cytrynowym, jabłkowym, winnym lub ryżowym i też jest do zjedzenia.

Re: barszcz na zakwasie - pytania

Gość portalu: bb napisał(a): > czy sam zakwas to po przyprawieniu barszcz, czy powinnam go w > jakiejś proporcji dodać do bulionu warzywnego/grzybowego? Odpowiedź na oba pytania - tak. Tzn. możesz pić sam zakwas, lekko dosolony i z odrobiną czosnku - jest bardzo zdrowy. Ale jeśli chcesz

Re: Co dzisiaj w garach macie?

Mial byc barszcz czerwony na wlasnorecznie robionym zakwasie. Ale mi sie nie chce. Chce mi sie spaaaaaaaaaaaaaaaac.

Re: chyba czas nastawić zakwas na zurek wielkanoc

A ja ciągle namawiam na zakwas selerowy do żurku - wg mnie jest smaczniejszy :-) i poza tym można go pić tak jak kompot rozcieńczając trochę wodą - podobnie jak zakwas buraczany; Momas, napisałas ze barszcz czerwony na wędzonce ale jak robiony - jako jeden z ukraińskich, malorosyjski, nasz

Re: a skoro przy barszczu jesteśmy...

znalazlam z boczniakami pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/barszcz-czerwony-z-boczniakami.html na zakwasie z kapusty pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/barszcz-czerwony-na-zakwasie-z-kapusty.htmlbialostocki pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/barszcz-bia%b3ostocki.html z gruszka pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/barszcz

Re: chyba czas nastawić zakwas na zurek wielkanoc

dla mnie za wczesnie. ale ja kwasiorow straszliwych nie moge... u mnie ok 4 dni... ps. ja pisze o mace i zakwasie pszennym. ale zytni to podobnie... A i tak w domu jest tradycyjny barszcz czerwony na wedzonce :) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

 Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz

Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - barszcz czerwony zakwas

Zdjęcia - barszcz czerwony zakwas

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin