Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Białka jaj

Białka jaj warto zamrozić (jeśli ma się ich za dużo) w pojemniku do lodu - pojedyncze kostki często się przydają - nie trzeba zużywać całego jaja.

Białka jaj

Szukając wzorów odpowiedniej diety dla mnie wynalazłem w jadłospisie cosik takiego jak białka jaj. Jako że jestem w tym temacie początkujący to mam pytanie: Jak wy to rozrabiacie, żeby to spożyć? Nie lepiej normalnie jeść np. jajka na twardo nie oddzielając białka od żółtka? Jestem po prostu ciekaw

Re: Co jeść zamiast chleba i bułek?

Nie musisz jeść jaj, tylko na boga! kaszę manną? bezwartościowe węglowodany. Jedz jakieś białko! Jesteś głodna bo nie jesz białka!

robot KA a dodawanie ubitych białek by nie opadły

Od jakiegoś czasu mam tego cudownego robota KA ale na razie białka jaj ubijam trzepaczką a potem delikatnie dodaje do wczesniej wyrobionego ciasta, np. na babkę marmurkową i mieszam powoli szpatułką. Czy można cały proces ciasta wykonać za pomocą robotą tzn. białka wmieszać robotem na

Re: Aluminium w papu

Nie! Nie o to tu chodzi/. Tu chodzi o DODATKI do ŻYWNOŚCI. Do pełnych jaj soli glinu się nie dodaje. Bo niby jak? Białka z pełnych jaj są bez tych DODATKÓW do ŻYWNOŚCI. metionina niczego nie chaletuje, na mój chemiczny gust. Cebulka, czosnek papryka, szparagi zawierają BARDZO mało białka, a

mrożone białka z jaj

mam ich 12...świeżutkie, w słoiku ,w lodówce:) Czy jak zamrożę na przykład po 6, a potem rozmrożę to dadzą się ubić, bo nigdy nie próbowałam, z góry dziękuję -- Bożena

Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Panie Doktorze, Czy prawie 14-to miesięcznemu dziecku z podejrzeniem alergii na białko mleka krowiego można spróbować podać jogurt naturalny? Na marginesie dodam, że żółtko i gluten nie wywołały reakcji alergicznej. Drugie pytanie dotyczy białka jaj. Od kiedy w takim przypadku? Z góry dziękuję

Re: sałatka świąteczna

Sałatka kijowska 100g mocno schłodzonego masła,zetrzeć na tarce 100g dobrego żółtego sera,zetrzeć na tarce 5 jaj na twardo,wyjąć żółtka zetrzeć białka i żółtka puszka tuńczyka lub innej rybki w oleju,rozdrobniona 1 drobno pokrojona cebula majonez Układać warstwami:białka,ser,połowa ryby

Re: mrożone białka z jaj

Białka mrożę w pudełkach po 4 sztuki. A jeśli mam tylko jedno i nie chcę go wyrzucać to najpierw mocno je chlodzę w lodówce na najzimniejszej półce, a potem dolewam do tych co sąjuż zamrożone. Po rozmrożeniu ubijają się bez żadnego problemu i nie widać róźnicy.

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Rodzina warzyw strączkowych jest pokaźna. Należą do niej m.in. soczewica, fasola, bób, ciecierzyca, groch i soja. Wybór jest naprawdę duży i każdy powinien bez trudu znaleźć swoje ulubione odmiany. Nie od dzisiaj wiadomo, że są one doskonałym źródłem białka, z tego też względu stanowią ważny

Re: jak oddzielic żółtko od białka- fajna metoda

Stara gospodyni, która ma problem z oddzieleniem żółtka od białka? :) To chyba więcej niż 50 jaj w życiu nie użyłaś? ;)

Białka z kurzych jaj

Bezy i ciasto (np. białkowo-makowe) odpadają. Obsmażony i maczany w białkach chleb za tłusty. Jajecznica (białkownica!) mało atrakcyjna. Proszę o pomysły, bo zostało mi z 10 białek.

Re: loginy... nicki... i inne nazwy :-)

wiąże cztery cząsteczki biotyny. Kolumy z awidyną immobilizowaną na żelu polimetakrylowym znalazły zastosowanie do oczyszczania peptydów i białek. Występuje w tzw. białku jaj płazów i ptaków. Wiążąc biotynę, stymulującą namnażanie bakterii, chroni jaja przed zakażeniem. Spożywanie dużej ilości surowych

Re: Krzyżówka w jajku

i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wsypać budyń w proszku i wszystko wymieszać. Na końcu ubić białka jaj i delikatnie połączyć z resztą masy. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami (nie kruszyć) i umieścić na niej masę. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. -- http

Re: A może wątek kulinarny VI

kilka minut. Ugotowane jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka. Żółtka , szczypiorek dodajemy do pieczarek; rozcieramy, dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i farszem nadziewamy białka jaj. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

kilka minut. Ugotowane jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka. Żółtka , szczypiorek dodajemy do pieczarek; rozcieramy, dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i farszem nadziewamy białka jaj. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Zobacz

Przesadziłam z wiekiem Jerzy Zięba jest młodszy o dziesięć lat. Na śniadanie na boczku/maśle/gęsim smalcu/podgardlu ( czasami z cebulą) smażę dwa całe jaja i sześć żółtek. Żeby było łatwiej i aby się żółtka nie spiekły wybijam osiem jaj (od kury z gospodarstwa) do miseczki i wybieram łyżką, dwa

nietolerancja mięsa i jaj

Witam. Czym mogę zastąpić mięso aby zapewnić odpowiednia podaż białka? Mamy nietolerancję większości mięs. Po żółtku wymioty. Może ktoś zna jakieś fajne przepisy na kotlety bez mięsa i jaj.

Re: A może wątek kulinarny VI

wrzątkiem rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wsypać budyń w proszku i wszystko wymieszać. Na końcu ubić białka jaj i delikatnie połączyć z resztą masy. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami (nie kruszyć) i umieścić na niej masę. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

wrzątkiem rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wsypać budyń w proszku i wszystko wymieszać. Na końcu ubić białka jaj i delikatnie połączyć z resztą masy. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami (nie kruszyć) i umieścić na niej masę. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.

Re: sernik - czy to ma szansę się udać?

Ja sernik pieke w 160-170. Przez około 90min, czasem parę minut dłużej. A to mój przepis: 1kg sera z wiaderka 5 jaj 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru pudru 2 budynie smietankowe lub waniliowe Paczka biszkoptow okrągłych 1 cukier waniliowy Białka ubijam z cukrem pudrem. Pozostałe skladniki (ser

Re: A może wątek kulinarny VI

różnych kolorach Zagnieść ciasto z mąki, 3 jaj, masła, cukru i cukru waniliowego. Odłożyć do lodówki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać otartą skórkę cytrynową i mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra, ostrym nożem wycinać dowolne kształty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

różnych kolorach Zagnieść ciasto z mąki, 3 jaj, masła, cukru i cukru waniliowego. Odłożyć do lodówki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać otartą skórkę cytrynową i mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra, ostrym nożem wycinać dowolne kształty

Re: A może jedzynie

różnych kolorach Zagnieść ciasto z mąki, 3 jaj, masła, cukru i cukru waniliowego. Odłożyć do lodówki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać otartą skórkę cytrynową i mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra, ostrym nożem wycinać dowolne kształty

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

DUŃSKIE CIASTECZKA 250 g masy marcepanowej dobrej jakości, 250 g cukru trzcinowego, 40 g białek jaj płatki migdałowe (ewentualnie), 100 g cukru pudru, 1 białko z małego jajka, sok z cytryny (kilka kropli) Marcepan, cukier i białko zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Podgrzewamy ją

Re: A może wątek kulinarny V

DUŃSKIE CIASTECZKA 250 g masy marcepanowej dobrej jakości, 250 g cukru trzcinowego, 40 g białek jaj płatki migdałowe (ewentualnie), 100 g cukru pudru, 1 białko z małego jajka, sok z cytryny (kilka kropli) Marcepan, cukier i białko zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Podgrzewamy ją

Re: A może wątek kulinarny VI

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

Re: Jej wysokość truskawka

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

Re: A może jedzynie

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

10 białek kurzych jaj...

co można pysznego zrobić by wykorzystać owe 10 białek? Zrobiłam wczoraj tiramisu z przepisu, ktory tu znalazlam i zostalo mi 8 bialek, no i jeszcze z czegos mi zostaly...Tiramisu bylo pyszne...dziekuje

Re: sernik - czy to ma szansę się udać?

Nie wiem, jak cały sernik, ale odniosę się do twojej obawy, że wyjdzie "rzadka breja" z litra śmietany i 8 jaj. Otóż piekłam kiedyś ciasto styropian (z tego przepisu dariaanna.blog.onet.pl/2011

Re: Jajka kuszą to oczywiste, ale....

Od 14 lat żywimy się optymalnie. Zjadamy we dwoje około 60 jaj tygodniowo np na śniadanie jajecznica z 6 żóltek i jednego całego jaja. Z białek robię chleb gdzie do 0,5 kg białek dodaję tylko 100g mąki i 100g masła. Chwalę sobie . Ojciec Grande powiedział, że jaj można jeść do oporu ale nie łączyć

Re: wezcie mnie uswiadomcie

No ale co - kroisz wtedy białko na cząstki a żółtko zostaje? Zresztą krajalnica do jajek ma cienkie niteczki, które tną jajo na cieniutkie plasterki, a ten dżinks do jabłek ma dość grube nożyki, bardzie rozwaliłby jajko nić pokroił. Zresztą to jest za duże do jaj.

Re: Urodziny Forum w Szaradach Anagramowych

Beza – słodkie ciasto z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczone w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami -- Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedziela:piwo: http

Re: witaj

mam własne kury i świeże jajka i nie mam problemu z obieraniem, więc ta teoria nie wydaje mi się trafiona. A bywa, że starsze, supermarketowe jaja także ciężko się obierają, wiec tym bardziej - trzeba szukać innej przyczyny. Ja sprawdzam świeżość jaj naświetlając je - im mniejsza komora powietrzna

Re: A umiesz...?

marisella napisała: Wiesz, białko ścięte, żadnych tam glutów, a żółtko płynne? > To nie jest na miękko, tylko mollet (na półtwardo). Na miękko gluty są dopuszczalne. Na egzaminie zawodowym nikt tej zarazy nie chciał dostać - i zadnych innych jaj robić. W sensie potraw z jaj, nie jaj z

Re: skoro dziecko może jeść sos boloński,

jak na punkty gastronomiczne polskie - jest. Wystarczy taka: bez jaj kurzych, zero białka mleka krowiego (maslo, serwatka tez w to wchodza), konserwantów typu saletra i inne... Nie wspomnę juz o innych skladnikach :( -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: 10 białek kurzych jaj...

Upiecz w piekarniku kilka jabłek,przetrzyj przez sitko,jeżeli za kwasne posłodzić,ubij białka na sztywna pianę,dodaj do masy jabłecznej,delikatnie wymieszaj.Deser możesz podawać skropiony sokie z żurawiny,maliny itp.

Re: 10 białek kurzych jaj...

bezy mam tez gdzies przepis na ciasto z samymi białkami szukac? -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: 10 białek kurzych jaj...

super przepis ale ja chyba nie moge teraz maku jesc...wiec zrobie wersje bez maku och to moje malenstwo, tyle wyrzeczen,, wyle pysznosci mnie omija...

Re: A może wątek kulinarny VI

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngJAJECZNIKI 6 jaj, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 3 płaskie łyżki mąki, 5 dag wędzonki, dowolne kiełki, zielenina do przybrania, masło klarowane do smażenia http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Jajka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngJAJECZNIKI 6 jaj, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 3 płaskie łyżki mąki, 5 dag wędzonki, dowolne kiełki, zielenina do przybrania, masło klarowane do smażenia http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Jajka

Re: 10 białek kurzych jaj...

to "baza" do róznych ciast 10 białek 200 g cukru pudru zapach waniliowy 1 łyzeczka proszku do pieczenia 120 g mąki szczypta soli białka ubic z solą dodac proszek do pieczenia pomału dosypywac cukier puder .. cały czas ubijając trzykrotnie przesiac mąkę dodać ja do białek i nadal

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

Białko zamiast detergentów Ramy do obrazów, srebrne sztućce i dzbanki nabiorą blasku, gdy oczyścisz je pianą z białka ubitego na sztywno z dodatkiem paru kropel wybielacza do tkanin. Po wyschnięciu wypoleruj szmatką. Kryształowe wazony doczyścisz z osadu, wrzucając do wnętrza skorupki jaj

Re: 10 białek kurzych jaj...

Spód na przykład do śmietanowca z GP. 8 białek, niepełna szkl mąki, 1 szkl cukru, 0,5 szkl suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle ubijając. Do ubitych na sztywno jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i suchy

Re: jak robicei racuchy drożdżowe??

. Ja i tak robię na oko, ale jajek nigdy nie żałuję. Możesz zrobić też naleśniki biszkoptowe (proporcje "zaburzone" ilością jaj: 4-5, koniecznie mocno ubite białka, które spowoduję puszystość ciasta)

Re: 10 białek kurzych jaj...

Można też upiec kokosanki, oto przepis: KOKOSANKI - 25 dag wiorków kokosowych - 1 szkl. mąki - 10 czubatych łyżek cukru - 8 płaskich łyżek masła - 5 białek - 1 cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - tłuszcz do blachy Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą

Re: Macie przepis na biszkopt-pewniak?

Ja nie rzucam i też mi zawsze wychodzi. Ubijam białka z pięciu jaj, do tego powolutku wsypuję szklankę (albo trochę mniej) cukru, ciągle ubijając, do tego po jednym żółtku, ciągle ubijając, potem delikatnie dodaję szklankę mąki wymieszaną z łyżeczką proszku i już nie miksuję, tylko mieszam. 180

Re: odżywki białkowe sojowe cwiczenia

Niekoniecznie sojowe ale ogolnie białko brać. Wlaśnie dzięki odżywkom białkowym nie musimy zjadać gomułki sera i kopy jaj jednego dnia ;-) Rozsądnie dobrane suplementy i odżywki to podstawa. Polecam zajrzeć na www.musclestore. pl - suple w dobrej cenie i porady gratis!

Re: kolejne dziecię kupy nie robi :/

To nie o mleko chodzi al białko krowie. A więc nabial, przetwory mleczne ale i ciastka(tam najczęściej mleko w proszku) i wszystko co z krowa ma coś wspólnego. Ja dodatkowo bez jaj jeszcze. I pytasz czy się poprawiło? Owszem....Skóra dziesięć razy ładniejsza, suche placki na buzi i policzki

Re: A umiesz...?

zed-is-dead napisał: > marisella napisała: > > Wiesz, białko ścięte, żadnych tam glutów, a żółtko płynne? > > > To nie jest na miękko, tylko mollet (na półtwardo). Na miękko gluty są dopuszcz > alne. > > Na egzaminie zawodowym nikt tej zarazy nie chciał dostać - i

Jaja - jak testować/ wprowadzać?

Jak najbezpieczniej testować, czy białko jaja już nie uczula? Córka ma 6 lat, je bez problemów żółtka jaj kurzych i przepiórczych oraz całe jaja gęsie (w postaci jajecznicy). Chciałam sprawdzić, czy uda się wprowadzić białko z jaj przepiórczych. Co powinnam podać - kawałek jaja na twardo, miękko

Co z niewykorzystanych białek jaj ?

Czasem (głównie przy pieczeniu ciast) w przepisach wykorzystuje się same żółtka. Co robicie z białkami? Wylewacie do zlewu, czy macie może jakiś fajny pomysł na ich zagospodarowanie? Jedyny pomysł jaki mam to bezy, ale te mi nigdy nie wychodzą.

Re: Ciasto marchewkowe

składniki: 9 jaj 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki ugotowanej przetartej marchewki 1 łyżka utartej skórki pomarańczowej 1 łyżka koniaku 2 1/2 szklanki zmielonych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych 1. Żółtka ubijać do białości wsypując stopniowo 3/4 szklanki cukru. 2. Dodać marchew

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MIŁOSNY PUCHAR Z ugotowanych na twardo jaj wyjmij żółtka, a białka drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z połową szklanki dobrej śmietany na puszystą masę, dodając nieco sosu Worcester. Żelatynę (według przepisu na opakowaniu) rozprowadź w bulionie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z masą

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNICZKI II 2 kg mąki pszennej, 40 g sody oczyszczonej, 150 g przyprawy do piernika, 6-8 jaj, 1/2 kg masła, 1 kg miodu, 50 ml wódki, 1/2 kg cukru pudru, 2 białka, sok z cytryny Przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę. Masło i miód podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, wlewamy do kopczyka z mąki

Re: A może wątek kulinarny V

PIERNICZKI II 2 kg mąki pszennej, 40 g sody oczyszczonej, 150 g przyprawy do piernika, 6-8 jaj, 1/2 kg masła, 1 kg miodu, 50 ml wódki, 1/2 kg cukru pudru, 2 białka, sok z cytryny Przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę. Masło i miód podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, wlewamy do kopczyka z mąki

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Na stronie Nestle znajdziesz przepisy na różne dania z Sinlacem... www.nestle.pl/dziecko/ Tu sa stronki z przepisami dla alergików: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=68094507&a=68096351 A z jajkiem przpiórczym to bym sie wstrzymała kilka miesięcy. Moim zdaniem w tej chwili istnieje zb

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

A próbowaliscie jajka przepiórcze? U nas bardzo poszerzyły nam możliwości kulinarne :) Poza tym można robić pasty warzywne, lub warzywno mięsne. ja daję też czasem cheleb z powidłami lub dżemem z owoców, które toleruje. Ja podaję też czasem parówki i kiełbaski wieprzowe oraz z indyka z Morli

Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Cześć dziewczyny. Mojemu synkowi (19 miesięcy) wyszło w badaniach że jest uczulony na mleko, jaja i orzechy ziemne. I teraz nie wiem co mam mu dawać do jedzienia. Wiem że nie może wołowiny i cielęciny. Ale co dawać np na podwieczorek czy śniadanie. Dziecko ma dość kanapek z wędliną i Nestle Sinl

Re: znow o wartosci jajek

Niewiele jest produktów, które budzą tak duże kontrowersje jak jajka. Jedni ich unikają, przekonani, że ich spożywanie podwyższa poziom złego cholesterolu. Inni natomiast jedzą nawet… kilkadziesiąt jaj w tygodniu. Jak prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, który w książce „Jedz, co chcesz

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Nie ma powodu do zaniechania próby zarówno białek mleka krowiego jak i białka jaja, byle pojedynczo i stopniowo. Myslę tak gdyz w 14 miesiącu życia jak jest tylko podejrzenie i nadal nie ma pewności to nie ma powodu do zaniechania próby.

Re: Jak gotujecie jajka na miękko ? Wątek serio.

Nigdy nie odważyłabym się ugotować tylu jaj, bo nie wiadomo ile je gotować, by wyszły na miękko. Jedno jajko wkładam łyżką na osolony wrzątek i gotuję dokładnie 3.45 - wychodzi zbite białko i lejące żółtko z 2 mm ściętej otoczki żółtka, takie jak lubię najbardziej. I zaraz sobie ugotuję.

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

jestem w takiej samej sytuacji.... Panie Doktorze..... na jakie objawy zwrócić uwagę? mój 13 m-czny Synek od ponad tygodnia dostaje bielucha, kaszkę mleczno-przenna, jogurt (tylko raz dziennie joko posiłek, zaczynałam od kilku łyżeczek) nadal jest na nutramigenie (od urodzenia) co obserwować i co po

Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

Zostało mi z robienia pączków 9 białek, ile czasu mogę je trzymać w lodówce, zeby sie nie zepsuły?

Re: A może wątek kulinarny VI

/2 buraka, 100 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 2 żółtka; Beza: 2 białka jaj, 120 g cukru http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i imbirem. Dodaj posiekane w kostkę masło i wyrób szybko ciasto (ręcznie lub mikserem), w końcowej fazie dodając

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

/2 buraka, 100 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 2 żółtka; Beza: 2 białka jaj, 120 g cukru http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i imbirem. Dodaj posiekane w kostkę masło i wyrób szybko ciasto (ręcznie lub mikserem), w końcowej fazie dodając

Szczepienia przeciw śwince a alergia na białko jaj

Hej:-) Właśnie wczoraj lekarka w przychodni, gdy pokazałam jej wyniki badań alergologicznych, powiedziała mi, że przy stwierdzonej alergii na białko jaja kurzego nikt w warunkach przychodni nie zaszczepi mi synka przeciw śwince, odrze i różyczce. I że można to zrobić tylko w szpitalu. Czy któraś

Re: Nowe wytyczne o glutenie

i boję się pomylenia objawów alergii z ząbkowaniem. Ma już cztery na górze i jedynki na dole, czekam na dwójki, wygląda, że zaraz będą. Więc wyjdzie wprowadzanie glutenu, białka jaj, ryby w ósmym albo dziewiątym miesiącu. Na produkty mleczne chyba poczekam do roku. Zastanawiam się jak z wołowiną.

Re: nie moge schudnac - co robie niewlasciwie ?

oraz nie wiem braku ćwiczeń? Może też przydałby się jakiś środek, tak jak u mojej żony, który byłby katalizatorem procesu odchudzania? I jeszcze jedno, nie jestem do końca przekonany czy duża ilość jaj na twardo jest dobrym rozwiązaniem, białko Ok, ale żółtko?

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Dziekuję, szczególnie za ten drugi link. Sama chyba coś źle wpisałam w wyszukiwarkę, bo nic ciekawego mi nie wyszło. Jeszcze raz dziękuję.

Orzechowy z wkładką serową

Podaje oryginalny przepis, ja piekłam kilka razy i próbowałam z tradycyjną masą kawową równie pyszny i gościom smakuje. Orzechowy z wkładką serową Placki orzechowe: 5 jajek 2/3 szkl. cukru (ok. 15 dkg.) 10 dkg mielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej Białka ubić na sztywno

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

OMLET Jest potrawą z rozmąconych jaj lub oddzielnie ubitych i następnie połączonych żółtek i białek. Do masy omletowej dodaje się masło lub wodę, sól, czasami cukier, pieprz lub zioła. Omlety można smażyć z jednej strony i następnie zrolować je lub złożyć na pół z farszem albo też dodać

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK "JADWIGA" 80 dag mąki, 40 dag masła, 6 jaj, 1/4 l mleka, 2 dag drożdży, rodzynki, orzechy, cukier kryształ do posypania Mąkę przesiać z masłem, dodać żółtka, wlać drożdże rozdrobnione z mlekiem i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować, cienko ułożyć w formie wysmarowanej masłem

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

CIEPŁE LODY Składniki na syrop: 1 kg cukru, 300 ml wody Składniki na piankę: 70 g albuminy wysokopienistej Ex (sypki surowiec wytwarzany z suszonych białek jaj kurzych), 500 ml wody Pozostałe: 80 g cukru, 5-10 g kwasku cytrynowego "Nawodnić białko tzn. połączyć albuminę wysokopienistą Ex z

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Malwinko, jakbys stuknela w yszukiwarke, to bys znalazla to PONIZEJ. A tak to ja sie znalazlem :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18388191&a=18388191 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17632936&a=17633457

biszkopt bez mąki i bez tradycyjnego cukru

10 jaj 20 dkg orzechów włoskich lub migdałów - zmielonych 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka albo mniej ksylitolu białka + szczypta soli- ubić. Dodać ksylitol, ubić na amen dodać żółtka, zmielone coś i proszek. Piec od 150 st, później zwiększyć do 180 st - ok 40 min. krem w.g uznania - może

Re: Jakie cukierki na urodziny do przedszkola?

jako mama alergika i znająca wszystkie alergioczne dzieci z grupy - kupuję taki, ktore wszystkie dzieci mogą bez białka mleka krowiego, jaj kurzych. truskawek, poziomek, pomarańczy, mandarynek. Wiem, ze dla dziecka niemogącego jesc tych produktów to męka, gdy wszyscy są częstowani. u mnie

Re: Dania z dwóch składników.

komanchu napisała: > Kogiel-mogiel - dwa żółtka kurzych jaj ucieramy z cukrem. Białko z jajek ubijam > y na pianę i łączymy z żółtkiem. Robię dokładnie tak samo, większość osób nie dodaje białek.

Re: Genotyp4

moja krwią, chociaż miała ona tez rany z alergii, zaczerwienienie itd.. Ma alergie na białko jaj kurzego, robiliśmy panel alergiczny i przy okazji zbadalismy anty hcv

Re: A może wątek kulinarny VI

TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM 8 jaj, szczypta soli, 200 g cukru, 90 g mąki, 60 g skrobi, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 9 płatów białej żelatyny, 300 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki koniaku, 400 g śmietany 30 proc. 50 g morelowej konfitury, 100 g mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady, 3 opakowania

Re: A umiesz...?

najlepsza w opisywaniu jaj... ;)) - takie to mi czasem wychodzą, ale mnie właśnie nie satysfakcjonują ;) Wolę i tak takie, niż z białym glutem, ale ideałem jest całkiem ścięte białko, płynne żółtko i za takie jestem w stanie wieeele dać ;) Moja cioteczka po sąsiedzku ma do tego taaakie jajka, że jeju

Re: Chore dzieci za granicą

Ale co tu masz tłustego? Plaster sera? Plaster szynki? Jajko? Bomba kaloryczna, fakt. Ale wartościowa - mnóstwo białka i wapnia. I nie jem tego codziennie. Na co dzień gotuję na lunch zupę krem z warzyw. Taka grzanka zastępuje mi zupę jak jej nie zdążę ugotować, co zazwyczaj oznacza, że mam dzień

Re: Co to jest biszkopt Jokonda i poproszę przepi

To jest po prostu francuska odmiana tortu 'biszkoptowego', dekorowanego albo nie. Francuskość ciasta polega na użyciu migdałowego przemiału z dodatkiem pszennej mąki (czasem bez) i ubijaniu całych jaj z cukrem a na koniec wkręcania w to ubitej piany z białek. Przepisy najlepiej poszukać sobie na

Re: Czas Przedświąteczny

A u mnie zasię lalareta zastyga na wigilijnym, wielowyznaniowym gefyltefiszu. Tworzony był podczas dwóch pierwszych aktów "Dialogów karmelitanek", tera leci akt trzeci i ostatni. Jutro będę kroić w drobniutką kostkę kilka ton grzybków marynowanych, ogorków kiszonych i białek z jaj na

Re: sernik bez spodu - zgubilam przepis

To mój sprawdzony przepis: 1 kg sera 30 dag cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 kisielu cytrynowego aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 masło bakalie 8 jaj Ser przepuścić przez maszynkę. Masło rozetrzeć z cukrem,żółtkami.Dodawać stopniowo ser i

Re: Idąc za ciosem-co na obiad ?

Testowałam. Był czas, że próbowałam jaj od kury ze wsi. Kilka razy było fajnie a potem i one zaczęły mi szkodzić. Doszłam już do takiego etapu, że mogę zjeść np. jedną kanapkę z gotowanym jajem ale dwóch już nie, mam też wrażenie że bardziej szkodzi mi białko (dlatego jak robię ryż zapiekany z

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - białka jaj

Zdjęcia - białka jaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin