bigos

Tradycyjny polski bigos.

Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

... czytaj więcej o bigos na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Bigos

Rozumiem, ze stwarza sie przepisy do "skomplikowanych czy originalnych potraw" ale po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, proporcja w zaleznosci od kwasnosci kiszonej, mozna pol na pol i bedzie zawsze

Re: Bigos

gucio60 napisał: > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) bla bla bla... to po co ten przepis??

Re: Bigos

budzik11 napisała: > gucio60 napisał: > > > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) > > bla bla bla... to po co ten przepis?? Chyba jako dowcip, "soja Magi", brrr

Re: bigos

Ja mam jeszcze bardzo prosty przepis na bigos, jak autorka wątku będzie zainteresowana to napiszę, ale w tym przepisie jest kiełbasa i mięso, więc nie wiem czy może być.

Grochówką a nie bigosem?

Bul Komorowski częstował swoich wiernych ubowców grochówką, a nie bigosem jak przystało na Naczelnego Gajowego?

Re: bigos

Przepis na bigos troche inny:-) 1,5 kg kiszonej kapusty, ca 1,5 kg slodkiej kapusty, 1,5 kg roznych mies, moze byc lopatka, szynka, cos wolowego, moze tez byc indyk lub inny drob 1 kg kielbasy slaskiej, torunskiej lub innej tego typu 0,5kg boczku wedzonego 2 cebule pol sloika powidel , lub 10 dag

czas na dobry bigos...

pomogłyście mi już z pierogami, uszkami, farszami, gulasz też pyszny był, czas zrobić bigos.... kiedys robiłam ale nie miał wzięcia aż takiego, może młodzież za mała byłaa ostatni mi zagadali o bigosie... no i tak sonbie umyslałam, ze na święta ugotuję trochę, wiadomo, że różne szkoły gotowania

Re: bigos

. Moja koleżanka mówi, że to jest kapusta z pieczarkami a nie bigos, ponieważ nie ma w nim grzybów, śliwek i innych rzeczy.

Re: Grochówką a nie bigosem?

na bigos nie było mięsa i kapusty... wszystkie kapuściane łby i świnie maszerował z Pą Prezydą

Re: czas na dobry bigos...

Nie żałuj suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie a potem tą wodę do bigosu. Bigos powinien być gotowany i chłodzony min . 3 dni. Wtedy nabiera smaku. Osobiście nigdy nie dawałam wołowiny ale może się nadaje. -- http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif

Re: czas na dobry bigos...

po dwoch godzinach to nie ma mowy o bigosie, tak samo jak o rosole... -- Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spierdalaj w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie.

Re: czas na dobry bigos...

Każdy ma jakiśswój ulubiony bigos... Te Wasze brzmią smacznie, chociaż mój jest inny. Mój bigos musi być kwaśny więc nie wchodzi w grę dodatek kapusty słokiej. Nie lubię grzybów więc ich nie dodaję. Dodaję natomiast obowiązkowo przecier pomidorowy / pomidory. Nawet jak dostaję bigos mod teściowej

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Re: bigos

zdecydowanie, na tym forum nic nie znajdziesz sensownego jako odpowiedź na pytanie, taka sytuacja ... bigos wbrew powszechnie kreowanemu poglądowi nie jest potrawą ani prostą w wykonaniu, ani składającą się z tzw "przeglądu tygodnia" .. a przepisu na prawdziwy bigos to poszukaj w

Re: czas na dobry bigos...

Ja gotuje bigos 3 dni, robie tak: 1. dzien pierwszy: kapucha z lisciem laurowym, grzybkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, podlewam woda, tak zeby kapusta byla zakryta 2. dzien drugi: dodaje boczus wedzony pokrojony w kostke lub paski 3. dzien trzeci: dodaje miesko wieprzowe, przesmazone

Re: czas na dobry bigos...

Ogólnie im dasz więcej rodzajów mięsa i wędlin, boczku tym smak będzie bogatszy, oczywiście zachowując umiar. Ja jeszcze dla koloru daję łyżkę koncentratu pomidorowego. Mówi się że bigos to nawet z resztek można zrobić ale ja podchodzę do niego poważnie :) A ten świąteczny tu już szczególnie musi

Re: A wino do bigosu to jakie?

popsujesz tym bigos. Tylko raz piłam w Polsce naprawdę dobre wino domowej roboty, ale facet juz tak bardziej profesjonalnie to tego podchodzi, lezakuje w beczkach itp.

Re: A wino do bigosu to jakie?

Do bigosu- jako składnik-półwytrawne. -- jak sobie wytłumaczę, że czegoś nie muszę, to szybko się sama z sobą zgadzam ;) - by dlania

A wino do bigosu to jakie?

Wytrawne czy moze byc slodkie? Pytam, bom dostala od kolezanki slodkie (samogon), a my takowego nie pijemy, to akurat bym miala do bigosu ;).

Re: czas na dobry bigos...

dnia przegotowuję znowu ten bigos ok pół godziny i na trzeci dzień znowu i na czwarty znowu:) bigos nabiera pysznego smaku i koloru.

Re: Jak zawekować bigos?

Ale czasem trzeba taki przysmak jak nasz bigos komuś podesłac. Komus kto uwielbia nasz bigos a jest bardzo daleko :):):) ja nigdy nie wekowałam goracych posiłków a tym razem szukam jak to sie robi:) Pozdrawiam a pomysł z gotowymi przetworami niezły

Re: A wino do bigosu to jakie?

skladnik to nie, daj spokoj jak kapusta dobra i miesa duzo to jakies przypadkowe wino tylko ci zepsuje nigdy nie dodaje wina do bigosu a nie moj bigos smakuje naprawde swietnie i dosc tradycyjnie -- Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.

Ukrainski bigos... :-)

quba napisała: > Oczywiście, Qubraczku. > Pozdrawiam. > Quba A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie doczytasz w czym dzielo; napisz, proszę

między bigosem a krucyfiksem

fotelu, za biurkiem, na którym leżał talerz z niedojedzonym bigosem (bigos, jak wiadomo spożywają głównie "chamy"), a z strony drugiej krucyfiks, co miało świadczyć o bigoterii Wałęsy. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Gdyż chyba nie pisała co widziała, a jedynie co chciała widzieć

Re: A wino do bigosu to jakie?

Wino dodaje się do mięsa osmażanego na patelni, nie bezpośrednio do bigosu. Tzn. ja tak robię:) -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: A wino do bigosu to jakie?

Słodkie bym dodała to bigosu jako składnik. A, jako dodatek do potrawy to wytrawne lub półwytrawne, ale na pewno nie słodkie. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

Re: A wino do bigosu to jakie?

A ja kiedyś miałam taką bidę w winach że został tylko grzaniec galicyjski. Więc wlałam ;) I okazało się że najlepszy do bigosu :) Od tej pory żadne wytrawne, półwytrawne tylko grzaniec. -- Moje dwa szczęścia Letycja 07.12.2012 i Maksymilian 28.11.2014

Re: e no ten, bigos staropolski

hehe, u nas w rodzinie nie ma tradycji robienia bigosu. nigdy na swieta nie bylo. -- "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath

Re: Bigos

dla mnie przepis to podawanie skaldnikow, proporcji i czasu, podanie samych skladnikow to jedynie sugestia

Re: Bigos

gucio60 napisał: > Rozumiem, ze stwarza sie przepisy do "skomplikowanych czy originalnych potraw" mam wspaniałą kapusta kiszona (swojej produkcji), teraz idą dodatki, gęsi, królika, no i bedzie nastepnego dnia jedzone np.zeberka, na koniec kawalki miesa, kielbasa podsmazone z cebul

Re: między bigosem a krucyfiksem

oczekiwac potwierdzenia. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Jezeli znasz Fallaci tak dobrze jak sadzisz, to wskaz palcem jej klamstwa, bo to, co probujesz tu "sprzedac" to wlasnie ten chamski bigos.

Bigos

W drodze do sklepu naszła mnie nagle taka chcica na bigos, że dokupiłam wszystkie ingrediencje. I niniejszym odpełzam kroczonc (cycat) do kuchni zająć się rzeczonym bigosem. :-))) -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Ja tez robie kapuste bez miesa i nazywam to bigosem. Dodaje suszone grzyby, suszone sliwki i przyprawy, smaze i potem dlugo gotuje. Smakuje jak bigos, z ktorego wyciagnieto po ugotowaniu wszelakie mieso. Wiem, ze to przewrotne, ale dla mnie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym

co do bigosu?

w sobote przychodza do mnie goscie (dwoje Polakow i para rosyjsko-kubanska), specjalnie na bigos (nie-Polakom bigos jest znany i bardzo im przypadl do gustu). Co byscie zaproponwali do bigosu? bezglutenowego, bo ja celiak

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Szkod bigosu, istnieje mozliwosc zmarnowania jego swietnego smaku przez dolewanie wody gotowanie i potem odcedzanie nadmiaru płynu czyli tego na pewno smacznego bulionu kapuścianego;z mojego wieloletniego doświadczenia z bigosami i kapustami z grzybami nadmierne przyprawienie bigosu daje sie

Re: Mocno przyprawiony bigos.

To tylko duszona kapusta nie mająca nic wspólnego z bigosem. Żadne działania jej nie zaszkodzą w tym dolanie wody i odcedzenie.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Jakim cudem z samej kapusty i przypraw może wyjść bigos? Napisz, proszę, co tam jeszcze dodałaś i jak to robiłaś, bo brzmi interesująco :)

Re: Mocno przyprawiony bigos.

mhr2 napisała: > przeoczyłam:) jest jeszcze takie coś: cookbook.yablonsky.com.ua/2007/06/115.html ale nie wiem czy poradzisz sobie z językiem ukraińskim; poszukam w "Jandeksie" bigosu po rosyjsku to może łatwiej Ci będzie odczytać ;-) www.djurenko.com/cooking/bigos.html ten jest po

Re: co do bigosu?

Bo ja wiem...kartofelki? Kubanczycy maja swoje tostones, Rosjanie ziemniaczki wcinaja, po co wymyslac cos co z bigosem nie konweniuje? :-)

Re: Mocno przyprawiony bigos.

squirk napisała: jeden zawierał nawet > jabłka, Bigos z jabłkami to bigos litewski! Pozdrawiam. -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. > Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. ...i nadal jest bigosem, w dawnej kuchni polskiej istniało jego kilka rodzajów, jeden był bez mięsa, jeden, o ile pamiętam, z jagnięciną, jeden zawierał nawet jabłka

Re: bigos

Ja jestem bardzo zainteresowana, tylko proszę tak językiem dla debili. -- _______________________________ dzieciom.pl/podopieczni/24960

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno podzielić przez dwa i już mamy dwa dobre bigosy. Na bank w okolicy masz trochę głodnych ludzi, którym trochę za mocno przyprawiona kapusta aż tak nie przeszkodzi by szybciej zakończyć im życie... To całe twoje dolewanie i doprawianie... wiesz... jakby ci to powiedzieć... Tymi

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Qubraczku kochany, wprawdzie języka ukraińskiego nie znam, ale jestem z pokolenia, które > uczyło się rosyjskiego, jakoś odczytam, ... na tym linku : www.djurenko.com/cooking/bigos.html jest po rosyjsku to sobie poradzisz :-) Smacznego :-) a kiedy będę miała problemy

Re: bigos

ainafets napisała: Jak już się kapusta ugotuje to wyciągam z niej te liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę zostawiam w tym dużym garze. Tu trochę nieprecyzyjnie napisałam: z ugotowanej kapusty odlewam wodę zostawiając trochę na dnie gara - tak na oko. Jak zostanie wody z uduszonego mięsa t

Re: Ukrainski bigos... :-)

qubraq napisał: A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) > rel="nofollow">www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html > jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie do > czytasz w czym dzielo; napisz, proszę, co o tym sądzisz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

saqigar napisał: Wiem, ze to przewrotne, ale dla m > nie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym dodatkiem. Niekoniecznie przewrotne. Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kiesy chcę samego mięsa - robię gulasz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Kochany Qubraczku, dziękuję Ci bardzo, ale ja wiem, że wystarczy dodać jeszcze trochę kapusty i złagodzi się w ten sposób smak, nie mniej, nie chcę pomnażać ilości tegoż dania, ale chcę by było smaczne. To bowiem wyszedł bardzo dobry, bezmięsny bigos, ale nie chcemy by w miarę jedzenia, przybywało

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Matyldo, bigos to staropolskie danie, nazwa jego wywodzi się z łaciny i oznacza dwa smaki. Bi - podwójny, a gos - smak Dwa smaki pochodzą od dwóch rodzajów kapusty - kiszonej oraz słodkiej, świeżej. To czy dodasz do niego mięso, kiełbasę, wędlinę, śliwki wędzone czy suszone, przyprawy - nie ma

Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno przyprawiłam kapustę kiszoną, dusząc ją ze zbyt dużą ilością przypraw. Taki bezmięsny bigos, ale wyszedł trochę gorzki, a właściwie za bardzo gorzki, bowiem moje bigosy zawsze mają trochę goryczki, ale ten ma jej jednak zbyt dużo. Nie chcę ratować go w ten sposób, by dołożyć na

bigos wege na pewno

-- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Przepis na bigos wegański

Wrzucam link dla niedowiarków ;) www.jadlonomia.com/2012/12/bigos-wegetarianski-doskonay.html -- "Hallelujah Noel, be it heaven or hell, the Christmas we get we deserve."

Re: bigos -banalne pytanie

Bigos jak się ugotuje to nie odróżnia się poszczególnych składników. Nawet po kilkugodzinnym gotowaniu jednego dnia nie jest jeszcze dobry. Składniki swoją drogą, ale dla mnie istotą jest to podgrzewanie, powtórne gotowanie. Coś co innym daniom nie służy, bigosowi- bardzo. Poza domem rzadko

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Z tym swoistym smakiem mięsa w bigosie gotowanym z osobna to tak jak z ekspertami od wina. Sa tacy co czują np. przypalane opony, parujący asfald i wiele innych takich originalnych zapachów. Tak, tak, to wcale nie żart, poczytajcie opisy z degustacji wina.

Re: bigos -banalne pytanie

Są trzy bigosowe szkoły - z kiszonej, z surowej i "pół na pół". Każdy sposób jest dobry. I każdy bigos ma inny nieco smak.

Re: bigos -banalne pytanie

Przy proporcji pół na pół mięsa i kapusty kwaśność kiszonej jest mniej istotna.A jak dodasz rodzynki,śliwki suszone i np czerwone wino to tym bardziej. Ja nie lubię bigosu mieszanego słodka/kwaszona kapusta bo ta slodka się rozgotowuje i bigos jest według mnie trochę maziugowaty.

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Dzieki za odpowiedzi i wskazowki. Nie przekonuje mnie jedynie to, iz mieso nalezy przygotowac osobno ze wzgledu na "zanik smaku przy gotowaniu wspolnym". Jak wiadomo, bigos smakuje najlepiej po kilku dniach w chlodnym miejscu i po kilkakrotnym przegotowaniu. Przez ten czas, dodane

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Bigos robi się najczęściej z kapusty kiszonej, choć można dodać trochę kapusty białej. Grzyby gotuję osobno lub z kapustą białą ponieważ obawiam się, że w kwaśnej by się nie ugotowały i pozostałyby twarde. Mięso z cebulą i przyprawami smażę osobno żeby należycie się ścięło, a nawet zmiękło

Re: bigos -banalne pytanie

Do bigosu wyłącznie kiszona. Nie ma znaczenia jak jest kwaśna, bo bigos gotuje się tak długo, że cała kwaśność znika. 2 dni i minimum 4 gotowania. W wielu domach gotuje się bigos, który dla mnie jest bliższy kapuśniakowi i wtedy rzeczywiście może to być zbyt kwaśne. Mój ulubiony bigos to kiszona

Re: bigos -banalne pytanie

Zapomniec o grzybach ???? Niemozliwe. Niektorzy moi znajomi dodaja do bigosu pieczarki co dla mnie jest profanacja. Ja sprowadzam z Polski hurtowe ilosci grzybkow suszonych. Tak, wiem, bigos nalezy jesc dopiero 24 godziny po ugotowaniu go. Podobnie kapuste z grzybami. Ale najbardziej odczuwam to

Re: bigos -banalne pytanie

Oplacilo sie zadac takie banalne pytanie .........czego to ja sie o bigosie nie dowiedzialam....... Tak mi smakowala ta kapusta, ktora przyrzadzilam na Wigilie, ze mi zachcialo jeszcze raz tej kapusty no i oczywiscie bigosu. Nie omieszkam tez zrobic kapusniaku. Do tej pory bigos zrobilam 2 razy

Re: bigos -banalne pytanie

Robię bigos tylko z kiszonej kapusty, i to takiej mocno ukiszonej (mój ulubiony pan na targu ma mocno i słabiej kwaśną kapustę - starszą i młodszą) - lubię kwaśny, intensywny smak.

Re: bigos -banalne pytanie

robie i tak i tak jedyna wersja, ktorej nie nazywam bigosem to potrawa ze slodkiej kapusty -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ojeny, przecież na każde święta zawsze musi być bigos! nawet na wszystkich świętych bigos musi być. bez bigosu nie ma żadnych, ale to żadnych świąt! -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: bigos -banalne pytanie

Każdy powinien sobie wypracować przepis odpowiedni do swojego gustu. Dla mnie bigos jest czasochłonny, musi gotować się długo inaczej to kapuśniak. Za to wszystkie przepisy na świeżą młodą kapustę, które widziałam są za obfite, jak dla mnie, w składniki.

Re: bigos - proporcje

http://youtu.be/IOF9L90ihtk;;IOF9L90ihtk;;http://i1.ytimg.com/vi/IOF9L90ihtk/default.jpg;;Przepis na Bigos Staropolski - Saute.pl Powyżej mój przepis na bigos. Dopiero zaczynam przygodę z filmowaniem swoich przepisów i dlatego proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczna za wszystkie komentarze :)

Bigos

Znowu zawiodlam sie na polskich wyrobach wedliniarskich-----okropne, trzeba dzisiaj zrobić z tego bigos. I tak ich nie jem bo sa dla mnie okropne.Ale miaLam gości wiec rozmaite trafiły na mój stół. A teraz pójdą do gara....

Re: bigos -banalne pytanie

Ani moja babcia ani moja mama ani rowniez ja nie dodaje swiezej kapusty do bigosu. I nigdy kapusty kiszonej nie plucze w wodzie. Wszystkie wit. i caly smak wiele ludzi splukuje do zlewu. Zawsze ogarnia mnie zlosc podziw na na taka glupote.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

Ja robię bigos z "Kucharki śląskiej". Robię go od niedawna, bo kiedys nie lubiłam bigosu. Gdzieś z 10 lat;P. Ale nawet moja matka twierdzi, że bigos jest lepszy niz jej. Jak chcesz przepis, to daj znać.. bo nie chce mi sie po próżnicy przepisywać z ksiązki.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

> 2 kg kapusty wylącznie kiszonej, Mięso - 70 dkg łopatki wieprzowej, 70 dkg miękkiej wołowiny, 70 dkg b > oczku i kiełbasy. To jest kilogram kapusty na kilogram mięcha. Przepis tradycyjny, ale nie znam wielu osób, którym taki bigos współcześnie smakuje. Ja z bigosu jem kapustę, grzyby i

Re: bigos -banalne pytanie

kapustę bez płukania i bigos (jak zwykle bardzo długo gotowany) wychodził bardzo mocno kwaśny, chyba że ktoś taki lubi, my wolimy mniej intensywny. -- Chaotyczna neutralna.

bigos

Hej - jutro wieczorem chcę ugotować bigos; proszę o info co oryginalnego dodajecie i jak przyprawiacie? słyszałam o dodawaniu: - suszonych śliwek - grzybów ( nabyłam dzisiaj mrożone) - kiełbasa, boczek, mięso ( wołowe??) - doprawić majerankiem aha - dajecie tylko kiszona kapustę czy pół na pół z

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

klubgogo - masz rację, to jest właśnie bigos, a nie jakieś strzępy kuraka zamiast mięcha. -- Gdyby głupota niektórych wypowiedzi miała masę to internet kupowalibyśmy na kilogramy - by adellante12

Re: czas na dobry bigos...

o własnie moja mama też nie dodaje słodkiej kapusty i już zdurniałam..no nic bede improwizować..... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: czas na dobry bigos...

Powinno się gotować te trzy dni , ale teraz taka kapucha jest -już parę razy się przejechałam , że mięso jeszcze nie doszło ,a kapucha jak breja miękka. Cóż począć droga redakcjo?

Re: czas na dobry bigos...

A ja przed chwilą ugotwałam (znaczy skończyłam) gotować taką kapustę z grochem, ze klękajcie narody :) -- http://www.suwaczek.pl/cache/1980a29252.png

Re: bigos

kapucha kiszona oraz "świerza" - mięcho "bigosowe"najtańsze , najgorsze ścinki z mięsnego - zamieszać dodać suszonej grzybicy - zamieszać - gotować 4 godziny i "jusz" :-) dla "Lamerstwa" dodać troszku wina czerwonyygo ;-)

Re: czas na dobry bigos...

kapustę kiszoną i słodką poszatkowaną go gara i zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, grzyby i śliwki. Podsmażam boczek, łopatkę i trochę kiełbaski oraz cebulę, solę. Dodaję do gara z kapustą i czekam aż się ugotuje. Trwa to około 4 godzin. Na drugi dzień podgrzew

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - bigos

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin