bigos

Tradycyjny polski bigos.

Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

... czytaj więcej o bigos na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: bigos

Ja mam jeszcze bardzo prosty przepis na bigos, jak autorka wątku będzie zainteresowana to napiszę, ale w tym przepisie jest kiełbasa i mięso, więc nie wiem czy może być.

Grochówką a nie bigosem?

Bul Komorowski częstował swoich wiernych ubowców grochówką, a nie bigosem jak przystało na Naczelnego Gajowego?

czas na dobry bigos...

pomogłyście mi już z pierogami, uszkami, farszami, gulasz też pyszny był, czas zrobić bigos.... kiedys robiłam ale nie miał wzięcia aż takiego, może młodzież za mała byłaa ostatni mi zagadali o bigosie... no i tak sonbie umyslałam, ze na święta ugotuję trochę, wiadomo, że różne szkoły gotowania

Re: bigos

Przepis na bigos troche inny:-) 1,5 kg kiszonej kapusty, ca 1,5 kg slodkiej kapusty, 1,5 kg roznych mies, moze byc lopatka, szynka, cos wolowego, moze tez byc indyk lub inny drob 1 kg kielbasy slaskiej, torunskiej lub innej tego typu 0,5kg boczku wedzonego 2 cebule pol sloika powidel , lub 10 dag

Re: bigos

. Moja koleżanka mówi, że to jest kapusta z pieczarkami a nie bigos, ponieważ nie ma w nim grzybów, śliwek i innych rzeczy.

Re: czas na dobry bigos...

Nie żałuj suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie a potem tą wodę do bigosu. Bigos powinien być gotowany i chłodzony min . 3 dni. Wtedy nabiera smaku. Osobiście nigdy nie dawałam wołowiny ale może się nadaje. -- http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif

Re: czas na dobry bigos...

po dwoch godzinach to nie ma mowy o bigosie, tak samo jak o rosole... -- Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spierdalaj w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie.

Re: Grochówką a nie bigosem?

na bigos nie było mięsa i kapusty... wszystkie kapuściane łby i świnie maszerował z Pą Prezydą

Re: czas na dobry bigos...

Każdy ma jakiśswój ulubiony bigos... Te Wasze brzmią smacznie, chociaż mój jest inny. Mój bigos musi być kwaśny więc nie wchodzi w grę dodatek kapusty słokiej. Nie lubię grzybów więc ich nie dodaję. Dodaję natomiast obowiązkowo przecier pomidorowy / pomidory. Nawet jak dostaję bigos mod teściowej

Re: czas na dobry bigos...

Ja gotuje bigos 3 dni, robie tak: 1. dzien pierwszy: kapucha z lisciem laurowym, grzybkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, podlewam woda, tak zeby kapusta byla zakryta 2. dzien drugi: dodaje boczus wedzony pokrojony w kostke lub paski 3. dzien trzeci: dodaje miesko wieprzowe, przesmazone

Re: czas na dobry bigos...

Ogólnie im dasz więcej rodzajów mięsa i wędlin, boczku tym smak będzie bogatszy, oczywiście zachowując umiar. Ja jeszcze dla koloru daję łyżkę koncentratu pomidorowego. Mówi się że bigos to nawet z resztek można zrobić ale ja podchodzę do niego poważnie :) A ten świąteczny tu już szczególnie musi

Re: bigos

zdecydowanie, na tym forum nic nie znajdziesz sensownego jako odpowiedź na pytanie, taka sytuacja ... bigos wbrew powszechnie kreowanemu poglądowi nie jest potrawą ani prostą w wykonaniu, ani składającą się z tzw "przeglądu tygodnia" .. a przepisu na prawdziwy bigos to poszukaj w

Re: czas na dobry bigos...

dnia przegotowuję znowu ten bigos ok pół godziny i na trzeci dzień znowu i na czwarty znowu:) bigos nabiera pysznego smaku i koloru.

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

między bigosem a krucyfiksem

fotelu, za biurkiem, na którym leżał talerz z niedojedzonym bigosem (bigos, jak wiadomo spożywają głównie "chamy"), a z strony drugiej krucyfiks, co miało świadczyć o bigoterii Wałęsy. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Gdyż chyba nie pisała co widziała, a jedynie co chciała widzieć

Re: Jak zawekować bigos?

Ale czasem trzeba taki przysmak jak nasz bigos komuś podesłac. Komus kto uwielbia nasz bigos a jest bardzo daleko :):):) ja nigdy nie wekowałam goracych posiłków a tym razem szukam jak to sie robi:) Pozdrawiam a pomysł z gotowymi przetworami niezły

Ukrainski bigos... :-)

quba napisała: > Oczywiście, Qubraczku. > Pozdrawiam. > Quba A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie doczytasz w czym dzielo; napisz, proszę

Re: e no ten, bigos staropolski

hehe, u nas w rodzinie nie ma tradycji robienia bigosu. nigdy na swieta nie bylo. -- "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath

Re: między bigosem a krucyfiksem

oczekiwac potwierdzenia. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Jezeli znasz Fallaci tak dobrze jak sadzisz, to wskaz palcem jej klamstwa, bo to, co probujesz tu "sprzedac" to wlasnie ten chamski bigos.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Ja tez robie kapuste bez miesa i nazywam to bigosem. Dodaje suszone grzyby, suszone sliwki i przyprawy, smaze i potem dlugo gotuje. Smakuje jak bigos, z ktorego wyciagnieto po ugotowaniu wszelakie mieso. Wiem, ze to przewrotne, ale dla mnie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym

co do bigosu?

w sobote przychodza do mnie goscie (dwoje Polakow i para rosyjsko-kubanska), specjalnie na bigos (nie-Polakom bigos jest znany i bardzo im przypadl do gustu). Co byscie zaproponwali do bigosu? bezglutenowego, bo ja celiak

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Szkod bigosu, istnieje mozliwosc zmarnowania jego swietnego smaku przez dolewanie wody gotowanie i potem odcedzanie nadmiaru płynu czyli tego na pewno smacznego bulionu kapuścianego;z mojego wieloletniego doświadczenia z bigosami i kapustami z grzybami nadmierne przyprawienie bigosu daje sie

Re: Mocno przyprawiony bigos.

To tylko duszona kapusta nie mająca nic wspólnego z bigosem. Żadne działania jej nie zaszkodzą w tym dolanie wody i odcedzenie.

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Jakim cudem z samej kapusty i przypraw może wyjść bigos? Napisz, proszę, co tam jeszcze dodałaś i jak to robiłaś, bo brzmi interesująco :)

Re: Mocno przyprawiony bigos.

mhr2 napisała: > przeoczyłam:) jest jeszcze takie coś: cookbook.yablonsky.com.ua/2007/06/115.html ale nie wiem czy poradzisz sobie z językiem ukraińskim; poszukam w "Jandeksie" bigosu po rosyjsku to może łatwiej Ci będzie odczytać ;-) www.djurenko.com/cooking/bigos.html ten jest po

Re: bigos

Ja jestem bardzo zainteresowana, tylko proszę tak językiem dla debili. -- _______________________________ dzieciom.pl/podopieczni/24960

Bigos

W drodze do sklepu naszła mnie nagle taka chcica na bigos, że dokupiłam wszystkie ingrediencje. I niniejszym odpełzam kroczonc (cycat) do kuchni zająć się rzeczonym bigosem. :-))) -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Re: Mocno przyprawiony bigos.

squirk napisała: jeden zawierał nawet > jabłka, Bigos z jabłkami to bigos litewski! Pozdrawiam. -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. > Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. ...i nadal jest bigosem, w dawnej kuchni polskiej istniało jego kilka rodzajów, jeden był bez mięsa, jeden, o ile pamiętam, z jagnięciną, jeden zawierał nawet jabłka

Re: co do bigosu?

Bo ja wiem...kartofelki? Kubanczycy maja swoje tostones, Rosjanie ziemniaczki wcinaja, po co wymyslac cos co z bigosem nie konweniuje? :-)

Re: bigos

ainafets napisała: Jak już się kapusta ugotuje to wyciągam z niej te liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę zostawiam w tym dużym garze. Tu trochę nieprecyzyjnie napisałam: z ugotowanej kapusty odlewam wodę zostawiając trochę na dnie gara - tak na oko. Jak zostanie wody z uduszonego mięsa t

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno podzielić przez dwa i już mamy dwa dobre bigosy. Na bank w okolicy masz trochę głodnych ludzi, którym trochę za mocno przyprawiona kapusta aż tak nie przeszkodzi by szybciej zakończyć im życie... To całe twoje dolewanie i doprawianie... wiesz... jakby ci to powiedzieć... Tymi

Re: Mocno przyprawiony bigos.

quba napisał: > Qubraczku kochany, wprawdzie języka ukraińskiego nie znam, ale jestem z pokolenia, które > uczyło się rosyjskiego, jakoś odczytam, ... na tym linku : www.djurenko.com/cooking/bigos.html jest po rosyjsku to sobie poradzisz :-) Smacznego :-) a kiedy będę miała problemy

Re: Ukrainski bigos... :-)

qubraq napisał: A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) > rel="nofollow">www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html > jestem ciekaw jaki mi wyjdzie ;-) jesli znasz troche język ukraiński to sie do > czytasz w czym dzielo; napisz, proszę, co o tym sądzisz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

saqigar napisał: Wiem, ze to przewrotne, ale dla m > nie istota bigosu jest kapusta, a mieso tylko niekoniecznym dodatkiem. Niekoniecznie przewrotne. Robię tez bigos z mięsem, robię bez mięsa. Uważam, że ten bez mięsa jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kiesy chcę samego mięsa - robię gulasz

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Kochany Qubraczku, dziękuję Ci bardzo, ale ja wiem, że wystarczy dodać jeszcze trochę kapusty i złagodzi się w ten sposób smak, nie mniej, nie chcę pomnażać ilości tegoż dania, ale chcę by było smaczne. To bowiem wyszedł bardzo dobry, bezmięsny bigos, ale nie chcemy by w miarę jedzenia, przybywało

Re: Mocno przyprawiony bigos.

Matyldo, bigos to staropolskie danie, nazwa jego wywodzi się z łaciny i oznacza dwa smaki. Bi - podwójny, a gos - smak Dwa smaki pochodzą od dwóch rodzajów kapusty - kiszonej oraz słodkiej, świeżej. To czy dodasz do niego mięso, kiełbasę, wędlinę, śliwki wędzone czy suszone, przyprawy - nie ma

Mocno przyprawiony bigos.

Trochę za mocno przyprawiłam kapustę kiszoną, dusząc ją ze zbyt dużą ilością przypraw. Taki bezmięsny bigos, ale wyszedł trochę gorzki, a właściwie za bardzo gorzki, bowiem moje bigosy zawsze mają trochę goryczki, ale ten ma jej jednak zbyt dużo. Nie chcę ratować go w ten sposób, by dołożyć na

Przepis na bigos wegański

Wrzucam link dla niedowiarków ;) www.jadlonomia.com/2012/12/bigos-wegetarianski-doskonay.html -- "Hallelujah Noel, be it heaven or hell, the Christmas we get we deserve."

Re: bigos -banalne pytanie

Bigos jak się ugotuje to nie odróżnia się poszczególnych składników. Nawet po kilkugodzinnym gotowaniu jednego dnia nie jest jeszcze dobry. Składniki swoją drogą, ale dla mnie istotą jest to podgrzewanie, powtórne gotowanie. Coś co innym daniom nie służy, bigosowi- bardzo. Poza domem rzadko

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Z tym swoistym smakiem mięsa w bigosie gotowanym z osobna to tak jak z ekspertami od wina. Sa tacy co czują np. przypalane opony, parujący asfald i wiele innych takich originalnych zapachów. Tak, tak, to wcale nie żart, poczytajcie opisy z degustacji wina.

Re: bigos -banalne pytanie

Są trzy bigosowe szkoły - z kiszonej, z surowej i "pół na pół". Każdy sposób jest dobry. I każdy bigos ma inny nieco smak.

Re: bigos -banalne pytanie

Przy proporcji pół na pół mięsa i kapusty kwaśność kiszonej jest mniej istotna.A jak dodasz rodzynki,śliwki suszone i np czerwone wino to tym bardziej. Ja nie lubię bigosu mieszanego słodka/kwaszona kapusta bo ta slodka się rozgotowuje i bigos jest według mnie trochę maziugowaty.

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Dzieki za odpowiedzi i wskazowki. Nie przekonuje mnie jedynie to, iz mieso nalezy przygotowac osobno ze wzgledu na "zanik smaku przy gotowaniu wspolnym". Jak wiadomo, bigos smakuje najlepiej po kilku dniach w chlodnym miejscu i po kilkakrotnym przegotowaniu. Przez ten czas, dodane

Re: Bigos - dlaczego robiac bigos, nalezy

Bigos robi się najczęściej z kapusty kiszonej, choć można dodać trochę kapusty białej. Grzyby gotuję osobno lub z kapustą białą ponieważ obawiam się, że w kwaśnej by się nie ugotowały i pozostałyby twarde. Mięso z cebulą i przyprawami smażę osobno żeby należycie się ścięło, a nawet zmiękło

Re: bigos -banalne pytanie

Do bigosu wyłącznie kiszona. Nie ma znaczenia jak jest kwaśna, bo bigos gotuje się tak długo, że cała kwaśność znika. 2 dni i minimum 4 gotowania. W wielu domach gotuje się bigos, który dla mnie jest bliższy kapuśniakowi i wtedy rzeczywiście może to być zbyt kwaśne. Mój ulubiony bigos to kiszona

Re: bigos -banalne pytanie

Zapomniec o grzybach ???? Niemozliwe. Niektorzy moi znajomi dodaja do bigosu pieczarki co dla mnie jest profanacja. Ja sprowadzam z Polski hurtowe ilosci grzybkow suszonych. Tak, wiem, bigos nalezy jesc dopiero 24 godziny po ugotowaniu go. Podobnie kapuste z grzybami. Ale najbardziej odczuwam to

Re: bigos -banalne pytanie

Oplacilo sie zadac takie banalne pytanie .........czego to ja sie o bigosie nie dowiedzialam....... Tak mi smakowala ta kapusta, ktora przyrzadzilam na Wigilie, ze mi zachcialo jeszcze raz tej kapusty no i oczywiscie bigosu. Nie omieszkam tez zrobic kapusniaku. Do tej pory bigos zrobilam 2 razy

Re: bigos -banalne pytanie

Robię bigos tylko z kiszonej kapusty, i to takiej mocno ukiszonej (mój ulubiony pan na targu ma mocno i słabiej kwaśną kapustę - starszą i młodszą) - lubię kwaśny, intensywny smak.

Re: bigos -banalne pytanie

robie i tak i tak jedyna wersja, ktorej nie nazywam bigosem to potrawa ze slodkiej kapusty -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: czas na dobry bigos...

o własnie moja mama też nie dodaje słodkiej kapusty i już zdurniałam..no nic bede improwizować..... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ojeny, przecież na każde święta zawsze musi być bigos! nawet na wszystkich świętych bigos musi być. bez bigosu nie ma żadnych, ale to żadnych świąt! -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: czas na dobry bigos...

Powinno się gotować te trzy dni , ale teraz taka kapucha jest -już parę razy się przejechałam , że mięso jeszcze nie doszło ,a kapucha jak breja miękka. Cóż począć droga redakcjo?

Re: czas na dobry bigos...

A ja przed chwilą ugotwałam (znaczy skończyłam) gotować taką kapustę z grochem, ze klękajcie narody :) -- http://www.suwaczek.pl/cache/1980a29252.png

Re: bigos -banalne pytanie

Każdy powinien sobie wypracować przepis odpowiedni do swojego gustu. Dla mnie bigos jest czasochłonny, musi gotować się długo inaczej to kapuśniak. Za to wszystkie przepisy na świeżą młodą kapustę, które widziałam są za obfite, jak dla mnie, w składniki.

Re: czas na dobry bigos...

Ile DNI? Mój jest gotowy i pyszny po 2 godzinach :P -- http://lpmm.lilypie.com/6hsap1.png http://lpmm.lilypie.com/a3ATp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/052/052416990.png?34

Re: bigos - proporcje

http://youtu.be/IOF9L90ihtk;;IOF9L90ihtk;;http://i1.ytimg.com/vi/IOF9L90ihtk/default.jpg;;Przepis na Bigos Staropolski - Saute.pl Powyżej mój przepis na bigos. Dopiero zaczynam przygodę z filmowaniem swoich przepisów i dlatego proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczna za wszystkie komentarze :)

Re: czas na dobry bigos...

no bo ta kapusta to z kiszoną nie ma nic wspólnego... dla bezpieczenswa chyba osobno to mięso podsmażę/podduszę... ale to co tą wołowinę odpuścić??? troszku kupiłam..... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: czas na dobry bigos...

łojeżu, to musze od poniedziałku zacząć warzyć...:P a to moge nie dać wołowiny, poczytam jeszcze.... najgorsze, że grzybów nie mam tyle, ale mam wode po ich gotowaniu....:> -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: czas na dobry bigos...

Kapusta kiszona do gara, wody tak żeby pokryło kapustę, do tego ziarnisty pieprz i listek laurowy. Na patelni przesmażam mięso z cebulą i jak jest ładnie wszystko brązowe to wrzucam do gara i duszę. Można dla smaku i kolorku dołożyć łyżkę powideł śliwkowych. -- http://lpmm.lilypie.com/6hsap1.png ht

Re: bigos -banalne pytanie

Ani moja babcia ani moja mama ani rowniez ja nie dodaje swiezej kapusty do bigosu. I nigdy kapusty kiszonej nie plucze w wodzie. Wszystkie wit. i caly smak wiele ludzi splukuje do zlewu. Zawsze ogarnia mnie zlosc podziw na na taka glupote.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

Ja robię bigos z "Kucharki śląskiej". Robię go od niedawna, bo kiedys nie lubiłam bigosu. Gdzieś z 10 lat;P. Ale nawet moja matka twierdzi, że bigos jest lepszy niz jej. Jak chcesz przepis, to daj znać.. bo nie chce mi sie po próżnicy przepisywać z ksiązki.

Re: bigos -banalne pytanie

kapustę bez płukania i bigos (jak zwykle bardzo długo gotowany) wychodził bardzo mocno kwaśny, chyba że ktoś taki lubi, my wolimy mniej intensywny. -- Chaotyczna neutralna.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

> 2 kg kapusty wylącznie kiszonej, Mięso - 70 dkg łopatki wieprzowej, 70 dkg miękkiej wołowiny, 70 dkg b > oczku i kiełbasy. To jest kilogram kapusty na kilogram mięcha. Przepis tradycyjny, ale nie znam wielu osób, którym taki bigos współcześnie smakuje. Ja z bigosu jem kapustę, grzyby i

Re: bigos

kapucha kiszona oraz "świerza" - mięcho "bigosowe"najtańsze , najgorsze ścinki z mięsnego - zamieszać dodać suszonej grzybicy - zamieszać - gotować 4 godziny i "jusz" :-) dla "Lamerstwa" dodać troszku wina czerwonyygo ;-)

Zaoszczedzisz jablek i bigosu

wiarusik napisała: > i kory-pamiętaj o korze z drzewa Bedziesz rozdawal na poboczach www.youtube.com/watch?v=T_gRq4LZxms Smieszne i zalosne to wasze wycie o diete Rosjan:-) -- "Polskiej chorobie na Moskala, czyli, mniej subtelnie ujmując – rusofobii, towarzyszy nieodłącznie, jak

Bigos

Znowu zawiodlam sie na polskich wyrobach wedliniarskich-----okropne, trzeba dzisiaj zrobić z tego bigos. I tak ich nie jem bo sa dla mnie okropne.Ale miaLam gości wiec rozmaite trafiły na mój stół. A teraz pójdą do gara....

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

klubgogo - masz rację, to jest właśnie bigos, a nie jakieś strzępy kuraka zamiast mięcha. -- Gdyby głupota niektórych wypowiedzi miała masę to internet kupowalibyśmy na kilogramy - by adellante12

bigos

Hej - jutro wieczorem chcę ugotować bigos; proszę o info co oryginalnego dodajecie i jak przyprawiacie? słyszałam o dodawaniu: - suszonych śliwek - grzybów ( nabyłam dzisiaj mrożone) - kiełbasa, boczek, mięso ( wołowe??) - doprawić majerankiem aha - dajecie tylko kiszona kapustę czy pół na pół z

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

pomidory w bigosie to profanacja IMO :P ja tłustego tyż nie tknę, im mniej mięsa a więcej kapuchy tym lepiej, tylko zapach musi być mięsny sama kwaszona czy też ze słodką robicie? -- NIE DLA LENIWYCH MAGIELEK

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

ciemny bigos oznacza, że się długo gotował i jest super smaczny. blady bigos to nie bigos, jeno ledwo podgotowana kapucha. bigos ma się gotować ze trzy-cztery dni, nieco przypalić, żeby właśnie ciemnego koloru i smaku złapał. u mnie jest tak - kapusta kiszona (nigdy przenigdy nie płuczę kapusty

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

ps. a swoja ścieżką o indolencji intelektualnej rosyjskiej webbbrygady świadczy to że żaden igor, romrus czy ramzes nie zauważyli wielbłąda Kublika :)

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

krokodylina już jedzie :P krokodyle półtusze to od upadającego gospodarczo sojusznika-wenezueli, czy skądinąd? :P -- BABYMETAL (new!) des! :P \m/

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

o właśnie o tym mówimy: wyborcza.biz/biznes/1,100896,16807895,W_Rosji_wyrzynaja_jelenie__Efekt_zakazu_importu_miesa.html zachęcam do poczytania komentarzy pod artykułem-polecam ;) -- The Muffins tour

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

romrus napisał: > Smieszne i zalosne to wasze wycie o diete Rosjan:-) ---------------------------- A mnie się wydaje, że za 2 lata będzie rewolucja w Moskwie. Ludzie nie lubią głodować.

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

Swoją drogą nie wiem co i skąd Kublik tłumaczył, ale jelenie na Czukotce nigdy nie występowały, jeżeli już to renifery, jeleń jest zwierzęciem leśnym, a na Czukotce jest tundra, chyba że mu sie Czukotka pomyliła z ... Kamczatką.

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

No i patrz Kublik przeczytał mój wpis !!!! :) wyborcza.biz/biznes/1,100896,16807895,W_Rosji_wyrzynaja_jelenie__Efekt_zakazu_importu_miesa.html?biznes=katowice#BoxBizTxt#BoxBizTxt "W tym roku władze rosyjskiej Czukotki zamierzają o 60 proc. zwiększyć ubój reniferów." Read more: wyborcza.b

A może bigos z marcepanem?

Risotto z łososiem, oczywiście bez parmigiano, to zupełnie jak namawianie Wlochôw an typowo polski bigos z marcepanem.

Re: już wiem BIGOS uczynię :)

"Śląska kucharka doskonała" Bigos myśliwski. kapusta kiszona 50 dag kapusta biała 50 dag Cebula duża 1 sztuka Grzyby suszone 2 dag Boczek wędzony 15 dag Wieprzowina 20 dag wołowina 20 dag kiełbasa 15 dag kiszony ogórek 1 szt jabłko wine 1 szt listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec

Re: Jak zawekować bigos?

Proces domowy jest dokladnie ten sam co przemyslowy. Tyle, ze ten przemyslowy nie uzywa pierzyn, koców i odwracania sloików. Jest to proces fizyczny i nie "czarodziejski". Mniej, ... polskich czarownic.

Re: Jak zawekować bigos?

"zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem... " W wytwórni konserw tez sie odwraca sloiki do góry dnem i chowa pod kocem czy pierzyna? Ludzie ... skad te glupie nawyki?

Re: Zaoszczedzisz jablek i bigosu

wiarusik napisała: > o właśnie o tym mówimy: > wyborcza.biz/biznes/1,100896,16807895,W_Rosji_wyrzynaja_jelenie__Efekt_zakazu_importu_miesa.html > zachęcam do poczytania komentarzy pod artykułem-polecam ;) Kogo obchodza komentarzy takich samych debilow jak ty do artykulu debilow-bublikow?

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - bigos