bigos

Tradycyjny polski bigos.

Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

... czytaj więcej o bigos na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Bigos

Nikt nie napisał o najważniejszym, a mianowicie mięsie a dokładnie mięsie z kością! Różne mięsa od wołowego po wieprzowe i to kości dają smaczek, tzn. ze szpiku wychodzi smak. Raczej nie dolewać wody do bigosu bo wyjdzie jakaś breja jak wcześniej napisała autorka. Natomiast dobrze jest świeżą

Bigos

Rozumiem, ze stwarza sie przepisy do "skomplikowanych czy originalnych potraw" ale po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, proporcja w zaleznosci od kwasnosci kiszonej, mozna pol na pol i bedzie zawsze

Re: bigos

Taki jest najlepszy jak dla mnie www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

Re: bigos

pociąć kapustę białą, przesmażyć kiszoną, przesmażyć żeberka, kiełbase i wszystko razem wymieszać podlać wodą i dusić. na koniec dodaję trochę pomidorów z puszki i śliwki suszone. do smaku doprawiaj solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. czasem nie którzy podlewają bigos czerwonym

Re: Teraz będziesz swój bigos

To bardzo dobrze. Bigos najlepszy odgrzewany. belphegor-pisu napisał: > odgrzewał, połeto i tfurco bydgoski

Re: bigos - w czym?

capa_negra napisała: (...) Bigos mysi się gotować godzinami i dłużej jak jeden dzień bo nie będzie to bigos, ale wyrób bigosopodobny. (...) Gotować i studzić. -- http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif

Re: bigos - w czym?

Jako ciekawostkę napiszę tylko, ze staropolski bigos był robiony BEZ kapusty- zawierał mięso, cebulę, jabłka, czasem rodzynki, ale nie kapustę:)

Re: bigos - w czym?

> No z całym szacunkiem, ale szkłem dupy nie wytrzesz. > Bigos mysi się gotować godzinami Okrutne jestescie ;-)

Re: bigos - w czym?

No... z kaczki:-) A tak poważnie, przy pieczeniu kaczki, duzo się tego wytapia, pakuje się toto w słoik i voilà, jak znalazł do bigosu. Ale nie przejmuj się, nie jest to składnik niezbędny, bigos i tak będzie ważny;-)

Re: bigos - w czym?

Rodzynki? Nie, one pęcznieją mocno i są takie słodko kwaśne w smaku. Pasują mi do bigosu z samym mięsem, bez kiełbasy.

Re: bigos - w czym?

A! Mięsa powinno być sporo, to nie ma być kapusta z dodatkami tylko bigos, tak mniej więcej drugie tyle dodatków co kapusty.

Re: bigos - w czym?

Dziekuje bardzo! Powybieram z kazdego przepisu to, co mi intuicja podpowie i wyjdzie mi najlepszy bigos tego forum! :-) Ty dajesz tylko kiszona kapuste? Swiezej nie dodajesz?

Re: bigos - w czym?

O Boze http://emotikona.pl/emotikony/ http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Moze lepiej za sobie zrobie hot doga zamiast bigosu :D

Re: Bigos

gucio60 napisał: > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) bla bla bla... to po co ten przepis??

Re: bigos - w czym?

> A! Nie wiem jaki masz przepis na bigos, ale w wielu przepisach jest, niestety, > koncentrat pomidorowy. > Jeśli tak będziesz robić to pamiętaj, że od momentu dodania koncentratu bigos s > ię przypala łatwo Dzieki, bede uwazac. Przepis mam z koncentratem. Jesli ktos mi moze

Re: bigos - w czym?

ale po kiego bigosu pilnowac i go mieszac?? niech sobie parkocze na minimalnym ogniu. podchodzisz raz na półgodziny, mieszasz od dna solidnie i masz z glowy. jeszcze nigdy w życiu nie pilnowałam bigosu. natomiast nierzadko zdarzało mi sie w trakcie jego gotowania wyjsc z domu... mozesz dac do

Re: bigos - w czym?

A co niby ma się popsuć w bigosie z kwaśnej kapusty, który to kwas konserwuje całość? No, chyba, ze masz w domu 30 stopni... Gotować wieczorem i zostawiać do ostygnięcia. To potrawa myśliwska, o lodówce w lesie nie ma mowy...

Re: bigos - w czym?

A co jest nie tak z gotowaniem w starym, dobrym garnku? Gotowanie przez 2-3 dni po godzinę/dwie na malutkim ogniu nie wymaga stania i wpatrywania sie w garnek, tym bardziej ze bigosowi malutkie przypalenie tylko dodaje smaku

Re: bigos - w czym?

> Chce zrobic bigos. I absolutnie ale to absolutnie nie mam ochoty ani czasu godz > inami go pilnowac, mieszac i w ogole sie nim opiekowac, poki nie bedzie gotowy. No z całym szacunkiem, ale szkłem dupy nie wytrzesz. Bigos mysi się gotować godzinami i dłużej jak jeden dzień bo nie będzie

Re: bigos - w czym?

Bigos się tak łatwo nie psuje. Klasyka bigosu wymaga gotowania przez kilka dni oraz mieszania. Jak wstawisz do piekarnika to dostaniesz pewnie jakąś zapiekankę z kapusty. Ja używam po prostu podstawki pod garnek i przypominacza co jakiś czas, żeby zamieszać. -- Wiesz, co myślę ? - powiedziała

Re: bigos - w czym?

Dostałaś przepis na wersję wyjątkowo czaso- i pracochłonną, wyrzuciłabym z niego smażoną cebulę (może przyśpieszyć psucie się bigosu) i kminek, bo mnóstwo osób go nie lubi. A wersja dla początkujących moze wyglądać tak: Srednio kwaśna, kiszona przepłukana kapusta do gara, z dużą ilością majeranku

Re: Bigos

budzik11 napisała: > gucio60 napisał: > > > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) > > bla bla bla... to po co ten przepis?? Chyba jako dowcip, "soja Magi", brrr

Co wolicie bigos czy budyń?

Ja wolę prawdziwy polski bigos. -- „Nie spotkałem nikogo, kto stracił wiarę po przeczytaniu Marksa i Lenina, natomiast wielu straciło ją po spotkaniu z własnym proboszczem” Ksiądz Józef Tischner

Re: bigos - w czym?

Nie ma czegoś takiego jak "prawidłowy bigos". Bigos jest jak zupa pomidorowa - w każdym domu inny :) Ja nie daję boczku, bo nie lubię i za tłusto dla mnie, inni dają i jedzą. Na tym to polega. Co do cebuli to nie wiem jak z tym psuciem, ale nigdy mi się nie zepsuł, widocznie ona nie szkodzi. Kminek

Re: bigos - w czym?

Bigos, czy kapustę gotowaną? -- W sumie to uwazam, ze takie z biegunka albo co gorsza z okresem powinny na czas niedyspozycji udac sie do stajni. Kazda szanujaca sie kobieta powinna miec stajnie do wlasnej dyspozycji.To sie w glowie nie miesci, zeby Pan byl narazony na krew i sraczke(ups, plynne

Re: bigos - w czym?

Ja gotuję wieczorami, nie przypala się niemal do końca, co jakiś czas zamieszam. Na noc zostaje na kuchni, bo jest gorący, rano wstawiam do lodówki, bigos może się zepsuć w za dużej temperaturze. Jak się nie mieści to wyjmuję jedną półkę, choć zazwyczaj mi się mieści, bo mam gar szeroki a nie

bigos - w czym?

Chce zrobic bigos. I absolutnie ale to absolutnie nie mam ochoty ani czasu godzinami go pilnowac, mieszac i w ogole sie nim opiekowac, poki nie bedzie gotowy. Plan mam taki: 1. Ugotowac w szybkowarze. (Wyjdzie to dobrze? Bo wszedzie jakos slysze, ze bigos musi dlugo...) 2. Wlozyc go w naczynie

Re: bigos - w czym?

> No ale kiedy chcesz gotować? Teraz? Przecież mamy kwiecień i noce są jeszcze ca > łkiem chłodne Teraz chce gotowac. Ale ze lato nadchodzi, to tez chce wiedziec, co mam robic jak bedzie cieplo. Bo jak sie juz przyzwyczaje do tego bigosu, to trudno mi sie bedzie odzwyczaic tylko dlatego

Re: bigos - w czym?

No ale kiedy chcesz gotować? Teraz? Przecież mamy kwiecień i noce są jeszcze całkiem chłodne. Można wystawić więc na balkon. No chyba, że nie masz balkonu. Zepsuć w kuchni się też nie zepsuje, ale bigos smakuje lepiej, jak pomiędzy podgrzewaniem nieco się go nieco przemrozi, a przynajmniej

Re: bigos - w czym?

Okrutne to my dopiero możemy być jak zaczniemy opowiadać o proporcjach mięsa do kapusty, rodzajach użytego mięsa, proporcjach kapusty słodkiej do kiszonej i niedopitym, czerwonym winie, które należny dolać do bigosu, a jak powszechnie wiadomo niedopite, czerwone wino nie występuje w przyrodzie. I

Re: bigos - w czym?

Nie mam doświadczenia z żadnym z powyższych, ale bigos można i w 2h ugotować. Nigdy nie tkwię nad garem godzinami i nie mieszam. Wymaga uwagi do momentu dodania tłuszczu, potem już nie przywiera (na małym ogniu). -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko

Zofia Bigos o Komorowskim - kłamca !!

wpolityce.pl/polityka/241953-slynna-goralka-wygarnia-komorowskiemu-zofia-bigos-pan-klamie-pan-jest-patriota Jak to punkt widzenia zależy od

Re: bigos - w czym?

Wklejam ze starego watku:-) Wzielam sie wczoraj za gotowanie bigosu, ktory jest nieskomplikowany w przygotowaniu, bez zadnych kielbas, bo nie lubie, tylko czyste miesa ( karkowka wieprzowa, kawalek boczku surowego ze skora,kawalek wedzonych zeberek), z kapusty kiszonej ( wlasnej, tzn maminej) z

Re: Co wolicie bigos czy budyń?

Dzisiaj ludzie chętniej sięgają po bigos. 😉 -- "Państwo kościelne Watykan istnieje tylko dzięki temu, że Świat nie ma ochoty połknąć czegoś tak wstrętnego"- J.W.Goethe

Re: bigos - w czym?

, pieprzem, majerankiem, piekę w jednym naczyniu. Następnego dnia kroję te mięsa na kawałki, wrzucam do bigosu, sos z pieczenia dolewam. Następnie, zależnie od upodobań rodziny, dodaję (lub nie) kiełbasę jałowcową podsuszoną, drobno pokrojoną, nie obsmażam jej. Po jakimś czasie, jak mi się akurat przypomni

Re: Co wolicie bigos czy budyń?

djmixer1 napisał: > Bigos 52 zł/kg budyń dużo tańszy. marzy ci się taki wynik, ale prawda będzie po 21:00 i to będzie prawda brutalna dla Was - KONIEC BULU

Re: Co wolicie bigos czy budyń?

Bigos 52 zł/kg budyń dużo tańszy. -- „Nie spotkałem nikogo, kto stracił wiarę po przeczytaniu Marksa i Lenina, natomiast wielu straciło ją po spotkaniu z własnym proboszczem” Ksiądz Józef Tischner

Re: Co wolicie bigos czy budyń?

Smacznego. Jak człowiek dojrzewa, dorasta, bierze się wreszcie sam za swoje życie i pracę, to wtedy organizm zaczyna przejawiać alergię na produkty mleczne. A budyń, nie ukrywajmy, też nim jest. Niestety też kapusta w bigosie, robi się strasznie niestrawna. A taka stara i ukiszona do bigosu to już

Re: Jak zrobic dobry bigos?

Podam Ci mój najprostszy przepis: paczka kapuchy kiszonej, jedna mała zielona kapusta, pieczarki, kiełbaska, cebulka 1 przecier pomidorowy 1 paczka przyprawy prymat do bigosu kiszoną kapuste i zwykłaą ugotować (osobno) odlać wodę i połączyć, zalać nową woda i znowu gotowac w miedzy czasie

Bigos kontra plastik

"Trwa marna passa Bronisława Komorowskiego. Andrzej Duda mógłby z tego skorzystać, gdyby tylko nie pożytkował całej energii na utrwalanie swego nowego, hiperpoprawnego wizerunku" Pn, 02-03-2015 Forum: Kraj - Bronkodzilla znów w akcji

Re: bigos

Ja mam jeszcze bardzo prosty przepis na bigos, jak autorka wątku będzie zainteresowana to napiszę, ale w tym przepisie jest kiełbasa i mięso, więc nie wiem czy może być.

Re: Co wolicie bigos czy budyń?

zawsze tak było ostatnio bigos zrobił się w utrzymaniu pieruńsko drogi nawet torty angielskie bywały tańsze i zwykle podaje się go pod koniec zakrapianych wesel wiejskich troszkę zaściankowe -- Intelektualista to podobno człowiek automatycznie sypiący cytatami z ludzi, których twórczości nic nie

Grochówką a nie bigosem?

Bul Komorowski częstował swoich wiernych ubowców grochówką, a nie bigosem jak przystało na Naczelnego Gajowego?

Re: bigos

Przepis na bigos troche inny:-) 1,5 kg kiszonej kapusty, ca 1,5 kg slodkiej kapusty, 1,5 kg roznych mies, moze byc lopatka, szynka, cos wolowego, moze tez byc indyk lub inny drob 1 kg kielbasy slaskiej, torunskiej lub innej tego typu 0,5kg boczku wedzonego 2 cebule pol sloika powidel , lub 10 dag

Re: bigos

. Moja koleżanka mówi, że to jest kapusta z pieczarkami a nie bigos, ponieważ nie ma w nim grzybów, śliwek i innych rzeczy.

czas na dobry bigos...

pomogłyście mi już z pierogami, uszkami, farszami, gulasz też pyszny był, czas zrobić bigos.... kiedys robiłam ale nie miał wzięcia aż takiego, może młodzież za mała byłaa ostatni mi zagadali o bigosie... no i tak sonbie umyslałam, ze na święta ugotuję trochę, wiadomo, że różne szkoły gotowania

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Re: Grochówką a nie bigosem?

na bigos nie było mięsa i kapusty... wszystkie kapuściane łby i świnie maszerował z Pą Prezydą

Re: czas na dobry bigos...

Nie żałuj suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie a potem tą wodę do bigosu. Bigos powinien być gotowany i chłodzony min . 3 dni. Wtedy nabiera smaku. Osobiście nigdy nie dawałam wołowiny ale może się nadaje. -- http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif

Re: czas na dobry bigos...

po dwoch godzinach to nie ma mowy o bigosie, tak samo jak o rosole... -- Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spierdalaj w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie.

Re: bigos

zdecydowanie, na tym forum nic nie znajdziesz sensownego jako odpowiedź na pytanie, taka sytuacja ... bigos wbrew powszechnie kreowanemu poglądowi nie jest potrawą ani prostą w wykonaniu, ani składającą się z tzw "przeglądu tygodnia" .. a przepisu na prawdziwy bigos to poszukaj w

Re: czas na dobry bigos...

Każdy ma jakiśswój ulubiony bigos... Te Wasze brzmią smacznie, chociaż mój jest inny. Mój bigos musi być kwaśny więc nie wchodzi w grę dodatek kapusty słokiej. Nie lubię grzybów więc ich nie dodaję. Dodaję natomiast obowiązkowo przecier pomidorowy / pomidory. Nawet jak dostaję bigos mod teściowej

Ukrainski bigos... :-)

quba napisała: > Oczywiście, Qubraczku. > Pozdrawiam. > Quba A ja dzisiaj robie od dwóch godzin bigos ukrainski ... hehehe! :-) www.djurenko.com/uk/cooking/bigos.html jestem ciekaw jaki mi

Re: Jak zawekować bigos?

Ale czasem trzeba taki przysmak jak nasz bigos komuś podesłac. Komus kto uwielbia nasz bigos a jest bardzo daleko :):):) ja nigdy nie wekowałam goracych posiłków a tym razem szukam jak to sie robi:) Pozdrawiam a pomysł z gotowymi przetworami niezły

między bigosem a krucyfiksem

fotelu, za biurkiem, na którym leżał talerz z niedojedzonym bigosem (bigos, jak wiadomo spożywają głównie "chamy"), a z strony drugiej krucyfiks, co miało świadczyć o bigoterii Wałęsy. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Gdyż chyba nie pisała co widziała, a jedynie co chciała widzieć

Re: czas na dobry bigos...

Ja gotuje bigos 3 dni, robie tak: 1. dzien pierwszy: kapucha z lisciem laurowym, grzybkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, podlewam woda, tak zeby kapusta byla zakryta 2. dzien drugi: dodaje boczus wedzony pokrojony w kostke lub paski 3. dzien trzeci: dodaje miesko wieprzowe, przesmazone

Re: czas na dobry bigos...

Ogólnie im dasz więcej rodzajów mięsa i wędlin, boczku tym smak będzie bogatszy, oczywiście zachowując umiar. Ja jeszcze dla koloru daję łyżkę koncentratu pomidorowego. Mówi się że bigos to nawet z resztek można zrobić ale ja podchodzę do niego poważnie :) A ten świąteczny tu już szczególnie musi

Re: A wino do bigosu to jakie?

popsujesz tym bigos. Tylko raz piłam w Polsce naprawdę dobre wino domowej roboty, ale facet juz tak bardziej profesjonalnie to tego podchodzi, lezakuje w beczkach itp.

Re: A wino do bigosu to jakie?

Do bigosu- jako składnik-półwytrawne. -- jak sobie wytłumaczę, że czegoś nie muszę, to szybko się sama z sobą zgadzam ;) - by dlania

A wino do bigosu to jakie?

Wytrawne czy moze byc slodkie? Pytam, bom dostala od kolezanki slodkie (samogon), a my takowego nie pijemy, to akurat bym miala do bigosu ;).

Re: czas na dobry bigos...

dnia przegotowuję znowu ten bigos ok pół godziny i na trzeci dzień znowu i na czwarty znowu:) bigos nabiera pysznego smaku i koloru.

Teraz będziesz swój bigos

odgrzewał, połeto i tfurco bydgoski -- "Przepraszam, Girzyński Zbigniew, proszę o wybaczenie pana posła tego niezamierzonego błędu w nazwisku." - multinickowiec hassleader 06.03.13, 03:35 forum.gazeta.pl/forum/w,54,134778223,142991044,Re_Trasy_S5_nie_bedzie.html

Re: A wino do bigosu to jakie?

skladnik to nie, daj spokoj jak kapusta dobra i miesa duzo to jakies przypadkowe wino tylko ci zepsuje nigdy nie dodaje wina do bigosu a nie moj bigos smakuje naprawde swietnie i dosc tradycyjnie -- Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.

bigos z brąka

sztab w panice - wypuścić na debatę do kukiza katastrofa komiczna, nie wypuscić takoż. widać odpowiednio dostojnych monideł nie zrobili. na miejscu sztabu bym wybrał innego kandydata.

Re: A wino do bigosu to jakie?

Wino dodaje się do mięsa osmażanego na patelni, nie bezpośrednio do bigosu. Tzn. ja tak robię:) -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: bigos z brąka

Kukiz wyruchał Brąka od rzyci do wąsa. Pułapka na dwa złe wyjścia. I cła gadka szmatka o o OBYWATELSKOŚCI a anwet 5 godzinny spacer poszedł się....była jeszcze dziewczyna co szukała pracy 3 lata ...Brąka podpowiedź bankowo żydowska WEŹ KREDYT

Re: bigos z brąka

andrzejg napisał: "Jak widać Duduś > pójdzie na wszystko, aby łapać punkty. Nie zdziwiłbym się gdyby na scenie zatań > czył kankana. " A referendum w sprawie JOW samo się w poniedziałek napisało, choć wiadomo że to tylko ćwiczenia:)

Re: bigos z brąka

Komorowski zareagował jak najbardziej prawidłowo odmawiając udziału w cyrku. Kukizowi się nie dziwię, bo chciał zrobić show, pewnie taki konkurs 'Jaka to melodia z piosenkami Kukiza', który zwiększyłby jego popularność. Jak widać Duduś pójdzie na wszystko, aby łapać punkty. Nie zdziwiłbym się gdyby

Bigos

W drodze do sklepu naszła mnie nagle taka chcica na bigos, że dokupiłam wszystkie ingrediencje. I niniejszym odpełzam kroczonc (cycat) do kuchni zająć się rzeczonym bigosem. :-))) -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Re: bigos z brąka

astra18 napisała: > A referendum w sprawie JOW samo się w poniedziałek napisało, choć wiadomo że to > tylko ćwiczenia:) Z tym referndum to sie wydurnił. Za szybko działa. Jeszcze nie było oficjalnych wyników wyborów i spokojnie mógł sobie dac czas na przemyslenie, tłumacząc to oczekiwan

Re: bigos z brąka

andrzejg napisał: > astra18 napisała: > > > A referendum w sprawie JOW samo się w poniedziałek napisało, choć wiadomo > że to > > tylko ćwiczenia:) > > Z tym referndum to sie wydurnił. Za szybko działa. Jeszcze nie było oficjalnych > wyników wyborów

Re: bigos z brąka

andrzejg napisał: > Komorowski zareagował jak najbardziej prawidłowo odmawiając udziału w cyrku. Ku > kizowi się nie dziwię, bo chciał zrobić show, pewnie taki konkurs 'Jaka to melo > dia z piosenkami Kukiza', który zwiększyłby jego popularność. Jak widać Duduś > pójdzie na wszy

Re: e no ten, bigos staropolski

hehe, u nas w rodzinie nie ma tradycji robienia bigosu. nigdy na swieta nie bylo. -- "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath

Re: bigos - w czym?

Przez kolejne 2-3 dni, po godzinie/dwie na malutkim ogniu. Zostawiaj na wierzchu chyba, ze będą nieziemskie upały. Nie zemrzesz.

Re: bigos - w czym?

Prawie zawsze robie w wolnowarze, wychodzi rewelacyjny. Zaczynam od slodkiej poszatkowanej kapusty naladowanej po przyktywke, jak objetosciowo zmaleje to dokladam inne rzeczy - kapuste kwaszona, kurczaka, kielbaske, grzyby, cebule itd itp.

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - bigos

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin