blanszowanie

Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody.Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.Poza inaktywacją enzymów,

... czytaj więcej o blanszowanie na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

blanszowanie

Jak blanszujecie? Zagotowac wodę, do gotującej bob i zaczekać 1 min? Czy od zagotowania 1 minutę?

blanszuj warzywa

się i polecam blanszowane i hartowane potem warzywa. Garnek z posoloną lekko wodą na gaz i nie czekając na zagotowanie wrzucam: umyte i przekrojone na pół pieczarki, umytą i obraną ze skóry oraz pokrojoną na 0,5 cm plastry cukinię, dalej seler naciowy na kawałki - gdy woda się zagotuje czekam tylko 1

Re: blanszuj warzywa

Surówka z czerwonej kapusty może stać dłużej w lodówce. Brat robi zawsze więcej dla taty (tata mieszka sam) i ma na kilka dni. Kapustę czerwoną się kroi, wrzuca do wrzątku i chwilę blanszuje. Potem odcedza, studzi i skrapia sokiem z cytryny. Ja dodaję jeszcze starte jabłko, pokrojoną cebulkę i i

mrożenie włoszczyzny - blanszować czy nie ??

drogie koleżanki; mam odwieczny dylemat przy mrożeniu włoszczyzny (zestaw podstawowy: marchewka, pietruszka, seler, por); przygotowuję sobie do zup, sosów w postaci startej na grubych oczkach; kiedyś blanszowałam, w pewnym momencie przestałam się w to bawić, tylko siup do zamrażalnika; ale

Re: mrożenie włoszczyzny - blanszować czy nie ??

Kwestia smaku. Niektore warzywa mrozone bez blanszowania sa niezjadliwe. Jezeli twoje warzywa nie zmieniaja smaku, to nie musisz blanszowac. -- Dzis jestem w nastroju nieprzysiadalnym.

Re: blanszuj warzywa

Brzmi pysznie, jutro zrobię bo idealnie mi będzie pasowała do drobiowych mielonych kotlecików. dzięki za przepis.

blanszowanie

jest dobre:)czyli taka kąpiel we wrzątku,sparzanie warstwy zewnętrznej od wielu lat nadmiar fasolki -zawsze wybieram tę młodszą ,delikatniejszą-zamrażam w kubkach po lodach ,ostatnio po Grycanie:) baardzo dobre są te pojemniki, blanszuję pokrojoną bo lepiej się układa i jest poręczna do zupy czy do

Blanszowanie to nie gotowanie. Z wiki:

Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin

blanszować czy jednak nie blanszować?

mam ogromną prośbę o obiektywną opinię. Czy warzywa np kalafor, brokuł i inne POWINNY być blanszowane przed zamrożeniem czy można ich nie poddawać tej "obróbce"? Powiem szczerze, że po blanszowaniu wg mnie tracą swoje walory smakowe. Mam kalafory, które chcę "

Re: mrożenie włoszczyzny - blanszować czy nie ??

Też tak robiłam ale lepszy smak potrawy jest gdy warzywa całe gotujesz razem z mięsem np. wywar na zupę.

Re: mrożenie włoszczyzny - blanszować czy nie ??

Ja nie blanszowalabym ale byloly mi szkzoda miejsca w zamrazalniku na takie rzeczy. Utarcie marchewki, piertuszki i selera to kilka minut lacznie z obraniem.

Re: mrożenie włoszczyzny - blanszować czy nie ??

to nawet nie tak bardzo o czas chodzi; łatwiej mi tak gospodarować zasobami, bo zrobię hurtem i tylko wyciągam ile chcę w odpowiednich proporcjach - a tak to zawsze seler za duży, marchewki zabraknie itd.... -- 5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!

makaron z blanszowanym porem ,kaczka i suszonymi

pomidorami No więc tak: gotujemy makaron penne na oliwie z suszonych pomidorów blanszujemy pora posiekanego w mniej więcej 0,5 cm paski kaczej piersi kroimy w kostkę, paski, inne świderki wedle uznania, tylko nei za duże i smazymy (tez na oliwie z suszonych pomidorów suszone pomidory

blanszowanie truskawek to sensacja na 100

lykaena napisała: > Stali bywalcy forum - jakie pamiętacie? Rozchodzi mnie się np. o surówki z > pekińskiej, POMOCY!!przepisy na sałatki, oraz... blanszowanie truskawek. > Jakie pamiętacie najbardziej spektakularne? Linki też mile widziane. >

bez blanszowania też nie muszą być gorzkie

wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika wrzucić na sito i przelać wrzątkiem, mniej roboty niż z blanszowaniem przed mrożeniem, a efekt ten sam ;)

Re: Które warzywa blanszujemy???

Blanszowanie ma na celu zachowaanie wilgoci w produkcie. Nie blanszowane warzywa są bardziej "suche".

Re: Które warzywa blanszujemy???

a dlaczego blanszujesz? Jak kupujemy mrożone w sklepie to nie są chyba blanszowane? Więc czemu to blanszowanie służy? -- Nasza NATALCIA ma już... To Natusia:-) forum STYCZNIOWE mamy 2006

Re: Które warzywa blanszujemy???

Dziękuję edelko. Tak więc nie blanszuje. Wkładam surowe,pokroje warzywa do woreczka i mrożę.

Re: Które warzywa blanszujemy???

Hej ja blanszuję kalafior,brokuły,marchew,pietruszkę,seler,faslkę szparagową. -- Weronika ma...Alicja ma...

Re: ale mrozicie je surowe?

Nie muszą być wszystkie warzywa blanszowane. Blanszuje się tylko te warzywa, które zawierają mocne enzymy i w których zachodzą reakcje brunatnienia.

blanszowanie

czy blanszując warzywa, np botwinkę przed zamrozeniem, to a) wkładacie do gorącej wody b) wkładacie do zimnej i czekacie, az się zagotuje dzieki z góry za wypowiedzi

Re: Które warzywa blanszujemy???

> a dlaczego blanszujesz? Jak kupujemy mrożone w sklepie to nie są chyba > blanszowane? Więc czemu to blanszowanie służy? te w sklepie sa mrozone szokowo, a te w domu sa mrozone domowo:) i jak sie nie zblanszuje to sie papka robi po rozmrozeniu bo powstajace krysztalki lodu rozrywaja

Re: Które warzywa blanszujemy???

chyba to blanszowanie ma inny cel, bo noby taki kalafior jest biały, więc tu nie o kolor chodzi, może zachowują więcej witamin? -- Narozrabiana Mysz :-) Qbinek na żywo :-D

Re: Które warzywa blanszujemy???

potwierdzam! jedną paczkę grzybów zamroziłam bez blanszowania.Wszystko co było w zmrażalniku już wcześniej zamrożone było czuć grzybami! I to co później zamrażałam również. Nie pomogło odmrażanie i mycie lodówki.Teraz już te grzyby są zjedzone (nie blanszowane można przechować tylo 3 mies.) Więcej

Re: Mrozicie cukinię?

Mroziłam do tej pory pokrojoną w kostkę. Dodaję do lecza. Nie blanszuję. -- "...Nad domem przysiadła tęcza na nieba niebieskiej gałęzi..."

Re: Dlaczego się blanszuje??

podczas blanszowania dezaktywuje się enzymy, które normalnie powodują ciemnienie warzyw po rozmrożeniu, poza tym w zblanszowanyh warzywach lepiej zachowuje się smak i aromat

Re:Można nie ale blanszowanie pozwala na

zachowanie na przykład koloru i jędrności produktu. Więcej tutaj: www.gastrona.pl/art/blanszowanie.php -- Gdy powiedzieć "Nie ma świętych", obrażają się nawet ateiści. S.J.Lec

Re: Które warzywa blanszujemy???

ja nic nie blanszuję. I tak mrozonki przeznaczam do gotowania, więc zawartość wody w nich nie sprawia mi różnicy. -- każdy spotka tego diabła którego sie boi /rz_nr_5/

Re: blanszowanie

A ty jesz "świeżą" fasoklę na surowo, nie gotujesz jej? Ja nadmiar fasolki z działki zakładam w słoje. Zimą jak znalazł. Smakuje tak samo jak świeżo gotowana. W czym widzisz problem?

Re: blanszowanie

ika0406 napisała: > trzeba zblanszować ale mnie mrożona nie smakuje,zawsze robię w > słoikach. nie lubisz swiezej fasolki, mrozona jest jak swieza, ze sloika,to tos innego,jakby gotowana,

Re: Domowa spiżarnia - od czego zacząć?

Pieczona papryka, obrana, bez przypraw, zamrożona w porcjach na raz. Jeżeli lubisz, oczywiście. Blanszowane kurki (o ile będą tańsze niż teraz). W słoikach - konfitury, chutneye, powidła śliwkowe.

Re: Oczywiscie, ze się blanszuje n/t

Zrób małą próbę, zamroź kawałek kalafiora bez blanszowania i z blanszowaniem - nie będziesz miała wątpliwości czy warto zadać sobie odrobinę trudu ... -- Łukaszek 8 lat, Bartuś 7 lat GWIAZDECZKI 2001

Re: a po co się blanszuje warzywa przed mrożeniem

Cele są dwa,ale najpierw co to jest blanszowanie. To po naszemu mówiąc krótkie, prawie obgotowanie i potem szybkie schłodzenie warzyw,owoców. Prawie obgotowanie, bo w temperaturze 80-95 stopni.Krótko,a potem sru do zimnej wody do temp 20 stopni. W przetwórstwie robi się to parą wodna

Re: Które warzywa blanszujemy???

Podobnio jak się zblanszuje i potem zamrozi, to warzywa zachowują swój ładny kolor. Nie jestem ekspertem w temacie, więc nie wiem czy to prawda. Ja w każdym razie jestem zbyt leniwa na blanszowanie i wyznaję w kuchni zasadę "maksimum efektu przy minimum wysiłku", więc mrożę surowe.

Re: Które warzywa blanszujemy???

hej:) ja może nie na temat, ale z których rad konkretnie skorzystałaś? Ja np. spróbowałam zrobić chlebowiec, może byc,a le w domu nie pachniało mi świeżutkim chlebem:( Ja ostatnio mroziłam kalafior i brokuły ale ich w ogóle nie blanszowałam. Takie surowe podzieliłamna różyczki, do worka i do

Które warzywa blanszujemy???

sposób blanszujemy przed zamrożeniem??? Z góry dziękuję za podpowiedzi :-) -- Narozrabiana Mysz :-) Qbinek na żywo :-D

Re: O pierdułach -- Odc. 264 :-)))

Nic nie trzeba blanszować. Umyć, osuszyć, do zamrażarki - tak jak Rose napisala. -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Blanszowanie warzyw

Wybaczcie moja ignorancje, ale co to jest dokładnie to blanszowanie? szłyszałam, ze jest to podgotowanie warzyw, tak? Ale w takim razie ile ono ma trwac, jak długo, zeby ich nie ugotowac zupełnie? Musze miec dokładnie podany czas, bo niestety kuchenna niedorajda ze mnie zupełna... -- show me

Re: Nie trzeba blanszować.

Ja blanszuje, ale jestem bardzo szybka / wystraczy ja szybko zanurzyc na lyzce cedzakowej /. Nawet blanszujac np. papryke. Czasy sa moim zdaniem zawyzone. Co tam jest na tej fasolce nie wiadomo niestety...

Re: czy warzywa do mrozenia sie blanszuje

nie wszytkie sa dobre do zamrzoenia bez blaszowania, taki zabieg zdecydowanie pomaga na smak dla : kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, grzyby, brokuły, mimow szytko uwazam, że blanszowanie jest potzrebne -- sygnatura bedzie teraz jest tylko test

Proponuje sprobowac blanszowania....

Proponuje sprobowac blanszowania,tzn.gotowanie warzyw przez jakies 3-4 minuty w wodzie o temperaturze 70-80*C.Sa takie ni surowe ni ugotowane,a i duzo witaminek zostaje:))) PS.Polecam jablka,albo marcheweczka mniamma:)) -- "Wsiasc do pociagu byle jakiego,nie dbac o bagaz,nie dbac o bilet

Re: Jak się blanszuje

Mrożenie ziemniaków odradzam - będą takie jak wspomniany kalafior, a ugotowane...? Nie mam pojęcia. Natomiast frytki (podsmażone)wychodzą dość dobrze. Blanszowanie to wrzucenie rzeczonych warzyw na wrzątek i zagotowanie kilka minut, króciutko. -- Pozdrawiam ciepło! * WIRTUALNY DOMEK RÓŻY

Re: a po kiego blanszujesz grzyby?

widzisz, a to cholera były własnie mrożone blanszowane..więc już nei zamroże:/ -- www.laptopy.net/

Re: Nie trzeba blanszować.

Fasolka szparagowa ma taki stosunek suchej masy do wody, że blanszowanie nie jest konieczne a nawet jest zbędne. Wystarczy wkładać do woreczków i do zamrażarki. Trzeba tylko pamiętać żeby po umyciu dokładnie ja wysuszyć. Blanszowanie zaś spowoduje, że fasolka jeszcze wody nabierze i potem może

Re: blanszować czy jednak nie blanszować?

mrożony kalafior smakuje mydłem imho:( z dwojga złego moim zdaniem lepiej zblanszować, ale nie jest to wypowiedz eksperta -- zobacz, z czego robi się parówki :)

Re: blanszować czy jednak nie blanszować?

Moim zdaniem kalafiory nie bardzo sie nadaja do domowego mrozenia / nie kupuje w sklepie, wiec nie wiem czy w ogole sie nadaja /. Wychodza jakies szare, o dziwnym smaku.

Re: ale mrozicie je surowe?

joxanna1 napisała: > czy zblanszowane? ja nie blanszuje i są ok -- jestem jak królowa angielska kocham corgi :-*, :*

Re: Jak się blanszuje

Jak w temacie. Na czym polega blanszowanie? Zastanawiam sie bo chciałabym zamrozić np kalafiora, ale jeżeli zamroże go "na żywca" to zrobi się słodkawy, ochydny w smaku- sprawdzałam. I mam takie pytanie jak sie mrozi: marchewke, buraki, pietruszke czy ziemniaki pytam bo np warzywa eko

blanszowanie i zamrażanie warzyw

Właśnie wyczytałam przed chwilą że groszek zielony przed zamrożeniem należy zblanszować, a ja namroziłam sobie woreczek dość spory będąc w przekonaniu że nie trzeba. To co, jest do wyrzucenia? Wogóle to jakie warzywa należy blanszować?

Re: co z tym kalafiorem?!

blanszujesz warzywa? chodzi mi konkretnie o włoszczyznę przygotowuję sobie porcje mrożone i zawsze się nad nimi zastawiam, czy blanszować czy nie... -- 5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!

Re: blanszowanie

wykonuje sie po to aby przerwać działalność enzymów, a nie żeby sie więcej zmieściło w zamrażarce i faktycznie warto mrozić to co trudno dostępne i drogie, szczególnie owoce a i zielony koper jest świetny mrożony --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/

Re: Mrozicie cukinię?

Oczywiscie, ze mroze, bo i mnie ogrodek zasypuje cukiniowymi plonami :) Mroze nie blanszowana i nie obrana, w kostkach do lecza itp, oraz juz starta na grubych oczkach (sosy, zupy). Nie rozmrazam przed uzyciem.

Re: Blanszowanie warzyw

www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=B pl.wikipedia.org/wiki/Blanszowanie wiem.onet.pl/wiem/0058dc.html -- Od przybytku głowa nie boli.

Re: O pierdułach -- Odc. 264 :-)))

mroze bob surowy, obrany, oplukany i osuszony, zadnego blanszowania bdy potrzebuje wrzucam zamrozony do osolonego wrzatku -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Blanszowanie warzyw

Znalazłam Ci to hasło w Google . Zależy Ci na dokładnym czasie blanszowania różnych warzyw , a tam jest dużo informacji na ten temat . Coś chyba znajdziesz :)))

Re: Jak przechować cukinię na zimę?

W Hiszpanii, mrozenie cukinii (hiszp. calabacín) to zwykla i czesta operacja przechowywania na dluzszy czas (10-12 m-cy). Warunkiem, jest blanszowanie pokrojonej wg. wymagan cukinii, szybkie ochlodzenie (woda + lód), zamkniecie w szczelnym pojemniku lub plastikowej torebce (ze szczelnym

Re: Blanszowanie warzyw

Gość portalu: 100 napisał(a): > Wrzuć hasło "blanszowanie" na to forum . Wyskoczy link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10591732&a=10591732

Re: Wasze ulubione przekąski?

blanszowane płatki migdałowe podsmażane na masle i wytarzane w cayenne re-we-la -- U okulisty: - Jaką literę pokazuję? - A gdzie pan jest?

Re: truskawki- czy blanszować przed mrożeniem?

Nigdy! Opłukać delikatnie w naprawdę zimnej wodzie, osuszyć, pakować, mrozić. -- Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!

Re: Opieńki do suszenia...

A toś mię qubraku zaskoczył. Blanszowanie, jak by nie było, jest czynnością odwrotną do suszenia.

ja przed mrozeniem nie blanszuje

przynajmniej zielonych, białych nie mroziłam później wystarczy tylko wyciągnąć z zamrażalki i parę minut na parze pogotować

Blanszowanie kurczaka

W przepisie na zupe pojawia sie info aby zblanszować pierś kurczaka wrzątkiem , rozumiem że to znaczy wrzucenie do wrzątku? Jeśli tak to na jak długo? Help pls :)))

Re: gołąbki

Bo z włoską kapustą trzeba dusić z dodatkiem bulionu, ona musi wchłonąć jak najwięcej wilgoci. No nie trzeba blanszować, chyba że środkowe liście. -- Misterni

Re: truskawki- czy blanszować przed mrożeniem?

Truskawki sa bardzo delikatne , trzeba bardzo delikatnie oderwac szypulki ,ulozyc na plaskiej tacy, przykryc cling film i zamrozic. Potem kolejna czesc w ten sam sposob.Dopiero po zamrozeniu mozna wrzucic je do torebki i zamknac hermetycznie. -- Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia

broń Boże przedtem gotować lub blanszować!!!

Straci cały smak. Tylko obieramy i pakujemy do woreczków i zamrażamy. Można przedtem osuszyć ręcznikiem papierowym, to będzie można pojedynczo wyciągać. Przed przyrządzeniem NIE rozmrażać, tylko zamrożone wrzucamy na wrzątek, gotują się krócej.

Re: co to jest blanszowanie?

Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegającej na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku lub włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu. Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu

Re: Rozmrożona fasolka - gorzka... jeść?

Po pierwsze- przed mrożeniem blanszować. Po drugie- zamrożone wrzucać na wrzątek. Po trzecie- nie otrujesz się, ale po co do uja wafla zjadłaś gorzką fasolkę? I po co w ogóle mrozić w środku zesonu? -- Umyłam wczoraj w końcu mojego kota. Jemu było przyjemnie. Ja się trochę sierści najadłam.

Myslę, że marchewkę można blanszować nieco

dłużej (chyba, że jest młoda). Blanszuje się po to aby zmiekczyć celulozowe włókna. Jednocześnie marchewka nie jest rozgotowana, zachowuje witaminy, a jednocześnie jest chrupiąca. Dobrze jest też po zblanszowaniu warzywa zanurzyć na sicie w wodzie z lodem. Proces gotowania nagle ustanie i

Re: Jestem zajebistą panią domu :)

papryka na surowo, bez blanszowania, jedyne co to pokrojona w kostkę. tylko po rozmrożeniu nie jest taka fajna jak przed mrożeniem, dlatego ja używam potem jej do pieczenia/zapiekania, no własnie np do pizzy, czy do zapiekanek (do zapiekanki ryżowej i tak przesmażam, więc co tam mi za różnica

Re: A może wątek kulinarny V

MARYNOWANY CZOSNEK 1 kg czosnku, 1/2 octu winnego, 2 papryczki chilli, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki świeżego estragonu, 2 łyżki soli Składniki na 2 słoiki po 1/2 k. Ocet winny zagotować z solą, ostudzić. Czosnek obrać, blanszować minutę we wrzącej wodzie, osączyć. Papryczki umyć, osuszyć. Estragon

Re: Co zrobić z rzepy?

blanszowane i dodane do podsmazonej cebuli, przyprawy, troche smietany, zielonki, to wspanialy dodatek do ryby z gryla albo pieczonej:) -- "leben und leben lassen"

Re: kurki - dlaczego gorzkie

blanszowanie pomaga ale niezupełnie. goryczka częściowo zostaje .... -- "Om mani padme hum" :)

Re: Co się blanszuje przed morożeniem,a co nie?

Aha, por. Część można zostawić na grządce do wiosny, musi byc bardzo okropny mroz, żeby wymarzły. Myślę, ze na resztę właśnie zamrażalnik lodowki moglby sie nadać, bez blanszowania, wlaśnie dlatego, że one są odporne na mróz. Tego jednak nie probowałam.

Re: Zupa szparagowa na obierkach - możliwa?

Zrób z tego przepisu , to nie jest krem. Ja mrożę obrane, a czasami już pokrojone, nie blanszuję przed zamrożeniem. Oczywiście nie są idealne, ale na zupę się nadają, na smaku nie tracą, raczej na sztywności.

Re: Jak zamrozić szparagi?

mitta napisała: > Co roku mrożę obrane, nie blanszuję. Tak zrobię, dziękuję :-) -- Chaotyczna neutralna.

Blanszowanie - zachowaj kolor, smak i witaminy w warzywach

Blanszowanie - zachowaj kolor, smak i witaminy w warzywach

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - blanszowanie