Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

kiszenie buraków

czy są tu amatorzy kiszenia buraków ? pytanie mam. zakisiłam i przed chwila przecedzałam. na górze była zabarwiona woda a niżej gesty glut o cudowny zabarwieniu. i teraz, czy to normalny objaw i postępować dalej jak zwykle czy mam się bać, tego gluta ? kisiłam już wielokrotnie ale taki glut wyszedł

Re: kiszenie buraków

organoleptycznie jest ok, smak jak zwykle tylko ta konsystencja smarka :P może za długo się kisił ...

Re: kiszenie buraków

i po świętach, ufff :) przeżyłam, buraki mnie nie zabiły ale glut przelany do słoików stracił swoja glutowatość i kolor przy okazji. barszcz był smaczny ale jednak miał trochę inny smak niż zwykle.

Re: kiszenie buraków

To może już teraz zaproś sąsiadkę na degustację słowiańskiego specjału i obserwuj;) Przez prawie trzy dni powinno wyjść szydło z wora...

Re: kiszenie buraków

Mówiłaś jej wcześniej o glucie czy ma takie wyczucie? Też kiedyś raz wyszedł mi glut, taki mniej więcej w formie rzadkiego kisielu. Żyję jeszcze. Nie wiem co to tak robi. Może jakaś specjalna odmiana buraków?

Re: kiszenie buraków

aż tak nie trzeba :D on ma konsystencje luźnej galaretki i zwykła trzepaczka daje rade. tyle, ze trochę podejrzanie wygląda. jak po świętach się nie odezwę, znaczy, ze zabiły mnie buraczane gile.

Re: kiszenie buraków

kurczę, nie wiem, nigdy mi glut nie wychodził w niczym oprócz octu jabłkowego. Jakieś buraki pełne pektyn?A tak poważnie, to pewnie coś nie zagrało, temperatura może? Rozstrzygnęłabym metodą organoleptyczną, bo nowego i tak nie zdążysz zrobić.

surówka z buraka i kapustki kiszonej

Miałam to w domu wiec zrobiłam surówkę. Dodałam tylko jabłko i marchewką starte, sol,pieprz i oliwę. Naprawdę była dobra do gulaszu z ziemniaczkami. Buraczek oczywiscie był ugotowany i też starty.

Re: surówka z buraka i kapustki kiszonej

*maria,88, takiego zestawienia nie probowalam, ale mam w miseczce juz gotowa surowke z kiszonej kapusty i ugotowane buraczki, to sobie zrobie na probe smaku. dziekuje, a moj obiadek to bylo lasange, i zapomnialam o tej sorowce do obiadu, -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W

Re: Kiszone buraki - co z nich?

No wlaśnie dla mnie to nowość KISZONE BURAKI , no wlaśnie co z nich zrobić ? niebowusach.blogspot.com

sok z buraków kiszonych

myślicie, że istnieją jakieś przeciwwskazania, żeby podać roczniakowi sok z kiszonych buraków?

podzielcie się przepisem na kiszone buraki

/cytryną. Jest nadzieja, że będą jadły z kiszonych, bo domowy żurek, kapustę i ogórki kiszone wcinają aż miło. O chlebie na zakwasie nie wspomnę. Żadna z wymienionych rzeczy mi nie pleśnieje podczas fermentacji, tylko te buraki.

Re: sok z buraków kiszonych

nie, nie kisiłam sama - ale mam kolegę, któremu się chciało :). tak mi się zdawało, że skoro ogórki kiszone wchodzą w grę, to dlaczego by nie buraki.

Ksiazka kucharska kupila TVN

Teraz to bedziemy mieli pasztet w TVN:kapusta,buraki,kiszone ogorki,szczaw,mlecz i liscie bobkowe. Lemingi przegraja wybory...

Re: Reakcja na inną tradycję

Barszcz z kiszonych buraków jest pyszny, o matko, a to ci miła teściowa.

Re: Zupy świąteczne.

Barszcz z kiszonych buraków lub grzybowa. -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Kiszone buraki - co z nich?

Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagospodarować? Do tej pory robiłam jedynie sałatkę z gotowanych buraków, więc nie bardzo mam pomysł, co zrobić z tymi. Kwas idzie na barszcz i do picia, ale zostają właśnie te wióry buraczane :) -- -------------- Bądź jak

Odpalam dziś bombę

Tydzień kiszone buraki w słoju. Dużo sobie obiecuje . WYpiję przynajmniej szklankę przed snem. sprinterzy.com/legalny-doping/

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

To jest mój ulubiony przepis, tylko że ja robię z pięciokrotnej ilości składników :) -- kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku Pomoc dla TESS

Re: podzielcie się przepisem na kiszone buraki

kilka buraczków ząbek czosnku kawałek razowego chleba Buraczki obieramy, kroimy na kawałki i układamy ciasno w słoiku. U góry kładziemy czosnek i chleb razowy. zalewamy to letnią przegotowaną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Wtedy sprawdzamy, czy kwas ma kwaśno-winny smak - wtedy jest

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dawno temu mialam ksiazeczke, z przepisami na wykorzystanie absolutnie wszystkiego w kuchni buraki polecano przekwasic dwa razy, a to co pozostaje w postaci wiorkow dodac do bigosu masa przepisow jest bardzo fajna, pare jednak troche przesadzone wyrzucam -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Kiszone buraki - co z nich?

dzioucha_z_lasu napisała: > Mam cały wielki słój ukiszonych, startych buraków. Podpowiedzcie, jak je zagosp > odarować? Podpinam się, bo dotąd je wyrzucałam, ale szkoda mi, bo trochę tego jest - zastanawiam się, czy nie ugotować na chłodnik, ale może ktos będzie miał lepszy pomysł.

zanim trafi na kompost

> przejrzałam lodówkę, przeszłam się po ogrodzie i dziś popijam pyszny sok. jak ktoś lubi sok z kiszonych ogórów czy kapusty to polecam. w moim znalazły się : buraki, liście boćwiny, jarmuż, czarna kapusta, marchew, fenkuł i dużo czosnku

Re: Kiszone buraki - co z nich?

Możesz spróbować tak: 4 buraki (oryginalnie pieczone lub gotowane) 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy extra vergine ocet z czerwonego wina lub ocet balsamico sól, pieprz, cukier Buraki kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek rozgniatamy lub drobno siekamy i rozcieramy z solą. Mieszamy składniki

Dzisiaj było

Ryż od wczoraj, groszek z puszki, duży pomidor, sok z kiszonych buraków.

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

gotowanie.onet.pl/15739,0,1,czerwony_barszcz_kiszenie,ksiazka_przepis.html a buraki będą ukiszone. -- Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce.

Re: Anemia - jak sobie szybko poradzic

Transfuzja? A tak na serio to zdrowy i bardzo smaczny jest sok z kiszonych buraków czerwonych.

kiszenie buraków na barszcz - JAK?

witam, czy ktos z was kisi buraki? Co robicie z burakami po uzyskaniu kwaśnego płynu? Czy mozna je wykorzystac?

Re: Kiszenie buraków na barszcz

W trakcie kiszenia buraków powstaje (w wyniku fermentacji) kwas mlekowy (ten sam co w jogurtach, kwaśnym mleku, kiszonych ogórkach, kapuście itp). Dodawanie octu to dodawanie kwasu octowego, na dodatek synetycznego (ocet spirytusowy) - nie pamiętam jego numeru E-... Kwas cytrynowy jest również

Re: sok z buraków kiszonych

A sama kisilas buraki? Jesli tak to polecam, to znakomite zrodlo pozytywnych dla organizmu bakterii.I dla roczniaka juz odpowiednie

Re: Nie kisisz buraków...

To nie jest sprawa religii,po prostu kiszony barszcz,podobnie jak smażony karp smakuje nam tylko w wigilię i tak już zostanie.A ja zastanawiam się tylko nad jakością buraków jaie są w sprzedaży,bo one nawet surowe czuć stęchlizną a nie burakiem -- www.dekorator-wnetrz.pl

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Gość portalu: gosc napisał(a): > Czy mozna poprosic o dokładny przepis na kiszenie buraków????? nie ma czegos takiego! kazdy z nas praktuycznie robi troszke inaczej jedni dają chleb inni nie jedni daja korzeń chrzanu lub lisc inni liscie bobkowe, jedni solą innie nie jedni daja czosnek

Re: Jak zrobić kiszone buraki?

Ja nie dodaje soli. Kroję tylko buraki w plasterki/kawałki - wrzucam do słoika (no ok 2/3 wysokości słoja). Wrzucam czosnek (1 - 2 ząbki, ale ja w małym słoju robię) i na wierzch kawałek chleba razowego (ponoć tak szybciej się kisi) i zalewam średnio-ciepła przegotowaną woda. Przykrywam szmatka

Re: coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

3 buraki ugotowane lub upieczone obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podobnie potraktować 2-3 jabłka, 3 ogórki kiszone i 1 cebulę tzn nie gotować uprzednio oczywiście:) Dodać śmietanę(ok. 100 g) i ostrą musztardę(ze dwie łyżki), pieprz. Sałatka jest do zjedzenia najwcześniej po 3

Re: Idzie zima zła - jak wzmocnić odporność?

piję codziennie tran i często sok z kiszonych buraków czerwonych (to raczej wieczorami) wodę z miodem i cytryną też piję rano :)

Kiszone buraki - info dla Winner

Winner - można, tylko...Kuchnia to laboratorium chemiczne. Kiszenie - to w istocie bardzo skomplikowane wielokierunkowe reakcje fermentacyjne, zachodzące pod wpływem setek rodzajów bakterii, enzymów itp. Żeby coś zakisić musisz je wprowadzić do "reaktora", np. do słoika z burakami

Re: Kiszenie buraków na barszcz

czy juz trzeciego dnia nie bedziesz mial pysznego zakwasu... w kazdym razie sprobuj proszę... Aha i jeszcze jedno do kiszenia bierz buraki nieduze takie az czarne - sokowe! cos mi chodzi po glowie ze Cynamoon cos takiego zrobila 2 lata temu ale moze sie myle... Andrzej

Re: czym doprawić sałatkę zamiast majonezu?

najulubieńsza zimowa z buraków, jabłek, ogórków kiszonych i cebuli wymieszana ze śmietaną i musztardą jest najlepsza kilka godzin po przyrządzeniu.

Re: zakupy na swieta

, musztarda dijon, chrzan warzywa : kapusta kiszona, ogórki kiszone, buraki, cebula, ziemniaki, włoszczyzna

Re: Poniedzielne kiszenie

Tylko nie jak ogorki,bo te czy na surowo czy kiszono sa przynajmniej smaczne. Natomiast tamci (7) z tymi dzisiejszymi to normalne buraki,pastewne buraki ktorymi podniecaja sie te ze skreconymi ogonkami.

Re: A może wątek kulinarny VI

SAŁATKA BURACZANA Z MAJONEZEM 4 buraki, 2 ziemniaki, 2 kiszone ogórki, cebula, 2 jabłka, 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki majonezu, łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki natki, sól, pieprz, cukier Buraki i ziemniaki wyszorować (nie obierać). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Piec

Re: Jakie warzywa zimą?

Ogórki kiszone i konserwowe, papryka, cebula, kapusta w różnych postaciach, czarna rzepa - lepsza od rzodkiewki, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, buraki. -- Gdy kobieta się myli, pierwsze co należy zrobić, to przeprosić ją za to.

Re: kiszenie buraków na barszcz - JAK?

Dziekuję bardzo, bardzo za podesłanie linków. Ale mnie bardziej zależy na przepisach na wykorzystanie buraków po kiszeniu barszczu.

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

ikndar napisał: > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą.

Kiszone buraki

Zakisiłam buraki na barszcz i mam pytanie czy sok trzeba pasteryzować żeby doczekał do zimy? I jeszcze jedno, bardzo lubię barszcz z burakami czy można ukiszone buraki pokroić włożyć do słoików, zalać sokiem i zapasteryzować? Jak potem ugotować na tym barszcz? Słyszałam, że ukiszonego soku nie

Re: Poprosiłam męża, żeby

Poprosiłam jedną z moich córek, by poszła do sklepu po kapustę kiszoną. Wróciła z niczym, bo w sklepie była tylko kwaszona. Inna znowu wysłana po ziemniaki przyniosła 2 kg buraków. Nazwy się jej pomyliły ;) Dodam, że jeszcze dość małe wtedy były :) -- Uważam, że dane kretynów, podobnie jak

Re: Idzie zima zła - jak wzmocnić odporność?

posenerka napisała: > Moim sposobem jest wypijanie codziennie "drinka" z miodu i soku z cytryny z wod > ą. zaczynamy teraz?, caly rok odżywiamy sie dobrze, owoce, warzywa, mieso, ryby, czesto zapominamy o tradycyjnych potrawach, buraki kiszone ktos wspomnial, kapusta kiszona

Re: jak robicie barszcz wigilijny?

Hmmm, a od kiedy zakwas to gotowiec? Ja np sama kiszę buraki. -- Misterni

Re: Kogut...Ty umiesz tańczyć ?

drobiowa też z cebulo i ziemnorami i kapusto kiszono! albo z burakami zasmażanymi raz poproszę! :) -- http://dl5.glitter-graphics.net/pub/512/512795qk2366ni0g.gif

Buraki kiszone

Pani Aniu! Proponuję część buraków zakisić. Wykonanie: na spód twista (0,9 l) wrzucić ze dwa baldachy kopru, parę liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, mogą być tam też całe ząbki z jednej główki czosnku a przynajmniej ze 2-3 drobno siekane i na to - do 3/4 wysokości słoika

Re: zakwas buraczany - pytanie

Nie wiem, zawsze trzymalem sloj z kiszonymi buraki w kuchni na oknie;

Kiszone buraki

pokrojone w plasterki surowe buraki. Potem łyżka "kupnego" żuru, pół szklanki wina, łyżka stołowa cukru, pół łyżeczki soli i woda "pod gwint". Teraz tylko-tylko, na ćwierć obrotu zakręcić przykrywkę, postawić w spokoju na tydzień - dwa a następnie - jeśli będzie - zdjąć biały "

coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

sałatkę zimową. W zamian podaję przepis na pyszną, zimową sałatkę z buraków, fasoli i kapusty kiszonej Buraczki po wileńsku Czynności wstępne: noc na namoczenie fasoli, godzina na gotowanie fasoli i buraków Czas: 10 min. Stopień trudności: niski Składniki dla 2-4 osób: 1-2 średnich buraków 1

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

mama_lidia napisała: > To nie jest barszcz wtedy tylko zupa z buraków na kwaśno. Żurek też zakwaszasz > cytryną, albo octem? Zupa z buraków na kwaśno to z definicji właśnie barszcz. Ukraiński tez nazywa się barszcz, i jest bez kiszenia. Kiszone czerwone buraki są NIEDOBRE, a zupa z nich

Re: Barszcz czerwony, czy ja mogę tak zrobic?

minor_swing napisała: > w czym kisisz buraki? w kamionce? W kamionce, albo w szkle.

Re: Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron.

Ale kapusta (świeża i kiszona), kiszone ogórki, marchew, cebula, por, pietruszka, buraki, warzywa sezonowe są i tanie i zdrowe. Do tego kasze, pełnoziarnisty makaron, jajka, twaróg, trochę mięsa i można komponować pełnowartościowe posiłki.

Re: klasyka swiatecznego menu

Moja babcia i mama zawsze robiły barszcz z kiszonych buraków. U teściowej barszczu nie ma (ani żadnej zupy w ogóle). Nie jedzą też karpia - bo nikt nie lubi. Robią za to makiełki, których u nas nie było nigdy - była kutia. -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Re: Reakcja na inną tradycję

Zawiozłam raz do teściów barszcz z kiszonych buraków, nigdy wcześniej takiego nie jedli. Tuż przed kolacją teściowa mi szepnęła - wylałam ten twój barszcz, bo był zepsuty, kwaśny taki. Płakać mi się zachciało, ale nic nie powiedziałam. -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

Re: Ciasto marchewkowe, ale bez marchweki

Nie tylko wilgotność, ale i kaloryczność. Ciasta z musami owocowymi (jabłkowy, rozgniecione banany) albo tartymi warzywami (cukinią, marchwią, burakiem, pasternakiem, kiszoną kapustą, pomidorami itd) mają obniżoną kalorczność i w ogóle są zdrowsze, bo mniej mają mąki, cukru i tłuszczu. Noi

Buraki z ogórkiem kiszonym

po prostu :) buraki w słupki ogórek w słupki sos: ocet winy cytrynowy, ordonina oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz -- Literówki to moja specjalność :)

kiszonym burakiem w raka: oszust

Ciekawy artykul o kolejnym scierwojadzie: "Leczył raka sfermentowanymi burakami" wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4844464.html

Re: Syrop z buraka

sok z kiszonego buraka znam i pilam w ciazy 12 lat temu mama mnie przekonywala ze zapobiega anemii:)

Kiszenie buraków na barszcz

Wszystko ok. tyklko skąd chlebuś czarny-razowy na zakwasach naturalnych ? Lat kilkanaście jeszcze wychodziło teraz tylko biała cuchnaca breja.

Re: Szuba

Buraki, majonez, jajka, groszek, chyba kiszony ogórek o ile pamiętam... Ale niektórzy jeszcze dodają startą gotowaną marchew i ona była tym spornym składnikiem.

Re: kiszone buraki czerwone - co z nich zrobic?

żeby barszcz miał sens najpierw trzeba zakisić buraki czerwone i robimy to tak: obrane i pokrojone w plastry buraki zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą, tak żeby je zakryła a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba przykrywamy sciereczką, stawiamy w ciepłe miejsce i po około 4, 5 dniach

Kiszenie buraków na barszcz

Zrobiłem tak jak w przepisie. Umyłem i pokroiłem buraki, wrzuciłem do wielkiego słoja, zalałem osoloną przegotowaną wodą, przykryłem gazą i po tygodniu zrobił mi się zakwas, z którego będę robił barszcz. Ale niech mi ktoś powie, po co robić sobie tyle zachodu, skoro można buraki przepuścić przez

Re: Kiszone buraki

Właśnie? Dlaczego nie można dawać? Ale ja się z Wami głupio czuję. Dobrze, ze chociaż w budyniach, pomidorowych i bitkach jestem dobra :). -- Najgorszym nieszczęściem w kuchni jestem ja sama.

Re: gotowanie w garnku "cisnieniowym"

ja gotuję mięsa, buraki, strączkowe, zupy, ryż, kaszę gryczaną, kapustę kiszoną, ozór wołowy.

Re: pomocnicy wigilijni, żeby ich...

melinach i to ma na łapach, czym chata bogata, i co ma Pańcia, która buraki skroiła. Znaczy własne bakterie, domowe, oswojone :-) Dzięki bakteriom się kisi :-) -- Wiesia + 6

Re: warzywo

Kapusta jeszcze - można gotować, kisić, na surowo, jako główny składnik, jako dodatek. A potem równo - pomidory, ziemniaki, cebula, buraki. Ale i tak najbardziej lubię ogórki :-). -- nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek

buraki kiszone

jak najlepiej zakonserwuje buraki na surowo. jeden sposob juz mam zamrozic potem odmrozony jest prawie jak ugotowany. caro

Re: surówka

Pasowalaby chyba salata z sosem vinaigrette i roznymi surowymi warzywami w srodku (co kto lubi, pomidory, ogorek, papryka, pieczarki, rzodkiewka, etc). Do gulaszu rowniez kiszony ogorek - ale tez gotowana marchewka, buraki z jablkiem, brokuly...

Re: Kogut...Ty umiesz tańczyć ?

drobiowa smażona krótko w maśle, do tego chlebek z masłem !!! :D farma.iluzji napisała: > drobiowa też z cebulo i ziemnorami i kapusto kiszono! albo z burakami zasmażany > mi raz poproszę! :) -- http://www.egify.pl/gify/transport/pociag/big/0002.gifhttp://artal.republika.pl/strzalka.gif

Re: sałatki smakujące lepiej na drugo dzień

Z buraków z jabłkiem, kiszonymi ogórkami, śmietaną i musztardą. Musi postać przez noc w lodówce, potem można dodać cebulę i też z parę godzin dać się przegryzć.

Re: kto jest ze mną?

sok z kapusty kiszonej jest spoko- tak jak z kiszonych buraków natomiast nie da sie pic soku z kiszonych ogórków akurat kiszonki w budwigowej mi najbardziej pasują najgorsze to jesc dzien w dzien ta pastę, która rośnie w buzi i brak mięsa:( -- beataj1, ale nie tylko o sobie;) "Mam za to

Re: Co dobrego jadłyście w święta?

Wszystko było pyszne, ale najlepsze to: -barszcz czerwony mojej mamy z kiszonych buraków z kiełbasą i jajkiem, - szynka upieczona przez mojego syna (lat 11:)), - mazurki i wafle mojej mamy. Aaaaach, pyszotka :D.

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

to straszne..... z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu...

Re: stolowka - co wy na to

śląskie, placki ziemniaczane (np. z gulaszem), ogórki kiszone i świeże, to tylko kilka przykładów. Ale córka nie tknie np. surowego pomidora, pizzy, keczupu, buraków pod żadną postacią, wątróbki, surówki z kapusty i nie widzę powodu po kij miałabym jej wpychać to na talerz.

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Barszcz barszczem a barszcz kiszony należy wypić w formie naturalnej. Pycha! -- Niech będzie pochwalona kaczka i jej brat, zawsze dziwaczka!

Re: Dziewicza kiszonka

Gratulacje, Luizo! :-) Nie ma to jak własna, prawdziwa kiszona kapusta. A z buraków co będziesz robić? Zakwas? -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe

Re: A pomidory???

wyczuwam aż takiej różnicy w smaku pomiędzy latem a zimą - brokuły, cukinię, paprykę. No i tradycyjne polskie zimowe warzywa, czyli marchew, pory, kapustę (świeżą i kiszoną), buraki, kiszone ogórki. Oraz warzywa mrożone. Jest w czym wybierać, nie jedząc zimą tekturowych pomidorów, kapciowatych ogórków i

Re: Kocicy kącik kulinarny

i ta mięta teraz za mną chodzi. Tabuli-tabuli-tabuli. Zaprosiłam dwóch islamistów do Kraka w ramach rosssmufki nad falaflem, żeby go nam robili i żeby nie czeba było do Berlina. Przy okazji się upewniłam, że kiszone różomajtkowe buraki to buraki. Debilne Szkopy jeno ugotowane buroki we folii

Re: kiszonym burakiem w raka: oszust

anka7961 napisała: > to straszne..... > > z drugiej strony - czytałam w książęce Tombaka że sok z buraków zabija komórki > nowotworowe. ale żeby zarabiać na cudzym nieszczęściu... Ksiazke Tombaka mozna co najwyzej podlozyc pod noge kiwajacego sie stolu, ale na pewno nie czerpac z

Re: Ciasto-ciekawostka

alinka_li napisała: > A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to pole > cam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub > kapusty kiszonej chyba są mniej popularne: A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami

Re: Barszcz z fasolą po krakowsku

vvrotka napisała: > ikndar napisał: > > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony. > > Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą. Ale to jest ohydne w smaku, a zupa z tego jeszcze gorsza! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Re: Kiszenie buraków na barszcz

Skoro nie trafia do autora watku idea kiszenia, to jego sprawa ale trudno sie zgodzic z twierdzeniem ze zakwas i swiezy sok z cytryna to to samo. Sfuj hlopie, sprobuj wycisnac sok ze swiezego ogorka, potraktuj go cytryna a potem porownaj z ogorkiem kiszonym. To samo?

Sezonownik Ugotuj.to: Marzec

Sezonownik Ugotuj.to: Marzec

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - buraki kiszone

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin