Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

A jakby rodzina orzekła, że woli murzynka, zamiast tortowego ciasta z milionem składników (przykład - nie wiem, co pieczesz), to byłoby mniej świątecznie?

Ok co do sera już wiem.

Tylko co daje śmietana? Jakiś smak? zmienia konsystencję tego nadzienia?..tak z ciekawości sie pytam. A teraz ciasto: Może być mąka tortowa? Znalazałam łatwy przepis, który mi sie spodobał. 2 szklanki mleka ( nie za dużo?) 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej ale ja wolę tortową. szczypta soli 1

Re: zakręcona brioszka...

tralalumpek napisała: > tyle razy zagladam do tego watku .... i zawsze sie zastanawiam co to jest maka > tortowa :) > Mąka tortowa (u nas jest to typ 450) jest od t.zw. zwykłej mąki drobniej zmielona i bardziej biała z powodu mniejszej zawartości popiołów. Przeznaczona jest właśnie

Re: "biblia" pieczenia tortów

Jeśli chodzi o torty, czyli ciasta warstwowe, to jest to specjalność austriackiej szkoły cukierniczej. Nie dziwota, że Francuz, choć z Alzacji za dużo na ten temat nie napisał. Podejrzewam, że za taką "tortową biblię" posłużyć może np. 'Austrian Desserts: Over 400 Cakes, Pastries, Strudels, Tortes

Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

zamrożone prawie pół roku temu. w zamrażalniku od świąt wielkanocnych. Myślicie, że to się jeszcze nadaje do jedzenia? czy wyrzucić bez zastanawiania się ?

Re: A może wątek kulinarny VI

CIASTO Z JABŁKAMI 1 i 1/4 szklanki cukru, 4 jajka, pół kostki masła, opakowanie cukru waniliowego, 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jabłka Jajka zmiksować z cukrem. Dodać roztopione masło i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Wlać ciasto do

Re: Ok co do sera już wiem.

matematryczka00 napisała: > Tylko co daje śmietana? Jeśli twaróg jest twardy (leżał w lodówce) to powoduje, że staje się bardziej mazisty i lepiej go rozsmarować na naleśniku. > > A teraz ciasto: > Może być mąka tortowa? Może - jeśli masz wprawę w smażeniu. Choć lepsza jest

Re: A może wątek kulinarny VI

KISZ SEROWY 45 dag mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 30 dag Emmentalera 30 dag sera koziego (półtwardego) 20-25 dag sera typu rokpol świeże oregano Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj mikserem ze

Re: Pieczone pączki i chrust

Kan, poprawka: to był przepis, a ja zawsze ciasto drożdżowe robię mieszając po połowie mąki gładkiej (tortowej) i krupczatki (taka jakby drobniejsza manna). Podaję przepis na pieczony chrust (wg przepisu Blikle): - 3 żółtka - 1 szklanka (250 ml) mąki tortowej - 1 łyżka masła - 3 łyżki kwaśnej

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

Nie wyrzucaj, odmroź, spróbuj, jeżeli nie przeszło innymi zapachami z zamrażarki to zjedzcie i smacznego, a jeśli wyczujesz, że coś nie gra, wyrzuć i po sprawie.

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

-- moim zdaniem powinno byc dobre i nic sie z nim nie powinna stać , Ja tez kiedyś mroziłam ciasto z masami i po rozmrozeniu były bardzo dobre:) Smacznego! Tani zabawki dla dzieci w każdym wieku!

Re: szarlotka

Kusi mnie czasami, żeby wypróbować jakiś przepis cieszący się niezwykłą popularnością, także w GP, ale bezkonkurencyjna jest szarlotka mojej mamy: kostka masła 3 szklanki przesianej mąki tortowej 3/4 -1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 6 żółtek opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej

Re: Ciasto - dla początkujących

Ciasto kawowe z orzechami - dla początkujących, smaczne Rozgrzać piekarnik, keksówkę o długości 20 cm wysmarować cienko margaryną, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Posiekać orzechy laskowe (szklanka orzechów). Rozpuścić 5 łyżek mlecznej margaryny i odstawić do ostudzenia

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

CIASTECZKA Z BRZOSKIWNIĄ 4 łyżki mąki, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 galaretki brzoskwiniowe, 40 dag serka homogenizowanego waniliowego, puszka brzoskwiń Mąki i proszek przesiej. Białka ubij dodając cukier i po jednym żółtku. Wsyp

Re: A może wątek kulinarny VI

CIASTECZKA Z BRZOSKIWNIĄ 4 łyżki mąki, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 galaretki brzoskwiniowe, 40 dag serka homogenizowanego waniliowego, puszka brzoskwiń Mąki i proszek przesiej. Białka ubij dodając cukier i po jednym żółtku. Wsyp

Racuchy

Ciasto bylo za dobre wiec szybko poszlo. Rano na sniadanie zrobiłam szybko racuchy w ten sposób: 1 szkl.cieplego mleka 1,5 szkl. maki ja miałam tortową i taką dałam 2 jajka 1 łyzka cukru 1 olejek wanilowy/zapach/ Najpierw rozpusciłam drozdze w mleku, dodałam pozostałe składniki i trzepaczką

Jak upiec "ciasto migdałowe"

CIASTO MIGDAŁOWE SKŁADNIKI 200 g migdałów, 150 g masła lub margaryny, 150 g cukru, 4 jajka, 200 g mąka tortowa, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy, więcej>>

mufinki czy ciasto ?

Zastanawiam się, czy można upiec z przepisu na mufinki ciasto w formie podłużnej babki ( keksówka) albo okrągłej ( tortowa ?) Jaka to jest różnica w gatunku ciasta ? Dzięki za rozjaśnienie ;)

Madera kawowo i patriotyczne:)

) i pastel de nata (malutkie budyniowe babeczki ) przygladac sie budzacemu sie turystycznie miastu i sluchac ulicznych orkiestrantow. Mozna tez tam cos przekasic. "Tortowa" nie jestem wiec nie zwracalam uwagi na inne ciasta ale sa tam. Najwiekszy wybor tortow i ciastek widzialam za rogiem na glownym

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

FAWORKI PIWNE - 6-7 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania, - 1/2 szklanki (125 ml) piwa, najlepiej pszennego, - 1,5 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego, cukier puder do posypania. Żółtka utrzyj z cukrem, ubijaj mikserem na

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKI PIWNE - 6-7 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania, - 1/2 szklanki (125 ml) piwa, najlepiej pszennego, - 1,5 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego, cukier puder do posypania. Żółtka utrzyj z cukrem, ubijaj mikserem na

Re: A może wątek kulinarny VI

FAWORKI PIWNE - 6-7 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania, - 1/2 szklanki (125 ml) piwa, najlepiej pszennego, - 1,5 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego, cukier puder do posypania. Żółtka utrzyj z cukrem, ubijaj mikserem na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: A może wątek kulinarny VI

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: Jeżyki.

smacznego maria88.. mi nie wolno ? czy da się coś z biszkoptu dobrego świeżego ale nie chcę mas tortowych ponoć można na coś ciasto przerobić-- tylko skąd przepis?takie kuleczki .. jak to ma byc>? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ -- boczniaki jako schab dzisiaj-kasza z torebeczki z warzywami

Re: NA WALENTYNKI

KRUCHE, MALINOWE SERDUSZKA 15 dag masła + łyżka, 15 dag cukru, 30 dag mąki pszennej tortowej, 1 jajko, 1 opakowanie kisielu malinowego, 2 łyżki zimnej wody, barwnik spożywczy czerwony, ewentualnie różowy + białko i cukier różany (ewentualnie inna posypka) 15 dag masła siekamy, dodajemy przesianą

Re: A może wątek kulinarny VI

KRUCHE, MALINOWE SERDUSZKA 15 dag masła + łyżka, 15 dag cukru, 30 dag mąki pszennej tortowej, 1 jajko, 1 opakowanie kisielu malinowego, 2 łyżki zimnej wody, barwnik spożywczy czerwony, ewentualnie różowy + białko i cukier różany (ewentualnie inna posypka) 15 dag masła siekamy, dodajemy przesianą

Re: Pieczone pączki

miec druga osobe do przewracania w czasie smazenia. Po usmazeniu posypujesz cukrem pudrem i natychmiast probujesz:) Maka tortowa to maka pszenna typ450 do 550 czyli taka najzwyczajniejsza maka do ciast. powodzenia w eksperymentowaniu:) W moim piekarniku siedza wlasnie bezy, szkoda mi bylo

Pieczone pączki

składniki: 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn 3 dag świeżych drożdży 190 ml mleka 2 jajka 10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn 1 cukier waniliowy 5 dag masła 1 opakowanie marmolady lukier: sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru do dekoracji: skórka kandyzowana, czekoladki Do

Re: Ciasto jak najprostsze, które zawsze wychodzi

3 szklanki mąki ( tortowej) ? szklanki cukru ( można ? szklanki) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Masa: 3 duże śmietany 18% (czyli 3 x po 400 ml ) 1 szklanka cukru ( można ?) 1 budyń śmietankowy 20 dag wiórek kokosowych (plus 5 białek i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia) Ciasto

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Re: Wciąż to samo

/4 szklanki maki tortowej i tyle samo ziemniaczanej. dwie plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,lyzeczke octu (jak nie masz lyzke soku z cytryny) aromat smietankowy (chyba,ze inny wolisz) 3/4 szklanki oleju. Wymieszac wszystko raz jeszcze mikserem,wystarczy około minuty. Jak chcesz, najpierw wlewasz do formy

Re: chrzest- o jakich kosztach zapomniałam ? rady

z tymi ciastami to ostrożne u mnie matka na komunię bardzo chciała zrobić swój tort - i ja za ten tort musiałam zapłacić "tortowe", gości było ok. 30 osób, więc żeby tego tortu starczyło dla wszystkich na zapas zrobiła 2 torty - takie same. i policzyli mi 30x2:) oczywiście po

Re: Pomocy! Ile tortu ?

A dlaczego nie powiesz w cukierni ile kawalkow potrzebujesz? 1 tort to 16 kawalkow, no chyba ze jest to ciasto tortowe, wtedy tez latwo policzyc. Przeciez waga bedzie tez zalezala od rodzaju ciasta...

Re: Pieczone pączki i chrust

Dziekuje za przepisy - wydrukowalam. Chrust ostatni raz pieklam w Polsce, gdzies okolo 1989 roku...haha. Verbeno - w Sydney mialam polski sklep pod reka. Byly tez paczki oraz chrust. Piec potrzeby nie bylo, bo wszystko bylo pieczone lokalnie przez polskie dziewczyny i wysmienite. W ciasta

Re: Rodos- Hotel Blue Bay Beach

do edzia----Wlasnie wrocilismy zSunlandu w komplaksie Blue Bay ..... Jedlismy w Blue Bay --jedzonko WSPANIALE wybor ogromny ,owocow malo , desery /ciasta - tortowe ,musy w 3 kolorach ,babeczki / Napoje b. slodkie /dolewalismy wode/ podrobki coli ,fanty itp/ alkohole slaby wybor /czysta ,piwo

Re: Jaka maka do pieczenia

Powaznie? ciasta Wam wychodza ladne i puszyste na Strong bread flour? Ona ma juz kolor ciemniejszy. Ja nawet plain nie uzywam do ciasta, chyba ze ma byc jakies agielskie zakalcowe lol. Tylko polska maka tortowa w moim przypadku. Dawno temu probowalam plain i wcale mi nie pasowala :(

Re: Jej wysokość truskawka

PTASIE MLECZKO 3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić. Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Do klusek to właśnie nie tortowa, ale mocniejsza, z większą ilością glutenu. I: ciasto na kluski powinno odpocząć. Zagnieć, przykryj ściereczką i zajmij się czym innym przez pól godzinki. -- I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what I'm doing at

Re: Please Ciasto ze słodzikiem???

zaś to już jest różnica. Z pszennej , tortowej ciasto różni się wyglądem ale w zależności od przepisu i użytych składników nie różni się smakiem dodam że kolor jest ciemniejszy , dobrze komponuje się z ciemnym kakao gożkim

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

co zamiast biszkopta?

dziewczyny pomożcie. jakim ciastem mozna zastąpić biszkoptowe? nie przepadam za biszkoptem, nie wychodzi mi dziad chocbym nie wiem z jakiego przepisu piekła, a mam faze na ciast typu "tortowe", czyli kilka warstw, krem, dzem, takie klimaty. czym zastąpić tego cholernego biszkopta

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MAZUREK STUDENCKI •ciasto: •250 gramów mąki pszennej tortowej •200 gramów masła •50 gramów zmielonych orzechów włoskich •70 gramów cukru pudru + 2 żółtka •2 łyżki zimnego mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche) •wierzch: •5 białek •100 gramów

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między

Re: Jej wysokość truskawka

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI W GALARETCE jajka, 6 sztuk, cukier, 1 szklanka, mąka ziemniaczana, 1 i 1/2 szklanki, mąka tortowa, 1 łyżka, proszek do pieczenia, 1 mała paczka 16 g, galaretka owocowa, 2 paczki, truskawki, 1/2 - 1 kg krem może być z paczki albo śnieżka, do posmarowania biszkoptu Żółtka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIERNIK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA Piernik: kg mąki tortowej, kostka margaryny, 4 jajka, 2 dag amoniaku, pół kg cukru, Przyprawy po łyżeczce kakao, kawy, mielonych goździków, cynamonu, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Polewa czekoladowa: pół szklanki wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Z maka to u mie jest tak, ze albo z proszkiem do pieczenia albo bez :) i to jest caly wybor. O takich fanaberiach typu maka chlebowa, typ 500. 550 czy inny to moge sobie pomarzyc. Klopot jest nawet z zytnia. Z wypiekaniem chleba/bulek/pizzy/ciast problemu nie ma, tylko te kluchy. Kupuje make w

Re: tort

Amerykański tort z wesela Kennedy'ego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68054358,75236396,0,2.html?v=2 www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_marchewkowy/przepis.html czyli ciasto marchewkowe wrzełożone kremem plus świeczki/fontanna tortowa.

Ratunku - jaka maka do ciasta?

Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 2000. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Nie bardzo mam jak wyjsc z domu, ale jak mialoby nie wyjsc to moge sprobowac pozyczyc od sasiadow

Re: Na jagody :)

fettiniu, mąka tortowa jest najwłaściwsza dla ciasta drożdżowego.

Re: Baba w piekarni - nie umiem się kłócić:(

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P szkoda, ze smacznego nie pozyczyl hehe -- Moj Mysz ma

Mąka tortowa

Z nieznanej mi zupełnie przyczyny posiadam w domu kilka kilogramów mąki tortowej. Absolutnie nie planuję tylu ciast, zwłaszcza tortów. W związku z tym mam pytanie: do czego poza ciastami nadaje się taka mąka? Względnie: do czego absolutnie się NIE nadaje? Z góry dziękuję.

Re: Ratunku - jaka maka do ciasta?

mary_an napisała: > Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 200 > 0. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. > > Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Użyłabym, ciasto kruche bez problemu da się zrobić

Re: Naprawdę BIAŁA mąka poszukiwana

Zwykle używam taniej mąki w dodatku co najwyżej "bułeczkowej", z tortowej nie korzystam więc reguły mam szarawe ciasto ale zastanawia mnie skąd czerpią mąkę do wyrobu pierogów garmażeryjnych. Zwykle są bardzo sine.

Przepis

aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta

Re: soczystość wypieków

wychodzi mi "sucha buła", bo moje ciasto drożdżowe ma dużo tłuszczu, jest dobrze napowietrzone i rośnie dwa - trzy razy co najmniej - przebijam je po wyrośnięciu. > Do biszkoptów - tortowa. Też nie jest to konieczne - piekę wszystkie biszkopty i drożdżowce na najzwyklejszej mące z

Re: Najważniejsze

bene_gesserit napisała: > to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej > zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypiek > i - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia > jest też

Re: Wyzwanie tortowe :)

My tez nie jesteśmy tortowi. Dlatego z okazji okazji robię pavolovą, tiramisu', ciasta czekoladowe itp -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Skład na 16 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 margaryna lub masło. Masa serowa: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego, 4 jajka, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego

zakręcona brioszka...

2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka 1/3 szkl cukru + 1 łyżka 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 75 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 1 jajko cukier puder Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i

Re: ELSNER w Łomiankach!!!:) Tiramisu zdetronizow

Ciastka i ciasta w Tiramisu -poza obłędnymi myszkami i tortowymi są przeciętne. Elsner jest dla bardziej wyrafinowanego podniebienia:)) Z kolei.. Najlepszy sernik ma sweet home, szarlotki są genialne w Pod Kasztanem itp itd,a o lodach już pisałam -tylko Tiramisu:))

Re: mąka krupczatka

. Mąki mocne (semolina z durum, mąki chlebowe) mają duży potencjał do wytwarzania wiązań glutenowych, więc ciasto z nich będzie mięsiste, do wgryzania się, jędrne. Oczywiście - możesz spróbować zrobić biszkopt z mąki chlebowej albo z semoliny albo chleb z mąki tortowej, ale wyjdą z tego kiepskie wypieki

Re: soczystość wypieków

to murowany zakalec. I: każdy piec piecze inaczej, musisz swój wyczuć po prostu, metodą prób i błędów. Do ciast - tortowa. forum.gazeta.pl/forum/w,77,147507406,147514952,Re_Stopione_maslo_do_ciasta.html Konsystencja ciasta zależy od ciasta. Biszkopt powinien być płynny, czekoladowe ciasta typu

Pieczenie ciast domowych na zamowienie

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM 1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek

Re: A może by tak wątek kulinarny III

UCIERANE CIASTO Z BEZĄ 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 200 g masła, Ciasto:200 g masła, 200 cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki, 2 białka, 60 g drobnego cukru, 1 łyżka soku z cytryny Przesiać mąkę z

Oferuję pieczenie domowych ciast

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

Najważniejsze

to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypieki - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia jest też rodzaj mąki - jeśli zależy ci na twardych kopytkach

Re: Jak można się tak utuczyć?

wróciłam ku mojemu zdziwieniu ciasto pieknie wyrosło i pieknie sie wysmazyło. Opis tego co zrobiłam: 1 szklanka ciepłego mleka, czubata szklanka mąki tortowej, 1,5 łyzki cukru, 1/4 kostki drożdży,ciut sol, 1 cukier waniliowy, 1 jajko. Wykonanie: drożdzę rozmieszałam w mleku z cukrem i bez wyczekiwania

Re: Ilustorwany przepis na jajka w trzech wariant

cukru, czereśnie koktajlowe do przybrania, skórka cytrynowa pokrojona w paseczki Jajka i żółtko ubić lekko trzepaczką, dodać mleko, wodę mineralną, mąkę, masło, cukier i odrobinę soli. Wymieszać na jednolite płynne ciasto i odstawić na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto wymieszać. Dobrze rozgrzać

Re: mąka krupczatka

To taka polska 'semolina', choć zaraz pewnie się mnie doczepią, że semolina to z pszenicy durum, musi po włosku mówić i koniec. Krupa to dawne określenie kaszki, czegoś grudkowatego, więc mąka krupczatka, to mąka o grubszym przemiale. Indeks popielaty ma dokładnie taki sam jak tortowa (450mg

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WILGOTNA BABKA ALA MURZYNEK •3 szklanki mąki pszennej tortowej •1 szklanka oleju •1 szklanka cukru •1 szklanka mleka •3 jaja •3 kopiaste łyżki kakao •0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe) •2 łyżeczki sody ( z

Re: zamiast maki ziemniaczanej

Gość portalu: Iga napisał(a): > Do ciasta możesz dać tylko mąkę pszenną, najlepiej tortową. bzdury do szescianu. oczywiscie, ze mozesz dodac do ciasta budyn zamiast maki ziemniaczanej. jesli jest z cukrem, odejmij 2-3 kopiaste lyzki cukru z ilosci cukru w przepisie. najlepiej jednak, zeby

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

krysia798 napisał(a): > Do drożdżowego ciasta używam tylko sprawdzonej niedrogiej mąki pszennej Castell > o z Lidla,ciasto zawsze się udaje. Przepraszam, że wracam do zamkniętego tematu, na tej właśnie mące nalepiłam pierogów, smak ok, ale kolor szaro bury, do ciasta bałam się jej dać

Re: Jaką MĄKE kupuja oszczędni :-)

Puszysta ze Stokrotki, a do zageszczania Tortowa z Tesco, ale ja bardzo malo maki uzywam w ogole, bo nie jemy macznych rzeczy a ciasta pieke tylko na okazje typu urodziny lub swieta, wiec jak raz zrobie zapas to mam na dlugo.

Re: Jej wysokość truskawka

PRZYSMAK Z TRUSKAWKAMI 4 szklanki truskawek 1/4 szklanka cukru 1 szklanka śmietanki tortowej (30.proc.) 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki wanilii (naturalnej nie olejku) 3 łyżki masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 5 łyżek masła 1/2 szklanki mleka 1

Re: A może by tak wątek kulinarny III

JABŁECஜNIK 6 jajek, szklanka i łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki margaryny, około półtora kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obierz, pokrój w plastry, podlej wodą, dodaj łyżkę

mąka krupczatka?

przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?

Re:

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P Hahaha, o rany! Poprawilas mi humor na caly dzien :D

Re: Jej wysokość truskawka

BISZKOPCIKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I TRUSKAWKAMI 4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 10 dag masła 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki 36% śmietany skórka otarta z 1 cytryny 2 kg truskawek 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku

3-warstwowy naproszkowy placek morelowy

zapobiec utworzeniu kożucha. Modyfikowane ciasto funciakowe w proporcjach: - 150g masła zimnego i pokrojonego w kostkę; - 250g cukru drobnoziarnistego waniliowego; - 3 jaja; - 150g tłustej śmietanki, ubitej; - 125g mąki pszennej zwykłej; - 100g mąki pszennej tortowej; - 75g mąki ziemniaczanej lub

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

TATARSKIE RÓŻE Na ciasto=>100 ml mleka, 2 szklanki mąki tortowej, 1/4 kostki margaryny, 3 dag drożdży, jajko, łyżeczka cukru, Farsz=>15 dag wędzonej polędwicy, 25 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 2 ogórki kiszone, cebula, łyżeczka maggi, łyżeczka masła, pieprz Polędwicę pokrój na cienkie

Re: wigilijne pierogi

Włoszczowej tortową, teraz jej u mnie nie ma i robię na polecanej dalachowskiej typ 480 też wychodzą dobre. Dodaję trochę oleju z winogron do ciasta.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

pianę. Żółtka ubić z resztą cukru w kąpieli wodnej. Ostrożnie połączyć obie masy. Mąkę tortową i pszenną wymieszać z kakao. Ostrożnie dodać do masy jajecznej. Wlać olej i mieszać aż powierzchnia ciasta będzie lśniąca. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Piec 30-35 minut w

Re: Listopad kolorowym miesiącem:)

Alfredko Przemiła :) Od lat, odkąd mam maszynę, tzw. robot kuchenny (ale hmmm... klasy "semi-prof"), nie robię "ręcznie" żadnych ciast!. Ta moja niechęć do "babrania się" przy początkowym procesie łączenia mąki z dodatkami (jajka, mleko, śmietana, tłuszcz itp

Re: A może by tak wątek kulinarny III

BABKA Z MALINAMI I TWAROGOWYM NADZIENIEM 64 dag mąki tortowej, 12 dag mąki krupczatki, 2 łyżki kakao, 6 dag drożdży, 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1,5 szklanki oleju, 30-40 dag mali, 30 dag twarożku, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki maślanki, 2 żółtka Drożdże posyp cukrem, maślankę roztrzep z jajkami i olejem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WIELKANOCNE KACZUSIE •0,5 kg mąki pszennej tortowej •60 gramów roztopionego, schłodzonego masła •3 łyżki cukru •1,5 łyżki cukru waniliowego •25 gramów drożdży •1 jajo •280 – 300 ml ciepłego mleka •dodatkowo: •1 żółtko do smarowania łączeń

Re: Tort...

Mam sentyment do tego ciasta- przez ten wątek tortowy:) Przeglądam go i zachwycam się bogatą szafą słodkich sukienek:)

Re: soczystość wypieków

, które pieczone krótko i w wysokich temperaturach wychodzą suchawe i opadają, pękają itd, natomiast pieczone długo w niskiej temp. (ok. 140-150'C, 2-2,5h) są wilgotne, kremowe (jak NewYork Cheescake). Mąka - też zależy do czego - do ciast, które mają być kruche, sypkie - mąki typ 450, max 500 - tortowa

Re: smakołyki świąteczne bez pieczenia???

Aha, z ciast to może jakiś sernik z galaretką (na spód biszkopty albo gotowy spód tortowy)?

Re: Placek drożdżowy-przepis

Ooooo matkoooo: 100 g drozdzy????? Ja robie taki (jak ma sie maszyne do pieczenia chleba, to wsio do maszyny sie wrzuca i sie tez samo merda, w miedzyczasie mozna se paznokiety lakierowac): - 500 g maki pszennej (niekoniecznie tortowej) - 1-2 jajka, - pol szklanki cukru (chociaz smialo mozna

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

Pojawiła się ostatnio mąka "Basia" , jest dostępna w 3 gatunkach - tortowa , wrocławska i poznańska.Producent VK Muhlen Polska.Ta wrocławska jest doskonała do ciast drożdżowych.To nie jest z mojej strony reklama , nie mam nic wspólnego z producentem.Po prostu po wypróbowaniu jestem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasta tortowe

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin