Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

genova51 napisała: > Najlepsze ciasto na pierogi, to maślankowe fettini. I najlepsze. -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Ja robię z 75 dag mąki, ciepłej wody i dwóch jajek. Trzeba zarobić dobrze ciasto i wybić je o stolnicę, aby było dużo pęcherzyków powietrza w przekroju. Odkrawać po niewielkim kawałku, a resztę odłożyć pod miskę, żeby nie schło, wtedy pierogi będą dobre i miękkie.

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

nakrywam miską, lepię pierogi z tej mniejszej części i tak systematycznie ulepione od razu wrzucam na wrzątek, nie przerywając wrzenia, po parę sztuk, wyławiam na półmisek posmarowany leciutko olejem, albo podaję od razu na talerze te na półmisku mają za zadanie ni skleić się. Pozdrawiam! quba -- Tradycja

pierogi owocowe z ciastem drożdżowym

spróbuj, etą ilość podawałam tutaj ten przepis. Pierogi owocowe To przyjemna forma spędzania czasu latem: zarobić ciasto i poklepać, kiedy za bardzo urośnie. Oderwać kawałek, zrobić parę pierogów, zjeść i oddać się innym przyjemnościom. Po jakimś czasie wrócić do kuchni, urwać kawałek ciasta... i

pierogi owocowe, ciasto drożdżowe

Czas: dziesięć minut na zarobienie ciasta, półtorej godziny na wyrośnięcie (latem krócej) i 2-3 minuty na gotowanie Stopień trudności: średni Składniki na 10-15 pierogów: 2 szklanki mąki (np. pszennej 1050 lub orkiszowej) 20 g drożdży szczypta soli szklanka wody 2 łyżki oleju lub oliwy owoce

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki, 1 szklanka gorącej wody, pół łyżeczki soli i 2 łyżki oleju. Zagniatasz gładkie ciasto (najlepiej w misce-tak jest łatwiej) i odstawiasz na około 30 minut do 1 godziny, żeby mąka napęczniała. Ciasto jest super. Można dodać żółtko dla koloru ale nie białko

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

Ciasto dobrze się wałkuje jak jest jeszcze ciepłe czyli jak wyrobisz i zawiniesz w folie to pół godziny mu wystarczy. Ważne jest żeby było zawinięte w folie spożywcza lub w worku bo wtedy nie wysycha i dobrze się wałkuje. Z maślanką to ja robię ciasto na pizze wychodzi świetne więc na pierogi tez

Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

Mam ochotę zrobić jutro pierogi ruskie (młoda chora więc nudzimy się jak mopsy) ale zawsze mam problem z ciastem. Wychodzi mi jakieś takie twardawe. Fakt, nie gniotę sama tylko mieszam w mikserze/malakserze. Macie swoje patenty? Żeby było jak od babci:D Dzięki za rady.

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

To mi przypomina przepis mojej mamy, z ktorego jakies dwa lata temu usilowalam zrobic pierogi:) Mama mowila, zeby w zadnym wypadku jaja nie dodawac, bo ciasto bedzie twarde, i ze woda ma byc mocno goraca. Niestety wtedy ciasto wyszlo mi dosc grube i lekko twardawe, choc mojej mamie wychodzilo cudne

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

potwierdzam !!!!!!!!! :) są the best -- http://lbym.lilypie.com/lmujp2.png http://lb4m.lilypie.com/Ryhnp1.png

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Od lat robie w nastepujacy sposób 3 częsci maki, 1 częśc wody (wrzątek prosto z czajnika) i chlust (tak na oko ze 2 -3 łyzki oleju), najpierw zarobic łyżką, potem dokładnie wyrobic "ręcami":), owinąc w folie spozywcza i dac ze 20 minut odpoczac. Wychodzi mieciutenkie mega elastyczne ciast

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim domownikom bardziej podeszła ta druga wersja, może to wina kucharki, może okoliczności w danym dniu, kto to wie. Pierogi robię tak rzadko, że zawsze muszę od nowa przebijać się przez wszystkie wątki, zalecenia

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Ciasta Pookoka jakos nie kojarzę, Fetti oczywiscie tak, ale jak dla mnie, to Fettinowe ciasto nie pasuje do wszystkich. Chętnie do pielmieni, ale do innych, jak ruskie albo z kapusta jest za delikatne. shachar napisała: > tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

O rany ja spróbowałam raz, wystartowałam z jakimś przepisem z netu taka szczęśliwa że własnymi łapami pierogi ulepię, pełna zapału byłam do momentu jak pierogi wystygły i można było nimi zabić :D :D :D Mam za to Panią Zosię która ma magiczne rączki i robi pierogi lepsze niż u babci ;) uważam że

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

właśnie tak! wrzątkiem zaparzyć mąkę i mieszać drewnianą łopatką, a potem już wyrabiać ręką, kiedy wystygnie -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza.

Re: Ciasto na pierogi bezglutenowe - jak zrobić?

Ja tez bardzo chętnie spróbuję tego ciasta z ziemniaków, ciekawa bardzo jestem czy szczególnie smaku bo składniki są ok.

pierogi - ciasto

z góry przepraszam za taki temat, i jesli admin uzna, ze to przesada to usune :), ale nie bardzo mam ochote wrzucac temat "gdziekolwiek" bo i odpowiedzi będą "jakiekolwiek"... :] pytanie moje, czy ktoś z Was zna może przepis na ciasto na pierogi? Dobre i sprawdzone :) Ktore

ciasto na pierogi beaty tyszkiewicz

ciasto na pierogi beaty tyszkiewicz Sciagnij ciasto na pierogi beaty tyszkiewicz. Link dla archiwum ciasto na pierogi beaty tyszkiewicz: ciasto na pierogi beaty tyszkiewicz [11102!

Re: pierogi owocowe z ciastem drożdżowym

znana.jako.ggigus napisała: > Pierogi owocowe > To przyjemna forma spędzania czasu latem Oj, tak, zapomniałam o letnich drożdżowych zeppelinach z borówkami i kwaśną śmietaną. Ja znam jednak gorczańską wersję fullwypas gotowaną na parze. Są przepyszne i 3-4 wystarczą na osobę

Re: pierogi owocowe z ciastem drożdżowym

nchyb napisała: > Aqua, borówek teraz pełno, chętnie poznam Twój przepis i wypróbuję, proszę :) Nie podam Ci teraz dokładnego przepisu na ciasto drożdżowe, bo robię z głowy, muszę dopiero zrobić i policzyć :) Ale biorę mniej więcej pół kg mąki pszennej, ćwierć paczki drożdży, 2 żółtka i trzy

Re: Ciasto na pierogi

Od paru lat robię (jak już w ogóle, bo ja rzadko robię pierogi) z ciasta maślankowego, wg słynnego już przepisu Fettinii z Forum Kuchnia : mąka + maślanki "tyleilemąkazabierze" ;-) Ciasto ma mnóstwo zalet, bo jest proste do zrobienia, ładnie się wałkuje i lepi, pierogi nie rozklejają się

Re: Ciasto na pierogi

Moja teściowa robi najlepsze pierogi na świecie :), ruskie i ciasto wykonuje tak jak Ty, bez jaja, twierdzi, że wtedy jest twardsze. Ja w sumie też tak robię. -- Klara (26.01.2006) Staś (14.01.2009)

Re: Ciasto na pierogi

Ja też mrożę po kolei. Kładę surowe pierogi na tej tacce na lód, wysypanej mąką) na górze zamrażarki (takiej z szufladami). Jednorazowo wchodzi na taką tacę ponad 30 pierogów. Jak mam miejsce to pozostałe na innych tacach, deskach do szuflad. Jak zamarzną to wrzucam w woreczki po 10 szt. Pierogi

Pierogi i ciasta domowe od babci Marysi

Witam. Uwielbiam spędzać czas i pichcić w kuchni, więc postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zaczęłam robić różnego rodzaju pierogi , krokiety i ciasta. Np. krokiety meksykańskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. pierogi z mięsem, z serem, z kap. i grzybami, z soczewicą, z kaszą i

Re: /nie wyszlo mi ciasto na pierogi z maki zytni

pierogi z maki zytniej. Kopytka z maka gryczana i lyzka maki kartoflanej wychodza mi calkiem super a z mieskiem w sosie tato zajada ile wejdzie :)

Domowe Świateczne ciasta,uszka,pierogi

Witam,do kilku lat zajmuję się wyrobem światecznych rarytasów.Domowe,pyszne,świeże-to moja wizytówka. Moja oferta ciast obejmuje ponad 40 rodzai. Uszka i pierogi z milickich podgrzybków-przepyszne.Zapraszam po spis ciast,cennik i do zamawiania.Gwarantuję zadowolenie :)

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

Ja mąkę zalewam wrzątkiem, czekam chwilę, żeby sobie rąk nie poparzyć, odrobinę solę, dodaję kapkę oleju i zagniatam (ostatnio korzystam z dobrodziejstwa maszyny do chleba, która genialnie zagniata ciasto za mnie :D). Żadnego jajka nie daję. Ciasto wychodzi elastyczne, delikatne, mięciutkie, jest

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

zuzanka79 napisała: > Odkąd odkryłam w galerii potraw ten przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,118251882,119529498.html pierogi robię nawet dwa razy w tygodniu. Zuzanka -zaintrygowałaś mnie ale ja tego przepisu nie widzę. Ma być z maślanką? Możesz podać proporcje i jak się je robi?

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

Odkąd odkryłam w galerii potraw ten przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,118251882,119529498.html pierogi robię nawet dwa razy w tygodniu. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg "Forum to nie nazwa, a ludzie, którzy je tworzą" by beata132

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

jest jakis przepis z maslanka na pierg. pono wychodza cudne. ja tam nie mam czasu na robienie i kupuje:) -- http://balrog.one-ring.info/albums/balrog/Balrog_Wallpaper.thumb.jpg

Re: Ciasto na pierogi - zawsze tak robię...

Kilo mąki (odsypuję na posypanie stolnicy z garść) dwa jajka i ciepła woda. I dwie ręce. Wody tyle żeby ciasto dało się łatwo zagniatać. I zagniatam, zagniatam, męczę to ciasto dopóki nie dostanie dziurek :) Żadnych maślanek, cudów, olejów. Woda, mąka i jajka.

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

ja robię na oko wsypuję do miski mąkę -tak ze 70 dkg do tego trochę oleju żadnych jajek sól bardzo ciepła woda-wlewam do mąki i zagniatam. kiedy czuję pod palcami,ze ciasto jest za twarde to dolewam wody. potem porcjuję i ciasto,którego akurat nie używam zawijam ww ściereczkę-dzięki temu nie

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

Mąkę sypie na oko...70 dag?? Do tego całe jajko i grubszy plaster palmy. Siekam nożem i powoli dodaje bardzo ciepłą wodę. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Potem przykryć ścierką i odczekać z 15 minut, ale nie koniecznie. Uważam, że tajemnica tkwi w gorącej wodzie - zrób dokładnie tak samo z

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

Robiłam ostatnio, banalne i super pulchne: pół kilo mąki łyżka i trochę oleju jajko szczypta soli szklanka i ciut wrzątku -- http://lpmm.lilypie.com/6hsap1.png http://lpmm.lilypie.com/a3ATp1.png http://s2.pierwszezabki.pl/052/052416990.png?34

mrozenie samego ciasta na pierogi

Czy ktos probowal zamrozic surowe ciasto na pierogi i lepic po rozmrozeniu? Da sie?

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

szklanka mąki, odrobina soli, łyzka masła-w mące zrobić otwór, dac tam masło i na to lać wrzątek-ile??? na wyczucie. leję wodę i siekam nożem, żeby się ładnie połączyło, i żeby się nie poparzyć, później zagniatam rękami...ew. dodaję mąki co ważne-ugniecione ciasto trzymam w ciepłym miejscu pod

Ciasto na pierogi. RRRatunku!!!

Robię ciasto na pierogi bez jaj zalewając mąkę wrzątkiem i dziś zalał mi ją mąż w taki sposób, że ciasta starczyłoby na tydzień. C zy ciasto pierogowe można przetrzymać w lodówce lub zamrozić? Nie mam go dziś czym nadziać, by ugotować więcej pierogów. -- Leksykon diet

Re: Ciasto na pierogi. RRRatunku!!!

Zawsze zamrażam niewykorzystaną resztę ciasta na pierogi. Potem odmrażam i krótko wyrabiam z odrobiną świeżej mąki i gotowe.

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

nie lepiej od razu gotowe pierogi zamrozić? trochę pracy zaoszczędzisz, tylko wrzucisz zamrożone pierogi na wrzątek i już. a tak to będziesz musiała czekać na rozmrożenie się ciasta, zagnieść je ponownie i lepić pierogi. więc wydaje mi się, że lepiej te pierogi od razu machnąć i zamrozić. -- http

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Zawsze jak mi zostaje ciasto to wkładam do zamrażarki. Później, jeśli zaistnieje taka potrzeba to wystarczy odpowiednio wcześniej wyjąć ciasto, rozmrozić i robić pierogi. Teraz też zrobiłam trochę więcej ciasto i włożyłam do zamrażarki. Po świętach będzie jak znalazł.

ciasto na pierogi z maszyny do chleba

kupilam maszyne ostatnio bo nie cierpie wyrabiac sama ciasta, mam 12 podstawowych programow; czy ktoryms z nich da sie wyrobic ciasto na pierogi? wystarczy dough wlaczyc na 15 min?

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Zawsze mrożę ciasto pierogowe, jak tylko mi zostaje, później wystarczy wyciągnąć je wieczorem, rano lekko wyrobić podsypując odrobiną mąki i gotowe. Surowe ciasto na pierogi dobrze znosi mrożenie i nic mu się złego nie dzieje. Pozdrawiam :)

Re: ciasto na pierogi

DZięki za rady. Farsz wyszedł mi wspaniały, mniam.... za to ciasto to beton nie do rozwałkowania robione różnymi sposobami. Więc spakowałam się i do mamy pojechałam i moja rodzicielka mnie o,świeciła, że za mało wody dałam, zrobiłam mi ciasto miód i malina :) Pierogi ulepione się mrożą

Re: Ciasto na pierogi

to chyba masz dużą zamrażarkę:) czyli nie natłuszczasz pierogów olejem przed zamrożeniem?

Re: Ciasto na pierogi

Tak samo. Robię jeszcze drożdżowe, z mąki, soli, drożdży i mleka, te pierogi smażę.

Re: Ciasto na pierogi

Ja dodaję do ciasta też olej, ale proporcji ci nie powiem, bo robię wszystko na oko ( mąka, ciepła woda, jajko, olej). Z olejem ciasto się tak nie rozkleja jak bez. Po za tym do gotującej się wody na pierogi też daję kapkę oleju, a do mieszania pierogów , tylko i obowiązkowo drewniana łyżka

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

u nas ciasto zostało zamrożone z powodu braku miejsca w zamrażarce na gotowe pierogi, może autorce też o to chodzi? :) -- Julia,Maksiu i Tatianka:) "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o podręcznikach z poprzedniego roku

Re: ciasto na pierogi

Kurcze, jak ja maglowa kura domowa nie napiszę przepisu to nici z gotowania:P Oto sztandarowy wątek pierogowa z wpisem i pierogami mojego autorstwa wg przepisu na ciasto fettiny fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,95998429.html -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9r

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

skoro pierogi można mrozić, no to chyba i ciasto. chociaż osobiście nie próbowałam. w razie co zrób pierogi ze wszystkiego i zamróź z farszem. albo kup młodej kilka pierogów, co się będziesz chrzanić.. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg każdego dnia rośnie ilość ludzi

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Moja mama tak robi, da sie :) Ale jak dokładnie postępuje z tym ciastem to nie wiem, zobaczę pewnie za parę dni, bo obecnie porcja ciasta jest w zamrażarce i niedługo będą pierogi z makiem :) -- Julia,Maksiu i Tatianka:) "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

już zrobiłam z połowy porcji ciasto. Faktycznie w tym wydaniu pierogi to prościzna. Kudłat zachwycony bo robił z mamusią czary mary i z "maszynki" wychodziły pięknie zlepione pierogi. A jak dostała swój prywatny kawałek ciasta to była w 7-mym niebie. Starsza też zadowolona, bo pierogi jej

Re: Ciasto na pierogi

mąka, olej, sól, wrzątek tylko nie jajko. jajko utwardza i takimi pierogami można potem do przechodniów rzucać. bo nie jeść ;) -- http://www.suwaczek.pl/cache/75d3805ec8.png

Re: Ciasto na pierogi

Zachęcona tym wątkiem zrobiłam wczoraj pierwszy raz w życiu pierogi. Próbowałam użyć wrzątku tak jak tu radzicie, ale to parzy w ręce i musiałam w końcu jednak użyć chłodniejszej wody. Jak sobie z tym radzicie? Pierogi w każdym razie wyszły zjadliwe.

Re: Ciasto na pierogi

Zawsze daje jejko,a nawet dea,w zyciu mi twarde pierogi nie wyszy.Nie wiem co ey robicie.Pierniczki twarde,pierogi twarde,masakra. -- “Gdyby kazdy mial swoja wiare/religie i siedzial z tym w domu dużo mniej byłby wojen i konfliktów“ by ona3010

Re: Ciasto na pierogi

a co zrobić by pierogi się nie sklejały ze sobą? przygotowuję dwa dni wcześniej, czasem tydzień wcześniej a wtedy mrożę, i oczywiście smaruję je całe olejem, ale mimo wszystko się zlepiają:( jak je przygotować tydzień wczesniej, żeby w wigilię nie wyciągnąć z garnka rozgotowanych i posklejanych

ciasto na pierogi

pomoc potrzebna, jutro chcę lepić pierogi sama drugi raz w życiu. Pierwszym razem ciasto mi się nie chciało zlepiać w całość oraz wyszło jakieś tłuste /????/ Dawałam mąki, margaryny i gorącej wody, bez jajka. Dajcie proszę Wasze sposoby na zrobienie dobrego ciasta co sie nie rozgotuje :) No i

Re: Ciasto na pierogi

robilam jak grave, ale potem znalazlam ciasto z maslanka i maka tylko, wiec takei wyprobuje na swieta. bo takei olej, maka i wrzatek juz mi sie znudzilo... -- _________________________ Rzeczy po dzieciach na sprzedaz

Ciasto na pierogi

ruskie, z kapustą i grzybami, jak kto woli:) moja wersja to mąka, olej, wrzątek, a Wasze? co daje jajko w cieście? nie staje się bardziej kruche?

Re: Ciasto na pierogi

pade napisała: > a co zrobić by pierogi się nie sklejały ze sobą? > przygotowuję dwa dni wcześniej, czasem tydzień wcześniej a wtedy mrożę, i oczyw > iście smaruję je całe olejem, ale mimo wszystko się zlepiają:( > jak je przygotować tydzień wczesniej, żeby w wigilię nie wyciągnąć z

Re: Ciasto na pierogi

A, jajko w cieście daje dokładnie to samo co ciepła woda - spełnia rolę "kleju", który łączy składniki. -- "Całujcie mnie wszyscy..." www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&feature=related

Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

Czy te ciasto można mrozić? Bo młoda chce pierogi z kapustą i pieczarkami i nie wiem ile tego farszu na te ciasto, więc wolę zrobić mniej. A tam, kurde, farsz zamrożę jakby co. Ale czy te ciasto w razie czego można zamrozić? -- http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif

Re: Ciasto na pierogi

> moja wersja to mąka, olej, wrzątek, a Wasze? To samo, ale zamiast oleju roztopione masło. > co daje jajko w cieście? nie staje się bardziej kruche? Bardziej sprężyste i ładniejsze w kolorze. Czasem wrzucę jajko, ale przeważnie mi się nie chce.

Re: ciasto na pierogi

jest suche) i podduszasz. Kleisz pierogi, wrzucasz na wrzącą wodę i gotujesz na tak małym ogniu żeby woda ledwo bulgotała, wtedy nie powinny się rozwalić. Zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie spierniczyłam tego dania. -- http://www.suwaczek.pl/cache/af67b4ec84.png Malarstwo mojej mamy (strona

Re: Ciasto na pierogi

Robię dokładnie takie samo, no może z wyjatkiem wody - dodaję letnią zamiast wrzątku, lepiej się takie ciasto wyrabia. Jajko powoduje, że trudno jest po raz drugi zagnieść to samo ciasto, gdy np zostana ścinki i chciałoby się je wykorzystać. To bez jajka mozna zagniatać do woli, nie ma żadnych

Re: Ciasto na pierogi

Ja robię tak, jak Ty. Nie wiem, o co chodzi z jajkiem, ale ostatnio, jak się teściowa dowiedziała, że ciasto jest bez jajka (ona robi farsz, a my ciasto i robociznę), to mówi: nie mów tacie. Teść od lat nie ma pojęcia, że tego jajka nie ma:-D Znaczy coś jest na rzeczy. -- Kura podchodzi do stołu

Re: Ciasto na pierogi

po jednej sztuce wkładam do woreczka i mrożę. Dopiero jak zamarzną, to wszystkie daję do jednego worka i wtedy już się nie sklejają. Próbowałam na różne sposoby i ten może jest odrobinkę bardziej czasochłonny, ale najlepszy. Kiedyś również smarowałam olejem, ale to kiepski sposób. -- Klara (26.01.2

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

Samego ciasta nigdy nie nie mroziłam, bo i po co? Natomiast pierogi tak. Mojej Miśce takie ciasto zagniatam jak nam się ciastolina skończy :D -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg

Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

Dodaj samo żółtko, bez białka i wyrób ponownie. Ja nie dodaję białka, tylko samo żółtko do ciasta. Powodzenia z tymi pierogami, a jakie nadzienie?

Re: ciasto na pierogi

ciasto na pierogi robi sie na wyczucie, kolego:) Maka..ciepla woda..cale jajko albo 3..zalezy od ilosci ciasta. A wyrabiasz najpierw widelcem...potem reka...pomalutku...Dopoki ciasto jest cieple i kleiste...ale nie za bardzo lepkie, to mozesz je potem fajnie rozwalkowac..:) Nie dodaje od 30 lat ani

Re: ciasto na pierogi

guzik prawda ciasto na pierogi zaparzam wrzącą wodą daję tylko wode, mąkę i szczyptę soli zarabiam nozem zostawiam żeby odpoczęło wałkuję na listeczek pierogi są pyszne, delikatne -- Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i

ciasto na pierogi

Proszę o podpowiedź co robię nie tak. Wyrabiałem ciasto na pierogi.3 szklanki mąki-sól-dwie łyżki oleju-żółtko gorąca woda(szklanka) Po zamieszaniu ciasta i odczekaniu nastąpiło wałkowanie i tu porażka. Ciasto jakieś elastyczne i b.ciężko było go rozwałkować. Co robiłem nie tak?czego za dużo

Re: ciasto na pierogi

Moja babcia robiła właśnie takie ciasto: ciepła (nie gorąca) woda i mąka. Cienko wałkowała i wychodziły jej mięciutkie, delikatne pierogi. Nie dodawała jajek, soli, oleju, ziemniaków. Ale najlepsze wg mnie ciasto na pierogi jest według przepisu mojej mamy: Ciasto: 600 g mąki tortowej 250 ml

Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

Uzylas zlej mąki - tortowa, obok krupczatki, jest najgorsza z mozliwych mąk do ciasta na pierogi, bo jest slaba (ma malo wiążącego ciasto ściśle białka). Przykryj ciasto sciereczką i daj mu odpocząć, a potem wyrob ponownie - bedzie lepiej, choc nie idealnie. Mozesz tez dodac wiecej wody, pare lyzek

Re: pierogi owocowe z ciasta drożdżowego

inaczej ciezko jest oddac istote, czyli wnetrze pieroga, inaczej sie tego po prostu nie da zrobic. kula ciasta wpadla mi do glowy po napisaniu przepisu, niestety, kula zawiera wiele literowek. ale odzywialam sie pierogami z truskawkami caly weekend, od piatku do niedzieli. Tylko dosypywalam maki

Re: ciasto na pierogi - proszę o przepis

mąka gorąca woda pół margaryny sól margarynę rozkruszyć z mąką zalać gorąca woda i powoli zagnieść, tak robi ciasto moja teściowa i ja już tez - ciasto zawsze miękkie pierogi nie pękają podczas robienie a jak się je odgrzewa to smakują jak świeże Pozdrawiam -- Joanna oraz Kacper(07

Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

Ja polskie pierogi robie z polskich przepisow 350 g maki na 125 ml cieplej wody, szczypta soli i 1 jajko. Make mieszam z sola dodaje jajko i wode. Ciasto jest elastyczne, nic sie nie rozkleja podczas gotowania i nie jest zbyt twarde.

Re: ciasto na pierogi - proszę o przepis

mi tez takie recznie ugniatane nie wychodzą, moja mama mi mówiła, że ciasto pierogowe trzeba jak najdłużej wyrabiać, ale ja się poddałam i robię mikserem, te: mojewypiekiprint.blogspot.com/2010/02/pierogi-ruskie.html zawsze mi wychodzą, do tego są właśnie takie w sam raz, nie za twarde, ale i nie

Re: pierogi owocowe z ciasta drożdżowego

polowki pieroga. Gratuluje pomyslu na niebanalne zdjecie. ♥♥♥♥♥

Re: pierogi owocowe z ciasta drożdżowego

fajny pomysl, trzeba wyprobowac. Bo to ciasto zawsze jadlam ze slodkimi, ale ono jest takie fajne i delikatne i sie pewnie na soczewiczaki nadaje. A kolezanka, ktora jadla owocowe, podpowiada mi, ze moznaby te pierogi lekko przysmazyc. zamiast gotowania, ciasto wtedy nabierze szybko objetosci

Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

? Dalej ugniatać? Czy próbować już lepijć pierogi? Tylko jak jeśli się lepić do siebie nie chce?:/ Proszę o pomoc

Re: ciasto na pierogi

za cienkie i się rozłaziło. Zdaje się, że nie zaszkodzi mu, jak po zrobieniu sobie odpocznie pod przykryciem jakieś pół godziny i dopiero potem zabierzesz się za lepienie pierogów. Te pół godziny chyba pozwala kwaśnej maślance zrobić jakieś czary z glutenem z mąki. -- Koty. Koty są miłe.

Ciasto na pierogi/uszka

, radzę ciasto wyrabiać "na raty", czyli wyrobić podaną ilość - rozgnieść i nadziać i dopiero wyrobić kolejną porcję ciasta. Ciasto szybko się zsycha i z takiego świeżo wyrobionego łatwiej się lepi pierogi/uszka. Dodatkowo mogę podać swój patent na porcjowanie ciasta. Nie używam żadnych szklanek

pierogi owocowe z ciastem drożdżowym

ludzie, póki są truskawki, a potem inne owoce i do tego upał, piergujcie, pierogujcie, pierogujcie. To moje podejście do życia. Chętnie podam przepis, jak ktoś jescze nie zna, na pierogi owocowe z ciastem drożsżowym, które to pierogi, porządnie wyrosnąwszy, lekko syczą po wyjęciu z wody. A smakują

Re: Ciasto na pierogi w maszynie do chleba

. Nastawiam na program mieszania i wyrabiam aż ciasto uformuje się kulę. Wyłączam program, wyjmuję kulę (nic nie zostaje na brzegach foremki) wałkuję i wycinam pierogi. Wychodzi ich całkiem sporo. -- ------ Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.

Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami

Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasto na pierogi

Zdjęcia - ciasto na pierogi