Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

puszysty sernik

,pomaranczowa , pokrojone w kostke brzoskwinie lub rodzynki lub nic) 7 ubitych bialek Zmiksowac cukier z zoltkami, dodajac budyc, waniliowy, mleko. Dodac twarog , olej i bakalie. Na koncu ubita paine z bialek wmieszac lyzka. (Masa wychodzi bardzo rzadka) Mase wylac na uprzednio wyrobione ciasto polkruche. Piec jak

Re: piana na ciescie - problem

min) i potem starte na tarce na piane z bialek. Ja zawsze tre tyle ciasta, aby troche bylo widac piane.

puszysty sernik

Zebys nie musiala szukac to kopiuje to co umiescilam w watku pieczystym:) Porcja ciasta polkruchego 3 szklanki mleka (ja daje 2,5) 1 szklanka cukru (mozna mniej) 7 zoltek 2 budynie smietankowe bez cukru (moze byc waniliowy) 2 cukry waniliowe 1 wiadoerko 1 kg sera twarogowego mielknego, najlepej

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

do chleba czy bulek najlepiej jak maka ma co najmnie 11 % bialek do ciast np. bab jeszcze wiecej 14-15%.

Re: Babka piaskowa - zakalec problem

No wlasnie teraz zauwazylem, ze 1 lyzeczke proszku dalas. Standardowo sie daje 1 lyzeczke na 100-120g maki, wiec 2 bylyby optymalniejsze. Co nie oznacza oczywiscie, ze nie zrobisz funciakowca bez proszku. Wtedy jednak rezultat zalezy w duzej mierze od porzadnego ubicia bialek i twardego (nie

nastepnym razem

jesli bedziesz miala nadmiar bialek i ochote na tort bardzo, ale to bardzo goraco polecam niemiecki tort o kretynskiej nazwie - mianowicie tort agnes bernauer z grubsza sklada sie on z kilku cienkich platow bezowych z migdalami przelozonych maslanym kremem kawowym. jest naprawde pyszny. na

Re: Co i jak z gotowego ciasta francuskiego?

W Krakowie nazywa sie Napoleon nie Napoleonka nadziewane piana z bialek przewaznie rozowa 2 razy wyzszy od Kremowki. Kremowka jest z zoltym kremem budyniowym z maslem, Karpatka jest wielkosci kremowki jest z bialym kremem ciasto falowane o ile sie nie myle ptysiowe i.Ptysie sa okragle wysokie w

Re: serowe amerykańskie placki

dodanie bialek zawsze powoduje ze ciasto staje sie bardziej puszyste

Re: pleśniak z truskawkami...

znam to ciasto od co najmniej 40 lat, robie tez postaram sie w nastepnych dniach upiec i pokazac jak wyglada piana z bialek na tym ciescie

Re: tort bezowy :)

piekarnik mam do bani, ciasta w nim pieczone sa przypalone od strony tylnej scianki, a biale od strony drzwiczek( to efekt popsutego zamykania). To co nie ma szans sie to udac w prodizu? zostalo mi sporo bialek z pieczenia paczkow, mialam nadzieje ze zuzyje je na beze wlasnie -- > Zamiast

ciasto/zagadka

witam i licze na pomoc! rozpoznaje ktos? otoz zapisalam na urlopie przepis na pyszne ciasto z owocami, tylko niedokladnie i mi nie wychodzi. ciasto jest klasyczne ucierane (kostka masla, szklanka cukru, 5jaj, 2 szklanki maki, 2 1/2 lyzeczki proszku). tylko na owoce - a pod druga warstwe ciasta

ciasto/przepis/zagadka

rozpoznaje ktos? otoz zapisalam na urlopie przepis na pyszne ciasto z owocami, tylko niedokladnie i mi nie wychodzi. ciasto jest klasyczne ucierane (kostka masla, szklanka cukru, 5jaj, 2 szklanki maki, 2 1/2 lyzeczki proszku). tylko na owoce - a pod druga warstwe ciasta - daje sie krem z budyniu i

Re: Pracusiowanie!!!

Dzisiaj bylam kreatywna, po wczorajszym rekonesansie po miescie dzisiaj sprzatalam. obiad gotowalam na 2 dni i upieklam ciasto jablkowe z sosem vaniliwym i kruszonka i jeszcze ta piane z bialek ubilam i zmieszalam z mielonymi migdalami i posmarowalam na wierzchu ciasta na razie wyglada ladnie jak

ciasto z owocami/zagadka

witam i licze na pomoc! rozpoznaje ktos? otoz zapisalam na urlopie przepis na pyszne ciasto z owocami, tylko niedokladnie i mi nie wychodzi. ciasto jest klasyczne ucierane (kostka masla, szklanka cukru, 5jaj, 2 szklanki maki, 2 1/2 lyzeczki proszku). tylko na owoce - a pod druga warstwe ciasta

Re: Niedrogie, a efektowane ciasto- poradżcie, ja

skubaniec/plesniak, nie wiem pod jakimi nazwami jeszcze wystepuje ciasto kruche, czesc z kakao, dzem owocowy - najsmaczniejsze czarne porzeczki, warstwa bialek chyba kazdy zna to ciacho -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Sernik - wyrósł, popękał:( Dlaczego???

Polski sernik, czyli taki, do ktorego ubija sie piane z bialek, to inne ciasto, niz sernik amerykanski. Wlasnie przez te piane z bialek. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Jabłecznik, ale bez śmietany i na wąskiej bla

. na koniec mieszam wszystko z ubita piana z bialek, wylewam na blache cale ciasto i na wierzch wykladam owoce. w piekarniku, podczas rosniecia ciasto ladnie przykrywa owoce i wychodzi pyszny placek. w keksowce moze wylalabym polowe ciasta, wylozyla polowe owocow, potem reszte ciasta i znow owoce

Re: Co można zrobić z 6 żółtkami?

Zoltka moga lezec w lodowce po oddzieleniu od bialek naprawde bardzo krotko. Czym predzej wykorzystaj je do ciasta, na makaron, zrob jajecznice lub omlet z samych zoltek lub zamroz, ale tez na krotko. Tu jest watek o mrozeniu KLIK .

zoltka

Te przepisy sa prawie identyczne. Spotykalam przepisy z wieksza iloscia bialek, albo cukru. Czas pieczenia tez byl rozny - czasem ponad godzine i forme wstawialo sie do zimnego pieca. Czyli w roznych wariantach AF wychodzi co jest dobra wiadomoscia Ja dalam make Whole Wheat Pastry flour, bo

Re: desery z min. iloscia weglowodanow

jablko pieczone, panna cotta na maslance/jogurcie, ciasto na otrebach (na moich wypiekach), musy owocowe usztywnione piana z bialek/zelatyna, mus z ciemnej czeko, domowe kisiele, owoce pod orzechowa kruszonka z platkami owsianymi

Re: A może by tak wątek kulinarny III

koniec dodajemy ubita piane z bialek, delikatnie mieszajac. 2. Ciasto przelac do wysmarowanej tluszczem , obsypanej maka formy na babke i przygotowany dzem "powtykac" w ciasto widelcem. 3. Piec w nagrzanym piekarniku - 175 -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Kuchnia sybaryty - zjeść smacznie i nie urobi

Po Swietach mialam pewien niedosyt slodkosci (skutki solidarnosci z Kicurem - diabetykiem) i mnie ponioslo. Mialam na balkonie cebrzyk pelen orzechow a w zamrazarce sloik bialek z ktorych zoltka pozarlam w charakterze...koglu -moglu . W czwartek jeta niemal morderczym szalem porabalam przy uzyciu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

koniec dodajemy ubita piane z bialek, delikatnie mieszajac. 2. Ciasto przelac do wysmarowanej tluszczem , obsypanej maka formy na babke i przygotowany dzem "powtykac" w ciasto widelcem. 3. Piec w nagrzanym piekarniku - 175 -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: dziendobry w lutym

odpoczywam, bo maluch uskutecznia popoludniowa dzremke, rodzice poszli sie rozerwac. usciskalam malucha i przekazalam pozdrowienia od cioci Lusi. mialam nielada przygode w piatek, podczas kiedy mieszlam ciasto na sernik zapomnialam dodac ubita piane z bialek. ciasto zdazylam juz wylac na ser i

Re: Macie jakiś przepis na szybkie ciasto z owoca

bialek, stopniowo dodawac cukier, kolejno zoltka. Przerwac miksowanie i stopniowo dodawac make, mieszac lyzka !!! Wylac ciasto na posmarowana maslem forme, posypac jablkami posypanymi wczesniej cynamonem i cukrem waniliowym. Piec 25 min w 170 stopniach bez otwierania piekarnika, po upieczeniu zostawic na

Re: Czy Wasze dzieci spędzają czas w swoich pokoj

konkretna, a nie jakies mrukniecie. Cwicze w zwiazku z tym podzielnosc uwagi, choc zdarza mi sie krecac np ciasto, ze wsypie cukru, powinnam dodac do niego zoltka, rozdzielajac jajka dziecie mnie zagada i koncze majac czesc bialek w cukrze. -- http://lb4f.lilypie.com/jXZyp1.png

Angel Food Cake czyli tort dla aniolow i nie tylko

zachecilam, oto przepis: * 1 cup maki tortowej * 3/4 cup mialkiego cukru * 1 1/2 cups bialek ( z okolo 9-12 jajek) * 1 1/2 lyzeczki cream of tartar * 1 lyzeczka esencji waniliowej * 1/4 lyzeczki soli * 3/4 cukru ******************* Ciasto jest calkiem proste ale trzeba spelnic pare niezbednych

Re: pleśniak z truskawkami...

tak na marginesie... to czy warstwa bezowa utrzyma sie do dnia nastepnego zalezy w duzym stopniu od sposobu przechowywania i wilgotnosci pomieszczenia w ktorym sie to ciasto przechowuje... Mozna miec doswiadczenie i 50-letnie, ale niewlasciwie (nieodpowiednio do wilgotnosci) przechowywac. Raz

Re: osobiscie nie polecam...

wyszedl straaszny zakalec, a raczej ciasta wychodza mi zawsze :/ Powinnac poszukac maki bezglutenowej. Jest jeszcze pezpepis na ciasto z bialek i mielonych migdalow: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90797001,90987047.html

Re: Robot do kuchni

tani, ok, ale za mala moc, b. malo funkcji. gdzie np ubijanie bialek i smietany, czy ugniatanie ciasta. o tym, zeby zmiksowac gotujaca sie zupe w garnku czy wrzacy sos nawet nie wspomne. -- Gone

jakiś sprawdzony przepis na ciasto pochrustowe

z samymi białkami??? Ja znam to: anka-w-kuchni.blog.onet.pl/Ciasto-z-bialek,2,ID98827868,n ale już mi się znudziło.Może znacie inne?

Re: kuchennie...przebilam wszystkich.

mearuless napisała: > no to tak: > nie mialam smietany wiec wlalam mleko. > piana z bialek sie ewie wylala jak mi podawala wiec... > no i chyba troche przecukrzylam..." no to miało święte prawo się nie udać, to ciasto :D:D:D:D -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: ciastem czestuje

- ja dzis nie dawalam z bialek piana z 1,5 szkl cukru to wszystko wymieszac rekami ale nie ugniatac na kule tylko rozcierac na kluski i proszek Nie za dlugo , ma byc luzna pol sypka konsystencja wiekszosc tego ciasta kruszonki wrzucasz na blaszke, potem polozylam jablka ( mozna potem to samo ze

Re: gofry-szybka porada

ciasto bardziej geste. nie moze sie wylewac z formy a jednoczesnie musi wypelnic calosc. ja robie z piana z bialek i cukrem waniliowym. aa i nie wiem jak inni ale ja po kilkunastu sekundach od zamkniecia puszczam klips zamykajacy, zeby wyszla para i znowu zamykam

Re: Babka wielkanocna i mazurek

, zeby nie bylo za kwasne). mase wylozyc na spod mazurka, przykryc piana ubita z bialek i cukru pudru, udekorowac polowkami orzechow, piec 30 min. w temp. 180 stopni. i jeszcze kruchy spod do mazurka: 150 g masla 250 g maki krupczatki (albo zwyklej) 3 zoltka 1 cale jajko maslo posiekac z maka, dodac

Re: Do mam piekących ciasta

To ciasto makowe. Mak, maka, cukier i 10 bialek. -- mój suwaczek mój suwaczek

Re: Czego foro nie lubi

A czym jest cream of tartar jesli nie drozsza "odmiana" proszku? To kwasny winian potasu. Stabilizuje bialka, zastepuje proszek (zmieszany z soda). Nastala na niego moda, wiec jest w przepisach. Jestem chemikiem, w kuchni uzywam go od lat wlasnie do bialek. Polecam tez do ciasta

Re: Różnica w cenie KitchenAid...

Cena przesylki moze wynika tez z tego ze robot jest bardzo ciezki? Ja z mojego jestem bardzo zadowolona, wczesniej mialam tylko mikser reczny wiec to byla dla mnie duza zmiana ze on miksuje a ja moge robic cos innego :-) Uzywam glownie do ciast, do ubijania piany z bialek, i tez do purée z

Re: makowiec

oczywiscie skorzystalam na roznorodnosci kuchni i pieca :) obu siostr ubita piana z bialek dodaje mu puszystosci a ciasto jest kropka (ziarnkiem maku) w temacie tego makowca blacha: 35x25x6cm

Re: 2 pytania

maria421 napisala: "Na wszelki wypadek utrzyj same zoltka z cukrem i osobno ubij piane z bialek. Nigdy nie zaszkodzi, babka bedzie przez to bardziej puszysta. " W wersji "dla leniwych" ubija się całe jaja z cukrem:) Żeby tylko Jurek wpadł na to, że białko ubite, dodawane do

Re: czy mozna dac mniej cukru?

szklanka to dla mnie za duzo :) Czy nie zmini to konsystencji ciasta? Moze dac mniej bialek lub wiecej maki? Doradzcie :)

Re: surowa czarna porzeczka do ciasta

tak tak i jeszcze raz tak najsmaczniejsze polaczenie moim zdaniem to kruche ciasto, maloslodkie, porzeczki i na to zapieczona mocno slodka piana z bialek -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: pleśniak z truskawkami...

blache - mozna tez normalnie nakladac/nalepiac na blache bez walkowania na ciasto wylozyc owoce: jablka tarte, truskawki, czarne jagody, nawet owoce ze sloika... na owoce nalozyc piane , ubita z bialek z 1 szklanka cukru i paczka kisielu np czy maka kartoflana czy np budyniem smietankowym na piane

Re: Optymistycznie proszę

Optymistycznie,no to prosze: - euro 4,24 - akcje z malymi spadkami - srednia dobra - koty wreszcie przywykly do jednej kuwety,jedza z jednej miski - ile to mniej pracy ))) - ciasto cytrynowe pod pierzynka z bialek wyszlo jak marzenie a nie pieklam go od lat - za oknem snieg i slonce,mroz 15 stopni

Re: pleśniak z truskawkami...

ja niczym nie chcialam odwrócic uwagi ciasto to robiłam drugi raz i to jest zdjęcie z dnia nastepnego przepis zaczerpnełam stąd i jak widać tam równiez piana jest na swoim miejscu kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/05/plesniak-z-rabarbarem.html a poza tym Tralalumpek o spadającej kruszonce to Ty

makowiec

ukrecic mase i dodawac po troche maku. Dodac aromat, bakalie. Z bialek ubic piane i dodac do masy, oczywiscie wymieszac :) po czym wylac na ciasto: Z maki, tluszczu, wody i 2 zoltek zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci. Jedna polowe wylozyc na blache (cienko rozwalkowana) - troche wylozyc brzegi

Re: tiramisu - proporcje jajek i serka

Ja robie wg mojego spawrzdonego przepisu cucinissima.wordpress.com/2010/08/28/czas-na-cos-slodkiego-tiramisu/ Ostatnio tym samym kremem przelozylam okragly biszkopt, zeby robic tort (sukces pelen, kroilo sie elegancko, ciasto trzymalo ksztat). W tej masie chodzi najbardziej o to, zeby nie byla zbyt

plesniak

ja pod ta nazwa znam ciasto: kruche, na to dzem, powidla bub owoce, na to piana z bialek i na to troche pokruszonego ciasta. a plesniak bo ta piana po upieczeniu wyglada jak plesn.

tajemnicze ciasto

Jadlam na swietach w Polsce pyszne ciasto- spod kruchy na to dzem, potem mase jakis bakalii(zapomnialam jakie-sklejone jakby masa moze z bialek,cytryny i orzechow?) Bylo super. Kochani, znacie przepis na cos takiego- chcialabym to zrobic jako mazurek?

Re: Przygotowanie do Swiat

Schab juz w marynacie,piersi indycze w zamrazarce,zamowione :pieczen cieleca ,biala kielbasa No i ZUR i pasztet juz upieczony ))))) Zawsze pieke duzo miesa , tak aby zostalo do spozycia na zimno - nie kupije wtedy wedlin. Pieczenie ciast zaczne w piatek.bedzie ambasador,sernik,piernik i buleczka z

zapomnialam o cukrze w ubitych bialkach

brzoskwiń, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru i zapomnialam dodac cukier do bialek i boje sie ze ciasto bedzie niedobre.Mam się czym martwić? Ciasto w piecu jutro mąż zabiera je do pracy

Re: Drugie urodzin przepis na tort

drobnej tarce jarzynowej) szczypta mielonych gozdzikow 1/2 lyzeczki cynamonu 300 g mielonych orzechow laskowych 80 g maki 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia 6 bialek ubitych na sztywna piane polewa: 2 bialka (zimne) 2 lyzki soku z cytryny 450 g cukru pudru ciasto zoltka ubic z cukrem i sola, az powstanie

Re: jak zrobić biszkopt?

na srednia tortownice: 8 zoltek ubic miserem "na bialo" ze szklanka drobnego cukru.W osobnym naczyniu ubic na sztywna piane bialka z tych 8 jajek dodajac szczypte soli. Do ubitych zoltek przesiac 1.5 szklanki maki,przezyc tez ubita piane z bialek.Wymieszac a wlasciwie delikatnie

Re: Sposob pieczenia?

www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_25716.htm Zakupilam w/w i tak wykombinowalam ,ze nie tylko do pizzy sie nadaja czasem sa ciasta ,ze trzeba piec trzy lub cztery cienkie ciasta . A poniewaz raczkuje w moim elektryku to pytam , ale ja przez 30 lat pieklam tylko w gazowym . Niby podobnie

Re: Bialko z jajka ..

ameryki nie odkryje , ale: dodaje do omeletow kotletow mielonych jak trzeba zalac tarte to tez no i ciasto anielskie mozna:) - jak biszkopt, tylko z samych bialek takie ciasto jest bardzo lekkie, nadaje sie do jedzenia solo, do deserow, i doskonale sie mrozi rowniez -- Inny Swiat - Zespół

Keks makowy z jabłkami

2 szklanki maku gotujemy i mielimy. 4 żołtka ucieramy ze szklanka cukru, dodajemy 12 dag masla, 2 utarte jabłka, 4 łyzki grysiku, ww mak, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynek (ja dalam zurawine), 2 jabłka pokrojone w kostke i piane z 4 bialek. Pieczemy niecala godzine w 190 st. Uwaga

Re: Sliwkowe z pianka:)

Ten przepis jest doskonaly.Zanim polozysz na nim sliwki mozesz posypac ciasto bulka tarta albo zmielonymi migdalami.Piane z bialek mozna wymieszac tez z mala iloscia migdalow.Jezeli ktos lubi wiorki kokosowe to moze je rowniez dodac do piany z bialek.Ten przepis nadaje sie rowniez do czerwonych

makowe ciasto z białek

przepis od Dorotus. dobry sposób na zużycie białek. mojewypieki.blox.pl/2007/05/Ciasto-makowe-z-bialek.html ,,Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić) 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki zimnego stopionego masła 1 łyżeczka

Zoltka do kruchego ciasta

Macie moze jakis sposob na ugotowanie zoltek ale smaych bez bialek potrzebuje? je do kruchego ciasta a wolalabym miec bialka surowe niz ugotowane.

Re: nareszcie znalazlam moj ulubiony deserek!!! c

Koniec uderzeniowki (po siedmiu dniach) i dzis zrobilam sobie to ciasto z rabarbarem. Z radochy zapomnialam proszku do pieczenia dodac :-) Pewnie jutro moja waga pokaze mi okropny efekt, ze rzucialam sie na to ciasto :-) Acha! W przepisie jest napisane, ze 3 jajka,a pozniej trzeba jeszcze piane

Re: dobra gofrownica

szklanki maki 2 szklanki mleka 1 lyzka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, zoltka oddzielone od bialek Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano

Re: Ja znowu pytam!

. Pierwszy raz slysze o pianie z bialek do drozdzowego ciasta. Tamaryszku, jesli masz mozliwosc to moze zainwestuj w nowy mikser? Byle mial najmniej te 300 a idealnie 500W :) -- Twój 1% dla zwierzaków! Jest sobie Kot Kocia Kasa Zapomogowa

Re: szarlotka- co zamiast bułki tartej???

> Potrzebuje, jesli jablka sa 'sokowe'. Wtedy zamiast szarotki na > kruchym spodziej wyjdzie jej zakalec na kapciu. ___________-- Ja robie ciasto kruche na samych zoltkach, a do startych surowych jablek dodaje lyzke kaszy mannej i ukrecona piane z pozostalych bialek z cukrem. Szarlotka

Re: Wielkanocne/paschalne przeboje kulinarne

Mama mi fikusna forme silikonowa przeslala na szesc jajek z wytloczonymi wzorami. Mam zamiar zrobic ciasto na babke muslinowa i powlewac do tych foremek. Zobaczymy co wyjdzie :-) Bede robic tez jak co roku mazurka orzechowego (ciasto z orzechow wloskich i bialek), ktory moim tubylcom bardzo

Re: Wielkanocne wypieki...

To ja poprosze o przepis na jogurtowy sernik! A oto przepis na mazurek orzechowy: Skladniki: -0,5 kg orzechow wloskich zmielonych -30dag cukru pudru -12 bialek (tak wiem :-P potem robie przez tydzien duzo tart i innych kruchych ;-) ale moze mas zprzepis gdzie do ciasta potrzebne same zoltka i wtedy

Re: w przepisie NIE ma drozdzy .... czy na pewno?

Filolog piecze lepiej od mnie :) ale po przedyskutowaniu sprawy dochodzimy do wniosku, ze moze jednak nie ma sensu dawac drozdzy jak jest tak malo maki, ze proszek do pieczenia wydaje sie tutaj bardziej uzasadniony. Czyli wogole wyszloby na to, ze dodawanie drozdzy nie spowodowalo rosniecia ciasta

Re: Optymistycznie proszę

drewniana,dodajemy 2,5 dkg masla ciagle mieszajac dodajemy 2 zoltka. Z bialek robimy piane dodajac 10 dkg cukru / piszac cukier mam na myslu krysztal /. Krem wlewamy na upieczone ciast,piane na krem.piec okolo 30 minut w temp.150 stopni. Przepis jak widac jest bez proszku do pieczenia.Jesli chcesz go piec

Re: maka kokosowa - omlet

. usmazlam i tez wyrosl wiec jest na okolo 1-1.5 cm wysokosci - miejscami troche wiecej. troche pod pokrywka smazylam zeby szybciej sie na gorze scial zebym mogla go szybciej na druga strone przelozyc. chyba przez to ze byla najpier ubita piana z bialek jest jakby troche bardziej delikatny w konsystencji

co z 10 zoltek?

mam taki zapas cholesterolu wcielonego w lodowce. Co z tego? jakies ciasto bez bialek?

Re: gofry

przepis prosze bardzo:) 2 szklanki maki 2 szklanki mleka 1 lyzka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, zoltka oddzielone od bialek Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z

Re: Tort bezowo-kawowy.....

Alez on musi byc pyszny! Krem mowi za siebie! Mam podobny przepis gdzies na kawowe ciasto z bezy, tylko tam sa migdaly mielone w bezie i krem nieco inny, bardziej skomplikowany, wiec skusze sie na Twoj przepis, tylko musze bialek uzbierac:-)

Naleśniki z serem

Dzisiaj zrobie te nalesniczki, to dodanie ubitej piany z bialek na koncu przygotowania ciasta mnie zainspirowalo, zobaczymy czy to dobry pomysl:)

Niby zwykla wu-zetka, a jednak

trudno ja zrobic bo roznice w przepisach sa kolosalne. W jednych nakazuja roztopic margaryne, w drugich ucierac maslo z cukrem, a w jeszcze innych do ciasta dodac kilkanascie lyzek mleka. Pogubilam sie calkowiecie, ktory przepis wybrac? I mam jeszcze taki gdzie dodaje sie dwie lyzki maki

Re: Ciasto na urodzinki do przedszkola

do pieczenia 6 bialek ubitych na sztywna piane polewa: 2 bialka (zimne) 2 lyzki soku z cytryny 450 g cukru pudru ciasto zoltka ubic z cukrem i sola, az powstanie jasna masa. sok i skorke z cytryny/limetki, marchewki, przyprawy, orzechy wmieszac w mase. make przesiac z proszkiem do pieczenia i

Re: Wystrzałowe menu karnawałowe

Dietetyczny to bylby suflet z bialek na slodziku :) I paskudny :) Ono z pewnoscia jest dietetyczniejsze niz standardowy domowy wypiek - ma mniej wegli i tluszczu. Owszem, w migdalach jest olej (ok. 50% wagi), tluszcz jest w zoltkach, ale zasadnicza trescia ciasta sa owoce o niskim IG. Na moje

Re: 2 pytania

jureek napisał: > Gotować lubię, ale jeszcze nigdy nie piekłem ciasta, a naszła mnie właśnie ocho > ta na babkę piaskową. Znalazłem przepisy, ale 2 rzeczy w tych przepisach są dla > mnie niejasne. Pomożecie? Pomozemy! > Pytanie nr 1: Co to znaczy, utrzeć 4 jajka z cukrem? Utrzeć

pytanie kulinarne

moze, ktoras z Pan mi pomoze... mam forme na 12 muffinek i czy da sie ja wykorzystac do upieczenia 12 ciastek kruchych z owocami? tzn. mam przepis na ciasto kruche, podpieczone, potem dzem, piana z bialek, mrozone owoce i kruszonka. ale to sie zle kroi i dlatego chcialam od razu miec 12 gotowych

Re: "papierowe" bezy ..... why?, dlaczego?, perke

Wiem, ze jest przepis z wykorzystaniem syropu, ale ja nigdy tak nie robilam. Imo zbedna fatyga. Ja robie tak: Dwa razy cukru co bialek (wagowo, nie objetosciowo), wliczajac w wage cukru cukier waniliowy, lyzeczka soku cytrynowego na piec bialek, maki kartoflanej na oko - naprawde nie wiem, ile

Re: Przedswiateczne szalenstwo

ubita piane z bialek. Cukier wanilowy, bulke tarta, aromat migdalowy, bakalie, Keksowke wykladam papierem. wlewam mase, pieke dosc krotko 30 min, w 160-180 stopniach. Sprawdzam patyczkiem, jak suchy, koniec pieczenia. Koniec. Jest to ciasto dla osob wielbiacych mak, tak jak my, najlepsze na swiecie

Re: ciasto pomaranczowe - zakalec

, utarte na krem przed dodaniem reszty skladnikow. Podoba mi sie wasza propozycja z dodaniem osobno piany z bialek... moze to pozwoli ciastu urosnac troche. pozdrawiam iwona

czym zastapic mielone migdaly w ciescie?

Prosze o pomoc :) Chcialam zrobic ciasto z bialek : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90797001,90797001.html i zapomnialam kupic mielonych migdalow :/ Bialka juz rozmrozone, do sklepu nie mam jak teraz wyskoczyc. Stad wiec pytanie - czym moge zastapic te nieszczesne migdaly? Czy zwykla maka bedzie ok?

Re: Kenwood Chef Fixed Stand Mixer.

•800 watów. •4,6 litra rozmiar miseczki. •Miesci 2,72 kg calkowitej masy ciasta •miesci 12 białek •Szybkosci 1,2,3,4,5,6, plus szybkosc pulsacyjna (mikro kontrolą procesora). •Hak do ciasta. •Ubiejak do bialek •Miske można myć w zmywarce •narzędziem K

Re: pyszne ciasto Pleśniak

To ja mam pytanie natury technicznej. Jakim cudem to ciasto wychodzi bez wczesniejszego podpiekania spodu? Jakos nie umiem sobie wyobrazic, zeby surowe ciasto posmarowac dzemem, posypac wartswa surowego ciasta, calosc przykryc piana z bialek i kolejna warstwa surowego ciasta i ze to ma sie udac

Re: Do mam piekących ciasta

ja bym piekla wg przepisu.To lekkie ciasto(tyle bialek), po przekrojeniu bedzie inne niz upieczone w calosci, tj w 2 czesciach. -- -------------------------------------------------------------- Jędza zjadła księdza, krew wypiła, tylko kości zostawiła

Re: skaza białkowa- co upiec?

bialko kurze moga je jesc. Wtedy mozesz uzyc ich jako zamiennika, aczkolwiek cokolwiek upi.....we one sa - np oddzielenie 30 bialek od zołtek Zamiennik - 5-6 jajek przepiorczych to jeno kurze No i maja malo bialka - wiec biszkopt cokolwiek trudnym ciastem jest. Ale np babka ucierana na oleju

moj przepis

z 2 zoltek i 5 lyzek maki(czubatych) i pol szklanki wody robie hgeste ciasto, scieram na tarce 3,4 jablka, z 3 bialek ubijam piane. z piana ciasto mieszam dopiero tuz przed smazeniem(dobieram po lyzce piany) JAK jajka sa male to biore 3:) wychodza delikatne i puchate, ciasto troche sole

Re: kulinarne dylematy... POZABIJAM WAS

a ja uparcie polecam ten sernik z serka homo: tutaj on jests. na spod idzie ciast, potem serek z budyniem, jajkami etc,potem brzoskwinie, potem piana z bialek i znowu ciasto. to najlepszy sernik jaki jadlam..

Jabłecznik z kruszonką

Tak to swietny przepis,znam go.Moja rada-druga czesc ciasta prawie zamrazam w zamrazalniku i tre na tartce na o duzych otworkach,szybcieji tez fajnie wychodzi.Natomiast do piany z bialek mozna dodac kisiel(do wyboru smak)Pozdrawiam.

Re: ile jajek tygodniowo jecie?

dziennie u mnie wychodzi od 2 do 4 jajek, czasem ani jednego bo akurat tak wyjdzie, z tym ze ja uzywam tylko bialek, cale jajko z zoltkiem daje tylko do chlebka ktorego nie robie codziennie, czesciej otreby spozywam w owsiance, kotletach, plackach, czy w jeszcze innej postaci, ciast nie pieke

szklank zoltek i makielki

Witam, Bede piekla ciast do kotrego zuzyje szklanke bialek - nie wiem ile to bedzie 5 czy 6??? Jak moge wykorzystac potem pozostale zoltka??? Co to sa makielki? Dziekuje.

Re: Maslo zamiast oleju

tworzenie tych wiązań. Dlatego ciasta z plynnym tluszczem bardziej się kruszą, dają wrazenie wilgotnosci podczas jedzenia oraz dluzej zachowują świeżość, za to - o ile nie napowietrzysz bialek/jajek (a nawet jesli napowietrzysz) są dość płaskie. Ciasta z plynnym tluszczem to najczesciej codzienne, szybkie

babka drożdzowa lekka puszysta a nie zbita

dobry. od czego zalezy puszystosc ciasta drozdzowego? czy dac mneij tluszczu? czy moze ubita piane z bialek? czy cos innego?

Jezeli

sokiem z jablek. Dopiero na to wykladam jablka. Jablka daje surowe (duuzo, rowno z blacha). Pokrojone robotem na listki. Do jablek dodaje duzo cynamonu, rodzynki, troche cukru i czasem ze 2 lyzki tartej bulki. Jablka przykrywam odrobina stratego ciasta, czasem tez piana z bialek pozostalych z kruchego

Placek z kokosem

blache. Ciasto posmarowac dzemem. Kokos: 6 bialek 1 szkl. cukru 20 dag wórek kokosowych Bialka ubic z cukrem na sztywna piane, dodac wiórki, wymieszac. Wylozyc na ciasto. Piec ok. 45 min. w 180st. Latwy przepis, a ciasto smakuje i prezentuje sie dobrze :-)

Re: biszkopt-nigdy nie wychodzi

Pieke wedlug przepisu podobnego do tego podanego tu w odpowiedziach. Dodaje proszek do pieczenia. A prodziza nie podgrzewam,wlewam ciasto i po 25-30 min jest gotowe. Ubiajm oddzielnie 4 bialka i żoltka. Potem łącze zółtka z pianą z bialek ubita z cukrem. Dodaje mąke z proszkiem -mieszam lyżką

Re: babka

Sprobuj wymienic czesc cukru na puder (wagowo musi byc tyle samo, objetosciowo to jego jest wiecej w szklance) i do prawie ubitych bialek dodac ten cukier puder. Taka piana to dobre 'rusztowanie' dla ciasta - o wiele sztywniejsze, niz zwykla. Jest szansa, ze nie opadnie. -- stereotypes are a

Re: To co, rabarbar?

budyniowy i migdaly wymieszac w misce. Bialka ubic na sztywno z cukrem. Ciasto wyjac z lodowki i wylozyc nim okragla forme o srednicy 26cm (moja miala 28cm) ,i boki ale tak aby wystawalo troche za blache. Do bialek delikatnie wmieszac mieszanke kaszkowa i dodac rabarbar. Mase rabarbarowa wylozyc na spod

Re: Dziwne?

uzywam MVSA przystawke do KitchenAid bo sa mi potrzebne nitki. Jak robie ciasto marchewkowe to potrzebna mi jest PAPKA z marchwi. Wtedy genialny jest Thermomix. Jak robie sernik to uzywam Thermomix. Wrzucam wszystko lacznie z serem i innymi skladnikami i Thermomix w blyskawicznym czasie wszystko mieli na

Re: czym zastąpić dwuwinian

Chodzi o creme of tartare? Szkoda, ze nie napisalas, w do czego szukasz zamiennika tej substancji. W bezach/ciastach na bazie bialek, jako stabilizator: 1/4 lyzeczki soku z cytryny lub bialego octu winnego na kazdą 1/8 lyżeczki CoT. Te same proporcje, jesli chcesz stabilizowac syrop cukrowy (nie

Re: ciasto

zartujesz? ;) podpieczone kruche ciasto, na to rabarbar lekko podduszony, na to ubita piana z bialek z cukrem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasto z bialek