Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Potrawy z grzybów

KOTLECIKI Z GRZYBÓW 1 kg grzybów, 1 duża cebula, 4 łyżki masła lub oleju, 1 czerstwa bułka, 2 jaja, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 szklanki tartej bułki, 1 łyżka posiekanego koperku, olej do smażenia, sól, pieprz Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Udusić na maśle razem z

Grzyby

laemmchen79 25.09.14, 23:45 ambivalent 25.09.14, 12:07 Grzyby - dyskusja rozpoczeta dosc impulsywnie pod wplywem naszego wielkiego znaleziska - dwa cudne, wielkie podgrzybki na trawniku w centrum miasta smile Trujace, jadalne, zbieranie, kto zbiera, dlaczego nie mozna niszczyc itp itd Na

koci grzyb

kupilam kotke I mam kocura maja teraz maluchy .na szyji maluchow pojawiaja sie takie zgrubienia I po paru dniach odpadaja strupy I zostawie czerwona plamka pozniej zarasta futerko .czy to koci grzyb ?Ijak z tym walczyc😂czy ktos mi pomoze

Re: Potrawy z grzybów

SCHABOWE ROLADKI Z GRZYBAMI 70 dag schabu, 50 dag grzybów, 2 cebule, 2 łyżki masła, 3 jajka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypta suszonego rozmarynu, mąka i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz Grzyby oczyścić, opłukać. Osuszyć i pokroić w plasterki, Cebulę

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY DUSZONE 80 dag grzybów, 1 cebula, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 1 łyżka siekanego koperku, 1 natka pietruszki, 1/8 l śmietany, sól, pieprz Grzyby oczyścić, starannie opłukać i cienko pokroić. Na rozgrzanym tłuszczu zasmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby, wlać 2- 3 łyżki wody

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY KISZONE 1 kg grzybów, 20 g soli, 2 ząbki czosnku, 10 ziaren pieprzu, 12 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe Grzyby oczyścić, krótko przyciąć trzonki, opłukać, osuszyć. Lekko obgotować przez kilka minut, osączyć i ochłodzić na sicie. Układać w kamiennym garnku, przesypywać solą i

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby soli się po usmażeniu. Posolone wcześniej wydzielają duże ilości soku, które utrudniają smażenie -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

MARYNOWANE GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM 1 kg grzybów, 75 dag cebuli, 1 szklanka oleju, 5 łyżek cukru, 1 szklanka wody, 5 łyżek octu 10%, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 5 listków laurowych, sól, pieprz Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, obgotować i odcedzić. Cebulę pokroić w plasterki, obsmażyć

Re: Potrawy z grzybów

Kurki gotujemy, dusimy i smażymy nie dłużej niż 20 minut. Po tym czasie grzyby zrobią się twarde -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY FASZEROWANE 16 dużych rydzów lub pieczarek, 2 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, 1 cytryna; Nadzienie: 10 dag bryndzy, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, 1 cebula, sól, pieprz Grzyby oczyścić, umyć, odciąć ogonki. Wydrążyć część miąższu z kapeluszy. Skropić cytryną i podsmażyć na maśle

Re: Potrawy z grzybów

TAGLIATELLE Z GRZYBAMI 40 dag makaronu wstążki, 40 dag grzybów, 4 łyżki masła, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 łyżki oliwy, natka pietruszki, ząbek czosnku, 2 cebule, 25 dag startego żółtego sera, sól, pieprz Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić pokrojoną

Re: Potrawy z grzybów

OMLETY Z KURKAMI 12 jajek, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki masła, sól, pieprz; Nadzienie: 50 dag kurek, 10 dag wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 2 cebule, sól Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Na

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY ZAPIEKANE 80 g grzybów, 5 dag masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 4-6 dag żółtego sera, 2 dag tartej bułki, sól, pieprz Grzyby oczyścić, opłukać. Większe pokroić w kawałki. Dusić do miękkości z masłem, obraną i pokrojoną cebulą i 2 - 3 łyżkami wody. Sos odparować. Dodać sól i pieprz

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY Obierz i opłucz grzyby, pokray w mierne kawałki, włóż do rondla i posól, postaw na łagudnym ogniu i smaż w własnym sosie, nic a nic nie dolewając, strzeż tylko, aby się nie przypaliły, co bardzo łatwo. Nakoniec doday siekaney pietruszki i trochę utartey bułki, i z tem gotuy przez chwil

Re: Potrawy z grzybów

BOROWIKI W SŁONEJ ZALEWIE 1 kg borowików, 1 łyżka soli, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Przełożyć do słoika. Do każdego włożyć po trzy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy. Grzyby

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby składają się z kapelusza, trzonu i robaków. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

GRZYB ŻÓŁTY -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

GRZYB PŁOWY -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Jak zbierać grzyby -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Nigdy nie należy do świeżych grzybów dolewać wody gdyż same grzyby zawierają jej aż do 90% -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Grzyby jeść nie jeść

Jakie macie doświadczenia. Niektórzy wiem że kategorycznie unikają jakiejkolwiek form grzybówjaoby grzyby lubiły grzyb? (!?) Inni twierdzą odwrotnie że grzyby potrafią zwalcząć candidę ( np reishi , cordyceps ) grzyby leśne stymulują immuno , zresztąwszystkie , nawet pieczarka ma prozdrowotne

Re: Potrawy z grzybów

FARSZ DO USZEK Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i łyżką tartej bułki, lub więcej, zależnie od ilości grzybów. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Gdy we wrześniu grzybów brak, niezawodny zimy znak. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Pseudo Atlas Grzybów

i nas na goryczaka się mówi goryczak, a szatan to jednak: pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szata%C5%84ski fakt prawie go już nie ma, więc zbieranie grzybów rurkowych jest bezpieczne. Goryczak co najwyżej

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY SOLONE Świeżo uzbierane, młode, zdrowe, białe grzyby czyli borowiki, wrzucić do wody wrzącej na kilka minut, wybrać do zimnej wody: jak wystygną, wyłożyć na rzeszoto, aby oschły, układać do baryłek, przesypując po trosze miałką solą, postawić na trzy dni w spiżarni, potem wlać wody gorącej

Re: Potrawy z grzybów

STRUDEL GRZYBOWY 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 średni oscypek, 25 dag świeżych grzybów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, majeranek, sól, pieprz Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek

Re: Potrawy z grzybów

GRZYB PRAWDZIWY CZYI BOROWIK -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Aby pieczarki nam nie ściemniały i zachowały swój kolor skrapiamy je (podobnie jak jabłka i banany) sokiem z cytryny. Taki sam efekt otrzymamy, gdy grzyby przepłuczemy w sodzie rozpuszczonej w wodzie (tzw. dawny natron) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Potrawy z grzybów

Najwięcej pomyłek z powodu podobieństwa zachodzi w trzech niżej podanych, a najczęściej u nas używanych gatunkach grzybów a mianowicie: Grzyb b o r o w i k t. zw. prawdziwy grzyb (boletus edulis), podobny jest do jadowitego grzyba s z a t a ń s k i e g o , (boletus luridus). Grzyb jadowity ma

Re: Potrawy z grzybów

Jedynie odwar piestrzenic należy wylewać, gdyż grzyby te podobno zawierają szkodliwy kwas, składnik grzyba jadowitego "babie uszy trujące" Potymm gdy chodzi o rodzaje twardszych grzybów można dodać natronu (dziś znany pod nazwą sody oczyszczonej) - szczyptę na litr grzybów pokrajanych z dodatkiem

Re: Potrawy z grzybów

Za darmo. Szed chop przez las i naszed grzyba. I przyszed do chałupy, wbił do gorka pół kopy wajec dodoł dwie sztwiertki masła i usmażył se wajecznice. I zjod. .... potem oblizując się, rzekł: "Babo dobre śniodani, a nic nie kosztowało, boch grzyta naszed. -- http

Pseudo Atlas Grzybów

sorki że wklejam swoją stronę ale temat wart jest uwagi, a chodzi o Atlasik Grzybów wydany przez Tele Tydzień... tam się po prostu niektóre grzybki nie zgadzają, mam kumpla z bany klasyfikatora, więc sprawę musiałem opisać... ciekawe co na to wydawcy bo już im podlinkowałem temat? LINK:

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb mikoryzowy. Grzyb jadalny: Dobry grzyb jadalny, można go przyrządzać na różne sposoby, jednak wcześniej należy ściągnąć skórkę. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby są jadalne i trujące, mając przez to dużo do powiedzenia w gospodarce. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko jeden raz. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY MAŚLAKI Maśluki oczyścić, pokrajać w paski, ociągnąć wrzącą wodą, scedzić, posolić i dusić na wolnym ogniu, póki sos, z nich wychodzący, nię wysadzi się, podsmażyć trochę usiekanej cebulki i pietruszki w łyżce masła, włożyć do grzybów, popieprzyć i dusić do wydania -- http

Re: Potrawy z grzybów

Twarde naskórki główek niektórych grzybów należy ściągnąć -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Więcej baczności należy zachować przy zbieraniu następujących grzybów: -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Grzybów o woni przykrej nie zbierać -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb mikoryzowy. Smaczny grzyb jadalny, używa się go do zup, sosów, duszenia. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY ALBO PIECZARKI NADZIEWANE 1/2 kg. grzybów, same czapeczki, wydrąża się. Korzonki i kawałeczki grzybów, powstałe z wydrążenia, sieka się z łyżeczką zielonej pietruszki i kawałeczkiem cebuli. Posiekaną masę dusi się w 1—2 łyżkach masła, soli i pieprzy do smaku, wsypuje 1—2 łyżki

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA 60 dag grzybów, 2 łyżki masła, 1 posiekana cebula, 5 szklanek wywaru warzywnego, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka mąki, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz Grzyby oczyść, umyj, osusz. Większe pokrój na kawałki i włóż do dużego rondla. Smaż delikatnie

Re: Potrawy z grzybów

JAJKA SADZONE Z GRZYBAMI Grzyby opiekamy w tłuszczu. Dwa jajka rozbijamy, solimy i wylewamy na patelnię. Smażymy w tłuszczu aż się zetną. Podajemy z grzybami i ziemniakami polane tartą bułką przysmażoną na maśle. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Potrawy z grzybów

Świeżo zebrane grzyby należy jak najprędzej omyć, oczyścić z ziemi i opłukać, nigdy nie należy grzybów trzymać nie przyrządzonych dłużej nad dobę, gdyż leżąc dłużej snadno się psują, tracą dobry smak i powodują trudności trawienia. Starsze grzyby należy także obierać z nasienników. -- http

Re: Potrawy z grzybów

Takich rad jak wyżej co do zbierania grzybów udzielali nam nasi przodkowie, ponad sto lat temu. Nie udało mi się ustalić jaki grzyb nazywano wówczas deszczownik. Gdy wybierzecie się na grzybobranie radzę korzystać ze współczesnych atlasów grzybów -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Potrawy z grzybów

Pasożyt lub saprotrof. Grzyb jadalny: w Europie grzyb ten jest rzadko zbierany, wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej i japońskiej. Należy do najpopularniejszych grzybów jadalnych i jest składnikiem wielu potraw. Jest prawie pozbawiony smaku, jednakże spożywany jest dla swego chrząstkowatego

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY SUSZONE Świeżo zerwane grzyby obciera się ściereczką starannie z piasku i z ziemi, robaczliwe i korzonki odrzuca się, a czapeczki układa na deszczułce. Tę część czapeczki, w której był korzonek, obraca się do góry i po wyjęciu chleba z pieca, wstawia się do ciepłego pieca piekarskiego. Sok

Re: Potrawy z grzybów

, lekko roztrzepać i wlać na patelnię z grzybami. Smażyć aż jajka się zetną tak jak lubimy. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

grzyby

Dorota, kup sobie na znanym portalu jakąś grzybnię, będziesz miała taaakie grzyby i będziesz mogła się nimi chwalić :) Piszę poważnie: są różne grzybnie i ludzie ją sobie sprowadzają do ogrodów, oczywiście uwzględniając pewne aspekty. Ja się cieszę, że już nie jest tak gorąco. Taka pogoda mi nie

Re: Potrawy z grzybów

Do trujących należą: grzyb szatański, grzyb siarczany, rydz jadowity, muchomor, świniak, bedłka bulwiasta, bedłka muchomor, gołąbek mierzliwy (serojeszka), goryczak, bedłka sromotnikowa, bedłka wiązkowa, gołąbek cuchnący, czubajka, sowa itd. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY ŚWIEŻE W ŚMIETANIE Uszatkować lub skrajać młodych borowików z dodaniem odrobiny korzonków, wymyć dobrze w zimnej wodzie. Wybrać do tygla lub rondla, włożyć dobrą łyżkę masła, dodać usiekanej zielonej pietruszki, kopru, soli, niech się tak nakryte duszą; kiedy sok, wypuszczony z grzybów

Grzyby

Kto mnie zabierze na grzyby? Słabo znam okoliczne lasy i nie mogę jakoś utrafić ze znalezieniem miejscówki. 4 koźlarze i 6 podgrzybków to nie jest rewelacyjny wynik jak na tutejsze okolice. -- JoShiMa Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 1/2 kg świeżych grzybów, 20 - 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2-3 dag mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać

Re: Potrawy z grzybów

ZUPA GRZYBOWA Z KASZĄ PĘCZAK 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw, 25 dag ziemniaków, 5 dag suszonych grzybów, 6-8 dag kaszt pęczak, 10 dag cebuli, tłuszcz, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku Kasę opłukać, zalać wywarem, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Grzyby wyjąć z

Re: Potrawy z grzybów

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW Drobno pokrajać grzybki prawdziwe, dać łyżkę masła, pół szklanki cebuli, drobniutko pokrajanej, trochę zielonej pietruszeczki szatkowanej. Gdy się już dobrze uduszą i są grzybów. miękkie, zasypać łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, dodać pół szklanki kwaśnej śmietany, osolić

Re: Potrawy z grzybów

KARTOFLE Z GRZYBAMI Wziąć duże kartofle, wydrążyć środki, ugotować suchych młodych grzybów, usiekać drobno, dodać cebuli usmażonej w maśle, pieprzu trochę, jajko surowe, masła, trochę kartofli ugotowanych, wymieszać wszystko razem, nakładać tym farszem wydrążone kartofle, położyć na patelni, polać

Re: Potrawy z grzybów

Celem zapewnienie sobie na przyszłość dużego zbioru grzybów należy baczyć ażeby: -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby należy starannie oczyścić t. j . poobcierać ściereczką z ziemi, z piasku, z liści i iglic i obciąć korzonki, jeżeli są twarde i łykowate Skórkę na czapeczce przy wielkich grzybach obiera się albo delikatnie ściąga, dalej przy wielkich a starych okazach pod kapeluszem znajdujący się miąsz

Re: Potrawy z grzybów

Załącznik do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. 2008 nr 218 poz. 1399) zawiera grzyby

Re: Potrawy z grzybów

Ażeby po woni przykrej poznać grzyb jadowity należy kawałek rozetrzeć -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Wszystkie grzyby z soczkiem mlecznym są podejrzane - wyjątek stanowią rydze -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Nie zbierać grzybów wyrosłych w gąszczu leśnym na ziemi cuchnącej zgnilizną -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

3.Poprzednio szukać grzybów przeważnie wśród mchów i łąk -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

http://www.bossowski.pl/images/Grzyby/Kurka/kurka0314.jpg -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

b]BUŁECZKI NADZIEWANE GRZYBAMI 4 bułeczki, 4 dag masa ziołowego, 40 dag kurek lub pieczarek, 2 średnie cebule, 3 dag masła lub margaryny, sól, pieprz Ściąć wierzch każdej bułeczki. Bułeczki wydrążyć, posmarować wewnątrz masłem ziołowym. Grzyby oczyścić i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać

Re: Potrawy z grzybów

Przy zbieraniu k a ż d y grzyb n a l e ż y najdokł a d n i e j o g l ą d n ą ć ; wybiera się tylko całe ś w i e ż e i m ł o d e grzyby. Grzyby robaczliwe, o niemiłym zapachu i nieświeże, choćby były prawdziwe, odrzuca się, gdyż i jadalne grzyby w czasie przejrzałości stać się mogą jadowitymi

Re: Potrawy z grzybów

Dane na temat przydatności spożywczej grzybów podawane są w różnych atlasach grzybów. Nie ma w nich jednak pełnej zgodności; ten sam gatunek grzyba czasami w jednym atlasie określany jest jako jadalny, w innym jako niejadalny, a bywa, że nawet jako trujący. W Polsce istnieje rozporządzenie w

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb jadalny, ale nie dorównuje jakościowo piaskowcowi modrzakowi. Nadaje się głównie do suszenia. Piaskowca kasztanowatego nie można pomylić z żadnym innym grzybem borowikowatym. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

RYŻÓWKA GRZYBOWA Grzyby osolone gotować przez 10 minut i wyłożyć na przetak, wywar z grzybów dodawszy zieleniny a następnie kilka ziemniaków uwarzyć zupełnie, wyjąć zieleninę o ile kto jej w polewce nie lubi, zasypać ugotowanym tymczasem ryżem, dodać masła, nieco pietruszki. Grzyby same można

Re: Potrawy z grzybów

Nie należy podawać odgrzewanych grzybów, wyjątek stanowią u nas cenione grzybki suszone z kapustą kwaszoną -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Gotować nie należy grzybów długo. Długie gotowanie nie czyni ich bynajmniej stawniejszymi lecz przeciwnie -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Nie wyrywać grzyba z ziemi lecz odkręcać lub odrzynać trzon iżby nie wydobyć z ziemi grzybni -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.) – gatunek grzybów z rodziny uszakowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Trufla czarnozarodnikowa, trufla perygordzka (Tuber melanosporum Vittad.) – gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb mikoryzowy, rozwijający się w glebie i wytwarzający jadalne, bulwiaste, podziemne owocniki (askokarpy). -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Trufla zimowa (Tuber brumale Vittad.) – gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Trufla letnia (Tuber aestivum Vittad.) – gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Pochwiak wielkopochwowy, pochwiak pochwiasty (Volvariella volvacea (Bull.) Singer) – gatunek grzybów z rodziny łuskowcowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Łuskwiak zmienny (Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer & A.H. Sm.) – gatunek grzybów należący do rodziny pierścieniakowatych -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Kurzejkę zwiemy grzybem fałdowym, ponieważ listki jej nasienne mają kształt tęgich, woskowych fałd. U innych grzybów nasiennik ma kształt iglasty, klocowaty. Bywa też że nasiennik znajduje się w rozgałęzieniach drobnych koralikowych np. u koziej bródki. Ponadto rozróżnia się jeszcze grzyby kulkowe

Re: Potrawy z grzybów

Jeden z grzybów silnie trujących tzw. szatański albo szatan ma zapach przyjemny, smak łagodny, słodki, orzechowaty -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Kto niezupełnie jeszcze obeznany z różnymi rodzajami grzybów zapamiętać powinien sobie co następuje: -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Nie brać grzybów z miąższem zwiędłym, ani też ponadgryzanych przez owady, ślimaki -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Aby uniknąć zatrucia i zebrać tylko zdrowe grzyby należy zważać na to co następuje: -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

4. Zbierać grzyby tylko w czasie pogody, zbierane w czasie deszczu łatwo się psują -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Grzyby marynowane

Czy ktoś ma sprawdzony przepis na grzyby marynowane? Moje wychodzą za kwaśne i się rozpadają :(

Re: Potrawy z grzybów

ZRAZY Z GRZYBÓW Wybrać większe czapeczki grzybów suszonych, namoczyć je poprzedniego dnia w mleku, następnie wycisnąwszy ugotować je na wodzie. Ile grzybków tyle obranych ziemniaków pokrajać w talarki i sparzyć wrzącą wodą, potem układać w rondlu na przemian ziemniaki i grzyby przesypując usiekaną

Re: Potrawy z grzybów

GRZYBY DUSZONE ZE ŚMIETANĄ Oczyszczone bardzo starannie i opłukane grzyby poszatkować jak najcieniej, włożyć w rondel duży kawał masła, jedną utartą na tarku cebulę, i denstować pod pokrywą; w czasie denstowania posolić i popieprzyć do smaku; mieszać często łyżką, aby się grzyby nie przypaliły i

Re: Potrawy z grzybów

dokładnie umyć, liście po osuszeniu porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć w płaskiej salaterce. Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe grzybki podzielić na pół lub na ćwiartki. Smażyć krótko na rozgrzanym maśle by się lekko zrumieniły ale zachowały soczystość. Grzyby ułożyć na sałacie, posypać serem

Re: Potrawy z grzybów

Naturalne grzyby preparuje się i przechowuje w następujący sposób: Świeżo zerwane grzyby daje się do czystego 97% spirytusu w celu zniszczenia szkodliwych drobnoustrojów, więc by uchronić grzyby przed szybkiem psuciem się. Po 3 - 4 godzinach wyjmuje się je ze spirytusu i daje znowu do świeżego

Re: Potrawy z grzybów

Pasożyt lub saprotrof. Grzyb jadalny: w Europie grzyb ten jest rzadko zbierany, wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej i japońskiej. Należy do najpopularniejszych grzybów jadalnych i jest składnikiem wielu potraw. Jest prawie pozbawiony smaku, jednakże spożywany jest dla swego chrząstkowatego

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb mikoryzowy. Grzyb jadalny. Jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów. Nie ma tak dobrego smaku, jak np. borowik szlachetny, ale w kuchni może być wykorzystany na rozmaite sposoby, dobrze nadaje się także do marynowania. W surowym stanie jest trujący -- http

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby trujące – funkcjonalna (nie będąca taksonem) grupa grzybów, zwłaszcza kapeluszowych, zawierających substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi. Nie istnieje żaden prosty i niezawodny sposób na rozpoznanie, który grzyb jest trujący, a który jadalny. Nie są prawdą

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb mikoryzowy. Grzyb jadalny, jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzony w każdy właściwy dla grzybów sposób. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Jest często atakowany przez owady

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb jadalny: Grzyb o średniej wartości smakowej i odżywczej. Smak nieznaczny, niekiedy kwaskowaty, zapach niewyraźny, smakowo gorszy niż inne gatunki maślaków. Nadaje się do suszenia i marynowania z innymi, smaczniejszymi grzybami. Często bywa też silnie zarobaczywiony. Po ugotowaniu zmienia

Re: Potrawy z grzybów

Grzyb jadalny: dobry grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, przerobu a także suszenia. Dobre i smaczne są młode okazy, starsze grzyby mają bardzo gąbczasty i wodnisty kapelusz oraz zdrewniały trzon -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Potrawy z grzybów

Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki i koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle. Nie wolno zbierać grzybów chronionych prawnie (zobacz: grzyby chronione). -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

 Zabójcze mity o grzybach

Zabójcze mity o grzybach

Mario Forever

hydraulika, który przemierza rozbudowane poziomy, gdzie walczy z roślinami, czy grzybami, a wszystko po to, aby dostać się do następnego poziomu. W końcu wysiłki zostają nagrodzone, a księżniczka zostaje uratowana.

Mario Forever to remake, który wciąż jest udoskonalany, dodawane są

Those Funny Funguloids!

Those Funny Funguloids! to gra zręcznościowa, w której naszym zadaniem będzie zbieranie tytułowych grzybów w kosmicznej przestrzeni.

Those Funny Funguloids! mimo niespotykanej tematyki, a także pomysłu na rozgrywkę jest całkiem wciągającą pozycją. Zamiast walczyć z

Akademia Umysłu JUNIOR Jesień

grzyby, rozpoznawać określone odmiany owoców w sadzie, układać ludziki z kasztanów i żołędzi.

Akademia Umysłu JUNIOR Jesień to ponad 20 kreatywnych ćwiczeń i aż 10 poziomów trudności z pewnością zachęcą każde dziecko do zabawy! Również i w tej części nie zabraknie nagród i niespodzianek

Scallywag: In the Lair of the Medusa

Wersja demonstracyjna gry Scallywag: In the Lair of the Medusa.

Scallywag: In the Lair of the Medusa jest połączeniem gry RPG z typową produkcją akcji. Zadaniem grającego jest pokonanie zła oraz zdobycie dużej ilości grzybów bez których mieszkańcy krainy Gosling nie mogą

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - czy są już grzyby

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin