Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

krokiety-problem z farszem mięsnym

bardzo lubię krokiety ale niestety ze wstydem muszę się przyznać ,że moje własne nie smakuja mi tak jak gdzieś w lokalu,coś z farszem ( mięsnym) jest nie tak,jest za suchy i jak kroję to sie rozsypuje,może ktoś podpowie co zrobić żeby byly idealne

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Mięso po usmażeniu , podduszam dolewając sporo wody, studzę i wrzucam do blendera powoli dodając wywar mięsny. Farsz jest wtedy kremowy , rozbity prawie na pastę, potem dodaję dopiero podsmażoną cebulę. Taki stosuję do pierogów i do krokietów.

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Przyłączam się do tematu bo również uwielbiam krokiety i pierogi mięsne, ale tak samo nie umiem zrobić dobrego farszu. Mam pytanie czy to jajko dodaje się do farszu surowe? ym.. chyba to głupie pytanie, ale jednak wolę zapytać. A w jakich warzywach dokładnie gotujecie to mięso i jakie mięso

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Moim zdaniem farsz jest za suchy, podsmaż moze mięso z odrobiną tłuszczu. Jajko surowe i podsmażam/podduszam (bo to taka faza pośrednia) mięso z cebulką+ przyprawami i owym jajkiem:) To kwestia gustu, ale dla mnie np. farsz jak krem z blendera odpada, zarówno do krokietów mięsnych jak i np

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Ja dodaję do mięsa warzywa z wywaru, w którym odgotowywałam mięso na krokiety. Podsmażam na oleju cebulkę i dodaję do farszu. Jak jest jeszcze za suchy dodaję trochę tłuszczu zebranego z wywaru, no i jajko oczywiście... -- Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy!

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym 2

Na południu zawsze cieplej;) -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1048

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym 2

:-) moj wpis znioslo mnie mocno w kierunku poludniowym -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym 2

chodzi o wpis wadery :) bo w drzewku wyladowalo niewiadomo gdzie -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Ja farsz do krokietów, pierogów i naleśników robię tylko z gotowanego mięsa, na ogół jest to mięso po gotowaniu rosołu lub innej zupy, wiodące jest mięso wołowe, i płucka, pierogi z płuckami po prostu kocham miłością wielką. Oczywiście mięso musi być wystarczająco tłuste i mieć jakieś błonki

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym 2

No, proszę Cię, mój pierwszy wpis wylądował tam gdzie chciałam, pod postem założycielskim, czy mi się wydaje? -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1048

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Nieraz same, nieraz jako dodatek do mięsa. Płucka tez ugotowane do miękkości, potem zmielone i doprawione zeszkloną cebulą. Pycha... -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1048

Re: krokiety-problem z farszem mięsnym

Ja też nie daję jajek, ani warzyw, bo mi "rozmydlają" smak. Mielone mięso, przesmażona w sporej ilości masła cebula na złoto plus wywar, w którym się gotowały i dużo pieprzu. > we, i płucka, pierogi z płuckami po prostu kocham miłością wielką. A jak robisz te pierogi z płuckami? Jakie

smacznego

matylda1001 napisała: > Mam w zamrażarce pojemnik na mięsne resztki i jak zostaje coś z zupy, t > o dorzucam. Jak się uzbiera, to robię farsz do pierogów, krokietów.

Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ...

Krokiety ... to takie naleśniki z mięsnym farszem. Wiem, że piątek, ale było tego ździebko w zamrażalniku, to wykorzystałam. Barszcz czerwony - niestety KNORRA. Coś ostatnio nie mam zapału do gotowania. Zajęta jestem. :D

Re: Mięsny farsz do krokietów - czym ożywić?

Duszona na maśle cebula, ostra i słodka papryka. Kiedy mielisz mięso z rosołu dodaj jeszcze rosołowych jarzyn. Byle nie za dużo marchwki, ale pora i selera do woli.

Mięsny farsz do krokietów - czym ożywić?

Witajcie. Sezon rosołowy w pełni więc i mięso mieszane do przerobu coraz częściej. Ostatnio robiłam pierogi z mięsem, tym razem planuję krokiety. Ale chciałabym ten farsz czymś "ożywić". Pieczarki? Trochę kapusty kiszonej? Farsz z samego mięsa jest dla mnie nieco za suchy (mimo

Re: Mięsny farsz do krokietów - czym ożywić?

Zwykle podlewam rosołem ale spokojnie możesz dodać warzywa gotowane na parze, grzyby (jak wspomniałaś), jajko na twardo, kiszone ogórki (bez duszenia), biały ser, krewetki i inne owoce morza. -- Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć później.

Re: musaka lub lasagnia :) rAtUnKu!

Ja lazanię robię z usmażonych naleśników, wolimy taką niż z ciasta. Zawsze jest puszysta i mięciutka. Farsz mięsny zawijam w naleśniki jak krokiety, fajnie się porcjuje i nic nie wypływa. -- " Zawsze patrz na jasną stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: Szyje indycze - jak zagospodarować?

też galaretki, coś w rodzaju potrawki w sosie koperkowym, a jak akurat nie mam na nic takiego ochoty, to zamrażam. Mam w zamrażarce pojemnik na mięsne resztki i jak zostaje coś z zupy, to dorzucam. Jak się uzbiera, to robię farsz do pierogów, krokietów.

Jak zrobić......

Dobry i prosty farsz mięsny do krokietów??? I od razu mówię że nie mam maszynki do mielenia w domu. -- Zajrzyj tu...

Re: Coś ze strączkowych dla niestrączkożercy :

Zrób naleśniki (krokiety) z farszem z soczewicy. Jak odpowiednio przyprawisz, to będzie myślał, że je farsz mięsny. Można też pierogi.

Re: Paszteciki z pieczarkami

Przyzwyczaiłem sie do nazywania pasztecikami tylko tych z mięsnym farszem a tych innych - z kapusta czy kapusta i grzybami lub z samymi grzybami - krokietami - ale często tak je sie nazywa w handlu; wlasnie kilka dni temu kupilem sobie u Czubaka na Rakowieckiej furę krokietow z grzybami - będą do

Re: Co na obiad z miesa mielonego?

Ja czasem robie mielone podsmażone i tak po prostu wymieszane z makaronem, bez sosu. czasami z dodatkiem kapusty, to wychodzą takie prawie łazanki. Jadamy też mielone przesmażone z cebulką jako dodatek mięsny do ziemniaków. Pierwszy raz tak spróbowałam jak zamierzałam zrobić krokiety, ale zabrakło

Re: Lekkim hardkorem...

Jak byłam mała zajadałam się, wręcz uwielbiałam gulasz z podrobów. Płucka chrupały przy gryzieniu. Pamiętam ten smak do dzisiaj... Poza tym świetnie nadają się jako składnik salcesonów, pasztetów i farszu mięsnego do krokietów czy pierogów.;)

Re: co zrobić z warzywami z rosołu

Dodać do mięsnego farszu do pierogów albo krokietów.

Re: soczewica

Pierogi lub naleśniki (krokiety). Farsz z soczewicy trochę przypomina mięsny, ale dla mnie jest dużo smaczniejszy (co nie znaczy, że wszystkim musi smakować). Ugotowaną soczewicę trzeba trochę pognieść, wtedy to rozdrobnione scala resztę. Można dodać drobno pokrojonej przesmażonej cebuli i pieprzu

Re: krokiety ( z reszty naleśników)

Krokiety to ja bardzo chętnie, ale najbardziej chyba z farszem mięsnym z mielonego gotowanego mięsa. Chociaż z kiszoną kapustą z grzybami też dobre :0) -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Firlejek

Gość portalu: Honorata napisał(a): > Nie twierdziłam kategorycznie i ponad wszelkie wątpliwości, że musi być słodki, > a jedynie, że nadziany farszem warzywnym lub mięsnym przestaje być sensu st > ricto naleśnikiem, czyli takim jakimi karmiono w barach (napisałam nawet "b >

Gotujemy :P

Tak trafiłam na wątek Eso o pierogach i mnie tak wzięło na wonteczuś kulinarno przepisowy :P Więc bardzo proszę o przepis na ciasto na pierogi, bo ja robiłam raz i mi wyszły jakieś kamienno-gumiaste, więc już więcej nie popełniłam :P Chciałabym też przepis na sprawdzony farsz mięsny do krokietów

Rady potrzebuję - kulinarne

W sprawie farszu mięsnego do pierogów/krokietów: zmieliłam ok 1 kg wołowiny z rosołu plus warzywa z tegoż. Dosypałam soli, pieprzu, zaraz chyba przesmażę cebulę i też dodam (może na boczku lub słoninie?). Czym jeszcze dosmaczyć? Pierwszy raz robię, nawet nie wiem, czy dziś cokolwiek z tego użyję

Re: A może by tak wątek kulinarny?

. Podawaj na gorąco. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. 5. Krokiety nie nadają się do ponownego podgrzewania. Można użyć innych farszów np. mięsnego , warzywnego. -- Madohora --

Re: Mrożone grzyby...

u mnie taka sytuacja nie miałaby miejsc żeby się uchowały;)a z propozycji to farsze do pierogów, nalesników, krokietów, rolad mięsnych, gołąbków w wersji kasza+grzyby, zupy-kremy

Re: danie z soczewicy

Nie tylko pierogi. Farsz z soczewicy jest trochę podobny do mięsnego i nadaje się również do pasztecików (krokietów) z naleśnikowego ciasta. Kulebiak też może być lub małe paszteciki w cieście drożdżowym podawane na ciepło do bulionu... mniam... Jeżeli chodzi o przyprawy, co co kto lubi. Jedni

Pierogi raz jeszcze :)

. Jednak mięso mam z zup, psa nie mam, więc nie zje ;) my też gotowanego mięsa ot tak nie lubimy. Tak naprawdę farsz mięsny do pierogów czy krokietów to jedyna szansa, żeby tego mięsa zwyczajnie nie wyrzucić, więc kalkulacja jednak jest trochę inna :)

Re: 13 maja 2011, piątek

A dzisiaj na obiad zrobiłam zupę jarzynową, krokiety z kapustą i górę surówki Same smaczki :) nie raz wspominałam, że moja mama jest od 30 lat wegetarianką, więc w domu zawsze było więcej warzyw i potraw mącznych, niż mięsnych. Ale wiem też - obserwując jej pracę - ile czasu pochłania

Re: mam 140 zł do 10-tego dam radę?

z kg mąki, to tych naleśników wyjdzie jak dla pułku, a nie 3osobowej rodziny;-) my uwielbiamy naleśniki. robię często i z różnymi nadzieniami- z powidłami, z dżemem truskawkowym, z nadzieniem z jabłek, z serkiem homogenizowanym, z nadzieniem z twarogu i zapiekane, z farszem mięsnym (mięso z rosołu

Naleśniki

obsmażamy je jednakowo z każdej strony. Jeśli zaś wypełniamy je farszem mięsnym (ugotowane mięso, zmielone z podsmażoną cebulką i bułką, doprawione wg uznania), to z drugiej strony mają być bardzo lekko usmażone, blade. Farsz mięsny nakładamy na część przypieczoną, część blada ma być na zewnątrz. Krokiety

potrawy - jak długo?

cebula w potrawie przyspiesza psucie. a inne? mniej i bardziej skomplikowane? gotowany makaron? ryż? naleśniki? a krokiety? z mięsnym farszem? pastę jajeczną? z majonezem ale bez cebuli? albowiem nie lubię wyrzucać jedzenia. ale bez przesady... pzdr -- ukryta vel kasior - nie jestem stąd, nie z

Re: Raz na ludowo - tradycyjne pierogi z mięsem

Zazwyczaj jak gotuję rosół z miesa wołowego, to robię z ugotowanego mięsa, albo pierogi, albo krokiety. Tyle tylko, że wzorem mojej teściowej, do farszu mięsnego, doprawionego zeszkloną cebuklą dodaję jeszcze ugotowaną kapustę kiszoną. Farsz nie jest wtedy suchy, i ma niepotarzalny smak. Polecam.

krokiety

podsmażone pieczarki, ale przypomniałam sobie o nich przy smażeniu krokietów :-) ciasto naleśnikowe: -woda gazowana -odrobina mleka -jajko -olej -sól (więcej), cukier (mniej) -kurkuma -mąka farsz mięsny: mięso i marchewkę przepuściłam przez maszynkę do mięs, cebulkę usmażyłam na złoto, przyprawiłam dość

Re: co z gotowanego mięsa??

pierogi z mięsem krokiety lub tylko naleśniki z farszem mięsnym makaron z gotowanym mielonym mięsem jako dodatkowy składnik do koltletów mielonych, pulpetów, itp. przepisów nie posiadam, gotuję na wyczucie, ale znajdziesz je wszędzie w necie

Re: 10 osob, 10 dni, plener a ja mam ich nakarmic

A może krokiety? Fakt, że trochę pracochłonne, ale nie ma problemu, żeby zrobić mięsne i wege, bo na farsz się nadaje chyba wszystko co w ręce wpadnie. A pyszne są i na ciepło i na zimno. O! albo skorzystaj z podanego niedawno na GP przepisu na samosy. Do do tego jakaś surówa albo greckopodobna

Re: kasza perlowa dla 10miseiczniaka

..zbyt duza ilośc na początku, na raz, może wywołać ból brzuszka..świetna będzie jako dodatek do krupniczku..potem możesz podawac jako dodatek do drugiego dania, z sosem mięsnym, warzywno-miesnym, warzywami, jako składnik krokietów, farszów do naleśników, pierozków, faszerowanych warzyw itd. -- Lady

Re: menu - czyli co jadamy

tego chleb. Inne obiady: fasolka po bretońsku z kiełbaską, leczo, omlety (nie z samych jajek tylko z maka jeszcze), spagetti, również kaszę z sosem i buraczkami zasmażanymi bez mięsa jadamy, leniwe, kopytka, naleśniki z farszem (z cukini, papryki, cebulki, pieczarków), krokiety z podsmażoną kapusta

Re: obiad dla zagranicznych gości: help!

Na przystawkę: śledź w oliwie lub śmietanie I danie: chłodnik - nie musisz odgrzewać a w trakcie konsumpcji w piecu może już dochodzić: II danie: na przykład zapiekasz zrobione wcześniej krokiety z farszem mięsnym lub kapustno-grzybowym, inna zapiekanka makaronowo-warzywno-mięsna (mnóstwo

Re: goście, a wśród nich dobry kucharz -co przyrz

Krokiety z farszem z cukini i bakłażanów z sosem grzybowym lub pieczarkowym, zupę krem z kalafiora, śledzie czosnkowo-pietruszkowe, grillowany schab (plastry) z mozzarellą i bazylią, pierś z kurczaka nadziewana pieczarką: mojegotowanie.onet.pl/13575,ksiazka_przepis.html Kotlety żmudzkie z farszem

Re: Obiad "na codzień"

jada na słodko) po słodkie (mięsne, szpinak+ser pleśniowy+ śmietana, gęstszy sos boloński; warzywna mieszanka chińska z przyprawami; uduszone w sosiku pieczarki itd). Zarówno zupę, jak i farsz do naleśników mam przygotowane dzień wcześniej. Lubimy tez ryże i makarony z róznymi sosami, potrawkami (np z

Re: Apetyt, a raczej jego brak.

, co ma konsystencję stałą, jest bardziej kaloryczne od zupy. Więc to nie jest tak do końca źle, ze ona wybiera stałe pokarmy. jedyny problem - jak jej przemycić błonnik na te zaparcia. Ja bym eksperymentowała - może "zaskoczą" jakieś farsze warzywno-mięsne do krokietów, naleśników, kluch

Re: mrożonki własnej produkcji

Poza tym co w poprzednim poście -farsz do pierogów lub krokietów np.kapuściano-grzybowy,grzybowy,mięsny (robię więcej i celowo mrożę,żeby potem było szybciej), -zamrażam mięso,na którym gotuję rosół(ze skrzydełek,wołowinę itp.),czasem jakieś warzywa i jak już mam wystarczającą ilość robię z

może

coś jak pancakesy usmażyć? Albo bardziej naleśnikowate (tylko czy da radę?..), żeby można było w nie jakis farsz warzywny zawinąć? Albo mięsny. Albo serowy. Albo paluszki zrobić, albo krokiety: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=800 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=707 www

Re: koniec miesiaca, malo pieniazkow, co na obiad

,naleśniki lub leniwe pierogi z sosami z przetartych, świeżych owoców, do sosów jarzynowych lub mięsnych - bliny gryczane lub pszenne, krokiety ziemniaczane.

Re: Jak zrobić smaczny rosół nie używając kostki?

wszyscy. Dziś właśnie zjedliśmy drugą porcję. Zawsze gotuję na 2 dni.Z jarzyn potem robię sałatkę a z mięsa pierożki , naleśniki , krokiety. Jeżeli jarzyn nie wykorzystuję do salatki dodaję je do farszu mięsnego.Życzę smacznego.

Re: Rosół - danie superwydajne

niego krokiety, obtacza w bułce i smaży. Ostatnio nawet upiekłam niewielki pasztecik z mięsnych pozostałości rosołowych, wydszedł niezły, gdyż mięsa były różnorodne (kurczak, kaczka, indyk, cielęcina) Z warzyw można zrobić sałatkę jarzynową (ja nie robię bo nie przepadam). Ponadto mięsko z rosołu

krokiety z sosem pieczarkowym

krokiety z farszem mięsnym(jak do pierogów);ja robię z gotowanego mięsa,mielę z podsmażoną cebulką i kapustą kiszoną,doprawiam intensywnie solą i pieprzem naleśniki zawinięte w kopertę ,obtoczone w jajku ,bułce tartej i podsmażone podane ciepłe polane sosem pieczarkowym(posmażone pieczarki z

deMENti obiadowo-kolacyjkowe :)

DZISIAJ: KROKIETY nadziewane "burritto" z farszem z kurczaka po włosku i do tego sałatka warzywna; A JUTRO: gołąbki mięsne w sosie węgierskim , ziemniaczki, surówka, ogórki małosolne A POJUTRZE: łosoś SMAŻONY , ziemniaczki, wiązanka gorących jarzyn z wody; p.s.: mniam, mniam :))

Re: Obiad do 4 PLN - poszukuję pomysłów

Uważam, że rosół jest bardzo "ekonomiczną" potrawą. Drobiowo-wołowe fragmenty i włoszczyzna są tanie, a uzyskujemy rosół, który na drugi czy trzeci dzień możemy przerobić na inną zupę (np. pomidorową), mięsne fragmenty po zmieleniu i przesmażeniu z cebulką dają nam farsz do pyzów

Re: Hmmm - pierogi zawsze są solo. Z "omastą" lub

sosem co najwyżej, a skoro są krokiety to widzę je w tym zestawieniu z barszczem jako przystawkę, pierogi samodzielne i niezawisłe danie. "...Ciekawym pomysłem jest podawanie jako jednej porcji, zestawu pierogów, np. ze wszystkimi rodzajami farszów mięsnych lub serowych. Dla prawdziwych

Re: Wspólny obiad dal trójki jedzeniowych dziwakó

Jednak zrobienie naleśników z dwóch rodzajów mąk i usmażenie ich to nie jest wcale więcej roboty, a do tego 2 rodzaje lub 3 farszu, co i tak jeden sprowadza do powideł czyli dojścia do kasy w sklepie. Drugi możesz zrobić mięsny a trzeci warzywny lub z białego sera. Do tego jakas sałatka dla tych co

Re: farsz mięsny - co zrobić, żeby się nie narobi

Najszybciej to chyba krokiety z cieniutkich naleśników... -- Jeszcze trochę i świat będzie mój :)

Re: danie na wesele

jakim traktuje się ów gwóźdź programu na weselach z daniami mięsnymi. Brakuje po prostu świni, kaczki lub innego zwierza, który swym rozmiarem przyćmiłby jakośc pozostałych potraw.Wprawdzie w Pekinie podaje się kaczkę wegetariańską (w 100% bezmięsną) lecz nie o podobieństwa nam chodzi.Myślę, że

Re: Jak zrobić smaczny rosół nie używając kostki?

pietruszki, ale to już na talerzu. Marchew porcjuję na plasterki i po kilka dodaję do porcji rosołu dla ozdoby. Pozostałe warzywa(po usunięciu nitek) zużywam na farsz do pierogów ,krokietów lub naleśników. Mięso rozbieram ,mielę wraz z warzywami z rosołu_- wszystkimi ( prócz łupin od cebulki

Re: jak "zażółcić" rosół?

na plasterki i po kilka dodaję do porcji rosołu dla ozdoby. Pozostałe warzywa(po usunięciu nitek) zużywam na farsz do pierogów ,krokietów lub naleśników. Mięso rozbieram ,mielę wraz z warzywami z rosołu_- wszystkimi ( prócz łupin od cebulki),dodaję przysmażoną na złoto cebulkę(posiekaną),wraz z

Re: Gość Forum - Maciej Kuroń o gotowaniu

amuletu z przyprawami, ale używam ziela angielskiego, liści laurowych. Wywar solę na samym końcu. Używam sporo zieleniny i ziół, zależnie od charakteru zupy. Do wielu zup dodaję czosnek, lubczyk, gałkę muszkatołową, lub interesujące dodatki: zacierki, lane ciasto, paszteciki, krokiety lub grzanki z serem

Re: Przepisy kulinarne I etapu leczenia - A..Janu

. Można też jako dodatek do obiadu - zastąpią zwykłe kotlety mięsne. Super potrawa na wigilijny stół. Jeśli nie macie bułeczki może być bułka tarta. grzyby najlepiej wcześniej namoczyć i zmielić, wtedy czas przygotowania jest króciutki. Gołąbki bez nawijki po chińsku Farsz: 1-1,5 kg mięsa mielonego

Re: Do Limby (książka: "W staropolskiej..."

, jogurt, śmietana, ogórki świeże, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, itd. 5. Nie korzystałam z przepisów na dziczyznę > jestem do niej uprzedzona od czasów dzieciństwa. Zresztą chyba wątki mięsne, chociaż większość jest godna polecenia, chyba Ciebie akurat nie zainteresują - jeśli coś pomyliłam, to

wywary mięsne mozna mrozić?

pierogi/krokiety - farsz do pizzy - kotlety wszelkiej maści - zrazy i zawijańce ze schabu/piersi - warzywa starte na tarce lub pokrojone (jak np. zostanie ni trochę pora lub selera a wiem, że może się zmarnowac to je ścieram na tarce i czasem do jakiejś zupy czy sosu jak znalazł) Tak sobie teraz mysle

Krokiety

wczoraj był rosół, mięso z kurczaka zmieliłam, posoliłam i dodałam pieprzu do smaku i zjakieś zioła, usmarzyłam naleśniki, zawineła, poczekałam aż ostygnie, bo wtedy się nie rozlatuje, rozmucić jajko z solą, zamoczyć nalesniki z farszem mięsnym, w bułke, usmarzyć do tego barszcz czerowny z

Re: farsz mięsny do naleśników - jak zrobić?

rosolem aby zrobila sie > masa, dobrze popierzyc, osolic i gotowe. Moze sluzyc jako farsz do > nalesnikow, kulebiakow, pierogow, pyz etc najlepiej smakuje popite > goracym czystym barszczem czerwonym. na chlodne wieczory > super, u mnie znika wlasciwie kazda ilosc a kolega mego syna ( >

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - farsz mięsny do krokietów