Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

hej! Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju tarty, te na słodko i te na słono. Znalazłam przepis na pyszną tartę serową z cebulka, mogę wrzucić jeśli ktoś jest zainteresowany:) Uważam, że równie ważny co smak tarty jest również sposób jej podania. Moja pierwsza forma do tarty nie wyglądała najlepiej

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Do tej pory najbardziej byłam zadowolona z metalowej z wyjmowanym dnem mykitchen.pl/forma-do-tarty-z-wyjmowanym-dnem-Delicia-Tescoma-28cm.html Cena jest niewygórowana a jakość bardzo dobra.

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

zalezy od tego do czego ta forma:) jak do domu to napewno teflonowa z wyjmowanym dnem:) z kolei jak musisz gdzies tartę zawieźć to polecam żaroodporna (nie porysuje się:))

szklana forma do tarty

zmienilam forme na szklana i po upieczeniu tarty nie mozna jej bylo oderwac od dna, w formie silikonowej nie bylo zadnego problemu. czy powinnam szklana forme smarowac tluszczem ? co robic aby tarta nie przywarła do dna ? bede wdzieczna za pomoc

forma do tarty

wiecie moze gdzie kupie silikonową formę do pieczenia tarty? z gory dziekuje za odpowiedz:)

Re: Forma do tarty

annielika napisała: > Tak sie zastanawiam po co wam to wyjmowane dno, z jakiego powodu chcecie wyjmow > ac tarte z formy? To przeciez sie ladnie prezentuje na stole, taka w ladnej formie. A jak jednak ktos musi ;) wyciagnac tarte a zal tego pierwszego kawalka o istnieje gadzet o

Re: szklana forma do tarty

Ojej, zniknąłeś moją formę i wszystkie upieczone przez ostatnie 4 lata tarty - nie przywarła ani jedna ;-) U mnie się sprawdza, koleżanki też pieką w szklanych albo ceramicznych, żadna nie ma silikonu z jednym wyjątkiem ale nie chodzi o formę do tarty ale o keksówkę. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: szklana forma do tarty

Gość portalu: rowerek napisał(a): > zmienilam forme na szklana i po upieczeniu tarty nie mozna jej bylo oderwac od > dna, w formie silikonowej nie bylo zadnego problemu. czy powinnam szklana forme > smarowac tluszczem ? Mam formę ze szklanym, wyjmowanym dnem, smaruję ją tłuszczem i

Jednorazowa forma do tarty - gdzie kupić?

Szukam jednorazowych (mogą być aluminiowe), okrągłych form do tarty lub biszkoptu o średnicy od 22 do 26 cm. Na allegro znalazłam tylko 20 i 30 cm. Z ebaya nie zdążą dojść... Jakieś pomysły? Interesują mnie sklepy internetowe lub sklepy na terenie Warszawy.

Re: szklana forma do tarty

A ja nie pisałem, że mnie interesuje Twoja akurat szklana forma do tarty. Po prostu przydaność szklanych naczyń do wypieków oceniam dużo niżej od blaszek i się zastanawiam, co takiego w nich jest, że w ogóle na rynku się pojawiły. Ceramika jeszcze rozumiem, że się potrafi wdzięczyć na stole

Re: Forma do tarty

Tak sie zastanawiam po co wam to wyjmowane dno, z jakiego powodu chcecie wyjmowac tarte z formy? To przeciez sie ladnie prezentuje na stole, taka w ladnej formie. Tak sie tylko pytam, bo ja mam dwie formy, jedna szklana, a druga gliniana i nigdy mi nie przyszlo do glowy, zeby kupowac forme z

jaka forma do tarty?

Jaka forma do tarty jest najlepsza - silikonowa, szklana czy stalowa???

Re: szklana forma do tarty

bucefal_macedonski napisał: > A ja nie pisałem, że mnie interesuje Twoja akurat szklana forma do tarty. Przypomniał mi się dowcip: Do sklepu z meblami wchodzi klient, rozgląda się, zastanawia, w końcu podchodzi do sprzedającego i mówi: - Interesują mnie drzwi. Na co sprzedający: - No to

Re: szklana forma do tarty

bucefal_macedonski napisał: > Szklana z wyjmowanym dnem? Nie wiem, po co w ogóle w szklane formy do tart inwe > stować. Nie pisałam, że forma jest szklana (ma szklane dno, reszta to blacha) a ponieważ od 4 lat jestem z niej bardzo zadowolona nie interesuje mnie, co sądzą o niej inni

Re: szklana forma do tarty

Szklana z wyjmowanym dnem? Nie wiem, po co w ogóle w szklane formy do tart inwestować. Blaszka przewodzi ciepło zdecydowanie lepiej, jest lżejsza, zestaw blaszek można spiętrzyć zarówno przy przechowywaniu, jak i pieczeniu blaszka w blaszce, nie tłucze się, ostre krawędzie jak znalazł nadają się do

Re: szklana forma do tarty

Blaszek do pieczenia mam, tak lekko licząc przynajmniej 105, z czego większość zdecydowana do wypieku tart i tarteletek służy. Tak więc masz rację, zajefajne mam zainteresowania i ze szklanymi formami w tej ilości nie dogadałbym się. Rodowe kryształy i tak już bokiem kredensowi wyłażą. Silikon to

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

W zasadzie formy silikonowe świetnie nadają się do małych ciastek, ale tarty też bym wziął silikonową -- Doskonałe akcesoria kuchenne do każdej kuchni

Jaką formę do tarty polecacie?

Jaką formę do tarty polecacie - silikonową, szklaną czy stalową???

forma do tarty

Zostalam wczoraj szczesliwa posiadaczka pierwszej w zyciu formy do tarty. Forma jest metalowa z ceramiczna powłoką. I teraz mam zgwozdke. Jak wyjac juz gotowe , upieczone ciasto? Z sama skorupe ( upieczony spod) pewnie nie bedzie problemu ale co z takimi pieczonymi z nadzieniem? Przekladac na talez

Re: jaka forma do tarty?

Polecam formę do tarty z serii Classic niemieckiej firmy Kaiser. Wysoka jakość, nieprzywieralność, łatwa do czyszczenia. www.kuchniaiq.pl

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Serdecznie polecam niemiecką firmę Kaiser. Ja kupuiłem: kuchniaiq.pl/produkt/168/32/Pieczenie/formy/Forma_do_tarty_-_30_cm.html i jestem bardzo zadowolony

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Osiek2, kup najzwyklejszą formą silikonową. Chociażby taką : www.stylowazastawa.pl/produkt/16915/silikonowa_okragla_forma_do_piecze_julittesilicon_guardini.html Klasyczna i niedroga, a z dobrego materiału. Guardini to dobra firma. Tarta nie przywiera, a silikon sprawia, że łatwo ją wyjąć. Moja żona

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Mam formę szklana pyrexu bodajże, wybrałam ją ze względu na wysokość boku, dzięki temu robiąc głównie wytrawne tarty jest doskonała, bo mieści całkiem sporo nadzienia, jest jednak jej minus - ciężko sie wyjmuje. Kiedy pieke sam spód używam metalowej formy z wyjmowanym dnem, wtedy umieszczam

Forma do tarty z rowkiem

Czy ktoś z Was ma i używa formę do tarty z rowkiem? Taką jak TA . Czy sprawdza Wam się? Mam wątpliwości co do tego rowka. Czy ciasto z tego dobrze wychodzi?

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Ja posiadam szklaną formę firmy Termisil. Trochę się obawiałam, jak ciasto będzie odchodzić od brzegów, ale niepotrzebnie. Nic nie przywiera i jest zadowolona. No i cena jest przyzwoita, więc nie trzeba wydawać majątku. :)

Forma do tarty z rowkiem

Czy ktoś z Was ma i używa formę do tarty z rowkiem? Taką jak TA . Czy sprawdza Wam się? Mam wątpliwości co do tego rowka. Czy ciasto z tego dobrze wychodzi?

Re: Forma do tarty

No ta perspektywa niepolamanego pierwszego kawalka....chyba sie zdecyduje i zainwestuje te kilka euro. PS- jakie tarty pieczesz, Iza?

Re: Forma do tarty

bacha kolo mnie w cook shopie jest piekna biala ceramiczna klasyczna forma. Wziac ci? -- Polki w Grecji Grecja i Ja

pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tarty

Witajcie kobietki :) Od dłuższego czasu mam ochotę nauczyć się piec tarty. Przepisów mam sporo i myślę, że po kilku próbach coś mi wyjdzie, ale mam problem z wyborem formy. W "moim" sklepie znalazłam trzy, które mi się podobają: ceramiczną, silikonową i metalową z ruchomym dnem. I nie

Re: Forma do tarty

No te ceramiczne piekne, ale ciagle mnie zastanawia, ze moze te z wyjmowanym dnem sa jednak praktyczniejsze? Mhhmmmm. Mysle, ze u mnie tez juz najwyzsza pora, zeby nabyc forme do tart. Wiec doradzajcie! :)

Re: Forma do tarty

Wprawdzie nie z IKEA ale mam teflonową i z wyjmowanym dnem. Nic się nie rysuje, poza tym wygoda przy wyjmowaniu ;) -- Kulinarne Wariacje

Re: Forma do tarty

Bachula dac znac jak nabedziesz. Gdzie i za ile? Ja tez od dawna mysle o takiej i wlasnie o takiej z wyjmowanych dnem :) Poki co moje tarty pieke w zwyklej blaszcze tortowej, takiej okraglej, wylepiam do polowy, ale wiadomo jest nierowno i nie ma pofalowanych brzegow. Ja najczesciej robie tarte

Ceramiczna forma do tarty

Witam, robie dzisiaj tarte, zgodnie z przepisem mam formę wylozyc ciastem i wstawić na godzinę do lodówki, później do piekarnika. Boje się jednak, że forma mi pęknie, a moze jednak nie? Prosze o porade.

Re: Forma do tarty

A pisalysmy jednoczesnie, i teraz widze, ze chodzi o pierwszy kawalek... hmmmm, no nie wiem, ja mam taki problem, tylko jesli spod jest za kruchy, albo z tego czy innego powodu cos jest nie tak ze spodem. Albo gdy nie dam tarcie odpoczac. To wtedy mi sie lamie.

Re: Forma do tarty

Aktualnie żadnej ;) a tak poważnie to różne z nadzieniem mięsnym, z warzywami, placek lotaryński, była i serowa, no i oczywiście słodkie :) -- Kulinarne Wariacje

Re: Forma do tarty

No nie czuje sie jakos dinozaurowato... hmmmm... zwlaszcza, gdy awansowalam do smartphona i kindelka:) hehehehe. Narazie jeszcze jestem uwiazana, ale po terapiach i jak u was juz snieg sie troche roztopii to kto wie:) Bardzo mnie tam ciagnie w twoje rejony:)

Re: Forma do tarty

No ja tez sie lamie ;) Ceramiczne pieknie wygladaja puste/napelnione/na stole....ale pierwszy kawalek zazwyczaj jest Twoj bo wyciagniecie go w stanie nienaruszonym graniczy z cudem. Czas chyba na poszerzenie asortymentu gadzetow kuchennych i miec i jedno i drugie.

Re: Forma do tarty

Na lawendowydom.com.pl znalazlam CUDO - niebieska, do mojej niebieskolubnej kuchni.......kiedy DUKA wejdzie na grecki rynek?????No popatrzcie same na ten blekit i falbanke ;-) http://lawendowydom.com.pl/wp-content/uploads/2013/03/kolorwiosna2013.jpg

Re: szklana forma do tarty

mam ceramiczna - wykladam papierem do pieczenia -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Forma do tarty

Anniela, czyli co , jednak wybierzesz sie na polnoc? ;)))) Mysle, ze przed swietami uda mi sie wkomponowac moj grafik w godziny urzedowania Cookshop'a ale jak nie to sie zglosze. Ja te z wyjmowanym dnem, traktuje jako zlo konieczne, dopoki nie odkupie falbanki. Bo my to jednak diznozaury jestesmy..

Re: Forma do tarty

Anniela! No chyba jesli w opcji dowoz osobisty. To tak. Wtedyt bierz ze nawet dwie i przywiez. No co Ty.... Mam w wilekim miescie cook shopa i pewnie tez maja ale jak na zlosc bnywam tam ostatnio albo w poniedzialki albo srdoy po poludniu wiec wstepu nie mam. Chyba zaryzykuje ta IKEowska i nadal

Forma do tarty

tradycyjne ceramiczne formy z niskim brzegiem-falbanka? W realu bo w necie to i ja widze.

Re: szklana forma do tarty

Masz dwa rozwiazania: -wysmarowanie + obsypanie bulka tarta, czyli metoda tradycyjna -ulozyc ciasto na papierze do pieczenia Obie sa dobre, nalepsza tradycyjna. Z silikonami bylabym bardzo ostrozna , pewno za piec-dziesiec lat okaze sie, ze sa raktoworcze albo powoduja jakas chorobe jak wiekszosc

Re: szklana forma do tarty

Zmienić z powrotem na silikonową. Szklana się nie sprawdza. Ja też kupiłem, ale tak jak ty, po pierwszej próbie odstawiłem. Silikonowa to jest to. Nic nie przywiera, po upieczeniu lekko wyginam brzeg i wszystko ładnie odchodzi. Szklana, to było jakieś nieporozumienie. Klei się, mimo wysmarowania tłu

naprawdę dobra forma do tarty

Jak wyżej, szukam dobrej jakości, wygodnej formy do robienia tart, quiche czy tarte tatin. Szukam takiej, z której ciasto będzie można łatwo wyjąć w całości , ale nie takiej z wyjmowanym dnem metalowej, bo podobno lubi z niej wypływać masło przy pieczeniu kruchego ciasta, więc potrzebuje naprawdę

Re: forma do tarty

sprobuje, pierwsze co mi przyszlo do glowy to wylozyc papierem, ale czy wtedy odwzoruja sie falbanki.

moja tarta bez formy

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2380978,2,1,Tarta-z-malinami-i-borowkami.html jak pisalam w kawowym stłukła mi sie piekna moja forma ceramiczna wiec zrobiłam w zwykłej tortownicy :) pyszne było -- Moje anioły Moje obrazy mój synek Julian urodzony 25 lipca 2007

Re: forma do tarty

Musisz trochę poćwiczyć, ale na pewno się uda. Jeżeli ciasto będzie dobrze upieczone i odrobinę przestudzone (nie wyjmuj go natychmiast, daj chwilę odpocząć), nie powinno być kłopotu. Mam zwykłą tanią formę blaszaną i daję jakoś radę. Najlepsze są formy z wyjmowanym spodem, takie jak tortownica.

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Ja zawsze robię w tradycyjnej blaszanej i dobrze się wyjmuje: www.alebre.pl/Forma-do-ciasta-okragla/42793/produkt.aspx

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Ja robię w tortownicy, nic się nie dzieje, nie wylewa, brzegi się łatwo odpina, tarta wychodzi zawsze ładna. Nie wsadzam ciasta w formie do zamrażalnika. Im mniej komplikacji tym lepiej.

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

> Powiedz mi proszę, czy faktycznie to wyjmowane dno pomaga w wyciąganiu tarty? tak, pomaga, stawiasz ją np. na jakimś kubku i ta obręcz sama opada, a potem możesz przenieść tartę na paterę, czy na co tam chcesz, ja to robię nawet bez pomocy jakiejkolwiek podstawki, po prostu trzymam od spodu

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Ceramiczna forma do tarty to jest dobry pomysl, bo jest szczelna, a ciasto mozna podac w niej zamiast wyjmować. Nie pomyslalam o tym. Dawno temu widzialam bardzo ladne foremki ceramiczne do tarty w Tesco (duzym). A z blach najbardziej cenie sobie zwykle polskie srebrne - sluza latami, są szczelne

Re: Forma do tarty z rowkiem

Siostra miała i ciągle psioczyła. Jak ją prosiłam by zrobiła tartę, mówiła, że ona ma beznadziejną formę i żebym ja robiła (zapewne mówiła tak też z leństwa :D), ale fakt faktem, formy nie polecała. Ja mam w domu identyczną jak ta i jest bardzo praktyczna. W sumie chyba tylko raz mi się połamało

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Tarty robię od dawna i jak na razie - jak twierdzą goście - ze świetnym skutkiem. Na tartę przyrządza się zazwyczaj ciasto półkruche. Takie ciasto na pewno nie wypłynie z formy na tartę z wyjmowanym dnem. Z takiej formy korzystam od dawna i bardzo ją polecam. Ważne jest tylko, by była wykonana z w

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

tarta na kruchym spodzie wymaga troszkę zręczności by ją bez połamania przenieść na paterę, ale da się to zrobić i ta foremka ułatwia to m.in. dzięki temu, ze ciasto do niej w ogóle nie przywiera ja jej nie smaruję w ogóle niczym, nie posypuję bułką, tylko od razu wyklejam ciastem, a i tak ładnie

Re: naprawdę dobra forma do tarty

No i właśnie kupiłam w TK Maxx i wypróbowałam trzecią, niedużą, ceramiczną formę do tarty Le Creuset. Tę szczerze polecam. Można ją wsadzać do pieca prosto z lodówki, myć w zmywarce, szkliwo gładziutkie, nic nie przywiera, spód się ładnie dopieka. Brzegi niewysokie, właściwie rozchylone. I ładna

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Ja mam dwie ceramiczne formy do tarty. Jedna z Makro, bardzo ładna i fatalna, dno ma za grube i nie dopieka ciasta od spodu. Druga z Duki. Duża, ładna, ciasto dopieka, ale ma inna wadę: pionowe brzegi, po których ciasto spływa, jak się nie trafi w dobre masło. Ale faktycznie, jak już się ciasto uda

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

W silikonowej zanim upieczoną tartę z piekarnika położysz na blat-połamie się. Chyba że to forma usztywniana. Próbowałam i kończyło się fiaskiem. A potem trzeba wyjąć, łamie się reszta ciasta. W tej zalinkowanej niepokoi mnie tylko pokrycie czarną teflonową powłoką nieprzywieraną. Testowałam takie

Re: jaka forma do tarty?

Mam dwie porcelanowe z idei i są świetne, jak napisano wyżej można podawać prosto na stół, ponieważ są ładne. Używam ich często.

Re: jaka forma do tarty?

IMHO najlepsza jest metalowa - szybko się nagrzewa i ciasto jest kruche. Ja akurat najbardziej lubię te z wyjmowanym dnem, łatwo wtedy wyjąć tartę. Natomiast jeśli chodzi o praktyczność b. dobre są też ceramiczne - można od razu podać w nich tartę.

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Jesli jednolita forma ma duza srednice, wyjecie z niej nieuszkodzonej tarty jest imo bardzo trudnym zadaniem - wg mnie niemozliwym. Dlatego uzywam wylacznie form z wyjmowanym spodem (mroze w zamrazalniku rowniez, bez problemu). Nic mi z takiej formy nie wycieklo nigdy (tzn nic dolem), ale dla

Re: naprawdę dobra forma do tarty

lopatka) i są świetne. W dodatku ciasto z duzej formy jak ulal pasuje do kartonu na pizze z pobliskiej pizzerii, wiec z upieczeniem tarty na prezent i przewiezieniem jej bez formy nie ma problemu. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa

Re: naprawdę dobra forma do tarty

jedną upierdliwą blachę do tarty zenkera, którą trzeba super dokładnie wysmarować tłuszczem, bo inaczej po upieczeniu tworzy z kruchym zintegrowaną całość. Nie znam się na tajnikach wypieków, ale wiem, że zamrożenie ciasta wcześniej, oczywiście już wyłożonego do formy i podziabanego widelcem, powoduje

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Mam ceramiczną z ikei i jestem bardzo zadowolona, oprócz tego, że dobrze się piecze, to jeszcze bardzo ładnie wygląda.

Re: jaka forma do tarty?

Nie wiem jaka jest najlepsza, ale ja używam silikonowej, bo ze stalowej ciężko mi się wyjmowało (często się łamała i przypalała, z silikonem nie ma takich problemów) . Ja mam taki model i jest fajny, bo jak tarta jest już gotowa to ta brązowa fala znika i pojawia się napis, żeby wyjąć. Przydatne. :)

Re: Ciasto do formy a la tarta

Eee, w tym jeziorku mieści się za mało nadzienia:) Więc zawsze napełniam tarty w formie, wchodzi więcej dobrego do środka:)

Re: jaka forma do tarty?

joasia997 -wszystkie sa dobre ,moja stara stalowa i bardzo mi pasuje ,ma 40 lat a ja wciaz pieke na niej ,rozkladam papier obcinam na okraglo i nawet nie smaruje ,nie przypala ,silikonowa jest za miekka latwo sie rozlewa przy przenoszeniu , i musisz zawsze podkladac sztywna blaszke pod spod ,stare

Re: naprawdę dobra forma do tarty

Ja mam z duki: - silikonowe formy na muffiny (ciasto zaczęło przywierać po paru miesiącach mimo skrupulatnego dbania, nie da się domyć, nawet po długim moczeniu we wrzątku wg zaleceń pozostaje zapach poprzedniego wypieku lub płynu do naczyń) - grillowa patelnie teflonowa (powłoka zaczęła się po

Re: Jaką formę do tarty polecacie?

Jeśli masz zamiar podawać ciasto czy tartę w naczyniu to lepiej ceramiczna (ładnie się prezentuje) lub szklana a jeśli tylko masz zamiar w niej piec to silikonową (są tańsze od ceramicznych czy szklanych). Nie polecam stalowych. Szybko się odkształcają. -- Macie ochotę na coś słodkiego? Zapraszam

Re: Ciasto do formy a la tarta

Wszystko zalezy od formy - jesli ma wystajacy rant na spodzie (podobna do formy na tarte, ale, no wlasnie - z tym rantem), to ucierane lepsze. Ciasto sie piecze, odwraca i wypelnia jeziorko na spodzie. Cos jak tu. - u nas mozna kupic podobne, ale nizsze i z mniej fikusnym brzegiem, ale na

szukam Było sobie życie, forma do tarty, kasety ma

szukam: - Było sobie życie (najchętniej DVD, ale VCD też mogą być ostatecznie) im więcej odcinków tym lepiej, - forma teflonowa do pieczenia tarty (niezniszczona oczywiście), - kasety magnetofonowe (nie CD) z piosenkami Fasolek, Pana Tik Taka, inne znane. Jestem z Warszawy. Proszę też o info co

Jaka forma do tarty?

Debiutuje z tartą jutro. Musze jeszcze nabyć formę do owej - jaką?? Okrągła z takim falistym brzegiem odbrze kojarzę? Dziękuję za uwagę :) -- Porozmawiajmy Leos

Re: Ceramiczna forma do tarty

jeszcze mi nie pekla szklana misa do zapiekanek nie wytrzymala takiego traktowania-- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Ceramiczna forma do tarty

Ja wkładam ciasto do lodówki przed wyłożeniem na formę ceramiczną - bezpieczniej, a efekt ten sam. No, może oprócz tego, że ciężej potem wykładać formę :) -- Robótki warmińskie i niewarmińskie

Re: Forma do tarty z rowkiem

Ja mam zwykłą. szklaną. Raczej nie ryzkowałabym na taką formę. Ostatnio widziałam takie formy i rowek łatwo odpadał.

Czy w Ikei dostanę...

formę do tarty tego typu (ale tańszą): dukapolska.com/non-stick-forma-do-tarty.html Na stronie nie widzę żadnych foremek do tart :(

Re: Forma do tarty z rowkiem

Gość portalu: werle napisał(a): > Ostatnio widziałam takie formy i rowek łatwo odpadał. Może dlatego widziałam je na wyprzedaży :D

Re: Forma do tarty z rowkiem

Ja też taką miałam i wyrzuciłam. Ciasto w rowku nigdy się nie dopiekało! Obecnie używam szklanej. -- Moje ulubione przepisy Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

Wiem, że można tak podać, ale mam taką całkiem ładną, trzy-piętrową paterę. I lubię na niej układać babeczki, pokrojone ciasto, owoce itp., dlatego pytam o wyciąganie.

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

mam dwie, metalowa i szklaną. Szklana jest lepsza, ciasto nie przywiera, nie ma posmaku blachy. -- ''No właśnie Wy wydajecie się nie wiedzieć o czym mowa'' by Zia 86.

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

, najchętniej nawet talerze wymieniłabym na plastikowe ;) Powiedz mi proszę, czy faktycznie to wyjmowane dno pomaga w wyciąganiu tarty?

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

Ale po co chcesz ją wyciągać? Tartę można podać w naczyniu, w którym jest zapiekana, porcjuje i wyciąga się ją łopatką po kawałku. -- Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

ja mam dokładnie taką metalową, jak zalinkowałaś, jest czymś pokryta i nic do niej nie przywiera, myje się bardzo łatwo, ciasto wyjąć też jest łatwo, nie miałam z tym żadnych problemów, ale nie używałam nigdy ceramicznych form, więc nie mam porównania...

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

Dzięki dziewczyny :) Po waszych opiniach wybiorę chyba klasyczną ceramiczną. Tak jeszcze odnośnie silikonów - widziałam w sklepach wiele takich "miękkich" foremek i faktycznie trudno musi się je przestawiać. Ale np. foremki Silikomartu mają taki pierścień, po założeniu którego góra formy

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

Ja z kolei mam ceramiczną i metalową. Metalowa mnie denerwuje przez te wcięcie w brzegu. Nie sposób stamtąd ciasta wyjąć po upieczeniu. Ceramiczna jest zwykła, kupiona na wagę w Biedronce. Ciasto elegancko się wyjmuje i ładnie piecze. Jedyny minus to waga, ale w końcu ileż się to nosi ;) -- ------

Re: pytanie dt. tarty, a konkretnie formy do tart

Ja mam szklaną i jest świetna. Bez problemów domywa się w zmywarce, nawet po mocniejszym przypieczeniu. Miałam metalową i wyrzuciłam. Trzeba było ręcznie wydłubywać resztki ciasta z tych rowków. A jesli chodzi o przepisy, to tartę naprawdę ciężko zepsuć, więc się nie martw :-) Możesz spróbować na

Od szkód spowodowanych podczas jazdy na rowerze można się ubezpieczyć [Newseria]

Od szkód spowodowanych podczas jazdy na rowerze można się ubezpieczyć [Newseria]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - formę tarty