Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

galareta z rybą - pulpety

Właśnie się cieszę z nowego nabytku czyli maszynki do mięsa :-)) i zamierzam mielić rybę, pulpeciki i w galaretę... Może zasugerujecie jakie ryby, jak przyprawiać, jak zrobić galaretę - gotować głów bez Bozego Narodzenia mi się nie chce.... z góry dziękuję jeep -- YCDSOYA

Re: galareta z rybą - pulpety

ja też tak robię, wyjmuję ciepłą, często taką rybę robię w sosie tatarskim, chyba bardziej mi smakuje niż w galarecie, aż mnie naszło i jutro zrobię, ja dodaję do ryby ubitą pianę z białka, wtedy jest jeszcze lepsza.

Ryby w galarecie

wszystko co w galarecie uwielbiam. od pewnego czasu również sama robię rybę w galarecie :) przepisy na ryby to nie tylko galareta można zrobić różne ciekawe rybki na grillu w piekarniku czy zupkę rybną :)

Ryba w galarecie

. Staram się wyciągnąć resztę ości z ugotowanych kawałków ryby. Ryba w galarecie bez ości to jest to! Do czystego wywaru dodaję żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu) i ostudzam częściowo, ale nie można dopuść do stwardnienia galarety. Do przestudzonego wywaru dodaję

Re: galareta z rybą - pulpety

Też tak robię, ale ... Jeśli studzę w wywarze, to mi ta ryba tak nasiąka bulionem, że z niej cieknie i nijak nie da się pokroić, bo się rozpada. Co robić?

Re: galareta z rybą - pulpety

nada sie kazda ryba, sama bardzo lubie w tej postaci dorsza w rodzinie robilo sie ze slodkowodnych - u siebie nie mam dostepu na baze, jesli nie chcesz gotowac lebkow itd uzyj wywar jarzynowy, po ugotowaniu ryby dodaj zelatyne lub agar -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: galareta z rybą - pulpety

Masa musi być dobrze wymieszana, nie za rzadka, ale też nie za gęsta, a gaza starannie owinięta i związana. Po wystudzeniu wyciągam do odcieknięcia na kratkę, kroję gdy już nie cieknie. Trochę babrania z tym jest.

Re: galareta z rybą - pulpety

Choćby mintaj z morszczukiem. Zemleć, dodać cebulę też zmieloną, trochę bułki, jajko, sól, pieprz i trochę cukru. Masa musi być dobrze wymieszana, jeśli zbyt gęsta, dodać trochę lodowatej wody. Robię wałki, zawijam w gazę apteczną i gotuje w wywarze (cebula, marchewka, pietruszka) z godzinę na małym

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Kiedyś zapisałam sobie taki link. Niewypróbowany, nie miałam okazji - za mało amatorów ryby w galarecie przy naszym stole. Galareta jak szklana tafla: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

chętnie zgapię przepis od pomocnej forumki ;-) bo ja także poszukuję sprawdzonego, zwłaszcza przepis na klarowną galaretę przepisu, moja rybą będzie łosoś, mam fileta olbrzymiego, więc chcę go 'obskubać' po ugotowaniu. będziemy wdzięczne :)) -- Czasem trzeba dlugo isc,aby dojsc do siebie

ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

Witam! Na zamówienie Babci mam zrobić na Wigilię rybę w galarecie (dodam, że nigdy dotąd jej nie robiłam). Ponieważ Babcia starszą osobą jest i niedowidzi, najlepsza byłaby ryba w postaci przemielonych filetów - widziałam takie cudeńka, wyglądały jak babki z ryby zatopione w galarecie z warzywami

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Nigdy nic nie klaruję, gotuję rybę powolutku, a zalewając - po prostu przelewam wywar przez sitko. Galareta nie będzie nigdy przezroczysta, jeśli będzie za szybko gotowana, tak jak rosół. -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię

Re: Zimowe zgadywanki

akurat cytrynowej galarety nie kojarzę podpowiem: chodziło o rybę w galarecie zamówioną przez kogoś z rodziny

ryba w galarecie

Szukam przepisu na rybę w galarecie, ale od razu wywar mieszany z octem. Kiedyś jadłam. Była pyszna! Podobno robią taką na Kaszubach. Dziękuję.

ryba do galarety mrożona?

czy do ryby w galarecie mogę użyć ryby wcześniej zamrożonej? chcę kupić, oprawić i zamrozić bo mogę nie zdążyć kupić przed wigilią. Ale nie wiem czy to dobry pomysł? No i jaka dobra słodkowodna ale nie karp? pozdrawiam, monia

ryba faszerowana w galarecie

Chcę zrobić rybę faszerowaną w galarecie tzn. taką mieloną w plastrach np. morszczuk lub mintaj albo panga a może trzeba mieszać różne? Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać ... Ratujcie!

Re: 12 potraw?

W tym roku: 1. Ryba w galarecie 2. Śledź 3. Ryba faszerowana 4. Salatka warzywna 5. Kompot z suszu 6. Barszcz 7. Pierogi 8. Kapusta z grzybami 9. Ryba smazona 10. Ryba po grecku 11. Makowiec 12. Piernik Nie wiem jeszcze czy teściowa nie naprodukuje wiecej.

Re: ryba do galarety mrożona?

Nie ma żadnego problemu z zrobieniem galarety z ryby mrożonej. Zawsze tak robię, bo ryby kupuję wcześniej i mrożę. Nie znoszę stania w kolejkach przed samymi świętami, dlatego wszystko co można kupić wcześniej, to kupuję. Pozdrawiam.

ryba w galarecie

Witam, Chciałabym zrobić rybę w galarecie ale nie karpia z uwagi na dużą ilość ości. Jaka ryba według Was byłaby najlepsza dorsz a może inna. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie Ania

Re: Jak zrobić by się nie narobić

U nas zawsze podział zadań, niezależnie czy Wigilia u nas, u moich rodzicow czy u teściów. Ja robię pierogi, pierniczki i makowce, moi rodzice rybę faszerowana i rybę w galarecie, teściowa rybę po grecku, kutie i kapustę. Ze sprzątaniem fajny pomysl, ale ja bym nie chciała takiego. Ja tam musze

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

sandacz i leszcz nadają się do galarety i wszystkie bardziej tłuste ryby. vanilla-cafe.net/

Ryby w galarecie

W podobny sposób można zrobić galaretę z pstrągów - też pyszna, a dużo łatwiej niż z karpia usuwa się ości. Polecam tym, którzy nie przepadają za karpiem.

Re: ryba w galarecie

kilosów po całą rybę, więc kombinuję sobie, bo mam ochotę na rybę w galarecie.

ryba w galarecie

chcę zrobić na wigilię rybę w galarecie,cz w jak zrobię w środę to nie będzie za wcześnie. pozdrawiam świątecznie.

Re: ryba w galarecie

Gość portalu: dusia napisał(a): > Czy taka ryba zalana wywarem w których > gotował sie tylko filet będzie smaczna? Wątpię, ale jeśli chcesz, to dorzuć warzywa - marchew, pietruszka, seler, por, może połówka małej przypalonej nad gazem cebuli. Możesz podrajcować bulionem w kostce... No

Re: ryba w galarecie

Podczepię się pod wątek bo i mnie ten temat interesuje.Mam filety z pangi, czy da sie zrobić z nich rybkę w galarecie? Tz bez wywaru gotowanego z łepach i innych rybich częsciach. Czy taka ryba zalana wywarem w których gotował sie tylko filet będzie smaczna?

A czego nie tkniecie w Wigilię?

Na fali wątku obok- czy macie takie potrawy, których za żadne skarby nie ruszycie na wigilijnym stole? (oczywiscie bez rzucania komentarzy o ich obrzydliwości). Ja nie jadam kutii (jest dla mnie za słodka) i ryby w galarecie.

Re: Lepszy mrożony z 35 % glazurą ??

Jeśli robisz rybę w galarecie albo zupę rybną, to się nie zmarnuje - szkielet, ogon, łeb, płetwy trafiają do wywaru i voila! kupujesz tanią rybę, nie płacisz za jej oczyszczenie (wszak nie robi się to samo i za darmo) i wyrzucasz tylko flaki.

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

Nikt nie wymienił węgorza a jest wspaniałą rybą w galarecie na leszcza bym się nie porywała choć jest jak dla mnie bardziej szlachetną rybą niż karp tylko te ościiiiii . Polecam węgorza lub pstrąga

Re: Zimowe zgadywanki

To kulinarnie dalej polecę: skąd się wziął uraz pani Joanny do ryby w galarecie?

Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezroczysta?

Brak mi slow juz do tej wscieklej galarety rybnej. Dlaczego ta cholera nie chce byc przezroczysta? Tak zeby rybke bylo pieknie widac? Tylko jakies odcienie szaroburowatosci mi prezentuje... Czy na koniec gotowania sie cos do nie wrzuca? (Tak jak np. surowy ziemniak do zaslonej zupy, czy cos w tym

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

przepisowo i bardzo smacznie zapewne > ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. > dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a > wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie > używam

Re: A czego nie tkniecie w Wigilię?

Ryba po grecku salatka jarzynowa inna niz taka jak u mnie w domu sledz na slodko galareta z ryba - tyle chyba -- tak ze Światowidem było, stał sobie, przyszli chrześcijanie, my se tak tu ten krzyż tylko oprzemy o Światowida, tak ekumenicznie, wiecie. Ani się obejrzeli Światowida ni ma a krzyż

Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrzebuję

chodzi mi po głowie taka ryba jaką robiła moja babcia gdzie na półmisku leżała rybka z delikatną galaretką ,taka robiona na takim bardziej płaskim nie w misce, ,macie jakieś takie sprawdzone przepisy ,niby w necie pełno ale ja nigdy nie robiłam to wolałabym swoje forumce zaufać w tej materii

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

bo przez gotowanie ryby otrzymuje sie naturalna galerete naturalnie scieta)w dodatku o smaku ryby ja dodalabym do gotowania rybi leb - zeby nie musiec dodawac zbyt duzo galarety "w proszku " - leb pogotowac mozna dluzej by galaretka byla scislejsza rybe wyjac po ok 5 minutach

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja robie w galarecie łososia, pstraga i dodaję przed zalaniem galaretka kawior nie wiem dlaczego mówicie o rozpadaniu i gotowaniu ryby o wiele szybciej jest zawinąc przyprawiona rybke wraz z ziołami w folie aluminiowa i włozyc na 20 minut do nagrzanego piekarnika a potem na pólmisek do tego

Re: Czy można to mrozić?

Ciasta z kremami- nie. Sałatka z majonezem - nie. Ryba w galarecie - tak. Śledzie z rodzynkami - bez znajomości przepisu, nie wiem.

ryba w galarecie

urządzamy "składkową" rodzinną Wigilię - i ja w ostatniej chwili dostałam zlecenie na wykonanie właśnie ryby w galarecie - kupiłam karpia i pstrąga - i nie mam pojęcia co dalej - a moje książki ignorują ten temat całkowici POMOCY !!!!

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

galaretę trzeba sklarować wpisz klarowanie galarety w google- wyskakuje milion instrukcji -- moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Re: A czego nie tkniecie w Wigilię?

Generalnie nic z ryba. Czyli karpa,śledzi, zupy rybnej czy w galarecie. No i kutii. Ale my robimy mniej wiecej co lubimy, znamy z dzieciństwa. -- ----------------- Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.

Re: Traumy z dzieciństwa :D

galarecie z tą miłą rybką pływającą przedtem w wannie. Ryby w galarecie nie tknęłam przez następnych 20 lat. -- Wiesz, co myślę ? - powiedziała Anna - Myślę, że to wszystko, co napisane było w gazecie, to kłamstwo. Bo to zupełnie wszystko jedno jak się mówi do małych dzieci. Czy się mówi łagodnie i

ryba w galarecie- mętna galareta

mam pytanie o samą galaretę ( galantynkę? różnie mówią)moja wychodzi taka mętna, biaława, mało apetyczna, gdzieś kiedyś przeczytałam,że należy coś dodać, tylko nie pamiętam co to było, może Wy wiecie i podpowiecie;-)) dziękuję

Re: Co z kg usmażonego morszczuka?

novalijka39 napisał(a): > Źle wyliczyłam proporcje do innego dania i został mi kilogram pokrojonego na ka > wałki ok 5x5cm usmażonego bez panierki morszczuka. Jakie ciekawe sylwestrowe da > nie można z tego zrobić? Faszerowane jajka/małe pomidory, ryba z dodatkami w galarecie

Re: Sylwester-menu

Nie robimy imprezki będziemy spędzać czas z mężem - robię galaretę z kurczaka, founde mięsne (polędwiczki i kurczak, może kuleczki mielone - wszystkiego po trochu, nie jakieś szalone ilości), mix sałat z dodatkami, pikle, pewnie ryba po grecku - ale to raczej na Nowy Rok. Do picia czerwone wino

Re: Jakie żarełko robicie na święta?

Na wigilię barszcz z uszkami, zupę rybną, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety z nadzieniem rybnym, ryba w galarecie, ryba smażona, sałatka i uf jakieś ciasto. Jakieś bo nie wiem jeszcze jakie. W pierwszym dniu świąt dojadamy to co zostało z wigilii, ja nie gotuję. W drugi dzień zaserwuję kaczkę

Re: A czego nie tkniecie w Wigilię?

Lubię jeść. Jeśli coś jest dobrze przyrządzone, to zjem wszystko. Więc zjem też potrawy wigilijne. Ale ich nie lubię. A szczególnie nie znoszę; 1. Kompotu z suszu (i to jest chyba jedyna rzecz, której nie tykam). 2. Nie lubię karpia. Dla mnie jest to najmniej smaczna ryba ze wszystkich ryb (no może

Re: Pstrąg jak gravlax?

militta napisała: zamarynować go to jak się marynuje łososia > na gravlax, czy ktoś ma jakiś pomysł jak można by to zrobić? Tak samo. Łosoś to ryba morska, pstrąg nie. Jaki będzie smak, nie wiem. Szkoda by mi było pstrąga. Raczej zrobiłbym go w galarecie a poeksperymentował na sobie a nie na

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Dziekuje Wam serdecznie za wskazowki :) Jak zawsze, skuteczne. Chyba zrobie zdjecie tej galarecie, bo tyle sie z nia nawojowalam :) I faktycznie im wolniej sie gotuje, tym mniej trzeba klarowac. Dzieki za linki, zapisuje do ulubionych.

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Bardzo dobrze klaruje się białkiem jajka. Do przestudzonej galarety wbij białko i roztrzep dobrze płyn końcówką do ubijania piany. Następnie delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do zagotowania. Ścinające się białko wytrąci wszelkie szumowiny. Pozostaw do przestudzenia i zlej delikatnie wywar

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

aha ryba to bedzie pstrąg kupiony cały razem z głową ,czeka w zamrażarce aż znajdę przepis i się za niego zabiorę -- http://lb2m.lilypie.com/hXQep1.png

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Moja mam po wielu nieudanych próbach po prostu w jednym wywarze gotowała rybkę , a obok gotowała aromatyczny wywar warzywny i z niego robiła galart. Wszystko było klarowne i miało smak. To jest metoda jeśli nie robisz wywaru rybnego, który sam z siebie ma stać się galaretą, bo wtedy to rybne

Re: Jakie żarełko robicie na święta?

u mnie grzybowa z własnym makaronem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pieczony łosoć, ryba po grecku, łosoś w galarecie, schab ze śliwką, szynka wędzona i bigos. wszystko w ilościach mini mini. jedynie bigosu ogrom, ale nie umiem robić tego mało:)) aaa.. ciasto: makowiec zawijany i

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Przecedz i sklaruj bialkiem - patrz wyzej. Ja tam lubie szara, nieprzezroczysta galarete do wigilijnego karpia, staram sie nawet, zeby jak najwiecej tresci w niej bylo (miksuje cebule i pietruszke z wywaru, potem przecedzam przez sitko). Ale co kto woli.

To takie drobnomieszczańskie.

Bo nie wiadomo, jak higienicznie czy też rytualnie zostały uśmiercone karpie i filety z zamrażarki? Obawiam się, że metody są równie brutalne. Jak postępować z żywą, lub świeżo złowioną rybą? Primo: ogłuszyć, mocno, najlepiej tłuczkiem trochę powyżej nosa. Secundo: ostrym nożem przebić skrzela i

Re: Kobieta niepracująca, czyli leń.

Może zaryzykuję, wyszukam i spróbuję? Bo mi ciągle trochę wstyd - z nad morza jestem, nad morzem mieszkam, a z ryb to tylko gotowy karp w galarecie raz do roku... -- Gdyby koty wyglądały jak żaby, zdawalibyśmy sobie sprawę, jakie to paskudne, okrutne małe dranie. Styl. To pamiętają ludzie

Re: przezroczysta folia do gotowania

Dzialalo i nadal dziala: garymoniki.blogspot.it/2010/04/rolada-z-ryby-w-galarecie.html

Prokuratura: sędzia rybami w galarecie nie poga...

"Sumę taką, zdaniem prokuratury, Janusz K. otrzymał od maja 2006 do maja 2007 od dwóch oskarżonych w procesie karnym, gdzie był sędzią." ***************************** Tu przestępstwo jest ewidentne. Co jednak z normą przyjmowania przez sędziów, prokuratorów i policjantów darów w naturze

Ryba w galarecie. Kasza manna zamiast bułki?

Witam, proszę o pomoc. Robię rybę w galarecie, taką właściwie roladę rybną. Miałam gdzieś taki przepis, że do zmielonej ryby dodawało się kaszy manny. Podawał go Maciej Kuroń, w Moim Gotowaniu. Ale ile mam dać tej kaszy? Nie pamiętam, a było naprawdę pyszne. pomóżcie proszę. -- Pozdrawiamy G

Klarowanie galarety

Od razu się przyznam: w życiu nie klarowałam galarety. A w tym roku chciałabym rybę w eleganckiej, przejrzystej galarecie. Wszędzie piszą, że do galarety dodaje się ok. łyżki octu i białka jajek, ubija się to na gorąco i cedzi (w uproszczeniu). I pytanie mam: czy w galarecie nie zostaje smak octu

Re: Kulinarne pomysły na święta

nie wyobrazam sobie wigilii bez barszczu na zakwasie w uszkami, bez kompotu z suszu, kapusty z grochem i grzybami i bez karpia cala reszta mnie nie obchodzi- chlop przyrzadzi zapewne milion ryb do wyboru- podsluchalam cos o rybie w galarecie, w migdalach ja jak zwykle upieke tort korzenny z

Re: A czego nie tkniecie w Wigilię?

Uwielbiam wigilijne dania - oczywiście te, które jada się w mojej rodzinie. Na sniadanie w I dzień BN podgrzewam sobie smażonego karpia, ktory został z Wigilii. :) dojadam pierogi z grzybami i kapustą, rybę w galarecie... żadne schaby i pasztety nie są taką atrakcją, jak wigilijne żarcie :) Nie

Re: Jakie żarełko robicie na święta?

marynowane, W Święta podaję z wędliną. Ziemniaków nie jadamy, do ryby tradycyjnie chałka. Kulebiak z kapustą i sosem grzybowym też świetnie nadaje się do odgrzewania. Tak, że właściwie nie gotuję już w Święta bo nie ma po co. W zamrażalniku leży pierś z indyka do nafaszerowania, będzie jak zwykle na po

klarujemy galaretkę, jeżeli robimy

mięso w galarecie (lub rybę itp.), ale nigdy nie klarujemy galarety mięsnej, tzw. galartu lub meduzy ;)

Re: Jak zrobić rybę w galarecie???

Jeśli mam całą rybę,a nie filety,to zaczynam od ugotowania łba z jarzynami i cebulą oraz listkiem laurowym,zielem angielskim (2-3 ziarnka) i pieprzem (tyleż),a wszystko to w niezbyt dużej ilości wody.Rybę do zalania galaretą dodaję do tego wywaru po ok.30 min.(przyprawiam go solą i/lub wegetą

Re: klasyka swiatecznego menu

U mnie w domu był żurek na mocnym wywarze grzybowym, bardzo ciemnobrązowy. U rodziny męża klarowny barszcz czerwony z uszkami. U mnie ryba smażona, u męża w galarecie. U mnie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, u męża ze słodką kapustą. Generalnie wole "moje" potrawy wigilijne z

Re: Wigilia kolejność potraw u Was

aandzia43 napisała: > Ryby na gorąco (średnio dwa rodzaje) i śledzie (dwa, trzy rodzaje) Wiele osob wymienia sledzie, ryby smazone, w galarecie itp a ja mam pytanie czy sledzie to nie ryby?

ile kalori ma ryba faszerowana w galarecie?? :)))

witam czy moze ktos wiem ile mniej wiecej ma kalori ryba faszerowana w galarecie - chodzi mi o ta co sprzedaja w sklepach - nie wiem jaka jest jej nazwa - kosztuje kolo 5zl.:))) -- "Love is a journey, not a destination"

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

bez dodawania czegokolwiek wychodzi mi normalna przejrzysta galareta, słowo honoru :) -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

Re: świeta na ścisłej diecie

Gotowane ryby w galarecie powinny być ok, podobnie jak ryby pieczone bez tłuszczu - bierzesz rybę, skrapiasz cytryną, dodajesz dopuszczalne przyprawy i warzywa , zawijasz w folię aluminiową i wrzucasz do piekarnika. Jak domownicy wolą bardziej przyprawione - to im możesz przyprawić. Mięso możesz

Re: Czy można to mrozić?

Gość portalu: klik napisał(a): > Skoro wiesz lepiej to nikt Ci nie zabrania.< A pewnie, że nikt nie zabrania :) Dlatego warto spróbować, żeby zdobyć doświadczenie. O ciastach z kremem akurat wiem bo już mroziłam, nie raz. Jak zamrozisz, to też się przekonasz. Co do ryby w galarecie

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Do wystudzonego wywaru dodaj surowe białko z 1 jajka i końcówka robocika lub trzepaczką spień płyn i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do ścięcia się białka. Chwilę poczekaj a następnie przecedź przez czystą wygotowaną ściereczkę.

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

no i wychodzi Tobie klarowna, przejrzysta, świecąca? To co się dodaje to było albo białko jajka albo ocet albo sok z cytryny- niestety nie pamiętam a na eksperymenty nie mam już czasu, może ktoś jednak wie i napisze, mam nadzieję...

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Nie wiem co dodać, bo nigdy nic nie dodaję oprócz przypraw i włoszczyzny. Najważniejsze chyba, to bardzo wolne gotowanie na słabym ogniu. -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

Re: Wigilia kolejność potraw u Was

solaris31 napisała: > może dlatego, że śledzia raczej sie nie smaży ani nie robi w galarecie? ;) Ale to ryby sa, nie ma znaczenia jak przyrzadzone.

Re: Wigilia kolejność potraw u Was

śledzie, ryby w galarecie, barszcz/grzybowa, jakieś ciepłe danie (typu kapusta a nie "porcja obiadowa"), na koniec słodkości + kisiel z żurawin

Re: 12 potraw?

Mniej, bo spędzamy święta we trójkę. Przeważnie był karp smażony, śledź w śmietanie z cebulką, sałatka jarzynowa, ryba po grecku albo w galarecie, barszcz czerwony w kubkach do picia, pierogi, postny bigos, czasami jakieś bułeczki z grzybami lub sałatka śledziowa. Lubimy wigilijne potrawy, więc

święta

Ja gotuje barszcz, kompot, robię mięso na świąteczny obiad, piekę ciasta i przygotowuję śledzie w tym roku 2 rodzaje - moja mama za to robi rybę faszerowaną, sałatkę jarzynową i włoska, naleśniki z farszem serowym, a na świąteczne dni kurczaka i schab w galarecie - także nie wiem jakie przepisy a

Re: Dania wigilijne ok - a co macie ZAWSZE na Swi

1.nie wyobrazam sobie wigilii bez ryby (postać dowolna, może być smazona w panierce, może byc po grecku, w galarecie, może być zupa rybna mojej tesciowej, mogą być koreczki po giżycki czy płaty śledzowe lisnera, albo rolmopsy słoikowe- ma być RYBA) 2. bez pierogów. pierogi muszą być ! 3 . bez

Re: Zimowe zgadywanki

Mnie też tylko mgliście majaczy: z rybą w galarecie mnóstwo roboty, ktoś (Teresa czy tatko) bez niej Wigilii nie uznawał, a potem ewentualnie dziabnął kawałek lub nie?

Re: ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32919462,0.html A z pozostałego wywaru można zrobić galaretę , oczywiście po wcześniejszym odcedzeniu

Re: ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32919462,0.html. Z wywaru można zrobić galaretę , oczywiście uprzednio go przecedzając

Re: Dania wigilijne ok - a co macie ZAWSZE na Swi

Na wigilię żelaznym daniem u nas są uszka z grzybami smażone w głębokim oleju podawane do barszczu czerwonego. Oprócz tego sałatka kresowa (śledzie, buraczki fasola itp.), sałatka jarzynowa, śledzie, ryba po grecku, czasem karp w galarecie, a na święta - szynka, boczek pieczony, schab pieczony

ryba w galarecie

czesc czy wiecie jak zrobic tutaj rybe w galarecie?, jaka zelatyne tzeba kupic? moze jakies przepisy? z gory dzieki

Re: czy jest na sali Zydowka?

chyba potrzebna. tak, z galareta zrobie. a lepsza bez? ta ryba co ja jadlam na 80% byla w galarecie :) -- "Żyj tak, aby twoim bliskim zrobiło się nudno, gdy umrzesz"

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

KARP W GALARECIE 3/4-1 litr wywaru warzywnego, 1 ugotowana marchewka, 1 karp (1-1,5 kg), 5 łyżeczek żelatyny, 1/2 cytryny, mała puszka zielonego groszku, sól, pieprz, świeży majeranek Dokładnie oczyszczonego i obranego z ości karpia w całości lub pokrojonego w dzwonka dodaj do wywaru z

Re: A może wątek kulinarny V

KARP W GALARECIE 3/4-1 litr wywaru warzywnego, 1 ugotowana marchewka, 1 karp (1-1,5 kg), 5 łyżeczek żelatyny, 1/2 cytryny, mała puszka zielonego groszku, sól, pieprz, świeży majeranek Dokładnie oczyszczonego i obranego z ości karpia w całości lub pokrojonego w dzwonka dodaj do wywaru z

ryba (mrozona) w galarecie ?

czy można zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej?. Czy też będzie smaczna ?

Re: Wigilia i 12scie potraw-kto wymieni?

Opłatek 1. śledź w oleju lub sałatka śledziowa 2. ryba po grecku 3. barszcz z uszkami i/ lub zupa grzybowa 4. pierogi z kapustą i grzybami 5. pierogi ruskie 6. karp lub sandacz w galarecie 7. karp po żydowsku 8. karp po polsku w szarym sosie 9. karp smażony 10. kapusta z grzybami lub kapusta z

Re: zrób terrine z ryb(y),

A skąd weźmiesz wtedy wywar do galarety? :) Ryba się pewnie uda, pieczona będzie miała trochę inny smak i konsystencję niż gotowana, ale prawdziwą galaretą z wywaru, w którym się gotowała już jej nie zalejesz...

Re: ryba w galarecie(?) na Wigilie

troche inny przepis. rolada z ryby w galarecie. ugotowaną w wywarze z warzyw rybę wyjąć i zemleć w maszynce dodając 2 ubite białka, żółtka, bułkę paryską (bez namaczania), sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, zieloną pietruszkę i ok. łyżkę masła. zemleć wszystko.uformować rulon/roladę i piec

Re: 12 potraw?

, smażone karpie, ryby w galarecie, ziemniaki faszerowane sałatką z grzybami marynowanymi, ech to były czasy, a teraz? Wigilia dla czterech osób,ale też bez pierogów, mama jak zwykle zrobi paszteciki z kruchego ciasta z grzybami.

Re: Wszystkie ryby do mleka?

U mnie każdy je inną rybę...będzie karp i łosoś i dorsz i mintaj i jeszcze się przymierzam do pstrąga w galarecie...i też wczoraj je obrabiałam...ble

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Monsters vs. Aliens

Wersja demonstracyjna gry Monsters vs. Aliens.

Monsters vs. Aliens umożliwia wcielenie się w czwórkę głównych bohaterów z filmu Potwory kontra Obcy - Ginormicę (ogromna dziewczynę), B.O.B'a (galaretę), Missing Link'a (pół-ryby pół-małpy) oraz Insectosaurusa (gigantycznego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - galareta z ryby

Zdjęcia - galareta z ryby

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin