Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: kapary

Solone mają smak kaparów, a z zalewy mają smak octu, jak wszystko, co w occie. Można zjeść grzyba w occie albo ogórka w occie, albo kapara w occie i wyjdzie na to samo. Zauważyłam, że preferencje zależą od tego, z jakimi kaparami zaczęto przygodę. Jeśli od octowych, a długo potem spróbowało się

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

Re: Potrawy z grzybów

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

Chwalić się będę.

Obrobiłam dwie wielkie kobiałki grzybów, które zięciunio z teściuniem właśnie przywieźli :D Same śliczne podgrzybeczki, takie akurat do zalewy octowej. Jutro jadą znowu. Będzie sos grzybowy! MNIAM!!!

Re: kapary

> Solone mają smak kaparów, a z zalewy mają smak octu, jak wszystko, co w occie. Nie, nie wyjdzie. Kapary z zalewy mają - oprócz octowego - swój własny, intensywny aromat. > Można zjeść grzyba w occie albo ogórka w occie, albo kapara w occie i wyjdzie n > a to samo. Całkiem możliwe

Re: 12 potraw?

Zwykle jest: 1. Barszcz z uszkami 2. Bigos wigilijny 3. Kapusta z grochem 4. Karp smażony z surówką z czerwonej kapusty 5. Karp pieczony z grzybami leśnymi, ćwikła, ziemniaki 6. Śledź w śmietanie 7. Śledź w oleju 8. Kulki rybne w zalewie octowej 9. Sałatka jarzynowa 10. Ryba po grecku 11. Łamańce

Re: Marynujecie grzyby?

W sobotę zamarynowałam 6 słoików grzybów: obgotowałam 2 razy w osolonej wodzie, do wyparzonego słoika wsypałam trochę gorczycy, włożyłam ugotowane grzyby i zalałam octową zalewą (zagotowałam : 3 szklanki wody i 1,5 szkl. octu).

Re: Maślaki

O ile ogórki lubię w mocno octowej zalewie, to grzybki wolę raczej mało kwaśne. Natknęłam się na jeden przepis, gdzie było 6 łyżek cukru, w drugim było 3, to ja dałam 4. I w końcu wyszła mi taka zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli. Najpierw w wodzie ugotowałam

Re: Jadłospis świąteczny

śledziowe Łosoś marnowany w zielonym pieprzu Makówki Kompot chyba z suszu. Chyba, bo mi się coś rodzina obrusza Pierogi mnie pokonały dwa lata temu, będą bliny A w święta dojadamy Wigilię. Zupa zostaje zawsze, do tego jarzynowa sałatka, karp ląduje w zalewie octowej. Chciałabym jakieś wypaśne mięso, ale

Re: Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa

Ale fajny wątek :) Ja najbardziej lubiłam: -domowe ogórki konserwowe, jadłam je z zapałem ponoć jeszcze zanim nauczyłam się dobrze mówić (ja bym niemowlakowi nie dała takiego jedzenia, no ale inne czasy...) -domowe buraczki konserwowe -zalewę octową, w której konserwowane były w słoikach powyższe

Re: jeny!!!!!!!!!!! jak ja lubie

real_mayer napisała: > grzyby lekkostrawne to oksymoron jest :D Zgadzam się. Oksymorony bardzo dobre są=szczególnie w zalewie octowej=mniam. -- http://img14.imageshack.us/img14/9929/gawron.jpg

Re: paskudztwa wigilijne

- groch z kapustą (a raczej fasola) - kapusta z grzybami - sos do ryby, robiony z piernika, z bakaliami - zupa grzybowa - ryba w occie (smażone filety, marynowane następnie w zalewie octowej) - śledź w oleju - makowiec - sernik - kompot z suszu -- http://www.suwaczek.pl/cache/afddf48d4b.png

Re: A co u Was bedzie na Wigilie?

Śledź w śmietanie z jabłkiem, śledź w zalewie olejowo-octowej z cebulą i marchewką, zupa grzybowa, barszcz czerwony, paszteciki z kapustą, pierogi z grzybami, karp smażony, sałatka jarzynowa, makowiec, piernik i ciasto jogurtowe z jabłkami i bakaliami.

Re: Formuła kolacji wigilijnej

zupa grzybowa z makaronem, ryby opiekane w zalewie octowej, ziemniaki, kapusta z fasolą,kapusta z grzybami karp smażony, sałatka jarzynowa, kompot - kiedyś z suszu, teraz najczęściej truskawkowy,ciasta -- Zapomnieć o wyrządzonej krzywdzie jest najlepszą zemstą / Eklezjasta/

Re: paskudztwa wigilijne

zalewie octowej oraz ryba po grecku. Oprócz tego będzie bigos wigilijny, ćwikła z chrzanem, surówka z kiszonej kapusty, surówka z czerwonej kapusty i sałatka jarzynowa. Z deserów będą łamańce z makiem, makowiec, sernik, pierniczki, piernik, keks, tort orzechowy i oczywiście kompot z suszu, :) Wszystkie

Re: meldunki z "placu boju":D

zrobilam salatke ziemniaczana, warzywna, kutie wczoraj wieczorem, sledzie marynowane w zalewie octowej z jablkmai, ugotowalam kapuste i grzyby na kapuste z grzybami, ktore polacze jutro. dzis wieczorem jeszcze krokiety zrobie orzechowe. a teraz jade do babci z walowka. poza tym wszystko inne

Re: Boże Narodzenie

Krokiety z kapustą i grzybami,filet w zalewie octowej,filet w zalewie pomidorowej z ogórkiem i cebulką, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa,sałatka pod pierzynką, barszczyk czerwony.

Re: całus na drogę

ave.duce napisała: > Boszszsz, myślisz, że ToOnJurek uciekł, gdzie pieprz rośnie? raczej tam gdzie grzyby > > ps. w jakiej walucie ma przysyłać? jako, że to Dwór to może byc np. co drugi słoik z grzybkami w zalewie octowej dla FzD -- Czysta wariacja ta demokracja - Tadeusz Boy

Re: boze narodzenie - przygotowania

U mnie z grubsza jest tak: Ciasto na pierniczki wykonuje na początku listopada, natomiast pieczone są około 2-3 tygodnie przed świętami. Barszcz do kiszenia przygotowuje co najmniej 14 dni przed Wigilią. Śledzie i rybę w zalewie octowej robię 2-3 dni przed Świętami, buraczki z chrzanem tydzień

Re: Dobra... ostrzeżenie- reklama

Ok, spróbuję. Chociaż ta ciupinka cukru... no, nie wiem, ja nie słodzę ani herbaty, ani kawy. Z drugiej strony > do zalewy octowej do grzybów albo śledzi > dodaję szczyptę. ps. skąd wziąłeś ten symbol Lucka? :p -- @ nie chce mi się @ <<< Michaił Bułhakow >>> &bdquo

Re: zestaw wigiljny 2006 - start

śledź z cebulką i marchewką w zalewie olejowo-octowej karp smażony zupa grzybowa barszcz czerwony z uszkami kapusta z grzybami kopertki z francuskiego ciasta z makiem kompot z suszu

Re: to moze podaj jeszcze strony pochodzenia

ma komu go oprawiac zawsze robiła to moja mama . -mintaj opiekany w zalewie octowej z cebula zielem i listkiem -mintaj lub dorsz po tzw po grecku -makówki -róznego rodzaju pierniczki drobne ciasteczka wigiilijne . -keks z bakaliami lub tzw"Sztola marcepanowa" z bakaliami lub piernik

Re: grzyby marynowane

Mnie tez sie cos takiego kiedys przytrafiło ale wywaliłem zalew a grzybki jeszcze raz przegotowałem w marynacie octowej i dałem z powrotem do słoika; jadlem je i potem nie stwierdziłem jakichś kłopotów ; oczywiscie masz racje ze zepsute grzyby to TRUCIZNA Z grzybami to jest dziwna polka bo ja do

ocet

jemy korniszony i papryke w octowej zalewie a takze sledziki wiec bez przerazenia mozna plukac gardlo rozcienczonym octem a w braku takiego zalewa z marynat. juz mialam leciec do lekarza z jedna, duza rana (balam sie ,ze mi sie rozniesie po lekach obnizajacych odpornosc i jeszcze fatalna pogoda

Re: Nasze potrawy wigilijne i świąteczne

(panierowane w mące filety pangi smażone + zalewa octowa a na koniec smażona cebula z przecierem pomidorowym , Cała rodzina czeka bo takie potrawy robię tylko w wigilię a wszyscy je uwielbiają. Smacznego!!!

Re: wigilia dla wegetarianina

w zalewie octowej (tez jak rybę ) oprócz tego można zaserwowac pieczarki panierowane w zalewie octowej, pieczarki faszerowane w cieście - smażone na głebokim oleju i mase innych warzyw naprawdę wegetarianin przy stole wigilijnym ma więcej do jedzenia - niz niejeden mięsożerca :))

Re: Wątek testowy o grzybach

grzyby.....fakt nic nie daja-procz satysfakcji kto nazbieral wiecej....ale sos grzybowy jest przepyszny :) a marynowane w zalewie octowej koźlaki....mmmm nie moge nigdy im sie oprzec- nawet bez stanu ciążowego :) :)

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. Jednym z produktów na bazie borowika szlachetnego są tzw. borowiki wielkopolskie. Są to całe, małe, marynowane owocniki borowika. Wielkość

Re: proszę o przepis

dzięki:) Znalazłam też ciekawe przepisy na tatara z matiesów, tzw. grzyby a la ryby czyli pieczarki panierowane, smażone i zanurzone nastepnie w aromatycznej zalewie octowej, i grzybowe gołąbki. I o to mi chodziło. Tego teściowa na pewno nie zaserwuje. Czyli "oryginalna tradycja" drogi

zalewa do grzybow POMOCY !!!

zebraliśmy dziś pierwsze w moim życiu grzyby. Mam odgotowane grzybki w wyparzonych słoikach. Jak się robi zalewę octową ?? Ile wody i octu, co jeszcze dodać ?? -- "sygnaturka ma wakacje" Moja Asia

Re: marynowanie grzybów- jak to robicie?

u mnie rodzina grzybiarzy mam stały przepis na domowe marynowane taki: najpierw obgotowuję grzybki lekko soląc, później odcedzam i do słoika wrzucam 3 ziarenka pieprzu, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i ząbek czosnku, wrzucam grzyby i zalewam zalewą octową zakręcam i marynuję. Zalewa

Re: Wyrzucić.n/t

Niekoniecznie wyrzucić. Ja przelewam takie grzyby na sicie - wrzącą wodą i robię od nowa zalewę octową.Pewnie poprzednia była za słaba.Grzybki zawsze dają się uratować.

:-)

w zamrażarce na święta mam już: mielone, karkówke pieczoną, schabowe, roladki z indyka, roladę boczkową nadziewaną mięsem i warzywami, krokiet, bigos i pierogi z kapustą i grzybami.Pierniki od tygodnia leżą w puszce blaszanej, a dziś zrobiłam śledzie po poznańsku oraz matijasy w zalewie octowej. W

lepsza mgła niż zemsta sromotnika ;-)

No i dokonała się zemsta sromotnika na mojej osobie. Zemsta za zamordowanie tysięcy podgrzybków, maślaków, sitarzy oraz pewnych ilości innych grzybów. Wczoraj w godzinach późnowieczornych podczas pasteryzowania równo 30 słoika w tym sezonie - słoik pękł a zalewa octowa trysnęła mi prosto w oczy

Re: grzyby 2005

dziękuję Wam za uznanie.Przepis jest prosty, trzeba mieć tylko grzyby, ja zbierałam w górach. Zawsze do gotowania grzybów / które robię w zalewie octowej / dodaję dużo octu i soli. "Ubieram" je dodatkowo już w słoiku papryką, marchewką, cebulką itp.

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

umyte pieczarki i gotować około 5 minut. Odcedzić. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucić po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Włożyć pieczarki. Z podanych składników przygotować zalewę octową i zalać nią pieczarki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Pieczarki

Re: Potrawy z grzybów

umyte pieczarki i gotować około 5 minut. Odcedzić. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucić po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Włożyć pieczarki. Z podanych składników przygotować zalewę octową i zalać nią pieczarki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Pieczarki

Re: Leśne wędrówki c.d.

w zalewie octowej na przekąskę,a resztę zjemy ;-) Kurki zrobię w sosie śmietanowo-koperkowym,bo już za mną 'chodzi' ten smak :-) Podaję link do albumu: pl.fotoalbum.eu/dorka45/a525402/slideshow -- W życiu piękne są tylko chwile...

Re: Jakie macie dania na wigiijnym stole?

barszcz z uszkami, grzybowa z fasola i makaronem (pyyychaaa ;) karp smazony karp w zalewie octowej karp w galarecie sledzie w oleju sledzie w sosie pomidorowym kapusta z grzybami (do ziemniaczkow) pierogi z kapusta i grzybami golabki z farsezm ryz+grzybki makowki no i ciasta oczywiscie (sernik

Re: zupa grzybowa i nie tylko

. Z ryb to jest karp smażony, pstrąg z piekarnika, łosoś z masełkiem koperkowo-cytrynowym, korki śledziowe, filety rybne z zalewy octowej. Do tego ziemniaki tłuczone, kapusta z grzybami i kompot z suszu. No i moczka. Dom pachnie gałązkami choinek i pomarańczy w które nabijamy gożdziki. Wreszcie świeta

Re: No dobra-wszedzie juz o wigilijnych potrawach

misce. Z ryb to jest karp smażony, pstrąg z piekarnika, łosoś z masełkiem koperkowo-cytrynowym, korki śledziowe, filety rybne z zalewy octowej. Do tego ziemniaki tłuczone, kapusta z grzybami i kompot z suszu. No i moczka. Dom pachnie gałązkami choinek i pomarańczy w które nabijamy gożdziki

Re: Piękny mamy i październik tym roku...

A ja tam zielonki lubię konsumować, zarówno z patelni, jak i zimą w zalewie octowej. Pewno, że to nie to samo co szlachetne grzyby, ale moje proste gardło przyjmuje bez odrazy. A za oknem taka pogoda, że aż się nie chce w robocie siedzieć...

Gdzie na grzyby ?

W mojej rodzinie jest grzybiarka, a ja nie wiem gdzie na ŚC są najlepsze miejsca? Z grzybów najbardziej lubię kurki na maśle, gąski w zalewie octowej i prawdziwki (borowiki) w sosie śmietanowym. Ponad wszystko jest kania, ale rzadkość tej postaci powoduje, że tylko pisać o tym mogę. Choć jedna

Re: Robicie przetwory na zime?

NIE, gdyż: - nie mam czasu - nie mam rodziny na wsi, nie dostanę owoców i warzyw, a z kupionych w sklepie to sie chyba raczej nie opłaca - u nas nikt praktycznie nie jada dżemów, octowe zalewy nam szkodzą, - w zimie kupuję mrożone owoce letniosezonowe : truskawki, śliwki, wiśnie ... do jedzenia

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

. W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c

Re: Kuchnia naszych babć, czyli za czym tęsknimy

1. Tęsknię za pyszną babciną kapustą kiszoną , gotowaną - nie z zasmażką ,lecz zagęszczaną zmiksowanymi , gotowanymi ziemniakami z wodą , w której się gotowały. 2. Za zupą grzybową z prawdziwych , leśnych grzybów . 3. Za marmoladą z jabłek lekko przesmażonych . 4. Za śliwkami w zalewie

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

umyte pieczarki i gotować około 5 minut. Odcedzić. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucić po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Włożyć pieczarki. Z podanych składników przygotować zalewę octową i zalać nią pieczarki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Pieczarki

Re: No dobra-wszedzie juz o wigilijnych potrawach

- kapusta grzybami na ciepło - ziemniaki w mundurkach na ciepło - kapusta z grochem na ciepło - pierogi z kapusta i grzybami gotowane, a później odsmażane - racuchy ze śledziami - latem robione, ponieważ ryby były wtedy łowione - smażone w panierce płotki, liny, karasie , zalane octową zalewą i

co gotujecie na swiateczne dni? ;)

dziewczyny, co gotujecie na swieta? nie chodzi mi w sumie o wigilie, bo to raczej wiadomo ale co robicie na pozostale dni? my na wigilie idziemy do rodzicow - moja mama robi duzo rzeczy: oczywiscie karp smazony, ziemniaczki, kapusta z grochem i grzybami, karp w galarecie, karp w zalewie

Czego nie moze zabraknac u Was w Wigilie?

U mnie zawsze jest barszcz z uszkami (probowalam namowic rodzine zeby raz byla grzybowa, ale nie przeszlo) Sledzie (tysiace)- najbardziej lubie pod pierzynka Ryba w zalewie octowej (podawalam przepis w watku Kasienki o rybach) Krokiety ziemniaczane Kluski z makiem Karp smazony (srednio przepadam

Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski

, sałatki śledziowe (1 lub 2), śledzie w oleju i śledzie w zalewie octowej słodko-kwaśnej,karp w galarecie (lub inna ryba), barszcz czerwony "słodki" + ostatnio (za sprawą edukacji kulinarnej poprzez forum) również z kwaszonych buraków, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa

Re: ha!"przyniósł"? u mnie to sie polowało na grz

W zeszłym roku z nadmiaru grzybów wymyślilam, że je pokroję, obgotuję, zaleję osoloną wodą i zapasteryzuję. Używam do sosu grzybowego, ale powiem szczerze, że sos z suszonych bardziej mi smakuje. A jak mam malutkie to w zalewę octową i na imprezkę trzymam :)

Re: Pamiętacie mnie jeszcze????

O podjadaniu było....to powiem wam,ze ja w swojej "młodości" nastoletniej chrupałam ogórki z zalewy octowej...a pierniczki chomikowałam..i uwielbiałam takie juz twardziutkie maczane w mleku:)))Moja siostra natomiast podkradała grzbki...a w najwiekszym głodzie słodyczy gotowa była

Re: wigilja-co szykujecie?

Ja mam "skundloną" tradycję (Mazowsze, Śląsk i Małopolska) i tak będzie: opłatek śledź w oleju śledź w zalewie octowej śledź w śmietanie barszcz czerwony uszka z grzybami i fasola jaś (do barszczu) ziemniaki karp inna ryba (nie wiem jeszcze jaka) kompot ze śliwek suszonych paluszki z

Re: grzyby - co robić??

, zielonki daje do zalewy w sloiczki.: myje, gotuje 15 min w osolonej wodzie, dodaje cebule, marchew, lisc laurowy, gorczyce, czosnek, miod, zalewe octowa i wekuje. -- www.flatcoatedretriever.prv.pl

Re: Czy mieszkajac za granica tzn szukanie na sil

polski sklep pod nosem. poza tym po jakims czasie pobytu w niemczech poznajdowalam masarnie i piekarnie, ktorych wyroby sa duuuuzo lepsze od przecietnych polskich. grzyby w occie mozna bylo tu dostac od zawsze pod nazwa "party champignons", smakuja dokladnie jak polskie pieczarki w zalewie

Re: Kuchnia wloska

mnie tez kiedys strasznie brakowalo niektorych polskich produktow... teraz juz mniej.. mam stale produkty jak platy sledziowe z zalewie octowej, zurek, ogorki kiszone i kabanosy (chleb razowy kupuje teraz w IKEI i sama w domu robie) ktore za kazdym razem przywoze albo mi goscie z polski przywoza

Re: 12 tradycyjnych potraw na Wigilię

Nie wiem czy 12 potraw,ale odkąd pamiętam i do tego się stosuję to na moim wigilijnym stole goszczą: 1 śledź w zalewie octowej z cebulą,polany oliwą(oczekujący na gości na półmiseczku) 2 goście wchodzą a gospodyni(właśnie parzy sobie paluszki, przy obieraniu ziemniaków z mundurków,jako dodatek

Re: co jutro obiadek ?

juz od kilku lat zamierzam zrobic wolowine na dziko, chyba mnie zmobilizujesz. Moj ojciec czasem robil i bardzo to lubilam. Pamietam ze sie to bejcowalo w zalewie octowej z przyprawami i warzywami, a potem szpikowalo slonina i pieklo, do tego sos smietanowy. Mozesz podrzucic twoj przepis? U nas

Re: zestaw wigiljny 2006 - start

oleju (ale najpierw marynowany w zalewie octowej a potem zalewany olejem), - karp smażony, - karp w galarecie, - chrzan i sos tatarski żeby jakoś przełknąć te karpie :P, - obowiązkowo na stole jest sporo chlebka (żeby w przyszłym roku go też nie zabrakło), - tradycyjna sałatka wielowarzywna, - nęcą

Skoro już się "odwstydziłam" ;-)

sałatki "to niby nie świątecznie", - swieże smażone śledzie w zalewie octowej z cebulą (robione dwa dni wcześnie, bo tak "ładnie nasiąkają zalewą), - są też filety z pstrąga, skropione cytryną, lekko posmarowane musztardą, przekładne podsmażonymi pieczarkami z porami (białą

Re: Jak spedzacie Swieta Bozego Narodzenia?

...Polski! :) -barszcz czerwony z uszkami (tym sie zaczyna) :)))) -kapusta z grzybami (taki postny bigos) :)) -kompot z suszonych owocow ...baaardzo dobry -salatka warzywna -no a reszta to praktycznie same ryby po grecku, rolmopsy, w oleju, w zalewie octowej, w czyms tam jeszcze....... Staramy sie

Re: Dzieńdoberki jesienne:)

zalewie octowej, ale wierz mnie do tego trzeba miec juz odrobine praktyki. Twoj czar i wdziek polaczone ze znanymi Ci na pewno milymi metodami przekonania Alfredki o wielkiej porzyjemnosci ktora Ci sprawi tymi grzybkami, nie pozostana zapewne bez skutku! :) Dla Alfredki to "pestka" a

Re: Co robicie na Swieta?

Witaj Manuelko! U mnie są dwie wigilie a czasami trzy- kto ciekawy czemu niech pisze na priva. jest zupa grzybowa albo śledziowa albo owocowa z grubymi kluchami! pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony , w galarecie, smażone śledzie, śledzie w oleju i rolmppsiki w zalewie octowej (z jednego

Re: Czego nie moze zabraknac u Was w Wigilie?

ZROBIŁA SAŁATKĘ PIETROWĄ ŚLEDZIOWO - ZIEMNIACZANO- BURACZKOWĄ ( PYCHA ) Ryba w zalewie octowej (podawalam przepis w watku Kasienki o rybach) U NAS JEST KARP > Krokiety ziemniaczane ? A CO TO JEST MOŻESZ MI PODAC PRZEPIS ? BRZMI APETYCZNIE Kluski z makiem U NAS NIE MA > Karp smazony (srednio

Re: Potrawy na Wigiliny stol

Wcześniej nie miałam za bardzo czasu, ale teraz napiszę. U nas musi być Barszcz i uszka z farszem z suszonych borowików śledź z cebulką w zalewie octowej oraz śledź z tartym selerem, jabłkiem, cebulą i rodzynkami w majonezie, czasem jest też śledź z bakaliami i miodem :)) karp smażony z sałatką z

Re: jesli nie mieso to co?

je i smażę i zalewam zalewą octową. Na dwa dni mamy pyszny obiad (do tego serwuję ziemniaczane puree), a zostaje też jako przekąska kolacyjna. Jeśli ktoś lubi śledzie to polecam, bo to naprawdę tania a zdrowa ryba a roboty też wiele nie ma.

Re: O WSZYSTKIM

? witam sila woli dotarlam do laboru na badanie mam dzwonic i pytac po oklo 2 tygodniach dzis normalnie wstalam o 3jest juz lepiej wczoraj po poobiednim odpoczynku nawet sie troche poruszalam zrobilam sledziki w zalewie octowej i pare sledzikow w pomidorach nawet zgrabnie to poszlo obejzalam film o 19

Kolacja wigilijna... :)

tam jeszcze popadnie - pokrojonymi figami, krokantem orzechowym, płatkami migdałów... A dziś zabieram się za śledzie w śmietanie i w oleju. Moja rodzina zażyczyła sobie również rybki smażonej i zamarynowanej w octowej zalewie. Jutro będzie produkowana ryba w sosie greckim, a także bigos, który

Re: marynata

brunosch napisał: A co mówi Dobra Księga, znaczy Kuchnia Polska z lat '50? W tej chwili dokładnie nie pamiętam, ale to jest ten trop, na który wpadłeś. Ten z zalewą octową. Tak właśnie zrobię. A później śliweczki, jałowiec, trochę cebuli (jednak, by sosik był zacniejszy), grzyby się u

Re: Wilija

. Przede wszystkim jest to karp pieczony lub filety, śledzie opiekane w zalewie octowej (brateringi), śledzie w śmietanie, ziemniaki z masłem (sztamfowane) Kapusta z grzybami. Kompot z banie, kompot z pieczek, teraz Nelka podaje fyrzichy z biksy. Makowka to żymły, mak mielony i gotowany z mlekiem i

Re: Gdzie na grzyby??

Na trasie z byłej kopalni Jeziórko do Nowej dęby, zaraz za terenami kopalni, po lewej stronie, występują o tej porze roku opieńki. Bardzo smaczne są, potem, w zalewie octowej.

Potrawy z grzybów

Oto przepis na kanie smażone w zalewie octowej. "Jeśli macie nadmiar kań, to proponuję jeszcze zrobić kanie smażone w zalewie octowej. Przyrządza się identycznie jak ryby. Obsmaża się z obu stron. Jako panierkę można stosować albo mąkę, albo bułkę tartą, zależy co kto lubi. Usmażone

zgadłeś!

przepis na ten specjał, za którym ja nie przepadam, ponieważ uważam, że naturalny ogórkowy kwas to w porównaniu z octową zalewą - prawdziwa poezja! Przepis pochodzi z jednej z książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej: Ogóreczki małe w occie Małe ogóreczki, większe nieco od korniszonów, obrać ze skórki i

Re: chodzicie na grzyby?

Aniu, reszte mozesz odgotować i zamrozić lub w słoiki w zalewę octową:) -- 'Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę'

Re: ja wole grzyby................

mnie sie zle kojarzy, bo u nas sprzedają takie swinstwo w słoiku w zalewie octowej! Totalny paw! a smażonych nie jałam... Gość portalu: mina napisał(a): > ja jadlam, pychotka:)))

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - grzyby zalewie octowej

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin