Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

te ogórki o które pytała założycielka wątku to chyba już same chodzą po 5 latach, super rada i jaka szybka

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Ja. pasteryzuje. Ogurki. kiszone.świeże. ogurki. Kisze. Tak. Jak. Śę. Kisi. Na. Mało.solne. jak. Som. Już. Ukiszone. Jak. Małosolne. Przygotowuje. Słojiki. I. Te. Ogurki. Pszekładam. Do. Tych. Słoikuw. I. Zalewam. Tom. Wodom. W. Kturej. Się. Kisiły. I. Wkładam. Tylko. Czosnek. Dosłoikuw. Igorczyce.

Jak pasteryzowac?

Nigdy tego nie robilam a chce miec pod reka domowe dania warzywne. Prosze o info jak dlugo wyparzac slioki przed i jak dlugo pasteryzowac.

starte ogorki kiszone - jak dlugo pasteryzowac?

Mam dwa duze sloje ogorkow, ktore w zamierzeniu mialy byc malosolne ale mi sie ukisily. Pomyslalam, zeby zetrzec te ogorki do malych sloiczkow na zupy ogorkowe na zime. Juz tak kiedys robilam ale nie pasteryzowalam sloiczkow tylko trzymalam z zamrazalniku. Teraz mam zamrazalnik pelny innych cudow i

Re: Mrozic czy pasteryzowac?

Może Pani pozostać przy mrożeniu. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Re: Mrozic czy pasteryzowac?

Rozmrożoną papkę owocową podgrzewam w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej lub trochę cieplej. Obiadki będę tak samo podgrzewała, ale żeby były trochę cieplejsze.

Re: Mrozic czy pasteryzowac?

A zapasteryzowanych w słoiku nie trzeba podgrzewać i można zabrać ze soba na spacer :-) Każdy radzi sobie jak może lub jak mu wygodnie. Ja nie mam zamrażarki więc pasteryzowałam - dla mnie więcej korzyści :-)

Re: Mrozic czy pasteryzowac?

Mrożę w plastikowych pojemnikach do robienia kostek lodu, później przekładam te kostki do woreczków. Cięzko ocenić na jak długo mam zapasy. Nie korzystam tylko z tego co zrobiłam ale również ze słoiczków bo są wieloskłądnikowe, a moje mrożonki jedno- i dwuskładnikowe

Re: Mrozic czy pasteryzowac?

Jeśli mrożenie dotyczy surowych warzyw lub owoców - może tak, ale czy tak samo jest z ugotowaną zupą? Przecież dużo składników odżywczych ginie pod wpływem temperatury, ulatuje z parą, trochę zostaje w wywarze. A rozmrożeniu nie trzeba tego jeszcze raz podgrzewać?

Mrozic czy pasteryzowac?

Powoli zaczęłam rozszerzać dietę swojej córce (skończone 4 miesiące, od początku na mleku modyfikowanym). Zaczynam przygotowywać samodzielnie obiadki, warzywa i deserki. Ze względu na brak czasu wygodniej i szybciej mi mrozić gotowe porcje. Lepiej jednak pasteryzować czy mogę pozostać przy mrożeniu

Re: Jak pasteryzowac?

Przeprasza za glupie pytanie. Przez okreslenie 'pasteryzowac' rozumiesz wygotowanie potrawy w zamknietym sloiczku w garnku z woda? I jesli wypasteryzuje te 10 min. to jak dlugo moge trzymac w chlodnym miejscu?

Re: jak pasteryzowac jedzenie

bj32 napisała: > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579 Jak napisalam na wstepie ten post zostal tam zamieszczony, jednak jak widac na forum jedzenie zadna mama nie wie jak pasteryzowac jedzenie, natomiast tutaj jest odzew. Dlaczego wiec nie moge tutaj uzyskac pomocy, czy to jest az tak

Re: Jabłka dla niemowalaka do słoiczków

Zalezy od rodzaju jablek. Slodkie czy kwasne. Zakonserwowac i pasteryzowac mozesz bez cukru, ale przed podaniem dziecku w zime sama zdecydujesz czy trzeba doslodzic czy nie.

jak pasteryzowac jedzenie

moze byc kasza lub ziemniaki lub ryż? 2. czy pasteryzowac musze zaraz po ugotowaniu, czy moge na przyklad na drugi dzien jak widze ze mam nadmiar? 3. czy moge zapasteryzowac sniadania typu:kasza jaglana z jablkiem, platki owsiane z malinami, kaszka kukurydziana z owocami, czy raczej nie poleca sie

Re: jak pasteryzowac jedzenie

.Ziemniaki, kasza , ryż jak najbardziej. 2. czy pasteryzowac musze zaraz po ugotowaniu, czy moge na przyklad > na drugi dzien jak widze ze mam nadmiar? Ja pasteryzowałam zaraz po ugotowaniu, tzn tego samego dnia, ale często juz wystygła mi całkiem. 3. czy moge zapasteryzowac sniadania typu:kasza jaglana z

A czy mozna pasteryzowac?

Kolezanka, mama 2 dzieci, powiedziala mi, ze mrozic mozna, ale nie pasteryzowac dal takich maluszkow. Wiecie, czy to prawda?

Re: ile min pasteryzowac golabki?

wodzie.Inne drobnoustroje w sprzyjających warunkach wytwarzają toksyny (jady), niektore z nich sa rownież odporne na krótkotrwałe działanie wysokiej temperatury.Zamkniete słoje z mięsem należy pasteryzowac trzykrotnie w ciągu trzech dni. Pierwszy dzień 1 godzina, drugi dzien 30 min i trzeci dzien tez 30

zupki- mrozic czy pasteryzowac?

witam drogie emamy niedlugo bede podawala mojemu synkowi zupki, mam ambicje robic je sama w domu. Chce za jednym razem przygotowac sobie wywar na pare zupek. I tutaj mam problem, bo nie wiem, czy lepiej jest go zamrozic czy dac do sloikow i pasteryzowac. Jakie macie doswiadczenia.? Z gory

Re: zupki- mrozic czy pasteryzowac?

> pasteryzowac. Jakie macie doswiadczenia Robiliśmy za każdym razem świeżą. Przygotowanie pierwszych wywarów warzywnych nie wymagało poświęcenia olbrzymiej ilości czasu :-) -- Cichy złodziej kości... Kryminały i sensacje

Re: Leczo - pasteryzowac czy mrozić?

rok temu po raz pierwszy zamroziłam kilka pojemników. Jeszcze w maju jedliśmy i było super. Polecam. Tylko, że ja wolę mrozić bez dodatku kiełbasy, dodaję ją przed konsumpcją.

Re: Leczo - pasteryzowac czy mrozić?

To chyba spróbuję zamrozić, bo to zagotowywanie słoikow nigdy mi nie leżało, a patisony mi tak obrodziły, że nie przejemy na świeżo :-)

Re: Leczo - pasteryzowac czy mrozić?

Ja w tym roku pierwszy raz zamroziłam - zimą mogę zweryfikować, hehe. A tak serio - to wygląda, że dobrze się zamroziło i powinno byc OK -- mój blog oprowadzeniu domu

zamrazac czy pasteryzowac?

w lodowce wiec ilosc miejsca ograniczona. Myslam aby brac kazde z warzyw lub owockow podgotowac, zmiksowac i powkladac to malych pojemnickzow jak zamarznie to przesypac do woreczka i mniej miesca zajmnie.Ale moze jednak lepiej powsadzac do sloiczka i pasteryzowac, albo mrozic surowe zmiksowane?? Co

Re: Leczo - pasteryzowac czy mrozić?

Owszem, przeżyło, ale pomysł z dodaniem mięska w ostatniej chwili wcale nie jest taki zły. Ja pasteryzuję - mój zamrażalnik jest mniejszy niż pudełko do butów, nie ma w nim miejsca na słoje :( -- lejdis.glt.pl - 100% kobiecości!

Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja

Postanowiłam ze zaczne robić soki dla dzieciakow z dostepnych nam owocow. Dajmy na to z jabłek. Jablonka nam pieknie obrodzilam. jesli zrobię 6 litrow soku, jak go utrwalic? Mrozic czy pasteryzowac? Ktos podrzuci przepisy na takie domowe soki z owocow?

Re: Jak długo pasteryzowac zupki i czy mozna...?

Mam pytanie. Czy jak ugotuje wieksza ilosc zupki. marchewki zmiksuje... zapakuje do sloiczkow i do zamrazarki... Czy powinnam pasteryzowac?

Pasteryzowac i szczepic

Oczywiscie mleko musi byc pasteryzowane. Ryzyko spowodowane obecnoscia bakterii patogennych jest zbyt duze, aby mleka nie pasteryzowac. A bakterie mlekowe (jakiekolwiek by one byly) sa dodawane dopiero po pasteryzacji i namnazane. Wiec zachwycanie sie produktami z niepasteryzowanego mleka moze

Jak długo pasteryzowac zupki i czy mozna...?

nich miele sama wiec na wczasach nie bede miala takiej mozliwosci, co myslicie o tym zeby takie kotleciki przygotowac w domu a tam na miejscu zamrozic i wyciagac porcjami? Czy te moje pomysly sa bezpieczne ? Zupki wytrzymaja ? nie popsuja sie? Jasli tak jak dlugo je pasteryzowac itp jakich zup

Re: pytanie o kiszone ogórki

A coz to za teoria? Wieczka w niepasteryzowanych ogorkach sa wypukle, a same ogorki musuja po otwarciu (i sa lepsze jaks czas po otwarciu). Flora bakteryjna w ogorkach powinna byc zywa i stad ten efekt. Moim zdaniem szkoda pasteryzowac - swoje i tak zjadam w 4-5 miesiecy, tyle spokojnie wytrzymuja.

Re: za rzadki dżem truskawkowy

Ja bym teraz ponownie nie otwierala , tylko zageszczala za pare miesiecy na biezaco przed uzyciem. Mozna je potem spowrotem wlozyc do sloika, ktorego juz nie trzeba pasteryzowac, bo zjecie. Praktycznie bez strat i mniej roboty

czy mus truskawkowy mozna pasteryzowac?

takie zmiksowane truskawki bez niczego? bo wyczytalam ze mrozic mozna, ale szkoda mi miejsca w zamrazalniku. Czy jak zapasteryzuje to tez bedzie ok? czy musza byc z cukrem czy moga być same, bez niczego?

sok z malin - czy pasteryzowac?

Czesc! Zostalam dzis pod wieczor obdarowana trzema wiaderkami swiezych malin. Wykonalam z nich sok - w sokowniku, wlalam goracy do sloikow, odwrocilam do gory dnem. Poradzcie mi - pasteryzowac to jeszcze? Mam na mysli zagotowanie jeszcze tych sloikow. Co rok robie w ten sposob soki, czasem

Re: jak pasteryzowac jedzenie

Postępowałam jak wyżej (angel-marta), z tą różnicą ,że gotowałam słoiczki 20 minut i zostawiałam w garnku aż wystygną same.Pozdrawiam.

Re: jak pasteryzowac jedzenie

z tego co pamietam, to nie pasterezyje się zup ze śmietaną i mąką. Na forum jedzenie poszukaj w archiwum, kiedys byly tam wątki o pasteryzowaniu i wekowaniu

Re: jak pasteryzowac jedzenie

zostawiałam w garnku aż wystygną same. Ja też zostawiałam w garnku jak wystygną same!! -- Jeżeli faceci są z Marsa, to niech tam k... wracają :P

pasteryzowac soki?

zalane na gorąco, wszystkie butelki maja wklęśnięte nakrętki. zabrakło mi czasu by to zrobic od razu a teraz stoja już trzy dni i nie wiem czy jest sens jeszcze to robic? zlewałam do butelek gorący, niemal gotujący sok, od razu były zakręcane butelki, na logike powinny trzymać, czy nie? -- KUBA

Re: pasteryzowanie fasolki po bretońsku?

czy cebulka w środku nie przeszadza w pasteryzacji? Bo gdzieś mi się obiło o ucho , że cebuli nie można pasteryzowac ???

Re: Jak pasteryzowac?

tak jak napisałaś, pasteryzowanie zamknietych słoików w garnku z wodą-Ja zamykałam słoiki na ciepło a do garnka lałam od razu wrzątek i od zagotowania 10 min na duże słoiki. Jednak potrawy pasteryzowane tracą trochę na wartości więc raczej zamykałam na ciepło i trzymałam w lodówce-5-6 dni nie dłużej

Re: Jak pasteryzowac?

ja przelewałam wrzątkiem. Duże słoiczki (tzn. po dżemach z Łowicza)pasteryzowałam około 10 min, a małe (po koncentratach pomidorowych)5 min. Nakrętki przed zakręceniem słoików przecierałam wacikiem nasączonym spirytusem. Po pasteryzacji postaw słoiczki do góry nogami i jak ostygną do szafki. Ja częś

Re: jak pasteryzowac jedzenie

Moja koleżanka ma taką metodę, podesłała mi linka więc cytuję: "Do czystych słoików umytych gorącą wodą wlewasz zupę. Napełniając słoiki zostawia się 1,5 do 2 cm wolnego miejsca. Ważne jest aby w środku nie było miejsc wypełnionych powietrzem. W pierwszym dniu po zakręceniu gorących potraw

czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Nie mam piwniczki, a chce zakisic ogory na zime, jak je przechowac w cieplym pomieszczeniu, czy ktos pasteryzuje kiszonki?

Re: automat do pasteryzacji

bardzo potrzebna rzecz zwłaszcza polecam gdy masz piec alektryczny i niemożna na nim pasteryzowac super automat bardzo praktyczny i oszcędny niepobiera duzo prądu bardzo polecam

Re: powidła śliwkowe

Gość portalu: dżemojad, dobrze zrobione "powidła" nie musisz pasteryzowac,

Re: Wakacyjny szał.

ja tez za kilka dni wyjezdzam i robie podobnie z tym, że ja nawet 2 weki zabieram, nie mam pojęcia po co,,, ale... jak konczy sie lato to zaczynam magazynowac zywnosc jak wiewiorka- mrozic, pasteryzowac, suszyc,zaczynam lazenie po lasach, gromadzenie jezyn, nawet.. pomidorow (!)- susze i zalewam

Re: ile min pasteryzowac golabki?

szopen_cn napisał: > > Szczelnie zamkinety produkt wystarczy zapasteryzowac raz, nie ma potrzeby robic > > tego kilkakrotnie. Nie masz racji . Zrobiłabym tak , jak proponuje ba_nita .

Re: ile min pasteryzowac golabki?

Ile dokladnie minut to zalezy od ilosci sloikow, wielkosci garnka itd. Ale tak pi razy oko to pasteryzacja nastapi kiedy temperatura wewnatrz sloikow osiagnie 90 stopni i potrwa to 30 sekund.

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Pasteryzuje sie po ukwaszeniu - na 6-7 dzien. Zagotowuje i gotuje chwile dobrze zakrecone sloiki - wyjmuje z gara, odwracam do gory dnem, zostawiam do wystudzenia i gotowe.

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Kiszone na zimę zawsze pasteryzuję.Nie mam piwnicy,przechowuję w ciepłej spiżarce i żeby z czasem nie zrobiły się "wściekle kwaśne" to pasteryzuję.Jak ktoś ma zimną piwnicę to nie potrzeba.

Re: pasteryzowac soki?

Nigdy w życiu nie zwracałam uwagi na to, czy nakrętki sa wklęśniete czy nie. Nie wiem, czy to źle czy dobrze. Soki owocowe z dodatkiem cukru zawsze nalewam gorące do słoików lub butelek, odwracam do gory dnem, przykrywam kocem i tak do wystygnięcia. Soki mają się świetnie. Nadmienię, że cukru dodaję

Re: ile min pasteryzowac golabki?

Jeżeli są z mięsem to nie chodzi o to czy się zamkną czy nie. Pasteryzujesz je 3 krotnie w odstępach dobowych aby pozbyć sie definitywnie bakterii i ich form przetrwalnikowych zawarych w mięsie. Coś na ten temat wysyłam Ci na gazetową pocztę. -- Antropomorfizacja bajek? Przy tym zezwierzęceniu czło

Re: zamrazac czy pasteryzowac?

Wydaje mi się, że oba sposoby są dobre, ale jeżeli masz mało miejsca w zamrażalniku, to może faktycznie pasteryzuj. Dobry pomysł masz z zapasami, chyba też zakupię teraz trochę sezonowych owoców i zapasteryzuję, bo na razie mam tylko 3 słoiczki jeżyn :-) -- Wenus z Willendorfu Niemowlęta i młods

Re: ile min pasteryzowac golabki?

za szybko wcisnelam enter. Chcialam je wrzucic do sloika i potem do specjalengo garnka do pasteryzacji (z woda ) ale nie wiem na ile stopni nastawic i na jak dlugo. Przy gulaszu bylo napisane 100 st i 75 min, ale przeciez jak tak dlugo bede gotowac to mi sie rozgotuje ta kapusta.

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

czesc nie wiem czy zdazylam. osobiscie pasteryzuje kiszone ale nie w calosci. miele ogorki w maszynce do miesa i pakuje do sloikow 0.2- 0.3 l. potem gotuje. takie male porcje sa w sam raz na zupe. pomysl sprawdza sie pozna jesienia kiedy kiszone moga zaczac sie psuc. naprawde polecam pozdrowienia

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

3 do 5 minut. Zalewę z ogórków można zagotować, gorącą wlać do słoików, odwrócić je do góry nogami po zakręceniu i wtedy pasteryzacja nie jest potrzebna. -- Gdy powiedzieć "Nie ma świętych", obrażają się nawet ateiści. S.J.Lec

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

pierwszy raz słyszę że ktoś pasteryzuje ogórki. Podajcie bliżej szczegóły jak długo sie je pasteryzuje i kiedy ( zaraz na początku czy już po ukiszeniu ) A co do dziur w ogórkach to sam proces kiszenia chyba nie wpływa na ich powstanie, spotkałam już świeże ogórki z dziurami w środku więc myślę, że

Re: Jak się robi weki?

przetwory mięsne nalezy pasteryzowac kilkakrotnie... np: forum.gazeta.pl/forum/w,77,65421714,66494620,Re_wekowanie_miesa.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Od lat ogórki na zimę robię tak: kwaszę w dużych słojach lub w kamiennym garnku, po 5/8 dniach (w zależności jakie chcę kwaśne) zlewam zalewę, a ogórki, czosnek i chrzan przekładam do małych słoików 1 litrowych lub 1/2 litrowych. Zalewę bez "śmieci" zagotowuję i gorącą zalewam ogórki, z

Re: Rozszerzanie diety w zimie - kaszki

dzem niedosladzany lub oslodzony ksylitolem. Jesli bylby zbyt wodnisty mozna zrobic z niego kisiel za pomoca kartoflanki:) spokojnie sie przechowuja;) robie takie dzemiki juz ktorys rok;) jesli wlozysz goracy dzem do sloikow, odwrocisz do gory dnem i przykryjesz sciereczka to nie trzeba pasteryzowac

Re: czy mozna pasteryzowac kiszone ogórki?

Ja zawsze zagotowuje kwaszone ogoraski - nie sa wtedy az tak bardzo kwasne, bo wysoka temperatura zatrzymuje proces kwaszenia. O! i jeszcze jedno - zagotowane ogorki nie maja dziur w srodku. Roznie mowia o tych dziurach - ze robia sie od duzej ilosci nawozow, dlugiego kwaszenia itp. Nie wiem - mieli

Re: ile min pasteryzowac golabki?

tekisk napisała: > szopen_cn napisał: > > > > > Szczelnie zamkinety produkt wystarczy zapasteryzowac raz, nie ma potrzeby > > robic > > > > tego kilkakrotnie. > > Nie masz racji . > Zrobiłabym tak , jak proponuje ba_nita . A moze jakies argumenty

Re: ile min pasteryzowac golabki?

> Jeżeli są z mięsem to nie chodzi o to czy się zamkną czy nie. Tu zgadzam sie w zupelnosci. Pasteryzujesz je > 3 > krotnie w odstępach dobowych aby pozbyć sie definitywnie bakterii i ich form > przetrwalnikowych zawarych w mięsie. Coś na ten temat wysyłam Ci na gazetową po > czt

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Tez tak mysle: sliwki sliwkom nierowne. Bezpieczniej jest jednak dac troche cukru: jesli same sliwki sa malo slodkie, to moga sfermentowac. No i dla pewnosci konserwacji warto pasteryzowac: przynajmniej te czesc sloikow, ktore beda uzyte po dluzszym przechowywaniu.

Re: pomocy - ogórki małosolne/kiszone

tak wlasnie jest :-) malosolne, bo krotko w solance lezaly zakrecic jak najbardziej mozna, byle nie pasteryzowac przed ukiszeniem i bedzie ok -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Wariacje z papryką marynowaną

Pasteryzacja wydluza trwalosc. Dzemow np. mozna spokojnie nie pasteryzowac, papryke / moim zdaniem / powinno sie pasteryzowac.

Fasolka szparagowa na zime

Pierwszy raz bede starala sie ja zachowac na pozniej, bo mam wysyp w warzywniku. Nie wiem jak sie robi, czy lepiej mrozic czy pasteryzowac? Ktora bedzie smaczniejsza do obiadu? -- http://lb4f.lilypie.com/jXZyp1.png

Re: suszone pomidory- pasteryzowac?

Po pierwsze: umyć przed krojeniem i suszeniem. Po drugie: Bywają w oliwie (nie w oleju), ale bywają i bez, jak suszone śliwki lub grzyby. Nawet lepsze.

Re: Co to jes "tyndalizacja"?

A czemu chcesz pasteryzowac az trzy dni? Mnie sie leczo zamyka skutecznie jak naleje wrzace do sloika i zakrece. A tak swoja droga, ja bigos gotuje minimum 7 dni, czy to znaczy , ze jem wyjalowione, bezwartosciowe niewiadomoco?

Re: suszone pomidory- pasteryzowac?

nie trzeba, tylko musisz je zalac olejem i nie upychac zbyt ciasno w sloikach -- Szczęście jest jak motyl. Gdy będziesz próbował go złapać - nie uda ci się. Gdy będziesz stać spokojnie - może usiąść Ci nawet na ramieniu!

Re: zupki- mrozic czy pasteryzowac?

ja tez zamrazam zupki w sloiczkach... przygotowuje zazwyczaj na caly tydzien 7 sloiczkow chyba ze wyjdzie wiecej... robie rozne do 1 dodam jabluszko, do innej kurczaka, albo zoltko... nic sie ze sloiczkami nie dzieje i wszystko jest w porzadku... czasami dla urozmaicenia diety kupuje gotowe zupki

Re: zupki- mrozic czy pasteryzowac?

Skoro gorące kładłaś na wieczkach, to się chyba zamykało, więc dlaczego wkładałaś do zamrażalki? Czy w zamrażalce słoiki nie pękały, zawartość nie zwiększała objętości? Zamierzam przygotowywać część posiłków i nie bardzo mam pomysł jak to robić. Chyba wygodniej jest pasteryzować (żeby nie tzreba

Re: zupki- mrozic czy pasteryzowac?

Poniważ pracuję nie mam kiedy przygotować codziennie zupkę więc przygotowuję kilka porcyjek wkładam gorące do słoiczków stawiam na wieczku aż ostygnie i mroże to samo zresztą robię z deserkami, na początku pasteryzowałam ale wieczko nie zawsze klikało i bałam się trochę a moje dzieciątko żyje ma

Re: suszone pomidory- pasteryzowac?

Gość portalu: ampolion napisał(a): > Po pierwsze: umyć przed krojeniem i suszeniem to wydaje mi sie oczywiste > Po drugie: Bywają w oliwie (nie w oleju) widzisz, zrodlo, z ktorego ja korzystam zaleca zalewanie pomidorow olejem slonecznikowym, bo oliwa ma zbyt intensywny aromat -- Szcz

Re: zupki- mrozic czy pasteryzowac?

Gotowałam synkowi raz na dwa-trzy tygodnie. Porcjowałam zmiksowane warzywa w słoiczkach po deserkach i przechowywałam w zamrazalniku. Robiłam kilka różnych, tak, że codziennie przez pięć-sześć dni dostawał co innego. W zależności od potrzeb dodawałam jajko lub różne rodzaje mięsa (mięso, drób, mr

Re: Pasteryzowac i szczepic

Odnosnie przyswajalnosci mleka pasteryzowanego i ultrapasteryzowanego (sterylizowanego): inaktywowane sa enzymy(laktaza,fosfataza),wiekszosc witamin A,D,E i 100% wit.B6 i B12,przeciwciala oraz zmienia sie struktura bialek mleka.Calkowicie niszczony jest enzym fosfataza, ktory jest niezbedny do pr

Pasteryzowac i szczepic

Swego czasu (juz bardzo dawno temu) robilam prace dyplpomowa z jakosci mleka polskiego, wtedy ponad 50% krow mialo mastitis (zapalenie wymion). Juz nie wiem, jak to wyglada dzis. Natomiast polemizuje z jakoscia przyswajalnosci wapnia mleka pasteryzowanego. Przepasteryzowane bialko jest z pewnsoc

Re: Pasteryzowac i szczepic

"Wiec zachwycanie sie produktami z niepasteryzowanego > mleka moze sie udac 100 razy, a za 101 dolaczy sie do tego w najlepszym > przypadku drobna biegunka." Nie chodzi o zachwycanie sie, tylko o konsekwencje pasteryzacji: - "bledne kolo" jak w mojej poprzedniej wypowiedz

Re: Ratunku - problem z leczo

najlepiej pasteryzowac trzy razu dzien po dniu. tak sobie mysle a gdyby dodac troche alkoholu ? przeciez podgrzewajac po otwarciu i tak wyparuje

Re: fasolka w słoikach

IMHO nie trzeba pasteryzowac. u nas w lodowce niepasteryzowana fasolka po bretonsku albo np soczewica z warzywami wytrzymuje i miesiac bez najmniejszego uszczerbku :) -- MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE

Re: Jak zrobić mus dla dziecka na zimę?

po prostu rozduszasz owoce np jabłko z grucha,jak juz sie rozdusza można je ewentualnie potraktowac blenderem,wkładasz goracy mus do goracych słoiczków,zakrecasz,stawiasz do "gory nogami" i wszystko,mozna tez je pasteryzowac,ale nie koniecznie -- "Przedkładaj wiele małych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - jak pasteryzowac