Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Jak zrobić takie ciastka? Owsiane i słony karmel

Chcę zrobić owsiane ciasteczka bez pieczenia. W sieci mnóstwo przepisów, ale mnie naszło na takie z solonym karmelem. Bazą "lepiącą" w tych z neta jest zazwyczaj masło+miód+cukier i zastanawiam się czy wyszłoby z mieszanki masło+cukier+kremówka+sól? Nie rozleci się toto? Nie chcę

Re: jakie lody byscie zjadły?

Akurat slony karmel bardzo prosto się robi się. Ja zamierzam i zamierzam- wlaśnie zrobić sobie pucharek ze slonym karmelem oraz usmażyć ananasa w karmelu i zjeść go z lodami. Dla mnie najlepsze lody to takie z toną dodatków 😊

hahaha - zrobił mi sie karmel

włąsnie jestem po próbie pasty cukrowej metodą domową. na razie doszłam tylko do etapu produkcji i na tym poprzestane. dwa razy zrobił mi sie karmel :D i odpadam. mam juz dość, bo jak tak dalej pójdzie to zepsuje cukru za równowartośc 30zł.... hehehe ręce mi opadły. po prostu sobie kupię tą

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS CEBULOW Jedną dużą lub dwie mniejsze cebule drobniutko posiekać, sparzyć gorącą wodą i niech w niej kilka godzin postoją. Tymczasem zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać do tego cebulę, przefasowaną przez sitko. Posolić do smaku, włożyć łyżeczkę musztardy, wlać odrobinę octu, zarumienić

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS SZCZYPIORKOWY Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić rosołem i wsypać do tego, drobno posiekanego szczypiorku, posolić do smaku, wlać trochę octu, wsypać, jeśli kto lubi trochę cukru i zagotować. Sos ten można zarumienić karmelem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Zupy na upalne lato

SOS SZCZYPIORKOWY Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić rosołem i wsypać do tego, drobno posiekanego szczypiorku, posolić do smaku, wlać trochę octu, wsypać, jeśli kto lubi trochę cukru i zagotować. Sos ten można zarumienić karmelem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Zupy na upalne lato

SOS KORNISZONOWY Zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Kilka małych, ładnie pokrajanych, korniszonów wrzucić do sosu, a jeżeli po ugotowaniu sos będzie mało kwaśny, dodać trochę octu lub soku z cytryny. Zafarbować karmelem dla nadania ładnego koloru. Sos ten używa się do kotletów wołowych

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS CEBULOW Jedną dużą lub dwie mniejsze cebule drobniutko posiekać, sparzyć gorącą wodą i niech w niej kilka godzin postoją. Tymczasem zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać do tego cebulę, przefasowaną przez sitko. Posolić do smaku, włożyć łyżeczkę musztardy, wlać odrobinę octu, zarumienić

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS SZCZYPIORKOWY Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić rosołem i wsypać do tego, drobno posiekanego szczypiorku, posolić do smaku, wlać trochę octu, wsypać, jeśli kto lubi trochę cukru i zagotować. Sos ten można zarumienić karmelem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec

Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić?

Mozesz zrobić kruche ciasto, jak na tartę, połozyć na to karmel i posypać orzechami lub migdałami. Bardzo dobre!!!

Puszka karmelu- co z nią zrobić?

Mam puszkę karmelu. Podpowiedźcie do czego go wykorzystać.Jakie ciasto lub deser zrobić. z góry dziękuję za wszystkie sugestie Sylwia

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS KORNISZONOWY Zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Kilka małych, ładnie pokrajanych, korniszonów wrzucić do sosu, a jeżeli po ugotowaniu sos będzie mało kwaśny, dodać trochę octu lub soku z cytryny. Zafarbować karmelem dla nadania ładnego koloru. Sos ten używa się do kotletów wołowych

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS KORNISZONOWY Zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Kilka małych, ładnie pokrajanych, korniszonów wrzucić do sosu, a jeżeli po ugotowaniu sos będzie mało kwaśny, dodać trochę octu lub soku z cytryny. Zafarbować karmelem dla nadania ładnego koloru. Sos ten używa się do kotletów wołowych

Re: Czerwiec. Pierwszy miesiąc LATA.

W miniona sobote jadłam lody "iguana-żurawina-karmel" Miejmy nadzieje, ze to byla tylko nazwa.... a nie "z" -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley "Ja kur.. nie

lizaki

kremka2014 napisał(a): > Wypróbuj mój hicior: 8 udek z kurczaka. Wloz do zimnej wody. 8 łyżek cukru na p > atelnię aż zrobi się karmel-

Re: Wierzć się nie chce

teraz to wiem. Dowiedziałam się, że odcienie miodu z karmelem to mój odcień, to zostało zrobione i miało zostać zrealizowane. Huk jakby wizyta u tej co dobiera barwy.

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI CZEKOLADOWE W KARMELU 11 dag mąki, 13 dag półtłustego sera, 1 i 1/2 dag kakao, laska wanilii, 4 dag cukru, łyżeczka sody, żółtko, 6 dag śmietany 18%, 10 dag nerkowców, karmel; 4 łyżki cukru, 8 łyżek kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli Karmel - cukier stop, wlej 1/4 szklanki wody

Re: Mieso na cieplo na impreze

Wypróbuj mój hicior: 8 udek z kurczaka. Wloz do zimnej wody. 8 łyżek cukru na patelnię aż zrobi się karmel- niczym nie mieszaj, trochę poruszaj patelnią. Na karmel delikatnie wloz udka, przykryj. Udka NIESOLONE,prosto z wody. Po 5 minutach wlej 8 lyzek maggi i wrzuć 5 zgniecionych ząbków czosnku

Re: Polećcie jakieś smaczne ciasto z kremem.

Też fajne - karmel, czekolada i chrupiący słonecznik to coś, co mnie przekonuje. Jeśli będzie więcej propozycji - to chyba zrobię losowanie :) Na moje wypieki zaglądam, ale mam problem z wyborem.

Re: Otwarcie na nowe smaki

To chyba częste zjawisko, bo moja córka miała podobnie, od niemowlęctwa wszystkożerna, od ok. 4 do 5 roku życia zrobiła się szalenie "monotematyczna", dawała się odżywiać prawie wyłącznie : a) rosołkiem z kluseczkami, b) kanapkami z masłem i pastą z tuńczyka :) Potem jej przeszło (z małym epizodem

Re: Uogotowalam wedlug Musierowicz i wyszlo mi...

Na tegoroczną Wielkanoc upiekłam po raz pierwszy w życiu mazurka. U mnie nigdy w domu się mazurków nie piekło, więc w sumie nie wiedziałam, czego mam się spodziewać. Wyszło po prostu kruche ciacho z karmelem, czyli wszystko to, co lubię. Plus, proces pieczenia był super łatwy, więc jak dla mnie

Re: Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikac

Witam, Da się zrobić. Na suchej patni trzeba zaminić cukier w karmel. Patelnie musi być zupełnei sucha! I zimna, kiedy cukier na nią wsypujesz - powiedzmy 6 czubatych łyżek. Kiedy w brązową ciecz się zmieni, zestawiasz patelnię z ognia i dodajesz łyzkę masła (prawdziwego masła, a nie jakiegoś

Re: Kapusta z grzybami suszonymi.

To ja się pochwalę- zrobiłam kapustę i wyszła boska po prostu! Metodą tradycyjną, czyli: co się nawinie, to do garnka. Więc kapusta, ziele, listek, sól, masa grzybów, wino czerwone, łyżka octu balsamicznego, karmel (pierwszy raz robiłam z karmelem, wyszło super), masło na koniec. Teraz się mrozi

Re: golden syrup - gdzie kupić

Udało mi się zrobić samodzielnie ten syrop. Na początku sądziłem, że to nie wiadomo jaki syrop jest i mi w ogóle nie przyszło na myśl, że w domu można go zrobić tak łatwo, choć karmel robiłem 4 razy :D

Re: Co emama przygotuje, gdy ma ...

ja podobnie, ewentualnie jeszcze talerz przekąsek : sery, suszone pomidory, oliwki, itp, do tego grzanki z oliwą lub pesto potem- makaron - z reguły każdy lubi fajne winko w zimie - zrobiłabym piersi z kaczki z pomarańczą i jabłkiem (równocześnie, bo nie mogę się zdecydować, co lepsze:))- robi

Re: jak zrobić karmel?

Ano właśnie:) Co do karmelu , to polecam: zrobic karmel, dodac mleko kokosowe, poczekać az całosc sie rozpusci (mieszajac cały czas na ogniu) i dodac np truskawki albo kawalki swiezego ananasa. Poezja m.

Re: jak zrobić karmel?

Marghe podała przepis na karmel, natomiast mradford na kajmak. To są jednak dwie zupełnie różne rzeczy. -- skarolina z Gabrysią i Mają

Re: jak zrobić karmel?

Ten palony cukier jest O.K marghe_72 ale najlepiej nadaje się do alkoholu ;-) do niektórych ciast chyba też. Ale masz rację to jest ten prawdziwy klasyczny karmel. Pozdrawiam

Re: jak zrobić karmel?

Masz rację Skarolina :-) tylko nie wiadomo do końca o co chodziło autorce postu i czy zadowoliły ją te odpowiedzi. Pozdrawiam

Re: jak zrobić karmel?

Dzieki mradford. -- Rosie - mama Kamilki src="lilypie.com/baby1/050531/3/16/1/+1" alt="Lilypie Baby Days" border="0" /></a>

jak zrobić karmel?

-- Rosie - mama Kamilki src="lilypie.com/baby1/050531/3/16/1/+1" alt="Lilypie Baby Days" border="0" /></a>

jak zrobić karmel

1. kupić mleko skondensowane słodzone w puszce (żadne inne) 2. puszkę obedrzeć z papierka (fakultatywnie), włożyć do głębokiego rondla, zalać całkowicie wodą 3. gotujemy około 2h. ogień nie za duży, woda lekko pyrka. ważne! dolewamy wody, bo puszka ma być stale przykryta 4. odlewamy wodę, a puszkę

Re: jak zrobić karmel?

dzieki dziewczyny rzeczywiscie nie sprecyzowalam o co mi tak na prawde chodzi, ale nie sadzilam, ze to tak rozlegly temat pierwsze slysze o czys takim jak kajmak, czy tez o karmelu do alkoholu innym niz do innych celow chodzilo mi o karmel, ktory moge sobie zrobic i pojesc, bo wszelkie kupne

Re: jak zrobić karmel?

stopic maslo z cukrem i dodac smietanke kremowke.Proporcje jak lubisz.Czy bardziej slodki czy kremowy.Podgotowac i delektowac sie. albo prostszy przepis mleko skondensowane slodzone gotowac w zamknietej puszce w garnku z woda przez bite 2 godziny.Nie wybuchnie,nie boj sie.Tylko przed otworzeniem

Re: Ratunku !!! nie zrobił mi się karmel

Też tak raz miałam,mimo,że gotowalam 3 godz.Poprostu to było mleko niesłodzone. Jedyny ratunek,to dodac cukru i gotowac w garnuszku.

Ratunku !!! nie zrobił mi się karmel

ugotowałam sobie wczoraj mleko a dzis zrobiłam ciasto na mazurka na jutro otwieram puszkę a tu normalne mleko. Co zrobiłam nie tak? Gotowałam ponad 2 godz na małym ogniu. A czy teraz tę otwartą puszkę mogę ugotować jeszcze raz ? czy jest sznsa ze się jeszcze to da urotować? Proszę o PILNA radę

Re: Ratunku !!! nie zrobił mi się karmel

ale 2 godziny w ogole czy odkąd sie zaczelo gotowac? na pewno bylo gotowane za krotko-albo ogien byl naprawde minimalny nie wiem czy da sie to teraz uratowac.... -- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/4;10501;80/st/20070504/e/matura+%3A%29/dt/-6/k/0c6e/event.png

jak zrobić w domu karmel ????

mama pytanie co do karmelu. Gotowałam już kilka razy mleko w puszce przez ok. 2 godz. i eychodziła z tego masa karmelowa - ale bardzo bym chciała zrboc "czysty" karmel. Czy ktoś zna jakies fajne przepisy na to ?? słyszałam ze mozna rozgrzewac cukier z odrobiną wody na patelni...

Re: Tym razem słodka: tarta czekoladowa z karmele

Cieszę się, że tak uważasz jako ekspert; moje pierwsze doświadczenie to potwierdziło. Teraz już wiem, jak zrobić akuratnie ciągnący karmel i nie będę mieć takich obaw. I nikt, kto nie ma termometru, nie powinien ich mieć ;-) -- A little learning is a dangerous thing; Drink deep, or taste not the

Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem

Zrobiłam kolejną porcję sosu stosując się do zaleceń. Niezależnie od tego czy do karmelu wlewa się śmietankę czy wkłada masło - pieni się podobnie, nie widziałam różnicy. Teraz jednak znam już właściwą kolejność i równie dobrze mogę robić karmel-śmietanka-masło :) pozdrawiam -- Mój dom w

Re: nalewka z orzechów wloskich

horpyna4 napisała: > Może odrobina karmelu byłaby dobrą do tego przyprawą? Spróbowałabym na niewielk > iej ilości gotowej nalewki, wtedy nie ma niebezpieczeństwa schrzanienia całości > . Ja bym raczej zrobiła nalewkę na orzechach smażonych w cukrze, gdybym chciała otrzymać słodki

Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić?

Pysznie brzmią Wasze przepisy. Tylko, że ja matka karmiąca jestem, to na razie odpadają. Kiedyś spróbuję. S.

Re: Jak zrobić "pucharki" z karmelu?

wejdz na strone VOXu, (bo to byl wczorajszy odcinek "Das perfekte Dinner", no nie?), i tam pod rubryka kandydatow sa przepisy na wszystkie serwowane dania.

Re: jak zrobić w domu karmel ????

Jeśli chodzi Ci o karmel to zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25825689 -- Zdjęcia moich wypieków Chleb domowej roboty

Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić?

Proponuje ciasto KARMELOWE - jest pycha! Puszke slodzonego skondensowanego mleka gotuje sie 3 godz. w garnku pod przykryciem. Jak karmel ostygnie zmiksowac go z 1 i 1/2 kostki masla. Wychodzi z tego pyszny krem karmelowy. Ten krem wykladam na wczesniej upieczony biszkopt(moj przepis na udany i

Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić?

O masie kajmakowej do ciast było tu już wielokrotnie, więc ja z trochę innej beczki :) Proponuję "likier irlandzki": puszkę ugotowanego mleka słodzonego skondensowanego(wystudzonego) wymieszać z taką samą ilością wódki. Domieszać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Nie udał się:(

Nie wiem, dlaczego, w każdym razie zrobiłam karmel na mniszku;( Czy to ma jakąś wartość? Miód przypomina tylko konsystencją, kolor ciemny brąz, smak karmelu:(

Re: Zdjęcia z perspektywy ;-) + bonusowa kuchnia

ja też uważam że karmelowy kolor ścian nie jest dobry, jest za intensywny i zlewa się z podłogą. półki nie są głównym grzechem w tym pokoju, chociaż ja tak jak gabers radzi, zdjęła bym wszystkie. wg mnie brakuje tytaj oryginalnego mebla , bo nie poczuj się dotknięta ale karmel i 2 kolorowe meble

minela juz sobota

kiermaszu, pilismy grzane wino, jedlismy wurszty, potem kawa i ogromne ciacho, po drodze podjadalam orzechy w karmelu, oj, duzo tego bylo:) Zakupy zywieniowe zrobione, jutro zaczynam wymyslac stroiki i oswietlenie domostwa. -- Zycie dzieli sie na dwa etapy: mlodosc i "swietnie wygladasz

Re: No to cyk! Alkohol w PRL-u

dobrze zrobiona przepalanka (nie przypalić karmelu!) z goździkiem i cukrem waniliowym jest pyszna! -- ----- wszystko co lubię jest nielegalne, niemoralne albo tuczące....

Re: Nigdy nie jadłam mazurka...

+ karmel to może być dobre połączenie. Zresztą dobrze smakują (to już wypróbowałam) wszelkie słodkie kremy w połączeniu ze słonymi krakersami (ciasto 3Bit np.). Ale może żeby nie iść w skrajności, zrób po prostu mało słodki kruchy spód. Ps. Ja już nie mogę się doczekać mazurka. A sklepowego kijem bym nie

Re: wątek poważny dla Amber

jakby co Karmel mam;):) -- Mądrość polega na tym, by wiedzieć, co zrobić dalej. Cnotą jest zrobić to. odjazd

Re: Dietetyczne "gotowce"

Ostatnio sama zrobiłam takie batony musli. Wymieszałam w misce wszystkie składniki: płatki żytnie, owsiane, dynie, siemię lniane, orzechy, migdały, żurawiny, jagody goi, popping z amarantusa, wszystko co mi wpadło w ręce. Wysypałam na blachę, polałam roztopionym karmelem, wstawiłam do piekarnika

Re: Jak zrobić nerkowce w karmelu n/t?

Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25825689&v=2&s=0 -- Zdjęcia moich wypieków Domowe smaki i aromaty...zapraszam :)

Re: Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikac

Karmel robię gotują słodzone mleko w puszcze przez dwie godziny (puszki oczywiście nieotwierając!), wtedy jest to chyba najbardziej zbliżone do karmelu z batoników. Jeśli dodać masło karmel staje się kremem karmelowym, doskonałym do piszingera. Polecam! Innego sposobu nie znam.

Re: Domek z piernika z Ikei-czym skleić?

Na opakowaniu tego domku jest instrukcja jak zrobić karmel do sklejenia. -- pomoz-amelce.pl

Pokaz homara w szafranie. Na Nocy Restauracji

Kalamari zrobione z odbytow wieprzowych , salatka z tunczyka z amerykanskiej odzywki dla kotow , jajecznica z jajka i maki , lososik zrobiony z chinskiego karpia blotnego a do popicia whisky - tania wodka zmieszana z karmelem . Smacznego ! (ale pol ceny to nie okazja ).

Re: ZDRADA

A jak tak to teraz pewnie wyżera. Ten karmel. -- ? Zróbmy czasem coś na opak.

Re: Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikac

Mleko gotowane w puszce 2 godziny nie jest twarde jak kamień. Oprócz piszingera wlewam taki karmel na ciasto - biszkopt, sypię pokrojonymi orzechami włoskimi i "stroję" miejscami polewą czekoladową. Dla wygody gotuję trzy puszki naraz i mam gotowy zapas na następne ciasta!

Re: Rude jest wredne

rondlu, mieszałam cały prawie czas, bo lubi przywierać. Więc okropnie długo, może dlatego kolor miał trochę zbyt brunatny, czyli po prostu dochodził do karmelu (żadnych tam pektynek nie dodawałam, ani cukru żelującego). Robiłam jak ta głupia te dżemy (bo i zrobiłam czekośliwkę), ja która dżemów nie jadam

Re: Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikac

jesteście super! dokładnie chodzi mi o taką masę, która będzie choć troszkę mięka, boję się, że jak podgrzeję to mleko, wyleję to to na ciasto, to zastygnie na kmień.

Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikach?

wiem, że powinnam podgrzać słodzone mleko skondensowane, wiem też jak (dzięki wielkie foumowicze!), ale czy to wystarczy? niektórzy dodają masła. pytanie- ile, utartre czy nie, może roztopine. razem to wszystko utzreć, czy tylko wymieszczać. dodawać całe masło, czy po trochu? dzięki, dzięki, dzię

Re: Jedzenie w Hiszpanii- co polecacie?

to mnie zmyliło. Potrawa miała w nazwie iberico. Ale w innej restauracji mój chłop jadł i był zachwycony. Mnie bardzo smakowały smażone kalmary, gazpacho, mają pyszne ryby z grilla, paella z owocami morza, grilowanne papryczki, na deser polecam Flan z karmelem, jest przepyszny, jadłam też coś

Re: świąteczne hity i kity kulinarne

Udane: Roladki z polędwiczki ze śliwką, przepis z kwestii smaku, ale zmodyfikowałam trochę. Pieczona łopatka- co mnie zaskoczyło, bo nigdy wcześniej nie robiłam. B. delikatna wyszła. Kapusta z grzybami na karmelu i winie- boska po prostu. Delicja makowa z kwestii smaku, wersja czekoladowa (w

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ogniu aż zmięknie. Tymczasem zrobić rumianą zaprawkę z mąki z masłem. rozprowadzić smakiem od ryby (wyawarem), dodać filiżankę rodzynków bez pestek, garść cienko poszatkowanych migdałów słodkich, sok z cytryny, trochę startej z niej skórki. Dodać cukru do smaku i karmelu do koloru. Zagotować wszystko to

Re: Pyt.- jak zrobić karmel, taki jak w batonikac

Hmm, a nie było to tak, że gotowało się mleko z cukrem (proporcji nie pomnę), aż stało się to ciemnobrązowe, a potem rozcierało z masłem? COś takiego jest u mnie co roku na mazurkach wielkanocnych. Jest niebiańskie, szczególnie po dodaniu cukty waniliowego i odrobiny "Czegoś mocnego" ;)

Re: Inne słodkie zwierzątko ;)

Nosek ma zrobiony z karmelu, słodziuszek :) -- 16 czerwca oszaleję

Re: "Spadaj w podskokach, bo nakopie do dupy"

jerzy30 napisał: > aagucio - jestes przykladem jak nie powinno dzialac AA< Przecież to nie AA zrobiło z aaugustwa oszołoma. Aaugustw to po prostu folklor i tyle. Nic i nikt go nie zmieni, więc niech wydaje mu się, że kogoś obraża, niech wydaje mu się, że mądrze prawi, niech wydaje mu

Re: Prezenty dla smakoszy

ok, w takim razie podzielę się znaleziskiem. W przytoczonym wątku było trochę o solonym karmelu. Ja chyba lubemu, miłosnikowi lodów o smaku solonego karmelu (z pewnej cukierni z ptakiem w nazwie) zrobię taki krem na bazie mascarpone. Klik

Re: Dżem truskawkowy

A może za długo gotowałaś i z cukru zrobił się karmel? Sama nie wie wiem. Ja dżem truskawkowy robię bardzo szybko, tak by owoce się nie rozgotowały i tez nie używam żelfiksów. Mam taki przepis ze gotuję przez trzy dni. Pierwszy dzień 9 min, drugi 6 min, trzeci 3 min i gorący przelewam do słoików

Re: Co jeść zamiast chleba i bułek?

Trzeba czytać, czytać, czytać! ;) Ja mam syna alergika, długo nie mógł jeść pszenicy i w każdym miejscu sprzedającym pieczywo żądałam składu. Da się to zrobić. Jakkolwiek zdarzyło mi się dzwonić do piekarni, bo sprzedawczyni nie miała pojęcia ;) W pszenicy nic złego nie ma, mimo krążących po necie

Re: Powiedzcie mi, dobre kobiety

Jabłka z cukrem dusiłam na zimę, bo obrodziły nie do przerobienia na bieżąco. No i zanim się obejrzałam, to się zrobił karmel, a potem przypalony karmel. Bardzo skutecznie się zrobił, w samej wodzie mocy urzędowej musiałby z rok nabierać. Nie popełnijcie mojego błędu i nie próbujcie zastępować

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Eton mess

waskim a wysokim) a ten stozek na lrazku nugatyny. Ptysie przykleja sie do kartonu karmelem albo nugatyna, jesli zrobisz jej wystarczajaca ilosc i oblane karmelem. Troche to karkolomne, ale kto jak kto - Ty sobie z tym poradzisz spiewajaco.

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Potrawy z grzybów

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

pieprzu i ziela, listek i dwie poszatkowane cebule. Wlać w to pół szklanki oliwy lub dobrego oleju. Dusić jeszcze trzy kwadranse, podprawić łyżką mąki i karmelu z łyżką cukru. Grzyby drobno pokrajać i wymieszać z kapustą lub też całymi obłożyć kapustę na półmisku. Tutaj jest chyba błąd, bo z przepisu

Re: Kurczak po wietnamsku w trawie cytrynowej

Polecam, bo ten karmel na bazie cukru palmowego i sosu rybnego jest przepyszny, to jest ten smak, którego długo szukałam. W Wietnamie takie mieso zapiekają w glinianych garnkach. Teraz zrobiłam z kurczakiem , następnym razem będzie jakaś łopatka lub inny kawałęk wieprzowiny

Re: Jakie ciasto można przygotować 4 dni wcześnie

ciastu nic się nie stanie) z jakimś niepsującym się kremem, np. taka: "tarta-czekoladowa-z-karmelem-i-orzechami-laskowymi* " albo Albo takie ciasto czekoladowe: "mississippi-mud-cake" - tu się nie ma co zepsuć. Albo (moje marzenie, kiedyś w końcu zrobię) brownie z solonym karmelem? Albo takie brownie

Re: mała piekarnia w bloku LCC

powinien szyld zrobić inny, bardziej widoczny, bo obok już jest konkurencja sieciowa ( co prawda gorsza, bo kupowałam u nich w wawie) ale są już bardziej widoczni.. a pieczywko lepsze ma Pan z małej piekarenki :) ostatni nabytek - chlebek ciemny ze słonecznikiem i karmelem - rewelacja!

Re: śliwki, śliwki, kochani!!

Słusznie. Przez ten wątek zrobiłam wczoraj dla tesciowej upside-down jogurtowe na maślance - na dno wylałam karmel z muscovado, masła i jasnego cukru, na to śliwki. Bardzo, bardzo dobre. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: Krem karmelowy z figami

Nie mylmy pojęć kremu przypalanego z kremem karmelowym. Zacznijmy od tego, że autorka nie tyle krem karmelowy zrobiła, co budyń (krem ciastkarski) o smaku karmelowym z figą. Creme caramel (tradycyjny deser, więc o swobodnym nazewnictwie nie ma mowy) się wykonuje poprzez zalanie gorącym karmelem dna

Re: OT Maniu, mam nadzieję, że u Ciebie

To bardzo dobre wieści. Ufff! Dzielna jesteś bardzo. Podziwam, podwójnie, bo sama nie mam prawa jazdy. Aleeee zamierzam zrobić. Zalinkuj koniecznie tę receznzję "Karmelu" z bloga, jak już napiszesz.

Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!

Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - jak zrobić karmel

Zdjęcia - jak zrobić karmel

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin