Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: kaczka pieczona jaka?

Zrobiłam pekinkę. Mięsa starczyło dla 4 dorosłych osob i dwóki dzieci małojadków :) Piekłam wg sposobu Squirk (długo i w stosunkowo niskiej temperaturze). Piekłam ok 4 godzin, wyszła bardzo dobra kaczka. :) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: kaczka pieczona jaka?

momas napisała: > Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D > Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki > sa chyba większe? > Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości. Kupuję w Lidlu albo Biedronce (kompulsywnie ;-)) kaczki

Re: kaczka pieczona jaka?

aha. tłuszczu zlałam miseczkę ok 150 ml. Z czego samego tłuszczu była tylko połowa , reszta to sos (tyle tłuszczu zestalło sie). Oczywiście troche zostawiłam, bo piekłam jeszcze ziemniaki. Ale zostawiłam naprawdę niewiele.. Chyba kiedyś zarysykuję i upieka na raz dwie kaczki barbari i pekinkę. By

Rosół z kaczki - piec truchło?

Mam kaczy korpus, będzie z niego zupa. Jak myślicie, czy lepiej najpierw te kości upiec, czy od razu wrzucać na głęboką wodę?

Re: Rosół z kaczki - piec truchło?

Jeśli chcesz tradycyjny polski rosół to nie piecz, jeśli zaś taki ciut anglosaski stock do zastosowania jako bazę do sosów, potrawek, gulaszy itd. itp to upiecz.

Re: Rosół z kaczki - piec truchło?

Przaśna autoreklama jak się patrzy. Startujesz w wyborach samorządowych? "Pytasz o zupę? Zup nie jadam ale jeśli chodzi o sos..." :D

Re: Rosół z kaczki - piec truchło?

Tylko kolorystyce m.in. służy zrumienienie gnatów. Smakowo też się różnią. Ciemne/jasne to jest podstawa klasyfikacji bulionów i sosów w kuchni europejskiej. Zup nie jadam, natomiast sosy przygotowuję i owszem. I do kaczki sos nieodmiennie ciemny robię, przez wysmażenie gnatów i mirepoix oraz

pieczenie kaczki

nabyłam wielką strasznie i nie zmieści mi się do prodiża, w którym to zwykle uskuteczniałam pieczenie. Gdzie zatem? normalnie na blaszkę i do piekarnika? - termoobieg? Podpowiedzcie pliss, bo kaczka ma byc "prezentem" na świateczny obiad-musi byc wiec smaczna i dobrze wyglądac (nie mogę

Re: pieczenie kaczki

Skoro pieczesz pod folią, to po co termoobieg? Jego włączenie ma sens dopiero po odkryciu kaczki.

estragon do kaczki pieczonej?

wymyslilam sobie cala pieczona kaczke na kolacje i po rachunku sumienia wyszlo mi, ze o ile piersi przyrzadzam b. czesto, o tyle ostatnia sztuke kaczki w calosci pielkam jeszcze za zycia ksiezniczki diany ;) no wiec podepre sie przepisem z "kwestii smaku" . chcialabym ja klasycznie, ze z

Kaczka pieczona nadziewana wątróbką

Kaczka pieczona nadziewana wątróbka to jest ulubione świąteczne danie mojego męża. W tym roku piekłam ja pierwszy raz. Na kaczce nie ma zbyt wiele mięsa ale za to 2 dodatkowe nogi załatwiły sprawę :) Wątróbki może być dużo mniej , chociaż nadmiar zmieszany z masłem jest bardzo fajną pastą do

Re: pieczenie kaczki

Też piekę dziś i zrobię tak, jak poprzednią - sól, pieprz, majeranek (natarłam i zostawiłam na noc w lodówce), do środka jabłka. Termoobieg, 140-150 stopni, 1,5 h na każdy kg kaczki, piekę pod folią, na ostatni kwadrans folię zdejmuję i podnoszę temp. do 200 stopni żeby kaczka się zrumieniła

Smażona/pieczona pierś z kaczki

Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na ww. danie, Sprawdzałam w necie, ale jest ich całe mnóstwo , a ja nie mam już czasu na próby, musi wyjść za pierwszym podejściem stąd moja ogromna prośba o podzielenie się doświadfeniem w tym zakresie:-) Czy kaczkę soli sie przed pieczeniem czy pod koniec, bo w

Re: estragon do kaczki pieczonej?

Piekę w 150 stopniach, termoobieg, pod folią, przez ca. 4 h plus kwadrans na zrumienienie skórki, wybieram duże kaczki pekińskie, co najmniej 2,30 kg. Mięso rozpada się odchodzi od kości, jest kruche, delikatne i rewelacyjne, przed zrumienieniem odlewam tłuszcz i zamrażam go w porcjach np. do

Re: kaczka pieczona jaka?

Kupuję kaczki na ogół w Biedronce. Nie wiem jaki to gatunek bo nie jest to opisane. Ale zawsze są bardzo dobre. Właśnie rozmrażam jedną na jutrzejszą kolację sylwestrową

Re: kaczka pieczona jaka?

:) jak wczesniej napisałam - dostałam tez przeciwną informacje :) No to chyba pekinka. Zeby była kaczką domową, a nie dziką:) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Ile czasu piec dwie kaczki na raz?

Podstawową zasadę znam - tyle godzin pieczemy, ile kilogramów waży drób. Ale jak mam dwie kaczki piec równocześnie w jednym piekarniku - to tyle godzin ile razem ważą, czy tyle godzin ile jedna waży? Pomóżcie, proszę ...

kaczka pieczona jaka?

Barbari czy pekinka? Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną. Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście. -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: estragon do kaczki pieczonej?

dzieki, termoobiegu nie mam, wiec moge piec w 160-170. wlasnie jestem ciekawa, czy ktos robil i jak ten estragon sie z kaczka komponuje. w sumie go lubie i do kurczaka, jak pisalam , czasami dodaje. to ze w zupie bedzie odrobine swiezego w przypadku luznego obiadu niedzielnego dla dwojga

Re: kaczka pieczona jaka?

Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki sa chyba większe? Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości. -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: kaczka pieczona jaka?

mnie gatunek nie miałby znaczenia, właśnie się zastanawiałam czy nie rozmrozić jakiejś na jutro, dobrze upieczona kaczka to dar od bogów ;-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: kaczka pieczona jaka?

wedlug wujka gugla barbarie jest chudsza od pekinki, a jej mieso ma lekko pizmowy posmak. z barbarie najczesciej jada sie piersi usmazone "na rozowo". do dlugiego pieczenia lepsza jest pekinka, ktorej piersi nie zamienia sie we wiory ;) momas napisała: > Barbari czy pekinka? >

Re: pieczona kaczka

zostalo i na dzisiejszy obiad, buraczki na odmiane zrobie.... -- * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Re: pieczona kaczka

ryz nieluskany/lodowa salata/pomidor/por/zolta papryka/cytrynowy pieprz/bazylja/oliva z olivek -- * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

ja mam dwa przepisy, jeden dla laika, drugi dla mistrza:) laikowi polecam jak dziewczyny pisały, obciąć nadmiar skóry, naciąć w kratkę, nasmarować solą i majerankiem(więcej przypraw nie polecam, ma smakować kaczką w końcu) i zostawić do przegryzienia. potem na blachę i piec przez ok. godzinę

Re: Ile czasu piec dwie kaczki na raz?

Nie.wynikałoby z tego,ze kaczka jest dwukrotnie grubsza. Tak samo długo piecze się jednego zraza,jak i dziesiec.

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

podsmażać. Piersi przełożyć do brytfanki skóra do góry, skropić wodą, wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 15-20 minut. Do pieczenia można dać jabłka, śliwki, można tez podsmażyć owoce na maśle, dodać trochę miodu i tak przygotowany sos podać z kaczką po upieczeniu -- kliknij

Kaczka pieczona

Moje starsze dziecie zażądało kaczki pieczonej na jutrzejszy obiad. Mam świeżą kaczkę, 3 szare renety, majeranek, zmielony kminek i pewnie tez troche innych przypraw. Natchnie mnie ktos, jak takiego ptaka oporządzić (nigdy tego nie robiłam...). -- Sierściuchy

Re: Kaczka pieczona

Tznmasz kaczkę wypatroszona, czy masz ją wypatroszyć? W patroszeniu nie pomogę. Kaczkę wypatroszoną nacierasz solą, ew. majerankiem jak lubisz, potem pakujesz w środek pokrojone jablka. Kminek raczej bym sobie darowała. Potem wsadzasz ptaka do piecyka, polewasz olejem i pieczesz. Ja w czasie

Re: Kaczka pieczona

10 kwietnia nie je się kaczki pieczonej. A jak już musicie to nie róbcie jej w borowikach, ani nie zapijajcie jej zimnym Lechem:D Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać:D

Jak długo piec kaczkę???

Pytanie za 100 pkt. Wstawiłam przed chwilą (16.25) do piekarnika na średnią temperaturę kaczkę o wadze 2,5 kg i jasny gwint, jak długo mam ją piec? Pomocy, tylko nie piszcie "aż będzie miękka", tyle to wiem, ale podpowiedzcie tak mniej wiecej ile to moze potrwać?

Re: Kaczka pieczona

Jeżeli ma być pieczona jutro, dzisiaj już natrzyj ją solą, majerankiem i czosnkiem. Ja dodatkowo nacieram jeszcze sproszkowanym chili. Jutro napakuj kaczkę cząstkami jabłek i do pieca. Oczywiście trzeba podlewać wodą oraz wytopionym tłuszczem. -- kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w

Re: Kaczka pieczona

Moja mama przyrzadza pyszna kaczke.Naciera ja sola, pieprzem i majerankiem od srodka i z wierzchu, do srodka pakuje pokrojone jabłka i zaszywa.Tak kaczka spoczywa w zimnym dobe.A pozniej do piekarnika w brytfannie,posmarowac roztopionym maslem/olejem i piec polewajac sosem co jakis czas.Lezenie w

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

do kaczki i ogólnie do drobiu polecam burnarj, naturalne wino musujące z prawdziwych pomarańczy....bardzo smaczny, rowniez pasuje do ryb itp , właśnie zrobiłam kaczkę w pomarańczach z burnarj-em...cudo

Re: Kaczka pieczona

nie mam pojecia :P kaczka natarta majerankiem, czosnkiem, sola, maslem i oliwa z oliwek (wsjo umieszane w paćkę i wtarte w ptaszysko) nadziana szarą renetą posypana po wierzchu lekko wegetą (wiem, chemia, ale ja uwielbiam glutaminian sodu :P ) spięta wykalaczkami (nie chcialo mi sie grubej igly

Re: Jak długo piec kaczkę???

Popieram, nawet do 3 godzin, bo jak na kaczkę to duży ptak. Można ją wyjąc z piecyka, podlać sosem z pieczenia, winem, dosmaczyć i poddusić w przykrytej gęsiarze..

Re: pieczenie kaczki

kup woreczek foliowy ten do pieczenia.. potem tylko ją zabrązowisz... nie zapomnij o sliwkach suszonych!!!

Re: Jak długo piec kaczkę???

2,5 kg kaczka to kaczka duża. Myślę, że powinna spędzić w piekarniku minimum 2,5 godz. Nie wiem, co konkretnie znaczy "średnia temperatura", o której piszesz. Ja kaczkę piekę powoli. Wychodzi wtedy b. miękka. Czyli najpierw 15 min. w temp. 180 stopni, a potem 150-160 stopni. Ten sposób

Re: Co do pieczonej kaczki?

poza pytaniem jak długo się piecze taką kaczkę i na ile osób daje się ja podzielić?

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

coraz żałośniejsi ci spamerzy...ale ośmieszajcie się dalej,dzięki wam wiadomo w których sklepach-żebrakach nie warto wydać nawet złotówki

Re: Jak długo piec kaczkę???

ookaa napisała: > 2,5 kg kaczka to kaczka duża. Myślę, że powinna spędzić w piekarniku minimum 2, > 5 godz. Nie wiem, co konkretnie znaczy "średnia temperatura", o której piszesz. > Ja kaczkę piekę powoli. Wychodzi wtedy b. miękka. Czyli najpierw 15 min. w tem > p. 180

Re: Pieczona kaczka - oslabniecie aromatu "kaczki

, najlepiej szarych renet, do środka, obłuż ziemniaczkami,a pod koniec pieczenia górę wysmaruj miodem. W miedzy czasie podlewaj kaczkowym sosikiem. Nie dodawaj po prostu duzej ilosci "dziwnych" przypraw. Kaczka po polsku to palce lizać. ; )

Pieczenie kaczki

Hotally, jeśli jeszcze nie za późno na ostateczną decyzję zerknij: szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=tadek-niejadek+pieczenie+kaczki&y=0&x=0 Kaczka w ten sposób zamarynowana potem podgotowana i na koniec zapieczona na poduszce z ryżu to dla czterech osób aż nad.. pzdr - tn

Re: Kaczka pieczona

wiwi1 napisała: >>>Moze jakies dobre rady? upiecz cos innego... :) ja pieklam raz, i wg mnie lepiej brzmi niz smakuje (fajnie sie mowi "robie kaczke pieczona z jablkami na swieta.." :)). smakowala ok, ale wg mnie sa lepsze miesa. Kaczka jest tlusta i ma malo miesa - u nas na

Re: pieczenie kaczki

Mój piekarnik bez włączonego termoobiegu ma skłonność do nadmiernej aktywności :-) po jednej ze stron a zależy mi na równomiernym upieczeniu i jednakowej temperaturze w całym piekarniku. Kaczka udała się tak, że bardziej chyba nie mogła, po świętach kupię dwie kolejne, żeby mieć w zapasie na zimę

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

Hej, polecam sklep w Piasecznie Karafka. www.karafka.pl Na pewno doradzą Ci jakie wino wybrać do Twojej kaczki. Pozdrawiam Smakoszy! :) Tomek

Re: pieczenie kaczki

Tylko od Ciebie zalezy czy wyschnie czy nie.Kaczke nalezy "dopieszczac" podlewajac ja wytapiajacym sie z niej tluszczykiem i sokami a w wolnym zakamarku piekarnika dobrze jest wstawic jakies niewielnie naczynie z woda, ktora parujac tez kaczke zabezpieczy przed zeschnieciem.

Re: pieczenie kaczki

Tylko od Ciebie zalezy czy wyschnie czy nie.Kaczke nalezy "dopieszczac" podlewajac ja wytapiajacym sie z niej tluszczykiem i sokami a w wolnym zakamarku piekarnika dobrze jest wstawic jakies niewielnie naczynie z woda, ktora parujac tez naczke zabezpieczy przed zeschnieciem.

Re: Co do pieczonej kaczki?

Plastry ziemniaków (ew. słodkie ziemniaki lub topinambur) pieczone lub smażone w tłuszczu z tejże kaczki - sposób francuski :)

Re: pieczenie kaczki

a ja bede szczesliwa jak moja ges wyjdzie dla nas, ma prawie 6kg ledwo ja na ruszt wlozylam, pod spod dalam plaszke z woda i teraz bede czekac 4godz., robie co roku tylko nie odwazylabym sie jej robic jako prezent, -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvern&

Re: Kaczka pieczona

U nas w perwszy dzien swiat zawsze albo kaczka albo ges. Oba ptaki sa "foolproof", bo nawet jak zapomnisz je polewac, to i tak sie upieka na soczysto, bo duzo tluszczu pod skora. No i ja je robie bardzo prosto, 5 minut zajmuje przygotowanie :-) Nacieram ptaka majerankiem i sola. Do

Re: Kaczka pieczona

Dobra kaczka nie jest zla, ale zwykle bardziej dla smaku niz zeby sie najesc, no chyba ze dla 2-3 osob, bo wiecej to sobie nie poje. Najwazniejsze, zeby nie byla stara, bo wtedy jest lykowata. Moja mam naciera kaczke wszedzie ziolami wszelakimi i czosnkiem i wnetrze wypelnia jablakmi i podgotowana

Pieczona kaczka - oslabniecie aromatu "kaczki"

Zwykle piekac kaczke porzadnie ja mylem, smarowalem olejem z odrobina soli, posypuwalem majerankiem i po jakis 2-ch godzinach pieklem z jablakami w srodku. W tym roku troche sie wzorowalem na kaczce po pekinsku i dzien wczesniej 3 minuty kapieli we wrzatku, potem osuszenie, ostygniecie, smarowanie

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

Wydaje mi się, że dobrym wyborem będzie Pinot Noir. Koniecznie burgundzki lub nowozelandzki. NIe jestem znawcą, ale wielu specjalistów poleca takie połączenie. pozdrawiam. ---------------------------------------------------------- www.klub.domwina.pl/

Re: estragon do kaczki pieczonej?

To może trochę daj, jeśli estragon lubisz i kaczkę lubisz to zestaw też będzie niepaskudny a może stworzysz rewelacyjne połączenie :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Kaczka pieczona nadziewana wątróbką

Kaczkę nalazy zaczyc na dole ( tam gdzie wkładamy farsz) i na szyji -- http://szybkowar.blogspot.com/

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

Myślę, że dobrym pomysłem byłoby wino czerwone, które leżakowało w beczce takie jak Valpolicella lub o podobnym charakterze np. Regent Auslese Bardzo polecam Regenta z niemieckiej winnicy Schaefer www.solvino.pl/wino/16-wino-6.html pozdrawiam!

Re: estragon do kaczki pieczonej?

> Estragonu z kaczką nie potrafię sobie wyobrazić ale może to kwestia tego, że ni > e lubię go po prostu. chyba tak :) estragon to aromat raczej anyzowy - bioroac pod uwage fakt, ze kaczki w kuchni chinskiej przyprawia sie (marynuje) w ' five spice', gdzie anyz(ek) jest bardzo wyczuwalny i

Re: estragon do kaczki pieczonej?

W swojej książeczce "Zioła w kuchni" Anna Wilson poleca estragon do kurczaków, ryb i jarzyn.

Re: jakie wino do kaczki pieczonej?

propozycję do zlewu bo kaczka wspaniałe ale wino coś cieńkie !! Wino musi być gęste i obfite w ustach lecz nie za bardzo .Tu bym polecił dobre Amarone z pdsuszonymi winogronami wypełni soczystość dania .Inny typ to primitivo ale dobre nie syf pamietaj .

Re: estragon do kaczki pieczonej?

jackk3 napisał: > Chodzila mi o to ze jedno i drugie to mieso (czerwone) choc kaczka to 'dziczyzn > a'. no wlasnie, o ile z tym, ze kaczka ma ciemne mieso nie sposob sie nie zgodzic, o tyle smakowo jednak bardzo sie od wolowiny rozni :) tym niemniej estragon do kaczki moge z czystym

Re: estragon do kaczki pieczonej?

Mysle ze estragon w rozsadnych ilosciach na pewno pasuje. W koncu jest skladnikiem sosu 'bearnaise' ktory podajemy z poledwica wolowa. Daj znac jak wyszlo.

Re: estragon do kaczki pieczonej?

marbor1 napisała: > W swojej książeczce "Zioła w kuchni" Anna Wilson poleca estragon do kurczaków, > ryb i jarzyn. no wlasnie - kurczakow, o kaczkach ani slowa :) no nic, zaryzykowalam mala ilosc i pieke. -- Gesslerowa w kosciele

Re: pieczenie kaczki- help!

Oszalalas??????? Jablka z pieczonej kaczki to pychota!:))) To tak jakby robic rolady i wywalac caly srodek. :(

Re: estragon do kaczki pieczonej?

Anyż lubię, przyprawę "5 smaków" lubię ale do estragonu jakoś się dotąd nie przekonałam - może to kwestia czasu, za anyżem też kiedyś nie przepadałam. Pieprz seczuański także lubię, w sumie tylko kolendry i estragonu dotąd nie polubiłam :-) -- Chaotyczna neutralna.

Kaczka pieczona z jabłkami

Nie czytałam już dawno tak jasnego i logicznie opisanego przepisu. Nidy nie piekłam kaczki, ale czytając ten przepis już się nie boję. Oddrukowane, pierwszy dniu świąt, nadchodzę! (z kaczką )

Re: Kaczka pieczona nadziewana wątróbką

calineczkazbajkii napisała: > Kaczkę zaszyć z przodu i z tyłu byly to przedtem 2wie polowki?, -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."

Re: estragon do kaczki pieczonej?

jackk3 napisał: > Mysle ze estragon w rozsadnych ilosciach na pewno pasuje. W koncu jest skladnik > iem sosu 'bearnaise' ktory podajemy z poledwica wolowa. Daj znac jak wyszlo. a co ma wspolnego kaczka z poledwica wolowa? narawde podziwiam tok myslenia niektorych dyskutantow w watku

Czy mozna sprzedawac pieczone kaczki przed Palacem

Czy mozna sprzedawac pieczone kaczki przed Palacem? Jakie pozwolenia sa potrzebne zeby mozna bylo zaczac sprzedawac lekko pieczone kaczki?

Re: Co do pieczonej kaczki?

Ja bym do takiej kaczki podała ćwiartki jabłek gotowane w czerwonym winie i zalane niteczkami karmelu, albo tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą, albo zwykłą sałatę zieloną z orzechami włoskimi i winegretem, albo zestaw rozmaitych sałat zielonych z oliwą i cząstkami grejpfruta

Re: Co do pieczonej kaczki?

"na pozniej" na szkielecie - podane na stol w calosci z ostrym nozem - a tam porcjowanie na zasadzie kebabu - scinanie skory z miesistymi kawalkami. Moze sie okazac, ze poprzestaniemy na przyrzadzeniu jednej kaczki i zjedzeniu wtedy dosyc symbolicznych kawalkow. Kaczka pieczona jest bardzo

Re: Kaczka pieczona nadziewana wątróbką

z szyji jest tylko skorka ktora poprostu klade na otwor i daje dwie zakalaczki, masz to napewno na mysli, -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."

Pieczenie kaczki

Hej Leśna Dziewczyno! Masz rację, pieczenie gęsi i kaczek to trudna sprawa bo w obu przypadkach - przy klasycznym pieczeniu - rezultat jeden: garnek wytopionego tłuszczu i wysuszone na wiór mięso. Dlatego proponuję Ci sztuczkę, publikowaną już kiedyś przeze mnie na tym forum: forum

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

noname2002 napisała: ze dwie godziny trzymam na wolnym ogniu Rany, 2 godziny? -- kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku

Pieczona kaczka

Co mozna zrobic z tluszczem, ktory wyplynal z kaczki w czasie pieczenia? Czy da sie z nim w ogole cos zrobic?

z tą kaczka to prymitywna zagrywka..pieczona kaczk

pieczona kaczka z borowikami ? Wstyd!!! Nawet nie dopuszczam myśli,że to jest celowe!!!

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

Ja obsmazam z obu stron, dolewam wody i ze dwie godziny trzymam na wolnym ogniu. Na pol godziny przed koncem dolewam wermutu.

Re: pieczenie kaczki- help!

Wlasnie przeraza Mnie to pieczenie calego ptaka ;/ Niby mam caly miesiac na nauke, ale strach sie do tego zabrac. Mysle tez o czyms latwym i zastepczym i... znalazlam cos takiego: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kaczka_pigwa/kaczka_pigwa.html -- Ally von Boska aluh.fotolog.pl

tylko pieczenie kaczek !!!

tylko pieczenie kaczek może uratowac nas przed kryzysem ! Widac że stan zdrowia psychicznego bliźniaków uległ pogorszeniu, bredzą coraz lepiej !

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

kol.3 napisała: Natomiast dziwię się że umowa na recenzję > wewnętrzną ma punkt dotyczący poprawek. Jeśli lepiej wiedzą co ma być w recenz > ji to po co zamawiają u kogoś? I to jest clou całej rzeczy:) -- pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

Dlatego że osoba z Łodzi jest tańsza. Natomiast dziwię się że umowa na recenzję wewnętrzną ma punkt dotyczący poprawek. Jeśli lepiej wiedzą co ma być w recenzji to po co zamawiają u kogoś? W warszawie trochę szubrawców jest miedzy wydawnictwami.

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

nawet sprawdzony przepis nie zagwarantuje, że wyjdzie miękka, soczysta,bo dużo zależy od mięsa ja nacinałam pierś od strony skóry w kratkę, obsmażyłam na patelni, żeby tłuszcz się wytopił i wkładałam na 15 min. do ciepłe piekarnika.

pieczenie kaczki- help!

Cześć ;) Postanowiłam zapoczątkować nową tradycję w Moim domu i... uczcić Święto Niepodległości 11 listopada pieczeniem kaczki. Zaprosiłam Przyjaciół, plan przyjęcia wstępnie przygotowany, problem w tym, że nigdy nie piekłam żadnego mięsa, więc nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jeszcze ponad

pieczona kaczka z koprem włoskim

dopiero teraz zauważyłam, że moje polskie cudzosłowy zmieniły mi się w emotikony :-) pół kaczki, czyli 1,1-1,5 kg łyżka kopru włoskiego 5 ząbków czosnku sól, pieprz tłuszcz od prosciutto lub kawałek słoniny oliwa piekarnik nagrzać do 200 stopni. W moździerzu rozetrzeć z solą obrane ząbki czosnku

Re: Smażona/pieczona pierś z kaczki

Robię tak: po umyciu obcinam nadmiary skóry. Solę, solidnie pieprzę, majerankuję i zostawiam na noc do przegryzienia się. Następnego dnia obsmażam krótko na patelni do zarumienienia z obu stron. Potem przerzucam do prodiża gdzie piecze się godzinę. Nastepnie wyjmuję z prodiża (wysmażony tłuszcz

Re: pieczenie kaczki- help!

A ja mam prosty sposób na kaczkę.....kupuję mrożoną kaczkę, rozmrażam mocząc w wodzie, następnie płuczę, lekko wycieram,tylko do środka wsypuję majeranek odrobinę pieprzu oraz poszatkowany ząbek czosnku, całość oficie solę i wstawiam na noc do lodówki.A rano wkładam do środka dwa kwaśne jabłka i

Re: pieczenie kaczki- help!

gada, posypac majerankiem i zostawic na dobe. po czym natrzec delikatnie dowolnym tluszczem, ja albo ojej albo smalec z kaczki, i do pieca, tzreba bardzo czesto polewac bo sie wysuszy, tak gdzies z 15 min przed koncem pomalowac smietanka dla ladnej skorki blyszczacej. -- Paskud i Samochwala jest

Re: pieczenie kaczki- help!

kaczka czy ges w calosci, jezeli nie jestes w tym wycwiczona (w pieczeniu w calosci) jest zbyt trudna rzecza w kuchni dla nowicjusza dobrze zrobic ges jest naprawde sztuka w austrii, tu gdzie mieszkam i gdzie ten temat jest celebrowany co roku z poczatkiem listopada i gdzie 'bywa sie' na

Kamil Mateńka - pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką

Kamil Mateńka - pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - kaczka pieczona