Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Zmywarka i piekarnik - prośba o radę

Co do zmywarki zgadzam sie z większością, przy 4-osobowej rodzinie tylko 6--tka A piekarnik taki mam w zabudowie, fakrtycznie jest ciut mniejszy od tradycyjnego, ale 42 litry starcza na wielką blachę świątecznego sernika. Piekę też dwie blachy bułek tak więc nie jest taki malutki, dla 4 os rodziny

Re: Jaki piekarnik elektryczny?

Od września jestem posiadaczką piekarnika elektrolux eoc3430cox. Piekarnik posiada zimną szybę, prowadnice teleskopowe na jednym poziomie i czyszczenie - pyroliza (jeszcze nie korzystałam). Piekłam mięso - OK, sernik - nie wyszedł, suszyłam grzyby - OK, zapiekanki - OK. Udka z kurczaka wyśmienite

Serników było tu już tysiące

. Wykleić formę ciastem ,spód i boki .Wyłożyć posiekane i odsączone brzoskwinie .Na to wylać masę serową . Piec w tem. 150 stopni elektryczny piecyk ,130 -termoobieg i gaz -piec 70-80 min . Po upieczeniu zostawić pół godziny w otwartym piecyku . Sernik jest bardzo puszysty i delikatny .Rośnie ,miałam

Re: Ciasto na uroczysty obiad

łyżeczce syropu malinowego, tak aby nie zatonął. Cieniutkim patyczkiem rozprowadzić syrop malinowy po powierzchni w fantazyjne wzorki. Wstaw tortownicę z ciastem do większej formie, która pomieści 1 litr wody plus tortownicę. Wlej gorącą wodę. Piec sernik w piekarniku na 160°C (termoobieg) przez 15

Re: Niedopieczone spody

Piekarniki w dzisiejszych czasach mają montowane grzalki z góry i z dolu , mają też termoobieg. Nagrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury następnie wlóż ciasto i piecz. Ja sprawdzam czy upieczone wbijając i wyjmując zapalkę. Na niej widać jakie ciasto jest w środku . niebowustach

Re: Pieczenie z termoobiegiem

Pamiętaj ze termoobieg podnosi temperaturę o ok 20 st.Sernik piekę bez tylko góra-dół

piekarnik z termoobiegiem

czy w takim piekarniku piecze sie szybciej? co daje ten termoobieg? kupilam piekarnik i chce upiec dzis piernik Bozonarodzeniowy oraz sernik i buleczki serowe...;)

Re: Sernik krakowski z kratką

Lisko, sernik wygląda przepysznie i znajdzie się na pewno na moim świątecznym stole. Mam pytanie - jaką opcję piekarnika stosować przy pieczeniu sernika? Opiekanie góra dół, opiekanie tylko dół, czy termoobieg?

Re: Jaka kuchenka?

agnesp76 napisała: > Moja nie ma funkcji (tzn. tam w opisie jest, ze ma 8), ale to są ustawienie typ > u: grzanie dół, góra, góra+dół, termoobieg, termoobieg i podgrzewaniem dołu, op > iekacz, termoobieg z opiekaczem i nie wiem co jeszcze. IMO funkcje typu "ciasto > "

Re: Gotowy i po wstępnej degustacji

napowietrzona masa tym bardziej opada po upieczeniu W skrócie kolejność wykonywanych czynności pieczenia serników tą metodą: - rozgrzać piekarnik do 250 st ( jeżeli masz termoobieg możesz nagrzewać piec w ten sposób, jednak pieczenie ciasta musi odbywać się przy nastawieniu góra-dół, sernik nie lubi kiedy mu

Re: Jaka kuchenka?

amoureuse napisała: > A teraz nastąpi głupie pytanie: > Mówicie o tych funkcjach, a co to dokładniej oznacza? Że np nie mogę sobie piek > arnika ustawić na 160 stopni, gdy piekę sernik, tylko muszę kombinować z jakimi > ś trybami i funkcjami? :/ i (najgłupsza część pytania) czy to jest

Re: piekarnik z termoobiegiem - wyłącznie

Ja piekę wszystko od siedmiu lat w termoobiegu, piernik, sernik, drożdżowe, biszkopty, ciasteczka, mięsa wszelkie, zapiekanki itp. Piekę dość dużo i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby coś nie wyszło, albo się zeschło. Nie nagrzewam piekarnika, wkładam do zimnego na termoobieg i piekę. Często piekę na

Re: Jakies sukcesy?

Też nie mam zwykłego piekarnika, ale mam mikrofalę z grilem i termoobiegiem. Sernik łaciaty wychodzi doskonale. Wczoraj zrobiłam go z 0,5kg twarogu w 6 silikonowych foremkach-mufinkach, piekłam 2 godz. w temp. 130st ( sam termoobieg), właśnie zajadam go w pracy. Nastepnym razem wypróbuję program

Re: piekarnik z funkcją mikrofali

W mieszkaniu służbowym mam właśnie takie cudo (whirlpool), w domu zdecydowałam się na dwa osobne urządzenia. Oczywiście w urządzeniu wielofunkcyjnym można spokojnie upiec ciasto (piekłam drożdżowe, sernik i rożne kruche - ok) i mięso, ale: 1. W modelu, który mam jest tylko termoobieg 2. nie da

Re: Sernik krakowski z kratką

Ja piekę góra-dół :-) alilik napisała: > Lisko, sernik wygląda przepysznie i znajdzie się na pewno na moim świątecznym > stole. Mam pytanie - jaką opcję piekarnika stosować przy pieczeniu sernika? > Opiekanie góra dół, opiekanie tylko dół, czy termoobieg? -- White Plate. Mój blog

Re: moje wielkie osiągnięcie:)

składniki 1 porcja ( ja robię z podwójnej ilości, bo wtedy idealnie wchodzi na dużą wysoką blachę. normalna ilość - tortownica ): 600 gram zwykłego - najlepsze są turka do serników lub president 400 waniliowego ( danio lub campiny ) 1 kostka masła 10 jajek 1 szklanka cukru pudru ( ok 250 gr. Na

Re: jak piec sernik?

Ja piekę z termoobiegiem- wtedy temperatura powinna być o 20 st. niższa niż ta, podana w przepisie (przeważnie więc nastawiam 160 stopni).Piekę ok. 40 min., potem wyłączam termoobieg i dopiekam z grzaniem góra- dół. Gdy piekłam non-stop z termoobiegiem, sernik czasem się przypalał od góry. Teraz

Re: U mnie też

Nie piecz na termoobiegu ciasta ucieranego! Termoobieg nadaje sie imo tylko do bez i francuza. Ciasta ucierane, biszkoptowe, drozdzowe i serniki zniszczy. Tzn wiem, ze sa na forum ludzie, ktorzy uzywaja termoobiegu do ciast i sobie chwala - zachecona ich swiadectwami poszlam za przykladem i

Re: Pieczenie ciast

Ja piekę ciasta w tem. 180 stopni tylko na dolną grzałkę,a termoobieg właczam juz pod koniec pieczenia. Długość pieczenia zalezy od rodzaju ciasta.Wiadomo,że biszkopt nie będzesz piekła tyle samo czasu co np. sernika.

Re: Czy termoobieg w piekarniku przeszkadza?

. Ciasta ucierane, biszkopty, serniki - boze bron przed wiatrakiem. Za to francuskie, kruche i bezy (przy tych ostatnich termoo. wlaczone po 10 minutach) - genialne. Nie wiem, jak z ptysiowym, ale sadze, ze termoobieg moglby je 'zdmuchnac'. Imho jesli kupowac piecyk z wiatrakiem, to tylko taki, w

Re: Pekanie sernika

Imo termoobieg morduje ciasta. Zachecona zeznaniami paru osob tu z forum, ze pieka w termoobiegu i swietnie im wychodzi, probowalam pare razy i za kazdym razem otrzymywalam wypiek wysuszony na amen - z pieca ciasto wychodzilo juz czerstwe. Termoobieg imo szczegolnie niedobry jest do sernika

Re: Sernik wiedeński

Hej a co ze spodem i wierzchem ciasta???sam sie zrobi...?przecież masa serowa jest z reguły w środku w sernikach..a wierzch i spód?jak zrobić? a i czy moge właczyć termoobieg?

Re: co to jest termoobieg?

jagoda85 napisała: > Termoobieg super się sprawdza w pieczeniu na grilu, szczególnie jak się griluje> > większe i grubsze kawałki mięsa. Do pieczenia ciast też jest dobry. =================================================================================== Termoobieg, cyrkulacja garacego

Re: Sernik łaciaty- od dzisiaj mój ulubiony :))))

To ja może udzielę się zbiorczo :) Ven.to zaskoczyłaś mnie tym, że Twoja masa serowa była taka rzadka, że sernika nie da się ukroić. Ja bym w tej sytuacji jednak wydłużyła pieczenie do 3,5 godz. bo wydaje mi się, że przyczyna leży w temperaturze Twojego piekarnika albo w tym, że piekłaś z sera w

Re: termoobieg-przyczyna problemów?

pieczeniu jednego włączałam termoobieg przy drugim wyłączałam- biszkopt z termoobiegiem nie chciał nigdy rosnąć, na serniku beza się nie wysuszała tylko była ciągle wilgotna. Termoobiegu już nie wlączam.

Re: Pieczenie w prodiżu

Moja mama piekła w prodiżu kurczaka. Ja sernik. Grzał tylko od góry. Wydaje się, że to nieco starożytne urządzenie i jakoś sama nie używam. Wolę termoobieg.

Pieczenie z termoobiegiem

Moje drogie Panie, która z Was podpowie mi jak dokładnie piec ciasta z funkcją termoobiegu? Chodzi mi dokładnie o to kiedy włączyć termoobieg,Serniki piekę zwykle 70min Włączyć od razu czy w połowie czasu pieczenia? Mam dobrą kuchnię FAGOR i nie wykorzystuję jej wszystkich funkcji.Dziękuje za

Re: pieczenie na kilku poziomach

Pytałam czy to ma być termoobieg czy grzanie góra- dół czy sam dół? Np chciałabym upiec 2 blachy sernika (dwie pieczenie na jednym ogniu)>Normalnie przy jednej blasze włączam opcję góra-dół. Dziękuję

Re: jaki suchy ?i łamliwy?

> Nie ma co straszyć- z 10 lat piekę w termoobiegu< Też z dziesięć lat pieke w termoobiegu. Piekę wszelkie ciasta, mięso i zapiekanki. Jest wygodniej, szybciej a co za tym idzie taniej. To, że udaje się np. sernik jeszcze nie oznacza, że musi udac się biszkopt. Biszkopt jest ciastem

Re: Antytalent kuchenny

Ja też boginią kuchni nie jestem, ale jakoś daję radę i staram sie urozmaicać nam posiłki 9dietuję razem z mężem). Najczęściej na obiad robię filety z kurczaka: rozbijam troszkę, smaruję rozgniecionym czosnkiem, obsypuję ziołami, zawijam w folię aluminiową i sru do piekarnika na 180C termoobieg

Re: Chleb sztokholmski, czyli naan, czyli frisbee

Kurko ale miazsz wyszedl wzorowy:) ja tez mam niefajny piekarnik - moj w ogole nie ma grzalki dolnej wiec chleby musze piec dwustronnie.. gorzej jesli pieke sernik.. A jak wlaczam termoobieg to mi wszystko wysycha i za szybko sie rumieni i badz tu czlowieku madry - moze Tobie sie wlacza termoobieg

Re: sposobik

Od kilku lat mam piekarnik elektryczny i piekłam ciasta tylko na termoobiegu. Opadały, pękały i w ogóle były hece. Sernik zawsze miał boki wyższe niż środek. Kilka miesięcy temu włączyłam termoobieg i dolne grzanie, przykryłam papierem piekarniczym formę z sernikiem i czekałam na efekty. Sernik

Sernik, wiem już był, ale

nie mogę się doczytać pewnych informacji. Jeśli ktoś może mi pomóc, to proszę. Otóż chcę zrobić sernik wiedeński, taki tradycyjny, bez dodatków typu Sernix lub budyń (zaznaczam, jestem cukierniczym beztalenciem). W starym przepisie mojej Mamy jest zaznaczony dodatek proszku do pieczenia, a w

Ricotta e pere,sernik na zimno z ricotty i gruszek

rownomiernie. Pieke 10 minut w temperaturze 180°C, we wczesniej nagrzanym piekarniku (termoobieg). Placki wykladam ,przestudzam i odwracam. Sciagam papier do pieczenia. UWAGA: Spody sa delikatne. Uwazamy przy przekladaniu , aby ich nie pokruszyc. Nadzienie: Gruszki obieram ze skorki. Dziele na 4 czesci i

Re: mikrofalówka....jaka?

serniku jest niezbędne.W takim urządzeniu ciasto musiało by stać na dnie komory i termoobieg nie ma szans wyrównania temperatury góry i dołu ciasta.Natomiast w piekarniku ,o którym piszę wyżej nie ma żadnych z tym problemów.Pieczemy co chcemy i jak chcemy,mikrofalujemy jak potrzebujemy i to jest to o co

Re: Jak piec ciasta

Wszystko zalezy od ciasta. Ciezkie i wilgotne (bananowe, marchewkowe, serniki, makowe) najlepiej piec najpierw od dolu, wtedy maja szanse wyrosnac. W polowie pieczenia mozesz dac gore. Biszkopt - gora i dol, dosc wysoka temperatura, zwlaszcza, jesli pieczesz plaski biszkopt na roladę - nie

Re: Jaka kuchenka?

się np., że różne ciasta piecze się w różnych funkcjach - to, co pasuj > e do drożdżowego, nijak nie działa w przypadku sernika, który trzeba piec w fun > kcji pieczenia sufletu :) To chyba lepiej jest mieć możliwość wyboru temperatury i grzania góra/dół/termoobieg/grill itd. niż określone

Re: Dukanowe porażki kulinarne:)

, za każdym razem piekłam z nich na końcu rybną tartę :) Dobra wychodziła, hihi 3. W wypiekach już nabrałam wprawy ale na początku nie było łatwo, oj nie :) Nadal układanie w foremce papieru do pieczenia to czarna magia; pokrętło jest zbiorem tajemnych znaków ufo (który to ten termoobieg

Re: HEJ, czy ktoś mi odpowie na moje blondynkowe

jak bys przeczytala uwaznie wczesniejsze linki znalazlabys odpowiedz na swoje pytania, ale bardzo cie prosze, oto odpowiedzi na twoje pytania - do jakiego piekarnika wstawiać? (jaka temperatura i jakie grzanie - normalnie góra/dół, jakiś termoobieg, czyco?) - temp pieczenia podana jest w przepisie

Re: nie umiem!!!!!!!!!!!!!!

jedyne ciasto, któ¶e robię to sernik na zimni :) ale ostatnio wykonałam całkie niezłe coś: Potrzebne są renety, które kroimy w cząstki, oczywiście obieramy ze skóry i wykrawamy środek. Robimy kruszonkę, czyli mąkę z cukrem i masłem mieszamy za pomocą noża (tak trzeba rozdeptać i jdnocześnie

No dobra,

do przepisów się dogrzebawszy, dziękuję. Będę próbowała sernika z rosą - jakoś wolę z normalnego sera. Teraz konkretne pytania: - do jakiego piekarnika wstawiać? (jaka temperatura i jakie grzanie - normalnie góra/dół, jakiś termoobieg, czyco?) - czy potem "manipulować" temperaturą, czy

Re: sernik

w temp. 170st (termoobieg) albo tradycyjnie, godzinę w temp. 190st. Kiedyś zapomnialam dodać pianę a sernik i tak wyszedł, i był smaczny. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!

mój prosty przepis

piekarniku nastawionym na termoobieg krócej i w niższej temp. ,ale każda z nas wie najlepiej jak grzeje jej piekarnik. Wystudzone ciasto przekrawam na pół i smaruję grubo powidłami śliwkowymi albo ubitą 36% śmietaną.Polecam pychota.Świątecznym ciastem będzie u mnie w tym roku sernik puchaty

Re: Tajemnica braku zakalca!!!!

powinno byc lepiej wyrosniete. A termoobieg to z ciast nadaje sie do bez i francuskiego - przy reszcie (szczegolnie biszkopcie, ucieranym, serniku) - wylacz koniecznie. Ew., jesli to nie pomoze - albo pomoze polowicznie - byc moze uzywasz zbyt wielkiej ilosci surowego ciasta do zbyt malej foremki

Re: nie taki sernik straszny...

bardziej piankowy. Nie zbija się tak po kilku dniach (oczywiście radę możesz wziąć pod uwagę, jeśli sernik ma szanse postać kilka dni). Polecam, wypróbuj następnym razem. Acha, dlaczego wkładasz do zimnego pieca? Nie wysycha za bardzo podczas nagrzewania? Mój termoobieg załatwiłby ciasto na amen. Pozdro

Re: czemu biszkopt mi nie wyszedl?

przepisu powinien sie udac. Moja rada: - nagrzac piekarnik do 180°C termoobiegiem - wlozyc ciasto, wylaczyc termoobieg dac na nagrzewanie dolne na 10min po 10min zalaczyc termoobieg. - w czasie pieczenia w starszych piekarnikach w ktorych nie ma odprowadzania pary powinno sie wlozyc w pewnym momencie

Re: Piekarnik - jak obsługiwać?

. Termoobieg też mi się nie sprawdził, bo ciasto rumieniło się z góry tylko na środku. Już mi ręce opadają i odchodzi ochota do pieczenia. Jakich funkcji używacie do pieczenia do np. ciast ucieranych, biszkoptu, sernika? I podajcie też w jakiej temp. pieczecie?

Suszone śliwki - w karmelu i czekoladzie

blachach lub kratkach, które zazwyczaj są w wyposażeniu piekarnika. - układaj je jak najciaśniej. Susz w uchylonym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 4 godziny (piekarnik nastawiony tylko na termoobieg!!). W trakcie suszenia kilkukrotnie zamieniaj blachy miejscami. i zdejmuj w międzyczasie

Re: piekarnik gazowy a elektryczny

Przez całe lata piekłam w piekarniku gazowym, bo taki tylko miałam i piekłam wszystkie ciasta: biszkopty, drożdżowe, proszkowe, ptysiowe, francuskie, serniki, pierniki itd. oraz różne mięsa i zapiekanki. I to był dość prymitywny piekarnik, bez termostatu, z niedokładnym termometrem, trzeba było

Re: Skubaniec

do piany. Ciasto zawsze sie udaje, smakuje calej rodzinie. Znam tez troszke inna wersje tego ciasta pod nazwa SERNIK MARATONIEC. Na ciemna warstwe z kakao dajemy ser: * 70 dag sera * 3 cale jajka * 1 szkl cukru * 1 budyn smietankowy * 1/2 margaryny * sok z 1/2 cytryny Aby piana byla

O kuchenkach gazowych i elektrycznych

temperatury, i zamiast puchatych serników, które ZAWSZE wychodziły na czuja, efektem były puddingi z sera topionego. Nie wiem, co ma teraz, ale w międzyczasie ja nie miałam wyboru - w mojej (nowej) kamienicy nie było mowy o przyłączu gazowym, za to była pociagnięta trzyfazowa elektryczność (niezbędne do

Pieczenie ciast-temperatura,termoobieg,grza łki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26347584&a=26351275 Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg

Re: pieczenie ciast raz jeszcze

Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg włączaj do ciast z warstwą bezową na wierzchu albo do bezów

Ciemne blachy

elektryczne w porównaniu do gazowych cechują się niższą temperaturą i gorszą cyrkulacją powietrza, co w rezultacie ujemnie wpływa na proces wymiany ciepła. Próbuje się temu zaradzić stosując najrozmaitsze chwyty: termoobieg, dodatkowe grzałki (tzw. dopiekanie od dołu czy od góry) i właśnie ciemne blaszki

Re: temperatury pieczenia

góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg włączaj do ciast z warstwą bezową na wierzchu albo do bezów własnie,sprawdza się też przy cieście ptysiowym.Idealnie nadaje się do suszenia grzybów i owocow. Grzałka dolna włączona osobno służy do podpiekania

Re: termoobieg-przyczyna problemów?

Namieszam nieco...:) Kilka razy piekłam sernik w szklanym dużym naczyniu. Ładnie dawał się obserwować spód dzięki temu i wszystko było w porządku.

Re: Dobry przepis na sernik

Czy pieczesz w jakiś szczególny sposób typu: termoobieg lub dwie grzałki? Mam piekarnik elektryczny, większość ciast piekę na termoobiegu. A jak u was? Pozdrawiam

Re: Do czego w piekarniku termoobieg?

A ja sie chcialam zapytac,czy jak sie uzywa termoobiegu to czy powinno sie zmniejszac temperature, bo ostatnio piekalm sernik i za szybko sie spiekl i nie urosl?

Termoobieg -szybsze pieczenie?

Mam piekarnik z termoobiegiem i zauważyłam , że wszystko , a szczególnie ciasto piecze się szybciej np. sernik w przepisie było 1godz.20, a ja patrze a on po 40 min. upieczony, jabłecznik 30 min. - czy wasze piekarniki tez tak szybko pieką? -- magda paulina (04.02.1995) róża (24.02.2005)

Re: Czy termoobieg w piekarniku przeszkadza?

Mam kuchnie z termoobegiem (do zabudowy) od mniej więcej 10 lat i nigdy bym jej nie zamienila na inną. W zasadzie wszystko piekę w termoobiegu, zawsze w temp 175st, w odpowiednim dla danej potrawy czasie. Serniki wychodzą bardzo dobrze, ucierane ciasta również. Nie wiem dlaczego Tobie wychodzą

Re: sernik wilgotny i puszysty

termoobieg wlaczam niedlugo (jakies 10-15 min) przed wyjeciem ciasta z piekarnika, generalnie chodzi o to, zeby za bardzo nie przypieklo sie na wierzchu a na dnie nie bylo surowe, jak mialam jeszcze stary piekarnik to niestety z wierzchu ciasto robilo sie juz mocno spieczone a od spodu miejscami

termoobieg

Jeśli sie piecze z termoobiegiem, to temperatura może byc troszke niższa niz normalnie, a juz na pewno piecze się k r ó c e j niż bez termoobiegu. Ja tez często tak piekę, ale ciasta, które powinny długo siedzieć w piecu (sernik, tradycyjny makowiec, babka itp.) wolę piec tradycyjnie, na dwóch

Re: termoobieg (powietrze 3D)

, sernik, szarlotka, pizza, tarta, rybka, mięsko. To dzięki niej, kiedy robiłam remont dwa lata temu wywaliłam piekarnik - mam teraz ładną lustrzaną płytę gazową Aristona do gotowania. Świetnie się mam zarówno pod względem estetycznym jak i praktycznym. Indyka całego nie zmieszczę, ale można go teraz

sernik mascarpone z gruszkami

nie przepiekac, wystudzic w formie. ja studze w otwartym piekarniku. nie polecam funkcji "termoobieg" i bron boze pieczenia od dolu.

sernik kolorowy

serowej. Upiec na zloty kolor. Mi sie troszke spiekla gora, bo malzonek wlaczyl wczesniej termoobieg a ja nie zauwazylam, ale zamaskowalam sprytnie cukrem pudrem:). A tak w ogole to maz stwierdzil, ze juz kompletnie zwariowalam, bo jak zbieralam na dzialce kwiatki to myslal, ze do wazonu. Ostatecznie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - kiedy termoobieg sernik