lukier

Lukier - polewa z cukru rozprowadzonego wodą lub sokiem owocowym (najczęściej cytrynowym), często barwiona.
Służy do ozdabiania (lukrowania) wszelkiego rodzaju ciast: tortów, pierników itp.
Lukier na pączkach

... czytaj więcej o lukier na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re:recepty -lukier

slo-onko napisała: > A ja jakls nie robie ciast z lukrem, jakos mi sie wydaje,ze duzo zachodu kosztu > je przygotowanke dobregu lukru,czy tak? raczej tez unkam lukrowanych ciast, bo nie mozna ich zamrozic,tak zawsze pisa.. ale chcialam zrobic wedle recepty, bo przekladajej kremem nie

jak nabłyszczyc lukier?

Jak uzyskac na lukrze królewskim efekt nabłyszczenia? Czy są preparaty dające efekt połysku?

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

Moja poprzedniczka ma rację. Ja piekę torty często i zawsze robię lukier plastyczny sama właśnie z pianek marshmallow. W lidlu sa białe a w biedronke biało-różowe. Musisz je rozpuścić w kąpieli wodnej i jak już będą miały konsystencję "budyniu" zacznij dosypywać cukru pudru i mieszać, a

masa cukrowa i lukier

czy tort obłożony masą cukrową można ozdobic wzorkami z lukru królewskiego (cukier puder plus białka) czy to będzie się trzymało? chodzi o wykonanie napisu na torcie i drobnych ozdób.

Re: Lukier plastyczny - gdzie w Warszawie? Pilne!

W Tortowni. www.tortownia.pl/ndzial,2,lukier_plastyczny.html Jest to także sklep stacjonarny. Tylko może zadzwoń, żeby się upewnić, czy mają w tym momencie kolory, o które Ci chodzi.

Jak zrobic smaczny lukier?

Chodzi mi o jakies wasze autorskie i jakos urozmaicone przepisy. Ewentualnie podawajcie linki. Ja zaczne: jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-na-to-jak-zrobic-swietny-lukier.html/

lukier prawdziwy- nie kruszący się

Prawdziwy lukier robi się z cukru pudru i BIAŁKA a nie wody ! wtedy się nie kruszy na 100 % Białko ubijamy na sztywną pianę i nawet 10-15 min ubijamy dodajemy stopnioco cukier puder gotowe. mozna dodac sok z cytryny albo co kto lubi :)

lukier ucierany z dodatkiem glukozy

czy to połączenie daje jakiś inny efekt niż klasyczny lukier? przy robieniu karmelu jest duza róznica, a lukier? czy ktos wie?

Re:recepty -lukier

jeden mufin zrobil sobie zżarty, zmruzyl oczy i wystawil jezyk:) ciekawe czy się rozbawil keidy zobaczyć obiektyw czy może zbytnio się przypeikl?;-)

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Do tortu najlepiej taki lukier jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-jak-zrobic-lukier-maslany-do.html

Re:recepty -lukier

no tak, kremowego raczej nie można zamrazac, jedynie suche. ja jednak nie zdazylabym,bo w trymiga schodzi. czasem jak zostanie,zeschnie koncowka to wyrzucacm na trawnik dla ptakow.

Re:recepty -lukier

*SLO, nie widze roznicy, ale nigdy dlugo u mnie nie lezy zamrozone bo w ciagu 2 tygodni je zjadam, to zalezy co sie upiecze. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re:recepty -lukier

Ale chyba pozniej nie zaszkodzi je polukrowac po wyjeciu z zamrazarki jak sie rozmroza. Chociaz sama nigdy nie probowalam tego systemu. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re:recepty -lukier

na pewno Lusiu, zwłaszcza z rodzynkami, bo to chyba rodzynkowy jezyk? lubie rodzynki, czasami je wyjadam prosto z torebki, tez zawierają jakies zdrowotne mikro i makro. tak czy siak, czasem niezamierzenie wychodzi cos smiesznego. czasem nasza spontaniczność prowokuje do smiechu. czasem popełniamy sm

Re:recepty -lukier

*SLO, faktycznie, jak dobrze sie przyjzec i z fantazja, to mozna sie dopatrzec przymruzonych oczu i wystawiony jezyk, ale nie mialam tego na mysli, po prostu odlamalam, zeby sprobowac jak smakuja? ale dobrze smakuja, mimi wszystko, -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespear

lukier

poszukuję przepisu na lukier taki jak jest na keksie w cukierni:) taki przezroczysty i kleisty a nie biały. Może ktos ma pojęcie jak to zrobić?

Re:recepty -lukier

A dzisiaj, ze pogoda barowa sie zanosi od rana, to upieklam sobie mufinki z jagodami, zeby wieczorem do herbatki lub kakao zjesc. http://i58.tinypic.com/10r6zj4.jpg Chyba troche siedzialy za dlugo w piecu - dzieki mojemu klikaniu z Wami ale w smaku to nie zaszkodzilo? -- Serce miej otwarte dla wszy

Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z lukrem. Rok temu zrobiłam zwykły krem budyniowy waniliowy a na biszkopt położyłam dżem wiśniowy i na to krem. Potem cały tort pokryłam masą maślaną. Słyszałam, że kremy z bitą śmietaną mogą lukier rozpuścić. Czy możecie mi

lukier do pączków - donatów:)

taki gęsty, lekko polyskliwy, nie kruchy.... zeby mozna było go ozdobic (kolor, posypka) jak coś takiego zrobic w domu? Czy stosuje sie do tego białko kurze? (u mnie musiałoby byc przepiórcze) i drugie pytanie- jak sie go nakłada? czy takie mini donaty macza sie w takim lukrze? Czy stosuje sie

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

a potem coraz więcej puszystych kobiet. Az strach się zbliżyć do takiej bo odpycha brzuchem jak ciężarna tuż przed połogiem. Kobiety opanujcie się! Dość cukru i cukropochodnych składników w pożywieniu!

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

ja osobiście nie wiem, ale czytałam kiedyś że taką masę można zrobić z pianek marshmallow, poczytaj na necie

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

A czy figurkę z lukru plastycznego mogłabym pokryć kremem maślanym. Chodzi mi dokładnie o uzyskanie efekt Ciasteczkowego potwora, a wiadomo, że miał futerko.Początkowo myślałam o bitej śmietanie, ale skoro się rozpuszcza, to czy kremem maślanym byłoby okej? No chyba, że jest inny pomysł uzyskania

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Tort dekorowany lukrem plastycznym możesz przełożyc każdą masą, także bitą śmietaną. Nie można tylko lukru położyć bezpośrednio na śmietanę, bo się rozpuści. Aby tego uniknąć przełożony i schłodzony tort musisz "otynkować" cienką warstwą kremu maślanego ( masło ubite z cukrem pudrem + ew

Re: lukier do pączków - donatów:)

Elastyczny lukier na pączki uzyskuje się ze zmieszania cukru-pudru z syropem glukozowym. Syrop kukurydziany można kupić w zdrowej żywności. W profesjonalnej cukierni pączki zanurza się w wanience pełnej lukru, ty mozesz użyć miseczki. -- cute but psycho. things even out

Lukier...

Ponieważ widzę, że wiele osób nie lubi lukru, pozwolę sobie skopiowac tu jeden z komentarzy który otrzymałam pod tym ciastem na blogu. Może on, przekona Was, by nie rezygnowac z lukru w przypadku tego konkternego przepisu. flambir 2011/03/21 17:16:08 Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

w kwastii kremu nie pomoge, ale elementy z lukru mocuj po prostu.... lukrem :) cukier puder i pare kropel soku z cytryny. ucierasz i regulujesz konsystencje az uzyskasz pozadana. Gość portalu: malinowa napisał(a): > Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Ja dziś użyłam syropu malinowego - wyszedł piękny ciemny róż w stylu Barbie ;) A czerwony zrobiłam z grenadiny. Wyszedł ładny i żywy. Do tego smak lukru też sporo zyskał w przeciwieństwie do lukru buraczanego :/

Re: lukier do pączków - donatów:)

A mleko w proszku do obsypania marshmallows? Co do lukru, to proporcji oczywiście nie znam. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: lukier do pączków - donatów:)

Dobry lukier, nie twardniejący mocno i szybko (po dobie stwardnieje, ale tak, że z deski spokojnie palcem można go zebrać) robię wg tego przepisu: Lukier*: 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mleka 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilli Wszystko trzeba podgrzać razem, wymieszać, gotowe

Jaki lukier do pierników?

Jaki najlepszy lukier do pierników na choinkę do ozdoby? -- stylowi.pl/kategoria/kuchnia

Re: lukier ucierany z dodatkiem glukozy

Glukoza sprawia, ze lukier nie wyschnie tak szybko, będzie długi czas miękki. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.

Lukier do sernika - co robię źle

Za każdym razem na drugi dzień lukier na serniku dosłownie mi spływa. Ucieram tradycyjnie puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny, a serniki robię różne i zawsze to samo. Macie jakiś patent, by zachował formę lukru, a nie słodkiej wody.

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Przetestowałam w sproszkowaną zieloną herbatą- kolor intensywny i łatwy + bardzo ciekawy posmak lukru (dla tych co lubią np. lody z zieloną herbatą :) )

Re: lukier do pączków - donatów:)

A to widzisz, poddało mi kolejny pomysł - może w takim razie polewa z białej czekolady? Nawet podobna do lukru. Tabliczka czekolady, z pół kostki masła i roztapiasz w kąpieli wodnej.

lukier

Mam zamiar polukrować upieczone wcześniej pierniczki, czy nie jest za wcześnie ? Coby się na święta nie przytruć :P Ile czasu mogą leżeć pierniki z tym lukrem ? Pierniki wiem, że sporo ale co z lukrem ? Lukier ma być zrobiony z białek i cukru......

lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Czy pierniczki zdobione lukrem, który ma w składzie białko jajka można przechowywać ok 2-3 miesiące? Czy lepiej zrobić na bazie wody?

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

zabeczka84 napisała: > podsypywanie cukrem pudrem mozna stosowac tylko do białego lukru niestety. Na b > arwionych zostawia białe ślady Nieprawda. Ja robię lukier z pianek. Ostatnio robiłam niebieski tort i podsypywałam mąką a potem biały ślad usuwałam za pomocą pędzelka.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Kupowałam gotowy lukier plastyczny i radziłam z nim sobie bez problemu, chociaż jestem plastycznym antytalentem. Robiłam z nim wiele tortów dla dzieci, lepiłam różne figurki. Figurki fajnie się też robi z kolorowej masy marcepanowej, do kupienia w różnych sklepach internetowych, lepiej smakuje niż

"Upiór z lukru"

Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc jeszcze w Luwrze...

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Ja robię lukier ucierając cukier puder z zimnym mlekiem.I do tego oczywiście aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Nigdy z sernika mi nie spływa.

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Na serniku trzyma się porządnie tylko lukier stały - w formie masy do wałkowania. Można go zrobić domowym sposobem z cukru z dodatkiem glukozy i żelatyny.

Lukier plastyczny, barwniki, ozdoby, stolnice itp

"PIJANA WIŚNIA ZAPRASZA" Zapraszamy do nowo otwartego sklepu z półproduktami spożywczymi i artykułami kuchennymi do wypieków. W naszej ofercie znajdą Państwo: - barwniki spożywcze - lukry i masy plastyczne - ozdoby i dekoracje tortowe - polewy - bakalie - masy śmietanowe - tłuszcz w

Lukier plastyczny - gdzie w Warszawie? Pilne!

gdzie kupić stacjonarnie? (na zamawianie w sieci juz mam za mało czasu) Kiedyś był na Ochocie sklep dla cukierników, ale już go tam nie ma (Grójecka, koło Korotyńskiego)

Re: Lukier - jak zrobić

Lukier na bazie cukru pudru i gorącej wody to zwyczajny lukier. My w szkole na pracowni gastronomicznej taki robiliśmy do pierniczków. Braliśmy na łyżeczkę trochę lukru, polewaliśmy nim pierniczek, takie esy floresy robiliśmy i potem maczaliśmy w posypce, albo w wiórkach kokosowych. Do robienia

Re: Lukier - jak zrobić

Biały lukier: 1 białko - 1 szklanka cukru pudru. Ja robię mikserem. Ilość cukru może się zmienić w zależności od wielkości jajka. Lukier powinien spływać z łyżeczki. Do robienia jednak konturów wzorków lukier powinien być gęstszy. Sam dzisiaj próbowałem robić ten lukier i różne wzorki. Polecam tą

Re: Lukier - jak zrobić

I nadaje się ten lukier do "wzorków" na pierniczkach? jest biały? czy "szklisty"?

Re: lukier do pączków - donatów:)

Taki zawsze robię. Tyle tylko, ze mi po kilku godzinach twardnieje i kruszy się. Ale z roztworem glukozy (zamiennik golden syrup) wyszedł jak trzeba :) Jak pisałam, lukier raz mi nie wyszedł - ten na bazie białka, albo moze to był gotowany ? Nie pamiętam. Zabetonował babkę na amen. No, ale to

Re: lukier do pączków - donatów:)

ziemniaczanej, ale nie smakuje kartoflem. A co do samych pączków - to może poza lukrem, część polej polewą czekoladową?

Re: lukier do pączków - donatów:)

Co do marshmallows- mleko w proszku wykluczone.:( Popróbuję skrobi kukurydzianej... a jeżeli chodzi o lukier - to przepis Budzika będę próbować w sobotę (powtórka na przyjęcie domowe). Białej czekolady - muszę bardzo dokładnie sprawdzić skład... boję sie jednak, ze mleko tam sie znajduje. Wczoraj

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Można gdzieniegdzie kupić w necie. To syrop, którzy przeciwdziała krystalizacji - jeden z trzech głównych składników pomady cukierniczej (cukier, woda, syrop glukozowy własnie). Pomada cukiernicza to jest ten wytrzymały lukier z cukierni. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Lukier do sernika - co robię źle

lukier żeby nie spływał i był gęsty, to trzeba bardzo, ale to bardzo długo ucierać. tak z godzinkę. komu by się chciało? -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: lukier do zdobienia

Najszybciej zrobisz sama- a jaki lukier chcialas-? Jesli plastyczny, to wygooglaj "sztuczny marcepan" a olejek dajesz jaki Ci pasuje. Jesli lukier do pierniczkow to zrobisz jeszcze szybciej:) -- olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/

Re: lukier do pączków - donatów:)

Momas, zawsze mi wychodzi lukier z cukru pudru i wody. szklanka cukru, dwie lyzki wody mniej wiecej, mozna dodac kilka kropli wiecej jak bedzie za gesty. Tyle ze tu w Stanach cukier jest z trzciny, nie wiem czy buraczany sie traktuje tak samo. Ale ten moj, super prosty, zawsze wychodzi, jest

Re: Lukier - jak zrobić

Tak pół na pół, zależy od ilości wody. Co do wzorków, trudno powiedzieć, tali lukier szybko zastyga, więc trzeba się śpieszyć. Mi wzorki wychodzą awangardowe:)

Lukier - jak zrobić

Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :) Poradźcie.

Re: Lukier do sernika - co robię źle

trzeba zamiast wody ucierac z bialkiem - wtedy jest twardy i pieknie bialutki! kiedys na blogu przeczytalam i rzeczywiscie jest lepszy - ale jest swieze bialko a to nie kazdy akceptuje. na blogu mojewypiekicom chyba byl podany przepis. poszukaj w necie jak robic lukier z bialkiem -- Złośliwość

Re: lukier do pączków - donatów:)

lukier nie zastyga, bo ma go za duzo. a guglalas za american doughnut icing/glaze? jesli mialabym taki problem, szukalabym rozwiazania na amerykanskich stronach. przejrzyj np to akurat jagodzianki mi wyrastaja (z borowka amerykanska) :) -- Gesslerowa w kosciele

Re: lukier do pączków - donatów:)

Szperałam trochę odnośnie lukru.. No i niektórzy dają masło, niektórzy zalecają dodać trochę mąki... hmmm.... ta mąka mnie nie przekonuje. (na marginesie domowe marshmallowsy obtacza się mąką ziemniaczaną, co mi absolutnie nie pasuje, bo ciągle czuję smak mąki. Cukier puder nie jest dobrym

Re: lukier

lukier robisz z cukru pudru inaczej nie ma opcji żeby wymieszać i żeby nie chrzęściło...

Re: lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

zresztą, ten wodny lukier z czasem będzie się kruszył... nie jest tak trwały jak ten robiony na białku. btw, macie sprawdzony przepis na lukier? chodzi mi o proporcje dokładne, bo zawsze muszę coś sknocić..

Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

I znów to samo - robię dokładnie wg przepisu i lukier nie bieleje tak ładnie, jak na zdjęciach. Zastyga i jest właściwie przezroczysty. Taką fajną babkę upiekłam i lukier zepsuł cały efekt. Czy naprawdę takie znaczenie może mieć fakt, że nie czekam, aż ciasto całkowicie przestygnie? Kiedy je

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

zrobiłam mnóstwo tortów pokrytych lukrem plastycznym. Nigdy nie robiłam sama, kupowałam gotowy. Angielski regalice w Tortowni i robiony na miejscu w Krakowie Hokus (w smaku lepszy angielski, ogólnie niedobry ale dzieci bardzo lubią). Wałakowałam zwykłym wałakiem podsypując cukrem pudrem, nie można

Re: Lukier - jak zrobić

ja robie z surowego białka od lat i nic nikomu jeszcze sie nie stało, oczywiście przed rozbiciem sparzam jajko wrzątkiem. proporcje mam takie: na jedno białko 10 dkg cukru pudru ubijam mikserem na gęsta masę i od razu wyciskam wzorki. Ciastka z takim lukrem jemy nawet po 3-4 tygodniach.

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Czyli bez białka. Spróbuj jakikolwiek z białkiem, np. ten. www.doradcasmaku.pl/przepis/93127/lukier-z-bialkiem.html

Re: lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Ja zawsze robię lukier z białkiem, udekorowane pierniczki przechowuję potem w szczelnie zamkniętych puszkach nawet przez pół roku i są smaczne, nic się z nimi nie dzieje.

macierzyństwo bez lukru

czytałyście? macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/2012/02/macierzynstwo-bez-lukru.html bardzo fajna inicjatywa mam

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Ja niedawno wklejalam moje pierwsze zyciowe dzielo: vlep.pl/index.php Na poczatku chcialam bawic sie w jakies lukry czy masy piankowe, ale balam sie zaryzykowac i kupilam gotowa cieniutko rozwalkowana (najlepsza na okragle torty) mase marcepanowa. Jedyny minus - masa miala kolor jak na zdjeciu i

Re: lukier

Nie znam się na tym, bo nie piekę i lukru nie robię, ale na rozum biorąc lukier, o którym mówisz może być uboższy w cukier, rzadszy stąd cieńsza jego warstwa na cieście, która nie zastyga dostatecznie. W temperaturze pokojowej się rozpływa i tyle. ps ale mnie zaraz obleci od niektórych znawców

Re: lukier

Najprostszy sposób... białko i ok. pół szklanki cukru pudru. Podczas kręcenia mikserem dodajesz cukier puder w zależności jaka konsystencja ma wyjść. Lukier wychodzi naprawdę dobry :)

lukier z białka w proszku

Kupiłam pasteryzowane białko w proszku, ale lukier nie wychodzi śnieżnobiały, tak jak przy zwykłym świeżym białku. Czy ktoś ma podobne doświadczenie? Bo zastanawiam się czy z tego białka zawsze wychodzi brudny biały lukier czy wina leży w np. cukrze pudrze lub złym przygotowaniu białka (niedokładne

Re: lukier

lukier najlepiej utrzec walkiem do ucierania ciasta, taka "kulka na kiju". wtedy rozgnieciesz wszystkie grudki i wyjdzie ci bardzo ladna konsystencja. ja lukier do piernikow robie na soku z pomaranczy. wyciskam sok z polowy pomaranczy, do tego ok. szklanka pudru, w zaleznosci od

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Mi zawsze wychodzi bielusieńki. Cukier puder i odrobina wody. Ale wodę dodaję stopniowo, bo jak się przesadzi z ilością to właśnie lukier wyjdzie przezroczysty. -- polowemniejsza.blogspot.com

Maciierzyństwo bez lukru

macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/2011/02/macierzynstwo-bez-lukru-o-projekcie.html -- Witek 24t.c. 630g

lekki lukier

Chciałabym pokryć pierniczki czymś lekkim - coś takiego jak pierniczki toruńskie. Klasyczny lukier jest zbyt gęsty i, jak dla mnie, za ciężki i za słodki. Nie planuję wymyślnych ozdób - chcialabym po prostu, żeby były polukrowane. Czy znacie może przepis na taki lekki lukier?

Re: lukier

po raz kolejny męczy mnie lukier z białka.... wiadomo-białko do spożycia na surowo więc sparzyć trzeba jak sparzone to się zetnie..to jak...??? -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... mojafilcowabiżu

Re: lukier

to znaczy: mieszasz :) wczoraj robilam lukier z tego przepisu mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html wyszedl bardzo fajny -- Nie brzmi to jak skomplikowana zabawa, ale najważniejsza zasada Bycia Grzecznym brzmi: kot powinien być grzeczny w taki sposób, by

Re: Dlaczego nie wychodzi mi lukier?

Moze za malo cukru pudru a za duzo wody? Jak chce miec biala powierzchnie to robie taka prawie paste, ona troche trudniej sie naklada ale potem sama splywa, wyrownuje sie i wyglada ok. No i im grubsza warstwa tym bielszy lukier, cieniutka bedzie zawsze bardziej przezeoczysta (a zeby dalo sie zrobic

Macierzynstwo bez lukru

macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/ nie znam, ktos czytal? -- Zapraszam na forum Mama KaOwiec

Re: lukier

masa - woda gdzieś "przepada" w cukrze, a jak dodam więcej płynu, to, hm, trochę brzydki wychodzi ten lukier jak już zaschnie na pierniczkach. Fakt faktem, że dzieci mało elegancko chlastają ten lukier na ciastka. Myślałam o opcji z białkiem, ale się waham ze względu na małe dzieci ze

Polskie seriale - lukier, luksus i kicz

tylko z życzliwością. Czy w polskich serialach jesteśmy skazani na takich bohaterów? natemat.pl/62487,luksus-lukier-i-kicz-czy-polski-serial-musi-pokazywac-nieistniejaca-rzeczywistosc No i własciwie tak jest. Może jedynie "Głęboka woda" odbiega znacznie od normy bo raczej pokazuje ciemną

26 V Dzień Matki bez lukru

Muzeum Kinematografii i Poza Rozkładem zapraszają na Czytanki przed ekranem 26 maja (niedziela), godz. 12 Dzień Matki. Bez lukru! http://1.bp.blogspot.com/-19-CK4qCJDg/UZndn8-p35I/AAAAAAAAGqU/XWWoaxInKb8/s1600/mama_okladka_200px+dpi.jpg W programie: Czytanki przed ekranem: Spotkanie z książką

Lukier

gioseppe napisała: > a mozesz napisac jakie proporcje cukru i wody? Lukier robię ,, na oko,, . Nie może być za gęsty bo nie przyklei ozdób . Nie może być tez za rzadki , będzie się wtedy rozlewał . > bo chodzi mi o polaczenie jasnych elementow, boje sie ze czekolada zabrudze

Re: "Upiór z lukru"

aqua48 napisała: > Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc je > szcze w Luwrze... To tak, jak mój ojciec we wczesnej swej młodości twardo "górsztytu" się trzymał przy arii Jontka z Halki... Gdzieś już o tym pisałam... jak to "

Jak wykonać lukier królewski? [Łatwy przepis]

Jak wykonać lukier królewski? [Łatwy przepis]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - lukier