lukier

Lukier - polewa z cukru rozprowadzonego wodą lub sokiem owocowym (najczęściej cytrynowym), często barwiona.
Służy do ozdabiania (lukrowania) wszelkiego rodzaju ciast: tortów, pierników itp.
Lukier na pączkach

... czytaj więcej o lukier na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

lukier

jak zrobić lukier, żeby był idealnie biały? w zeszłym roku zrobiłam do pierniczków i później zrobil się taki... lekko przeźroczysty :/ nie chce kupować gotowego, może jakiś specjalny cukier jest do tego czy coś?

Re: Lukier- dobry przepis.

A my pierniczki smarujemy lukrem z cukru pudru i odrobiny gorącej wody- bardzo szybko zastyga.

Re: Lukier- dobry przepis.

Och, jak dobrze, że ten wątek założyłam,bo pewnie następny lukier będzie już udany, ba- dowiedziałam się, że biało jaja kurzego można kupić w proszku- nie wiedziałam :)

Re: Lukier- dobry przepis.

Napiszcie jak krowie na granicy: ile cukru, ile soku? Czy sok moze być z butelki? Czy mogę wtedy dodać aromat, czy aromat tylko jak się robi na wodzie (taki przepis tez znalazłam)? Czy do lukru z białkiem tez dodaję sok, czy tylko aromat? Obiecałam dziecku że polukrujemy pierniki (ciasto juz leży w

Re: Lukier- dobry przepis.

Królewski- bialko jaja kurzego ( najlepiej w proszku, wowczas dolewasz wody) i duuuuuuuużo cukru pudru. Takim lukrem sklejam dekoracje z piernikow- np domki, geściejszym robię napisy, wzorki -- olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/

Lukier- dobry przepis.

Dziewczyny, może któraś z was ma dobry i prosty przepis,bo zrobiłam wczoraj z synami naprawdę smaczne ciastka świąteczne wg przepisu mojej babci, ale lukier jakoś nie chce się zrobić trwały, jest taki miękki i mało "stężony".

Re: Lukier- dobry przepis.

nie kombinuje, nie podgrzewam, mam opor psychiczny (sktek straszenia przez cale dziecinstwo salmonella) przed uzywaniem surowych jajek, wiec zadych bialek nie dodaje. Wyciskam sok z cytryny, ucieram z cukrem pudrem, proporcje na oko, zeby konsystencja mi odpowiadala, To wszystko. Tylko ze lukier

Re: Lukier- dobry przepis.

tu masz proporcje- ściągnęłam z netu, bo jak pisałam, ja robię na oko. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Do szklanki cukru pudru dodajemy 3 łyżki soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie płynna masa. Lukier gotowy jest do użytku. Sok- ze świeżej

Re: Lukier- dobry przepis.

Wyciskasz sok z cytryny, podgrzewasz w garnku - dosypujesz cukru pudru, wchodzi bardzo duzo az zrobi sie konsystencja dosyc gesta, smarujesz ciasto czy ciastka cieplym lukrem i juz, stezeje i jest pyszny -- "...Na pewno czułeś kiedyś wielki strach, że oto mija twój najlepszy czas

Re: Lukier- dobry przepis.

wyrabiasz, wkładasz do lodówki na ok. 0,5 godziny, cienko wałkuje i pieczesz ok. 10-15 min. + lukier, który mi się nie udał, ale teraz już dostałam dobre przepisy :)

Re:recepty -lukier

slo-onko napisała: > A ja jakls nie robie ciast z lukrem, jakos mi sie wydaje,ze duzo zachodu kosztu > je przygotowanke dobregu lukru,czy tak? raczej tez unkam lukrowanych ciast, bo nie mozna ich zamrozic,tak zawsze pisa.. ale chcialam zrobic wedle recepty, bo przekladajej kremem nie

jak nabłyszczyc lukier?

Jak uzyskac na lukrze królewskim efekt nabłyszczenia? Czy są preparaty dające efekt połysku?

masa cukrowa i lukier

czy tort obłożony masą cukrową można ozdobic wzorkami z lukru królewskiego (cukier puder plus białka) czy to będzie się trzymało? chodzi o wykonanie napisu na torcie i drobnych ozdób.

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

Moja poprzedniczka ma rację. Ja piekę torty często i zawsze robię lukier plastyczny sama właśnie z pianek marshmallow. W lidlu sa białe a w biedronke biało-różowe. Musisz je rozpuścić w kąpieli wodnej i jak już będą miały konsystencję "budyniu" zacznij dosypywać cukru pudru i mieszać, a

Re: Lukier plastyczny - gdzie w Warszawie? Pilne!

W Tortowni. www.tortownia.pl/ndzial,2,lukier_plastyczny.html Jest to także sklep stacjonarny. Tylko może zadzwoń, żeby się upewnić, czy mają w tym momencie kolory, o które Ci chodzi.

Re: Lukier- dobry przepis.

Współczesne jaja z pieczątką są bezpieczne. Są prześwietlane jakimiś promieniami, które niszczą bakterie

Re: Lukier- dobry przepis.

ubijam cukier puder z sokiem pomaranczowym albo grapefruitowym. proporcje 'na oko' ogolnie wiecej cukru niz soku.

Re: Lukier- dobry przepis.

I właśnie dlatego zawsze dodaję jakiś aromat. mirmunn napisała: ten z cukru i białka jest dla mnie mdły.

Re: Lukier- dobry przepis.

To chyba właśnie przez śmietanę. marzeka1 napisała: ale nie chce zrobić się trwałe, takie miękkie coś jest na tych ciasteczkach.

Re: Lukier- dobry przepis.

Ponad szklanka cukru pudru, jedno białko, odrobina jakiegoś aromatu. Ucierasz dokładnie do połączenia składników. Jeżeli ciut za rzadki dodajesz cukru i lukrujesz ciastka.

Re: Lukier- dobry przepis.

Daj przepis na ciastka, yyy poproszę ?. Polecam ubić bialko i wsypać w to dużo cukru pudru. Jest piekny śnieżnobiały i zastyga na sucho. Ja to robię robotem kuchennym. Żadnego ręcznego ucierania.

Re: Lukier- dobry przepis.

Najpewniejszy jest cukier puder s sokiem cytrynowym, z białkiem tez wychodzi , ale ja nie robie, wolę ten kwaskowo- słodki smak, ten z cukru i białka jest dla mnie mdły.

Re: Lukier- dobry przepis.

Dziękuję za przepisy, ja zrobiłam to tak: śmietanę połączyłam z cukrem pudrem- no i wyglądało ładnie, ale nie chce zrobić się trwałe, takie miękkie coś jest na tych ciasteczkach.

Re: Lukier- dobry przepis.

Tak- tez robię "na oko" - to się czuje przy ucieraniu. W razie "w' - jeśli za rzadki- dosyp cukru, jeśli za gęsty- parę kropel soku z cytryny. Jest piękny, szklisty i zastyga jak śnieg:).

Re: lukier 'do nitki'

Przebywanie w oparach cynamonu i goździków tak wpływa. Dzisiaj prażyliśmy mąkę żytnią i nie było już tak czarująco. Dzieci ogłosiły bojkot węchowy. Za to kolor ciasta wyszedł kapitalny.

Jak zrobic smaczny lukier?

Chodzi mi o jakies wasze autorskie i jakos urozmaicone przepisy. Ewentualnie podawajcie linki. Ja zaczne: jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-na-to-jak-zrobic-swietny-lukier.html/

lukier prawdziwy- nie kruszący się

Prawdziwy lukier robi się z cukru pudru i BIAŁKA a nie wody ! wtedy się nie kruszy na 100 % Białko ubijamy na sztywną pianę i nawet 10-15 min ubijamy dodajemy stopnioco cukier puder gotowe. mozna dodac sok z cytryny albo co kto lubi :)

lukier

poszukuję przepisu na lukier taki jak jest na keksie w cukierni:) taki przezroczysty i kleisty a nie biały. Może ktos ma pojęcie jak to zrobić?

lukier ucierany z dodatkiem glukozy

czy to połączenie daje jakiś inny efekt niż klasyczny lukier? przy robieniu karmelu jest duza róznica, a lukier? czy ktos wie?

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Do tortu najlepiej taki lukier jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-jak-zrobic-lukier-maslany-do.html

Re:recepty -lukier

jeden mufin zrobil sobie zżarty, zmruzyl oczy i wystawil jezyk:) ciekawe czy się rozbawil keidy zobaczyć obiektyw czy może zbytnio się przypeikl?;-)

Re:recepty -lukier

no tak, kremowego raczej nie można zamrazac, jedynie suche. ja jednak nie zdazylabym,bo w trymiga schodzi. czasem jak zostanie,zeschnie koncowka to wyrzucacm na trawnik dla ptakow.

Re:recepty -lukier

*SLO, nie widze roznicy, ale nigdy dlugo u mnie nie lezy zamrozone bo w ciagu 2 tygodni je zjadam, to zalezy co sie upiecze. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re:recepty -lukier

Ale chyba pozniej nie zaszkodzi je polukrowac po wyjeciu z zamrazarki jak sie rozmroza. Chociaz sama nigdy nie probowalam tego systemu. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z lukrem. Rok temu zrobiłam zwykły krem budyniowy waniliowy a na biszkopt położyłam dżem wiśniowy i na to krem. Potem cały tort pokryłam masą maślaną. Słyszałam, że kremy z bitą śmietaną mogą lukier rozpuścić. Czy możecie mi

Re:recepty -lukier

na pewno Lusiu, zwłaszcza z rodzynkami, bo to chyba rodzynkowy jezyk? lubie rodzynki, czasami je wyjadam prosto z torebki, tez zawierają jakies zdrowotne mikro i makro. tak czy siak, czasem niezamierzenie wychodzi cos smiesznego. czasem nasza spontaniczność prowokuje do smiechu. czasem popełniamy sm

Re:recepty -lukier

*SLO, faktycznie, jak dobrze sie przyjzec i z fantazja, to mozna sie dopatrzec przymruzonych oczu i wystawiony jezyk, ale nie mialam tego na mysli, po prostu odlamalam, zeby sprobowac jak smakuja? ale dobrze smakuja, mimi wszystko, -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespear

Re:recepty -lukier

A dzisiaj, ze pogoda barowa sie zanosi od rana, to upieklam sobie mufinki z jagodami, zeby wieczorem do herbatki lub kakao zjesc. http://i58.tinypic.com/10r6zj4.jpg Chyba troche siedzialy za dlugo w piecu - dzieki mojemu klikaniu z Wami ale w smaku to nie zaszkodzilo? -- Serce miej otwarte dla wszy

lukier do pączków - donatów:)

taki gęsty, lekko polyskliwy, nie kruchy.... zeby mozna było go ozdobic (kolor, posypka) jak coś takiego zrobic w domu? Czy stosuje sie do tego białko kurze? (u mnie musiałoby byc przepiórcze) i drugie pytanie- jak sie go nakłada? czy takie mini donaty macza sie w takim lukrze? Czy stosuje sie

Lukier...

Ponieważ widzę, że wiele osób nie lubi lukru, pozwolę sobie skopiowac tu jeden z komentarzy który otrzymałam pod tym ciastem na blogu. Może on, przekona Was, by nie rezygnowac z lukru w przypadku tego konkternego przepisu. flambir 2011/03/21 17:16:08 Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące

Re: lukier do pączków - donatów:)

Elastyczny lukier na pączki uzyskuje się ze zmieszania cukru-pudru z syropem glukozowym. Syrop kukurydziany można kupić w zdrowej żywności. W profesjonalnej cukierni pączki zanurza się w wanience pełnej lukru, ty mozesz użyć miseczki. -- cute but psycho. things even out

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

A czy figurkę z lukru plastycznego mogłabym pokryć kremem maślanym. Chodzi mi dokładnie o uzyskanie efekt Ciasteczkowego potwora, a wiadomo, że miał futerko.Początkowo myślałam o bitej śmietanie, ale skoro się rozpuszcza, to czy kremem maślanym byłoby okej? No chyba, że jest inny pomysł uzyskania

Jaki lukier do pierników?

Jaki najlepszy lukier do pierników na choinkę do ozdoby? -- stylowi.pl/kategoria/kuchnia

lukier

Mam zamiar polukrować upieczone wcześniej pierniczki, czy nie jest za wcześnie ? Coby się na święta nie przytruć :P Ile czasu mogą leżeć pierniki z tym lukrem ? Pierniki wiem, że sporo ale co z lukrem ? Lukier ma być zrobiony z białek i cukru......

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Tort dekorowany lukrem plastycznym możesz przełożyc każdą masą, także bitą śmietaną. Nie można tylko lukru położyć bezpośrednio na śmietanę, bo się rozpuści. Aby tego uniknąć przełożony i schłodzony tort musisz "otynkować" cienką warstwą kremu maślanego ( masło ubite z cukrem pudrem + ew

Re: lukier do pączków - donatów:)

A mleko w proszku do obsypania marshmallows? Co do lukru, to proporcji oczywiście nie znam. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: lukier do pączków - donatów:)

Dobry lukier, nie twardniejący mocno i szybko (po dobie stwardnieje, ale tak, że z deski spokojnie palcem można go zebrać) robię wg tego przepisu: Lukier*: 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mleka 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilli Wszystko trzeba podgrzać razem, wymieszać, gotowe

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Ja dziś użyłam syropu malinowego - wyszedł piękny ciemny róż w stylu Barbie ;) A czerwony zrobiłam z grenadiny. Wyszedł ładny i żywy. Do tego smak lukru też sporo zyskał w przeciwieństwie do lukru buraczanego :/

Re: Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

w kwastii kremu nie pomoge, ale elementy z lukru mocuj po prostu.... lukrem :) cukier puder i pare kropel soku z cytryny. ucierasz i regulujesz konsystencje az uzyskasz pozadana. Gość portalu: malinowa napisał(a): > Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z

Lukier do sernika - co robię źle

Za każdym razem na drugi dzień lukier na serniku dosłownie mi spływa. Ucieram tradycyjnie puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny, a serniki robię różne i zawsze to samo. Macie jakiś patent, by zachował formę lukru, a nie słodkiej wody.

lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Czy pierniczki zdobione lukrem, który ma w składzie białko jajka można przechowywać ok 2-3 miesiące? Czy lepiej zrobić na bazie wody?

Re: lukier ucierany z dodatkiem glukozy

Glukoza sprawia, ze lukier nie wyschnie tak szybko, będzie długi czas miękki. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.

"Upiór z lukru"

Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc jeszcze w Luwrze...

Re: lukier do pączków - donatów:)

A to widzisz, poddało mi kolejny pomysł - może w takim razie polewa z białej czekolady? Nawet podobna do lukru. Tabliczka czekolady, z pół kostki masła i roztapiasz w kąpieli wodnej.

Re: Lukier - jak zrobić

Lukier na bazie cukru pudru i gorącej wody to zwyczajny lukier. My w szkole na pracowni gastronomicznej taki robiliśmy do pierniczków. Braliśmy na łyżeczkę trochę lukru, polewaliśmy nim pierniczek, takie esy floresy robiliśmy i potem maczaliśmy w posypce, albo w wiórkach kokosowych. Do robienia

Re: Lukier - jak zrobić

Biały lukier: 1 białko - 1 szklanka cukru pudru. Ja robię mikserem. Ilość cukru może się zmienić w zależności od wielkości jajka. Lukier powinien spływać z łyżeczki. Do robienia jednak konturów wzorków lukier powinien być gęstszy. Sam dzisiaj próbowałem robić ten lukier i różne wzorki. Polecam tą

Re: Jak naturalnie zabarwić lukier na różne kolor

Przetestowałam w sproszkowaną zieloną herbatą- kolor intensywny i łatwy + bardzo ciekawy posmak lukru (dla tych co lubią np. lody z zieloną herbatą :) )

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

a potem coraz więcej puszystych kobiet. Az strach się zbliżyć do takiej bo odpycha brzuchem jak ciężarna tuż przed połogiem. Kobiety opanujcie się! Dość cukru i cukropochodnych składników w pożywieniu!

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

ja osobiście nie wiem, ale czytałam kiedyś że taką masę można zrobić z pianek marshmallow, poczytaj na necie

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Ja robię lukier ucierając cukier puder z zimnym mlekiem.I do tego oczywiście aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Nigdy z sernika mi nie spływa.

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Na serniku trzyma się porządnie tylko lukier stały - w formie masy do wałkowania. Można go zrobić domowym sposobem z cukru z dodatkiem glukozy i żelatyny.

Re: Lukier - jak zrobić

I nadaje się ten lukier do "wzorków" na pierniczkach? jest biały? czy "szklisty"?

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

zabeczka84 napisała: > podsypywanie cukrem pudrem mozna stosowac tylko do białego lukru niestety. Na b > arwionych zostawia białe ślady Nieprawda. Ja robię lukier z pianek. Ostatnio robiłam niebieski tort i podsypywałam mąką a potem biały ślad usuwałam za pomocą pędzelka.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Kupowałam gotowy lukier plastyczny i radziłam z nim sobie bez problemu, chociaż jestem plastycznym antytalentem. Robiłam z nim wiele tortów dla dzieci, lepiłam różne figurki. Figurki fajnie się też robi z kolorowej masy marcepanowej, do kupienia w różnych sklepach internetowych, lepiej smakuje niż

Lukier plastyczny, barwniki, ozdoby, stolnice itp

"PIJANA WIŚNIA ZAPRASZA" Zapraszamy do nowo otwartego sklepu z półproduktami spożywczymi i artykułami kuchennymi do wypieków. W naszej ofercie znajdą Państwo: - barwniki spożywcze - lukry i masy plastyczne - ozdoby i dekoracje tortowe - polewy - bakalie - masy śmietanowe - tłuszcz w

Re: lukier do zdobienia

Najszybciej zrobisz sama- a jaki lukier chcialas-? Jesli plastyczny, to wygooglaj "sztuczny marcepan" a olejek dajesz jaki Ci pasuje. Jesli lukier do pierniczkow to zrobisz jeszcze szybciej:) -- olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/

Re: lukier do pączków - donatów:)

Taki zawsze robię. Tyle tylko, ze mi po kilku godzinach twardnieje i kruszy się. Ale z roztworem glukozy (zamiennik golden syrup) wyszedł jak trzeba :) Jak pisałam, lukier raz mi nie wyszedł - ten na bazie białka, albo moze to był gotowany ? Nie pamiętam. Zabetonował babkę na amen. No, ale to

Re: Lukier - jak zrobić

Tak pół na pół, zależy od ilości wody. Co do wzorków, trudno powiedzieć, tali lukier szybko zastyga, więc trzeba się śpieszyć. Mi wzorki wychodzą awangardowe:)

Re: lukier do pączków - donatów:)

ziemniaczanej, ale nie smakuje kartoflem. A co do samych pączków - to może poza lukrem, część polej polewą czekoladową?

Re: lukier do pączków - donatów:)

Co do marshmallows- mleko w proszku wykluczone.:( Popróbuję skrobi kukurydzianej... a jeżeli chodzi o lukier - to przepis Budzika będę próbować w sobotę (powtórka na przyjęcie domowe). Białej czekolady - muszę bardzo dokładnie sprawdzić skład... boję sie jednak, ze mleko tam sie znajduje. Wczoraj

Re: Lukier do sernika - co robię źle

Można gdzieniegdzie kupić w necie. To syrop, którzy przeciwdziała krystalizacji - jeden z trzech głównych składników pomady cukierniczej (cukier, woda, syrop glukozowy własnie). Pomada cukiernicza to jest ten wytrzymały lukier z cukierni. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Lukier do sernika - co robię źle

lukier żeby nie spływał i był gęsty, to trzeba bardzo, ale to bardzo długo ucierać. tak z godzinkę. komu by się chciało? -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Lukier - jak zrobić

Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :) Poradźcie.

Re: lukier do pączków - donatów:)

Momas, zawsze mi wychodzi lukier z cukru pudru i wody. szklanka cukru, dwie lyzki wody mniej wiecej, mozna dodac kilka kropli wiecej jak bedzie za gesty. Tyle ze tu w Stanach cukier jest z trzciny, nie wiem czy buraczany sie traktuje tak samo. Ale ten moj, super prosty, zawsze wychodzi, jest

Re: lukier

lukier robisz z cukru pudru inaczej nie ma opcji żeby wymieszać i żeby nie chrzęściło...

Lukier plastyczny - gdzie w Warszawie? Pilne!

gdzie kupić stacjonarnie? (na zamawianie w sieci juz mam za mało czasu) Kiedyś był na Ochocie sklep dla cukierników, ale już go tam nie ma (Grójecka, koło Korotyńskiego)

Re: lukier do pączków - donatów:)

lukier nie zastyga, bo ma go za duzo. a guglalas za american doughnut icing/glaze? jesli mialabym taki problem, szukalabym rozwiazania na amerykanskich stronach. przejrzyj np to akurat jagodzianki mi wyrastaja (z borowka amerykanska) :) -- Gesslerowa w kosciele

Re: Lukier do sernika - co robię źle

trzeba zamiast wody ucierac z bialkiem - wtedy jest twardy i pieknie bialutki! kiedys na blogu przeczytalam i rzeczywiscie jest lepszy - ale jest swieze bialko a to nie kazdy akceptuje. na blogu mojewypiekicom chyba byl podany przepis. poszukaj w necie jak robic lukier z bialkiem -- Złośliwość

Re: lukier do pączków - donatów:)

Szperałam trochę odnośnie lukru.. No i niektórzy dają masło, niektórzy zalecają dodać trochę mąki... hmmm.... ta mąka mnie nie przekonuje. (na marginesie domowe marshmallowsy obtacza się mąką ziemniaczaną, co mi absolutnie nie pasuje, bo ciągle czuję smak mąki. Cukier puder nie jest dobrym

Re: lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

zresztą, ten wodny lukier z czasem będzie się kruszył... nie jest tak trwały jak ten robiony na białku. btw, macie sprawdzony przepis na lukier? chodzi mi o proporcje dokładne, bo zawsze muszę coś sknocić..

Pszczółki z lukru plastycznego - przepis KOTLET.TV

Pszczółki z lukru plastycznego - przepis KOTLET.TV

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - lukier

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin