Sortowanie wyników: wg trafno¶ci wg daty

m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

czy zwykła szymanowska nie wystarczy? pytam, bo nawet nie wiedziałam,że jest specjalna m±ka do pizzy, ale własnie ostanio stoj±c przed regałem z m±kami dojrzałam takie cudo, tylko cena taka do¶ć wysoka:(

Re: Chleb drozdzowy czy na zakwasie?

piekę duży chleb, jako, że piekę na kamieniu do pieczenia pizzy, możesz zrobić z mniejszych ilo¶ci m±ki, 60 dkg maki pszennej typ 750, 30 dkg maki pszennej typ 2000, 15 dkg m±ki żytniej typ 2000, 10 dkg m±ki orkiszowej, ziarna słonecznika, ziarna dyni, 4 dkg drożdży, 3-4 łyżki zakwasu

Nowa jako¶ć pizzy w Zielonej Górze

AZTECA zaprasza wszystkich amatorów pizzy do wypróbowania pizzy na cie¶cie kukurydzianym. Zupełnie inna, nowa jako¶ć ciasta - kruche, delikatne i lekko słodkawe nadaje pizzy niepowtarzalny smak. Wyrabiane jest z mieszanki m±ki kukurydzianej i pszennej, obecnie testujemy wersję wyrabian± z kukurydzy

M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Pizza wychodzi mi w smaku jak chleb, nie wiem dlaczego. Może to wina m±ki? Której używacie? Nie mam możliwo¶ci kupić żadnej włoskiej, żadnej specjalnej do pizzy, tylko polskie supermarketowe: 450, 500, 550 (ta ostatnia, to chyba tylko Krupczatka)? To której użyć? Krupczatki, to chyba nie?

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja uzywam wloskiej "0", ale niektorzy producenci sprzedaja tez "00" z napisem do pizzy / ma dodatkowe skladniki /.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja używam M±kę babuni z Biedronki typ 650. Wspaniale się nadaje, a jest niedroga. -- " Zawsze patrz na jasn± stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja też używam zwykłej m±ki. Nie m±ka musi być specjalna, tylko piec powinien być opalany drewnem. A tak nawiasem mówi±c to pizza daniem biednych ludzi była, więc w±tpię czy używali specjalnej drogiej m±ki.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Też pieczemy na takiej, jaka akurat jest w domu. Nie ma co kombinować. -- ...oczy tej małej, jak dwa błękity... . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

baba06 czy to wazne, przeciez dziesiejsze przepisy sie zmieniaja, dlaczego wloskie nie mozna tez zmienic? po prostu kuchnia swiata dla kazdego?

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Chodzi o to, zeby miala duzo bialka. Mozliwe, ze ktos podbil cene, bo chce zerowac na niewiedzy. Ja pieke na tzw. mocnej, czyli chlebowej, z powodzeniem. Uzywam i bialej i razowej. -- Zmysły w kuchni

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Piec opalany drewnem to jasne, ale raczej malo kto ma. Nie musi byc droga: wazne jaka to maka. Zreszta maki czesto bywaja mieszane: w miare nabywania doswiadczenia, wg indywidualnego smaku itp. Moze byc np. mieszanka maki wysokoglutenowej z maka typu "0" / chlebowa polska / z dodatkiem ma

Re: Dziewczynki, bo Wy wszystko wiecie :)

Odkopałam ci w±tek o pizzy z m±ki żytniej: forum.gazeta.pl/forum/w,77,61225466,,pizza_z_maki_zytniej_.html?v=2 --- truskawkiwmilanowku.blox.pl/html

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

W Makro można kupić m±kę do pizzy.Nazywa się Perfecja i jest to m±ka wysokoglutenowa typ 500 produkowana przez Lubellę,ale niestety tylko w opakowaniach 10 kg. -- Zdjęcia moich wypieków Chleb domowej roboty

Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Ależ pizza może być z m±ki razowej. Mozarella nie jest jako¶ koszmarnie tłusta, zreszt±- unikać się powinno tłuszczów ro¶linnych utwardzonych, a nie zwierzęcych. Pomidory? Cebula? Papryka? Pieczarki? Szynka ewentualnie? Czy nawet ten tuńczyk... "Sałatka z tuńczykiem, jak ja się zdrowo odżywiam

Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

:) kto¶ tu pisał o włoskiej m±ce do pizzy w Leclerc'u. Się napaliłam, poleciałam do tego przy Jerozolimskich i nie było :( Może kto¶ widział naocznie :) i napisze w *którym* warszawskim Leclerc'u mam szukać? :)

Re: Grubasy atakuj± - artykuł w Newsweeku.

A co niezdrowego w hamburgerze? Bułka? Mięso? Sałata? A co niezdrowego w pizzy? Ciasto? Ser? Warzywa? A co niezdrowego w kopytkach? No niestety, nale¶niki to proste węgle, a powidła to samo. Nale¶niki z m±ki pełnoziarnistej gryczanej już nie będ± takie tanie jak zwykłe, pszenne. -- Until the very

Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Nic ;) No może ta biała m±ka, ale sałatki z bagietk± nikt się nie czepia :) Tak jak nic złego nie ma w dobrych burgerach z porz±dnej wołowiny, w ¶wieżej bułce i z warzywami. Ale pizza stała się powszechnie dostępna w postaci buły z serem marki "ementalerski", więc pewnie czę¶ci się tak

co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Często wymieniana jest jednym tchem obok hot dogów. Co w niej takiego niezdrowego? Ciasto: m±ka, drożdże, oliwa, sól. Do tego sos pomidorowy. Dodatki z mojej dzisiejszej: tuńczyk i cebula. Chłop miał z szynk± parmeńsk±, pomidorami i rukol±. Czy gdybym zjadła to w formie sałatki to byłoby to

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

Proponuję własnej roboty. Mniej czasu zajmie Ci zrobienie pizzy, niż zakup owej :) Rozrabiasz w ciepłej wodzie (wlewam na oko na dnie miski około 200ml) drożdże (dodaję około jedn± trzeci± paczki ¶wieżych drożdży), dodajesz spor± szczyptę soli i łyżeczkę cukru, trochę m±ki pszennej. Odstawiasz w

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

> oczywiscie z m±ki z pelnego przemialu... Ja tylka takiej uzywam. Zreszta miele sama na zarnach, bo w kupnej mace to nie wiadomo co mozna znalezc w tych torebkach. A pizze pieke tylko w piecu do pizzy, mamy taki od niedawna w ogrodzie, bardzo dobrze sie sprawdza, piecze w temp. 250 stopni

Re: Domowa pizza krok po kroku...

to by mi się zgadzało, bo sekretem dobrej, domowej pizzy jest niestety bardzo dobra m±ka inaczej wyjdzie zwykłe ciasto :P

Re: młodzi (i nie tylko) celiacy i/lub diabetycy

nawet s± blaty do pizzy - bardzo dobre. oprócz K&L jest pieczywo, m±ka i makaron w michalinie z wsklepie M&L

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Bardzo istotny jest olej. Włosi uzwaja tylko arachidowego. I nie tylko oni;) najlepszy do pizzy.

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

M±ka 650 jest w każdym supermarkecie, w dodatku to jest najtańsza m±k±, często poniżej 1zł za kg.Na pizzę 650 najlepsza.

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Przewaliłam całe czelu¶cie półek z m±kami w Stokrotce - nie ma 650, kupiłam luksusow± 550. Może nie wyjdzie chleb :-(

Re: M±ka na pizzę

W tym przypadku zasadniczo najbardziej liczy się nie typ, ale zawarto¶ć białka - do pizzy najlepsza jest mocna m±ka, z duż± ilo¶ci± mocnego glutenu. A standardowe wyroby polskich producentów (o ile w ogóle podawana jest ta informacja na opakowaniu) nie różni± sie dramatycznie, więc to raczej nie

Re: Pizza z salami, pomidorem i oliwkami

A nie czuć w smaku tej pizzy drożdży? Tak mi się jako¶ wydaje, że 40 g na 400 g m±ki, to trochę dużo, choć może się mylę. -- www.o-smaku.blogspot.com

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

- natychmiast po przyjsciu do domu przystepujesz do wypiekania zdrowej beztluszczowej i bezglutenowej i bezmlecznej pizzy ze szpinakiem, lebiod± oczywiscie z m±ki z pelnego przemialu... litosci pewnie, ze ta pizza jest ok, ja czesto jeszcze sobie dorzuce na wierzch to na co mam ochote, traktujac mrozona

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

A co to jest zwykła ,pszenna m±ka według ciebie? 450,550? Pizzę robi się z m±ki chlebowej,zwykłej pszennej 700-800

Najprostszy....

a zarazem najszybszy i najlepszy przepis na pizze, znalazłam na opakowaniu m±ki(zakupionej w Auchan).M±ka do wypieku pizzy, dodaje składniki jak na opakowaniu, dodatki według uznania, 7 min w piekarniku i cała rodzinka objedzona na maksa. Powodzenia -- Nigdy nie przestawaj się u¶miechać, nawet

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

...o ile wiem pizzę,robi się ze zwykłej pszennej m±ki....we Włoszech też ;) -- Lepiej grzeszyć a póĽniej żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;)

Re: Robot planetarny Bosch

Mam już wstępne przypuszczenia ale... -moc 700 czy 900W? (czy 700W wyrobi kilogram razowej m±ki na chleb?) - maszynka do mielenia mięsa potrzebna czy sobie darować?- mam maszynkę zelmera stara ale jara;) Prowadzę normalne gospodarstwo domowe. Głowne zajęcia dla muminka to: zagniatanie chleba i

Re: Pizza, z ciastem zawsze udaj±cym się

czyli nie robimy zaczynu, tylko drożdże do suchych składników? a m±ka jaka¶ specjalna do pizzy?

Co oznacza typ m±ki?

. ¦wietnie sprawdza się w lekkich ciastach biszkoptowych czy nale¶nikach. Równie popularne s± m±ki typu 500 – krupczatka, która nadaje się do ciast kruchych i półkruchych oraz niektórych makaronów, poznańska – do pizzy i klusek oraz wrocławska – do ciast francuskich, półfrancuskich, omletów

Re: Ciasto z ciemnej m±ki - da się?

m±ka zytnia to ciezka sprawa piernik, ew murzynek, muffiny ( niektore) wychodza dobrze ale takie lzejsze ciasta typu babka jogurtowe- fatalne ciasto do pizzy to jakies nieporozumienie, pizza smakuje jakbys zrobila zapiekanki na razowym chlebie ale m±ka orkiszowa juz jest lepsza i delikatniejsza

Re: Top Chef vs. Masterchef

może pan z M±ki i wody nie doczytał scenariusza? ;) ale faktycznie mnie zachęcil do odwiedzenia jego pizzerii na tyłach Chmielnej :) swoj± drog± odcinek był taki sobie. Ani pieczenie pizzy, ani gotowanie pod okiem jurorow mnie nie wciagnelo. Jak na walke o polfinal temperatura byla letnia. Do

Re: Domowa pizza krok po kroku...

marusia_ogoniok_102 I to ma byc przepis "taki dla nierozgarnietych kulinarnie"? > Do szklanki mleka sypiesz rozdrobnionych drożdży- Ile? > Sypiesz im cukru. - Ile? > Do miski sypiesz m±kę pszenn±. Ile ? Nie uwazam siebie za "nierozgarnietego kulinarnie", ale z

Re: Pizza, z ciastem zawsze udaj±cym się

Można i tak i tak. M±kę dałam zwykł±..ale jak masz tak± do pizzy to też jak najbardziej się nada.

pizza z botwink± - odkrycie roku!

Na pizzy jest dzi¶ BOTWINKA przygotowana jak szpinak - na rozgrzan± oliwę wrzuciłam kilka kawałków suszonych pomidorów, z±bek czosnku, i bardzo szybko dodałam posiekan± na paski botwinkę (tylko li¶cie). Cało¶ć na rozgrzanej patelni potrzymałam dosłownie chwilę - może minutę, aby li¶cie zmiękły

Jeżeli nie gluten to co?

zrezygnujesz z chleba albo zaczniesz go samodzielnie wypiekać – i niech Ci internet będzie przewodnikiem w tym zakresie. Dobre m±ki chlebowe oferuje Schaar, ale znów – to s± drogie m±ki. Dobre i tańsze s± m±ki firmy Bezglutenova – dostępne m.in. w Carrefourze. 2. Makaron – to

Re: pasta i basta

, rozpływaj±ce się w ustach, ci±gn±cy ser, ale kwintesencja tej pizzy to wła¶n > ie to ciasto. Też uważam, że Bella Napoli rulez... ale ostatnio odkryłam M±kę i Wodę. I tamtejsz± pizzę z mozzarella z bawolego mleka. rewelacyjna, może ¶miało konkurować z pizz± od Enzo.. i wcale nie wiem czy nie wygra

Re: jaka m±ka na makaron?

Durum kupowałam w M&S, w PiP jest taka br±zowa m±ka La Tua Farina do różnych wypieków (osobna do pizzy, mała do gnocchi, do drożdżowego etc.), ja kupiłam 'Pasta Fresca'.

Re: Czy pizza "musi" być okr±gła ;-) ?

do tej pory robiłam prostok±tn±, bo tak± blachę miałam. Ale ostatnio nabyłam okr±gł±, z dziurami więc pewnie jutro zrobię, żeby wypróbować czy blacha się sprawdza. A je¶li chodzi o ciasto to kupuję specjaln± m±kę do pizzy i robię wg przepisu z opakowania. Z dodatków to używam pieczarek, salami i

pizza z ziemniakami

Składniki na blachę: Ciasto: 2 szklanki m±ki (np. pszennej 1050) 2/3 szklanki letniej wody 20 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 3-5 z±bków czosnku, drobno pokrojonych 1/3 ostrej papryczki, połamanej na kawałki 3-4 łyżki oliwy puszka pomidorów lub 3-5 ¶wieżych, pokrojonych na

Re: 10 dzien, II faza, 24 na diecie

ło matko, istnieje co¶ takiego jak kamień do pizzy do piekarnika? szok, całe życie cżłowiek się uczy... beczko, a czy nabyła¶ już skomplikowan± wiedzę na temat m±k pełnoziarnistych ?

Ciasto na pizzę - najlepsze

Od tej pory kupna pizza będzie u nas tylko w sytuacjach awaryjnych ;) Składniki (na 2 spore pizze): 4 szklanki m±ki* 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/4 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody *) dla najlepszego efektu użyłam m±ki "do pizzy" M±kę, drożdże, sól

Pizza domowa - pytanie o ciasto.

Ze względu na to, że nie cierpię jak wyrabiane ciasto lepi mi się do r±k, używam maszyny do chleba. M±ka - z napisem "najlepsza do pizzy". Wychodzi pyszna pizza, ale ciasto zawsze jest cieniutkie. Jak zrobić pizzę na cie¶cie grubszym? Czy chodzi tylko o to, by je po prostu grubiej

M±ka z neapolu, pomidory spod wezuwiusza

Kto wie dlaczego podstawowa pizza nazywa się Margherita? Historia pizzy: Pizza neapolitańska (pizza napoletana) Dzieje pizzy sięgaj± starożytno¶ci. W całym basenie Morza ¦ródziemnego znane było danie składaj±ce się z cienkiego placka przygotowanego na bazie m±ki i wody, na który nakładano

Re: asiowa pilnie poczebna!!

meła - przede wszystkim kup m±kę specjaln± do pizzy. Jak kupisz tak± w kartonikowym opakowaniu to s± od razu w ¶rodku drożdże suche. Jak kupisz pakowan± w torebkę papierow± to musisz oddzielnie kupić drożdże. Potem robisz ciasto wg przepisu na opakowaniu. Ja dodawałam wrz±tek i ciasto było

Co na wierzch?

Ja rozwałkowane ciasto smaruję olejem przecierem pomidorowym (koncentrat + woda + m±ka) bazylia żółty ser (dużo) cebula (cienkie piórka) pieczarki kukurydza z puszki (mocno ods±czona) papryka słodka (ewentualnie z octu mocno ods±czona) szynka (pocięta w słupki) boczek (słupki) ananas z puszki

Re: O , jejusiu, bulwersowanie juz nastapiło

Co dobrego jest w pizzy? M±ka razowa lub graham- Ľródło węglowodanów Pasta pomidorowa- samo dobro, przetworzony pomidor jest zdrowszy, niż surowy ser mozarella- białko i wapń warzywa np. rukola, oliwki, cebulka, papryka mięso- ryba, szynka - białko Dobra pizza nie jest zła. -- "

Kuchnia

Wiem, że to nie forum na przepisy, ale podrzućta co¶... Jestem głodna, a z racji nakręcenia włosów na wałki nie mogę już i¶ć na zakupy i zamówić pizzy też raczej nie. Jutro mam egzamin i przydałoby mi się nie mieć rozstroju żoł±dka. W zanadrzu mam kaszę jęczmienn±, kuskus i gryczan±, trzy jajka

Re: wie ktos jak Jezus rozmnazal ryby?

M±ki też nie masz? Bo można by co¶ upiec z tego. Co¶ w rodzaju zapiekanki albo pizzy.

Re: A może by tak w±tek kulinarny III

PIZZA Z KARCZOCHAMI 300 g m±ki Pół kostki (21 g) drożdży Szczypta cukru Łyżeczka soli 1 łyżka oleju 2 jajka 200g przecieru pomidorowego Po pół zielonej i żółtej papryki Słoik (425 ml) karczochów Słoik (50 g) anchois 125 g sera provolone suszone zioła do pizzy M±kę wsypać do miski, wkruszyć

Re: O , jejusiu, bulwersowanie juz nastapiło

No, a hot-dog to troche maki (buła), paróweczka (mięsko) i warzywka. Albo zapiekanke niech dzieci jedza na obiad- bułeczka (m±ki trochę) i tyyyyle warzyw. Super ekstra danie. Równie fajne jak pizza na obiadek. Nic a nic mnie nie przekonujecie- u mnie na obiad pizzy nie daję i wbrew temu co sadzi

Re: pierogi pieczone - pytanie

Ja robię pierogi pieczone na bazie caista drożdżowego bez jajek. Wychodza super. Mój przepis to 2 szkl m±ki, 2,5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru (da zaczynu), sól + pieprz, 1 szkl mleka. To ciasto wykorzystuję róznież do pizzy.

Re: Pizza na patelni z jajkiem

Jeżeli ciasto było leiste na tyle, że pani je na patelnię wylewała, to do¶ć nietypowe okre¶lenie 'pizza'. Jako taka, pizza należy do rozległej rodziny chlebów plaskatych i standardowy skład ciasta oraz jego proporcje nie odbiegaj± od podstawowej formuły chlebowej (m±ka, woda, drożdżowy zazwyczaj

pizza domowa rz±dzi

najlepiej sobie zrobić samemu w domu - jest najsmaczniejsza. Wychodzi w piekarniku po kilku razach. Oto przepis: A> Ciasto 1. Wersja dla leniuszków, trochę gorsza - ciasto "spód do pizzy" firmy Henglen (do kupienia w Auchanie albo w Almie) - ten spód smakuje bardziej w stronę pizzy hut (m±ka

Re: pizza domowa rz±dzi

. pizzę najlepiej sobie zrobić samemu w domu - jest najsmaczniejsz > - ciasto "spód do pizzy" firmy Henglen (do kupienia w Auchanie albo w Almie) - > ten spód smakuje bardziej w stronę pizzy hut (m±ka kuku), rozwin±ć, podpiec w r > ozgrzanym piekarniku Szkoda tylko, ze lepsze sklepy

Re: Mrożona pizza

Zamówienie pizzy z dostaw± do domu w mojej miejscowo¶ci często jest niemożliwe. Nie każdy mieszka w metropolii ;) I zgadzam się, oczywi¶cie , że ładne kanapki, warzywa z dipem itd byłyby bardziej na miejscu, ale, no cóż, bywaj± dni kiedy go¶cie w drzwiach, a gospodarz nie ma żadnych

Re: Obiad tanio .... jakim cudem ?

Bo wycena kosztu składników takiej pizzy polega na tym, że jak±¶ tam m±kę ma się w domu, to samo z oliw±, ze ¶niadania zostało kilka plasterków szynki i sera, pomidory dała ciocia mieszkaj±ca na wsi, więc w sumie to wystarczy kupić oliwki. I tym sposobem, o ile wybierze się tanie oliwki rzecz jasna

Re: Wrze sień

S-L, witaj w klubie!!:) Ja przecież to ćwiczę od ponad roku, sama mi miejsce sprzedaży bezglutenowych chlebów kukurydzianych wskazała¶. Makarony kukurydziane pyszne s±, wafle ryżowe pyszne s±, nale¶niki na m±ce kukurydzianej też s± pyszne. Wędliny ze sklepów typu Organic, tzw. ekologiczne często

Re: poczta w auchan?

E, nie zbankrutuje. Będzie ci±ł koszty zwalniaj±c nadmiar personelu - co już sam zauważyłe¶, będzie obniżał ludziom zarobki, będzie wycofywał czę¶ć towarów z oferty. To ostatnie też już ma miejsce. A szkoda, bo mieli fajn± m±kę do pizzy, bez chemicznych dodatków. Była i zniknęła, podobno więcej nie

Re: Testujecie czasem przepisy kulinarne z blogow

Dlatego lepiej się przepisów, oprócz cukierniczych, nie trzymać, tylko nimi inspirować. Ja tam nie wiem, ile się daje wody a ile m±ki do ciasta na pizzy. Tak na oko, żeby było elastyczne, żeby mi się konsystencja podobała.

Re: Potrzebny sprawdzony przepis na ciasto do piz

Jak obiecałam - przepis na ciasto do pizzy z Ksi±żki Kucharskiej Kaczora Donalda ;))) 25 g drożdży 200 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 300 g m±ki Drożdże rozmieszaj w letniej wodzie, dodaj olej, sól i większ± czę¶ć przesianej m±ki. Stopniowo dodawaj resztę m±ki, przesiewaj±c j± przez

Re: "DGP": Pizzerie walcz± o klientów

Macie rację, niedobrze się wyraziłem :) Chodzi o to, że proporcje tych składników w pizzy nie odpowiadaj± żadnym zaleceniom - s± nieoptymalne. Wysoko przetworzona żywno¶ć, często najtańsze składniki tesco value albo aro, ciasto z białej m±ki.

Re: dobry przepis na ciasto na pizze

40 na 33, wychodzi dosyć cienkie ciasto, m±ka wrocławska. Zapomniałam dodać, że jak zrobisz ciasto, to polej go troszkę olejem i rozprowadĽ po wierzchu kulki, ale niewiele, przed włożeniem do wyro¶nięcia. Piekę na blaszce oryginalnej od kuchenki gazowej, smaruję j± olejem przed wyłożeniem ciasta

Re: pizza

1 kg m±ki 1 szklanka* mleka 1 szklanka* wody 4 płaskie łyżki cukru 6 łyżek oleju 3 płaskie łyżeczki soli 25 g ¶wieżych drożdży (je¶li ciasto ma być grubsze dodać podwójn± porcje drożdży – ja dodaję cał± mał± kostkę - 42 g) M±kę wsypać do miski, zrobić duży dołek. Mleko i cukier

Re: Obiad tanio .... jakim cudem ?

falka_85 napisała: > Bo wycena kosztu składników takiej pizzy polega na tym, że jak±¶ tam m±kę ma si > ę w domu, to samo z oliw±, ze ¶niadania zostało kilka plasterków szynki i sera, > pomidory dała ciocia mieszkaj±ca na wsi, więc w sumie to wystarczy kupić oliwk > i. I tym sposobem

Re: Smaczna pizza

dzięki m±ce, więc im cukru już nie trzeba!), m±ki ile zabierze. do wody dodajemy drożdże, sól, olej i 5 łyżek m±ki. wyrabiamy zaczyn. odstawiamy na chwilę, aż zaczn± pokazywać się pęcheżyki powietrza, wtedy to drożdże zaczynaj± działać i możemy zacz±ć wyrabiać ciasto. stopniowo dosypujemy m±ki i

Re: A może by tak w±tek kulinarny III

PIZZA SMAŻONA 1/2 kg m±ki, 50 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, Farsz: 300 g pieczarek, 3 pomidory, 2 cebule, 200 g żółtego sera, przyprawy do pizzy, olej do smażenia Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić z ciepł±, przegotowan± wod±. Szybko zagnie¶ć ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do

Pizza z salami, pomidorem i oliwkami

Pyszna pizza zrobiona na jej niedawne ¶więto :) 300g m±ki pszennej (+ do podsypania) 100g krupczatki 250ml wody 40g drożdży ¶wieżych łyżeczka soli, łyżeczka cukru 2 łyżki oleju lub oliwy M±kę (jedn± i drug±) przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże wymieszać z mocno ciepł± wod±, cukrem

Re: Maszyna do pieczenia chleba i drożdżowe pytan

W maszynie do chleba na 500g m±ki ja daję 1/8 dużej kostki drożdży. Nie rozrabiam ich, wkruszam po prostu na m±kę. Jedynie przy cie¶cie z większ± ilo¶ci± cukru, jajek, itp daję 1/4 kostki czyli 2,5 dag. Ale do chleba wystarczy 1/8, tak samo do pizzy.

Re: Dietetyczna pizza

Ale pisz± Ci wyraĽnie: ZAMIANA MˇKI nie sprawi, że pizza będzie "dietetyczna". ZAmiast niegrzecznie odpisywać, przyjmij to po prostu do wiadomo¶ci. CHleb z m±ki pełnoziarnistej nie jest mniej kaloryczny od takiego z pszennej, jest zdrowszy i lepiej syci. Je¶li zrezygnujesz z sera na pizzy

Zwiebelkuchen

Kiedy¶ był przepis na to, ale przypominam, chociaż w Niemczech już mnie nie ma, a i pora na ten placek nie ta. Zwiebelkuchen to zazwyczaj drożdżowy placek, składem niewiele różni±cy się od pizzy (czy jakiegokolwiek innego spulchnianego chleba plaskatego) poza tym, że za spoiwo robi tutaj mleko, a

Re: Wiecznie twarde ciasto na pizzę:(

Najlepsza pizza bez zagniatania ze strony www.kwestiasmaku.pl, rewelacyjna. Ja zawsze używam do pizzy m±ki 550. Wychodzi pyszna, ale skracam czas pieczenia. Bardzo dobra jest też po zamrożeniu, na tak± szybk± kolację, delikatnie chrupi±ce wychodzi po rozmrożeniu i wrzuceniu do piekarnika.

Z innej beczki

Ponieważ zwracam uwagę na zdrowe żywienie, to staram się, aby również w naszej knajpce wszystko było ¶wieże, zdrowe. Nie używamy glutaminianu sodu, spulchniaczy, wypełniaczy czy innych E. I tak np. placki do tortilli robimy sami z m±ki kukurydzianej i wody. I jest pewien niewielki odsetek

Re: 3 dniowy wyjazd, żywienie zbiorowe i brak lo

Oprócz tego, co napisała doral - warzywa kupisz, mleko chude w półlitorowych pudełkach + płatki - możesz wzi±ć. Zbiorowo - jedz mięso + warzywa - da się. W pełni grzechów pewnie nie unikniesz. Ale zjedzenie mięsa w sosie z odrobin± m±ki i warzywami jest znacznie lepsze, niż zjedzenie pizzy

Re: Obiad tanio .... jakim cudem ?

falka_85 napisała: > Bo wycena kosztu składników takiej pizzy polega na tym, że jak±¶ tam m±kę ma si > ę w domu, to samo z oliw±, ze ¶niadania zostało kilka plasterków szynki i sera, > pomidory dała ciocia mieszkaj±ca na wsi, więc w sumie to wystarczy kupić oliwk > i. I tym sposobem

Re: Jaki jest najlepszy automat do chleba ???

> Czyli,ze jednomieszadłowa nie wyrobi mi pizzy dla 3 osób, tylko jednej ?? Ani > ciasta na makaron dla rodziny ?? Oczywi¶cie, że wyrobi :) To dwumieszadłowa miałaby problem ;) U¶ci¶lijmy - pizza na cał± blachę piekarnika, na cienkim cie¶cie to u mnie 30-35 dag m±ki. Ale to za mało na duży

zrobiłam to!!

Stało się :) Zrobiłam t± pizzę na cie¶cie które miało przypominać to z telepizzy kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=389 i powiem tak: my¶lałam że z wyj±tkiem przypalenia nie da się spierniczyć ciasta do pizzy a wczoraj się okazało że da się. Kupiłam pier¶ kurczaka ok 9 zł, cebulę

Re: Da Grasso

Najbardziej w tej pizzy denerwuje mnie ta m±ka wszędzie jej nie dobre

Re: przeciwciało;)

biorę szklanke mieszanki, 2 łyzki oliwy, szczypta soli, wody do konsysytencji- mieszanki bezglutenowe sa specyficzne ;)= podsypuję mak± kukurydziana. Drożdże suszone tak z 1/3 łyżeczki. Ciasto zagniatasz i osypane m±ka kukurydziana zostawiam na godzinke. Potem wilgotnymi rakami ugniatam w formie do

Re: Międzynarodowy Dzień Pizzy

marghot napisała: > czy 10,5 łyżeczki soli to nei za dużo na te ilosc m±ki? O rany, znowu to 10,5 ! Skopiowałam z mojego dawnego posta o pizzy z bakłażanem i wtedy tam jako¶ palec się omskn±ł i wyszło zamiast 0,5 aż 10,5 :)

Re: A m±ka na pizzę jaka ?

kupuję m±kę "do pizzy" włosk± :) -- Literówki to moja specjalno¶ć :)

Nie znalazłe¶ tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - m±ka do pizzy