Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zależy jakie mięso, wieprzowe lub wołowe nawet kilka dni, drobiowe krócej, max 2 dni

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zalezy od wielkości tego miesa, cienkie plastry 1-3 godz wystarczy, gruby 1-2dni;) -- "leben und leben lassen"

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

Re: Marynata do mięsa

wymieszaj vegetę do mięsa wieprzowego z oliwą, natrzyj tym mięso i masz gotową i sprawdzoną marynatę :]

Re: Marynata do mięsa

Ja robię tradycyjną gęstą papkę - sól, zmiażdżony czosnek, olej, majeranek. Przed natarciem mięsa nacinam nożem dziurki. Czasem zaszaleję i dodaję mniej soli a za to przyprawy - marynaty do mięs.

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

marynata do mięsa

Dziewczyny, jak zrobić marynatę. Kupiłam wielki kawał schabu i chciałabym go upiec w piekarniku. Ale nie mam pojęcia jak te mięso doprawić a właściwie w czym ono powinno poleżeć, żeby było dobre. Jeszcze nigdy pieczone mięso mi nie wyszło. I jeszcze jedno pytanko w jakiej temperaturze piec je

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Każdą marynatę robię z miodem, szczególnie skrzydełka są pyszne, nawet ci, którzy normalnie skrzydełek nie lubią (np ja:-), takimi się zajadają. Karkówka też jest zdecydowanie lepsza. Marynatę robimy z 1 - 2 łyżek miodu, oleju, jeśli marynaty ma być więcej, uzupełniamy ciepłą wodą. Do tego

Re:Marynaty do mięs.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,2971015.html I bardzo dobra strona - dodaj ją sobie do ulubionych: www.wedlinydomowe.pl/ www.wedlinydomowe.pl/search.php Marynaty można generalnie stosować wymiennie do mięs. Nie jest dogmatem, że marynata do wieprzowiny nie będzie pasować do wołowiny czy

jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Ktoś mi opowiadal, ze w Holandii mają jakąs super przyprawę do mięs (marynatę, w butelce). Ponoć jest tania - ok. 2 Euro. Czy ktoś z Was zna może jej nazwę i wie gdzie można ją kupić w Polsce?

Re: jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Śmiem twierdzić, ze w Holandii są dziesiątki marynat do mięsa.. -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Marynata do mięs na grila

Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Poproszę o proporcje oliwy i kwasu w marynacie do mięsa oraz ilość na ok 1 kg mięsa w kawałku oraz na pokrojonego na kotlety (chyba trzeba wtedy więcej płynów). Znalazłam wprawdzie w wyszukiwarce różne przepisy, ale one różniły się drastycznie, nie mówiąc o tym, że w jednym z nich było 8 łyżek

Marynaty do mięs

Mięso razem z marynatą można umieścić w solidnej torebce foliowej i po starannym zawiązaniu włożyć do lodówki. Łatwo wtedy co jakiś czas poprzez torebkę je "pomiąchać".

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Otóż właśnie. Niektórzy wolą, jak ich mięso jest zaledwie posmarowane pędzelkiem, inni, jak mięso wręcz w marynacie pływa. W gotowaniu nie ma miejsca na aptekarskie przepisy ;-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: A może wątek kulinarny VI

ziaren pieprzu, po 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i cukru, 2 ząbki czosnku, po jednej pokrojonej marchewce i cebuli http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Marynata: Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać mięso i pozostawić na 12 godzin. Mięso po wyjęciu z marynaty

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: Marynata do mięsa

oliwa, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, majeranek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku wymieszać, natrzeć tym mięso, obłożyć plastrami surowej cebuli, wstawić do lodówki -- ups

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Marynata do mięsa

Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w rękawie, z marynatą w środku. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę

Re: Marynata do mięsa

dzięki wszystkim, ponieważ odpowiedzi dotarły następnego dnia, kiedy szynka już była upieczona, będą na następny raz :-) Tym razem kierując się intuicją natarłam solą, czosnkiem, obłożyłam cebulą i wyszło ok.

Re: Marynata do mięsa

Ugotuj włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu wywarem zalej szynkę i wstaw na 24h do lodówki.... ŻADNEJ WEGETY!!!! -- ------------ Podróże małe i duże.

Mięso w marynacie... a zamrażanie.

Mam pytanie. Wczoraj rano rzuciłam mięso do marynaty (pierś z kuraczaka, marynata pomarańczowa), chciałam zrobić dziś na obiad, ale muszę tę "ucztę" przełożyć na piątek. Jak myślicie, czy mogę wrzucić pojemnik z mięsem i marynatą do zamrażalnika? Rozmrozić dzięń przed przyrządzaniem?

Re: mięso w marynacie

Zależy od mięsa, marynaty i temperatury. -- Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził...

Re: Marynata do mięsa

Wszystko ok. dopóki ma się zdrowie. Jak się ma problemy z trawieniem, lub choroby reumatyczne, to lepiej go unikać, bo się pięknie osadza w stawach, takie zdanie lekarzy. A ja znam to z autopsji. Lepsze są same zioła bez żadnych polepszaczy.

Re: Marynata do mięsa

a no chyba, że tak. ja tam się aż tak tym nie przejmuję chociaż do drobiu i sałatek też zaczęłam używać tej vegety natur bez wzmacniaczy smaku. a to wszystko przez moja mamę, która mnie nauczyła wszystko na vegecie gotować :P

Re: Marynata do mięsa

ale ja mówię o tych 'vegetach do' a nie o takiej zwykłej vegecie! naprawdę są dobre te rzeczy i się sprawdzają. ja nie wiem, o co chodzi :/ ja tak robię i jeszcze nikt się nie otruł i wszystkim smakuje www.vegeta.pl/products/vegeta-do

Re: dostałam słój miodu

spróbuj użyć jako jednego ze składników marynaty do mięsa przeznaczonego do pieczenia rewelacyjny jako "słodzik" do domowej nalewki na wiśniach

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

Re: Marynata do mięs na grila

Jedną z moich ulubionych marynat do wołowych steków jest bardzo prosta, a dająca niesamowity efekt mieszanka: ocet balsamiczny, płatki chili i mielone lub tłuczone goździki. Można dodać odrobinę czosnku i mielonego imbiru, jesli się chce bardziej zakręcony smak. Świetnie smakują wszystkie mięsa

Re: Marynata do mięs na grila

mhr-cs napisała: > eeela, > nie wiem moze jeszcze jedno e, > > piwem sie nie podlewa, > ale o tej godzinie mozna, > wytlumaczenie ??? Można polewać mięso piwem. Spróbuj i sama oceń smak. :) Piwo do marynaty jako rozcieńczacz też jest dobre.

Re: Marynata do mięs na grila

> ale chyba nie steki? Oczywiście, że nie. Tak mi się tylko przypomniało. W ogóle steki z dobrego mięsa moim zdaniem niespecjalnie potrzebują jakiejkolwiek marynaty - czasami je marynuję ot tak, dla urozmaicenia, ale to nie znaczy, że dobry stek, grilowany, podlany odrobiną piwa i oprószony

Re: Jecie kurczaka ze skórą?

Nie muszę- jeśli nie mam czasu na długie marynowanie mięsa nacieram je marynatą równiez pod skórą i piekę długo w niskiej temperaturze, wychodzi doskonale przyprawione, -- misiek to nie nick- misiek to stan umysłu

Re: jaka marynata do mięsa do raclette?

że potencjalne stałe elementy marynaty mogą spalać się we fryturze i zniesmaczyć mięso :) -- Strona miłośników smaku - poszukiwaczesmaku.pl

Re: Marynata do mięs na grila

Podobno sól w marynacie jest grzechem śmiertelnym, bo wyciąga sok z mięsa -> na grillu produkujesz suche podeszwy. Amerykańska (steki i sznycle) 1 bardzo drobno posiekana cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu łyżeczka Worcestershire-Sauce oregano

Też uda/ćwiartki kurczaka ale inaczej.

Marynata w zależności od ilości mięsa: olej, papryka ostra/słodka, sos sojowy jasny, czosnek (najlepszy granulowany, świeży może się spalić). Wymieszać, "wytaplać" uda w marynacie, wstawić do piekarnika na godzinę - 185-200'C. Po 40 minutach podnieść temperaturę do 250 stopni. Jeśli

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ziaren pieprzu, po 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i cukru, 2 ząbki czosnku, po jednej pokrojonej marchewce i cebuli http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Marynata: Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać mięso i pozostawić na 12 godzin. Mięso po wyjęciu z marynaty

Re: czerwone pesto

do ryby, mięsa jako marynaty. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

Re: Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

O maślance nie słyszałen, ale kwas w niej zawarty na bank skuszy mięso a przyprawy nadadzą aromatu. Ja natomiast stosuje marynaty wg własnego pomysłu. bazą każdej z nich jest zawsze olej, sos sojowy i dowolnie dobrane mieszanki przypraw. Ostatnio robiłem sos olej i przprawę kamis gyros -- forum

Re: marynata do mięsa

a, o czosnku nie zapomnij :) -- doral2 to jakiś cham..." by wronikab145 nowy, jeszcze lepszy kaloszblox

Re: Jaki sznurek do szynki?

W Realu (ja akurat jeżdżę konkretnie do tego w Jankach) sznurek wędliniarski jest na stoisku z mięsami, są takie stojaczki koło lodówek z porcjowanym i pakowanym mięsem, na stojaczkach są wszelkie przyprawy, marynaty i właśnie sznurek.

Re: marynata do mięsa

skoro to schab, to posól, popierz, namajerankuj, odłóż na godzinkę do lodówki, a potem w rękaw do pieczenia żeby nie wysechł i w temp. ok.150 stopni piec... ok,.45 minut na każdy kilogram mniej więcej, ale to w przybliżeniu. ja dziubniesz szpikulcem to sos wypływający z mięsa ma być jasny, a nie z

mięso w marynacie-jak długo?

Jak długo może leżeć mięso w marynacie (lej i przyprawy) żeby się nie zepsuło? Konkretnie filety z kurczaka. Dzięki za odpowiedź

Re: A może wątek kulinarny V

ostrzejszy smak) 6 podudzi kurczaka Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki. Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka w naczyniu do zapiekania, pieczemy 40 minut w 200°C

Re: Wariacje na temat kurczaka

ostrzejszy smak) 6 podudzi kurczaka Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki. Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka w naczyniu do zapiekania, pieczemy 40 minut w 200°C

mięso w marynacie, kiedy solić ?

Od razu, w połowie marynowania, przed pieczeniem ? Mój indyk leży już w marynacie(bez soli)prawie dobę, co dalej?

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

tinyurl.com/39zvsda tinyurl.com/39s87l4 a to tylko niewielka częśc pomysłow z Galerii Potraw -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Filety z kurczaka: troche oliwy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i tymianek. Karkówka: sos sojowy i czosnek Reszta mies: kupuje rozne mieszanki do grila i testuje. Za kadym razem cos innego :)

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Właśnie miałam pisać post z takim samym pytaniem, bo zawsze dodaję mniej więcej to samo do mięs i chciałabym jakoś je urozmaicić. Tak że ja tylko podbijam i z ciekawością czekam na odpowiedzi.

Re: świąteczne dania- czym zabłysnąć a nie paść..

. marynowac mozna na 2-3 dni przed piexzeniem. Uzyte dodatki do samego mięsa i rodzaj marynaty zrobią mięso na świątecznie:) -- czas na relaks..;)

Re: Marynata do miesa z winem

Kurczak jest mięsem tak lekkim, że oprócz przypraw nie wymaga specjalnych marynat, natomiast przy mięsach czerwonych stosuje się zalewy winne, a do dziczyzny genialnym składnikiem matynaty jest Żubrówka

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

obawiam sie ze jednak nie wszystkim pasuje miod w marynacie- mi i mojej rodzinie po prostu nie wchodzi. probowalismy przynajmniej kilka razy i sie nie udalo :/ trafilam na kilka marynat: biale wytrawne wino+ ocet jablkowy+ ostra musztarda+ sol i pieprz czosnek, imbir, sos sojowy- rozetrzec ze

Marynata z oleju do wieprzowiny

Może to głupie pytanie, niemniej jednak... mięso pieczemy w marynacie czy bez niej? W marynacie jest sporo oleju więc po upieczeniu w nim wieprzowiny mięso będzie po prostu obrzydliwie tłuste... No to jak to jest? :))

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale chętn

Re: Gdzie kupić ocet

Aha, ja ten z Kamisa dodaję jako marynatę do mięsa czy ryby :) -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale c

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Nie jestem ekspertem, ale... Piersi kurze są doskonałe, jeżeli pomarynujesz je w śmietanie/jogurcie. Możesz oczywiście dodać dowolne przyprawy i zioła, ale dzięki temu nie wysycha. Pierś indyka też lubi wysychać i być twarda. Żeby była miękka i wilgotna, kroję ją na eskalopki i traktuję kwasem -

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

dodac papryki (albo sosu chili) w winie i piwie tez mozna marynowac- z cebula, czosnkiem, ziolami (polecam rozmaryn i szalwie, szczegolnie do marynaty z winem). piwo daje swietna skorke pieczonym miesiwom a ze alkohol wyparowuje mysle ze nie ma co sie przejmowac ze to dla dzieci. karkowke polecam

Marynata do mięsa

W czym zamarynować mięsko do pieczenia (od szynki) i na ile przed pieczeniem żeby wyszło fajne, aromatyczne i delikatne?

polędwiczka wieprzowa

po 4-5 min. z każdej strony. Cebulę też obsmażyłam. Następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego polędwiczki z marynatą i cebulą i wstawiłam na ok. 15 min. do piekarnika. Polędwiczka wyszła jak dla mnie sucha i twarda, cebula kwaśna od tej musztardy i wina. Co zrobiłam żle, czy może to mięso

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

sol dodaje do marynaty, wtedy ma szanse wejsc glebiej w mieso -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: A może wątek kulinarny V

SCHAB ZE ŚLIWKĄ 1 kg schabu bez kości, Marynata: 3 łyżki oleju, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżka majeranku 1 1/2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz Farsz: 100 g suszonych śliwek bez pestek, 150 g boczku wędzonego w plastrach Wszystkie składniki marynaty ucieramy w moździerzu na

Re: Uwierzysz, Ditto?

Dla mnie to "mięso". Zrobiłam marynaty octowe i zamrożę jeszcze i usmażę kanię i.....Ach!

Re: Udziec jagniecy?

24 godziny to można co najwyżej grubsze kotlety marynować. Mięso jakie by nie było musi marynatą przesiąknąć i się zmacerować. Już za sarmackich czasów o tym wiedziano a mięsiwo wówczas było zacne. Śmiem twierdzić, że zacniejsze niż teraz. Nawet w UK.

Re: aromatyczne mięso

Przed pozostawieniem w marynacie warto ponakłuwać mięso widelcem,wtedy marynata ma większą szansę wniknięcia też do środka.

szynka z jelenia-jestem wkurzona

Udusiłabym gołymi rękami tego co wymyslił marynatę do jelenia z octem winnym.Jako że nie mam wprawy w przygotowywaniu takiego miesa ,skorzystałam z przepisu w necie i co znalazłam?Na stronie kuchnia myśliwska ,przepis na marynatę z octem winnym,zrobiłam wg.tegoż przepisu i mięso jest do wyrzucenia

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

nie wiem jak prawidłowo - ja daję zawsze najpierw sól, a póxniej marynatę.. jak mi kurczak leżał dobę w marynacie i zapomniałam posolić, to niestety musiałam wywalić, bo się zwyczajnie zaśmiardł.. ale do dzis nie wiem czy byla to wina kurczaka czy braku soli i specjalnie testowac nie bede

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

Ja sól dodaję zawsze przed samym pieczeniem i przechodzi przez całe mięso bez problemu. Zawsze mi wkładano do głowy, że długie trzymanie mięsa w soli przed pieczeniem albo smażeniem powoduje, że mięso staje się twarde. W soli można trzymać mięso przeznaczone do gotowania albo wędzenia. Tak mnie

Re: Jak nauczyc sie gotowac

, mielę mięso na mielone (jesli nie kupilam gotowego) itd. Wrzucam w marynatę to, co ma sie marynować, reszte do zamrażalnika. Potem, w tygodniu, korzystam z tej pracy. Kotlety juz tylko panieruję, mięso z marynaty od razu gotowe do pieczenia, mielone doprawiam. Wystarczy zrobic surówke i ugotować

Re: marynata do karkowki

Ja tam od jakiegoś czasu lubię sama eksperymentować z marynatami. A próbowałaś wymieszać miód/czosnek/musztarda/ostra papryka/olej? U mnie to idzie pierwsze. Nigdy nie kupowałam i nie kupię marynowanych mięs w sklepie ze względu na chemię jaką dodają. Jak robię sama, to przynajmniej wiem, co

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

zrób ilość w zależności od ilości mięsa, nie da się określić ilości na łyżki, czy mililitry. Każdy dodaje składniki według własnego smaku. -- Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.

Re: MARYNATY, czyli sposób na soczyste mięso

Ostatni moj wynalazek to wieprzowina marynowna w zalewie zrobionej z miodu, sosu Worchester, papryki, zmiażdzonego czosnku i soli (marynaty nie było zbyt wiele, mięso raczej było nią natare niż w niej pływało) A.

Re: Jedzenie na wyjeździe vs zdrowe odżywianie si

U nas wszelkie sztuczności, czyli groźne jest wszystko - pryskane owoce, nawożone warzywa, mięso w gotowej marynacie, wędlina z konserwantami, zupa z odrobiną vegety dla smaku itp. O sokach, napojach, dżemach i ciastkach z cukierni nie wspominam... ;p

marynowanie jak długo można

chyba się przeliczyłam :(( coś mi się popiórkowało z tymi dniami. W sobotę rozpoczynamy grillowanie, więc chciałam wcześniej zamarynować mięsiwo, żeby było super. Ale zrobiłam to już w środę wieczorem i boję się, żeby się nie popsuło. Ile mięso może leżec w marynacie. Może powiem jakie to marynaty

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

połącz oliwę, wermut, sok i skórkę otartą z dwóch limonek, drobniutko posiekany czosnek, połowę posiekanej kolendry, cukier, sól i pieprz. Do marynaty włóż plastry mięsa, pozostaw w chłodzie przez blisko 2 godziny. Zamarynowane mięso piecz na średnio rozgrzanym ruszcie przez 7-8 minut, z każdej strony

Re: A może wątek kulinarny V

połącz oliwę, wermut, sok i skórkę otartą z dwóch limonek, drobniutko posiekany czosnek, połowę posiekanej kolendry, cukier, sól i pieprz. Do marynaty włóż plastry mięsa, pozostaw w chłodzie przez blisko 2 godziny. Zamarynowane mięso piecz na średnio rozgrzanym ruszcie przez 7-8 minut, z każdej strony

Re: nietypowe przyprawy

curry, więc ja to Ci smakuje, to ostryż Ci też posmakuje. W curry jest też kolendra i kmin rzymski. Kmin to prawie to samo, co nasz kminek i zastosowanie podobne, nie lubię. Kolendrę można dać do każdego mięsa, marynat, kwaszonek, bigosu, nawet i zupy, jak komu smakuje... Krokosz to tańsza wersja

Re: Marynata do mięs na grila

To zależy do jakiego mięsa. Dobrym środkiem "zmiękczającym" jest musztarda, maślanka i ocet.

Re: Marynata do mięs na grila

znalazłam dużo przepisów na marynaty - może komuś tez się przyda - są tam między innymi marynaty z piwem, o których wspomniałam:) gotowanie.onet.pl/90,9,86,1,1,katalog.html -- Bywa, że sobą zdumiewam siebie.

Re: Marynata do mięs na grila

eeela, nie wiem moze jeszcze jedno e, piwem sie nie podlewa, ale o tej godzinie mozna, wytlumaczenie

Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc

Jak patrze na ten przepis, to polędwiczki nie miały prawa nie wyjść suche. Co innego, jak takie chude mięso się z czymś dusi w trakcie przyrządzania, a co innego jak tak samo się piecze. A wg Twojego przepisu polędwiczki tez samotne w piekarniku, czy robione od razu w sosie? Jak smakowały jabłka

Re: Marynata do mięs na grila

> Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) Przecież ja o tym pisałam. -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Łatwy przepis na kurczaka miodowo - cytrynowego

Łatwy przepis na kurczaka miodowo - cytrynowego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do mięsa

Zdjęcia - marynata do mięsa

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin