Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

i znów grill :-)

Sezon grillowy się zbliża wielkimi krokami :) ale ponieważ nawet najlepsza kiełbaska i karkówka czasem się nudzi to szukam jakiś ciekawych odmian klasycznych potraw grillowych. Macie jakies ulubione niecodzienne pomysły na grilla? Może jakaś ciekawa marynata do mięsa? A może jakieś warzywa czy coś

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Marynata do mięsa z grilla

No właśnie w jaką marynatę wsadzacie mięsko przed grillem? Ja mam przygotowac karczek, ale jestem ciekawa i innych pomysłów, np. kurczak. -- Moje Słońce Isia

Re: A może wątek kulinarny V

suszonej szałwii Wymieszaj wodę z piwem, solą, cukrem i miodem. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wsyp lód. Mięso włóż do foliowego woreczka, wlej piwną marynatę i mocno zawiąż woreczek. Włóż na 4 godziny do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Mięso

Re: Przepis na mięso z piekarnika.

Piekliśmy kiedyś w rękawie, potem przerzuciliśmy się na naczynie żaroodporne - wygodniej, efekt ten sam. Pieczemy zazwyczaj szynkę albo łopatkę, schab jak dla mnie za suchy. Mąż (bo jakoś on zazwyczaj piecze mięso) przyprawia jakąś gotową przyprawą do mięs typu przyprawa do grilla/kebab gyros/marynata

Yes, yes, yes!

kasztanlove napisała: > Karczek na grilla w gotowej marynacie... mmm pycha! Przyrumienion > y chlebek do tego. Boczek pokrojony w paski i zamarynowany w soku z cytryny, miodzie, czosnku i ziołach. Cukinia, bakłażan, papryka w plastrach. Szaszłyki z piersi kurzej, boczku i cebuli

Re: Mięso na grill wymaga koniecznie marynaty. I

Nonsens! Jesli takie jest twoje zdanie to tak naprawde nie jadlas dobrego miesa z grilla czy barbi.

Re: Marynata do mięsa z grilla

minimum godzinę maksimum .. pojecia nie mam..ale przez noc moze polezec:) -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: Marynata do mięsa z grilla

np. oliwa czosnek papryczki ostre cytryna -- oliwa ocet balsamiczny pieprz --- oliwa musztarda pieprz czosnek itp -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: Przyjęcie na powietrzu

mnie jutro czeka wyprawienie takiego gardenparty rano mąz kupi mięso i warzywa, robię szaszłyki (jedne warzywno mięsne, drugie owocowo mięsne) + warzywa z grilla, m.in. cukinia robie też łososia w marynacie z lubczyku. Do tego szybkie sałatki - pomidory z mozarellą i bazylią, sałata z vinegretem i

Re: marynowanie jak długo można

miał > y polędwiczki, które marynowałam w czerwonym winie, musztardzie (ja użyłam dijo > n), miodzie czosnku i rozmarynie, polecam naprawdę super. Ta marynata to taki m > oja innowacja, pierwszy raz ją robiłam i na pewno jeszcze powtórzę Gratulacje, fajnie, ze grill się udał i wszystkim

Grillowe przyjęcie

planuję na sobotę i potrzebuję przepis na dobrą marynatę do mięsa na szaszłyki i jakieś fajne sosy do mięsa z grilla. Mam zamiar grillować także warzywa- paprykę , bakłażany, cebulę i mam pytanie- czy można je też wcześniej w czymś zamarynowac?

Re: Grillujecie?

Wczoraj właśnie rozpoczęłam sezon grillowy: karkówką w musztardzie i kiełbaską śląską. Oprócz tego grilluję szaszłyki kurczakowo - warzywne, muszę spróbować samych warzyw. Unikam gotowych mięs w zalewie, bo nie wiem czy jest świeże i co za badziew zawiera ta gotowa marynata. Lubimy spotykać się ze

Re: FU

To jak sie maja wszelkiego rodzaju marynaty do mięs z grilla na bazie keczupu... sama trucizna??? Bez przesady??????

proszę nie uogólniać!

W Niemczech mamy różne rodzaje mięsa w różnych marynatach. Powyżej napisałem, żeby marynowane mięso przed położeniem na grilla wytrzeć z marynaty. Podobnie kapiący na żar tłuszcz świadczy, że grillujący jest do doopy ;)

Re: jakie mięso na grila zamiast wieprzowiny

Na początek spróbuję cielęcinę. Następna będzie baranina.... Zobaczymy. Zastanawiam się gdzie kupować dobre w mięso. W marketach? Pozostaje kwestia marynaty. Do karkówki robiłem taką: www.youtube.com/watch?v=ksygRQ8ei3A&feature=player_embedded Zobaczymy czy będzie pasowała do cielęciny. Szukam

Przepisy na grilla

Planuję na sobotę imprezę i potrzebuję przepis na dobrą marynatę do mięsa na szaszłyki i jakieś fajne sosy do mięsa z grilla. Mam zamiar grillować także warzywa- paprykę , bakłażany, cebulę i mam pytanie- czy można je też wcześniej w czymś zamarynować?

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Już gdzieś to chyba pisałem: posyp mięso zupą cebulową w proszku. Też się zdziwiłem jaki dało efekt.

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

ja lubie sos sojowy, chili, czosnek, ziola(wg uznania) plus wszystko co zanjde w szufladzie i uznam za stosowne. dodaje tez troche oliwy z oliwek. wszystko do miski i tak lezy jakis czas. nie uzywam specjalnych przypraw do grilla bo za duzo soli wg mnie daja

Re: A co robicie fajnego z grilla?

Moje ulubione: - wątróbka drobiowa moczona w piwie lub czerwonym winie z przyprawami (najczęściej tymianek) - filet z kurczaka w marynacie z jogurtu z czosnkiem niedźwiedzim - ser cammembert - karkówka - sałatka: kuchnianagazie.blogspot.com/2009/06/saatka-z-soczewicy-i-boczku.html . Nie dodaję

Re: Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

ostra papryka i zamarynowac w tej zalewie. najlepiej na noc albo chociaz kilka godzin wczesniej. w trakcie pieczenia najlepiej polewac zalewa pozostala po wyjeciu skrzydelek. dobrze jest piec je na tacce do grilla. zalewy starcza na ok. kilogram skrzydelek

Piersi kurczaka i szparagi z sosem cytrynowym

Grillowane (bądź smażone na patelni grillowej) piersi kurczaka podane z zielonymi szparagami i sosem cytrynowym Składniki na 3 porcje: pęczek zielonych szparagów 3 piersi z kurczaka marynata do mięsa: łyżka miodu 2 obrane i przeciśnięte ząbki czosnku czarny pieprz łyżka oleju kilka gałązek

Re: A może by tak wątek kulinarny III

umyć, pokroić w dość duże trójkątne kawałki. Piwo wymieszać z przyprawami, miodem i rozgniecionym czosnkiem, zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso nabijać na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Piec na mocno nagrzanym grillu obracając i zraszając pozostałą

Re: Wariacje na temat kurczaka

umyć, pokroić w dość duże trójkątne kawałki. Piwo wymieszać z przyprawami, miodem i rozgniecionym czosnkiem, zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso nabijać na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Piec na mocno nagrzanym grillu obracając i zraszając pozostałą

Re: Wariacje na temat kurczaka

pomarańczy i olej. Dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową. Ułóż udka na blasze lub na kratce do opiekania. Posmaruj marynatą. Smaż 30-40 minut, od czasu do czasu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

lodówki (a najlepiej na całą dobę). Rozgrzej grill w piekarniku. Kotleciki wyjmij z marynaty i ułóż na blasze. Wsuń na najwyższy poziom piekarnika i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Wymieszaj resztę soku cytrynowego z tartą bułką i masłem (możesz dodać nieco posiekanej natki i rozmarynu dla zapachu i

Skrzydelka pieczone w dwóch odsłonach

Dzisiaj przepis na pieczone skrzydełka, można je robić w piekarniku lub na grillu. U nas pogoda pod psem, więc grill odpada, jednam przepis przetestowany i już nie mogę się doczekać kiedy wykorzystam go w ładniejszych okolicznościach przyrody. Pierwszy raz też piekłam w dwóch etapach - najpierw

Potrawka Adobo

Nazwa potrawy pochodzi od klasycznej marynaty filipińskiej Adobo. Przepis prosty, nie wymaga egzotycznych przypraw. Marynata jest jedna, ale sposobów na smażenie, duszenie, czy pieczenie mięsa, wiele. Do mojej potrawki zainspirował mnie blog Filipinki, która mieszka w Wielkiej Brytanii

Czytam komentarze … jakie to polskie.

Ktoś nam wytyka buractwo, no i buractwo się oburza :) Tak w grillowaniu chodzi o spotkanie ze znajomymi ale także o jedzenie, bo przeciez przy piwku to i w domu przy parówce z wody można się napić. Ja sam mięso na grilla przygotowuje wcześniej w domu, różne marynaty, twardsze mięso wcześniej np

Re: Zalewa do karkówki na grilla

Do karczku robię marynatę następującą: oliwa, drobno posiekany czosnek i cebulka, przyprawa "Grill klasyczny" - Kamis, tymianek i musztarda lub keczup. Mięso marynuję ok. 24 godz. Grilować, palce lizać, piwkiem popijać i dokładki robić każdemu.:) -- Lepiej na zakątku poczytać o kotach

Re: Gotowe mięso na grilla - zatrułam się

uchoslonia napisała: Nigdy nie kupowałam gotowego, przyprawionego mięsa, zawsze robię sama, ale po prostu nie miałam czasu a zaplanowaliśmy sobie z małżonkiem grilla we dwoje. Czym różni się czasowo zakup świeżego mięsa od badziewnego gotowca na grilla? Zrobienie marynaty trwa kilka minut

Re: A może by tak wątek kulinarny III

wałkiem do ciasta. Gotowe kotleciki przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo

Re: Wariacje na temat kurczaka

przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo upiecz na grillu ? wystarczy po 2

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk

Jak sobie zrobić Jamajkę metoda chałupnicza? Potrzeba grilla, większego balkonu, sporo chili i jeszcze więcej napojów chłodzących, żeby ugasić pożar w ustach. Kurczak w karaibskiej marynacie jerk ............................................................. udko kurczaka, ze skórą i z kostką

Re: karkówka

Ja mam taki przepis na kotlety i wychodzą całkiem niezłe:) Kotlety lekko rozpijam tłuczkiem. Przygotowuję marynatę - oliwa+rozgnieciony czosnek+ jakaś przyprawa albo do grilla albo do wieprzowiny (pikantna raczej), bardzo dokładnie mieszam, do takiej marynaty wkładam kotlety i niech się marynują od

Grillowany kurczak ze śliwką kalifornijską

PRZEPIS Składniki: pierś z kurczaka śliwki kalifornijskie przyprawa do grilla Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kości. Pokroić na cienkie podłużne plastry. Przyprawy do mięsa wsypać do miseczki i wymieszać z oliwą (50 ml) i wodą (50 ml) . Marynować mięso w

Majówka, czyli zaczynamy sezon na grillowanie

kogo na to stać? Do biednych nie należę, ale mięso powyżej 50 zł/kg to naprawdę luksus. A moja ulubione marynaty muszą mieć czosnek. Mogą być też na słodko. Polecam sos WohUp brązowy - czosnkowy z miodem. Rewelacja! Może być też do mięsa marynata z piwa porter i powideł śliwkowych. Grillować na tacy

Marynaty do mięsa

Jakie polecacie marynaty do mięsa na grill,żeby było smaczne?

Re: zaciekawił mnie twój wątek...

> i chciałbym cię kiloff zapytać: tym octem winnym to polewać mięso? czy jako mar > ynate i moczyć? Jakie przyprawy stsujesz? Jako wyznawca wynalazcy grilla :P je > steś lepiej poinformowany :D Hahaha;-) Pierwszy raz mnie rozbawiłeś, tzn. pozytywnie rozbawiłeś. Oby więcej;-) Są różne

Re: Mapa knajp przyjaznych dukanowcom

niestety ale tak jest, że nawet dania z grilla, które są w karcie w większości knajp dukanowe nie są w ogóle .... Mięso z marynaty z olejem, ryby najczęściej z masłem. Najprościej rozwiązać problem z rybą poprosić aby była podana bez masła i to się udaje, ale jak mięso marynują to po prostu takie

Pora grilowania

mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie, który, rozwalony na leżaku kolo grilla, popija piwo 10. Mężczyzna układa mięso na grillu 11. Kobieta wchodzi do domu, aby przygotować

zaczynamy od

zabicia woła. Następnie wycinamy kawałek karku, lekko rozbijamy, marynujemy w ulubionej marynacie, wycieramy marynatę i kładziemy mięso na rozgrzanym grillu. Po pewnym czasie przewracamy na drugą stronę i gdy mięso jest gotowe - zjadamy. Trwa to wszystko ok. 3 tygodni. Przed grillowaniem mięso

Re: kombinat gastronomiczny - park w powsinie

kpiarz napisał: > o za 6 zł i fajne rzeczy z grilla z sosami i bułką w cenie mięsa. Byli fajni lu > dzie, był przesympatyczny pan Alek, chłopaki i bliźniaczki :) No ale komuś to p > rzeszkadzało. no właśnie, bardzo mili ludzie obsługiwali w poprzedniej ver. no i mieli przepyszną

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

SKRZYDEŁKA Z GRILLA 2 duże piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła: tymianek, bazylia, kolendra, sól, pieprz, Przed grillowaniem przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, ziół i przypraw. Dokładnie smarujemy cieńkie płaty kurczaka marynatą i odstawiamy na

Ośmiornica grillowana po grecku

szczypty soli * 3 szczypty cukru Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy (ja użyłam shakera) i zalewamy nią ośmiornice. Mięso powinno się marynować co najmniej 12 godzin, a idealnie byłoby by była to cała doba. Przed położeniem na grill mięso dokładnie odsączamy z marynaty

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

Re: Się przyznaję!

krista57 napisała: Jest jeszcze inny problem. Nie potrafię używać ziół jeżeli robisz grilla to możesz zrobić tzw. zielony sos jako marynatę (najlepiej do ryb). garść różnych ziół (tymianek, szczypiorek, pietruszka, rozmaryn, estragon i co tam wpadnie w ręce) posiekać albo potraktować jakimś

Re: Co robicie na obiad w takie upaly?

Dużo warzyw a do tego chude mięso, najlepiej z patelni grillowej. Dziś mam duszone kalarepy nadziewane mielonym mięsem z indyka z dodatkiem cukinii, do tego młode ziemniaki. Wczoraj cytrynowa zupa drobiowa, potem młode ziemniaki, młoda kapusta i pierś kurczaka z grilla, marynowana w soku z

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z każdej

Re: co za mania, ze kazde mieso

Marynata ma na celu nie tylko przejście przyprawami mięsa ale i jego skruszenie. Nie mówię tutaj o tak delikatnym jak polędwica na przykład. Kurczaka czy ryby też nie wrzucę w marynatę na dłużej niż godzinę, jednak najwięcej nieudanych mięs z grilla to takie, którym nie dało się szansy skruszyć

Re: Jak odtłuścić pieczonego kurczaka?

Ja sobie bardzo chwalę pieczenie kurczaka w brytfance z rusztem , wreszcie mi wychodzi chrupiąca skórka (a nie kawał tłuszczu), a mięso jest suche i kruche, miękkiego i soczystego nie lubię. Nacieram przyprawami lub marynuję przed pieczeniem, a w trakcie podlewam wodą/winem/piwem/marynatą, ale

Re: urodzinowy grill - jak to zrobić żeby tanio b

Proponuję mniej mięsa a więcej warzyw, które teraz są tanie. Ja ostatnio robilam na grillu pieczarki faszerowane marynowany tofu (marynata oliwa, woda, przecier pomidorowy, czosnek i mnóstwo zieleniny) i polenta z sosem i kefiru sojowego z ogórkiem, dymką i szczypiorkiem. Bardzo smaczne wyszło

O grillowaniu faceta ;D

. Kobieta idzie do piekarni 6. Kobieta przygotowuje sałatki i warzywa 7. Kobieta przygotowuje mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie, który rozwalony na leżaku kolo grilla

Re: Będzie się działo....oj będzie.

> Jak kto ma sprawdzone przepisy jakie, to proszę podać. Na kaczkach z grilla się nie znam, ale do karkówki zaczęłam ostatnio używać gotowych marynat w płynie Kamisu, dostępnych w marketach. Bardzo dobra jest Szlachecka /podobna w składzie do tej, którą dotychczas robiłam "

Karkówka z grilla w marynacie

przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: Chcę kupić grill elektryczny,

rozkładam grilla i piekę na jednej stronie, kiedy mam mniejsze porcje zamykam klapę i mięso (czy warzywa) jest równo i szybko upieczone z dwóch stron, bez konieczności przerwacania. Zdecydowałam się na model TEFAL GC 600010 Classic, nie mam żadnych zastrzeżeń, sprawuje się bardzo dobrze, nic nie przywiera

Re: Piwo & grill - małżeństwo doskonałe

piwa jako marynaty, bo mięso na grilla marynowane w piwie ma zupełnie inny smak i fajnie byłoby sprawdzić czy tak przygotowane mięso jest lesze czy gorsze i czy piwo W czy DO mięsa ;) Ale tak czy siak bardzo bardzo fajny tekst :)

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

KARKÓKA Z GRILLA karkówka, 1 kg ocet spozywczy, 4łyżki oliwa z oliwek, 4 łyzki liść laurowy, ok 4 ziele angielskie, oregano, sól pieprz, czosnek, 4 ząbki Do miski wlać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól pieprz, wyciśnięty czosnek. Włożyć mięso do marynaty. Najlepiej, aby

Talent kulinarny mezczyzny...

spożywczego 4. Kobieta idzie do rzeźnika 5. Kobieta idzie do piekarni 6. Kobieta przygotowuje sałatki i warzywa 7. Kobieta przygotowuje mięso do grillowania 8. Kobieta układa mięso na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie

majowka grecka, czyli grillowanie

z dodatkiem cynamonu.? Wersja na ruszt – lepić podłużne cygara I wetknąć patyki/druty/szpadki w środek, docisnąć – grillować obracając często az do zrumienienia. Souvlaki, czyt. suwlaki, czyli shish kebab, czyli shashlik, czyli nasz szaszłyk - chodzi o mięso pieczone na grillu lub

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

grilla. Przygotowaną marynatą posmarować mięso. Przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry boczku przekroić wszerz na pół. Na patyczki do

jutro, 1 maja, pierwszy raz w roku Kretenczycy

luźno.??Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w piekarniku pod grillem ze 20 minut obracając.?? Podajemy na szpikulcach z chlebem i warzywami dowolnymi i tzatzikami.?Albo podajemy z chlebkami pita, wtedy wsuwamy mięso w chlebki.??(smak charakterystyczny souvlaków pochodzi od marynaty i kwasnego czynnika

Re: dobra teraz ja potrzebuje przepisu na cycki k

zapodałam niedawno na maglu: kotlety diabelskie składniki 50 -70dkg kg mięsa wieprzowego ( najlepiej schabik )albo piersi drobiowe Marynata: 3 jajka - wybełtać 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 -2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej jak kto woli troszkę pieprzu

Pieczona gicz jagnięca

marynatą powstałą ze zmiksowania ze sobą wszystkich składników. Włożyć do piekarnika, dodać pokrojone w ćwiartki cytryny bez skórki, wino i piec w temp. 200C ok. 40 min, a potem następne 40 min, zmniejszając temp do 180C. Na koniec włączyć w piekarniku opcję grill lub mocne grzanie z góry i przypiekać w

Re: wojtek dzieki, ale

Dobra wołowina wymaga pieprzu i soli , napewno żadnej marynaty , sos do wołowiny z grilla przygotować należy osobno . Mam bardzo dobry przepis na sos z zielonym pieprzem do wołowiny z grilla , mogę go podać w razie zainteresowania . Jedna rzecz , jak wolowina odrobinę słabsza jakosciowo , można

Re: No to rozrzutna jesteś.

Dodaję do smazenia jeśli ma być nuta czosnkowa, do sałatek różnej maści, błyskawicznych marynat do mięs na grilla. Qrczę nie ma nic lepszego.

Re: Pobierowo

,gumiaste, a co gorsza dziecko już po 2 godzinach chorowało. Jak siedzieliśmy poczułam nieprzyjemny zapach psującego się mięsa w marynacie, w tym momencie kładziono je na grilla, opuściliśmy lokal z niesmakiem, niestety o kilka kęsów za późno :-(

Re: ABC zdrowego żywienia

przyprawic ziołami wszystko. Makarony jem ciemne. chleba prawie wcale nie jemy. Aha, nie pijam soków w kartonie. Puste kalorie. Wodę tylko pijamy. Mięso robię z grilla. Marynaty robię sama z różnych ziół itd. Musiałabym długo wymieniać, więc tak tylko na szybko. Generalnie nic odkrywczego nie

Sałatka z dressingiem pistacjowo cytrynowym

siedzieć jak najdłużej się da :) żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć. Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe :D. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Mojemu zajęło to około 30 minut, miałam dość

Czas na grill - 2010

minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej

Re: świeże będzie? oto jest pytanie

W marynacie do piątku nic się z mięsem złego nie stanie, a pięknie się zamarynuje. Schab na grill: marynata, plastry na około 1 cm, lekko rozbite. -- Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.

Re: Czas na grill - 2010

Ty razem na grillu były: Warkocze z karczku: plastry karczku 1/3 szkl. piwa 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego sól cebula pieprz łyzka przyprawy do grilla staropolskiej wykałaczki Plastry mięsa zamarynowałam w marynacie z połaczenia piwa, koncentratu i przypraw. Obłozyłam plastrami

przed majówką:

dobrze wymieszało się i przykryło mięso - minimum noc w lodówce, a najlepiej całą dobę. Mięso obcieramy z grubsza z marynaty i nadziewamy na patyczki (namoczone 30 minut w zimnej wodzie) lub na szpikulce do szaszłyków, ale nie ściskamy bardzo, maja być luźno. Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w

Re: Mikrofalówka nie taka straszna :)

; ja mam mikro z grillem i talerzem Crisp, więc jeszcze: ziemniaki w skórce szoruję, kroję na małe kawałki, mniej więcej na jeden kęs, wrzucam do miski, polewam oliwą i przyprawiam ziołami, mieszam i zostawiam w tej "marynacie" od pół godziny wzwyż, potem wrzucam na talerz Crisp, talerz na

Re: Się przyznaję!

zioła - sobie mieszam, jak mi pasuje - do marynat mięsiwa na grilla

Re: Polacy nie umieją grillować. Kucharze wytykaj

A nie majo racji te dwa cepry sakramenckie i słusnie ludziska im wytykajom ze ciepiom chyba na ostry zespół niedogrillowania Kazden jeden i syćkie niek se robiom co kcom a cy to grill cy łognisko i jaka potrawa być moze to juz niek nikt nikomu nie zaglonda , a znafcy oo korporacyjnych ugrili

dalej nie widac wiosny, wiec piekarnik

dobrze wymieszało się i przykryło mięso - minimum noc w lodówce, a najlepiej całą dobę. Mięso obcieramy z grubsza z marynaty i nadziewamy na patyczki (namoczone 30 minut w zimnej wodzie) lub na szpikulce do szaszłyków, ale nie ściskamy bardzo, maja być luźno. Pieczemy na grillu 10-15 minut, lub w

Podstawowe zasady udanego grillowania

od wielu lat smaże na grillu i uważam że marynata z oleju to błąd bo potwornie się kopci,lepiej jest mięso przygotowane do grillowania skropić dość mocno alkoholem a najlepiej spirytusem i posypać przyprawami ,odstawić na dwa lub trzy dni do lodówki a zobaczycie jakie mięsko będzie kruchutkie i

Re: Chłopska Zemsta w Serocku powraca! Już w kwie

,00 Barszcz czysty 9,00 Barszcz z krokietem 12,00 Kwaśnica z żebrem 12,00 Gulaszowa 13,00 Dania z Pieca Szynka podwędzana z sosem grzybowym 16,00 Żeberka w marynacie z miodem 20,00 Karkówka 15,00 Golonka sarmacka w zalewie piwno-musztardowej 35,00 Gicz cielęca z

Re: grillowanie :)

Mój sposób na karkówe : * dzień przed grillem rozbijam plastry karkówki pięścią (to może i śmieszne ale przynajmniej nie rwe włókien tak jak jest to przy użyciu tłuczka do mięsa) * marynata : olej plus czosnek w plastrach i kawałkach * w tą marynate wkładam karkówke na całą noc, potem tylko kładę

Re: LUDZIE dlaczego dajecie sie w ciagac w tak

Hm, bo uważamy, że stałe dyskutowanie o sosach i marynatach do mięs z grilla jak również cykliczne dyskusje okolicznościowo-przedświąteczne nt. "jak upiec fantastyczny mazurek bakaliowy?" są nudne? Ja daję się wciągać na przykład z tego powodu ..

a propos grilla, mysle ze do rozna tez sie nada

na tacy z koniecznymi sztućcami, przyprawami i marynatami 9. Kobieta przynosi czysty grill oraz tace z mięsem mężczyźnie, który, rozwalony na leżaku kolo grilla, popija piwo MĘŻCZYZNA 10. Mężczyzna układa mięso na grillu KOBIETA 11. Kobieta wchodzi do domu, aby przygotować stół 12. Kobieta

Re: Co na grila ?

Proponuję zastanowić się nie tylko nad rodzajem mięska czy kiełbasek, ale nad tym, jak poszczególny rodzaj mięs wcześniej (dzień wczesniej i do lodówki) zamarynować. Poszukać coś dla wyobraźni na pewno zainspiruje, w internecie można wpisac "marynata".Wtedy nie tylko wielość gatunków

Re: Łatwe potrawy ;-)

grilla, przyprawa do szaszłyka lub kebaba) i pozostawiam mięso w tej marynacie na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. A potem wrzucam to do pierkarnika na grilla, można potem jeszcze w trakcie grillowania ułożyć na mięsie trochę podsmażonych pieczarek i obsypać startym serem. A do tego wyśmienita

Kurczak Tandoori - indyjski wtorek :-)

). Danie jest gotowe gdy kurczak zmięknie a większość marynaty wyparuje. Można jeszcze miękkie mięso podpiec na złoto na grillu (moje było podpieczone samo z siebie), podawać z cytryną i cząstkami cebuli … (podałam z ziemniakami po mumbajsku fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94955484,108269127.html i

Kurczak z grilla na słodko-gorzko

posiekanego imbiru To taka niezbędna baza. Poza tym można improwizować - ja najbardziej lubię wersję, w której jest trochę sosu hoisin i octu ryżowego. Zostawiamy mięso w marynacie. Po kilku godzinach wrzucamy na grilla. -- Czy Twój stanik ma dobry rozmiar? Lobby Biuściastych

Re: Sushi - jaka alternatywa?

tego podawane są różne rodzaje mięs i ryb (cienkie plasterki), które samemu się smaży. Mogą one być w różnych marynatach na bazie sosu sojowego, wina ryzowego itp. Pzdr tmi

Mój sprawdony zestaw na grill party

U nas na grillu robi furorę pierś kurczaka trochę rozbita (kawałki wielkości średnich kotletów) zamoczona na noc w marynacie- przyprawa do gyrosa Kamisa + olej. Mięso jest kruchutkie i pyszne. Do tego sos czosnkowy (śmietana, majonez, czosnek, kapka keczupu, jakieś zioła). Do tego wspomniane już

Re: odpuśc schab w takim razie proponuje i weź

50 -70dkg kg mięsa wieprzowego ( najlepiej schabik ) Marynata: 3 jajka - wybełtać 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 - 2 łyżeczki vegety ( ja uzywam bio mam z Wrocławia przywiezioną ) 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej jak kto woli troszkę pieprzu, kminku jak ktos nie lubi

Re: Yakitori z kurczaka

grilla - mieszkanie w bloku). Bałem się, że kurczak z grilla będzie suchy i wręcz niejadalny, w związku z czym lekko zmodyfikowałem przepis. Z sosu i wina (półwytrawne - nasze ulubione) zrobiłem marynatę, dodając pieprz Cayene (który pieprzem nie jest), świeżo mielony pieprz kolorowy, ok. 4 łyżeczek

Soczysty grillowany kurczak jerk z sosem barbecue [Jakub Kuroń gotuje]

Soczysty grillowany kurczak jerk z sosem barbecue [Jakub Kuroń gotuje]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do mięsa grill

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin