Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

marynata do szynki

poszukuję sprawdzonego przepisu na marynate do szynki.Bardzo byłabym wdzięczna za podpowiedzi :-)

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

szynka pytanie o marynatę!!!!

maksymalnie szynka może leżeć w marynacie(ocet balsamiczny,oliwa,czosnek,sól,pieprz,zioła prowansalskie,ziele angielskie,liść laurowy oraz marynata staropolska prymatu).W tamtym roku trzymałam ją 2dni.Jak ona jest zaparzona to jak długo może poleżeć w lodówce w tej marynacie??Żeby się nie zepsuła????

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

Re: złego diabli nie biorą

Łakomczuszek :) kogucik.2872 napisał: > o tak !!! :D > choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D > > > wirujacypunkt napisał: > > > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę > , ale > > najpierw

Re: złego diabli nie biorą

o tak !!! :D choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D wirujacypunkt napisał: > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale > najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. -- http

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? w lodówce? na balkonie? skąd wziąś tyle miejsca w lodówce.

Re: złego diabli nie biorą

Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. kogucik.2872 napisał: > boczuś jest pycha !! :D > > lepszy niż te wszystkie sztuczności, szumnie nazywane wędlinami :P > > >

Szynka-jak upiec w marynacie miodowej?

Gdzieś widziałam przepis na szynkę wieprzową, którą się piecze natartą mocno czosnnkiem i "ponadziewaną" też czosnkiem i polaną marynatą na bazie miodu. Kto wie jak tą marynatę zrobić? I czy szynkę trzeba obsmazyć najpierw trochę (to chyba zbędne jak chce piec)?Wiem,ze marynata to miód

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Dlaczego ma być tłuste??? i to obrzydliwie :o ??? Jeżeli weźmiesz chudy kawałek szynki, łopatki czy schabu, to skąd ma być tłuszcz. Dlatego stosujesz marynatę z olejem. Poza tym jeżeli masz tłuściejszy kawałek np. boczku i zamarynujesz go w marynacie z olejem, to po upieczeniu będziesz miała na

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Jaki jest WASZ przepis na:

Mięso od szynki lub schabu karkowego kroję w kostkę i robię marynatę z niewielkiej ilości oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, czosnku, papryki ostrej i słodkiej. Marynuje mięso kilka godzin. Potem podsmażam na suchej patelni, przerzucam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liść laurowy

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

No to masz czas na włożenie szynki w marynatę. Jej się to przysłuży i Tobie też. Ja szynkę marynuje minimum 10 dni. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

Re: Zrób marynatę i...

kiedyś włożyłam kawał szynki do marynaty, po 3 dniach wyjęłam smierdzącą... (nie nastrzykiwałam bo nie wiedziałam, że tak się robi, po prostu leżała w tej wodzie). Nie weim dlaczego tak się stało, jak kupowałam wyglądała na swieżą i nie było to mięso z supermarketu tyulko małej znanej "

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA PACHNĄCA KOLENDRĄ 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, marynata: po łyżeczce kolendry, pieprzu,ostrej papryki, soli i maggi, 1/2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki oleju Zioła rozgnieść, wymieszaj z resztą przypraw, posiekanym czosnkiem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA PACHNĄCA KOLENDRĄ 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, marynata: po łyżeczce kolendry, pieprzu,ostrej papryki, soli i maggi, 1/2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki oleju Zioła rozgnieść, wymieszaj z resztą przypraw, posiekanym czosnkiem

Re: gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

szynka już leży w lodówce na samym dole zmieściła się nie jest bardzo wielka waży ok.4kg.szyneczka była zamrożona.potem odmrożona następnie sparzona natarta solą potem przyprawy a teraz odpoczywa do piątku.I jeszcze pytanie piec ją w rękawie????a jak się nie zmieści to na blasze będę piekła i

Re: Przepis na mięso z piekarnika.

Piekliśmy kiedyś w rękawie, potem przerzuciliśmy się na naczynie żaroodporne - wygodniej, efekt ten sam. Pieczemy zazwyczaj szynkę albo łopatkę, schab jak dla mnie za suchy. Mąż (bo jakoś on zazwyczaj piecze mięso) przyprawia jakąś gotową przyprawą do mięs typu przyprawa do grilla/kebab gyros/marynata

Re: Jak upiec dzika?

Dzięki. Niestety na tym blogu jest 3kg mięsa a ja mam mniej. I już wsadziłam do maślanki a nie takiej marynaty jak tam jest napisane. Niestety nie wiem również jak piecze się szynkę.

Re: SOS , natentychmiast, Pomooocy!!

Szynki, ale jakie? Wieprzowe czy wołowe? p.s. właśnie karkóweczkę wsadziłam do marynaty ;)

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA W MIODZIE Z POMIDORAMI 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości, 16 dag suszonych pomidorów w oleju, łyżka miodu, łyżka musztardy, majeranek, sól, pieprz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód, musztardę, majeranek i 4 łyżki oleju z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA W MIODZIE Z POMIDORAMI 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości, 16 dag suszonych pomidorów w oleju, łyżka miodu, łyżka musztardy, majeranek, sól, pieprz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód, musztardę, majeranek i 4 łyżki oleju z

jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Witam. Kupiłam dziś bardzo ładny, 2 kilowy kawałek szynki.I znowu proszę o porady,czy zostawic tę skórę? Chciałabym upiec mięsko w rękawie, ale nie wiem czy z ta skórą się uda? albo lepiej upiec w na blasze? z góry dziękuję za pomoc! Acha! i zapomniałabym o marynacie! tu tez jestem zielona....

Re: Co zrobić z dziczyzną

i szynkę, i łopatkę można upiec w piekarniku i albo na kanapki, albo grubsze plastry (np.w sosie) do obiadu. Pamiętać należy tylko o tym, że dziczyzna musi min.3, a najlepiej z 5 dni poleżeć w bejcy/marynacie przed jej dalszą obróbką.

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: świąteczny obiad - Wielkanoc- inspiracje

z cykorii to bym nie robiła, jeśli wprawy nie masz. Cykoria jest gorzkawa na końcu, jesli nie odtetniesz jak trzeba to danie może okazać się niewypałem. Jeśli chodzi o zrazy to ja kupuję sznycle z szynki, juz pocięte, tylko cienkie i ładne (duże, chude, bez żyłek) trzeba wybrać. Wychodzi bardzo

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA Z MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 70 dag surowej szynki, 1 p0 zielonych oliwek, pomidor, kulka mozzarelli, 8 łyżeczek bulionu rosołowego, 2 łyżki oliwy, łyżka marynaty do mięs, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka tymianku, pieprz Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA Z MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 70 dag surowej szynki, 1 p0 zielonych oliwek, pomidor, kulka mozzarelli, 8 łyżeczek bulionu rosołowego, 2 łyżki oliwy, łyżka marynaty do mięs, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka tymianku, pieprz Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem

Re: szynka na kanapki domowej roboty, poradźcie.

Ja znalazłam kiedyś na necie fajny przepis. Nie robię wędliny w piekarniku bo zżera mi prąd i rachunki idą w górę :( Robię na parze. Wypróbowałam już szynkę i schab. Myję mieso, osuszam. Nacieram wszystkimi sypkimi przyprawami jakie mam :) ostatnio marynata do mies staropolska pikantna ma wzięcie

Re: Jak zrobić domową wędline?

Ja robię tak: składniki: 1kg szynki 2l wody 2 łyżki soli peklowanej 1 łyżeczka cukru 5 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych przyprawy do mięsa: cząber, żubrówka, pieprz cayenne, majeranek wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi

Re: za dużo ryżu

Zalezy ile Ci zostało. Moższe na przykład zrobić zmazony ryz do jakiegoś miesa - albo nawet oddzielne danie. Wrzucasz do ryżu to co lubisz - groszek, kukurydzę, kełki, pokrojoną paprykę. Jesli ma to byc oddzielne danie, to mozesz dorzucić resztki mięsa, czy szynki. Można też dodać jakko, rozbite

Re: Pieczenie karkówki - ile czasu (kwestia kwadr

Moje doświadczenia w pieczeniu mięs wieprzowych, aby były soczyste: 1. doskonały surowiec 2. peklowanie nastrzykowe przez 3 dni - skład marynaty - peklosól 5 dag na 1 litr + dowolne przyprawy 3. obsmażanie na smalcu 4. pieczenie w niskiej temperaturze (85 - 90 st. C) - czas pieczenia wydłuża się

Re: ratujcie moją... szynkę :)

no właśnie dlatego ja zrezygnowałam z marynat octowych. Może do świątecznego bigosu się nada? przeciez i tak kwaśny. Ale spróbowałabym z niewielka ilością kapusty+szynki, żeby i bigosu nie trzeba było wyrzucać.

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: wydatki na wielkanoc

Jedzeniowo: mnie składkowa rodzinna, w sumie niewiele. Zaryzykuję... ok 100 zł? marynaty (jest dostarczycielem, bo lubie grzybobranie i mam las kolo siebie, a takze ogród z drzewami owocowymi) - to koszt octu i przypraw. Mieso - zapłaciłam 60 zł: mieso na kielbasę białą, szynkę, karkówka na obiad

Re: Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

ja polecam KOLOROWE SZASZŁYKI :) Czas: do 60 MIN (+ 24 GODZ) Składniki (dla 4 osób) * 500 g schabu PQS * 4 plastry ananasa * 6 pomidorków koktajlowych * 0,5 papryki czerwonej * 0,5 papryki zielonej * 1 cebula * 6 plastrów szynki parmeńskiej Dodatkowo: Patyczki do

Re: A może by tak wątek kulinarny II

MARYNOWANA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI 2 kg zadniej szynki, paczka goździków, szklanka białego wytrwanego wina, po pół łyżeczki melisy i tymianku, łyżka cukru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kilka plastrów ananasa z puszki, sól, pieprz Białe wino wymieszać z melisą i tymiankiem, dodać ziele

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

MARYNOWANA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI 2 kg zadniej szynki, paczka goździków, szklanka białego wytrwanego wina, po pół łyżeczki melisy i tymianku, łyżka cukru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kilka plastrów ananasa z puszki, sól, pieprz Białe wino wymieszać z melisą i tymiankiem, dodać ziele

Re: Carpaccio z wieprzowiny

powiedziec ze wcale nie rewelacja - plaster dlugodojrzewającej wedzonej na zimno surowej szynki to jest naprawde niebo w gębie! :-) co za smak no i zapach wędzenia! :-)

przepisy na mięso i ciasto

Proszę o przepis na marynatę na kilo schabu, kilogram karkówki, kilogram szynki. Jeszcze mam takie pytanko - jak długo piec w piekarniku aby mięso było kruche i miękkie i oczywiście smaczne? Poza tym czy możecie mi podać dobry przepis na ciasto z truskawkami? Jak same robicie takie ciasto? Z góry

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Możesz z ziołowych przypraw zrobić "herbatkę". Zaparz je po prostu i po wystudzeniu szynkę do niej, w pojemnik jakiś i do lodówki. Dobrze (jezeli nie jest w całości zanurzona w marynacie) codziennie obracać. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

Re: marynata do mięs może byc z kranówki?

marynata/zalewa - jak zwał tak zwał, chodzi mi o 3 litry do karczku i szynki

Re: EJART sklep mięsny - Uwaga! fatalna obsługa

Może poleć gdzie Ty robisz zakupy, gdzie jest tak schludnie i czysto i zmienia sie rekawiczki do kazdego plasterka wędliny ;). Ja robię tam zakupy od dawna i zawsze spotykam sie z miłą obsługą, nigdy też nie zdarzyło mi się kupić tam mięsa nieświeżego, wręcz przeciwnie, wędziliśmy z mężem szynki

No i wiesz jak działa spektrometr? I do czego

służy? Podejrzewam że nia. Jkao 99 procent populacji. Ale głos jedynie słuszny zabiera każdy! Ja bym raczej polegał na chromatografie masowym i gazowym. A wynik? Bardzo prosty. Idę do pracy. Zabieram ze sobą kanapkę na śniadanie. Bułka pszenna. Smaruję masełkiem i do tego dwa plasterki szynki

Re: Dlaczego?

Pewnie dlatego, że są takie pyszne, a stylizacja na straszne dotyczy tylko Halloween ;-) Zia, skorzystam z kilku pomysłów, ta szynka od rzeźnika bardzo mnie kusi. Jaki masz pomysł na marynatę do skrzydełek?

Re: zupa gulaszowa

1 kg mięsa wieprzowego z szynki pokroić w kostkę i zamarynować w mieszance z oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, papryki ostrej, papryki słodkiej i posiekanego czosnku. Jeżeli zamiast wieprzowiny chcemy użyć wołowiny, nie należy dodawać na tym etapie sosu sojowego. Mięso odstawiamy na kilka

Re: Pomysl na danie z kawałka (suroej jeszcze) sz

Jeśli masz czas to zrób marynatę z wina, jagód jałowca i przypraw jak na rosół (oczywiście soli), odstaw do lodówki (marynata ma przykrywać mięso) i zapomnij na 3 dni minimum. Acha - możesz naszpikować szynkę słoniną. Jeśli nie masz igły do szpikowania to pokrojoną w słupki słoninę zamrażasz i po

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KIEŁBASKI SMAKOSZA 8 krótkich kiełbasek, po 8 plasterków emeltalera, szynki, ogonówki lub boczku Marynata: 6-8 ząbków czosnku, 120 ml oleju, 4 łyżki musztardy, 4 Łyżki przecieru pomidoroweo, przyprawa grillowa KieŁbaski kroimy wzdŁuż na pół, pladterki sera i szynki też na pół. Czosnek

Marynata do pieczeni

Chcę upiec kawałek szynki ok 1 kg. Nie wiem jaką marynatę zrobić, ani jak to upiec. Proszę o pomoc

Re: Co robicie na święta? czyli kulinarne rozpasa

U mnie ojciec wędzi swoją znakomitą szynkę. JA robię ozdoby półmisek jajeczny, połowa nadziana łososiem, połowa koperkiem i kawiorem. Piekę pieczeń wołową, która już od wczoraj kruszeje w marynacie, chucham na nią i dmucham, bo w Polsce wołowina to mięso raczej wysokiego ryzyka. Biała kiełbasa

Re: Jaki sznurek do szynki?

W Realu (ja akurat jeżdżę konkretnie do tego w Jankach) sznurek wędliniarski jest na stoisku z mięsami, są takie stojaczki koło lodówek z porcjowanym i pakowanym mięsem, na stojaczkach są wszelkie przyprawy, marynaty i właśnie sznurek.

Re: Co podac do wodki?

pod wódkę najlepszy śledź w oleju z cebulką, do tego świeże pieczywo i masło i niczego więcej nie trzeba, nawet popity:) Myślę, że nie ma co robić za dużo tych zakąsek, bo będzie tylko misz-masz smakowy. Śledzik, jakieś marynaty (cebulki, korniszony, ewent. grzybki) + może sałatka jarzynowa

Re: karkówka z kolendrą i miodem - wg Gesslerowej

Ostatnio robię sporo eksperymentów z przyprawami. Miód z musztardą plus sos sojowy do upieczenia np. kawałka szynki - ostatnio. Po dobie marynowania jest ok z sosem z reszty marynaty np. Kolendrę i gorczycę zwykle miażdżę w możdzierzu przed użyciem, ale diabeł siedzi w szczegółach, czyli w

Re: nienawidzę gotować

więcej, potem mogę odgrzać). ale skoro ci nie wychodzi gotowanie, to powinnaś używać półproduktów. pizzę lubicie? to kup gotowe placki drożdżowe, zasmaruj koncentratem pomidorowym, na to cokolwiek: pieczarki (podsmażone, lub nie) płatki cebuli, papryka, kiełbasa, szynka, groszek, kukurydza, sery

Re: Pieczeń doskonała

Karkówkę albo szynkę schab czasem też staram się od kilku do kilkunastu godzin zamarynować. Z marynatami nieco eksperymentuję sól , jakieś przyprawy olej i woda, czasem dodaję ocet winny czasem sok jabłkowy czasem pomidorowy , nieraz ząbek czosnku czasem łyżkę miodu. Co parę godzin obracam mięso w

Re: A tak było dobrze za komuny?

Błąd logiczny. Własnie piekę szynkę, którą kupiłam na bazarku i zamarynowałam w marynacie czosnkowej. Rozczyniłam też chleb, który jutro upiekę. Naprawde nie widzisz różnicy ? A wolny wybór ? -- /

Re: Kompletne menu ślubne... co wybrać???

sałaty i sałatki mieszane sałaty z marynowanymi gąskami i winegretem balsamino świeże liście szpinaku z chrupkim boczkiem i sosem aioli sałatka z melona, pomarańczy i szynki San Danielle w dresingu cytrusowym wędzona pierś kurczaka z serem kozim i szynką na mieszanych sałatach sezonowe warzywa w

Re: Witam w Listopadzie

.Za chwilę zjedziemy na dół do Milówki,zrobimy zakupy ,opłacimy ubezp auta.Kupię dynię i przerobię ją na zimową marynatę do sałatek.siądę do maszyny do szycia i wreszcie poskracam spodnie czekające na chwilę czasu,uszyję kolorowe powłoczki na posłania dla kotów.Zrobię ulubione naleśniki z szynką ,serem i

Re: ładny kawałek szynki wieprzowej - co proponuj

ja nie solę, trawiaste nie jest :) ew można posolic marynatę, pewnie nie zaszkodzi, szynka jest soczysta i rózowa.

Re: schab faszerowany jakiś inny

*suszone pomidory (albo paski papryki, suszonych pomidorow w pesto - schab mozna naszpikować czosnkiem i zamarynować we włoskich ziołach); *oliwki i kapary (doprawione musztardą plus np zielony pieprz albo sos/marynata z zielonego pieprzu); *ew nadzienie z mięsa (mielonej wieprzowiny ze

Re: Jak nadać mięsu smak dziczyzny

Dodaj do marynaty kilka ziaren jałowca. Mięso będzie miało trochę inny smak, ale w dziczyznę go nie zamienisz. Zaprawa to: 1/8l octu, 1/4l wody, 1-3 liście bobkowe, cebula pokrojona w talarki, pieprz i ziele angielskie. Wodę z przyprawami i cebulą zagotować, ostudzić połączyć z octem, mięso zalać

Re: Świeta blisko - zebrałem linki do moich przep

hej, fajny pomysł, właśnie robię szynkę w marynacie, mam nadzieję ze będzie pyszna.pozdrawiam

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Swojska szynka wędzona

gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Szynki dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości). Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia

Re: dobre (prawdziwe) wędliny

Kupić 1,5kg szynki, zrobić marynatę z przypraw (ale bez mieszanek z glutaminianem) pomoczyć przez noc, upiec w piekarniku! Tak samo zrobić z karkówką, schabem, golonką, polędwicą (szczególnie wołową). Można przechowywać w zamrażarce. Może nie wychodzi dużo taniej ale zdecydowanie smaczniej i

Zapiekana z ryba

Na 1 os. Filet z lososia ok. 150 g polac marynata z oliwy, soku cytrynowego i aromatycznych ziol. Pozostawic w lodowce ok.1 godz. Osoczyc z marynaty, posolic troche i kazdy kawalek owinac w plaster szynki. Zapiec w piekarniku ok. 8 min.

impreza - pomozcie proszę

na ciepło. Na chwilę obecną przychodzą mi do głowy quesadille ( 2 wersje z miesem i serowe) do tego guacamole i salsa, nachosy z tymi samymi sosami, mini kanapeczki może z podpieczonej bagietki ( tu mysle o mozarelli + np. szynka parmeńska, i pomidorek koktajlowy) + polmisek wędlin i jakaś sałata

Re: zamarynowane mieso moze sie popsuc?

A długo było w marynacie? Bo ja np. dużą szynkę świąteczną trzymam czasem ponad tydzień i nigdy sie nie zepsuła. Mięso może się popsuć, kiedy w marynacie jest świeży czosnek, wtedy za długo nie mozna trzymać. Lepiej też jest czosnek posiekać niż przeciskać przez praskę, mniejsza szansa na

peklowanie szynki

długo? Co jeszcze sięd aje do marynaty? Zawsze mięso po prostu piekłam, dzień wcześniej nacierajac je przyprawami i solą, ale ponoć taka szynka, co poleży parę dni w marynacie, jest smaczniejsza. Mam 2 szynki po ok. 1 kg każda, i chciałabym je przyrządzić w taki sposób z Waszą pomocą :-) Bardzo proszę

Re: Jak upiec szynkę aby była krucha!

Ojesu. Dzięki takim zachowaniom ludzie uważają wegetarian za popieprzonych. I potem muszę się tłumaczyć, że nawet jeśli jestem wegetarianką, to nie terroryzuję innych łzawymi opowieściami o rzeźniach, bo wolę zachęcać niż zniechęcać do bycia wege. A szynka jest twarda sama z siebie, taki mięsień

Znowu będzie wędlinowo

jam szalona,daję słowo! piękna szynka zakupiona marynata też zrobiona teraz się powoli studzi człowiek w kuchni nie nabrudzi kilogram szynki,kiedy ją zjem? że pyszna będzie,dokładnie wiem znów dwa razy pięć minutek smakowity lenia skutek;-) -- Wierszyki Nie-Poważne Słońce w gowa chyba pizło

Re: imieninowe danie gorące

Wołowina po birmańsku 50 dag wołowiny bez kości marynata: 5 pomidorów, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, kawałek imbiru, pieprz (sól dopiero pod koniec duszenia) mięso kroisz w kawałki (jak na gulasz), wrzucasz do marynaty (pomidory mogą być z

Re: kaczka, kurczak wieprzowina z grilla

Marynuje mi się w marynacie orientalnej, składniki podobne do podanych tu: www.przepisy.wortale.net/266-Kaczka-z-grilla.html Udka z kurczaka siedzą w ostrej meksykańskiej a szynka w klasycznej dla tych co nie lubią drobiu. Będę piec na tackach, potem pokroję. Surówki zrobi kto inny. To mój debiut

Re: Co zrobić z wielkim kawałem szynki????? Pomo

Podziel na małe cieniutkie plasterki lub plastry, jak wolisz. Przypraw tak, jak lubisz, polecam marynatę pikantną KAMISA. Przygotuj pieczarki, np pokroić w plastry, lekko usmaż, to samo z cebulą. Większe naczynie żaroodporne posmaruj keczupem i układaj warstwami: szynka, cebula, pieczarka

Re:Ostatnio robiłem tak:

Dziękuję a w przepisie jest tak Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.a ja szynkę chcę przytrzymać w marynacie przez cztery dni nie zepsuje się????????

indyk w potrawce, wg kuchni staropolskiej

-- 6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1

przepis na potrawkę z indyka, kuchnia staropolska

6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki

Re: zdrowe odzywianie

kurczaka, piersi indyka albo schabu/szynki/łopatki: zrób marynatę z łyżki oliwy, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, płaskiej łyżeczki miodu, płaskiej łyżeczki majeranku, pół łyżeczki musztardy, soli, pieprzu, szczypty mielonego kminku i wielkiej szczypty słodkiej papryki. Utytłaj w tym mięso i

Re: Pomysl na mieso od szynki ?

gillowac szynke na patelni z zeberkami zwanej rusztem, na koncu posypac ziolami prowansalskimi i voila. uwazaj bo taki plaster szynki smazy sie dosc dlugo. sama prostota, ale ja tak wlasnie preferuje, bez zbytnich dodatkow i marynat. nawet nie sole i nie pieprze miesa z grilla, sama natura i tak

Re: Mięso i pasztet na kanapki - prośba

z rosołu ma mięso wygotowane i trzeba je dobrze doprawić aby nie smakowało rosołema to ze świeżego podduszonego mięsa smakuje bez wielkiej ilości przypraw ,pasztet jest "ściślejszy" nooo...jednym słowem lepszy:) Mięso pieczone? Jakie masz,karkówka,schab,szynka.....Trzeba zrobić marynatę

Raklety

pytanie jak w temacie, z czym je zrobic: szynka marynaty co jeszcze? i najwazniejsze jaki rodzaj sera polecacie?

Re: Co opłaca się kupić w Polsce i zawieść do Nie

parówki? Chyba nie jedli niemieckich. Najlepsza wędlina i szynka, schab pieczony, ew. dobry pasztet pieczony, salceson, Ale tylko najdroższe. To kupuje mąż, jak wraca z Polski. Butelki echinacei, najtańsze,jeśli ktoś używa. Barszcz krakus czy jakie żurki, ogórki kiszone i kapustę kiszoną, bo

Pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue

Ciasto: * 250 g mąki * 15 g świeżych drożdży * 150 g wody * 25 g oliwy * 4 g soli * 3 g cukru Mięso: * 500 g chudej szynki wieprzowej * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1/3 łyżeczki soli * 1/3 łyżeczki pieprzu * 3 łyżki oleju Dodatkowo: * 1/2 szklanki

Re: kawa kawa

Kawa :) Śledzie się moczą - zaraz zrobię, szynka w marynacie się marynaci, trzeba jeszcze posprzątać kuchnię i pomyć podłogi. Odkąd świąteczne porządki zostały zastąpione po prostu większym sprzątaniem to święta stały się znośne :) Marta w przedszkolu, m. przy samochodzie, Starszak udaje, że

ratujcie moją... szynkę :)

Zrobiłam wszystko dokładnie tak, jak w przepisie - tydzień moczyła się w marynacie z octu winnego, potem umyta, przyprawiona, upieczona... Tyle, że w smaku wciąż czuć ten ocet... to coś nie smakuje jak szynka, ale ma taki właśnie kwaśno-bliżej nieokreślony posmak. No w każdym bądź razie w obecnym

Słodko-ostra szynka i mleczne ziemniaki

Miałam w zamrażarce kawałek szynki spoglądający na mnie od miesiąca wkońcu uległam i: na 3 osoby: 500 g szynki bez kości musztarda miód olej przyprawy sół pieprz mieso pokroić na 3 plastry z musztardy, miodu i łyżki oleju zrobić marynate ( ilość składników dowolna jeżeli chcemy ją bardziej

Re: Chłopska Zemsta w Serocku powraca! Już w kwie

,00 Barszcz czysty 9,00 Barszcz z krokietem 12,00 Kwaśnica z żebrem 12,00 Gulaszowa 13,00 Dania z Pieca Szynka podwędzana z sosem grzybowym 16,00 Żeberka w marynacie z miodem 20,00 Karkówka 15,00 Golonka sarmacka w zalewie piwno-musztardowej 35,00 Gicz cielęca z

Re: Dzika kaczka - przepis

:D:D Z dzikowej szynki robię pieczeń w sosie słodko-kwaśnym albo z jabłkami i śliwkami. Chcesz przepis, bo nie będę pisać po próżnicy? -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg

Dzien 6, II faza (20 na diecie)

biegowkach. (?) - koktajl owocowy jak wczoraj - 2 plasterki szynki gotowanej - salatka z mlodego szpinaku (duuuzo), koziego sera (60g, pelnotlusty GRZECH) i truskawek (ok. 5 sztuk), dressing z lyzki oliwy i lyzeczki octu, duzo pieprzu - 4 pieczone palki kurczaka (w marynacie na 8 palek byly 2 lyzki

Re: fasolka po bretońsku

wieprzowego od szynki 300 g boczku wędzonego raczej chudego 300 g kiełbasy cienkiej dobrego gatunku 100 g słoniny 30 g grzybów suszonych 100 g śliwek suszonych 2 winne jabłka pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 cebule sól, pieprz majeranek szczypta cukru 2

Zrób marynatę i...

. Im większe mięso tym dłużej. Powiedzmy, że na 1 kg mięsa 3 dni. Po wyjęciu marynaty można dodatkowo oprószyć przyprawami (na przykład papryką) I do pieca. Pieczemy przyjmując 1 godz. pieczenia na 1 kg mięsa w temp. 180-200'C. Ja jednak od jakiegoś czasu przekonuję się do pieczenia dłuższego (szynka

to bez folii - rozgrzany piekarnik do 170-180 i

nasamrowany cały szaszłyk marynatą lub oliwą. 15 minut i ze dwa razy przekrecic. I tyle. A jesli szynka surowa wieprzowa to ze 20 -25 minut.

domowe wędzenie - pytanie o marynate

Czesto robie wedliny do chleba w domu - pieke, dusze, smaze, parzę, gotuje ... Postanowlam zrobic cos innego - szynke wedzonawg tego przepisu: www.przepis-kulinarny.pl/szynka-z-buraczanym-carpaccio-id1859.html jednak mam pewne watpliwosci co marynaty- no jestem taki dziwolag, ze nie lubie wina, a

1. proszek jest do kupienia. 2. melasa i syropy te

ż spokojnie. 3. szynka w coli jest ok. - brzmi tylko szokująco, a to zwykla marynata fajan wychodzi:-)

Re: przepis na szynkę w winie

Babonia pomaga mi pisać .zrobić marynatę z szkl.wina, szkl.oliwy lub oleju, szkl.octu może być winny,dowolne korzenie ja dałam jałowiec, czosnek,pieprz,listek bobkowy,trochę tymianku i bazylii wszystko wymieszać,wsadzić w to spory kawał szynki świeżej posolonej! po 2-3 dniach upiec w gorącym

witaj

właśnie skończyłem pieczenie .Kawałek szynki potraktowałem rano taką bejcą,albo marynatą zrobioną z trzech łyżek octu balsamicznego,dwóch łyżeczek mieszanki ziół do sałatek,trzech łyżek dobrej oliwy i 50 gramów czerwonego wytrawnego wina.Do tego sól. Z rękawa do pieczenia zrobiłem

Re: udziec barani

Tak jak moją szynkę wieprzową: gotowanie.onet.pl/25006,0,1,pieczona_szynka,ksiazka_przepis.html ale do marynaty zamiast bulionu dałbym czerwone wytrawne wino i koniecznie rozmaryn. -- Discussion: a method of confirming others in their errors.

mozna :)

W takiej marynacie mozna przygotowac każde mięso. Robiłam tez coś ala pieczeń - zamarynowałam spory kawałek łopatki a innym razem szynki i potem piekłam w folii. Wiadomo ze czas marynowania musi byc wtedy troche dełuższy zeby mięso dobrze przesło no i 2 sprawa, trzeba mieso posolic pzdrm,

Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny

Ja postawiłam już mięsko w marynacie do wędzenia (karkówka, boczek. schabik i szynka wg przepisu starego myśliwego...

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do szynki