Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Wiele razy robiłam masy na bazie mascarpone i kremówki i udają mi się pod warunkiem, że: 1. kremówka jest dobrej jakości i ubita na bardzo sztywno. 2. Mascarpone nie mieszamy końcówkami miksera tylko łyżką! Najlepiej drewnianą (Jeśli oczywiście musimy osobno coś do niego dodać, np. żółtka). 3

Re: Mascarpone nie na słodko - szukam przepisów

Ja lubię bardzo placki ziemniaczane z łososiem, mascarpone i koperkiem. Mascarpone i trochę siekanej wędzonej szynki dodaję też do masy szpinakowej, którą zawijam w naleśniki i lekko podsmażam przed podaniem.

tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pare

witam, wymyslilam sobie taki tort (ok, ok. podpatrzylam w polskim sklepie w moim miasteczku :D) na dole biszkopt - cienki raczej - kakaowy nasaczony kawowym likierem. na to masa z mascarpone kawowa. w niej beziki. gora posypana kawa jako dekoracja. o ile z biszkoptem dam rade, o tyle z masy

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

pod inna nazwa. czy ta twoja masa z dodatkiem mleka zwieksza choc troche objetosc podczas ubijania? bo potrzebuje jedna taka dosc gruba warstwe, a ten tort ze zdjecia ma je cieniutkie. i nie chce rzucac na niego kilo mascarpone .) -- Typy sztuki nowoczesnej: - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Robilam taki krem z mascarpone i ubitej smietany. Serka nie ubijam, raz wlasnie zaczelam ubijac i robilo sie bardzo geste niczym maslo, warzylo sie, dlatego tylko mieszam trzepaczka na gladko i dodaje ubita smietane tzn "wkrecam" ja delikatnie trzepaczka. Kremem nie przekladalam tortow

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Być może Dorotus wychodzi wspólne ubijanie, ja nie odważyłabym się. Używam ( na duży tort) 3 mascarpone i 0,75 litra śmietanki; gdyby mi się to rozpłyneło, wkurzyłabym się niewąsko. A raz mi sie rozpłyęło,więc nie ryzykuję. Ubijam na sztywno śmietankę z dodatkiem śmietan fixu Oetkera. Obok misce

Re: świąteczne wypieki!

pierniczki, muffinki z bakaliami, ostatnio też marchewkowe z masą mascarpone :)

Re: Co przygotować na wizytę u rodziców chłopaka

Mascarpone załatwi sprawe sztywnosci masy. -- Pomoc dla Krzysia

Re: Masa mascarpone - pytanko

Ja robilam mascarpone + mlekos kondensowane slodzone: tak samo, jak bita smietane. Nie woze tortow, wiec nie wiem, jak znosza podroz. Ja przelozylabym jutro rano.

Re: Masa mascarpone - pytanko

Pewnie za późno, ale napiszę. Zrobiłam roladę biszkoptową poprzedniego dnia, następnego przełożyłam masą śmietanową z truskawkami, potem na godzinę do lodówki i w podróż (ok. 1/2 godz.). Nic jej nie było.

Masa mascarpone - pytanko

Którymi końcówkami ubijać? Tymi samymi co śmietanę czy "sprężynkami"? I jak sądzicie - na jutro po południu - przełożyć biszkopt już dziś (masą i truskawkami) czy jutro przed południem? Istotne jest chyba to, że torcik będzie jeszcze podróżował na działkę (ok. godziny), wieźć masę

Re: Masa mascarpone - pytanko

sobote robilam taka mase. akurat mikser mi sie spalil, wiec mieszlam recznie. z tym, ze do serka dalam nutelle .( mojewypieki.blox.pl/2009/02/Rolada-czekoladowa-z-kremem-z-nutelli.html ). Tort przelozylam masa od razu, konsumpcja byla w niedziele. Bylo ok. Fakt, nie wiozlam go, ale troche postal

Mascarpone-masa do nalesnikow?

Wiem, ze juz mase watkow bylo na ten temat. Ale mam pytanie- Czy masa z mascarpone na tirumitsu bedzie tez dobra na nalesniki, czy rzadka? Jak ja zrobic, jezeli bedzie za rzadka- nie dodawac jajek? Dodam, ze nie ma u nas sera bialego, wiec pomyslalam, ze mascarpone bedzie okey. Prosze o pomoc i

czy taki tort ma sens?

Sprytnie kupilam dzis w cukierni 4 cienkie blaty bezowe, chcialam zrobić tort z masą mascarpone-bita śmietana, lemon curd, na górze truskawki i inne owoce. Ale jak podliczyłam liczbę gości, to te nędzne cztery blaciki starczą promil konsumentów, więc wymyśliłam, ze jednak dopiekę ten biszkotp i

mascarpone+śmietana+mandarynki-wypali taka masa?

oczywiście śmietana ubita, i dodane trochę żelatyny lub może galaretki? jak myslicie? chciałam przełożyć ciasto cytrynowe?

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Wszystko ubijam mikserem! Śmietanka tortowa 36% łowicka i serek mascarpone z lidla.

masa z mascarpone

mascarpone, bo zobaczyłam szansę na uniknięcie jajek, których na surowo się boję. Używam gotowy biszkopt, taki z hipermarketu. Od tego zaczęłam, żeby wypróbować masę. Ponieważ jest dobrze i nie czuć smaku biszkopta-gotowca pewnie nie będę sama piekła, ale jak ktoś zrobi biszkopt własnoręcznie - tym

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Robilam kremy do ciast na bazie mascarpone i z kremowką i z lemon card i z nutella i z mlekiem z tubki. Trzy ostanie mieszalam tylko lyzką,krem byl zwarty,gęsty. Uzywajac miksera aby polączyc mascarpone z ubitą kremowką wlącz najnizsze obroty.I postaraj sie by trwalo to mozliwie krotko.

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

ania_m66 napisała: > np dorotus poleca mascarpone polaczyc z kremowka i ubic. fajnie, ale w komciach > ludzie sie skarza, ze wychodzi rzadkie. Ja ubijam kremówkę na sztywno (taką 36 procentową) i po posłodzeniu cukrem pudrem mieszam łyżką (nie mikserem) z serkiem. Wychodzi gęste. -- JS

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

dzieki! zoltek nie moge dac, wiec kogel-mogel musialabym pominac. czyli po prostu wymieszac ubita smietane z nieubitym mascarpone? jeli to tak latwo, to ok :) -- Typy sztuki nowoczesnej: - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja. - Dzwonisz, a potem srasz - performance.

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

mój przepis na krem tortowy mascarpone: 3 zółtka, 50g cukru, zrobić z tego kogel-mogel 1 serek 250g - wkręcic do kogla osobno ubic 200ml smietanki - dodać do reszty jest to krem najlepszy na świecie :)

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

dorotus mieszala plynne, a potem ubijala. -- Typy sztuki nowoczesnej: - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja. - Dzwonisz, a potem srasz - performance.

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Ja najpierw "ubijam" mascaropne z cukrem pudrem i to dodaję do ubitej śmietany kremówki. Wszystko, zawsze wychodzi.

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

Też mam zamiar ten przepis z Galerii wykorzystać:) Ja robie masę do tortu z maskarpone. Daję 0,5kg mascarpone i śmietanki (30%) 0,5litra. Ubijam śmietankę i kiedy jest już niemal sztywna zaczynam po łyżce kopiatej od zupy dodawać w 3-4 porcjach mascarpone. Tu: trzeba ubić śmietankę z cukrem

Re: A może wątek kulinarny VII

pomarańczowego Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem i syropem z agawy. Umyte i obrane truskawki pokrój w plasterki. Brązowy cukier rozpuść w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie lekko karmelizować, dodaj masło, śmietankę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita kremowa masa. Lekko ostudź i

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

i jeszcze mi się przypomniało, że z mojej praktyki z tym kremem wynika, że jak jest gorące lato, to ubijanie kremówki jest trudniejsze. Może niektórym "płynie" w ciepłym klimacie? Ubijanie w temp. max 22 stopni jest łatwiejsze:)

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Zwieksza objetosc i jest bardzo puszysta. Warstwy sa cieniutkie, gdyz biszkopt zostal podzielony na 3 czesci/ do tego wierzch i boku: kremu potrzeba sporo / Nie chcialam robic kremu z wiekszych ilosci: musialo wystarczyc.

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

kasik, a robi sie ono bardziej puszyste? przepraszam, ze glupio pytam, ale tortami z kremem sie nie param. -- Typy sztuki nowoczesnej: - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja. - Dzwonisz, a potem srasz - performance.

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Od lat, kiedy jeszcze nie można było znaleźć sensownych uwag na ten temat w necie, zrobiłam krem kierując się wyczuciem i ubijając najpierw 30% śmietankę kremówkę na sztywno z odrobiną soku z cytryny plus nieodrobina rumu. Do tego dalej ubijając dodawałam mascarpone, a potem jeszcze rozpuszczoną

Re: Jej wysokość truskawka

pomarańczowego Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem i syropem z agawy. Umyte i obrane truskawki pokrój w plasterki. Brązowy cukier rozpuść w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie lekko karmelizować, dodaj masło, śmietankę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita kremowa masa. Lekko ostudź i

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

akurat wstawilam gotowy produkt do lodowki. mascarpone okazalo sie po otwarciu tak twarda bryla, ze zadna trzepaczka nie dala rady. na 500g wlalam 1/4 dosc malej puszki slodkiego mleka milchmädchen firmy nestle i troche kawy. dopiero wtedy ruszyla ubijaczka miksera. partiami dodalam jeszcze z

Re: tort kawowo-bezowy z masa mascarpone pytan pa

Gość portalu: zadumana napisał(a): > Alkohol podobno zapobiega siadaniu kremu następnego dnia - tak tu kiedyś ktoś p > isał powołując się na brata cukiernika. Do tego rum podkręca smak. Moje dziecko > -niejadek zwykle na jeden mały kawałek tortu dawało się jakoś namówić. bardzo cenna i

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

schrzanić? Wielokrotnie robiłam masę z mascarpone i bitą śmietaną. Nigdy żelatyny nie daję. Jedyny i ostatni raz kupiłam polski z Piątnicy, on jest dobry, ale nie do takiej masy. Do wszystkiego innego, ale nie do połączenia z bitą śmietaną, bo masa rzednie i na drugi dzień nie ma takiej konsystencji

Re: Sernik na zimno z galaretką zamiast żelatyny

Ja miksuję galaretkę z serkiem mascarpone. Na 3 serki 250g daję (chyba?) 3 galaretki. Zawsze daję trochę mniej wody, niż w przepisie. Masa jest bardzo rzadka, ale spokojnie się ścina.

Re: Tort królewski a masa lukrowa

kremka2014 napisał(a): > No niestety mam śmietanowo - mascarpone z białą czekoladą. To najzwyczajniej w świecie pokryj tą samą masą górę i boki i udekoruj np wiórkami czekolady.

Re: Dziś czy jutro?

dzisiaj, w godzinach... no własnie teraz :) Robię tę masę z bitej śmietany i mascarpone i nic się nie rozjeżdża.

Re: Mascarpone nie na słodko - szukam przepisów

aqua48 napisała: > Ja lubię bardzo placki ziemniaczane z łososiem, mascarpone i koperkiem. Mascarp > one i trochę siekanej wędzonej szynki dodaję też do masy szpinakowej, którą zaw > ijam w naleśniki i lekko podsmażam przed podaniem. Nie wiem, czemu na to nie wpadłam (a raczej wiem

Re: ratunku!! krem z mascarpone

Witam Wlaśnie niedawno robiłam krem z mascarpone. Zmiksowałam serek i po woli dodawalam smietanę 30%. W pewnym momencie masa się zwazyła,. Myslalam, że znajdę tutaj ratunek. Po części znalazlam. Przełożyłam zwazoną masę do metalowej miseczki i postawilam na garnku z gotująca się wodą- tylko chwilę

Re: A może wątek kulinarny VI

TIRAMISU 5 żółtek, 5 białek, 6 łyżek cukru pudru, 500 g sera mascarpone, 180 g biszkoptów, 2 łyżki kawy, 1/3 szklanki wina Marsala all'uovo lub likieru, np. Amaretto, łyżka kakao 5 żółtek utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i miksować razem do uzyskania jednolitej masy. W

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

TIRAMISU 5 żółtek, 5 białek, 6 łyżek cukru pudru, 500 g sera mascarpone, 180 g biszkoptów, 2 łyżki kawy, 1/3 szklanki wina Marsala all'uovo lub likieru, np. Amaretto, łyżka kakao 5 żółtek utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i miksować razem do uzyskania jednolitej masy. W

Re: masa mascarpone i mleko skondensowane

Ja użyłam akurat 250g, ale specjalnie nie podawałam dokładnie, bo cały przepis jest "na oko"- zależy jak duży jest biszkopt, jak bardzo lubi się kremowe masy...

Re: Maj mamy :)

pasek. Zrobiłam mężowi biszkopt z truskawkami, masę z bitej smietany z serkiem mascarpone i nie mogłam sie powstrzymać.Chyba mnie od razu diabli nie wezmą? -- mieć w górze niebo a w sobie spokój...

Re: Ciasto z ciepłymi lodami

Nie przekonuje mnie ciasto typu: składak. Z gotowych kupnych ciastek. A te "ciepłe lody" są dla mnie po prostu paskudne. Do masy z kremówki zamiast serka homogenizowanego użyłabym mascarpone..

Re: A może wątek kulinarny VI

zestawiamy z palnika. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy ją na kilka minut żeby dobrze namokła. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą, żeby nie powstały grudki.Do rondelka wrzucamy mascarpone i całość miksujemy, dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę wlewamy do

Re: Jej wysokość truskawka

zestawiamy z palnika. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy ją na kilka minut żeby dobrze namokła. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą, żeby nie powstały grudki.Do rondelka wrzucamy mascarpone i całość miksujemy, dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę wlewamy do

Re: tort bezowy

dziękuję wszystkim, krem z bitej śmietany, serka mascarpone, masy krówkowej, daktyli i orzechów. Wobec tego zrobię rano

Tiramisu - porażka na całej linii :/

Lata całe robię tiramisu z mascarpone Galbani. Nie wiem, ile tortownic wyszło spod mojej ręki, na tuziny można liczyć. Zawsze się udawało. Raz jakiś inny serek użyłam i masa była rzadka. Z Galbani wychodził mi krem, który na biszkoptach rozprowadzałam łyżką - był gęsty i mięsisty, deser kroiłam jak

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy

Re: co zrobić z 16 białkami?

Kokosanki, makaroniki, wszelkie ciasteczka - baza to ubite z cukrem pudrem białka, a dodatek to mielone orzechy włoskie lub laskowe. Możesz pokombinować i zrobić blaty jw. i przełożyć kremem lub lżejszą masą, np. na bazie mascarpone o smaku kawowym. Mazurek Neli Rubinstein. Ten zawsze robię na

Re: Gotowanie potraw, których się nie lubi

W makowcu chyba nie chodzi o mak, tylko o całą tę roladową formację. Makowce robię doskonałe, ale są bardzo czaso- i pracochłonne, a ja mam na domowe prace bardzo małą ochotę. Ta kupna masa nie wydaje Ci się mocno za słodka? Tiramisu z 1,5 kg mascarpone zjedzono od ręki.

Re: A może wątek kulinarny VI

wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy

Re: Jej wysokość truskawka

wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy

Re: Co przygotować na wizytę u rodziców chłopaka

Mysle,ze to dobry pomysl, ja bym obstawiala truskawki zamiast brzoskwin, ale to ja. Tylko radzilabym zamiast samej kremówki dac mascarpone z jej dodatkiem, masa bedzie sztywniejsza i odpadnie ci ryzyko nieapetycznej masy. A jak masz zmysl cukierniczy to zrób biała Pavlową, ona zawsze robi wrazenie

Re: Tort dla dzieci - jak masa?

Masa z tortu bezowego czyli bita śmietana+serek mascarpone+kajmak. Pycha jak dla mnie. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi

ratunku!!! masa z mascarpone

to chyba jeden z tych dni kiedy mi nic nie wychodzi.... mam mascarpone, zmiksowałam z cukrem pudrem i smietanką kremówką i zrobiło się cos dziwnego i ma grudki i smakuje jak słodkie masłooo aaaa :( a miało być gładkie... poradźcie co robić?!?!? "Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć

Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :(

hm, może to kwestia temperatury? co do zwarzonych mas, można je uratować podgrzewając. czy zadziała na mascarpone, tego nie wiem.

Re: Jak upiec ciasto z budyniem

, morele, ... jakie mam pod ręka. Gotuje budyń (4 torebki na litr mleka + cukier) do niego po ugotowaniu dodaje mascarpone, wymieszam na jednolita masę już bez gotowania, przekroje dwie cytryna (bio, oczywiście wymyte) w połowie, pozakuwam je widelcem, wkuwam polówki na widelce i jeżdżę cytryna na

Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników

z mascarpone: - biały ser + mascarpone (tyle samo twarogu i mascarpone albo więcej mascarpone), zmiksować na gładką masę, posłodzić odrobinę; naleśniki smarować serowym nadzieniem i niedużą ilością kwaśnego dżemu (polecam z czarnych porzeczek) - z mascarpone i żurawiną - www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/zurawina/nalesniki_z_zurawina/przepis.html

Re: Torty na chrzciny

Też mam pytanie- jaka masa jest lepsza śmietanowa czy śmietanowa z mascarpone? Miałam zamiar zrobić śmietankową z truskawkami i kawałkami czekolady. Jeśli zrobię z mascarpone truskawki będą pasować? nigdy takiej masy nie robiłam. Do autora postu- ja liczę koszt składników i wtedy w zależności do

Re: Mascarpone-masa do nalesnikow?

Dziwne... Nie kopiuje sie url. Poszukaj na tej stronie "Crepes Mascarpone e Nutella": powinien wyskoczyc.

Re: Mascarpone-masa do nalesnikow?

Tu sa z mascarpone i Nutella: jesli chcesz, przetlumacze. www.lospicchiodaglio.it/index.php

Re: Jej wysokość truskawka i inni

TIRAMISU Z MANDARYNKAMI mandarynki, 0,5 kg, Mascarpone, 1 kg, żółtko jajka, 6, cukier puder, 20 dag, kakao, 2 łyżeczki Mandarynki obrać i wykroić z błonek. Jajka utrzeć na puszystą masę z żółtkami, dodać serek mascarpone i krótko wymieszać. Do pucharków nakładać na przemian krem serowy i

Re: Jej wysokość truskawka

TARTA Z BORÓWKAMI 250g herbatników, 100-150g masła, masa: 250g serka mascarpone, 2 tabliczki białej czekolady, 400g borówek amerykańskich Herbatniki miksujemy. Dodajemy masło i zagniatamy. Przygotowaną mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 40minut. Białą

Re: Tort dla dziecka

cukierni produkcja taniej wychodzi ale ze smakami różnie to bywa. Fakt ten za 90zł to był nasączony wódką z amaretto, przekładany masa śmietanową z mascarpone i wiśniami, pokryty lukrem. -- http://lilypie.com http://lbym.lilypie.com/bAzhp2.png http://lilypie.com http://lbym.lilypie.com/Uutep1.png

Re: Dajcie przepis na latwy tort

A moze po prostu biszkopt przelozony masa z mascarpone i np zmiksowanych truskawek? Taka masa mozna tez oblozyc tort a ozdobic truskawkami. Albo zamiast tortu beze pavlova z miksem owocow, teraz jest duzy wybor. Sernik na zimno mozna z kolorowych warstw... Musi to byc tradycyjny tort ?

Re: Mascarpone-masa do nalesnikow?

Wcale mnie to nie dziwi. Mascarpone ma specyficzny smak. Polecam tylko do konkretnych przepisow. Tym razem moge odwzajemnic pozdrowienia z tropikow, wloskich oczywiscie: we Wloszech od tygodnia mamy 40 stopni.

Re: Mascarpone-masa do nalesnikow?

Tego nie wiem: uwazam, ze ricotta wystarczy. Dziwi mnie troche, ze do tiramisù wszyscy chca dodawac cos zamaist mascarpone, a potem mascarpone dodaje sie tam, gdzie nie jest potrzebne. Oczywiscie, ze sie nada: nadaje sie do tortow, kremow itp. Ja uzylabym ricotty.

Re: ciasto na tarte, z żółtkiem czy bez?

Buszuję po galerii już kilkanaście lat - zdziwiłabyś się, ile osób stamtąd założyło swoje blogi. A żółtka nie daję do tej białej masy ze śmietany i mascarpone - nie wpływa na smak, a z surowym żółtkiem trzeba uważać, zwłaszcza latem.

Re: Jej wysokość truskawka

stopni. Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, ocet i skrobię. Bezę podzielić na pół. Każdą połowę rozsmarować na papierze do pieczenia - oba "blaty" powinny mieć mniej więcej tę samą średnicę. Piec 45 - 50 minut. Mascarpone ubić ze śmietaną, dodać wanilię Wystudzone bezy przełożyć masą z

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

ze po diecie zrobie mu. Spod z ciastek owsianych z cynamonem, a masa to kremka ubita z mascarpone, wiec jak doprawie stewia to chyba troche wciagne, bez spodu oczywiscie. Chce zaczac utrwalanie jakos na dzien kobiet, bo juz wsciekla chodze ze walentyki, urodziny na diecie jestem i zero wszystkiego

Re: Na słodko (już przedświątecznie)

Ja piekę babkę cytrynową, mazurka - zaszaleję, bo jeśli uda mi się znaleźć konfiturę z płatków róży, to zrobię różanego (kruchy spód + masa z konfitury różanej z mascarpone, w zasadzie mogłaby to być tarta, a nie mazurek). Sernik zaklepała moja siostra, a szkoda, bo lubię piec serniki. I jako

Re: Dajcie przepis na latwy tort

Mój ulubiony to biszkopt z owocami i galaretką i masą z jogurtu/śmietany z żelatyną. Albo malinowy król z malinami i serkiem mascarpone (robiłam taki na chrzest Helenki). Ja lubię lekkie torty i choć śmietana (której na co dzień nie uświadczy w mojej kuchni) jest tłusta, to i tak ma tego tłuszczu

Re: Polećcie jakieś smaczne ciasto z kremem.

dla mnie ciasto leśny mech jest za mało wyraźne w smaku (zrobiliśmy na roczek dziecka - z masa z bitej + mascarpone) może gdyby przełożyć je dodatkowo dużą ilością owoców i np. kwaśnego dżemu (my polaliśmy ciasto przed nałożeniem masy sokiem pomarańczowym - za słabo - smak był zbyt.... mdły) dla

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

na razie odczuwam strach przed mascarpone :) muszę dodać że nie było to włoskie mascarpone tylko polskie, chyba piątnicy...może dlatego mi nie wyszło? proszę tylko o jakieś porady dotyczące śmietanki 30% jak ubijać żeby była sztywna i żeby jej nie schrzanić? -- "Marysiu! Przecież mówiłem

Re: Mascarpone-masa do nalesnikow?

Dzikuje, wyszukalam sobie ten przepis, a poniewaz znam troche hiszpanski, to zupelnie mi to wystarczy. Kupilam pierwszy raz ten serek tutaj, myslalam, ze moze nada sie na kanapki, ale smak mi nie podchodzi. Na tirumitsu nie mam ochoty, wiec zaczelam myslac, jakby go wykorzystac. Mysla, ze pomysl

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

marghe ja nie umiem takich rzeczy robić... pierwszy raz miałam do czynienia z mascarpone... no i mam lepiej kopsnę się do sklepu po śmietankę kremówkę... i ją ubiję na sztywno -- "Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu, do domuuuuuuu!!!!!!!" takie

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

a w jakiej kolejnosci miksowalaś i do czego to ma byc? -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

za długo miksowałaś i masło się zrobiło,teraz niewiele można zrobić,nie wiem nawet co,utrzeć pałką drewnianą z cukrem może?

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

kopsnij sie :) ale tamtej masy szkoda weź ją przetrzyj przez sitko, przygotuj żelatyne (wg wskazówek na opakowaniu), wymieszaj z masą i zalej tym owoce wstaw do lodówki na torchę bedziesz mieć "terrinę" owocową

Re: Jej wysokość truskawka

miodu do smaku oraz pokrojoną melisę. Mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Mascarpone mieszamy z odrobiną cukru lub miodu, przekładamy do szklanych pucharków - po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu - po łyżeczce pozostałego serka

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

najpierw mascarpone, potem dodałam cukier i do tego śmietankę no juz nic z tego nie będzie :) poradzcie mi please jaką śmietankę kupić żeby zrobić lekki krem? a próbowałam zrobić to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40705930 ciasto mi się za mocno przypiekło i jestem załamana... chcę

Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :(

Ja dodaję kwaśną śmietanę (samo mascarpone łatwo po prostu ubić na masło - może to o to chodzi?) - 50 ml na 250 g mascarpone mniej więcej, cukier i ubijam dość długo, lubię jak ta masa jest bardzo lekka i puszysta. Poza tym dobrze schłódź to mascarpone.

Re: ratunku!!! masa z mascarpone

o, też dobrze... na razie ją wstawiłam do zamrażalnika, potem się będę bawić w żelatyny :) Marghe, wielkie dzięki za pomoc... jeszcze tylko wytłumacz tłukowi jak ubić smietankę... mam 30% :) i kupiłam śmietan-fix na wszelki wypadek o rany no.. :) -- "Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć

Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki

Dwuskładnikowe masy do tortu: - W śmietanie kremówce rozpuszczasz 2-3 gorzkie czekolady (można spróbowac z innymi czekoladami, ale będzie bardziej słodkie). Wstawiasz na noc do lodówki. Rano ubijasz. Można dodać kieliszek alkoholu typu rum. - Ubijasz serek mascarpone, potem szybko trzeba wmieszać

Re: mam dylemat...

To ja proponuję coś łatwiejszego Dobry murzynek, przełożony masą z serka mascarpone i słodzonego mleka skondensowanego. Jak lubicie, można pod jedną warstwę masy dać dżem z czarnej porzeczki. Krem robi się poprzez delikatne ubicie mascarpone (delikatne, żeby się nie zrobiło masło) a następnie

Re: A może wątek kulinarny VI

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngKOSTKA ŚWIĄTECZNA 4 jajka, 170 g cukru, 75 g mąki, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 płatów żelatyny, 4 cytryny, 500 g mascarpone, 250 g śmietany, 300 g cukru pudru, Czerwone, żółte, niebieskie i zielone

Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :(

A to ma być na tort ta masa? Ja z mascarpone szczerze mówiąc nigdy nie robiłam, pewnie bardzo słodki ten krem wychodzi? Ale torty powinny być słodkie ;)

Re: szybki i sprawdzony tort.

Tort tiramisu - przepis jest na moich wypiekach. Biszkopt wychodzi zawsze, masa (mascarpone plus śmietana) tak samo. Jedyna modyfikacja, jaką wprowadziłam, to amaertto zamiast likieru kawowego. -- Miała wrażenie, że przez całe życie starała się nie rzucać w oczy, być grzeczna, przepraszać, kiedy

Re: pektyna

Zrób, pinkink i użyj do ciasta. Ja co roku robię dwa/trzy słoiczki tylko po to, żeby mieć do przełożenia świątecznego tortu makowego z moich wypieków, tortu marcepanowego, a czasami mieszam go z serkiem mascarpone i wychodzi pyszna masa (też dżemów nie jadam). Natomiast te szybkie dżemy z pektyną

Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor

Mój też ostatnio wyszedł koszmarny- wyglądał troche jak utuczona wieża w Pizie po menopauzie. Uratowałam go zmarując gnojka duuuuuużą ilością masy z mascarpone i kremówki, boki oklejając kokosem, a na górze borówki amerykańskie:)

Re: Ciasto jak najprostsze, które zawsze wychodzi

Sernik moze byc? Pół kilo półtłustego sera,3 jajka, 1 serek mascarpone, 2 tubki slodkiego mleka skondensowanego, 1 łyzka mąki ziemniaczanej. Ważne- składnki w temp pokojowej! Na foremkę ok 20 cm srednicy. Wszystko zblendować na gładką masę bez grudek. Jak chcesz z czekoladą:roztopić czekoladę

Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście.

oo patrz to tak jak ja i te wymienione przez ciebie ciasta to prawie wszystki tez moje ulubione dodaje jeszcze tiramisu tzn konkretniej tort tiramisu czyli platy biszkoptowe przekladane masa mascarpone

jak przedłuży "żywotniośc" bezy?

Mam pytanie, czy ktoś posiada patent co zrobic aby tort bezowy przełożony masą śmietanka, truskawki plus mascarpone był trwalszy? Piekłam ostatnio i zaraz po przełożeniu - tort był rewelacyjny. Kawałek, który został na drugi dzień był kapciowaty i strasznie podmięknięty. Z przyczyn czasowo

Re: Ciasto marchewkowe

łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Czasem przekładam je masą z serka mascarpone- miksuję go razem z cukrem pudrem i daje do środka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - masa mascarpone

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin