Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Masa z pianek.

Dzięki za radę - zrobiłam krem budyniowy. A ja robię masę z pianek ze strony "moje wypieki". Pozdrawiam.

Re: Masa z pianek.

Co to jest masa z pianek? -- Robimy dla Polski dużo, bardzo dużo... aż trudno wymienić. Drobiu mówię stanowcze STOP!

Masa z pianek.

Dziewczyny pomóżcie.Zamierzam robić tort, na wierzchu ma być masa z pianek. Podpowiedzcie mi czym wysmarować tort z wierzchu?Podobno pod tą masę nie można dawać bitej śmietany.Można go posmarować z wierzchu tylko dżemem czy musi być jakaś masa maślana? Pomóżcie:)

Re: Masa z pianek.

Chyba chodzi o to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79590247,80837138,0.html?v=2 Tutaj bardzo rozbudowany wątek. -- grubajadzia.blogspot.com

Re: Masa z pianek.

Wyszło dobrze, masa fajnie układa się na torcie. W smaku bardzo słodkie:), ale ja lubię takie cuda. Smakowało mi bardziej niż marcepan. Kupiłam "Jojo" w Lidlu.

Re: Masa z pianek.

Dzięki, nie znam się na tych nowościach tortowych, sama nazwa mnie odpychałaby od zrobienia z tego masy na tort;) -- Robimy dla Polski dużo, bardzo dużo... aż trudno wymienić. Drobiu mówię stanowcze STOP!

masa na tort z marshmallows - jakie pianki?

Witam, potrzebuję porady w sprawie marshmallows. Będę pierwszy raz robić masę na tort, jakie pianki wybrać - smerfy z haribo czy jakieś inne? Jak uzyskać te kolory? Porozcinać te pianki? Ale tak dokładnie chyba się nie da...np. w przypadku smerfów. Barwników spożywczych nie posiadam i już nie zdążę

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

ja osobiście nie wiem, ale czytałam kiedyś że taką masę można zrobić z pianek marshmallow, poczytaj na necie

Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej: 450 g marsmallows białych 1 kg cukru pudru 3 łyżki wody Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Masę piankową robiłam 3 razy i juz nigdy więcej. Klei się, paprze i pomimo dosypania 2 razy większej ilości cukru niż w przepisie ciągle się klei. Może to zależy od pianek ale wypróbowałam za każdym razem inną firmę i rezultat ciągle ten sam. Zdecydowanie wolę masę z przepisu z żelatyny, glukozy i

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Witajcie, zainspirowana waszymi wspaniałymi dziełami postanowiłam i ja spróbować :) Zrobiłam masę piankową z pianek Haribo, jedno opakowanie na próbę rozpuściłam wg przepisu, ale zrobiła się z tego kleista masa, która w żaden sposób nie przypimina plasteliny :( Możecie mi wyjaśnić, jak

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

mariolaw8 napisała: > śledzę wątek ,mam zamiar zrobić tort z masą marsmallows, mam pytanie czy barwni > k można dodać do rozpuszczających się pianek w kąpieli wodnej Mariolo ja robiłam wlaśnie tak, dodawałam barwniki do rozpuszczających się pianek . Pozdrawiam

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

śledzę wątek ,mam zamiar zrobić tort z masą marsmallows, mam pytanie czy barwnik można dodać do rozpuszczających się pianek w kąpieli wodnej

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

.youtube.com/watch?v=p9rlJeJsJR0 Poradziłam sobie bez mikrofali, stosując zwykłą kąpiel wodną do rozpuszczenia pianek i dużą część cukru dodałam, gdy masa była jeszcze nad parą. Łatwiej wtedy się łączy. A pianki pocięłam nożyczkami na mniejsze kawałki i wyczekłam, aż się same rozpuszczą, podlewając w trakcie tymi kilkoma

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie. Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;) Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;) -- Save the Earth... it's the only planet with chocolate.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Robię masę z dużej ilości pianek, faktycznie barwienie, jest pewnym utrudnieniem. Mam barwniki firmy Wilton, i dodaję je już podczas topienia, póżniej najwyżej coś jeszcze dodaję, jeżeli kolor mi jeszcze nie pasuje. Odkąd zaczęłam wyrabiać masę w foliowych rękawiczach (nezbyt to wygodne), nie ma

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

wiedzma30 napisała: > Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie. > Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;) > > Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;) otoz zrobilam rekonesans i zakladajac, ze 90g pianek jojo

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Zrobiłam wczoraj tort z wierzchem z lukrów plastycznych. I bardzo się zdziwiłam - wcale to nie było takie proste. Znacznie łatwiej wałkowało mi się kiedyś i przede wszystkim układało - masę z marshmallows. Pianki nie drą się, nie śmierdzą i znacznie lepiej smakują. Tylko roboty z przygotowaniem

Dot. dekoracji z masy z pianek marsmallows

Chcę dziś po raz pierwszy udekorować tort masą z pianek marsmallows. I moje pytanie w związku z tym: gdzie przechować taki tort do jutra? W lodówce, czy w zimnej piwnicy? I czy w ogóle da się przechowywać tak udekorowany tort, czy należy dekorować przed podaniem? Dziękuję z wszelkie wskazówki

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Topie (zazwyczaj w "miedzyczasie" gdy robie cos innego ;), ugniatam. A robisz z pol kg pianek i 1 kg cukru? To sprobuj jeszcze wgniesc w te bryle barwnik - tak, zeby kolor byl w miare internsywny, a nie "zdechly" i zeby nie bylo smug... Ostatnio farbowanie masy na niebiesko

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

zeberr napisała: > Zrobiłam wczoraj tort z wierzchem z lukrów plastycznych. I bardzo się zdziwiłam > - wcale to nie było takie proste. Znacznie łatwiej wałkowało mi się kiedyś i > przede wszystkim układało - masę z marshmallows. Pianki nie drą się, nie > śmierdzą i znacznie lepiej

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Dla inspiracji :) picasaweb.google.com/cris197722/Pasteles#5408694807884132962 -- Jasne są tylko płytkie strumyki.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Trzeba ladnie rozwalkowac i gotowe. A jak sie naklada rozwalkowany placor na torcie mozesz zobaczyc na filmikach i zdjeciach z tego watku. Powodzenia! -- Save the Earth... it's the only planet with chocolate.

Re: Jej wysokość truskawka

PIANKA JOGURTOWO - CYTRTYNOWA 1 szklanka gęstego jogurtu, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, 1 łyżka masła, ewentualnie esencja cytrynowa Cytryny umyj, sparz i osusz. Otrzyj skórkę i ją zachowaj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem na kremowobiałą masę. Wymieszaj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PIANKA JOGURTOWO - CYTRTYNOWA 1 szklanka gęstego jogurtu, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, 1 łyżka masła, ewentualnie esencja cytrynowa Cytryny umyj, sparz i osusz. Otrzyj skórkę i ją zachowaj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem na kremowobiałą masę. Wymieszaj

Re: A może wątek kulinarny V

PIANKA JOGURTOWO - CYTRTYNOWA 1 szklanka gęstego jogurtu, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, 1 łyżka masła, ewentualnie esencja cytrynowa Cytryny umyj, sparz i osusz. Otrzyj skórkę i ją zachowaj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem na kremowobiałą masę. Wymieszaj

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Witam, a jak robicie, ze masa na torcie wyglada gladziutko,obciąga ładnie tort i nie jest pomarszczona? Jak to sie walkuje, zeby taki tort gladki uzyskac? bede zabierala sie pierwszy raz za te mase, troche sie boje :-))

Re: Budyń w cieście-jak się zachowa?

anna.b napisała: > Czy na tę piankę ścierasz jeszcze ciasto, czy ona jest ostatnią warstwą? Jaki j > est czas pieczenia? A może podzielisz się przepisem na makowiec, akurat przed ś > więtami się przyda. Dzięki :) Ścieram na górę ciasto-albo kruszonkę, a przeważnie to co na spodzie

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Rewelacyjny przepis!!! Oto mój torcik. Pierwszy z tej masy:) Ale zapewne nie ostatni:) Można go zobaczyć w moich zdjęciach:)

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Witam, co można zrobic z masą (niewałkowaną) która została po robieniu torta kilka miesięcy temu? Czy da się ją jeszcze jakoś wykorzystać?

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Dzwoniłam do producenta barwników do jajek, spytałam czy można tymi barwnikami zabarwiać masy do pokrycia tortów. Pani odpowiedziała, że jak najbardziej można tylko aby robić to z dużym umiarem bo barwniki są bardzo silnie barwiące i żeby nie przesadzić z intensywnością koloru.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Witam :) Bardzo się cieszę, że mogłam w końcu dowiedzieć się jak zrobić tą masę. Od kilku lat piekę torty dla moich dzieci. Są bardzo różne. Ale zawsze chciałam upiec i udekorować takiego jak na tych zdjęciach. które oglądałam właśnie tutaj. To wspaniale, że właśnie dziś znalazłam tą stronę. W

Re: Czym "pokryc/polac/ tort?

Kupisz na allegro lub można zrobić z pianek tu masz np.jak zrobić kotlet.tv/masa-marshmallows-do-dekoracji-tortow

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

witam zrobilam ozdoby wielkanocne na mazurki itp (marsmallows dwukolorowe rozdzielilam i biale "wykapane "porozkladalam do miseczek plus rozne barwniki wyszly cudowne tetraz pytanie jak je przytwierdzic do mazurka ktory np jest oblany galaretka albo do ciasta w ogole? oczywiscie chodz

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

może ktoś inny pomoże? Do soboty niedaleko :( -- http://dzidziusiowo.pl/php/img-29052009012.jpg http://dzidziusiowo.pl/php/img2-22122003004_1031431456_Pawe%B3_4.jpg

Re: Jej wysokość truskawka

CIASTO TRUSKAWKOWE Z MUSEM I CYTRYNOWĄ PIANKĄ Spód: 180 g herbatników, 60 g masła, Mus truskawkowy: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 300ml wody, wrzątek, 4 łyżki cukru pudru Pianka: 400g jogurtu greckiego, 1 galaretka cytrynowa, 2 łyżki cukru pudru Herbatniki kruszymy. Następnie

Re: A może wątek kulinarny V

CIASTO TRUSKAWKOWE Z MUSEM I CYTRYNOWĄ PIANKĄ Spód: 180 g herbatników, 60 g masła, Mus truskawkowy: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 300ml wody, wrzątek, 4 łyżki cukru pudru Pianka: 400g jogurtu greckiego, 1 galaretka cytrynowa, 2 łyżki cukru pudru Herbatniki kruszymy. Następnie

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Trzeba dodawac cukru pudru, az przestanie sie lepic i osiagnie konsystencje plasteliny. -- Save the Earth... it's the only planet with chocolate.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Wiedźmo, wstyd się przyznać, ale dziś próbowałam ulepić niektóre małe elementy przed Sobotnią Wielką Próbą Robienia Tortu ze Scooby Doo i podsypywałam masę MĄKĄ....to się strasznie brudzi!!!! Czy kiedy użyję, jak Pan Bóg przykazał, cukru pudru to on nie będzie brudził lukru?? (nie podoba mi się jak

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Maki daje sie malutko. Zanurzam dlon w mace, otrzepuje i dopiero "smaruje" blat pod masa. Jak juz poloze mase na tort, to omiatam ja delikatnie z maki miękkim pędzlem i nie ma sladow. >Czy kiedy użyję, jak Pan Bóg przykazał, > cukru pudru to on nie będzie brudził lukru?? Mysle, ze

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Czym smierdzi lukier plastyczny? Pianki maja smak i zapach jakis waniliowy, albo cos bardzo podobnego.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

witam serdecznie :) czy moglby mi ktos powiedziec jak nalozyc ta mase z pianek na tort takj, zeby sie nie porozrywala? przymierzam sie do zrobienia tortu z barbie, ale nie mam telentu do tego :(

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Wiedzmo, po ile wlasciwie wychodzi 1 kg tej masy z marshmallows i ile czasu zajmuje jej przygotowanie? pzdrwm:)

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

czy te mase mozna zamrazac? i co potem? -- tickers.baby-gaga.com/t/eleeleabu20000325_-8_Weronika.png

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

juz wiem co z ta masa. to nie o gaze chodziło tylko o rajstopy. podobno walkuja sie rewelacyjanie. ktoś spróbuje? -- sygnaturke usunięto uzytkownik naruszył regulamin Forum

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

ostatnio wyczytałm że zeby sie masa nie kleila do wałka trzeba go znaczy wałek zapakowac w gaze.... ile w tym prawdy? ktoś to sprawdził? -- sygnaturke usunięto uzytkownik naruszył regulamin Forum

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Mase piankowa? Ja trzymam w szczelnie zamknietych woreczkach w szufladzie w lodowce. W czasie robienia tortu nie chowam masy do lodowki, tylko trzymam w zamknietym woreczku na szafce. Dopiero pozostalosci chowam.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

pare postow wyzej masz link od dziewczyn, super obrazkowo pokazana technika. Wlasnie skonczylam swoj pierwszy tort z masa piankowa. Jest super. Robilam z 3 kolorowych zakreconych, nie dodawalam barwnika, bo robilam probny tort. Wyszedl piekny seledynek Masa polezala z 10 min w woreczku i zrobila

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Zapytam tak z ciekawości: co ty robisz z tą masą przez półtorej godziny?? Ja robiłam ją wielokrotnie i co prawda nigdy nie mierzyłam czasu, ale myślę, ze nie zajmuje mi to dłużej niż pół godziny minut.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

ja nie podsypuje mas cukrowych niczym, wlasnie w obawie przed zanieczyszczeniem kolorow i utrata konsystencji... (jesli masa zbytnio sie ogrzeje po prostu czekam chwile az przestanie sie lepic i pracuje dalej). hmm... na tortowni radza podsypywac tylko cukrem pudrem. wydaje mi sie, ze przyczyna

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

> juz wiem co z ta masa. to nie o gaze chodziło tylko o rajstopy. podobno walkuja > sie > rewelacyjanie. ktoś spróbuje? hmm... mozna tez zainwestowac w walek nieprzywierajacy :) natomiast zwyklym drewnianym walkiem polecam walkowac stopniowo, raczej lekko, raz po razie (nie tam i z

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Mysle, ze wyrabianie w rekawiczkach czy bez nie ma tutaj zadnego znaczenia ;) Barwniki wiltona zmywaja sie z rak bez problemu. Nie moge barwic w czasie rozpuszczania - to napewno latwiejsze, bo zawsze potrzebuje jeszcze innego koloru. A mase robie zazwyczaj z poltorej porcji. -- Save the Earth...

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Wiedźmo, kojarzysz może stronkę cukierni, na której w galerii był m.in. ul z pszczołami, ser i myszki, foki na krze? Świetne były te torty, a ja za nic nie mogę tego znaleźć...

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Po co? Po to, zeby w 5 watkach na stronce nie pojawialo sie pytanie skad, jak i co z tymi pankami ;)

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Bede w koncu robic - tort potrzebuje na sobote wieczorem, pracuje codziennie do 18 i mam pytanie: kiedy moge zaczac, zeby zdarzyc z lepieniem ale i zeby tort byl swiezy? Moze nie robic masy z bitej smietany? -- Forum prawne

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

oliwija napisała: > ostatnio wyczytałm że zeby sie masa nie kleila do wałka trzeba go znaczy wałek > zapakowac w gaze.... ile w tym prawdy? ktoś to sprawdził? jak na moj gust to prawdy w tym niet - wydaje mi sie, ze masa podczas walkowania przyklei sie do gazy... (i dojdzie problem z

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Ja zawsze zaczynam 2 dni przed "godzina zero" ;) Jednego dnia pieke placki, a na drugi, przekladam kremem, chlodze w lodowce - bo latwiej jest nakladac mase na torcie, ktory nie "jezdzi" - jest stabilny. I wieczorem-noca ozdabiam.

Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

U mnie ten zapach został do końca. Na początku ugniotłam na tyle, żeby był miękki. peeky_wicky, a podsypywałaś czymś lukier w trakcie wałkowania? Ja cukrem pudrem i tak myślę, czy nie za dużo go w sumie było. Nie wiem, czy można też skrobią, tak jak wiedźma radzi z piankami. Dodatkowy minus to

Re: Jej wysokość truskawka

PIANKA TRUSKAWKOWA truskawki 500g, śmietanka kremówka 200ml, Cukier puder 4 łyżki, galaretka truskawkowa 3szt biszkopty kilka szt Zalewamy biszkopty jedną rozrobioną galaretką. Schładzamy w lodówce. Miksujemy umyte i obrane truskawki. W drugiej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Łączymy

Re: A może wątek kulinarny V

PIANKA TRUSKAWKOWA truskawki 500g, śmietanka kremówka 200ml, Cukier puder 4 łyżki, galaretka truskawkowa 3szt biszkopty kilka szt Zalewamy biszkopty jedną rozrobioną galaretką. Schładzamy w lodówce. Miksujemy umyte i obrane truskawki. W drugiej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Łączymy

Re: Dot. dekoracji z masy z pianek marsmallows

a wiedźma tak się napracowała... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77521457 spójrz - wątek przyszpilony na górze forum

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

Moja poprzedniczka ma rację. Ja piekę torty często i zawsze robię lukier plastyczny sama właśnie z pianek marshmallow. W lidlu sa białe a w biedronke biało-różowe. Musisz je rozpuścić w kąpieli wodnej i jak już będą miały konsystencję "budyniu" zacznij dosypywać cukru pudru i mieszać, a

Re: Moje tortowe dzieło :)

nie mój świat, ozdobiłabym masą z pianek ;) Wygląda za to na przepyszny :) -- Wózkomania

Re: Jej wysokość truskawka

MUS TRUSKAWKOWY 250 g truskawek 25 g cukru 100 ml wody 100 g pianek marshmallows 200 ml śmietany kremówki Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, jeśli są duże przekroić na pół. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, dodać truskawki i wszystko zagotować. Gotować ok. 3 minut aż truskawki zmiękną

Re: A może wątek kulinarny V

MUS TRUSKAWKOWY 250 g truskawek 25 g cukru 100 ml wody 100 g pianek marshmallows 200 ml śmietany kremówki Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, jeśli są duże przekroić na pół. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, dodać truskawki i wszystko zagotować. Gotować ok. 3 minut aż truskawki zmiękną

Fiona

Biszkopt: * 4 duże jajka * 4 łyżki cukru * 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate) * 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) * 2 opakowania cukru wanilinowego * 1 szczypta soli Masa budyniowa: * 900 ml różowego soku Kubuś (marchew+malina+ cytryna) * 3 budynie

Re: Jej wysokość truskawka

PIANKA TRUSKAWKOWA 25 dkg truskawek, kilka poziomek, 1 szklanka kremówki, 10 dkg cukru, 2 białka, 1/2 cytryny sól Wypłukane, osączone i odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i połączyć ze zmiksowanymi owocami. Ubić

Re: A może wątek kulinarny V

PIANKA TRUSKAWKOWA 25 dkg truskawek, kilka poziomek, 1 szklanka kremówki, 10 dkg cukru, 2 białka, 1/2 cytryny sól Wypłukane, osączone i odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i połączyć ze zmiksowanymi owocami. Ubić

Re: Jej wysokość truskawka

. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku (ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić) i odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy 1/3 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWE PIANKI olej do smarowania 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko truskawek (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody + 3/4 szklanki 4 łyżki żelatyny 3 szklanki cukru 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną i w internecie) 1

Re: A może wątek kulinarny V

TRUSKAWKOWE PIANKI olej do smarowania 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko truskawek (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody + 3/4 szklanki 4 łyżki żelatyny 3 szklanki cukru 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną i w internecie) 1

Re: A może wątek kulinarny V

. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku (ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić) i odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy 1/3 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę

Re: blok czekoladowy z piankami

całkowite przeciwieństwa i zaskoczenie :-) leciutkie pianki i ciężka czekoladowa masa... fajnie :-) trochę, jak w rocky road... pianki, orzechy i wszystko zalane czekoladą -- z pamiętnika piekarnika

Re: O poliestrze vs bawelna...

> Ale cała masa staników typu mgiełka zrobiona jest z przewiewnych siateczek z dz > iurkami, natomiast co mi po bawełnie w staniku, jak podszyta jest grubą, sztucz > ną gąbką? Ja w każdym razie wolę mgiełki od poliuretanów przeznaczonych do prod > ukcji materaców i materiałów

Re: jak zrobić taką masę?! pomocy!

Proszę: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77521457,77521457,Masa_marshmallows_pianki_kopalnia_wiedzy.html

Re: Torty....

Z pianek też robiłam, ciężko się wyrabia, kurczy i smakuje paskudnie. Tyle że naprawdę ładnie wygląda (ta różowa kiecka na moim torcie jest właśnie z pianek). Gotowe masy można kupić np na allegro ale drogawe są. Duzo jest przepisów w necie ale te bez tłuszczu wychodzą gorzej, osobiście polecam

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

CIEPŁE LODY Składniki na syrop: 1 kg cukru, 300 ml wody Składniki na piankę: 70 g albuminy wysokopienistej Ex (sypki surowiec wytwarzany z suszonych białek jaj kurzych), 500 ml wody Pozostałe: 80 g cukru, 5-10 g kwasku cytrynowego "Nawodnić białko tzn. połączyć albuminę wysokopienistą

Re: ćwiczycie z dziećmi po przedszkolu?

A i jeszcze na tym etapie motoryke najlepiej ćwiczyc nie pisząc ale w mysl zasady że najpierw czynności ogólne potem precyzyjne, ćwiczyc wymachy rąk,wkręcanie żarówek, różne klaskania, zabawy paluszkowe, ugniatanie plasteliny, lepienie zgliny, pianek, mokrego piachu, masy solnej itp, itd, malowanie

Re: kolory żółty i (prawie) czarny na torcie

czy nie lepiej zrobić ten znak z lukru plastycznego/ masy z pianek? kremy dowolne, jakie tam lubisz, na to masa w kolorze czarnym, na wierzchu znak. sama nigdy nie robiłam ale ponoć jest to dość prosta receptura, w dodatku tylko dwa kolory a i sam znak mało skomplikowany.

Re: A może wątek kulinarny V

PORZECZKOWO - MIĘTOWA PIANKA 1 kg porzeczek (najlepiej czerwonych lub białych) 150 ml mleka tłustego 750 ml kremówki 36 proc laska wanilii pęczek mięty laska cynamonowa skórka tarta z jednej cytryny 50 ml likieru anyżowego lub miętowego 5 łyżek cukru 15 g żelatyny Umyte i osuszone porzeczki

Re: Ciacho mocno owocowe

Składniki na spód: 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie 70 g orzechów włoskich 40 g masła Wszystkie składniki umieścić w foodprocesorze i zmiksować na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać. Składniki na masę: 500 g

Re: kręcone włosy

Mocno kręcone włosy czesze się TYLKO na mokro i NIGDY na sucho, bo efekt będzie taki, jak mówisz: masa bólu i siano sterczące we wszystkie strony. Właśnie dzięki nieczesaniu suchych włosów skręt się utrwala. Odżywki jak najbardziej tak. Lakier, pianka - tylko dodatkowo wysuszą włosy. -- - On

Re: Z czego jest ta masa?

Moim zdaniem masa z pianek m. jest niewdzięczna w robocie. Dużo fajniejsza jest masa cukrowa na żelatynie i glukozie.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - masa z pianek