Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Utajona nadczynność - leczenie

Witajcie, Mam problem i bardzo proszę o radę: Muszę zrobić tomografię ślinianek ze względu na guz. Do badania potrzebna jest opinia endo, gdyż będzie podawany kontrast. Moja endo stwierdziła utajoną nadczynność ze względu na następujące wyniki: FT4 18,5 (norma 12.0-22.0) FT3 6.8 (norma 3

Re: zmniejszyć dawkę? prosze o interpret. wyników

Bylam wczoraj u endo. Na bol watroby kazala mi brac essentiale forte i nadal Metizol pol tabletki 5mg. Napisala skierowanie na scyntygrafie (ktorej nie zrobie, bo mam za duzo watpliwosci, ponad to uwazam, ze na tym etapie leczenia to badanie nie jest az tak konieczne, poza tym zwyczajnie sie boje

Re: Hashi+Basedow-jestem mix

Wyniki krwi świadczą o nadczynności i myślę że jednak trzeba brac ten metizol, > ale często robić badania ----poczekaj na opinię Tess!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pewnie zaraz zajrzy

???

nie bardzo mam co zmniejszac gdyz moja dawka to 2,5 mg dziennie ...mniejszej juz nie ma a generalnie bralam ten metizol nie dluzej jak 10 dni....czytajac wasze sugestie i opinie doszlam do wniosku ze 50% FT4 to dla mnie malo i chyba z tego powodu mam takie kolatania , zdecydowanie lepiej

Re: Metizol czy Thyrosan ?

Mam pytanie czy ktoś brał Metizol ? i czy miał ktoś problemy z żołądkiem przy braniu Metizolu czy wszystko było dobrze ? :)proszę o opinię Pozdrowienia ...

kolejny wynik TRAB

dodatni Co o tym sadzicie, bylam pewna ze mam Basedova gdyz miesiac wczesniej moj wynik TRAB byl 4,1 ale przy normie 0-1, wskazywal na dodatnie traby I teraz pytanie, jezeli to Basedov to czy ten metizol w tak malej dawce spowodowal ze przeciwciala spadly ?? czy to moze nie Basedov a

czy to byla nadczynnosc

kolejnych wynikow bo pozniej sama odstawilam metizol i od najmniejszej dawki czyli od 25 mg doszlam do 87,5 euthyroksu nie jestem pewna czy ten metizol byl potrzebny i czy ja wogole mialam nadczynnosc, bo raz przekroczone ft3 moglo byc zwiazane z rzutem choroby czy tak podwyzszone ft3 tez swiadczy o

czy to byla nadczynnosc

niedoczynnosci ???? co o tym myslicie ???? nie podaje juz kolejnych wynikow bo pozniej sama odstawilam metizol i od najmniejszej dawki czyli od 25 mg doszlam do 87,5 euthyroksu nie jestem pewna czy ten metizol byl potrzebny i czy ja wogole mialam nadczynnosc, bo raz przekroczone ft3 moglo byc zwiazane z

Re: Nietolerancje pokarmowe

errato1 napisała: > widać co lekarz, to opinia Lekarzy to ja mało słucham, bo gdybym ich słuchała, to bym była trupem. Wszystko co mówią mocno cedzę.Chodziłam do endokrynologa, profesora, kobiety... Na pierwszej wizycie dostała badania przeciwciał, USG, hormony. Tarczyca wielkości 3,5 ml

Tess zerknij na to...

mialam nadczynnosc, zawsze ft3 duzo wyzsze od ft4 co swiadczy chyba o niedoczynnosci ???? co o tym myslisz Tess ???? nie podaje juz kolejnych wynikow bo pozniej sama odstawilam metizol i od najmniejszej dawki czyli od 25 mg doszlam do 87,5 euthyroksu bede wdzieczna za kazda opinie pozdrawiam m

moje wyniki

Witam forumowiczów, Jako iż tarczyca jest niezliczonym źródłem moich kłopotów zdrowotnych, postanowiłam założyć swój wątek również na tym forum:) Zbieram opinie i doświadczenia innych :). Moje wyniki i leczenie: Marzec: (badane tylko TSH, morfologia w normie) - nie wiedziałam jeszcze co się

Re: Leczenie nadczynności tarczycy a karmienie pi

, pozwalające stosowac metizol przy karmieniu piersią...W dodatku badania te poparte są podobno opiniami jakimiś sław w dziedzinie farmaceutyki..I co teraz robić? Pozdrawiam /Sławek

Re: Czy po operacji usunięcia tarczycy...

bardzo pomogę, bo zrezygnowałam z lekarzy tam pracujących, gdy przekonałam się, że większość z nich preferuje medycynę nuklearną (czyli leczenie radiojodem, którego za wszelką cenę chciałam uniknąć). Generalnie jednak ten ośrodek zbiera bardzo dobre opinie, więc może warto Mamę skonsultować z innym "

Re: I co teraz?

początku brałam Thyrozol potem przeszłam na Metizol (jak nie dało się już dzielić na 4 tabletki Thyrozolu). Skład jest bardzo podobny. W święta nie szalej z alkoholem, opinie są podzielone, ale generalnie na pewno bez szaleństw. Ja odstawiłam całkowicie póki co.:) Badania przeciwciał zrób najlepiej zanim

Re: kwas foliowy a tarczyca

Ja nie spotkałam sie z taką opinią- mog a brac kobiety z chorobami tarczycy, tylko ze nie jestem pewna czy przy stosowaniu leków na nadczynnosc tarczycy (metizol) mozna przyjmować jkwas foliowy, ale raczej nie ma przeciwskazań

diagnoza lekarska

Witam i proszę wszystkich o opinie.W wykonanym lipidogramie mam niski poziom cholesterolu i praktycznie nieoznaczalne TSH.Na podstawie tych wyników,badania dotykowego,wywiadu i zmierzenia ciśnienia,endokrynolog postawił diagnozę - nadczynność tarczycy i przepisał Metizol,mówiąc,że nie ma on żadnych

Re: Pomocy Nadczynność tarczycy wyniki

Niestety, masz rację, życie też mnie nauczyło, że nie należy się opierać na opinii jednego lekarza. Natomiast Twoje wyniki mówią same za siebie i tarczycę trzeba przystopować, bo może dojść do tzw. przełomu tarczycowego. Metizol jest najpopularniejszy, bo w miarę tani. jest jeszcze zagraniczny

Nadczynność tarczycy a ciąża

Witam serdecznie, od kwietnia ubiegłego roku leczona jest u mnie nadczynność tarczycy, a od około 6 miesięcy jestem na dawce podtrzymującej (Metizol). Wraz z mężem planujemy drugie dziecko, jednak obawiam się że moja choroba może niekorzystnie odbić się na zdrowiu dziecka. Bardzo proszę o opinię

prosba o pomoc w rozpoznaniu choroby córki

co 2 dzień bez innych badań. po miesiącu takiego leczenia zapisany metizol, którego nie podałam bo nie widziałam objawów nadczynności a wrecz odwrotnie. maj 2009 po brani selenu z cynkiem na włosy Ft3 7% Ft4 60% wrzesień 2009 po operacjji ortopedycznej FT3 82% FT4 26% TSH -3 Anty -TPO 13 (0

Re: Prosze o pomoc, porade

Dziekuje Rostedo za odp jednak najalatwiej szukac nowego lekarza, mialam juz ich kilku i ciagle zmienianie nie doprowadzi do niczego dobrego, ten lekarz(bylam prywatnie) nie w mojej opinii jest dobry, tylko w opinii calej polski, to znany profesor Anhelli Syrenicz w calej Polsce(napisal o

Re: thyrozol?metizol?jod?

Hejka agniecha;) Thyrozol i Metizol to podobne w składzie leki, różnią się m.in dawkami, Metizol jest w dawkach po 5mg, a Thyrozol po 10 i pewnie stąd zmiana leku. Dopytaj się, ale ja podczas leczenia zeszłam z Thyrozolu na Metizol, jak już nie dało się dzielić tabletki na 4:) Nie wiem jakie masz

Re: nietypowy Graves?

. wyniki mialam podobne - tsh >0,0001, kiepskie samopoczucie, zasłabnięcia itp. co do chudnięcia i działania metizolu radze zapoznać się z ulotką. ja poczatkowo tez brałam metizol, ale byłam po nim bardzo ospała więc lekarz przepisał mi thyrozol i po nim też szybko zaczęłam tyć, ale to jest

Re: Prosze o pomoc, porade

? Jesli w gabinecie prywatnym to cos mi tutaj nie gra, bo normalny czlowiek o 24.00 to spi zeby moc nastepnego dnia normalnie funkcjonowac i pracowac. >najlepszy w moim wojewodztwie) Jest to Twoja opinia? Czy najlepszy w wojewodztwie to bym dyskutowala po jego decyzjach? >a wiec uznal ze >

Re: Witamina B6 przy nadczynności

nerwowa. u endo zrobiono mi badania TSH 0,009 , FT 3 - 9,59(norma 1,8-4,2) FT 4 - 3,43(norma 0,8-1,9),P.ciała anty-TPO 611(norma do 35). ja wbrew opiniom ludzi z nadczynnością nie chudłam tzn.miałam napady apetytu na słodkie rzeczy, nie tyłam , waga była cały czas w normie. trochę to niesprawiedliwe bo

No i co robić?

Witam, Proszę znawców tematu o opinie. Na nadczynność choruję od 06/2004 pierwsze objawy - wypadanie włosów w ilościach masakrycznych, drżenie kończyn, przyspieszona akcja serca, tsh - 0,006 ft3 23,49 ft4 50,57 TPO - 600, diagnoza GB USG - tarczycy - mała 15x18x/47 prawy płat 13x12x43 lewy o

Re: Częsty temat - nadczynność tarczycy- proszę o

yellow10 napisała: > Witam, chciałam zasięgnąć opinii na temat sposobów leczenia tej dolegliwości. > U mojego męża w lipcu 2003 roku stwierdzono nadczynność tarczycy. Leczony był > thyrozolem do lutego 2005 roku, kiedy to wszystkie wyniki były OK i odstawiono > mu lekarstwa. W lipcu

Czy po nadczynności jest zawsze niedoczynność?

Witam wszystkich, Jestem nowa i chcialabym zasięgnąć opinii mądrych koleżanek piszących na tym forum. Moja przypadłość jest zdiagnozowana jako autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, objawiające się lekką nadczynnością (objawy: otępienie, zawroty głowy, osłabienie, niepokój, lęk, oslabienie

Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?

dlatego endokrynolog zaleciła zmniejszenie dawki, miałam nadzieję że odstawi mi Metizol zupełnie, ale teraz to pewnie znowu karze wrócić do 1 x dziennie! Niestety moja pani dr. jest na urlopie do końca miesiąca i nie wiem czy powinnam sama zacząć brać tabletkę codziennie czy czekać na wizytę? Czuję się

nadczynność tarczycy a płodność

zajmuje się moją tarczycą (wiedząc o moich problemach z płodnością) stwierdził, że nadczynność może ją w jakiś sposób "blokować". Niedawno - około 1 m-ca temu, zaczęłam przyjmowac Metizol + Propranolol (wcześniej tylko Propranolol). Będę wdzięczna za opinię w tej

Re: Uważaj i kontroluj sie!!!!!!!!!

Witaj Alicjo! Czy napewno Propocyil? Ja brałam przy NAD-czynności Propycil, jeśli to ten sam lek to chyba coś nie tak! Propycil zniknął już kilka miesięcy temu z aptek w W-wie i musiałam przejść na Metizol, moje leczenie też ma trwać ok. 1/2 roku, jeszcze miesiąc 1x dziennie 1 tabletkę Metizolu

Złe wyniki(TSHmaleje,wapń rosnie)!-co to "Bas"?

miesiąc temu było 1,59! Od 2 miesięcy biorę tylko 1 tabletkę Metizolu co drugi dzień, jeszcze 3 miesiące wczesniej gdy brałam 1 codziennie - TSH wzrosło do 4,20 i dlatego endokrynolog zaleciła zmniejszenie dawki, miałam nadzieję że odstawi mi Metizol zupełnie, ale teraz to pewnie znowu karze wrócić do

Re: No i co robić?

Witaj Berinka berinka napisała: > Witam, > Proszę znawców tematu o opinie. Musze Cie zmartwic, ale wsrod nas nie ma specjalistow. Potrzebujesz rzeczywiscie "dobrego znawce tematu", ale tego musisz szukac i to dobrze w gabinetach lekarskich. > Na nadczynność choruję od 06

Re: JOD RADIOAKTYWNY

Przedstawiam opinie lekarza,na temat leczenia radiojodem,jaka uzyskałam na onkolinku.Przekonała mnie i postanowiłam sie poddac temu zabiegowi.Lecze nadczynnosc od ponad 12 lat,miałam operacje lecz w ciagu pół roku wrociła mi i lekarz zaproponował mi radiojod.Bardzo sie przestraszyłam

Re: Nietypowe skurcze, drętwienie(?) wszystkich m

bezsilność może spokojnie wystąpić. ( Każdy reaguje inaczej ale jednak). W tej chwili biore jednoczesnie Letrox, Propanol, Metizol, 6 tabletek dziennie B2 i B6, Aspargin (polaczenie potasu i magnezu), skrzyp na wlosy (faktycznie pomogl) i B-karoten. Propranolol czy pramolan? Połączenie Propranololu i

Re: bardzo proszę o szczere podpowiedzi (opinie).

Dziękuję hashi-tess za fachową odpowiedź, na którą oczekiwałem. Podam dodatkowo. Wyniki przy Metizolu mój tsh : lipiec - 2,81 sierpień - 3,72 wrzesień - 2,33 październik - przestaję brać Metizol, mam zamiar odstąpić od operacji całkowitego wycięcia tarczycy, czekam na wejście w stan

Re: thyrozol?metizol?jod?

forum, wręcz panuje opinia, że przed operację/jodem, należy postarać > się obniżyć poziom przeciwciał. Co proponują na obniżenie na tym forum???? Pytam, bo nasi fachowcy niebardzo wiedzą co z tym fantem zrobić. > Jod to swego rodzaju operacja, Podanie j 131 z reguły jest równoznaczne z

prosze o Waszą opinię w sprawie mojej koleżanki

Witam serdecznie, moja koleżanka z pracy od lutego tego roku ma nadczynność i brała Metizol - duże dawki. Po tych dawkach miała TSH ok 30. Lekarka zaleciła przerwę w braniu leku na 3 tygodnie, potem malutkie dawki. Obecnie ma TSH 0,018 mU/l norma 0,49 - 4,67. Zbadała P-ciwciała p

Re: bardzo proszę o szczere podpowiedzi (opinie).

sens > poddawania się poważnej operacji, ryzykownej i powodującej > uzależnienie dalszego życia od leków hormonalnych. Jeśli metizol zadziałał na stałe, to tabletki Cię nie ominą. > Proszę o szczerą odpowiedź. Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi. Nie namawiam Cię na żaden sposób

Re: thyrozol?metizol?jod?

selenie, nawet w postaci takich orzeszków brazyliskich. Ale też opinie są mieszane, bo z drugiej strony selen przy GB, może potęgować nadczynność. Duży wpływ ma podobno też sam stan tarczycy, jeśli wyniki są w miarę wyrównane, to i przeciwciała TRAB również spadają. To wszystko w przypadku tych TRAB

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - metizol opinie