Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Mięso do słoików

zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już

Re: Mięso do słoików

Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi :) mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach :) -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

Tak, doczytałam o tym i tak zrobię :) a za link dziękuję, poszedł w ulubione. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

na wieczku nie stawiali:-) ale gotowali 3x -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Mięso do słoików

a to? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Tak, na rejs :) to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej) moze coś z tych przepisów? wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje :) Bo rozumiem, ze to na rejs? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sl

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

kupić gołąbki w słoiku do odgrzania przy ognisku czy mieć swoje dobre mięso? do autorki - znajomi robią w słoiku coś w rodzaju konserwy turystycznej, oczywiście mięso wysokogatunkowe, całkiem dobre to jest.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd - zakładam że nie wybierasz się na środek Sahary czy puszczy amazońskiej i będzie możliwość dokonania zakupów na miejscu. A domowy wyrób konserw mięsnych jest szalenie ryzykowny, o czym powyżej wspomniano - trzeba mnóstwa zabiegów by mięso się

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

właśnie o tym myślałam - zmielona łopatka i trzykrotna pasteryzacja. Myślałam, żeby zrobić sobie np. sos do spaghetti (zmielone mięso z pomidorami) i zapasteryzować. Przyjadę na miejsce (a jadę w mało uczęszczane) i chciałabym dać dzieciom coś dobrego do jedzenia. Drugim dniem pobytu będzie 15

Mięso w słoiku na wyjazd???

Robicie jakieś weki na wyjazdy? Takie obiady w słoikach pasteryzowane. Jakie? Jak robicie? -- aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

" Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd" Nie musisz. To nie jest wątek o Twojej zdolności pojmowania, ale o wekowaniu żywności.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

podłączam się acz niekoniecznie pod mięso. Chciałabym na wyjazd zakupić sobie parę "słoikowych " cud np ogórki korniszony, sałatki a nie wiem czy z 14 godzin wytrzymają w drodze bez gwarancji dobrych warunków ( niekoniecznie chodzi mi o temperaturę zbliżoną do tej w lodówce) i jako, ze

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Raz robiłam mięso kurczaka, ale to był raczej półprodukt a nie gotowa potrawa. Trzeba pamiętać, że jeśli przygotowane danie mięsne/warzywne nie będzie przechowywane w warunkach chłodniczych, to nie wystarczy go zawekować, ani nawet zapasteryzować. Żeby ochronić się przed śmiertelnie niebezpiecznym

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Z deczko mi skacze to i owo jak ktoś jednego zdania nie bardzo jest w stanie ogarnąć. Wiec może z innej strony gdzie ja napisałam że owe słoiki (sklepowe )stoją w lodówce. Abstrahuje już od tego, ze chodziło mi o kupno wiejskich - sklepowe nie są smaczne. Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy te

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Ale z logiką to nie bardzo, widzę? To może tak, zanim Ci cos jeszcze podskoczy: -w sklepie stoją na zwykłych półkach, nie schłodzone i mają datę przydatności do spożycia na wiele miesięcy w przód -w piwnicach blokowych ludzie trzymają parę lat i jedzą, i żyją -czasem stoją na wystawach sklepowych w

Mięso marynowane w słoiku

Mam prośbę czy któraś z Was robiła mięso marynowane w słoiku .Jezeli tak to bardzo prosze o przepis,bo stary mój nabrał ochoty na nie,dzięki

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

default napisała: > Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd Bo dziecko nie chce jeść żarcia dostępnego w restauracjach czy stołówkach? Bo emamy stacjonują w miejscach z dostępem do kuchni, więc taniej i szybciej jest wyżywić rodzinę na wyjeździe domowym znanym i lubianym daniem w

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: mięso w słoikach

Hmmm, a nie lepiej po prostu kupowac obiady na miejscu będac w delegacji? Mięsko oczywiście mozna robić, ale trzeba miec doświadczenie, bo w mięsie w wekach często robi sie jad kiełbasiany, od którego mozna umrzeć, a którego nie widać, generalnie taki słoik jesli tylko poczujemy lub zobaczymy cos

Re: Peklowane mięso w słoiku

galeria potraw, watek "mieso z weka" ponad 100 wpisow, wiele wyprobowanych przepisow, zdjec, cennych rad i wskazowek. akurat szukaj nie dziala, innaczej wkleilabym linka, ale doprawdy b. latwo samemu znalesc :) -- Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie dz

Re: Mięso marynowane w słoiku

Z mięs w słoiku robiłam tylko coś a la "domowa konserwa turystyczna vel mielonka" ale za to jest pyyycha i wbrew pozorom ( wyglądający na skomplikowany przepis) łatwo się ją robi. Polecam , mój mąż był zachwycony. Tutaj link : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39144964,39144964.html

Peklowanie mięsa w słoikach

Słuchajcie,potrzebuję przepisy jak peklować mięso w słoiku,a także np kiełbasę.Mąż wyjeżdża za granicę na dłuższy czas i muszę mu trochę tego przygotować.Z góry dziękuję! "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

zapomniałem o najważniejszym można na 1kg mięsa dolać 100-150 ml wody wyjdzie óźniej w słoiku fantastyczna galaretka :)

mięso do słoików

chciałabym zabrać na kemping trochę mięsa w słoikach -może ktoś poda ciekawe przepisy?

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

przed włożeniem mięsa do słoików możesz je zapeklować 20g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja robię mielonki z boczku, podgardla i łopatki po 1/3 każdego mięsa. lub z samego boczku i podgardla po połowie. pekluję 3-4 dni dodaję czosnku granulowanego. majeranku czasami papryki ostrej, można dodać innych

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

A może powinnam była napisać"pasteryzowanie"?Chodzi mi o to by mięso włożyć do słoika,zalać sosem i zagotować:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Temat wakacyjny. Która faktycznie bierze weki

my ostatnie 2 razy kupowaliśmy takie mięso w słoikach (w lidlu), ale nie wiem czy to się liczy :p

Re: Mięso do słoików

Samego mięsa - typu kotlety na sucho, raczej nie! Dawniej zawsze pasteryzowałam na wakacje, bo w latach 80 nie wiadomo było czy coś dostanie się w sklepie gminnym, czy nie. Kurczak w rosole - ok ale na krótko - jako jedna z pierwszych rzeczy do zjedzenia. Najlepsze są pasteryzowane z dużą ilością

mięso gotowane w słoikach

chciałabym zrobić na wyjazd mięso gotowane w słoikach tylko nie wiem jak się to robi żeby sie nie popsuło i jakie mięso sie do tego nadaje. Długo mozna to trzymać w podwyższonej temperaturze Dziękuję za rady Monika

Re: Co przygotować w słoikach dla męża?

Kobieta po porodzie, w dodatku pewnie karmiąca, powinna miec nieco inna dietę, niz leczo, bigos i klopsy ze słoika. Nauczylabym meza, póki czas, gotować bulion mięsny i warzywny, zupę jarzynowa, różne lekkostrawne dania. Zamrozilabym dużo porcji na rosół i mięso do gotowania i zadbalabym o

Re: Jak zacząć jeść mięso?

Nie wiem na czym polegają zalecenie twojej diety ale jak możesz to spróbuj może przepisów na mięso z owocami np schab zapieczony z ananasem i żółtym serem bądź polędwiczki wieprzowe zapieczone z żurawiną ze słoika i wędzonym żółtym serem, na pewno są jeszcze jakieś inne przepisy. Jak odrzuca cię od

Re: Mięso i cebulę spokojnie się pasteryzuje.

Gość portalu: klik napisał(a): > Warunek: konserwy mięsne pasteryzować trzykrotnie w odstępach jednodniowych co > najmniej przez godzinę (słoiki litrowe). Mogę co nieco podesłać na maila ale w > przyszłym tygodniu dopiero. Potwierdzam, pasteryzowałam tak dania z mięsem i leczo z

Re: Leczo z kiełbasą na zimę jak przygotować?

Moje leczo wygląda tak 1 kg papryki czerwonej,80 dag pomidorów be skórki, i 60 dag cebuli,wszystko duszę na małym ogniu,wlewam do słoików i pasteryzuję raz przez 30 minut. Robię z tego przepisu z 5 lat i nigdy nic mi się nie zepsuło. Wkładam słoiki do spiżarni. Gdy chcę zrobić na obiad

Re: Jakie mięso na początek?

Może być też indyk. Są też dania gotowe w słoikach z różnymi rodzajami mięsa np.: Dania HIPP po 5 mies. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Re: mięso gotowane w słoikach

Każde mięsko nadaje się do słoika.Najlepiej zrób już na odpowiednią miękkość i włóż do słoika polej rosołkiem czy tłuszczykiem na którym dusiłaś(chociaż 1/4 słoika żeby było płynu)i zapasteryzuj,jak miękkie było mięso to wystarczy zagotować,jak twardziejsze to dłużej pogotuj.Dobrze zamknięty

Re: mięsko nakanapkowe zamiast wędlin

Kiełbasa słoikowa: kotlet.tv/kielbasa-sloikowa-domowa-mielonka/ Żeby nie było wiórowate, mięso nie może być super chude. Słoiki zaś najlepsze są takie proste - właśnie w takich sprzedawane są różne mięsiwa do chleba np. w Biedronce

Zupy

Ja wlewam wrzątek zupę w słoik, zakręcam i stawiam do góry dnem. Mięso w sosie pasteryzuję w słoiku ok. 30 min. Na pewno nie zepsuje się przez 2 miesiące.

pasteryzacja pilne

Nadmiar zupy z mięsem, Do słoików i pasteryzuję, wiem, że muszę to jutro powtórzyć. Ale czy mam je teraz szybko studzić, czy zostawić w garnku?

Re: Obiady - zapas w zamrażarce

syna, i drugiego mniejszego, że o sobie nie wspomnę. Obiady ze słoika smakowały, jakbym je dopiero co ugotowała i to bez rozmrażania, w kazdej chwili słoik mogłam otworzyć. Robiłam tak mięsa, sosy do makaronu, jarzynki. Tylko trzeba zaopatrzec się w słoiki odpowiedniej wielkości, szczególnie do mięsa.

Re: petrovac czarnogóra

Mam pytanie jeśli chodzi o przewóz prowiantu czyli jakieś słoiki z konserwami lub mięsem i chcemy ze sobą zabrać też napoje , czy można przewieź przez granicę czy może sprawdzają bagaż pod tym względem .Wybieramy się do Petrovac

uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa

Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.

do Jarka_zielona_pietruszka-mięso w słoikach

"jeżeli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy to wal śmiało", skoro tak to poratuj Jarku proszę jakimś dobrym przepisem na mięso w słoiku, moja rodzina ostatnio pochłania takie zakupione w sklepie, ale mnie nie za bardzo smakuje i chciałabym zrobić sama, dzięki i pozdrawiam.

Re: Pomysly na dania do pasteryzacji

cukini, pomidorów i cebuli. Albo z kabaczka. Nawet kapustę białą z pomidorami możesz wsadzić w słoiki, do niej jakiś kotlet mięsny albo ziemniaczany i obiad jak się patrzy. Ja mięsa nie dodaję. Uważam, że lepsze jest świeże, kurczaka albo schabowego czy podsmażoną kiełbasę robi się błyskawicznie, a

Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :(

kasza gryczana z kurczakiem i sosem pomidorowym! Składniki na 3 porcje: Kasza gryczana - 200g Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 150g) Cebula - duża sztuka Kukurydza konserwowa - 4 łyżki Sos pomidorowy - słoik Olej rzepakowy - łyżka Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła Sposób

Re: gruszka konferencja, 4,5 zł za kg w sklepie

Nie jadłaś gruszek w occie? Ocet, woda, cukier, goździki itp. U mnie w domu są bardzo popularne zwłaszcza na przyjęciach rodzinnych, do schabu pieczonego i jasnych mięs, a ponieważ słoik gruszek w sklepie kosztuje stosunkowo drogo, to stwierdziłam że zrobię trochę swoich.

A jakim nietypowym jedzeniem się opychacie?

słoika ostrych zielonych papryczek w marynacie, mięso z królika, całą cebulę i 3 pomidory.

Re: patenty czyli noblistki bez nobla

> Ja biorę kilka pęczków zielonej pietruszki, myję i wkładam do słoika litrowego, > w całości, i do zamrażalnika. Jak zamarznie, to trzonkiem tłuczka do mięsa roz > bijam i mam pól słoika drobnej Szybko i bez zielonych paznokci :) dobre ! -- Większość ludzi to ssaki.

Re: mięso w słoikach

Chcę robić te weki, bo tak robi jego mama i zamierzam udowodnić całemu światu że nie jestem gorsza od tej kobiety, która zawsze się tyle musi nagadać jak to ona się poświęca dla syna.Poza tym on jedzie na tych słoikach już 2 lata, przyzwyczaił się i jest zadowolony z takiego systemu.

Re: Papryka i kłopot

zrobiłabym : po pierwsze paprykę nadziewaną mięsem i ryżem i uduszoną w sosie pomidorowym (dużą ilość, żeby było na 2obiady, i jeszcze zostało, bo resztę bym zamroziła na później) po drugie leczo- a może bardziej ratatuj- koniecznie bardzo dużo, na 2 obiady, a resztę w słoiki na zimę zawekować. do

mięso w słoikach

Za jakiś czas przyjdzie dzień, w którym wstawią mi meble do kuchni i powiedzą: chciałaś to masz! Z tym też dniem przyjdzie mi przejąć obowiązki mamy mojego chłopa, tzn. szykowanie słoików na jego delegacje. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?

Re: mięso w słoikach

Dziewczyny, jesteście suuuuper! Ja też się nie dałam zapędzić w pierożki bo to przerasta wszelkie moje talenta, a teraz baaardzo się cieszę. Szlag mnie tylko trafia, jak teściowej nie wyjdą, tj. pieprzniczkla jej wpadnie do ruskich i cała partia trafia do nas , he, he. -- karOLEK

Re: mięso w słoikach

Powiedz swojemu mężczyźnie że szkoda ci jego kręgosłupa, po co on ma dzwigać te szklane słoiki, no i to odgrzewanie, nigdy nie jest takie dobre jak w domku. A tak serio to chyba w dobrym barze można zjeść niedrogo i smacznie? no i pomywać nie trzeba ja bym nie robiła i skoro to jest mój

Re: mięso w słoikach

a ja bym jednak powiedziała tak facetowi; twoja mama robi takie pyszne słoiki, ja nie potrafie, powiedz mamusi, żeby nadal ci robiła... No bo co tak naprawdę w tym złego??? , mamusia dowartościowana, synek zadowolony, a Ty masz czas na inne rzeczy, nie widze problemu, ja zawsze prosze tesciową, by

Re: mięso w słoikach

Nie sądzę, żebyś robiąc weki udowodniła cos światu... W ogóle chyba wpadasz w pułapke rywalizacji z "teściową"... To jest kobieta zapewnie dwa razy starsza od ciebie i co za tym idzie ma dwa razy więcej doswiadczenia życiowego, jeśli zamierzasz z nią rywalizować, która z was bardziej poś

Re: Niedzielny obiadek...

. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po czasie kiedy ustanie fermentacja wynosimy słoiki do piwnicy lub w ciemne miejsce. Takie pomidory podajemy jako przystawkę, dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę - przepis taki sam jak na zupę z

Re: Co jeszcze odstawić????Mleko,gluten,pszenica,

Właśnie to co wymieniłam to w zasadzie wszystko. Rano zjada kaszkę ryżową nestle +nutramigen + brzoskwinie,morele,jabłka lub gruszki ze słoika gerbera. Potem wędlinę własnej roboty, jakieś pieczone mięso,schab lub indyk /w majeranku,pieprzu i soli,ale delikatnie wszystko/. Obiadek to zupa

Re: Mięso marynowane w słoiku

Do garnka z wodą sypie się tyle soli, aż jajko (surowe) wypłynie na wierzch. Takiej solanki używam też do wędlin.

Re: Jedzenie do słoiczków.

Mięso do słoików należy pasteryzować min 2 razy, tzn. zagotowujesz raz, zostawiasz na noc (kilkanaście godzin) w temp. pokojowej i pasteryzujesz drugi raz. Z tym że ja nigdy dla dziecka nie robiłam obiadów do słoika, mroziłam, wygodniej mi było i szybciej niż wekować. Ale w dawnych czasach kiedy

Re: przeciwniczki słoiczków- dlaczego ?

No to teraz argumentem pojechałaś :) No tak... dosyć skomplikowana czynność... pokrojenie warzyw, wrzucenie ich do gara z kawałkiem mięsa. Ale spoko, jak nie umiesz GOTOWAĆ to jedzcie te słoiki na zdrowie.

Re: Mięso marynowane w słoiku

Ja robiłam kurczaka według tego przepisu: Kurczaka dzieli się na kawałki (np. na 8 części). Wkłada w solanke ,,na jajko" na 24 godziny. Potem wyjmuje się je, opłukuje pod kranem i wklada luźno do słoików, tak do 3/4 wysokości sloika i zalewa źródlaną, zimną wodą, też do 3/4 wysokości

czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

no i jakie to mięso powinno być oraz jak się robi kiełbasę do słoików, bo przypomniało mi się o tym smaku i chetnie bym zrobiła ale jak...?

Re: Mięso marynowane w słoiku

No tak ale pamietaj, że jakjo musi być świeże! Nieświeże jajko wypływa na powierzchnię nawet bez grama soli :/ -- "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc Gdy samochody płoną, latarnie gasną, Los przypadkowych pieszych łapie za gardło Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wró

Re: Mięso marynowane w słoiku

w czasach podrozy za chlebem przerobilam w sloiki klikadziesiat a moze wiecej kilogramow wieprzowiny . MIESKO-lopatka ,szynka ,karkowka -co kto woli kroilam 'w kostke i solilam tak na oko (sory ale tak aby to bylo posolone )troche pieprzu i do sloikow .Jak miesko bylo chude to na wierzch ze dwie

Re: Mięso marynowane w słoiku

do zup , sporo czosnku ( jak lubisz ) i wymieszaj wszystko - jeśli trzeba dodaj letniej wody . W taką marynatę włóż kawałki mięsa na noc do lodówki . Następnego dnia zrumień delikatnie na dość głębikim smalcu i powkładaj to mięsko dość ciasno do słoiczków - zalej smalcem ze smażenia . Gotuj dwa

Re: Mięso marynowane w słoiku

cos wspanialego z kaczki wybrac kosci najlepiej zeby zostala w calosci posolic i dobrze jest tez dodac pieprzu namasowac potem wlozyc do smalcu tez od kaczki iw tym tluszczu powoli gotowac ok 1 godziny wyjac pokroic na grube porcje wlozyc do sloikow i zalac tym smalzem od razu zamknac i do piwnicy t

Re: A może wątek kulinarny V

KONFITURA TRUSKAWKOWA DO MIĘSA 1 kg truskawek ok. 1 kg cukru ćwierć szklanki zielonego pieprzu w ziarnach skórka tarta z cytryny Wymieszaj składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut, delikatnie mieszając. Przełóż do słoików i pasteryzuj 15-20 minut. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jej wysokość truskawka

KONFITURA TRUSKAWKOWA DO MIĘSA 1 kg truskawek ok. 1 kg cukru ćwierć szklanki zielonego pieprzu w ziarnach skórka tarta z cytryny Wymieszaj składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut, delikatnie mieszając. Przełóż do słoików i pasteryzuj 15-20 minut. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

Dokup jakiegoś chodego mięsa (mi osobiście bardzo leży tłuta świnina z indyczyną) i kawałek wątróbki. Indyna i podgardle zmiel, wątróbkę posiekaj, dodaj czosnku, soli majeranku pieprzu i kolendry, napchaj do słoikow i zapasteryzuj. Osobiście uwielbiam na kanapki. Można dać jeszcze zielony pieprz

Re: patenty czyli noblistki bez nobla

. Jak zamarznie, to trzonkiem tłuczka do mięsa rozbijam i mam pól słoika drobnej Szybko i bez zielonych paznokci :) -- Mam pomysł, stulicie paszcze przez godzinę a ja się kimnę.

Kebab św. Jana

Odradzam kebaba z budki na św. Jana, porażka, że hej, gość pokroił dziwne, gumowe mięso, dodał ogórka ze słoika, po czym zalał keczupem. Tyle.

Re: Biedronka i Lidl na czele sklepów spożywczych

Moje zakupy w Lidlu i w Biedronce stanowią ok. 30 % ogółu zakupów. Najczęściej kupuję tam owoce, warzywa, sporadycznie ryby w konserwach, wiśnie w słoiku, ew. coś z ciuchów i art. gosp. domowego. Mięso, wędliny, nabiał, pieczywo - nie smakuje mi ani z Lidla, ani z Biedronki. -- ...i chodzi tylko

Re: czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

Mąz właśnie na dzisiaj zamówił mięso i kazał mi przygotować słoiki To jego specjalnośc. Zamówił w pobliskim sklepie mięsnym, zawsze tak robi więc chyba można. Jak wróci z pracy mogę zapytać ale przepis jest podobny do tego podanego wcześniej na tym forum

Re: Przyzwyczajenia a oszczędności na jedzeniu

jadamy na mieście, kanapki do szkoły czy pracy robię w domu, w weekend robię coś na zapas na tydzień w słoiki bo nie zawsze mam czas gotować. W tygodniu obiady robię mało wyszukane, nadrabiam właśnie w weekendy. Nie kupuję na zapas bo i po co wojny chyba na razie nie będzie. I wierzę ci że tyle wydajesz

słoiki i przechowywanie potraw

jak długo mogę przechowywać w lodówce zupy (bez mięsa) w słoiczkach? chodzi mi o przyrządzanie w taki sposób, że gorącą zupę nalewam do wyparzonego gorącego słoika, zakręcam i stawiam do góry nogami. dodam, że słoiczki ok 200ml i mają to być zupy dla dziecka (10 mieś). czy 7 dni to będzie

Re: Guma do żucia

Guma do żucia pobudza apetyt i jest wręcz zakazana. Śniadanie zaczynaj węglowodanami - chleb żytni, płatki owsiane wtedy się w głowie nie kręci. Ja z przekąsek noszę migdały, kefir i paprykę, którą uwielbiam jeść tak jak jabłko;) Awaryjne żarcie to fasolka lub groszek zielony z puszki lub słoika

Re: A może wątek kulinarny V

pieczarek, 1 słoik cebulek perłowych, 1 łyżka masła Mięso wołowe oczyść, pokrój w grubą kostkę i oprósz mąką. Od boczku odetnij skórę i pokrój go w kostkę. W dużym naczyniu żeliwnym przesmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz, a mięso będzie zrumienione. Łyżką cedzakową wyjmij boczek, do naczynia wlej łyżkę

Re: Ile kaszki na początek?

śladowe (dosłownie śladowe!) ilości warzyw i mięsa. Nie warto kasy wydawać. Jak nie chcesz BLW stosować, to polecam Ci tę stronkę: www.annabelkarmel.com/recipes Masz tam tysiąc pięćset dwa siedemset przepisów na fajne, zdrowe i kolorowe jedzenie dla dzieci. Sto razy lepsze niż najlepsze słoiki...

Re: Zapraszam na zbiory - moje pomidory

. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po czasie kiedy ustanie fermentacja wynosimy słoiki do piwnicy lub w ciemne miejsce. Takie pomidory podajemy jako przystawkę, dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę - przepis taki sam jak na zupę z

Re: Dwa dania, jak to zrobić ze słoikami?

Nie wiem, czy rozumiem problem. Przecież są i słoiki bez mięsa, może one są oznaczone jako dla mniejszych dzieci, ale co to za problem? Tak samo jak są i małe słoiki. A otwarty słoik chyba może stać w lodówce jeden dzień, więc może jeść pół. Ale nie wiem, nie korzystałam nigdy ze słoiczków. Na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso w słoikach

Zdjęcia - mięso w słoikach