Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

Mięso do słoików

zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już

Re: Mięso do słoików

Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi :) mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach :) -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

Tak, doczytałam o tym i tak zrobię :) a za link dziękuję, poszedł w ulubione. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

na wieczku nie stawiali:-) ale gotowali 3x -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Mięso do słoików

a to? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Tak, na rejs :) to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Mięso do słoików

nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej) moze coś z tych przepisów? wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

kupić gołąbki w słoiku do odgrzania przy ognisku czy mieć swoje dobre mięso? do autorki - znajomi robią w słoiku coś w rodzaju konserwy turystycznej, oczywiście mięso wysokogatunkowe, całkiem dobre to jest.

Re: Mięso do słoików

Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje :) Bo rozumiem, ze to na rejs? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd - zakładam że nie wybierasz się na środek Sahary czy puszczy amazońskiej i będzie możliwość dokonania zakupów na miejscu. A domowy wyrób konserw mięsnych jest szalenie ryzykowny, o czym powyżej wspomniano - trzeba mnóstwa zabiegów by mięso się

Re: Mięso do słoików

w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sl

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

właśnie o tym myślałam - zmielona łopatka i trzykrotna pasteryzacja. Myślałam, żeby zrobić sobie np. sos do spaghetti (zmielone mięso z pomidorami) i zapasteryzować. Przyjadę na miejsce (a jadę w mało uczęszczane) i chciałabym dać dzieciom coś dobrego do jedzenia. Drugim dniem pobytu będzie 15

Mięso w słoiku na wyjazd???

Robicie jakieś weki na wyjazdy? Takie obiady w słoikach pasteryzowane. Jakie? Jak robicie? -- aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o

Mięso marynowane w słoiku

Mam prośbę czy któraś z Was robiła mięso marynowane w słoiku .Jezeli tak to bardzo prosze o przepis,bo stary mój nabrał ochoty na nie,dzięki

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

Re: Ryba!? - bleeeeee!!!

I dlatego twierdzi, że słoiki są najlepsze jeśli nie masz hiper eko warzyw i mięsa? :D Dobre.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

" Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd" Nie musisz. To nie jest wątek o Twojej zdolności pojmowania, ale o wekowaniu żywności.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

podłączam się acz niekoniecznie pod mięso. Chciałabym na wyjazd zakupić sobie parę "słoikowych " cud np ogórki korniszony, sałatki a nie wiem czy z 14 godzin wytrzymają w drodze bez gwarancji dobrych warunków ( niekoniecznie chodzi mi o temperaturę zbliżoną do tej w lodówce) i jako, ze

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Raz robiłam mięso kurczaka, ale to był raczej półprodukt a nie gotowa potrawa. Trzeba pamiętać, że jeśli przygotowane danie mięsne/warzywne nie będzie przechowywane w warunkach chłodniczych, to nie wystarczy go zawekować, ani nawet zapasteryzować. Żeby ochronić się przed śmiertelnie niebezpiecznym

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Z deczko mi skacze to i owo jak ktoś jednego zdania nie bardzo jest w stanie ogarnąć. Wiec może z innej strony gdzie ja napisałam że owe słoiki (sklepowe )stoją w lodówce. Abstrahuje już od tego, ze chodziło mi o kupno wiejskich - sklepowe nie są smaczne. Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy te

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Ale z logiką to nie bardzo, widzę? To może tak, zanim Ci cos jeszcze podskoczy: -w sklepie stoją na zwykłych półkach, nie schłodzone i mają datę przydatności do spożycia na wiele miesięcy w przód -w piwnicach blokowych ludzie trzymają parę lat i jedzą, i żyją -czasem stoją na wystawach sklepowych w

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

default napisała: > Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd Bo dziecko nie chce jeść żarcia dostępnego w restauracjach czy stołówkach? Bo emamy stacjonują w miejscach z dostępem do kuchni, więc taniej i szybciej jest wyżywić rodzinę na wyjeździe domowym znanym i lubianym daniem w

Re: mięso w słoikach

Hmmm, a nie lepiej po prostu kupowac obiady na miejscu będac w delegacji? Mięsko oczywiście mozna robić, ale trzeba miec doświadczenie, bo w mięsie w wekach często robi sie jad kiełbasiany, od którego mozna umrzeć, a którego nie widać, generalnie taki słoik jesli tylko poczujemy lub zobaczymy cos

Re: Mięso marynowane w słoiku

Z mięs w słoiku robiłam tylko coś a la "domowa konserwa turystyczna vel mielonka" ale za to jest pyyycha i wbrew pozorom ( wyglądający na skomplikowany przepis) łatwo się ją robi. Polecam , mój mąż był zachwycony. Tutaj link : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39144964,39144964.html

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: Peklowane mięso w słoiku

galeria potraw, watek "mieso z weka" ponad 100 wpisow, wiele wyprobowanych przepisow, zdjec, cennych rad i wskazowek. akurat szukaj nie dziala, innaczej wkleilabym linka, ale doprawdy b. latwo samemu znalesc :) -- Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie dz

mięso do słoików

chciałabym zabrać na kemping trochę mięsa w słoikach -może ktoś poda ciekawe przepisy?

Peklowanie mięsa w słoikach

Słuchajcie,potrzebuję przepisy jak peklować mięso w słoiku,a także np kiełbasę.Mąż wyjeżdża za granicę na dłuższy czas i muszę mu trochę tego przygotować.Z góry dziękuję! "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

zapomniałem o najważniejszym można na 1kg mięsa dolać 100-150 ml wody wyjdzie óźniej w słoiku fantastyczna galaretka :)

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy

Re: MIĘSO

Nie praktykuje takiego zakupu. Natomiast mam przepis na mięsko ze słoika. Przepis mam od Anny Guzik z programu "zdrowie na widelcu". Robiłam 2 razy i jest pyszne. Oto przepis: Domowa mielonka ze słoika Składniki: mięso wieprzowe – około 300g, sól, pieprz

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

przed włożeniem mięsa do słoików możesz je zapeklować 20g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja robię mielonki z boczku, podgardla i łopatki po 1/3 każdego mięsa. lub z samego boczku i podgardla po połowie. pekluję 3-4 dni dodaję czosnku granulowanego. majeranku czasami papryki ostrej, można dodać innych

Re: Gotowe dania na wakacje- jakie?

heca7 napisała: > Zaraz wpadnie tu Krejzi z Gazetą i urządzą jatkę ;) > > Co do słoików- kupnych to chyba tylko dla siebie. Kiedyś kupiłam i to wszystko > jest dziwnie przyprawione. Często bardzo mocno. Żeby zabić smak starego mięsa! > Pulpety były ostre mimo, że tak

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

A może powinnam była napisać"pasteryzowanie"?Chodzi mi o to by mięso włożyć do słoika,zalać sosem i zagotować:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Mięso do słoików

Samego mięsa - typu kotlety na sucho, raczej nie! Dawniej zawsze pasteryzowałam na wakacje, bo w latach 80 nie wiadomo było czy coś dostanie się w sklepie gminnym, czy nie. Kurczak w rosole - ok ale na krótko - jako jedna z pierwszych rzeczy do zjedzenia. Najlepsze są pasteryzowane z dużą ilością

mięso gotowane w słoikach

chciałabym zrobić na wyjazd mięso gotowane w słoikach tylko nie wiem jak się to robi żeby sie nie popsuło i jakie mięso sie do tego nadaje. Długo mozna to trzymać w podwyższonej temperaturze Dziękuję za rady Monika

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

Mnie się leczo w słoikach popsuło w większości (robiłam specjalnie bez kiełbasy czy mięsa), a ostatnio duzy słoik dżemu ze śliwek - był tak zassany, że długo się namęczyłam, żeby odkręcić, a tam kapka pleśni na wierzchu :-( No i dżemy truskawkowe też lubią się zepsuć...

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: impreza grilowo-plenerowa.Co do jedzenia-przy

Dużo sosu tzatziki , świetnie pasuje do mięs z grilla i warzyw pokrojonych w słupki kalarepki, marchewki,papryki, ogórków, selera naciowego. Może być sałatka "na szybko" : słoik pokrojonych konserwowych ogórków, papryki konserwowej pokrojonej w drobne paseczki, puszka kukurydzy, puszka groszku

Re: mięso gotowane w słoikach

Każde mięsko nadaje się do słoika.Najlepiej zrób już na odpowiednią miękkość i włóż do słoika polej rosołkiem czy tłuszczykiem na którym dusiłaś(chociaż 1/4 słoika żeby było płynu)i zapasteryzuj,jak miękkie było mięso to wystarczy zagotować,jak twardziejsze to dłużej pogotuj.Dobrze zamknięty

Re: Spaghetti z saszetki

W tym pierwszym słoiczku są większe kawałki i wcale naleśniki nie są zmielone tylko pokrojone. Tu chodzi bardziej o to, że w takiej tubce i mięso i makaron muszą być strasznie rozdrobnione na papkę w przeciwieństwie do słoika. Bo jak inaczej ma to wyjść z tubki ?

Re: Kuchnia polska

Przepis na bigos polski. Gotuje się kapustę oddzielnie i oddzielnie mięso a potem się miesza dokłada co się chce,śliwki,nie śliwki,pomidory,przyprawy,cebulę,i się tak podgrzewa codziennie i im dłużej to się warzy tym lepiej.Można w słoiki i do zamrażalnika albo zawekować i do piwnicy ale ja mam

do Jarka_zielona_pietruszka-mięso w słoikach

"jeżeli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy to wal śmiało", skoro tak to poratuj Jarku proszę jakimś dobrym przepisem na mięso w słoiku, moja rodzina ostatnio pochłania takie zakupione w sklepie, ale mnie nie za bardzo smakuje i chciałabym zrobić sama, dzięki i pozdrawiam.

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

Nie sądzę, żeby był w tym jad kiełbasiany, ale chyba bym nie ryzykowała, zwłaszcza, że słoik stał w cieple. Sama robie przetwory z mięsa, ktore przechowuje miesiącami, ale po pierwsze w zimnej piwnicy, po drugie pasteryzowane przez trzy dni, zgodnie z wytycznymi.

Re: Mielonka

Zrobiłam do słoików - smakowo jest dobra, ale: 1. Na 2 kg mięsa ( łopatki wieprzowej ) dodałam 1 żelatynę i nie zrobiła się galaretka, 2. Mięso zmielono mi w sklepie - drugim razem zmielę sama na grubym sitku. 3. Ile gotować takie słoiki 0,5 litrowe, czytałam gdzieś że trzeba je gotować przez dwa

Re: mięso w słoikach

Chcę robić te weki, bo tak robi jego mama i zamierzam udowodnić całemu światu że nie jestem gorsza od tej kobiety, która zawsze się tyle musi nagadać jak to ona się poświęca dla syna.Poza tym on jedzie na tych słoikach już 2 lata, przyzwyczaił się i jest zadowolony z takiego systemu.

mięso w słoikach

Za jakiś czas przyjdzie dzień, w którym wstawią mi meble do kuchni i powiedzą: chciałaś to masz! Z tym też dniem przyjdzie mi przejąć obowiązki mamy mojego chłopa, tzn. szykowanie słoików na jego delegacje. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?

uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa

Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.

Re: Kto rozpoczyna od dzisiaj?

to jaki miałaś ten słoik? Jeśli taki 400 gram to zjadając 300 g dorzuciłaś ponad 1500 kalorii. masło orzechowe ma ponad 600 kcal na 100 gram. Jak to chodzisz głodna? nie rozumiem tego. Zrób sobie jajko smażone na tłuszczu. Zjedz sobie kawałek mięsa smażonego/pieczonego/duszonego. Zjedz żółtego

Re: mięso w słoikach

Dziewczyny, jesteście suuuuper! Ja też się nie dałam zapędzić w pierożki bo to przerasta wszelkie moje talenta, a teraz baaardzo się cieszę. Szlag mnie tylko trafia, jak teściowej nie wyjdą, tj. pieprzniczkla jej wpadnie do ruskich i cała partia trafia do nas , he, he. -- karOLEK

Re: mięso w słoikach

Powiedz swojemu mężczyźnie że szkoda ci jego kręgosłupa, po co on ma dzwigać te szklane słoiki, no i to odgrzewanie, nigdy nie jest takie dobre jak w domku. A tak serio to chyba w dobrym barze można zjeść niedrogo i smacznie? no i pomywać nie trzeba ja bym nie robiła i skoro to jest mój

Re: Temat wakacyjny. Która faktycznie bierze weki

my ostatnie 2 razy kupowaliśmy takie mięso w słoikach (w lidlu), ale nie wiem czy to się liczy :p

Re: mięso w słoikach

a ja bym jednak powiedziała tak facetowi; twoja mama robi takie pyszne słoiki, ja nie potrafie, powiedz mamusi, żeby nadal ci robiła... No bo co tak naprawdę w tym złego??? , mamusia dowartościowana, synek zadowolony, a Ty masz czas na inne rzeczy, nie widze problemu, ja zawsze prosze tesciową, by

Re: mięso w słoikach

Nie sądzę, żebyś robiąc weki udowodniła cos światu... W ogóle chyba wpadasz w pułapke rywalizacji z "teściową"... To jest kobieta zapewnie dwa razy starsza od ciebie i co za tym idzie ma dwa razy więcej doswiadczenia życiowego, jeśli zamierzasz z nią rywalizować, która z was bardziej poś

czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

no i jakie to mięso powinno być oraz jak się robi kiełbasę do słoików, bo przypomniało mi się o tym smaku i chetnie bym zrobiła ale jak...?

Re: Mięso marynowane w słoiku

Do garnka z wodą sypie się tyle soli, aż jajko (surowe) wypłynie na wierzch. Takiej solanki używam też do wędlin.

Re: Smalec z galaretką :)

W programie bylo 0,5 kg miesa wieprzowego, do tego dwa plastry surowego boczku (ile to wagowo wychodzi nie wiem), ząbek czosnku, sól pieprz i cukier (?). Mięso zmielić dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy, wymieszać, przełożyć do słoika. Szczelnie zamknięty słoik wsadzić do garnka, nalać wody do

Re: Zdrowe żywienia, a sztuczne karmienie :)

Przyrządzam coś prostego najczęściej np. mięso duszone plus ziemniak plus dodatek warzywny, tu przyznam czasem ze słoika np. pyszna zasmażana marchew. Ale czasem aż mnie trzęsie by zjeść coś niezdrowego i kupuję chińską zupkę, ale to rzadko, raz w miesiącu, może góra dwa. --

Re: Mięso marynowane w słoiku

Ja robiłam kurczaka według tego przepisu: Kurczaka dzieli się na kawałki (np. na 8 części). Wkłada w solanke ,,na jajko" na 24 godziny. Potem wyjmuje się je, opłukuje pod kranem i wklada luźno do słoików, tak do 3/4 wysokości sloika i zalewa źródlaną, zimną wodą, też do 3/4 wysokości

Re: Mięso marynowane w słoiku

No tak ale pamietaj, że jakjo musi być świeże! Nieświeże jajko wypływa na powierzchnię nawet bez grama soli :/ -- "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc Gdy samochody płoną, latarnie gasną, Los przypadkowych pieszych łapie za gardło Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wró

Re: Mięso marynowane w słoiku

w czasach podrozy za chlebem przerobilam w sloiki klikadziesiat a moze wiecej kilogramow wieprzowiny . MIESKO-lopatka ,szynka ,karkowka -co kto woli kroilam 'w kostke i solilam tak na oko (sory ale tak aby to bylo posolone )troche pieprzu i do sloikow .Jak miesko bylo chude to na wierzch ze dwie

Re: Mięso marynowane w słoiku

cos wspanialego z kaczki wybrac kosci najlepiej zeby zostala w calosci posolic i dobrze jest tez dodac pieprzu namasowac potem wlozyc do smalcu tez od kaczki iw tym tluszczu powoli gotowac ok 1 godziny wyjac pokroic na grube porcje wlozyc do sloikow i zalac tym smalzem od razu zamknac i do piwnicy t

Re: Mięso marynowane w słoiku

do zup , sporo czosnku ( jak lubisz ) i wymieszaj wszystko - jeśli trzeba dodaj letniej wody . W taką marynatę włóż kawałki mięsa na noc do lodówki . Następnego dnia zrumień delikatnie na dość głębikim smalcu i powkładaj to mięsko dość ciasno do słoiczków - zalej smalcem ze smażenia . Gotuj dwa

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

W świetle wszystkich odpowiedzi na twoje pytanie, moja rodzina powinna już dawno mieć przytulną kwaterkę na cmentarzu. Regularnie robię bigos w ilościach hurtowych (bo mi się nie chce babrać z małą ilością) i wrzący nakładam do słoików. Potem przechowuję na półce w spiżarni nawet do pół roku. Bigos

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

agucia78 na mojej buteleczce widnieje termin 2018 :) i zastanów się czy nie pociągnąć dłużej :) bo i tak na stołówkowym jedzeniu nie będziesz właściwie utrwalać ... więc szkoda by było tych 21 dni wyrzeczeń ... może jakieś słoiki z porcją mięsa na dzień sobie uszykuj, albo najlepiej zupą z wkładką

Re: czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

Mąz właśnie na dzisiaj zamówił mięso i kazał mi przygotować słoiki To jego specjalnośc. Zamówił w pobliskim sklepie mięsnym, zawsze tak robi więc chyba można. Jak wróci z pracy mogę zapytać ale przepis jest podobny do tego podanego wcześniej na tym forum

MIĘSO

witam Was. Nie wiedziałam jak zatytułować bo może to głupio zabrzmieć. Pytanie doyczy oczywiście mięsa wieprzowego. Czy są tu na tym forum kobietki które w ramach jakiś oszczędności kupuja mięso w formie połówek lub całych TUSZ (nie wiem jak to napisać -Świnek?) Które rzeźnik ładnie przygotowuje na

Re: MIĘSO

Kupuję półtusze wieprzowe- ze zwgl. na oszczędność, starcza na baaardzo długo. Dla mnie to wygoda, bo zamrażalkę mam pełną i nie muszę latać do sklepu specjalnie, żeby ugotować coś na obiad. A na długo starcza, bo człowiek samym mięsem nie żyje, są też warzywa które staram się w miarę często

Re: Pieczone mięsa

niewielka temp. to 80 stopni, 70 jeszcze lepiej. tylko długo to trwa, udzie jagniecy bez kosci ok. 5h. mięso wolowe w środku musi mieć 55-60 stopni, w zależności czy ma być różowe czy całkiem upieczone. i nie trzeba pikowac. cała polędwica 1,5kg siedziała w piecu 3h, była różowa i mięciusienka

Zupy

Ja wlewam wrzątek zupę w słoik, zakręcam i stawiam do góry dnem. Mięso w sosie pasteryzuję w słoiku ok. 30 min. Na pewno nie zepsuje się przez 2 miesiące.

Dania z mięsem w słoikach

Mój synek za tydzień skończy 6 miesięcy.Na objadek zjada słoiczek zupki lub dania 130g góra 150g.Od jakiegoś czasu podaję mu zupki i dania z mięsem. Zastanawiam się czy obiadki z mięsem mogę podawać mu codziennie czy może powinnam co drugi dzień.Pozdrawiam i dziękuję

pasteryzacja pilne

Nadmiar zupy z mięsem, Do słoików i pasteryzuję, wiem, że muszę to jutro powtórzyć. Ale czy mam je teraz szybko studzić, czy zostawić w garnku?

Re: to nie jest oszczedzanie, lecz wykorzystanie

Wielokrotnie robiłam mięso w ten sposób. Niejednokrotnie wykorzystywałam ten wywar dodając do zup i sosów. Po zagotowaniu wywaru wlewałam do kilku niedużych słoików, 2-3 tygodnie przechowywałam w lodówce. Szczególnie dobre do żurku, kapuśniaku. -- Moje wiejskie klimaty i nie tylko... www.garnek.pl/zuzanka

Mięso w słoikach / pod namiot / - nieudane próby .

Na ubiegłe wakacje zrobiłam mięso /gulasz wieprzowy/ w słoikach. Miałam zabrać je pod namiot podczas wycieczki tygodniowej, tylko odgrzać , dodać ziemniaczki z proszku lub szybko gotujący sie makaron i jakieś warzywko/ pomidor / na łonie przyrody z dala od ludzi pycha . Zrobiłam tak jak w

Re: Mięso do słoików

Tutaj znajdziesz dużo ciekawych informacji: www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17 Pozdrawiam.

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

dewad,czy wiesz jakie holenderskie wędliny i mięso są paskudne?!:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: mięso do słoików

Cześć. Wejdź na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl Tu na pewno cos dla siebie znajdziesz. Pozdrawiam

Re: Jakie mięso na początek?

Może być też indyk. Są też dania gotowe w słoikach z różnymi rodzajami mięsa np.: Dania HIPP po 5 mies. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso w słoikach

Zdjęcia - mięso w słoikach

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin