Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

Mięso do słoików

zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już

Re: Mięso do słoików

Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi :) mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach :) -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Mięso do słoików

Tak, doczytałam o tym i tak zrobię :) a za link dziękuję, poszedł w ulubione. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

na wieczku nie stawiali:-) ale gotowali 3x -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Mięso do słoików

a to? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Tak, na rejs :) to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej) moze coś z tych przepisów? wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

kupić gołąbki w słoiku do odgrzania przy ognisku czy mieć swoje dobre mięso? do autorki - znajomi robią w słoiku coś w rodzaju konserwy turystycznej, oczywiście mięso wysokogatunkowe, całkiem dobre to jest.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd - zakładam że nie wybierasz się na środek Sahary czy puszczy amazońskiej i będzie możliwość dokonania zakupów na miejscu. A domowy wyrób konserw mięsnych jest szalenie ryzykowny, o czym powyżej wspomniano - trzeba mnóstwa zabiegów by mięso się

Re: Mięso do słoików

Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje :) Bo rozumiem, ze to na rejs? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sl

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

właśnie o tym myślałam - zmielona łopatka i trzykrotna pasteryzacja. Myślałam, żeby zrobić sobie np. sos do spaghetti (zmielone mięso z pomidorami) i zapasteryzować. Przyjadę na miejsce (a jadę w mało uczęszczane) i chciałabym dać dzieciom coś dobrego do jedzenia. Drugim dniem pobytu będzie 15

Mięso w słoiku na wyjazd???

Robicie jakieś weki na wyjazdy? Takie obiady w słoikach pasteryzowane. Jakie? Jak robicie? -- aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o

Mięso marynowane w słoiku

Mam prośbę czy któraś z Was robiła mięso marynowane w słoiku .Jezeli tak to bardzo prosze o przepis,bo stary mój nabrał ochoty na nie,dzięki

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

" Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd" Nie musisz. To nie jest wątek o Twojej zdolności pojmowania, ale o wekowaniu żywności.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

podłączam się acz niekoniecznie pod mięso. Chciałabym na wyjazd zakupić sobie parę "słoikowych " cud np ogórki korniszony, sałatki a nie wiem czy z 14 godzin wytrzymają w drodze bez gwarancji dobrych warunków ( niekoniecznie chodzi mi o temperaturę zbliżoną do tej w lodówce) i jako, ze

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Raz robiłam mięso kurczaka, ale to był raczej półprodukt a nie gotowa potrawa. Trzeba pamiętać, że jeśli przygotowane danie mięsne/warzywne nie będzie przechowywane w warunkach chłodniczych, to nie wystarczy go zawekować, ani nawet zapasteryzować. Żeby ochronić się przed śmiertelnie niebezpiecznym

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Z deczko mi skacze to i owo jak ktoś jednego zdania nie bardzo jest w stanie ogarnąć. Wiec może z innej strony gdzie ja napisałam że owe słoiki (sklepowe )stoją w lodówce. Abstrahuje już od tego, ze chodziło mi o kupno wiejskich - sklepowe nie są smaczne. Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy te

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Ale z logiką to nie bardzo, widzę? To może tak, zanim Ci cos jeszcze podskoczy: -w sklepie stoją na zwykłych półkach, nie schłodzone i mają datę przydatności do spożycia na wiele miesięcy w przód -w piwnicach blokowych ludzie trzymają parę lat i jedzą, i żyją -czasem stoją na wystawach sklepowych w

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

default napisała: > Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd Bo dziecko nie chce jeść żarcia dostępnego w restauracjach czy stołówkach? Bo emamy stacjonują w miejscach z dostępem do kuchni, więc taniej i szybciej jest wyżywić rodzinę na wyjeździe domowym znanym i lubianym daniem w

Re: mięso w słoikach

Hmmm, a nie lepiej po prostu kupowac obiady na miejscu będac w delegacji? Mięsko oczywiście mozna robić, ale trzeba miec doświadczenie, bo w mięsie w wekach często robi sie jad kiełbasiany, od którego mozna umrzeć, a którego nie widać, generalnie taki słoik jesli tylko poczujemy lub zobaczymy cos

Re: Ryba!? - bleeeeee!!!

I dlatego twierdzi, że słoiki są najlepsze jeśli nie masz hiper eko warzyw i mięsa? :D Dobre.

Re: Cro samolotem. Z jakim biurem byliście ?

Trzeba było napisać o słoiku z kawiorem. -- Co jest nie tak z wegetarianami, że robią te wszystkie kiełbaski, burgery i kotlety z warzyw. Jem mięso a jakoś nie tworzę marchewki z wieprzowiny.

Re: Mięso marynowane w słoiku

Z mięs w słoiku robiłam tylko coś a la "domowa konserwa turystyczna vel mielonka" ale za to jest pyyycha i wbrew pozorom ( wyglądający na skomplikowany przepis) łatwo się ją robi. Polecam , mój mąż był zachwycony. Tutaj link : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39144964,39144964.html

Re: słoiczki dla niemowląt???

Dla mnie - są zwyczajnie niesmaczne. A skoro firmy dorobiły do wielu swoich produktów filozofię "bo brak cukru wyrabia podniebienie i gusta kulinarne" to te słoiki też jakoś u dzieci te gusta kulinarne kształtują. Poza tym - jaki słoik z mięsem, bez konserwowania, można przechowywać ponad 2 lata

mięso do słoików

chciałabym zabrać na kemping trochę mięsa w słoikach -może ktoś poda ciekawe przepisy?

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Peklowanie mięsa w słoikach

Słuchajcie,potrzebuję przepisy jak peklować mięso w słoiku,a także np kiełbasę.Mąż wyjeżdża za granicę na dłuższy czas i muszę mu trochę tego przygotować.Z góry dziękuję! "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

zapomniałem o najważniejszym można na 1kg mięsa dolać 100-150 ml wody wyjdzie óźniej w słoiku fantastyczna galaretka :)

Re: Peklowane mięso w słoiku

galeria potraw, watek "mieso z weka" ponad 100 wpisow, wiele wyprobowanych przepisow, zdjec, cennych rad i wskazowek. akurat szukaj nie dziala, innaczej wkleilabym linka, ale doprawdy b. latwo samemu znalesc :) -- Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie dz

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

przed włożeniem mięsa do słoików możesz je zapeklować 20g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja robię mielonki z boczku, podgardla i łopatki po 1/3 każdego mięsa. lub z samego boczku i podgardla po połowie. pekluję 3-4 dni dodaję czosnku granulowanego. majeranku czasami papryki ostrej, można dodać innych

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

A może powinnam była napisać"pasteryzowanie"?Chodzi mi o to by mięso włożyć do słoika,zalać sosem i zagotować:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Eh,

Może lepiej uściślić - czy emamy, które uważając karmienie swoim niemowląt słoiczkami za świetny pomysł (NIE SPORADYCZNIE, ale na stałe i na co dzień) podałyby zaproszonym gościom słoikowe pulpety lub gotowy sos ze słoika. (przypominam ostatnie wątki o gotowaniu, jak to nawet wegetarianin powinien

Re: słoiczki dla niemowląt???

Skrobia nie zwiększa objętości, ale sieciuje - jak budyń. Możesz wtedy napchać od cholery wody do słoika, dorzucić łyżkę mąki i będzie wyglądało jak gęsta zupka. A w rzeczywistości warzyw i mięsa w niej tyle, co kot napłakał. Żaden producent nie rozotowuje ryżu czy kukurydzy na papkę, nie wierzę

Re: słoiczki dla niemowląt???

Jeżeli gotowanie prowadzi do tego, ze zostaje sama biała pulpa, bez żadnych substancji odżywczych za to podnosząca poziom cukru we krwi to tak. I dodawanie tej wysoce rozgotowanej i pozbawionej substancji odżywczych mazi do słoików z mięsem albo z warzywami też jest złe. --

Re: Mięso do słoików

Samego mięsa - typu kotlety na sucho, raczej nie! Dawniej zawsze pasteryzowałam na wakacje, bo w latach 80 nie wiadomo było czy coś dostanie się w sklepie gminnym, czy nie. Kurczak w rosole - ok ale na krótko - jako jedna z pierwszych rzeczy do zjedzenia. Najlepsze są pasteryzowane z dużą ilością

mięso gotowane w słoikach

chciałabym zrobić na wyjazd mięso gotowane w słoikach tylko nie wiem jak się to robi żeby sie nie popsuło i jakie mięso sie do tego nadaje. Długo mozna to trzymać w podwyższonej temperaturze Dziękuję za rady Monika

Re: MIĘSO

Nie praktykuje takiego zakupu. Natomiast mam przepis na mięsko ze słoika. Przepis mam od Anny Guzik z programu "zdrowie na widelcu". Robiłam 2 razy i jest pyszne. Oto przepis: Domowa mielonka ze słoika Składniki: mięso wieprzowe – około 300g, sól, pieprz

Weki - pytanie

. Warzywa łączę z mięsem i gotowe. Czy taki miks warzyw z mięsem do wyparzonych słoików i postawić na zakrętce - sprawdzi się jako metoda wekowania? Pasteryzować to 3 razy? Czy raczej dać sobie spokój? Do chili con carne nie daję cukinii i pomidorów.

Re: borówki

princesswhitewolf napisała: > Borowka brusznica to czerwona borowka popularna w Szwecji i tam sie robi z niej > mase dzemow. Vaccinium vitis-idaea Tak, wiem... Popularna także u mnie w domu, zawsze były słoiki z borówkami (+ gruszki) do mięsa na święta i nie tylko. -- Nic na świecie

Re: słoiczki dla niemowląt???

pierwszego z brzegu, który wyjęłam w szafki - warzywa, mięso, woda, olej.......... Znaczy wiesz, nie chcę Cię krytykować, ale albo jesteś świadomą konsumentką, która kupuje wyłącznie najlepsze słoiki albo czegoś nie doczytałaś :) Jeśli to pierwsze, to właściwości jedzenia słoiczkowego powinny być Ci znane.

Re: Gotowe dania na wakacje- jakie?

heca7 napisała: > Zaraz wpadnie tu Krejzi z Gazetą i urządzą jatkę ;) > > Co do słoików- kupnych to chyba tylko dla siebie. Kiedyś kupiłam i to wszystko > jest dziwnie przyprawione. Często bardzo mocno. Żeby zabić smak starego mięsa! > Pulpety były ostre mimo, że tak

Re: No co Ty?!!

hahahaha byłoby dla całego forum hahahaha no wiem że trzeba mięso z przyprawami w słoiku wekować, ale wiesz, ciekawe jakie mięso, jak je przygotować jakie przyprawy. Mówię Ci pyszna ta kiełbasa jak nie wiem co.... -- Nie próbuj na­wet być nor­malna, bo nor­malność to pier­wszy sym­ptom śmier

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: słoiczki dla niemowląt???

pewno nie jako główny sposób żywienia dziecka odstręczała mnie przede wszystko ilość ładowanego cukru oraz soli i mała zawartość "mięsa w mięsie". I to już w słoikach od 4. miesiąca, gdzie wiadomo, że sól jest bardzo szkodliwa u niemowląt ze względu na negatywny wpływ m.in. na nerki. W innych krajach

Re: mięso gotowane w słoikach

Każde mięsko nadaje się do słoika.Najlepiej zrób już na odpowiednią miękkość i włóż do słoika polej rosołkiem czy tłuszczykiem na którym dusiłaś(chociaż 1/4 słoika żeby było płynu)i zapasteryzuj,jak miękkie było mięso to wystarczy zagotować,jak twardziejsze to dłużej pogotuj.Dobrze zamknięty

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

Mnie się leczo w słoikach popsuło w większości (robiłam specjalnie bez kiełbasy czy mięsa), a ostatnio duzy słoik dżemu ze śliwek - był tak zassany, że długo się namęczyłam, żeby odkręcić, a tam kapka pleśni na wierzchu :-( No i dżemy truskawkowe też lubią się zepsuć...

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Potrawy z grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: A może wątek kulinarny VII

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: impreza grilowo-plenerowa.Co do jedzenia-przy

Dużo sosu tzatziki , świetnie pasuje do mięs z grilla i warzyw pokrojonych w słupki kalarepki, marchewki,papryki, ogórków, selera naciowego. Może być sałatka "na szybko" : słoik pokrojonych konserwowych ogórków, papryki konserwowej pokrojonej w drobne paseczki, puszka kukurydzy, puszka groszku

do Jarka_zielona_pietruszka-mięso w słoikach

"jeżeli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy to wal śmiało", skoro tak to poratuj Jarku proszę jakimś dobrym przepisem na mięso w słoiku, moja rodzina ostatnio pochłania takie zakupione w sklepie, ale mnie nie za bardzo smakuje i chciałabym zrobić sama, dzięki i pozdrawiam.

Re: Spaghetti z saszetki

W tym pierwszym słoiczku są większe kawałki i wcale naleśniki nie są zmielone tylko pokrojone. Tu chodzi bardziej o to, że w takiej tubce i mięso i makaron muszą być strasznie rozdrobnione na papkę w przeciwieństwie do słoika. Bo jak inaczej ma to wyjść z tubki ?

Re: mięso w słoikach

Chcę robić te weki, bo tak robi jego mama i zamierzam udowodnić całemu światu że nie jestem gorsza od tej kobiety, która zawsze się tyle musi nagadać jak to ona się poświęca dla syna.Poza tym on jedzie na tych słoikach już 2 lata, przyzwyczaił się i jest zadowolony z takiego systemu.

mięso w słoikach

Za jakiś czas przyjdzie dzień, w którym wstawią mi meble do kuchni i powiedzą: chciałaś to masz! Z tym też dniem przyjdzie mi przejąć obowiązki mamy mojego chłopa, tzn. szykowanie słoików na jego delegacje. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?

Re: mięso w słoikach

Dziewczyny, jesteście suuuuper! Ja też się nie dałam zapędzić w pierożki bo to przerasta wszelkie moje talenta, a teraz baaardzo się cieszę. Szlag mnie tylko trafia, jak teściowej nie wyjdą, tj. pieprzniczkla jej wpadnie do ruskich i cała partia trafia do nas , he, he. -- karOLEK

Re: mięso w słoikach

Powiedz swojemu mężczyźnie że szkoda ci jego kręgosłupa, po co on ma dzwigać te szklane słoiki, no i to odgrzewanie, nigdy nie jest takie dobre jak w domku. A tak serio to chyba w dobrym barze można zjeść niedrogo i smacznie? no i pomywać nie trzeba ja bym nie robiła i skoro to jest mój

Re: czy ktoś robi leczo do słoików?

Ostatnio robiłam leczo z cukini, w prawdzie na obiad, ale z pewnością jako przetwory na zimę też sprawdziłoby się. Takie do słoików ważne żeby było bez kiełbasy oczywiście, z samym przecierem pomidorowym, lub nawet bez , wystarczy jako baza na obiad zimowy, dodasz podsmażone pieczarki, czy kiełbasę

uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa

Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.

Re: mięso w słoikach

a ja bym jednak powiedziała tak facetowi; twoja mama robi takie pyszne słoiki, ja nie potrafie, powiedz mamusi, żeby nadal ci robiła... No bo co tak naprawdę w tym złego??? , mamusia dowartościowana, synek zadowolony, a Ty masz czas na inne rzeczy, nie widze problemu, ja zawsze prosze tesciową, by

Re: mięso w słoikach

Nie sądzę, żebyś robiąc weki udowodniła cos światu... W ogóle chyba wpadasz w pułapke rywalizacji z "teściową"... To jest kobieta zapewnie dwa razy starsza od ciebie i co za tym idzie ma dwa razy więcej doswiadczenia życiowego, jeśli zamierzasz z nią rywalizować, która z was bardziej poś

Re: słoiczki dla niemowląt???

złotych za kilogram mieszanki, w 80% składającej się z marchwi, kukurydzy i ryżu. W 220 gramowym słoiku jest 18 gramów mięsa z indyka. 18 gramów, okraweczek. Ja rozumiem, sytuacje awaryjne, lenistwo, wyjazdy. Ale na gotowcach dla dzieci jesteśmy rżnięci na taką kasę, że się to w głowie nie mieści.

Re: słoiczki dla niemowląt???

angielskie, bazylia, oregano, lubczyk itp. W słoikach mnie akurat najbardziej odstręczało mięso i jego pochodzenie. Wszechobecny kurczak... I właśnie ta zawartość mięsa w mięsie. A poza tym - dziecko ma być zaszczepione na wszystko, pięknie ubrane, otoczone miłością i zabawkami, a ugotowanie miski zupy to

Re: Mielonka

Zrobiłam do słoików - smakowo jest dobra, ale: 1. Na 2 kg mięsa ( łopatki wieprzowej ) dodałam 1 żelatynę i nie zrobiła się galaretka, 2. Mięso zmielono mi w sklepie - drugim razem zmielę sama na grubym sitku. 3. Ile gotować takie słoiki 0,5 litrowe, czytałam gdzieś że trzeba je gotować przez dwa

Re: Kuchnia polska

Przepis na bigos polski. Gotuje się kapustę oddzielnie i oddzielnie mięso a potem się miesza dokłada co się chce,śliwki,nie śliwki,pomidory,przyprawy,cebulę,i się tak podgrzewa codziennie i im dłużej to się warzy tym lepiej.Można w słoiki i do zamrażalnika albo zawekować i do piwnicy ale ja mam

czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

no i jakie to mięso powinno być oraz jak się robi kiełbasę do słoików, bo przypomniało mi się o tym smaku i chetnie bym zrobiła ale jak...?

Re: Mięso marynowane w słoiku

Do garnka z wodą sypie się tyle soli, aż jajko (surowe) wypłynie na wierzch. Takiej solanki używam też do wędlin.

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

Nie sądzę, żeby był w tym jad kiełbasiany, ale chyba bym nie ryzykowała, zwłaszcza, że słoik stał w cieple. Sama robie przetwory z mięsa, ktore przechowuje miesiącami, ale po pierwsze w zimnej piwnicy, po drugie pasteryzowane przez trzy dni, zgodnie z wytycznymi.

Re: Temat wakacyjny. Która faktycznie bierze weki

my ostatnie 2 razy kupowaliśmy takie mięso w słoikach (w lidlu), ale nie wiem czy to się liczy :p

Re: Mięso marynowane w słoiku

Ja robiłam kurczaka według tego przepisu: Kurczaka dzieli się na kawałki (np. na 8 części). Wkłada w solanke ,,na jajko" na 24 godziny. Potem wyjmuje się je, opłukuje pod kranem i wklada luźno do słoików, tak do 3/4 wysokości sloika i zalewa źródlaną, zimną wodą, też do 3/4 wysokości

Re: słoiczki dla niemowląt???

, więc rachunek zysków i strat był prosty. Co ciekawe moje dziecko pluło rozmrażanymi domowymi ciapkami, zupka musiała być świeżo gotowana albo właśnie słoiczkowa. W miarę wprowadzania nowych pokarmów, zwłaszcza mięs dostawał raczej domowe jedzenie, ale w chwilach lenistwa zdarzało mi się poratować

Re: Mięso marynowane w słoiku

No tak ale pamietaj, że jakjo musi być świeże! Nieświeże jajko wypływa na powierzchnię nawet bez grama soli :/ -- "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc Gdy samochody płoną, latarnie gasną, Los przypadkowych pieszych łapie za gardło Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wró

Re: Mięso marynowane w słoiku

w czasach podrozy za chlebem przerobilam w sloiki klikadziesiat a moze wiecej kilogramow wieprzowiny . MIESKO-lopatka ,szynka ,karkowka -co kto woli kroilam 'w kostke i solilam tak na oko (sory ale tak aby to bylo posolone )troche pieprzu i do sloikow .Jak miesko bylo chude to na wierzch ze dwie

Re: Mięso marynowane w słoiku

cos wspanialego z kaczki wybrac kosci najlepiej zeby zostala w calosci posolic i dobrze jest tez dodac pieprzu namasowac potem wlozyc do smalcu tez od kaczki iw tym tluszczu powoli gotowac ok 1 godziny wyjac pokroic na grube porcje wlozyc do sloikow i zalac tym smalzem od razu zamknac i do piwnicy t

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso w słoikach

Zdjęcia - mięso w słoikach

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin