Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: co to jest zasmazka,

Gość portalu: dorotkah napisał(a): > A wracajac do naszych baranow:robil ktos bigos (kapuste a la bigos) w szybkowar > ze? Ja. W szybkowarze gotuję bigos, kapustę, gołąbki, mięso duszone, gulasz, fasolkę i każdą zupę..Co nie wpływa na fakt, że bigos wymaga trzech dni gotowania, odstania w

Re: Szybkowar - jaki najlepszy?

mam szybkowar berghofa i jestem zadowolona, tylko trzeba uważać, żeby nie zgubić małej uszczelki;)

Re: Szybkowar - jaki najlepszy?

Witam, Ja mogę polecić szybkowary firmy Fissler: Magic Line lub Vitavit Royal. Szczególnie Magic Line. Szybkowar ten posiada dwa poziomy regulacji temperatury. Pierwszy do gotowania w temp.109 stopni np. do przygotowywania warzyw lub potrawek różnego rodzaju. Drugi poziom jest przeznaczony do

Szybkowar - jaki najlepszy?

Nigdy nie miałam szybkowaru i chciałabym go kupić. Nie wiem na co zwrócić uwagę i jaki wybrać. Bardzo proszę o użytkowników takiego sprzętu o opinię.Puenta

Re: Szybkowar - jaki najlepszy?

tak, chyba własnie ten co mam jest 5-cio częściowy: dwa garnki, gotuje w mniejszym, większy jeszcze mi sie nie przydał;) może jak rodzina się powiększy:) Sitko do gotowania na parze jest mało praktyczne, bo praktycznie stoi w wodzie. Sam szybkowar sprawdza się super. Raz wypadła mi mała

Re: Berghoff opinie - garnki

Uważam za zdecydowanie najlepsze nczynia na rynku światowym naczynia Silit ale z silarganem. Jest to odpowiednik ceramiki, ale ten materiał jest bardzo twardy. I to zarówno patelnie jak i garnki, szybkowary itp. Poza tym są kolorowe. A naczynia stalowe kojarzą mi się ze szpitalem

Szybkowar - sposób na zdrowie ?

-n-32.html No i tak się zastanawiam nad kupnem jakiegoś Szybkowaru... Możecie mi jakiś polecić ? Z jakiej firmy jest najlepszy ? Gotuje któraś z Was w Szybkowarze ? a i czy faktycznie potrawy z szybkowaru są zdrowsze ? -- - Zebatka

Re: co dziś macie na obiad?

Ja miałam zrazy. Wczoraj narobiłam na dwa dni i użyłam pierwszy raz do tego szybkowara :) 25 minut gotowania a mięsko kruche i przepyszne. Mój 9-cio latek powiedział, ze to najlepszy obiad na świecie ;) -- http://www.suwaczki.com/tickers/zpbnkrhmenz01qnn.png Jakub 24.04.2003 Maciej 29.08.2007

Re: Jakie garnki polecacie?

. Szybkowar to już większa inwestycja, ale też warto. Na gaz z kolei najlepsza jest moim zdaniem niezawodna nieśmiertelna emalia olkuska :-)

Re: Nie czaję stacji parowej

Też się długo zastanawiałam przed zakupem stacji parowej - bo to nie mały koszt szczególnie jak chcesz kupić naprawdę dobrej jakości, to był jeden z najlepszych moich zakupów. Prasowanie zwykłym żelazkiem a stacją to jak gotowania w zwykłym garnku a w szybkowarze, polecan naprawdę warto. Możesz

Re: Dziewczynki-ma któraś takie gary?

Boazeria, ja trochę z innej beczki - nie lepiej fundnąć sobie szybkowar z wkładką do parowania? -- Najlepsze Forum Rówieśnicze

Re: Co ugotować?

Dziękuję za podpowiedzi. Syn jest nastolatkiem. Jakiś czas mieszkamy razem. Spagetii już przerabiałem, po 2 tygodniach się nudzi. Nabiału staram się unikać, sprzedawany w naszych sklepach jest toksyczny. Szukam szybkich rozwiazań do przygotowania po pracy. Skłaniam się do rozwiazania z szybkowarem

Re: Krysiu - jaki couscousier bys polecila?

to jest rzeczywiscie najlepsze wyjscie, bo wole kupic drugi szybkowar mam kolo siebie sklep turecki - oni maja rozne kuskusy wyprobowalam b.drobny, musze poszukac grubego, bo w supermarketach jest tylko ten posredni -- Knowledge is knowing that a tomato is a fruit. Wisdom is not putting tomatoes

Re: Szybkowar - kto używa?

ja ja uzywam i jestem strasznie zadowolona :) zdecydowalam sie na szybkowar firmy HAWINKS i to chyba byla najlepsza decyzja:) cena przystepna a jakos produktu z najwyzszej polki!! kupilam Hawkins calssic 3 litry ale juz zastanawiam sie nad kupnem nastepnego wiekszego :D POLECAM !!!! z cala

Re: Rosol....

Do kury dorzuć kawałek szpondra wołowego i lubczyk, nadaje smak "maggi". Najlepsze są świeże listki, ale jak nie dysponujesz to może być i suszony. Poza tym gotuj rosół długo na małym ogniu, albo w szybkowarze.

Re: Odwrotnosc szybkowara :)

myslisz ze w 80 stopniach nie traci sie witamin i to po 10 godzinach.? ja mam szybkowar i to najlepsza rzecz jaka mam! -- mój synuś: foto.onet.pl/33m79,4754o470ggck

Szybkowar czy wolnowar ? Co lepsze ?

Witam Pierwszy moj poscik tutaj :) Ale do rzeczy: geneza pytania jest taka, ze moja coreczka ma potworna alergie min. pokarmowa. Zaczynamy bardzo restrykcyjna dietke eliminacyjna i jako, ze nie jestem najlepsza kucharka na swiecie to kombinuje jak to zorganizowac. Pomyslalam, zeby bylo zdrowo

Re: rozszerzenie diety po 4 miesiącu

restauracji siedzi z nami przy stole i dostaje swoj talerz, na ktory laduja wyselekcjonowane kawalki z naszych (+ warzywa z bufetu). Niemniej rozszerzanie dla samej idei wiekszego sensu nie ma. I pelna zgoda co do sokow, dla dziecka najlepsza jest sama woda. Posilki dla dziecka mozna przygotowywac w domu

a propos garnków

, gulasz to 15 min. Szybkowar to bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, albo nie mogą stać długo przy garnkach. Natomiast co do gotowania na parze masz rację. Najtańszy zestaw na początek jest najlepszy. Takie dania trzeba nauczyć się przyprawiać, albo zagustować w bardziej naturalnych

Re: Twarda wołowina do spaghetti bolonese

Chociaz nie jest to sposób tradycyjny (najlepszy), mój sposób na 15 minutowe zmiekczenie wolowiny: po obsmazeniu, 15-20 minut w szybkowarze pod najwiekszym cisnieniem z odrobina wody i tluszczem ze smazenia. Potem, jak zwykle.

Bigosowa zbrodnia

ciekawe, czy mnie tu zaraz potępicie, ale ja gotuję bigos 3-4 godziny w ....szybkowarze! najpierw obsmażam mięso z cebulką (najlepszy karczek i boczek), potem duszę je z kapustą kiszoną (albo pół na pół biała i kiszona), do szybkowara wrzucam też suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie

Re: byly tu na forum crokpoty?

Po staropolsku-czyli dlugo i powoli:)Potrawy mialy wyjatkowy smak:)Pozniej ludziom sie zaczelo spieszyc i wymyslili nawet szybkowary:D A gotowanie powoli i w niezbyt wysokiej temperaturze wydobywa najlepszy smak potraw.Przyklad pierwszy z brzegu-rosol,bigos:) -- Kuchenne Pogaduszki

Re: Szybkowarem na parze

przypalania i kipienia przekonuje sie ze szybkowar to mój najlepszy ostanio zakup -- "Kochaj tych,których nie kochasz.Miłość jest przykazaniem,a nie uczuciem.Jest ona aktem woli,jedynym aktem naprawdę godnym człowieka." Brat Efraim

Re: Dziewczynki-ma któraś takie gary?

Ja zbieram na szybkowar taki na kuchenkę elektryczną. Na początku chciałam parowar taki wolnostojący osobno podłączany do prądu ale doszłam do wniosku, że w maleńkiej kuchni nie mam miejsca na osobny sprzęt (parowar jest większy niż szybkowar), poza tym w szybkowarze podobno wszystko przygotowuje

pieczeń w szybkowarze???

, to wyjdzie mi smaczna w szybkowarze, czy to nie najlepszy pomysł? może macie lepsze pomysły?

Re: Uniwersalny wątek obiadowy

Szybkowar, najlepsze urządzenie, które wymyślił człowiek. Używam, kiedy się da i do czego się da. Niezastąpiony w kuchni, zwłaszcza zapracowanej Pani Domu.

Re: Kuchenne gadżety

> najlepszym wynalazkiem dla mnie to szybkowar ,i jak sama nazwa > wskazuje, nie musisz sie kisic w kuchni stojac przy garach i wachac > kuchnianych wyziewow, bo wystarczy max 15 minut i mam > wszystkie ,nawet najtwardsze jarzyny ugotowane O mamusiu, to ile ty gotujesz jarzyny bez

Re: Kuchenne gadżety

najlepszym wynalazkiem dla mnie to szybkowar ,i jak sama nazwa wskazuje, nie musisz sie kisic w kuchni stojac przy garach i wachac kuchnianych wyziewow, bo wystarczy max 15 minut i mam wszystkie ,nawet najtwardsze jarzyny ugotowane ,dobry ostry noz bez zebow,2 patelnie roznych rozmiarow ,lyzka

Re: macie szybkowar?

Kiedyś jak się interesowałam szybkowarami, dziewczyny pisały, że jeśli masz kupić jeden i gotujesz dla 3-4 osób, najlepszy jest 6 l. Podobają mi się jeszcze takie 2,5 l - malutkie i zgrabniutkie, ale to chyba dla jednej osoby albo jak ktoś ma kilka.

Re: Tani szybkowar

nie oceniając tego czy jedzonko ugotowane w szybkowarze jest bardziej lub mniej wartościowe (nie wiem czy to jest akurat istotne dla Ciebie, i czy w ogóle marchewka czy wołowinka traci przy szybkim gotowaniu czy zyskuje) powiem jedno: w czasach kiedy w rodzinie mieliśmy szybkowar i teść uwielbiał

Re: Dziękuję za wszystkie wypowiedzi

Bardzo frapuje mnie co to znaczy, że po kilku latach garnek do codziennego użycia wygląda jak nowy? I nie piszę tego złośliwie. Czy jakby ktoś położył obok tych ze sklepu, to bym nie odróżniła? Qrczę, mam patelnie ceramiczne, tefale, miałam ikeę, mam wmfy, szybkowary, patelnię zelmera

Re: Rosół z szybkowaru ;)

nie zadawaj tak trudnych pytań :D :D:D:D:D:D Lirio, przecież każde dziecko wie, (przynajmniej te wychowane na wsi, tudzież mające babcię na wsi), że najlepszy rosół to ten pyrkający przez pół dnia na kuchennym piecu węglowym:) Koniecznie musi w nim być osmolona na płycie cebula:) Przy tym to

Kurczak duszony w cebuli

. Ja gotuje w szybkowarze ok 12 minut. Po tym czasie w miseczce rozrobić : pół szklanki wody 2 łyżki pasty pomidorowej 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej Dobrze wymieszać i bardzo powoli wlewać do garnka cały czas delikatnie mieszając. Zagotować. Gotowe :) Podawać po ok 30 minutach , wtedy jest

Re: gulasz

czasem to po prostu zalezy od mięsa - raz jest twarde, raz mększe. Jesli mówisz o gulaszu wieprzowym, to ja podsmażam z cebulą najpierw, a potem naprawdę długo duszę i próbuję czy juz miękkie. Do skutku. W koncu każde zmięknie:) najlepszy byłby do tego szybkowar. -- moje dziecuszko patologia

Re: pora na zmiany

szybkowarze od zamkniecia garnka do wyjecia uparowanego lososia mija moze z 10 minut, podobnie ziemniaki itd nie wiem jak gotujesz, wiec trudno udzielac rad, ale ja zaczynalam od czytania etykiet - im dlzsza tym produkt gorsze np idealem serka homogeniozowanego jest dla mnie rolmlecz waniliowy, najlepszy

Re: szybkowar - jaki??

Jeśli chodzi o szybkowar dla mnie najważniejsza jest pokrywa i sposób zamykania. Używam szybkowarów od kilkunastu lat i najlepszy sposób zamykania , najwygodniejszy przy codziennym użytkowaniu - jest taki jak w poz.1 z tą dłuższą rączką. Takie z blokadą typu "sprężynki do słoika weka" na

Re: macie szybkowar?

No właśnie, jest to na tyle poważne urządzenie, że trzeba kupić jakiejś firmy, która ma doświadczenie i renomę. Po prostu bałabym się szybkowara za 80 zł. Z drugiej strony za kilkanaście razy tyle to przegięcie. Kupiłabym jeden, kiedyś się orientowałam, że w takim przypadku najlepszy byłby dla

Re: Sszybkowar - jaka marka i jaka wielkość?

Mam szybkowar Berghoff, dwa garnki + jedna pokrywka. Ten większy ma 7 litrów, mniejszy chyba 3 litry. Zdecydowanie częściej uzywam tego mniejszego, ale ten wiekszy też się przydaje. To jest chyba najlepsze rozwiazanie: 2+1. Szybkowar mam juz kilka lat, jestem z niego zadowolona. Pokrywa posiada

Re: Kutia

No proszę, jak się wymądrzyłaś!A najlepsza pszenica jest właśnie od baby lub ze stodółki, gotuje się ją w szybkowarze.Pszenica pozbawiona łuski smakuje jak kasza.

Re: "Sposoby" na mniejsze zuzycie gazu.

również polecam szybkowar, jak dla mnie to najlepsza inwestycja na oszczędność gazu a przy okazji czasu (w moim szybkowarze -od momentu kiedy zaczyna parować- ziemniaki gotuję 7 minut, rosół 15 minut itd), po za wrzątek- wlewam do termosu, w drugim termosie trzymam zimną przegotowaną wodę- robię

Re: potrzebuję sprawdzony przepis na gulasz

Przepis podstawowy i sprawdzony to pokroić mięso w kostkę (może być wołowe, wieprzowe, drobiowe, królicze, choć najlepszy wybór to mieszanka wołowego i wieprzowego), obsmażyć kawałki mięsa oprószone delikatnie mąką na tłuszczu z każdej strony, zalać wodą, tak żeby ledwo przykrywała mięso, dodać

Re: szybkowar poleccie

Nie ma się czego bać :) Trzeba tylko pamiętać o podstawowej zasadzie 2/3 pojemności garnka i zmniejszeniu ognia po osiągnięciu progu ciśnieniowego. Też mi się wydawało, że będzie strasznie, po moim węgierskim szybkowarze (tam świstało, że aż strach). W nowym (fagor chef 6+4) wszystko jest banalnie

Re: Sszybkowar - jaka marka i jaka wielkość?

Wybieraj tylko te najlepszej marki, a więc FISSLER, SILIT, WMF. Trwałość zarówno uszczelek jak i zaworów jest nieporownywalna z innymi. Berghof czy Peterhoff to chińskie szybkowary, ale nic co bym mogła określić jako dobre. Zajrzyj na allegro do użytkownika beata7575, tylko tam znajdziesz

Re: Golenie.

Tak od początku to najlepsza wychodzi mi w garnku AMC z pokrywą turbo (czyli szybkowar) z dodatkiem włoszczyzny 45 minut mięciutka, różowiutka, sam smak. A te o których pisałem z Carrefour to podgrzewa się (nie gotuje) w tej foli (tak jest napisany przepis podgrzewania) a po podgrzaniu wyjmuje i

Re: proszę o dobry przepis na gulasz!

Ja robię z łopatki wieprzowej, albo mieszany wołowo-wieprzowy. Kroję mięso (około 1 kg) na podłużne niewielkie paski, razem z białymi częściami, które wyglądają nieciekawie, ale po uduszeniu mają najlepszy smak. Oprószam mąką, i smażę partiami na oleju. Podsmażam również cebulę pokrojoną w piórka

Re: Wasze najlepsze garnki - typy,cechy, marki,ce

Wiesz, to nie musi być Tefal. Ja akurat mam szybkowar tej firmy, ale teraz bym moze inny wybrała, chociaż nie mam na co narzekać odnośnie Tefala. W każdym razie szybkowar to naprawdę baaardzo pożyteczny sprzęt w kuchni. No i rzeczywiście uważam, że nie ma co sie nastawiać na jedna markę, a w

Re: szybkowar-jaki?

Najlepsze szybkowary produkowano w zwiazku radzieckim.To te,ktore maja taka zakrecana na srube pokrywe.Mozna czasem dostac taki uzywany szybkowar na allegro albo gieldzie/rynku.Bardzo je polecam-sam jestem uzytkownikiem 2'ch sztuk tego cuda.Jest dosyc ciezki,ale za to NIEZNISZCZALNY

Re: wsadzilam sarnine do kwasnego mleka...

najlepsza sarnina jest duszona w szybkowarze bo nie wysycha i nie traci swojego delikatnego smaku.Mozna pod koniec dodać albo świeżą paprykę albo pieczarki i zaprawic sosoem ze smietaną.Pychota do np kładzionych kluseczek.

Re: kasza gryczana- jak ją ugotować?

A po co jak niektórzy ucierać z jajkiem? Ja biorę szklankę kaszy cenos (najlepsza moim zdaniem) na dwie szklanki wody przykrywam szczelnym garnkiem o gotuje na małym ogniu aż płyn się wchłonie i gotuje trochę jeszcze dłużej jakieś 8 min. Wychodzi zawsze sypka. Można też w szybkowarze. Po

Re: Sszybkowar - jaka marka i jaka wielkość?

Markowe szybkowary sa podobnej klasy i we wszystkich mozna regulowac dwustopniowo cisnienie,- kiedys suwakiem, teraz najczesciej - pokretlem. Co wybierzesz kwestia gustu (wzornictwo) ew. ceny, jezeli to istotne dla Ciebie. 7-mio litrowy garnek (szybkowara) ma jedna wade - jest nieporeczny (mycie

Re: Pręga i szponder z rosołu dla czterech pokole

O!! Już dawno nie jadłam czegoś takiego. Dobrą wołowinę trudno kupić. Mam straszną ochotę na nowy szybkowar. Stary służy jako garnek. Wołowina z szybkowaru jest najlepsza. Jak ktoś nie lubi z rosołu to może zrobić tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29667842&a=29667842

Re: Wasze najlepsze garnki - typy,cechy, marki,ce

Nomada, skoro tak wiele osób chwali samo narzędzie do gotowania jakim jest szybkowar to chyba coś w tym jest i rozważę taką opcję. Wcześniej myślałam, że to by była taka fanaberia jak frytkownica czy narzędzie do gotowania jajek z których korzystam raz na rok lub rzadziej. Czy Welmax, czy jak

Re: Jaki szybkowar kupić ?

Twoich potrzeb. Dla małej rodziny wystarczy 2,5 - 3 litrowy. 3. unikaj raczej szybkowarów-rondli z jedną dłuższą rączką - lubieją być felerne. Łatwiej się poparzyć przy otwieraniu. Lepszy jest "garnek". 4. Zwróć uwagę na rodzaj zamknięcia - najlepsze są takie, które mają dwa zaczepy na pałąk

Re: spalony garnek

Najlepszy jest podobny do Cifu, ale niemiecki produkt "MOC". Wczoraj przypaliło mi się mięsko w szybkowarze.Najpierw zalałam płynem do mycia naczyń na cała noc z odrobina wody.Dzisiaj wlałam równo na dnie całą warst tego mleczka.Postało ok. godzinki do tego taki druciak z Lidla

do Giezika - gulasz z szybkowara

Czy mógłbyś się podzielić w szczegółach przepisem na oba gulasze, które robiłeś w szybkowarze? Ja robiłam wołowy, ale dzieci powiedziały beee Ja z tej maszyny nie za czesto korzystam, aleć najlepsze zraziki mi właśnie z niego wychodzą. Ale ten gulasz - bardzo prosze o szczegółowy przepis na oba

Re: Dobre jakościowo i wytrzymałe GARNKI

mnie przerost, i to zdecydowany, formy nad treścią. Wszelkim piramidom stanowcze NIE! 6. Najlepszym moim garnkiem, bez którego nie wyobrażam sobie życia, jest szybkowar. Po licznych analizach i radach (Jagoda, po raz n-ty dzięki!) kupiłam dwuczęściowy Fagora. Już niedługo rok stuknie, a ja nie mogę się

Re: przyjęcie dla początkujących

zresztą też wpisuję w plany (mniam) ale wolę na grymaśnych gościach (i nie chodzi o teściową) nie eksperymentować z ziemniakami macie rację, choć u mnie gotuje szybkowar- będzie pewnie ryż i kasza gryczana kupne sałatki i surówki odpadają- oni się nie tkną, ja nie lubię ani nie wiem gdzie kupić, sama

Re: Minkowski...a jakże!

:) najlepsza literatura mojej młodości... nie tylko on... była też taka seria 'imienna'.... :) najbardziej zapamiętałam z tamtych czasów, że prawie wszystkie matki były wtedy pielęgniarkami, pracowały na zmiany i gotowały w szybkowarach :) w "Czarnych Stopach" jestem zakochana, a jak

świąteczny bigos staropolski

gównianych starych wędlin i odpadków, a już parówki to dramat. Tak samo rozołu nie gotuję z żadnyh korpusów tylko z mięsa i juś ;) Najlepszy bigos jest z mieszanej kapusty i mięsa ma być w przybliżeniu tyle co kapusty - czyli na 3 kg kapusty powinno być tak minimum 2 kg mięsa i kiełbasy - ortodoksyjni

Re: 80-te urodziny

w szybkowarze, - pieczona pierś indycza (też wczesniej zabejcowana z dodatkiem różnych ziół z ogrodu), - młode ziemniaki, wielka micha mieszanej sałaty, gotowane kalafiory, młode buraki na ciepło (mąż obrał i utarł), ogórcy małosolne, - deser: truskawki + bita śmietana - do kawy "

Hania spróbuj to

Jezeli pokarmu jest malo powinno sie jesc kleik słodki z ryzu: 1 szklanka słodkiego ryzu ( najlepszy ekologiczny, jest na stoisku zdrowej zywnosci w Tesco, to bedziecie mieli niedaleko do Marino) 6 szklanek wody ok 5 cm glonu kombu ( ja kupowałam na Hali Targowej ) szczypta soli Ryz staranie

Re: piękna wiejska kura

rosół to chyba najlepsze rozwiązanie ja ostatnio zostałam obdarowana taką kurą i nie potrafiłam jej upiec, twarda była i już, nawet dodawanie alkoholu nie pomogło może uduszenie w szybkowarze, ale to by już Bruno się musiał wypowiedzieć ;-) albo jakaś potrawka, do której mięso kroi się na kawałki

Re: Łosos na parze- pilne:)

mamciu, losos zrobiony na parze naprawde nie wymaga jakiegokolwiek sosu, jest sam w sobie jak najlepsze maselko. robie go dosc czesto od czasu kiedy dostalam wstretu na smazone ryby i taki solo smakuje nam najlepiej. ale wczesniej dobrze go przyprawiam roznosciami i takiego "paruje" nie

tradycja to jest to

w ustach. Znajomy stwierdził, że jeszcze nie jadł tak dobrze przyrządzonego mięsa Zrobiłem też fasolkę po bretońsku i gulasz wieprzowy, efekt za każdym razem super. A najlepsze jest to, że wcale nie trzeba tego pilnować, a wszystkie składniki można dać od razu, bo nic się nie rozgotuje. A to

Re: proszę o przepis na fasolkę po Bretońsku!!!

Jasne. A najlepsza fasola po B (brunoschowemu) to gotowana w szybkowarze razem z golonką, na gęsto a właściwie na sypko. I jak się chce, to można dodać pomidory, a jak nie, to nie. I już. -- Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.

Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku???

a ja robie tak: fasole mocze 8 godzin, plucze jeszcze raz, zlewam woda, dodaje soli, pieprzu, lisc laurowy (kilka) i gotuje w szybkowarze. Po ugotowaniu dodaje cebulke (wczesniej drobno pokrojona i usmazona), kielbaske (posiekana na kostke i usmazona) i dodaje koncentratu pomidorowego

Re: Pytanie - fasolka po bretonsku

Jutka:-) sciagniete z FK fasole mocze 8 godzin, plucze jeszcze raz, zlewam woda, dodaje soli, pieprzu, lisc laurowy (kilka) i gotuje w szybkowarze. Po ugotowaniu dodaje cebulke (wczesniej drobno pokrojona i usmazona), kielbaske (posiekana na kostke i usmazona) i dodaje koncentratu pomidorowego

Re: groch pure?

- 0.5 kg grochu suchego (okrągły żółty) - najlepszy wg. mnie jest nie łuskany - namoczyć na noc, - ugotować go w tej samej wodzie (dobrze w szybkowarze)z dodatkiem ok. 30 dkg wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę, soli i/lub kostki rosołowej, wody powinno być tylko tyle żeby przykryła

Re: kulinarnie: co z wołowiny można?

a ja robie wolowinie na winie najlepsza jest poledwica wolowa ale z racji ceny kupuje zawsze ligawe lub udziec wolowy 60dkg. do tego 3 czerwone cebule, pol kilo marchewki (albo wiecej) kilka pieczarek, czerwone wino, koncentrat pomidorowy wolowine kroje w kostke, podsamazam na patelni obsypana

Zzzzzzzzzzimne nóżżżżki.....)))

3-4 świńskie nóżki, włoszczyzna bez kapusty, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2-3 łyżeczki żelatyny na 500 ml wywaru. Całość wkładamy do garnka (szybkowar oczywiście najlepszy) i gotujemy odnóża do miękkości (najlepiej gdy się rozpadają). Odkładamy je do wystygnięcia. Warzywa (za

Re: Moje pieczywo

,tyle ze bez warzyw,ale smak pozostał.Albo mięso marynowane w curry,i przyprawach wymieszanych z Jogurtem lekkim greckm i pieczone wieczorem na grillu/małzonek ma w pracy mikrofalówkę/.Albo gulasz z mięsa podpieczonego na grillu,a potem uduszonego z cebulą,czosnkiem i przyprawami w szybkowarze,a sos

Re: przepis na karczochy?????

najprosciej jak mozna, karczocha ugotowac, ok 1 godz normalnie, a w szybkowarze ok 20 min. zrobic dobry sos vinegret na bazie oliwy. z ostudzonego karczocha wyrywac listki od dolu zaczynajac i maczac je w sosie, aha, jadalna jest tylko dolna blaszka, ktora sie, jakby to powiedziec, wysysa lub

Re: Pamiątka nocy poślubnej

Film z nocy poslubnej? Toz to idiotyzm !!! Albo pan mlody spity jak bela.Albo swieza malzonka zniknela ,lub zamknela sie w toalecie z najlepszym kumplem meza.Albo wskoczyla w taxi i pojechala "ostatni raz "pozegnac sie z tym,za ktorego wyjsc nie mogla ,ale chciala.Albo pan mlody

Re: ależ fajny dzień mamy dzisiaj co?

rozterki serca. młodzież zakochuje się na wiosnę, a my stare byki razem z jeleniami ryczymy. po raz pierwszy w życiu pędziłem bimber. kuchenka gazowa, szybkowar, rureczka w zlewie. mój ojciec powiedział "w 45-46 bimber był najlepszą walutą". nauczyłmnie szczepić drzewa i łowić ryby

Re: wegetarianskie dania?

, cukinii itp) i ciecierzyce wcześniej namoczona na noc gotuje w szybkowarze około 10 minut i wszystkie składniki miksuje blenderem. Generalnie mozna do tego dodać rózne kasze (ja lubie bulgur) to co zostało z poprzedniego dnia.Z przypraw lubię do tego majeranek, troche soli i ew pieprz ziołowy. Dodaje

Golonka :O))

Takim sposobem: Duże golonki (2 szt.) cza zamarynować w czeskim pilzneńskim piwie, z dodatkiem imbiru - 1 dzień. Do szybkowara dać warzywa (włoszczyzna cała), przyprawy + zielony pieprz i golonki. Zalać porterem (butela na sztukę golony) i szybkowarzyć do miękkości. Teraz wyjąć, włożyć do

Re: o zacierze jest również

Najlepszy z kartofli. Długo trzeba czekać, choc niecierpliwi moga zacier pić (procenty jak w piwie). Odbija się nieprzyjemnie. Żadne retorty. Szybkowar (stary, radziecki) uszczelnić rozmoczonym chlebem, podłączyć do chłodnicy Liebiega. Teraz 50 naszych kosztuje w sklepach motoryzacyjnych

Re: szybkowar z Tchibo - warto?

Też mam fagora, są najlepsze i w miarę tanie no i nadają się na wszystkie płyty ja mam taki komplet Fagora- 2 garnki 4 i 6 litra każdy pełniący rolę szybkowaru i jeszcze wkładkę do gotowania na parze-cay komplet za nieco ponad 200 zł...a i ten fagor pochodzi o d mastercooka ale produkcji jest

Re: robienie gulaszu

)i była pyszna. Inna opcja to zasmażka z tłuszczu i mąki. Mieszasz to z odrobiną zupy żeby nie było grudek i też do garnka. Gulasz - wołowinę (wg mnie najlepsza jest pręga bez kości)kroisz na kawałki. Osmażasz na patelni, wrzucasz do garnka, dodajesz podsmażoną na tym samym tłuszczu cebulkę i do

Re: SZYBKOWAR

zawory też.ja po prostu chyba już nie umię ugotować czegokolwiek w normalnym garnku.a gotuję w szbkowarze dosłownie wszstystko, zypy. mięsa, gulasz (przepyszny) nawet bigos.najlepszy rosól z wołowiny jest właśnie z szybkowara, a jaka grochówka palce lizać, a zupy z mrożonek.po pierwsze skraca czas

Re: No akurat makutra to w kuchni cenny sprzęt

. szybkowar- rocznik ten sam co ja i jeszcze z ceną - miodzio 3. sitko do gotowania na parze- rozkładane jak rozetka - zqwze mi wleci do gara i z pary nici gotuje sie wszystko w wodzie tradycyjnie 4. wyciskacze do czosnku z IKEI - zmiażdzyłam swą nieludzką siłą już 3 i w końcu zakupiłam na targu ciężki

Zapiekanka ziemniaczano - buraczana :)

rosolem (jesli rosolem to mniej sollimy) przykrywamy pokrywka i wstawiamy na maly gaz zeby sobie na spokojnie pyrkalo. Robi sie to to dosyc dlugo, godzine najmniej, zalezy od wielkosci gara. Szybciej mozna w szybkowarze, ale smak najlepszy jest jak sie dluzej podusi. A najlepiej to zrobic w kociolku nad

Fasola po hiszpansku .... puchero

który przypominal nasz gulaszowy i chleb z banana smazonego, wszystko popijane najlepszym w tamtej chwili piwem kubanskim zwanym Hatuey (czerwona etykieta). I jesli do tego dodamy nastroj Bodeguita del Medio gdzie pisal przy towarzystwie „mojito” (najslawniejszy koktail kubanski) nasz

Re: Flaki-jak smacznie ugotowac?

ja kupuję gotowe pokrojone w paczce. zalewam wodą i zagotowuję , odcedzam i powtarzam tą czynność. Gotuje rosól taki wywar jarzynowo mięsny np. na udku kurzęcym. Flaczki gotuję do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem ang. (gotuję w szybkowarze). Ugotowane flaczki odcedzone

Re: tu

pod tym linkiem jest przepis-nie zauważyłeś może, to wklejam: PS. Sum najlepszy jest w kapuście. Rewelacja. Sum, kwaśna kapusta, wędzony boczek, 2 średnie cebule, 2 papryki swieże, 3 pomidory bez skórki (nie koncentrat!), 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej) , pieprz, sól, 0,3 l kwaśnej smietany

Re: Kilka praktycznych uwag - Samogonka

Mag droga - ja mysle, ze wino sie robi po to, zeby bylo smaczne :-). Do rzeczy. Bimber musi byc na szybko. Dlatego nie z wina. Z cukru - Grunwaldem leciec. W domu - tylko szybkowar rosyjski - bo ma na gorze faje, do ktorej przylaczasz chlodnice Liebiega ( jakies 8 amerykanskich na dzis). A i

Re: Andrzejkowe żarełko :)

kostke rosolowa albo i ze dwie, doprawiasz sola, pieprzem, majerankiem i dusisz, az zeberka zrobia sie tak miekkiek ze kosci zaczna wylazic, a sos gesty prawie jak powidla. Ja to robie w szybkowarze. Posypujesz natka i dajesz na pozarcie :-) Drugie gorace: Lazanki z kapusta, grzybami i kielbasa (robilam

NAJLEPSZE----NATURALNE!!!!!!!

Najlepsze to co naturalne!. Mój 8-letni rottweiler nigdy,delikatnie mówiąc, nie przepadał za suchymi karmamia a poza tym uczulenia,wiatry itp ( a najważniejsze: jedzenie nie sprawiało mu przyjemności). Od kilku lat jest na, moim zdaniem, idealnej diecie: 1/2 ugotowanego(nawet rozgotowanego) w

Re: lepszym wyjściem jest zdjąć skórę, a nie rozl

zrób po swojemu. Będzie dobrze. PS. Sum najlepszy jest w kapuście. Rewelacja. Sum, kwaśna kapusta, wędzony boczek, 2 średnie cebule, 2 papryki swieże, 3 pomidory bez skórki (nie koncentrat!), 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej) , pieprz, sól, 0,3 l kwaśnej smietany, tłuszcz. Ponoć najlepszy jest

zgubne skutki tarcia

Gość portalu: Scan napisał(a): > Najlepszy z kartofli. Długo trzeba czekać, choc niecierpliwi moga zacier pić > (procenty jak w piwie). Odbija się nieprzyjemnie. > Żadne retorty. Szybkowar (stary, radziecki) uszczelnić rozmoczonym chlebem, > podłączyć do chłodnicy Liebiega. Teraz

Re: Pieczenie do chlebka zamiast wedliny

cebule, czosnku wg uznania (u mnie 4 ząbki) + listek, ziele, ziarna pieprzu. Po uduszeniu (w szybkowarze) wkładam do tego sosu kawałki suchej buły, żeby nasiąkły sosem. Do lodówy na noc. Nazajutrz mielenie - dwa razy, wszystko co się dusiło idzie do maszynki, oprócz listków. Ma być momentami "

Re: ryby

;trącenie" go solą i pieprzem, to mezalians... Najlepszy jest sute - chrupiąca skórka! Do tego białe wysokoprocentowe chłodne conieco. Jeszcze do "conieco" genialny jest - jako zagryzka - pokrojony w porcyjki, w słoiku ułożony warstwowo, potraktowany pieprzem i lekuśko solą, zalany sokiem z cytryny

Re: Sercem jestem z Wami i dzielę sie prosporą..

godzin az do miękkości (w szybkowarze robi sie b.szybko!) potem sie odcedzalo studziło i na bok; teraz mak uprzednio namoczony do specjalnego młynka ktory go zamienial w utartą masę i do rzadkopłynnego miodu gryczanego albo wrzosowego no i reszte dodatkow - potem dobrze wymieszało sie i na dwór na

uwierz w oryginał!

. Wymieszać i włożyć do małych zakręcanych słoików. > Wstawić je do szybkowara (oczywiście słoiki zakręcić i wlać o garnka trochę > wody). Gotować 30-40 minut. > Po wystudzeniu robi się trwałą konserwa zupełnie przyzwoita i mamy pewność, że > nie jest z jakichś na wpół zgniłych odpadków ryby

Re: Wasze najlepsze garnki - typy,cechy, marki,ce

marek są dwie porównywalne, obie francuskie: tańszy Chasseur i droższy Le Creusset. A z mniej pięknych, ale bardzo praktycznych - szybkowar. Ja mam już ponad 10 lat Tefala i nic sie z nim nie dzieje, wciąż wiernie mi służy :) Ale pewnie można wybrać coś i lepszej marki. Natomiast co do patelni, to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - najlepszy szybkowar