Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: wysokie ob niska hemoglobina

Należy zbadać kreatyninę.Może to być kłębuszkowe zapalenie nerek. Czy był badany poziom białka w moczu ?

wysokie ob niska hemoglobina

witam moja ciocia (87 lat) od półtora roku co jakiś czas jest w szpitalu w związku z niską hemoglobiną (nie wiem ile dokładnie) i wysokim ob był ok.96 teraz jest 104. Jest ona bardzo osłabiona, ma opuchnięte kostki. Miała robione różne badania gastroskopię, kolonoskopię, rtg płuc, badania krwi i

Re: niska hemoglobina i wysokie OB

Niska hemoglobina niekoniecznie musi oznaczać za niski poziom żelaza.Może to być również niedobór wit.B 12, a w najgorszym przypadku choroba, która się nazywa zespół mielodysplastyczny, jest to choroa szpiku kostnego, który produkuje nieprawidłowe krwinki czerwone (moja babcia to miała), OB w tym

Re: wysokie ob niska hemoglobina

przyczyn pewnie może być wiele. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobienie porządnego rozmazu ręcznego. Wysokie OB- może leukocyty też są wysokie?

Re: wysokie ob niska hemoglobina

witam właśnie wczoraj ciocię odebrano ze szpitala po tomografie i innych badaniach wyszło, że niestety jest to "starość". Ciocia ma zmiany na płucach, jednak nie jest to rak i nie jest to też powód tak wysokiego ob. Niestety musi się pogodzić z tym, że już nie ma 20 lat i już nie będzie

Re: wysokie ob niska hemoglobina

ciocia je regularnie mniejsze porcje, do tego co wieczór pije lampkę winka czerwonego i je żółtko z cukrem (zalecenie lekarza) a kostki to faktycznie ma bardzo opuchnięte usg nerek nie miała a echo to miała i wyszło ok

Re: wysokie ob niska hemoglobina

taka ,jak bedzie niska będą przetaczać ,aż kiedyś.... nie skończyła ,chyba rozumiesz ,nie odp nic..Pierwszą oznaką niskiej hemoglobiny u mamy są zajady ,zwróć uwagę czy też .Nic nie mogę doradzić ,bo mało piszesz ,co mamie jest,czy manp duszności ,czy ma jakieś

Re: wysokie ob niska hemoglobina

w ciągu dwóch tygodni miała robiony dwa razy rtg płuc, które widziało dwóch różnych lekarzy-stwierdzili, że zmiany które są na płucach nie są powodem tak wysokiego ob, po pierwszych badaniach krwi z których wyszło, że ma anemię lekarz kazał jej brać żelazo , ogólnie czuje się słabo jak zawsze była

Re: wysokie ob niska hemoglobina

to znaczy, że toczy się stan zapalny. W zależności od wyników pozostałych składowych badania można stwierdzić na jakim poziomie ten stan zapalny się toczy. Jeśli podwyższone są tylko leukocyty, a w moczu wykryto ewentualnie nabłonki wielokątne i bakterie to stan zapalny obejmuje tylko cewkę moczową.

Re: wysokie ob niska hemoglobina

ja bym zasugerowala usg nerek - sa one miedzy innymi odpowiedzialne za wspomaganie produkcji czerwonych krwinek (poprzez wydzielanie o ile sie nie myle erytropoietiny - tak to sie po hamerykansku nazywa) i za gospodarke wodna w organizmie... a jak z dieta u cioci? bardzo czesto osoby starsze powoli

Re: wysokie ob niska hemoglobina

to jest w sumie ciocia mojego męża, jednak jestem z nią bardzo związana oprócz moich teśćów nie ma ona nikogo. W tej chwili jest w szpitalu więc cokolwiek więcej będę wiedziała z wypisu jak go dostanie na żadne duszności się nie skarży, jedno co to bardzo schudła no i przy okazji jest bardzo osłabio

Re: wysokie ob niska hemoglobina

Przetaczanie krwi jest b. uciązliwe i niebezpieczne ,tak mi powiedzieli dr Moja mama miała też ten problem i nie znależli przyczyny.Odnośnie rtg ,jeżeli masz fotkę skonsultuj to z innym dr ,jeżeli nie , można wypożyczyć ze szpitala.Anemia ,wynikiem niedoboru

niska hemoglobina i wysokie OB

Zrobiłam w zeszłym tygodniu kontrolnie badania krwi. Wynik bardzo mnie zaskoczył. Hemoglobinę mam 8,0, a OB 54. Lekarz co do hemoglobiny wypowiedział się, że wynika z niedoborów żelaza i przepisał tabletki. Nie wiem zupełnie skąd taki spadek hemoglobiny. Bardziej martwi mnie wysokie OB. Lekarz

Re: niska hemoglobina i wysokie OB

Wysokie OB wskazuje na stan zapalny w organizmie. Zacznij od dentysty - może w jamie ustnej masz jakiś stan zapalny, który na razie nie powoduje bólu. Za jakies 2 -3 tygodnie powtórz badanie. Hemoglobina nie jest znów aż tak tragicznie mała, ja swego czasu miałam 4,70:)) Na pewno wszystko

Re: niska hemoglobina i wysokie OB

Wysokie OB jest charakterystyczne dla niedokrwistości. Nie słuchaj rad "ekspertów" forumowych i nie rób setki niepotrzebnych badań - posłuchaj swojego lekarza i zrób badanie kontrolne po leczeniu. Na przykład w celu odróżnienia anemii z niedoboru witaminy B12 od anemii z niedoboru żelaza

Re: niska hemoglobina i wysokie OB

krwotoków, sprawy ginekologiczne OK. >Chorowałaś ostatnio na cos oprócz tej anemii? Od trzech tygodni leczę kręgosłup. Lekarz jednak wykluczył to jako przyczynę wysokiego OB.

Re: niska hemoglobina i wysokie OB

Masz anemię i nie wiesz skąd spadek hemoglobiny?? Ciekawe...A na czym Twoim zdaniem polega anemia? Tej HB nie jest tak tragicznie mało, za to OB bardzo wysokie- ale nikt Ci nie powie, czym to jest spowodowane. Może to być wszystko, od stanu zapalnego i przeziebienia do najgorszych rzeczy. Może

ktos mi pomoze zinterpretowac wyniki krwi?

Leukocyty - 2,27 Erytrocyty 4,6 Hemoglobina 13,5 Hematokryt 39,1 MCV 85,0 MCHC 34,5 MCH 29,3 Płytki krwi 141 Limfocyty % 44 Inne(Eo,Bazo,Mono) % 10 Neutrofile % 46% Limfocyty # 1,2 tys/µl Inne(Eo,Bazo,Mono) # 0,3 Neutrofile # 1,20 RDW-CV 14% PDW 16 Limfocyty 49 % Monocyty 4% OB 4 Martwi mnie

Re: interpretacja wyników - pomóżcie !!!

to: OB OB 11 mm/h 2 15 N TSH TSH 1,56 µIU/ml 0,510 4,820 N FT3 FT3 3,63 pg/ml 1,71 3,71 N FT4 FT4 1,43 ng/dl 0,84 1,47 N Tsh dość wysokie jak na leczenie ale pozostałe hormony w górnych granicach - wydaje mi się, ze nie ma co obniżać dawki - co myślicie? ona tez idzie ze mną do tej

Re: wyniki badań

Moze Jedruch sie wypowie, ale powiem, ze rzucila mi sie w oczy bardzo niska hemoglobina oraz wysokie OB. Powinni chyba tacie podac krew.

Pani Doktor proszę o interpretację wyników

2.7 Płytki 336 MPV – 7.0 PDW – 56.6 PCT – 0.24 MPC- 27.5 Wzór odsetkowy Leukocytów: Pałeczki -1 Granulocyty - 13 Eozynocyty - 9 Bazocyty - 0 Monocyty - 10 Limfocyty - 67 OB -23 Martwi mnie niski poziom neutrocytów a wysoki limfocytów , no i monocyty i limfocyty w rozmazie

Re: interpretacja wyników - pomóżcie !!!

; MCHC 33,5 g/dl 32,0 37,0 N Te ostatnie 3 parametry wskazuja ze masz niedobor zelaza i nie widomo jak wysoka jest u ciebie wit.B12 ktora tez warto sprawdzic. > Ferrytyna Ferrytyna 10,75 ng/ml 13,00 150,00 L Niedobor zelaza potwierdza tez bardzo niska ferrytyna ktora nalezy jak najbardziej

Re: nadżerka i wkładka domaciczna

krwawienia i wszelkie tego typu nieprawidłowości wymagające leczenia - są one często wykrywane przy badaniu ginekologicznym wymaganym przed złożeniem wkładki; niedokrwistość, braki żelaza i niski poziom hemoglobiny, wysoki OB nie stosuje się w przypadku już zaistniałej ciąży; nie zaleca się pacjentkom z

Prośba o interpretację wyników i wskazówki

) Cholesterol: 307 za wysokie (do 200) Choleterol HDL: 83,4 za wysoki (40-60) OB: 22 poza normą (do 12) MCH (wskaźnik średniej masy hemoglobiny w krwince czerwonej): 26,30 poza normą (27-35) MCV (wskaźnik średniej objętości krwinki czerwonej): 79.80 poza normą (80-99) RDW-CV: 15,80% poza normą (11,6 - 14

Re: Lamblia?

...brak apaetytu..-klasyczne objawy pasozytow.Nie zdziwi mnie jak w morfologi wyjdzie anemia...przy lambliach tak jest..poniewaz utrudniaja wchlanianie kwasu foiowego i wit.B12-skladnikow potrzebnych do budowych krwinek..takze jest to bardzo prawdopodobne ze wyjdzie bardzo niska hemoglobina w mrfologii a nawet

Re: Sarkoidoza, tarczyca, bałagan hormonalny - pr

;przyczaić", że np przeciwciała niekoniecznie cokolwiek wyjaśnią. Morfologia (przynajmniej wg norm...) lepsza niż w trakcie najostrzejszej fazy sarkoidozy (wtedy niedokrwistość, nadpłytkowość + wysokie OB i CRP - 10x norma i nieprawidłowy proteinogram). Badania i endo (tyroksynę zapewne tylko endo może przepisać

Re: do marcysiaw1

były bardzo wysokie, niska hemoglobina i płytki, bardzo wysokie OB. Powiększona wątroba i śledziona (chodź akurat niektóre dzieci na naszym oddziale z potwierdzoną białaczką wątrobę i śledzionę miały w normie). Do tego mieliśmy powiększone węzły podżuchwowe. Komórki ,,nowe" to świeże

Tarczyca mamy (55 lat) - odpuścić temat ?

więcej na takim samym poziomie i są niskie, ale o czym to świadczy przy takich wynikach? O nadczynności czy niedoczynności, a może o niczym ? Mama obiecała mi, że jeszcze zrobi USG tarczycy, żeby był pełny obraz tarczycy. Dodatkowo mama zrobiła morfologię, cholesterol i OB. Morfologia: Leukocyty 6

Re: jeszcze więcej pytań, ferrytyna

Dziękuję Olu. Znowu się dużo od Ciebie dowiedziałam. Nadal jednal zastanawia mnie ta ferrytyna. Nie chcę miec niskiego poziomu żelaza, a wyniki badań są sprzeczne. Niby miałam wysoką ferrytynę, na poziomie 80%, ale miałam tez stan zapalny, zresztą OB też na to wskazuje, i to pewnie fałszywie ją

Re: proszę o szybką odpowiedź!!!!

czerwienica została wykryta wczesniej, ale nigdy nie było tak wysokiej hemoglobiny,i tak niskiego OB. poza tym- jedyne co dobre- spadł hematokryt... bo był bardzo wysoki. :-( moze ktos powie cos wiecej...prosze.

Re: Do Doktora Jedrucha

,bardzo niska hemoglobina wskazuje albo na jakieś krwawienie albo jest to wynik po operacji,nie mniej na pewno trzeba coś z tym zrobić przetoczyć krew,cea w normie lekko podwyższone transaminazy zwłaszcza alat ....

Re: Badania krwi

Proszę o interpretację moich wyników: Leukocyty-7,2 Erytrocyty-3.82 Hemoglobina-9.9 Hematokryt-30.3 MCV-79.3 MCH-25.9 MCHC-32.7 Anizocytoza erytrocytów-15.5% Płytki krwi-336 Limfocyty-36.2 MID-7.4 Granulocyty obojętnochłonne-56.4 OB-37 Zelazo-36.98 Cholesterol-133.7 Zgodnie z normami lab. za niskie

Re: Niedoczynność?

leczenie Metypred? Powinnas sie zainteresowac swoimi wynikami (pacjent ma prawo do uzyskania informacji, nawet kserokopii swoich wynikow) bo do rozpoznania RZS sam wynik OB to za malo. Wyrownalas zastrzykami niedobor zelaza co widac po hemoglobinie. Ale masz bardzo niska wit.B12 ktora tez nalezaloby leczyc

Re: nadczynnosc czy niedoczynnosc ,tarczycy czy n

,5 może być u ciebie fizjologiczna, tym bardziej ze ob i crp masz w normie. -Niska hemoglobina, hematokryt, wypadające włosy, bladość, bruzdy na paznokciach- pewnie masz mało żelaza. I tu zaczynają się schody bo albo masz go za mało, albo masz problem z jego wchłanianiem za czym przemawiają problemy z

Anie

niski poziom erytrocytów i hemoglobiny świadczy o niedokrwistości. Jeśli okaże się, że masz za mało żelaza, lekarz zaleci dietę bogatą w ten pierwiastek (czerwone mięso, ryby, warzywa strączkowe i zielone, pełnoziarnisty chleb, suszone morele). Konieczne może być przyjmowanie preparatu żelaza. WBC

Re: CRP-22, OB-20, WBC-16- proszę o pomoc DR...pi

-- nie kupisz bez recepty dziecku preparatu żelaza na niską hemoglobinę, pozatym lekarz zaznaczy że niskie żelazo może być tylko wynikiem infekcji, i że dobrze by bylo to sprawdzić ponownie gdy dziecko będzie w pelni zdrowe. Lekarz też zaznaczyl że te badania morfologi wskazują na stan zapalny

Re: proszę o szybką odpowiedź!!!!

> Gość portalu: ktos napisał(a): > > witam serdecznie. > Czy moze ktos sie orientuje, co moze oznaczac zbyt niskie OB- 0,5 Choroby prowadzące do zwiększenia liczby krwinek, zmniejszają wynik opadania krwinek - patrz niżej. > i zbyt wysoookka hemoglobina- 19,8??? 1. Nadkrwistość

Re: jak odczytac wynik z badania krwi?

miażdżycy jest zbyt wysoki poziom cholesterolu. * Magnez, fosfor, wapń - badania dodatkowe pozwalające stwierdzić, czy w organizmie znajduje się odpowiednia ilość tych pierwiastków. Badanie to nierzadko ma również znczenie profilaktyczne. * OB (Odczyn Biernackiego) - jest osobnym badaniem i oznacza

Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle

,63-5,7) = 103 % TPO jeszcze nie mam. A tu pozostałe wyniki: vit B12: 285 (norma 179-1162) zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400) ferrytyna: 204 (norma 16-233) CRP: 8,15 (norma <5) OB: 17 (norma 3-7) hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0) krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1) i jeszcze wiele innych

Proszę o interpretację wyników

. Morfologia w zasadzie w porządku, trochę za niski hematokryt (35,9) i hemoglobina (11,9. Bardzo wysokie OB, ale wpływ na to ma niewątpliwie też moja choroba reumatyczna (mam antygen B7), moje OB od lat nie schodziło poniżej 15, taką właśnie wartość wykazało badanie sprzed pół roku. Teraz jest jednak aż

Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle

<5) > OB: 17 (norma 3-7) CRP i OB sa podwyzszone i lekarz laryngolog (laryngolog dlatego ze masz klopoty z gardlem)powinien jednak sprawdzic co to jest. Moze wymaz z gardla? > hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0) > krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1) Te wyniki tez sa dobre. > i

Re: Badanie ft3, ft4 w trakcie leczenia - mozna?

Dziekuje Ci serdecznie za odpowiedz. Wlasnie o to mi chodzilo :-). Otoz morfologie mialam robiona w czerwcu(zanim zaczelam sie leczyc na tarczyce) i wyszla w miare OK - to znaczy lekarz nic nie mowil na ten temat, mimo, ze hemoglobina i hematokryt sa na dolnych granicach norm. Tam, gdzie na

Re: podwyższone LDH i OB u 4latka

no ja też mam nadzieję, że ten spadek to dobry znak. LDH może być wyznacznikiem jakiegoś procesu nowotworowego, zresztą nawet na forum jest taki wątek o dziewczynce, która miała wysokie LDH i niską hemoglobinę i okazało się, że to białaczka. Ale ona miała LDH 900, więc dużo powyżej normy no i

Re: Baardzo prosze-interpretacja wyników

stężenie występuje przede wszystkim po posiłkach. NORMA: Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%, u mężczyzn 170(+-100) mg%... Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL) Stanowią 17

krew i mocz

stężenie występuje przede wszystkim po posiłkach. NORMA: Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%, u mężczyzn 170(+-100) mg%... Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL) Stanowią 17

Re: wyniki z laboratorium

stężenie występuje przede wszystkim po posiłkach. NORMA: Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%, u mężczyzn 170(+-100) mg%... Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL) Stanowią 17

NORMY BADAŃ KRWI I MOCZU

stężenie występuje przede wszystkim po posiłkach. NORMA: Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%, u mężczyzn 170(+-100) mg%... Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL) Stanowią 17

Anemia (?), OB29, crp niskie - co to?

.5) HGB 13.5 (12.4-17.2) HCT 39.6 (38-50) MCV 73.7 (80-100) MCH 25 (27-34) MCHC 34 (32-37) RDW 14.2 (11.5-14.5) HDW 3.45 (2.2-3.2) PLT 455 (130-440) MPV 7.5 (7.2-11.1) Rozmaz mikroskopowy: NEU 52%, LYMPH 40% MONO 4%, EOSIN 3%, BASO 1% OB29 ; CRP 0,02 (norma do 1), ASO <2 Toksoplazma i toksokara z

Re: Wysokie OB proszę o interpretacje wyników!

na podwyższone OB wpływa przyjmowanie wcześniejsze leków min. kwasu acetylosalicylowego hemoglobina za niska - świadczy o anemii podaję linka do poradnika z badaniami serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949784.html i dietą dla anemików: www.resmedica.pl/zdart1999.html a preparatów w aptece mega

bardzo wysokie OB ! od czego ????

Moja 3-letni syn wygląda ostatnio jakoś niewyrażnie. Jest blady, ma podkrążone oczy, nie ma siły i apetytu. Zrobiłam mu podstawowe badania krwi i moczu. Wyniki są w normie (niska hemoglobina 11,3, ale nie jest to jeszcze dramatyczny wynik), oprócz OB, które wyniosło 90 !!! W momencie wykonania

Audio Notes Touch

najbardziej popularnym formacie mp3 (niska, średnia i wysoka jakość). Program automatycznie powiadamia o najlepszym do zapisu miejscu – karcie pamięci bądź w urządzeniu. Warto dodać, że aplikacja wyposażona została w takie technologie jak VAS (mikrofon reaguje na głos i niweluje niepotrzebne dźwięki z

Dragonica

odpowiednio wysokich poziomach może dobrać podklasę dla naszych postaci które notabene także się rozwijają do jeszcze lepszych specjalności. Dragonica oferuje również wachlarz różnych profesji, dzięki którym możemy wytwarzać różne przedmioty. Gra znalazła zastosowanie nawet dla nisko poziomowych

Psiloc Extended Recorder

Dyktafon do nagrywania notatek głosowych oraz aplikacja rejestrująca przychodzące i wychodzące rozmowy w jednym. Program oferuje zapis w wysokiej (WAV) i niskiej (AMR) jakości, tak w pamięci telefonu jak i na zewnętrznej karcie. Jeśli podczas nagrywania notatki pojawi się przychodzące połączenie

Psiloc Extended Recorder

Dyktafon do nagrywania notatek głosowych oraz aplikacja rejestrująca przychodzące i wychodzące rozmowy w jednym. Program oferuje zapis w wysokiej (WAV) i niskiej (AMR) jakości, tak w pamięci telefonu jak i na zewnętrznej karcie. Jeśli podczas nagrywania notatki pojawi się przychodzące połączenie

Psiloc Extended Recorder

Dyktafon do nagrywania notatek głosowych oraz aplikacja rejestrująca przychodzące i wychodzące rozmowy w jednym. Program oferuje zapis w wysokiej (WAV) i niskiej (AMR) jakości, tak w pamięci telefonu jak i na zewnętrznej karcie. Jeśli podczas nagrywania notatki pojawi się przychodzące połączenie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - niska hemoglobina wysokie ob