Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

niepokojące wyniki morfologii i ob

Witam, Jestem 27 letnim mężczyzną. Ostatnio poczułem się źle (ogólne osłabienia, nagłe zmiany temperatury). Zrobiłem badania krwi i nie w normach wyszło: Płytki krwi 130 P-LCR 43,8 % Neutrofile 1,49 / 33,5 % Eozynofile 0,54 / 12,1 % Monocyty 13,5 % z OB: Gran. segmentowate 36% Gran. kwasochłonne

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

Mi właśnie dwóch lekarzy zaleciło wycięcie tarczycy, ponieważ życie bez tarczycy miało być łatwiejsze. Nie zdążyłam porównać;)

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

Jestem właśnie hashimotką bez tarczycy (rak) i potwierdzam, że na wycięcie tarczycy przy hashi lekarze decydują się przy stwierdzonym w 100% raku. Ale życie bez tarczycy jest w ogóle trochę trudniejsze, w każdej sytuacji.

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

> bo przy Hashi ponoć jest więcej powikłań po takiej operacji. Nie wiem, czy Hashi = więcej powikłań, ale życie bez tarczycy jest na pewno nieco trudniejsze. No cóż, samo wycięcie tarczycy nie likwiduje też choroby Hashimoto, niestety.

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

zaaspirował się materiał do badań, może natrafiono bardziej na naczynie krwionośne niż na tkankę tarczycy. Bo i te nieliczne komórki... Także wynik może być niemiarodajny. Powtarza się chyba najwcześniej po 3 miesiącach. Ale moim zdaniem nie ma co się martwić o kwestie onkologiczne.

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

Jaką masz diagnozę? Czy przyjmujesz jakieś leki? Jakie, ile? Jaki jest opis usg tarczycy (w tym wielkość / objętość płatów)? Jakiej wielkości jest ten guzek? Czy jest ich więcej? To co opisujesz to drobny fragment układanki, podajesz za mało danych... Sądzę, że guzek jest do obserwacji, wnikliwej,

Re: Wynik biopsji tarczycy - czy jest powod do ob

Mi też w biopsji wyszedł polimorfizm jąder i bruzdy śródjądrowe - na początku zostałam skierowana na usunięcie tarczycy. Podejrzewano raka pęcherzykowego, a w tym przypadku pewność ma się dopiero po badaniu histopatologicznym. Na szczęście kolejki do operacji były długie i w międzyczasie trafiłam do

Interpretacja wyników OB 13

Witam,Pani doktor.Bardzo prosze o interpretacje wyników syna 3lata(za dwa msce).Zlecone przez alergologa(wysypka,łuszcząca sie skóra na palcach) ob-13aso 19 WBC-8,4 LYM 5,2 MON 0,5 GRA 2,6 LYM% 62,4 MON% 6,1 GRA% 31,5 RBC 4,29 HGB 12,2 HCT 36,8 MCV 85,7 MCH 28,4 MCHC 33,2 RDW 13,5 Podzielone 32

wynik ob ponad 30

Niedawno robiłam badania i morfologia w normie poza ob które wynosi ponad 30.W badaniu moczu tez niby wszystko w normie tylko ze stwierdzono liczne bakterie,sladowe ilości śluzu, leu 1-3i nabl pł liczne.Dodam ze badania robiłam zaraz po przeziębieniu i na dobę przed okresem.czy to mogło miec wpływ

Re: wynik ob ponad 30

nie raczej zapalenie zeba wykluczam.Jeśli juz to moze zapalenie pęcherza bo ostatnio pobolewa mnie podbrzusze a w moczu wyszły liczne bakterie.Mam wyniki i wybieram sie do lekarza no i dla pewnosci wypadałoby odwiedzic gina tak dla pewnosci.Troche jestem przerazona bo to ob to wydaje mi sie bardzo

Wyniki OB

Czy wynik OB po 1 godz. 20.00mm po 2 godz. 44.00mm przy normie laboratoryjnej 0.00-25.00 jest prawidłowy - z góry dziękuję Darek

Re: Rabka sanatorium Jagiellonka

dziewczyny czy przed sanatorium trzeba robić dzieciom badania tz. OB. mocz, morfologia i badanie kału i z wynikami dopiero jechać do sanatorium

Re: proszę o interpretację wyników-morfologia+OB

Dziękuję Pani bardzo. Już się martwiłam. Ciężko jest gdziekolwiek znaleźć normy wyników dla dzieci. To OB pewnie przez katar, który mu się dopiero co skończył... Pozdrawiam -- http://suwaczki.maluchy.pl/li- 36497.png

Re: Duże węzły chłonne szyjne u 4 latka - do p.d

Witam, należy sprawdzić morfologię z rozmazem, OB, LDH, przeciwciała przeciwko toksoplazmozie i usg tych węzłów. Inne badania w zależności od wyników, pozdrawiam serdecznie

Budżet Obywatelski

Wyniki głosowania nad projektami Budżetu Obywatelskiego - www.bielsk-podlaski.pl/dokumenty/pdf/budzet_ob_wyniki.pdf

Re: Interpretacja wyniku OB

nie da się zinterpretować wyniku OB. To czynnik niespecyficzny, podwyższenie świadczy o tym że coś się dzieje ale nie można stwierdzic co, trzeba zrobic dodatkowe badania. a wynik babci niestety wysoki, koniecznie trzeba się zgłosic do lekarza z tym -- Do you mind? I can't talk. I can either

Wysoki wynik OB

O czym może świadczyć wysoki wynik OB (40/81)? Bardzo proszę o poważne informacje na ten temat.

interpretacja wyników OB

czy ktoś mi może powiedzieć co to znaczy jak mam wynik OB 32 a norma wynosi 3-15mm/1 godz.? Z góry dziękuję

Re: Wynik OB 40/72.

Wartość jest podwyższona, ale sam wynik OB nie oznacza nic. -- Now is the time for me to rise to my feet Wipe your spit from my face Wipe these tears from my eyes!

proszę o interpretację wyników-morfologia+OB

alergenów w powietrzy-powiedział, żeby zimą wykonać. A to są syna wyniki z dzisiaj: RBC 4.37 10 (do 12-tu chodzi o potęgę)/l HCT L 34.4 % MCV 78.6 fl RDW% 14.1% RDWa 53.6 fl HGB 12.3 g/dl MCH 28.1 pg MCHC 35.8 g/dl PLT 288 10 (do 9)/l MPV 8.2 fl PDW 10.6 fl PCT 0.23 % LPCR 16.8 % WBC 7

Interpretacja wyniku OB

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku OB mojej córki. Wynik wynosi 8/21.

wynik badań- OB 75

Witam Proszę o poradę Wynik badań OB mojej mamy wyniósł 75 /14, wiem ,że ob normalnie powinno wynoscić poniżej 10 mm. Czy tak wysokie parametry oznaczają już chorobę nowotworową? Edyta

zly wynik badania OB

robilam ostatnio wyniki ob i morfologii ob wyszlo mi dosc zle bo 21 przy normie maxymalnej 12.... no i HCT ponizej normy 36.0 przy normie dolnej 37 i MCH nizsze 26.0 przy normie 27 i nie wiem czy sie tym martwic?? czy nie?? moze ktos pomoze i powie co to moze znaczyc??

Wynik OB - proszę o interpretację

Co może oznaczać wynik OB -/- ? Że nie udało się w ogóle oznaczyć poziomu OB? Z jakiego powodu mogło tak być? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Re: Interpretacja wyniku OB

Chodziło mi tylko o okreslenie czy ten wynik odbiega on normy czy się w niej miesci. Znam normy OB ale w innych jednostkach.

Re: Interpretacja wyniku OB

Norma: wynik nie powinnen przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony może oznaczać stan zapalny. Wartość OB wzrasta czasem pod wpływem przyjmowanych leków...

Re: Ciągle chudnę...

Nie dziwota;) Stres potrafi porządnie odchudzić. Jeśli wyniki z krwi (mam nadzieję że OB, CRP i TSH tez zrobiłaś) są OK to zacznij od relaksu.

Wynik OB?

normy 535 (140-400) i OB po godzinie aż 27. Syn jest obecnie w dobrej formie, nie ma nawet kataru, skąd takie wysokie OB. Może powinien mieć włączone jakieś dodatkowe witaminy?, proszę o odpowiedź, pozdrawiam Anna

Re: Interpretacja wyniku OB

Interpretacja wyniku: laboratorium otwarte i pracuje. Sam wynik, zwlaszcza tak "grubego" oznaczenia, jak OB, i w oderwaniu od stanu klinicznego dziecka, zwlaszcza nie wiedzac, dlaczego dziecko zostalo skierowane na badanie jest bez sensu.

wyniki morfologi i OB

wyniki morfologi i OB mam w normie, jednak cos wykryto w badaniu USG na wątrobie , był robiony TK i nie potrafią lekarze go opisac, czy mozliwe jest ze cos jest nie tak? nie chce za bardzo poddawać się biopsji, nie wiem co robic, prosze o radę

wynik OB w ciąży??

czy to możliwe że OB w ciąży (20tc) jest podwyższone?? norma do 15 a ja mam 31. wiem, że niektóre normy wyników badań w ciąży się zmieniaja ale czy OB?? do lekarza idę dopiero za parę dni więc może wy mi poradzicie :)

Re: Co mi jest ?Już nie mam sił :(

Witam Dzis odebrałam wynik ANA1 i jest dodatni :( Czy bolerioza i koinfekcje mogą dawać dodatni wynik ANA1? Ktos wie? Ob mam 2, CRP tez niskie ... Boje sie Performeer Oczywiście dam znac jak tylko znajdę co jest przyczyna :( eh zycie

wyniki morfologii krwi - wysokie OB

Czesc Dziewczyny co może oznaczac wysokie OB???? Własnie odebrałam wyniki badan i OB mam 33 (norma<12) Czy mam isc do lekarza? Czy nie panikowac i czekać do wizyty? Poradzcie -- lilypie.com/days/060120/0/0/1/+1/.png

Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki

Wyniki masz dobre. Ostatnio byłem u ogólnego i jak zobaczyła moje wyniki to powiedziała że wszystko ok ;). Ale tylko ja wiem jak. Wyniki miałem podobne do twoich tylko ft4 wyższe. Nie wiem co jest grane u Ciebie. Może masz jakieś zapalenie w organizmie sprawdzałeś CRP, OB itp. Sprawdź obciążenie

Re: wynik ob ponad 30

Z moczem mam podobnie nabł pł poj, bakterie liczne, śluz liczne pasma, leukocyty 1-2. Moje ob wynosi 13.

Re: wynik ob ponad 30

Jeśli stwierdzono liczne bakterie, to przecież jest infekcja, OB ma prawo mieć taką wartość. Nie martw się, za jakis czas powtórz badanie

Re: wynik ob ponad 30

lekarka mi powiedział jak miałam ob 50, ze jest podwyższone, ale tak się zdarza przy niegroźnych zapaleniach. -- Jestem kowalem swego losu ?!!!

Re: wynik ob ponad 30

moze masz jakies zapalenie zeba albo cos takiego, wtedy to normalne ze ob wyjdzie za wysokie

Re: wynik OB w ciąży??

badania krwi i moczu to standard, ale nie określa się przy tym OB jak to ma miejsce zwyczajowo, bo jak już poprzedniczki pisały wynik może wyjść gigantyczny:)

Re: wynik OB w ciąży??

Racja, wynik OB w ciąży niczemu nie służy. jest podwyższone, bo w czasie ciąży dochodzi do mobilizacji całego organizu. Nie ma się czym martwić.

Norma OB na śląsku.

Witam Was, niedawno byłam z wynikami badań krwi u lekarza rodzinnego. Norma laboratoryjna mojego OB została przekroczona i wyniosła 28 mm/h , przy czym CRP trzymało się normy, ale MO% wynosiło 1,9 % . Spytałam lekarza czy to podwyższone OB powinno mnie martwić (tym bardziej, że z tego co widzę to

Wysokie OB proszę o interpretacje wyników!

Dziś odebralam wyniki: Ob 51 max. jest do 15 Hemoglobina 11,1 min. jest do 12,0 Hematokryt 35,6 min. jest do 37 MCV 91,3 MCH 28,5 MCHC 31,2 Plytki krwi chyba jest dobrze 336 Limfocyty 25,2 Inne (Eo,Bazo,Mono) 10,4 Neutrfile 64,4 Limfocyty 1,1 RDW

Re: wynik ob ponad 30

Mnie lekarz w Niemczech powiedzial że OB nie jest wyznacznikiem.Mama umarła na nowotwór trzonu macicy z OB 15 a babcia z OB 60 od 30 lat ma sie znakomicie a dobiega 80 lat.

Re: OB 40/85 jak rozumieć ten wynik?

OB w ciąży jest przeważnie wysokie.CRP we wczesnej ciąży jest również podwyższone.W ciąży nie interpretuje się wyniku OB.

22 mies.kuleje bez bólu-wyniki, OB, CRP

ODebrałam wyniki Lenki, a ponieważ mój pediatra do czwt. jest nieobecny a z tym dostępnym trudno sie porozumieć Bardzo Prosiłabym Panią doktor o jakąs interpretację. Mała jest faktycznie zainfekowana od ok.2 tyg. zaczeło się obłednie ropiejącymi oczkami_wydzielna żółta i bardzo obfita

Re: poddaję się

Niepotrzebnie pokazalam morfologie i ob. Bo miałam trochę podniesione wyniki z leukocytow i ob... a ten lekarz mojej znajomej z durna nadwagą i niedoczynnoscia powiedział, że jest zdrowa...

Siniaki

Witam, zauważyliśmy, że córce bardzo często wychodzą duże siniaki na nogach. W siniaku powstaje twardy guz. Dzisiaj byliśmy u lekarza, dostaliśmy skierowanie na morfologie, OB i Aptt. Wystarczy, ze lekko się puknie w noge i zaraz siniak. Jutro robimy wyniki ale może któraś mama miała podobną

Re: wynik ob ponad 30

Moglo meic jak najbardziej wplyw. zrob po wyleczeniu pecherza i po okresie jeszcze raz. -- Gasofnia

No to mamy drugą turę :-)

Niezależnie od faktycznych wyników trolle mają jeszcze 14 dni zarobkowania. P.S. Pewnie sfałszowane te wybory :-) -- Nie mam żad­nych ra­sowych, kas­to­wych czy re­ligij­nych up­rzedzeń. Je­dyne co mnie ob­chodzi,to czy da­na jed­nos­tka jest is­totą ludzką i to mi wys­tar­czy. Gor­sza już być nie

Re: wynik ob ponad 30

Potwierdzam. Ja kilka lat miałam nawet po 70 i było ok. Żyję i mam się dobrze. -- http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif

Prośba o interpretacją wyniku OB- ważne!

Kilka dni temu robiłam do pracy badania okresowe - wynik OB: 22/49 a więc podwyższony - ponoć powinien być jednocyforowy. Dodam że czuje się dobrze i odczuwam rzadnych dolegliwości. Co może być powodem takiego wyniku?- czyżby jakis stan zapalny w organiźmie??

Re: ostatnia być może szansa odbicia władzy

Odbić,to się możesz zadkiem od ściany.A wynik majowych wyborów będzie ci się odbijać czkawką bardzo długo. -- Nie mam żad­nych ra­sowych, kas­to­wych czy re­ligij­nych up­rzedzeń. Je­dyne co mnie ob­chodzi,to czy da­na jed­nos­tka jest is­totą ludzką i to mi wys­tar­czy. Gor­sza już być nie może

Re: Prośba o interpretacje wyników

Dzięki za odpowiedź. A czy przy aktywnym stanie zapalnym tarczycy wzrastają znacznie wyniki OB i CRP?Pytam, ponieważ oba miałam w normie CRP 0,32 w normie do bodajże 5, a OB miałam 9 w normie do 15.Pozdrawiam

Re: Wynik OB?

ob po infekcjach normalizuje się przez kilka tygodni, a podwyższonym nieznacznie poziomem płytek nie ma co się martwić. Jeśli chodzi o poziom hemoglobiny to też poinfekcyjnie może być on obniżony. Jeśli Pani chce mieć pewność,że wszystko wróciło do normy można wykonać badanie kontrolne za 3

Re: Pytanie - jak zachowa się T3 po obniżeniu T4

tak orientacyjnie podaje bo nie jestem w stanie idealnie podzielić tabletkę na 1/8: rano ok 7 mg ok 13 - 7 mg 16 - 5mg (ale przyznaję, ze często zapominam) Tess - a jak miałas podniesioną ferrytyne, to hemoglobine rowniez? Jeszcze przypomniałam sobie - 2 tygodnie temu mialam robione wyniki do

Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar

Mój wynik i prośba o interpretację: Wynik testu z forum 25pkt A tu wyniki badan: TSH 1,800 (0,270-4,200) FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67% FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39% OB20 (2-15) Będę wdzięczna za opinie i radę czy walczyć z lekarzem o skierowanie na usg i dodatkowe badania

Re: Wysokie OB proszę o interpretacje wyników!

Ob 51 max. jest do 15 Hemoglobina 11,1 min. jest do 12,0 jed.g/dl Hematokryt 35,6 min. jest do 37 jed.% MCV 91,3 jed.fl MCH 28,5 jed.pg MCHC 31,2 jed

Re: Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :

powiedziała żeby przyjsć dzisiaj do kontroli jak czopy nadal nie znikną to mam zrobić badania: morfologię, OB , Alat i Aspat. Ja jednak z badaniami nie czekałam do dzisiaj tylko zrobiłam je w sobotę. Mam już wyniki: ASPAT: 33 ALAT: 28 wg. norm z tego laboratorium jest w normie. Natomiast podobnie jak u

Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :(

Odebralam wczoraj wyniki. Nie jest dobrze. Mamy OB 55, a wiec bardzo wysokie, CRP tez dalekie od normy, bo az 17.4 mg/l przy dopuszczalnym 5 mg., z granulocytami jest tak: -paleczkowate 2 -podzielone 48 -Kwasochlonne 6 -Zasadochlonne 1. Troche duzo tych kwasochlonnych, co? Limfocyty natomiast

Re: Sojusz przeciko państwu polskiemu podpisany.

W sumie,tych dotkniętych nieuleczalnym kaczyzmem "związkowców" nie jest wielu.Na wynik wyborów raczej nie wpłyną,ale udział w zadymach,to ich żywioł. -- Nie mam żad­nych ra­sowych, kas­to­wych czy re­ligij­nych up­rzedzeń. Je­dyne co mnie ob­chodzi,to czy da­na jed­nos­tka jest is­totą ludzką i to

Re: Pocieszcie...:(

To może być tylko jakiś stan zapalny, który po podaniu odpowiednich leków zniknie. Na pocieszenie - moja córka w wieku 3 lat tez miała takie wysokie OB. Zdrowe dziecko, badania zrobione rutynowo i taki wynik. Dodatkowo laborantka zaczepiła mnie i powiedziala, zeby dobrze dziecko przebadac, bo

Re: proszę o interpretację wyników-morfologia+OB

morfologia w normie dla wieku, ob jest wykładnikiem stanu zapalnego który utrzymuje się do 4 tygodni od infekcji

Interpretacja wyniku OB

Wynik mojej Babci (ponad 60 lat) to 40/72. Poglabym prosic o interpretacje? Z gory bardzo dziekuje.

Re: dziwne wyniki badań 3 letniego dziecka

Witam, pomysł ze sprawdzeniem Mycoplasmy jest bardzo dobry, dodałabym jeszcze Chlamydia pneumoniae. Monocyty, pałki i kreatynina są w normie. OB może być podwyższone po infekcji. Co do TSH należy powtórzyć badanie, sprawdzić przeciwciała antyTPO i/lub antyTG - jeżeli wyniki będą odbiegały od normy

Re: wynik ob, czy w normie?

Po jednej godzinie powinno byc do 10 mm.Jesli jest podwyższone to tylko nieznacznie.Może nawet z powodu zwykłego przeziębienia

Re: wynik ob, czy w normie?

Witaj wg. norm po jednej godzinie powinno wynosić 3-10 mm,a po dwóch godzinach 6-20 mm.Zobacz czy na wyniku pisze czy odczyt był po godzinie czy po dwóch.Ale na moje oko wynik jest ok:)))pozdrawiam

Re: Interpretacja wyniku OB

pierwsza liczba to opad po godzinie, druga- po dwóch godzinach. Podwyzszone OB świadczy o procesie chorobowym toczącym sie w organizmie. A może być tego dużo. Od zapalenia dziąseł,poprzez reumatyczne zmiany... po poważniejsze schorzenia. Tak wiec lekarz powinien zająć sie dalszą diagnostyką.

Złe wyniki OB co to może być?

Mam dobre wyniki podstawowe...ale OB mam 26/57. Czuje sie bardzo slabo, mam klopoty z utrzymaniem rownowagi, czasami trace ostrosc widzenia, czasami czuje ze serce pulsuje mi w "calym ciele", do tego miewam bole glowy w okolicach skroni...Czy ktos moze mi pomoc?Lekarz powiedzial, ze to

Złe wyniki OB co to może być?

Mam dobre wyniki podstawowe...ale OB mam 26/57. Czuje sie bardzo slabo, mam klopoty z utrzymaniem rownowagi, czasami trace ostrosc widzenia, czasami czuje ze serce pulsuje mi w "calym ciele", do tego miewam bole glowy w okolicach skroni...Czy ktos moze mi pomoc?Lekarz powiedzial, ze to

Re: ziarniaki gram dodatnie w moczu

10 do 4 to nie jest duży wynik. Może wynikać z zanieczyszczenia próbki. A jak wygląda badanie ogólne moczu? Związku z ziarnicą brak. Robiliście badanie krwi z rozmazem ręcznym, ob, crp?

Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015

Witam ?? odebrałam dzisiaj swoje wyniki i początkowo ucieszylam się że wszystko jest ok, poczytałam trochę te forum i już nie jestem taka pewna ?? Wynik testu z forum 25pkt A tu wyniki badan: TSH 1,800 (0,270-4,200) FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67% FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39% OB20 (2-15) Będę wdzięczna

Re: Jarosław K i Antoni M zrobili swoje :-)

Nigdy nie ekscytowałem się sondażami,ale wpływ wystąpień publicznych Jarosława K i Szalonego Antka na ich wynik jest widoczny. -- Nie mam żad­nych ra­sowych, kas­to­wych czy re­ligij­nych up­rzedzeń. Je­dyne co mnie ob­chodzi,to czy da­na jed­nos­tka jest is­totą ludzką i to mi wys­tar­czy. Gor

Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję

Witam ?? odebrałam dzisiaj swoje wyniki i początkowo ucieszylam się że wszystko jest ok, poczytałam trochę te forum i już nie jestem taka pewna ?? Wynik testu z forum 25pkt A tu wyniki badan: TSH 1,800 (0,270-4,200) FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67% FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39% OB20 (2-15) Będę wdzięczna

Re: Robić biopsję? - proszę o radę

> Czy gdybym miała Hashimoto, to nie powinnam mieć podwyższonego OB i leukocytów? Niekoniecznie. Możesz mieć, ale nie musisz. I lepiej, żebyś nie miała. Ale w aktywnym okresie choroby może się zdarzyć, że wyniki pokazujące stan zapalny się pogorszą (np. u mnie ob i crp było w normie, ale

Re: Co mi jest? Prosze o wsparcie.

Lekarz powiedział mi przez telefon że wyniki (morfologia, OB, TSH, żelazo i glukoza) są bardzo dobre. Stan podgoraczkowy to wynik emocji. Mam pytanie: Czy jakiekolwiek nieprawidłowosci.wyszlyby w tych badaniach?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ob wynik

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin