Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: pasteryzowanie soków

Ja robiłam sok porzeczkowy w tym roku i butelki rozgrzewałam dodatkowo w piekarniku nalewałam wrzący sok i zakręcałam.

Re: pasteryzowanie soków

Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu produktu do takiej temperatury, zeby zgineły wirusy i rozłożyły się enzymy. Sok z cukrem czy bez może być zapasteryzowany. Poza tym, w jabłkach jest już cukier. Jeśli autorka wątku myśli poważnie o porobieniu zapasów soku na zimę, powinna raczej kupić

pasteryzowanie soków

Mam pytanie - czy można jakoś przedłużyć życie soku, np. jabłkowego wyciśniętego w sokowirówce? Czy możliwe jest w ogóle pasteryzowanie takiego soku w butelkach? Czy to ma sens? Jeśli tak, to ile jest w stanie przeleżeć taki soczek? Mam ogrom jabłek, a znudził mi się już sok z sokownika - za

Re: Pomidoruję 2015

oooo,a to nowość,ja teraz czekam na aronie żeby zrobić trochę soku a ponieważ robię nisko słodzony to też pasteryzuję,krótko,zeszłej zimy mieliśmy nie pamiętam ile słoiczków z sokiem i wystarczyło na całą zimę na styk do herbatki z miodem idealny,syn ma skaczące ciśnienie więc był bardzo przydatny

Sok z czarnej porzeczki.

pasteryzują". Czy da się w ten sposób zrobić sok/syrop z porzeczek? Jak sądzicie? -- Jeśli idziesz na szczyt, nie dziw się że jest pod górę.

Pasteryzacja soku z brzozy

Witam, pozyskiwaczy tego cennego soku...jak prawidłowo pasteryzować sok kwaskiem cytrynowym i cukrem? W jakich proporcjach?

Re: Macie sprawdzony przepis na malinóweczkę?

. Potem sok gotuję w garzewielkim dodaje cukru do smaku, wlewam do buteleczek i jeszcze pasteryzuję zeby mi się dłużej trzymał.

Re: Jak przechować sałatkę z czerwonej kapusty

To nie są resztki tylko cała micha a robiona była w niedzielę. Czy można pasteryzować bez jakiejkolwiek zalewy, bo ona jest przyprawiona /cebula, jabłko, sok z cytryny/ i ciepłą czy zimną wkładać do słoików?

Re: wierzyc czy nie wierzyc?

To ja mam jeszcze gorzej,bo nic nie mogę jeść kwaśnego , bo mnie odrzuca,tak miała moja mama. Ja o ile kupuję soki,to tylko te bez cukru i tak słodkie. Nie kupujcie napojów ,musi być napisane na kartonie SOK 100% Akurat mam,to zobaczę. Fortuna Sok 100% Sok jabłkowy z zagęszczonego soku

Re: Jej wysokość truskawka

LEMONIADA RABARBAROWA 3 łodygi rabarbaru 2-3 łyżki cukru trzcinowego sok z 1/2 limonki 1 l wody mineralnej niegazowanej szczypta mielonego imbiru Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać odrobinę wody i cukier, dusić do czasu, aż rabarbar zmięknie i utworzy gęsty mus

Re: Co można zrobić z czereśni?

zapasteryzować ww własnym soku z pestkami lub bez, wersja z pestkami: wkładasz umyte czereśnie do słoika (pełny słoik, lekko upychasz), zalewasz wodą, słodzisz wg uznania i pasteryzujesz bez pestek: drylujesz, posypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok, potem wkładasz do słoików lekko upychając

Re: sok spleśniał ...

Przyznaje, ze nigdy soku z aronii nie robilem, a do innych uzywale sokownika, ale jakikolwiek owoc tak potraktowany splesnieje. Normalnie to chyba podgrzewamy krotko owoce, az puszcza sok, filtrujemy przez gaze, dodajemy cukier i zamykamy w cokolwiek, a potem pasteryzujemy. Mozna tez zasypac owoce

Re: kapitalistyczne nawyki kuchenne

Większość soków robiona jest z rozcieńczonego koncentratu który nie jest niczym innym jak odparowanym i dobrze jak w wyparkach próżniowych sokiem. Sok 100 procentowy nawet jak jest świeżo tłoczony to musi być pasteryzowany.Proszę wytłumacz mi czym się różni pasteryzacja przemysłowa i to często

Re: papryka pieczona w oleju

Co roku robię pieczoną paprykę do słoików. Olej/oliwę mieszam właśnie z sokiem z papryki, dodaję sól, cukier, trochę octu, czosnek, tym zalewam paprykę i pasteryzuję. Nigdy się nie zepsuła.

Re: Legalny doping? Tak. Pij sok z buraków!

Witam. Przykro mi to pisać, ale autorka się myli. Soki Cymes i Ogrody Natury są sokami pasteryzowanymi i produkowanymi z zagęszczonych soków z długim terminem przydatności. Niepasteryzowany jest jedynie Marwit. Proszę o precyzyjne informacje dla Biegaczy. Pozdrawiam

Re: szybkie desery dla dzieci

sezonem z owoców mrożonych, albo tych łatwych do przechowania. Prażone jabłka z migdałami - jabłka robię hurtem i pasteryzuję, przed podaniem podgrzewam z dodatkami (migdały, orzechy, czasami żurawina, może być cynamon, od święta pokruszony marcepan jak znajdę gdzieś dobre jakości). Pieczone jabłka, z

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

Ja kiedyś robiłam całe pomidory zalewane takim zagęszczonym sokiem. Robi się sok, pomidorki (takie średnie) sparzyć i obrać ze skórki, wsadzić do słoika, zalać sokiem i pasteryzować ok 45-60 min. Oczywiście można przyprawić według własnego smaku. Ja dodawałam tylko trochę soli i cukru. Pyyyycha

Re: sok z malin wyciskany

, że tak mają smakować (tylko, że on od dzieciństwa pił tylko mamine), a mi wyraźnie pachnie i smakuje winem. Czy taki sok można pić? Czy on w ogóle ma jeszcze jakieś wartości? Moja mama zawsze pasteryzowała, więc nie mam porównania. -- porysowanyblog.blogspot.com/

Re: Jak przechować sałatkę z czerwonej kapusty

osika4 napisała: > Będę jeść z wielkim apetytem bo jest bardzo dobra. Teraz jest dobra, wierzę bo też taką robię i bardzo lubimy :-), ale warzywa puszczają sok, miękną, po 2-3 dniach taka surówka nie ma ani ładnego wyglądu ani sensownego smaku. Warto pasteryzować możliwie szybko po

Re: weki-dlaczego się popsuły?

Do warzyw dołożyć trochę kwasku cytrynowego/soku z cytryny. Ja dokładam kwasku cytrynowego lub soku z cytryny jak pasteryzuję czerwony starty buraczek na zimę. Wtedy pasteryzuję tylko raz, bo burak przed starciem na tarce już jest ugotowany.

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

ja od 3 tygpdni co weekend przerabiam 10 kg pomidorow - pola na przecier polowa od razu na sos, potem do sloikow i jeszcze pasteryzuje chwilke. Przecier robie podobnie jak Alus...sok (tylko mam takie ustrojstwo do przecierania pomidorow to idzie mi migiem)

czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

do tej pory robilam mojej corci sok jablkowy w sokowirowce, ale wyczytalam gdzies, ze dziecku nie mozna podawac niepasteryzowanych sokow! czy powinnam go przed podaniem zagotować? jesli tak, to marchewkowy, czy z innych owoców i warzyw też?

Re: Rzygam morelami :(

' z siatkami by trza kombinowac chyba, ale komuuu by siiie chcialooooo poza tym nie przepadamy za suszonymi owocami. Produkuje wiec sok, bo akurat napitkow to u nas duzo schodzi. W sloikach kolejne 6 litow sie pasteryzuje.

3 rady, jak przetrwać w supermarkecie

Sprawdzaj cenę za kilogram: opakowania dają nieskończenie wiele możliwości kamuflażu. Jedz produkty jak najmniej przetworzone: przy jednym prostym składniku nie da się tak oszukać jak przy produkcie przetworzonym, upieczonym, pokrojonym, w sosie, utwardzonym, sproszkowanym czy pasteryzowanym

Re: Mus dyniowy skisł.

dynię trzeba przed pasteryzowaniem lekko zakwasić sokiem z cytryny i wszystko będzie o.k.

Re: Zagrajmy w pomidora:)

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Zapraszam na zbiory - moje pomidory

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Będzie większa rada w Raszynie

Co do jabłek jestem za! Niech Urząd jako popitkę do przekąsek zamówi sok jabłkowy pasteryzowany w opakowaniach po 5 litrów. Znam takie punkty w, co w detalu dają litra za 4 złote. Przy dużym zamówieniu może być taniej, bo jabłczane zagłębie pod bokiem.

Re: Robicie przetwory ?

Ja nie dodaję wody, wiśnie są i tak bardzo soczyste. Zasypuję je cukrem, czekam jakieś 10-12 h aż puszczą sok, nakładam do słoików i pasteryzuję :) Z czereśniami tak się nie da, gdyż są twardsze i mniej soczyste, ale z wiśniami polecam ten sposób.

Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? !

ja słyszałam o tym, że wszystkie soki, jakie pijemy w ciąży powinny być pasteryzowane... wiadomo, że z niczym nie wolno przesadzać, jak zjesz tylko trochę to nic się nie stanie, u mnie cytrusy powodują zgagę, mogą też uczulać.

Re: Najprostszy sposób

Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dokładnie odcisnąć. Wyśmienity sok wypić ze smakiem a surowy miąższ upchać w słoikach przesypując cukrem. Na litrowy słoik jakieś 5-6 łyżek stołowych. Pasteryzować 15 min (od chwili zagotowania wody). Gotowe. -- ---- "Słyszałem kiedyś, że przy pozycjach

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

dzięki :) tez mi sie tak wydawalo i to, co wyczytalam calkiem zbilo mnie z tropu, bo to niby dobra ksiazka...

Re: sok z malin wyciskany

sokiem. Teściowa twierdzi, że na pewno nie zepsute, mąż, że tak mają smako > wać (tylko, że on od dzieciństwa pił tylko mamine), a mi wyraźnie pachnie i sma > kuje winem. Czy taki sok można pić? Czy on w ogóle ma jeszcze jakieś wartości? > Moja mama zawsze pasteryzowała, więc nie mam porównania

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

soczek z sokowirówki to najlepszy soczek dla maluszka. jak go zagotujesz to właściwie nie dasz dziecku nic wartościowego. pamiętaj tylko że takie soczki podaje się swieże. jak dajesz jabłuszko skrobane to też go nie gotujesz, prawda?

Re: Jej wysokość truskawka

IMBIROWE GRUSZKI 6 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek, 3 limonki, szklankę cukru, półtorej łyżeczki startego imbiru Sparz limonki, skórkę z jednej zetrzyj na tarce, a z drugiej posiekaj w drobną kostkę (wcześniej usuń białą błonkę). Z obu wyciśnij sok. W dużym rondlu ułóż gruszki, wlej sok

Mus jabłkowy z sokownika

Gdy już otrzymam sok, jabłka przerzucam do garnka i przesmażam - tyle wiem. Jak długo mam smażyć i co dalej? Gorący mus do słoików i do góry dnem wystarczy? (tak robię z sokami) czy trzeba to jeszcze pasteryzować? Dzięki, pozdrawiam.

Picie mleka zwierząt jest nieetyczne

aquella napisała: > a mleko roślinne pasteryzowanie dosładzane trucizną typu aspartam czy acesulfam > k jest dla nikogo > jeśli się komuś nie chce robić samodzielnie w domu mleka roślinnego to już leps > ze krowie Mleko krowie jest dla cielaków. Picie mleka zwierząt jest nietyczne

Re: Jej wysokość truskawka

DŻEM TRUSKAWKOWY 1 kg truskawek, 100 ml soku z porzeczek, 1/2 szklanki cukru Do garnka wlewamy sok z porzeczek i dodajemy cukier, całość podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy truskawki i smażymy je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładamy do suchych słoików, szczelnie je

Re: sok brzozowy

dziennie, skrapiam włosy i skórę na rękach. Nadmiar soku pasteryzuję ale na pewno traci on wiele wartości. W tym roku też zapasteryzuję ale dla próby zrobię sok 1litr i 50 gr. spirytusu. W każdym razie, sok swierzy,pasteryzowany czy inaczej zabezpieczany na zimę, trzeba trzymać w ciemnym słoiku, w ciemnym

Re: Jej wysokość truskawka

wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzować przez około 10 minut. Następnie słoiczki przełożyć na ściereczkę i na parę minut ułożyć odwrócone dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. Słoiczki przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu. Sok z jagód możemy wykorzystać jako sos do

Re: wydatki na jedzenie w październiku

wiem ze niektórzy robią sok w sokowirówce i go pasteryzują -- http://www.suwaczek.pl/cache/152d2773ca.png

Re: Wątek rozpaczliwy 2-co do picia?

cukru jest.. Ale robienie soków jest łatwe, trzeba tylko opanować pasteryzację ;) Np. żurawiny możesz mieć w lodówce bez pasteryzowania, bardzo długo.. -- "Powiadają starzy Cyganie, że Bóg znika, gdy rozgniewają go ludzie, wówczas przychodzi czas magicznych zaklęć i przepowiadania przyszłości

Re: Kapusta kiszona- pasteryzować w słoiku???

Nie pasteryzuję. Upycham ciasno w słoikach i zalewam sokiem. Do wiosny nic się z nią nie dzieje.

Re: Już po wielkich zakupach? Lodówki załadowane?

Nie chodzi mi o ekologiczne, ale jak mam dziecku kupic sok, to wolę jednodniowy a nie pasteryzowany z kartonika, jak mam kupić makaron, to wolę żytni, a chleb na zakwasie, a nie taki co się żytni tylko nazywa, a w składzie na pierwszym miejscu ma mąkę pszenną i kolor z karmelu.

Sok pomarańczowy - czy może szkodzić

Witam. Czy dwulatek może pić dziennie szklankę soku pomarańczowego? Traktuję to jako jedną z pięciu porcji warzyw i owoców zalecanych na dzień. Znalazłam w sklepie sok Tymbarku, jest pasteryzowany. Mąż spiera się ze mną, że sok pomarańczowy jest szkodliwy dla przewodu pokarmowego i powinnam go

Re: pomysl na przetwory z pomidorow?

można jeszcze w sokowirówce sok do picia i pasteryzować, chociaż ja robię tylko przeciery na zupę, właśnie dzis zakupiłam 15kg:-)

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

tylko na jeden litrowy słoik - nie pasteryzowałam. Wlałam gorący sok do gorącego słoika, który postawiłam do góry dnem. To co wyszło to był gęsty sok, ale baaaaaaaaaaaardzo smaczny :) Jutro postaram się zrobic ten z przyprawami. Jak znajdę linka do przepisu to wkleję, ale najpierw muszę odzyskac

Re: Korzenie mniszka, pokrzywa, sok z brzozy

Ewo, w maju zbieram kilogram liści ( staram się najmłodsze) przepuszczam przez maszynkę do mięsa, zalewam 1 l ciepłej wody i po kilku godzinach wyciskam sok przez lnianą ściereczkę. Dodaję 0,5 kg miodu, wymieszam, rozlewam do słoiczków, pasteryzuję. aga

Re: sałatka z ogórków - potrzebny przepis

przykryciem na godzinę, aż powstanie sok, po czym wymieszać i przełożyć wraz z sokiem do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut w temperaturze 85 st.C. Wyjąć z garnka, wystudzić pod kocykiem i odstawić w chłodne miejsce. Czy o taką sałatkę ci chodziło? Wyjąć z garna, wystudzić pod

Re: Sok z bzu czarnego- bez sokownika

Moja mama twierdzi, że owoce w słoikach zasypuje się cukrem i pasteryzuje, sok puszcza się "sam".

Re: Jej wysokość truskawka

przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików

Re: Jej wysokość truskawka

łodygi puściły sok. Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Cukinia-przepisy

Moja sąsiadka robi bardzo smaczną sałatke do słoików. Przepisu nie mam, pewnie jest w goglach a jej główne składniki to: Cukinia w plastrach, dużo cebuli w plastrach, kosmiczne ilości natki pietruszki. Posolone, pocukrzone, zakwaszone puszcza sok, pakuje się do słojów, dodaje oleju i pasteryzuje.

Re: Wątek rozpaczliwy 2-co do picia?

z owocami sezonowymi i cukrem ;) Czasem zwłaszcza zimą pijamy wodę z sokiem roboty babci (sok z owoców z cukrem, pasteryzowany). Latem pozwalamy sobie na zimną wodę gazowaną. Czyli chyba normalnie :)

Re: dżem z truskawek chcę popełnić jak?

), w słoiki i pasteryzujesz. ot cala filozofia. identycznie robiłam juz konfiturę wiśniowo-czereśniową i takiż sok. mniam! bez fiksów i innych paskudztw. czas roboty (bez mycia owoców, słoików i pasteryzowania) 2h. -- Mam złoty charakter, chyba dlatego taki ciężki...

Re: A może by tak wątek kulinarny III

GALARETKA Z WINOGRON 5 szklanek soku z winogron, 1 opakowanie żelatyny, 1 łyżeczka oleju, 7 szklanek cukru Rozpuścić żelatynę w soku winogronowym z dodatkiem oleju, całość zagotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, gotuj 2 minuty, dodaj cukier, ponownie gotuj przez 2 minuty mieszając od czasu

Re: Sok dla malego dziecka

) . Sklepowe soki chyba sa pasteryzowane ( chyba ze "fresh) wiec beda mialy wlasciwosci zatwardzajace- chyba ze sie myle i temp pasteryzowania nie jest zbyt wysoka.. Suestia - podaj z kubeczka , dla zebow saczenie powolne sokow (z butelki) jest niezbyt zdrowe :( a czym skorupka za mlodu

Re: Pigwa - proszę o radę co z nią zrobić :)

Kroję na kawałeczki, wrzucam do małych słoiczków, zasypuję cukrem. Jak puści sok coś po ok 6-8 godz. to pasteryzuję. Świetne do herbaty zamiast cytryny. -- http://www.suwaczki.com/tickers/rolo8iikggpu8sue.png

Re: Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo: Sok owo

nie masz racji, nie wszystkie soki są z koncentratu (lub jak kto woli, soku zagęszczonego). W Biedronce jest pomarańczowy Don Simon i w delikatesach Piotr i Paweł soki marki własnej (o dziwo!) to soki wyciskane z owoców, a potem pasteryzowane.

Re: Porady nt. dyni - podpowiedzcie please

Dyni nie powinno się pasteryzować. Tylko sterylizacja wchodzi w grę. No chyba, ze przecier będzie zakwaszony pomidorami czy sokiem z cytryny. W środowisku zbliżonym do obojętnego mogą rozwijać się bakterie beztlenowe-jad kiełbasiany. Tylko sterylizacja temu zapobiega.

Re: sok brzozowy

Pasteryzowany i dosładzany. Sok pasteryzowany wytrzymuje góra do 9 miesiacy! Aby zwiększyć jego żywotność dodaje sie cukru lub jego pochodnych i wtedy sok może mieć datę przydatności wydłużoną nawet do 2 lat. Inną metodą jest zakwaszenie soku - w zalezności od smaku - np kwaskiem cytrynowym, mo0

Re: Praca przy wedlinach a problemy skory

pasteryzowane i sterylizowane. Pochodzenie substancji Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu. Poza żywnością stosowany również Przemysł chemiczny: produkcja śwodków antykorozyjnych, organicznych pochodnch kwasu azotawego oraz barwników. Metabolizm Azotyn sodu

Re: sok z jabłek....

Jeżeli się wleje gorący sok do butelek to nie trzeba pasteryzować i tak wytrzymuje rok, co najwyżej stanie trochę pleśni na soku i potem trzeba jeszcze raz przegotować, żeby pozbyć się posmaku pleśni, ale to zależy od stanu " zapleśnienia ".

Re: Nabiał

Bo to nie jest sam jogurt: to deser owocowy z dodatkiem jogurtu (ok. 35% jak producent podaje to jogurt, 36% wklad owocowy a reszta to "wypelniacze"), reszta to wklad owocowy, sok, kleik ryzowy, grysik ryzowy, regulator kwasowosci, witamina C, woda, koncentrat soku marchwiowego ... Jest

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy. Mam jeszcze kilka pytań : ) Rozumiem, że maliny zasypuję cukrem i jak puszczą sok (po kilku godzinach? dniu?) przelewam do słoiczków i mogę nie pasteryzować, cukier działa jak konserwant i sok nie zapleśnieje? I ile mniej więcej soku wychodzi z kg malin

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Zasypuję maliny cukrem, zostawiam żeby puściły sok, pasteryzuję i wynoszę do piwnicy - nie wiem, czy tak się "powinno" czy nie, ale właśnie przyniosłam z piwnicy kolejny słoiczek. Sok do herbaty, owoce do szejka. Soku nie jest dużo, ale jest bardzo intensywny w smaku. -- Chaotyczna

Re: cebula, marchew, ziemniaki, buraki

Buraki ugotować , obrać , zetrzec na tarce , posolić , dodać sok z cytryny - niedużo.Do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania.Baza sałatek , barszczu itp.

Re: 4-latek - przewlekły ból brzuszka w okolicy p

Nie podawaj błonnika w takiej sytuacji bo to może jeszcze pogorszyć sprawę. Trzeba prześledzić dietę, wyeliminować zapierające produkty (np.kakao, soki z pasteryzowaną marchwią i bananami, kaszę mannę) i dawać dużo wody do picia plus probiotyki (kapusta kiszona, jogurt naturalny). Jak się kupy

Re: Kilka pytan o rozszerzanie diety...

niemowląt to głównie cukier, nie ma w nich wartości (nawet jeśli piszą, że bez dodatku cukru). Są to soki zrobione z koncentratu, pasteryzowane. Dziecko powinno pić wodę, ewentualnie niesłodzoną herbatę owocową. Każdy sok poza wyciskanym w domu powoduje: próchnicę, nadwagę, uzależnienie od cukru, niechęć do

Ciri - pytanie

A ten sok traktujesz przez sitko czy taki z lekka fusiasty pasteryzujesz?

sok własnej roboty

Synek zaczyna 5 m-c życia i rozszerzamy dietę.Zacznę od warzyw a potem owoce i soki. Jak przygotowac sok wlasnej roboty,czy może byc z sokowirówki (marchew,jabłko itd.) i pasteryzowany,jakie proporcje wody i soku,1:1 ?

Re: Co z jabłek?

Jabłka przez sokowirówkę,dodaję cukru jak jest mało słodki i wlewam do butelek,np. po małych lub dużych"Kubusiach"-10 minut pasteryzuję i mam wspaniały sok na całą zimę i nie tylko. Tak robię z jeżyn też.

Re: co zaprawiacie?

, mogą być na zupę. Robię też sok z pomidorów. Pomidory przepuszczam przez sokowirówkę, dodaję do smaku, cukier, sól, pieprz, wlewam do słoi, pasteryzuję 20 minut, sok jest super, uwielbiam go. -- Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

DŻEM PORZECZKOWY Przebrać czerwone porzeczki, przetrzeć przez sito. Brać na 1 kg owoców 1 kg cukru. Cukier zagotować bez wody z przetartym sokiem porzeczkowym. Smażyć na dużym ogniu. Gdy krople się "galaretują" - zlewać do gorących słoików, które zamykać dopiero po przestygnięciu. Słoiki z dżemem

Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac

Ta zalewa to głównie sok z papryki, a w pieczonej będzie go za mało. Ja robię w ten sposób, że do soku z pieczonej papryki dodaję olej, wrzucam płaty pieczonej papryki, plasterki czosnku, doprawiam do smaku solą, cukrem, octem, wkładam do słoików i pasteryzuję. Wychodzi bardzo smaczna. A co do

Sok truskawkowo rabarbarowy

(odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać? go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej

Re: zielone pomidory

Ja mam przepis stary wyprobowany na sałatkę z pomidorów zielonych z samą cebulą 1kg.zielonych pomidorów kroje w plasterki,potem 3duże cebule też kroje w plasterki,wszystko układam warstwami do garnka i solę,odstawiam na 8godzin,po tym czasie odciskam puszczony sok i robie zalewę:pó łszklanki octu

Re: smażony czarny bez

;) Zdjęć nie robiłam, bo zbyt się koncentrowałam na jedzeniu ;) Zrobiłam też sok z kwiatów bzu i cytrynki. I nie wiem, czy pasteryzować, czy trzymać w lodówce.

Re: Domowe lody tanie i zdrowe

Najzdrowsze lody wg mnie to tylko w foremkach ikea, ale nie ze słodzonych pasteryzowanych soków bo to zdrowe nie jest. U moich dzieci hitem są lody z ananasa, zmiksowany dojrzały ananas, wychodzą bardzo słodkie pyszne lody.

Re: wekowanie soków

Normalnie zapasteryzuj. Ja kiedyś jak robiłam soki w butelkach to nakładałam na nie niemowlęce smoczki (NOWE!) i pasteryzowałam co najmniej 25 minut. Smoczki się ładnie zasysały i trzymały elegancko. Ze zdejmowaniem też nie było problemów.

Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie?

gotuję samą do puszczenia soku w garnku z grubym dnem, potem dodaję stopniowo pokrojone gruszki. Gotuję to na małym ogniu i mieszam. Sok odlewam do gorących słoików i go zagotowuję w słoikach. Owoce smażę przez trzy dni i wkładam do gorących słoików, pasteryzuję. Jeszcze mam do tej pory dwa słoiczki z

Re: jaki to ma sklad?

Akurat mam na biurku czarne: woda, sok winogronowy, cukier, sok cytrynowy, sok z czarnych porzeczek, sok wiśniowy, przetarte owoce pitahaya, karmel (barwnik), aromat naturalny. Napoje są pasteryzowane. Konserwantów brak (przynajmniej według zapewnień producenta, ale że jestem uczulony na wiele

Zdrowe napoje (prócz wody)

Właśnie piję kakao i tak mnie naszło na założenie tematu o zdrowych napojach. Co wy pijecie, kiedy macie ochotę na coś innego niż woda? U mnie w stałym repertuarze są: - organiczne surowe kakao z mlekiem bez laktozy - zielona herbata - 100% soki owocowe bez cukru i konserwantów - pasteryzowane

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Mój rodzinny przepis jest bardzo prosty i sprowadza się do -Umycia malin - Zasypania cukrem w dużym słoju (na oko- mają byc przykryte) -Poczekać aż puszczą sok -Odcedzić, wlać do słoików i pasteryzować Nie próbowałam nigdy w buteleczkach, ale nie wiem czy wytrzymają nalanie wrzątku (swoją drogą

Re: Co najbardziej lubicie pić?

No niestety malo pije:) Czasem zapomne i siedze caly dzien o 1 szklance kawy (pije w takich duzych z IKEI). - herbaty 0 (nie lubie zadnej, nie mam w domu za bardzo) - kawa teraz tylko inka (ciaza). Wczesniej hektolitry z expresu. - woda. Jak musze:) - soki jednodniowe (marchewkowe) wciagam nalogowo

Re: jogurt słodzony owocami

Oto skład Bakomy premium frutica: Mleko pasteryzowane, wsad wiśnia-malina (ekstrakty z owoców, wiśnie 4,6%, maliny 1,1%, koncentrat soku z buraka, barwnik:antocyjany i aromaty), skrobia kukurydziana mod., żelatyna wieprzowa Czy taki skład jest ok?

Re: zdrowy dżem

Tak, ja widziałam, przecież są soki jabłkowe tłoczone, nie z koncentratu, np. Maurera, normalnie można je kupić np. w marketach. A z resztą nie wiem co masz do koncentratów, przecież koncentrat to też sok jabłkowy tyle że zagęszczony po to, by móc go lepiej transportować i pasteryzować. Później

Re: Jej wysokość truskawka

KONFITURA Z TRUSKAWEK 1 kg umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek •250 ml wody •90 dag cukru •sok z 1/2 cytryny •2 łyżeczki wody różanej W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie

Re: Zaparcia, probowalam juz wszystkiego, co robi

a sok jabłkowy podajesz świeży czy z butelki??? świeże jabłko rozluźnia, obrobione termiczne ( np pasteryzowany sok) może zapierać no i wszechobecna marchew też może być przyczyną, przynajmniej u nas tak było

Re: "powrót" do tradycyjnych smaków

To jeszcze spróbuj surówki z sałaty najpierw skropionej sokiem z cytryny a potem zalanej gorącym tłuszczem z wysmażonym pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem.Tak zrobioną sałatę podaje się natychmiast po zrobieniu. A smalec-smarowidło ? Najlepszy jaki jadłam i czasami robię to metoda mamy kolegi

Re: papryka przetwory

,2,777,138245004,138245004,0,2.html?v=2 Polecam też pieczoną paprykę. Paprykę się piecze, jak do ajvaru, ściąga skórkę, kroi na większe płaty. Zalewę robię pół na pół z soku z pieczenia papryki i oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku w plasterkach, troszkę octu, cukru, sól - nie podam dokładnych proporcji, ja robię wg smaku. Do

Re: Kobietki-pomocy-wiśnie

trochę tego zlanego soku i gotować,dodając jeszcze cukier,jak będzie gęsty,to do słoiczków i pasteryzować.Ja osobiście nie daję żadnych żelfiksów,bo trąci mi to sztucznością. Pozostały sok też do słoików i pasteryzować. Gdy w moim domu trwa ta operacja to muszę robić to jak innych domowników nie ma w

sok NFC

świeżych owoców i warzyw, bez dodatku konserwantów, koncentratu, cukru i wody. Smak i barwa soku zależy od wybarwienia oraz odmiany owoców i warzyw. Sok zawiera naturalnie występujące cukry. Pasteryzowany, osad na dnie opakowania jest zjawiskiem naturalnym. Świeżość do 14 dni po otwarciu zachowuje dzięki

Re: Kobietki-pomocy-wiśnie

Ja w ten sposób nastawiałam wiśnie na nalewkę.To jest niebo w gębie. Część odsączałam porządnie na sicie,drylowałam,do niektórych dodawałam sok i pasteryzowałam a niektóre wkładałam w pudełeczka i zamrażałam.Do ciasta-super. Wiśnia to dla mnie najcudowniejszy owoc,nie tylko na przetwory,ale i do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pasteryzowanie soków

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin