Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Skóra z podgardla do pasztetu?

Usłyszałam ostatnio, że skórę z podgardla można udusić razem z mięsem i dodać do pasztetu, bo jest "kleista" i tym lepiej dla wyrobu. Czy ktoś z Was słyszał o tym albo tak postępował? Nie ukrywam, że mam pewne obiekcje... -- Nie umiem zrobić suwaczka :((( A powinnam :)))

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

Podgardle nie bardzo się nadaje do "samodzielnej" konsumpcji ;-) Może być do pasztetu lub do smalcu - jak nie masz piekarnika, to raczej druga opcja wchodzi w grę - dokup słoniny, posiekaj, do tego cebulka, jabłko, majeranek, i będzie smalczyk do kanapek.

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

Podgardle zawsze jest tłuste, a te zdjęcia to pewnie "odchudzone" :) Do chleba moim zdaniem to się w ogóle nie nadaje. Ja bym dokupiła trochę łopatki wieprzowej, kawałek wołowiny i upiekła pasztet. Albo kupiłabym ładny kawałek słoniny lub sadełka o przerobiłabym na smalec.

dwa pytania o pasztet

1) podgardle - z jakiego to ma być zwierzęcia? 2) lepiej zamrozić upieczony pasztet czy masę? i pytanie dodatkowe: co poza pasztetem można zrobić z wyprzedzeniem na święta? -- raz na wozie raz nawozem

Pasztet - rozmrażanie

Witajcie. Czy myślicie, że mogę rozmrozić i będzie jeszcze dobry pasztet, który upiekłam i zamroziłam przed Wigilią 13r? Zapomniałam o tej ostatniej porcji w zamrażarce... W mądrej książce piszą że pasztet można mrozić 2-3 miesiące, a tu byłoby 3 pełne i 10dni. Ma ktoś doświadczenie? Pasztet mam

Re: Skóra z podgardla do pasztetu?

Ja robię pasztet z mięsa mielonego, najczęściej drobiowego, dodaję tylko wątróbkę.

Re: dwa pytania o pasztet

niedzwiedzica_sousie napisała: > 1) podgardle - z jakiego to ma być zwierzęcia? dodaje tylko slonine do pasztetu z zajaca jak go mam:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Skóra z podgardla do pasztetu?

koralina5 napisała: > Ja robię pasztet z mięsa mielonego, najczęściej drobiowego, dodaję > tylko wątróbkę. mozna tez skorke zdjac cala napelnic tym mielonym i usmazyc jak kielbaske wspaniala jak ktos ma wedzarke moze uwedzic jeszcze lepsza

Re: Skóra z podgardla do pasztetu?

Nigdy nie dodawałam, ale myślę ,że będzie ok., tylko trzeba dobrze ugotować. Dodawałam natomiast szyje indycze i skrzydełka, a na nich jest sporo tłustej i kleistej skóry, bardzo dobrze to wpływa na konsystencję pasztetu -- "Najniebezpieczniejsza głupota jest wtedy, gdy przybiera szaty

Re: Czy robicie pasztety?

Nie wiem, nie robiłam pasztetu z królika. Ale po ostatnim eksperymencie - zero tłustego miesa, więcej warzyw - wydaje mi się, ze dodatek słoniny, podgardla czy czego tam, masła tym bardziej, jest zupełnie zbyteczny. Pasztet bardziej warzywny jest tak samo wilgotny, ale bardziej aromatyczny. Jedyna

Re: Czy robicie pasztety?

Tluszcz w pasztecie byc musi. Wilgoc to nie tlustosc. Tlustosc to nie wilgoc. Woda i tluszcz sie nie lubia, za to drobnoustroje odpowiedzialne za psucie zywnosci lubia wode. Poza tym woda odparowuje, tluszcz niebardzo. I z miedzy innymi tych powodow masarze po wielu latach doswiadczen doszli do

Re: Czy robicie pasztety?

Dobry pasztet musi byc z dobrych skladnikow. Wolowe, wieprzowe, kawalek boczku lub podgardla, wątrobka drobiowa, bulki, cebula, suszone grzyby, ziele, listek. To wszystku duszę do miękkości, przekręcam 2 razy, dodaję kostkę masła, ze 4 jajka, sol, pieprz i sporo świeżo startej gałki. Pieke ok. 40

Re: Pasztet z karkówki.... ale jakiej?

Ja bym dokupiła kilogram wieprzowej łopatki, bo tej wołowej karkówki szkoda by mi było do pasztetu. Poza tym pół kilograma wątróbki na taką ilość mięsa to stanowczo za dużo, pasztet będzie gorzki. Dałabym najwyżej 10dkg. No i zamiast słoniny dałabym kawałek surowego boczku albo podgardla. Pasztet

Re: Pasztet z karkówki.... ale jakiej?

. Na taką ilość mięsa 10 dkg wątróbki i ani grama więcej bo pasztet będzie gorzki (sprawdziłam to, niestety, bo ktoś mi kiedyś doradził) Słoniny też nie ma sensu pakować do pasztetu bo ma specyficzny smak i zapach, w pasztecie niepożądany. Lepsze jest podgardle albo surowy boczek.

Re: rosół

Skoro nikt tu nie napisał o obowiązkowej i absolutnie koniecznej ćwiartce kapusty to znaczy, że nie wiecie co to rosół - ten domowy, prawdziwy, a nie ten restauracyjny. Jeden grzybek suszony też nie zaszkodzi. A z tego co zostanie oczywiście robi się pasztet - i marchew i pietrucha się przyda

Re: jedzenie pasztetu drobiowego i panierowanych

O ile mi wiadomo, to pasztet drobiowy robi się ze zmielonego kilkakrotnie mięsa, watróbek i namoczonego w rosole chleb i cebulki. Ewentualne dodatku podgardla, żeby się kupy trzymało i miało tłuszczyk na wierzchu.

Ja robię wg przepisu teściowej ;-)

Tak, robię na święta i większe okazje. Przepis mam taki: łopatka bk wp 0,7kg, wołowina miękka 0,5kg, chuda karkówka 0,5KG, wątróbka wp 0,5kg, surowy chudy boczek 0,5kg, kawałek podgardla. Mięsa pokoroić, ubić tłuczkiem, podsmażyć, posolić dodać pieprz, w dużym garnku dusić do miękkości (na dno

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASZTET ŚWIĄTECZNY 1 kg łopatki wieprzowej 1 indycze skrzydło 3 ćwiartki kurczaka 0,7 kg podgardla ze skórą 0,3 kg surowego, chudego boczku 0,5 kg łopatki wołowej 0,4 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 3-4 marchewki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 pietruszki 3 kajzerki 3 jaja pieprz

Re: kaczka na pasztet

sa dosc male. jako, ze w sklad pasztetu z kaczki wchodzi nie tylko kaczka, ale i watroba/watrobka i np podgardle czy boczek dwie spore kaczki powinny wystarczyc. w kaczce nie ma w sumie duzo miesa. wesz juz z jakiego przepisu bedziesz robic? -- Gesslerowa w kosciele

Re: Pasztet

Ja robię taki pasztet: PASZTET Ugotowane mięso z ok 3 - 4 rosołów 2 namoczone i lekko odciśnięte bułki ok. 0,5kg tłustego podgardla lub słoniny ok 0,40 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej 3 - 4 jaja, sól, pieprz, imbir i zmielona gałka muszkatołowa garść namoczonych suszonych grzybów, jeżeli je

niezły pasztet

zająca. To wspaniały rarytas, bardzo zdrowy i co ważne - smakuje nawet dzieciom. Do przyrządzenia pasztetu potrzebne nam będą następujące składniki: przodek zająca z podrobami, podgardle najlepiej wieprzowina, słonina, kilka suszonych grzybów, 4 jajka, 25 dag wątróbki, bułka oraz warzywa - marchewka

Re: Gotowane mieso

Dokup wątróbki jakiejś, podgardla kawałek i pasztet upieczesz jak się patrzy. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: pasztet

Do mięs na pasztet dobrze jest dodać coś kleistego. Ja dodaje golonkę cielęcą. Wg mnie dobrego pasztetu bez dodatku boczku surowego, podgardla czy słoniny (a to wieprzowina) nie da się zrobić. Nie pomoże dodanie wywaru z mięsa, zawsze go dodaję i to dość sporo, masa pasztetowa u mnie jest bardzo

Re: Podrzucicie przepis na dobry pasztet?

ja robię z tego przepisu: mojedania.pl/jak-zrobic-pasztet-domowy-czyli-co-zrobic-z-resztkami-miesa-z-rosolu/ czyli mrożę mięso z rosołu, bo z jednej porcji jest za mało. Potem dokupuję podgardle i wątróbkę, mielę i robię wg przepisu. Wyszedł delikatny i bardzo smaczny :) polecam, bo to wersja dla

Re: Ile jecie węglowodanów na diecie przeciwgrzyb

+ warzywo.kawa ze śmietanka 30 %, lub pasztet swoiski (wątróbka, podgardle, boczek i serca ugotowane i pomielone i upieczone w piekarniku) Obiad frytki na smalcu + karkówka smażona na smalcu lub inne mięsko + wa rzywo kolacja bardzo żadko jem bo śniadanie i obiad sa kaloryczne , więc mało kiedy mam ochote

Re: Pasztet faza I/przybranie z pomidorków faza I

Nie za suchy wyszedł? Ja jednak zawsze jakiejś tłustości dokładam, podgardle najczęściej, dobrze robi spoistości i kleistości pasztetu. Wygląda apetycznie. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka?

a ja piekę (wersja pieczona lepsza) lub gotuję różne mięska ( musi być coś tłustego np. podgardle,żeby pasztet nie był suchy), gotowane warzywka (seler, pietruszka,marchewka, cybulka, por) -można np. dać warzywa z rosołu, bułka namoczona w mleku, wszystko przepuścić przez maszynkę potem doprawić

Re: Jadłospis na luty - propozycje zestawów dań d

Pasztet też dla dzieci na kolację... Zmielone skórki, podgardla itp. ... Fuj! Ja jem takie świństwo, ale spłacam multum kredytów i coś za coś. Dziecku bym nie podała. Chyba, że p. Agnieszka Kręglicka sama pasztety piecze i wie, co jest w środku:) -- Jeżeli teflon do niczego nie przywiera, to jak

A to ci pasztet...

chcę zrobić pasztet z gotowanego mieszanego mięsa.Będzie łopatka,wołowe i chciałam dodać kawałek podgardla.I tu mam kłopot,bo nie wiem czy podgardle też mam ugotować czy zmielić surowe.Będę wdzięczna za podpowiedź.Dziękuję:)

Re: Czy wy naprawdę wszystko własnoręcznie ???

pieczenie chleba jest proste jak pięć metrów sznurka. spróbuj, inaczej się nie przekonasz. z wędlin prostych - szynka, schab, baleron, polędwica, boczek, podgardle, wędzone kurze cycki, wędzone kości od schabu do zup grochówka-fasolówka. z wędlin złożonych - kiełbasa, kaszanka, salceson, pasztet

Re: Pasztet domowy

najprostszy przepis tak robie: jeden kurczak lub udka , podgardle jesli nie inne tluste np. slonina ,warzywa (marchew, por, seler, cebula) ziele angielskie ,listek. Ugotowac do miekkosci ,ostudzic , przepuscic w maszynce 2 razy!! W pozostalym rosole zaparzyc do 30 dkg watrobki

Re: Demokracja a la PiS

Pasztet z kaczki, z dodatkiem zająca, trochę podgardla od Leppera - niezła rzecz. Chyba wypróbuję.

Re: Rosół z dzikiej kaczki

Robiłam rosół z całej kaczki,a właściwie z trzech, bo to tak małe stworzenia, że nie ma co dzielić. Z mięsa (+ oczywiście inne mięso, wątróbka, podgardle)zrobiłam pasztet. Pycha.

Re: Pasztet zrobiony

A ja robię porządny pasztet z kilku gatunków mięs, boczku lub podgardla. Dodaję małą ilość wątróbki i warzyw, bo nie lubię psuć mięsnego smaku, za to dużo przypraw. I z wrodzoną skromnością przyznaję - pychota. Robię jednorazowo ogromną ilość i...rozdaję.

Re: z gotowane indyka co mozna zrobic? pulpeciki

z gotowanego to mozna pasztet upiec :) jakiegos podgardla, watrobek dokupic, wszysko ugotowac, zmielic, dodac jakies jajko, zmielona cebulke, duzo pieprzu i soli i upiec w piekarniku. Moja mama robi taki wlasnie pasztet z gotowanego kurczaka, niestety recepta na oko i jest to najlepszy pasztet na

Re: która z Pogodnych umie upiec pasztet?

o jaaaaa ales mi smaka zrobila, musi byc dobry, moja mama zawsze mowila ze na pasztet najlepsze podgardle :) przepisow niestety nie znam :) -- Mati wyGODNE

Re: A to ci pasztet...

Podgardle (i wątróbkę, bo inaczej co to za pasztet) dorzuca się jak już mięso jest ugotowane, i gotuje jakieś 10 minut - nie dłużej bo wątróbka stwardnieje. -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: oczywiście

Ja ostatnio zmiksowałam, połączyłam z zesmażonym podgardlem z cebulą, marsalą i jałowcem i szałwią (+pieprz i sól +jajko) i upiekłam "pasztet". -- DLACZEGO

Baraninka na święta!

żeberka na bigosicek! + pasztet ekologiczny. -- Rada Dziennikarzy Bez Wykształcenia uchwala w roku 2010 zastąpienie powszechnie używanego słowa "ojcowski" słowem "tacierzyński". W najbliższych miesiącach RDBW zatwierdzi podobne dekrety dla określeń "zwis męski

Re: proszę

W oryginale proporcje były takie: 300g piersi z kurczaka ugotować 300g podgardla ugotować 300g wątróbki reszta jak w przepisie Ja dodaję do pasztetu imbir w proszku. Mięso nie może być zbyt chude, bo pasztet będzie suchy, czyli trzeba dodać coś tłustego - np surowy niewędzony boczek czy podgardle.

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

Upiekła? Nie mam piekarnika. :( A pasztet brzmi akuratnie... Może jakoś go ugotować, poddusić albo w słoikach czy co?

Re: uratujecie ze mną kilogram "schabu z woreczka

A może spróbuj zmielić, dołóż uduszonego podgardla, wątroby, namoczonych bułek, jajek i wszystkiego co tam jeszcze trzeba i upiecz pasztet.Tylko, zdaje mi się, tłustości sporo będzie trzeba, bo schab suchy jest i chudy. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Pasztet faza I/przybranie z pomidorków faza I

No ale jak dodać tłustość na diecie bez tłustego? Wiem, że dodaje się podgardle albo np. boczek, ale tutaj trzeba było dostosować kanon do potrzeb :) Dzięki dodatkowi tego sosu od duszenia nie wyszedł zbyt suchy, choć wiadomo, nie jest to to samo, co pasztet "otłuszczony". -- Pozdrawiam

Re: A to ci pasztet...

Podgardle albo tłusty boczek musi być, inaczej pasztet będzie za chudy i będzie się kruszył. Bardzo dobrze jest dać coś kleistego, ja daję gicz cielęcą i zamiast wołowego daje piersi z kurczaka. Podgardle czy boczek gotuję do miękkości, a wątróbkę podsmażam z cebulą. A potem dla ułatwienia tylko

Re: Dlacze

rzeczywiście może być tak, ze dajesz za dużo chudego mięsa - popełniłam dokładnie ten sam błąd przy moim pierwszym pasztecie. Chciałam, żeby był naprawdę ekstra i kupiłam wyłącznie chude, chudziusieńkie mięso. Smak był ok, ale suchy był jak stara kobyła. Teraz do pasztetu szczodrze dodaję

Re: LIRIO - mam pytanie

Zobacz jak będzie wyglądała masa. Zależy od proporcji tłustego do chudego. Jak tłusty jest boczek itd.. Pasztet suchy to pasztet niedobry ;) jeszcze nigdy nie wyszedł mi tłusty, ale ja robię z mięsa z rosołu bez boczku i podgardla.

Re: co z mięsa z zupy?

Ja dodaje do pasztetu - przepis jestt tak prosty, że nawet mi sie udaje... Przygotować: 1. 1,20 kg podgardla chudego 2. 0,30 kg wątróbki drobiowej 3. 0,5-0,8 kg mięsa gotowanego 4. 2 duże bułki 5. 1 cebulka (mała) 6. jajka – 4 szt 7. sól, pieprz, gałka muszkatołowa 8. mleko Wykonanie: 1

Re:Na pewno nie do pasztetu.

eee, no popolemizuję :) mięso na pasztet to generalnie dusi sie. ale jezeli pieczone, to też może być. chyba , ze spieczony na wiór schab lub drób. wtedy należy dodać więcej tłustszego mięsa. Lub podgardla. choć z drugiejstrony sa pasztety z podrzędną ilościa surowizny.... :)) -- Liczba

Re: mięso pieczone

stopni. Pasztet ma odstawac od blaszki. Z tej ilosci miesa wychodza 2 waskie podluzne blaszki pasztetu. Mozna rowniez zastosowac zamienniki: cwiartki kurczaka, podudzie indycze, mieso z krolika, a zamiast boczku -chude podgardle. -- "tak jak siano ma się suszyć na grabiach, tak dziecko ma rosnąć

Re: wielkanoc light?

Po prostu zrobic o polowe mniej :) Postaw na salatki. Zamiast pasztetu z duzym udzialem podgardla i boczku zrob pasztet warzywny albo soczewicowy w paru wersjach (nawet urodzeni kotleciarze zjedza to ze smakiem, zapewniam). Jesli masz wiecej czasu zamiast pasztetow zrob terriny (nobull wrzucila

Re: przestrzegam przed mięsnym w Delimie w Plazie

tak samo było ze świeżym boczkiem i podgardlem. Kupiłam tam pasztet z zająca cena troszke mnie zaskoczyła bo taki pasztet kosztuje ok 32zl za kg. a cena była 19zł. Skusiłam się z mężem na niego i kupiłam ale był nie dobry i miał plamki pleśni jak przyjrzałam się mu dobrze w domu totalna poraszka

pasztet z królika

Czy ktoś robił? Jutro spada na mnie cały królik. Przepis, który jest wzięty z grubej Kuchni Polskiej z lat 60-tych przewija się przez google. Czyli królik, podgardle wieprzowe, boczek wędzony. Robię czasami pasztet z kury, gdzie daję kurę (1,5 kg) plus 20 dkg masła i jest super. Do pasztetu tłuszcz

Pasztet (?) do smarowania, lekko grzybowy

Sam nie wiem, czy można to nazwać pasztetem, czy może pasztetówką albo pastą do chleba, jak zwał, tak zwał - całkiem smaczne. Generalnie przepis utylizacyjny, miałem trochę mięsa gotowanego, pozostałości po rosole - wołowinę i gęsinę. Samo takie mięso, zmielone, jest suche, trzeba mu dodać trochę

która z Pogodnych umie upiec pasztet?

Jutro będę piekła pierwszy w życiu pasztet. Mam królika, podgardle, boczek, karkówkę i wątróbke. Do tego bułka, przyprawy i gałka muszkatołowa. Co jeszcze??? Jakieś rady praktyczne bardziej doświadczonych?? trudne to, czy nie może sie nie udać? trzymajta kciuki, coby był jadalny

Re: pasztet pyszny tylko rozlatuje się -co nie ta

Napisała, że tyle samo podgardla co chudego mięsa a nie wątroby. Ja w ogóle wątroby nie daję bo od niej pasztet robi się gorzki. Kiedyś tez mi się trochę rozpadał bo chcialam żeby był chudy ale od kiedy zrozumiałam, że tłuste jednak jest potrzebne mam problem z głowy.

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

posenerka napisała: > Upiekła? > Nie mam piekarnika. :( A pasztet brzmi akuratnie... > Może jakoś go ugotować, poddusić albo w słoikach czy co? Nie masz piekarnika ale może masz dobrą koleżankę z piekarnikiem albo zaprzyjaźnioną sąsiadkę, które przyjęłyby Twój pasztet na godzinę

Re: jakie obrzydlistwa lubicie jesc?

,jedynym grzechem jest podgardle wściekle tłuste.tak więc mojego pasztetu za świństwo nie uważam

Re: pyt.- dietetyczny pasztet

alez alicjo, chodzi o to aby do tego pasztetu nie dodawac slonine, podgardle i cos tam jeszcze straszliwie tlustego...a calkowicie dietetyczny pasztet chyba nie istnieje, no moze "trocinowo-bialkowy" :) pzdr kiki

Re: Mamba albo bubasio, albo inna paszteciara

soli daję tyle zeby było na słonośc dobre:) no po prostu wystarczy spróbować tę mase zanim wsadzisz do formy, jak za mało słone to dajesz więcej. Lepiej nie wlewac pełnej formy bo pasztet trochę podrasta. Ze słonina też będzie dobrze, ja osobiście nigdy podgardla nie dawałam, bo podgardle

Pasztet - proszę o przepis?

Chcę upiec mojemu dziecku alergikowi pasztet. Prosze o przepis, miesa wszystkie oprócz królika i podgardla. (bo jestem obrzydliwa). Bez żelatyn i chemii. Dziękuje z góry. Ania

Re: Odrażające smakołyki

PODGARDLE.. jak dla mnie - nazwa odrażająca!! ale może z niego powstać prawdziwy smakołyk - PASZTET na przykład.. -- Kobiety dzielą się na: DAMY, NIEDAMY i.. NIEDAMYWSZYSTKIM

Re: przepraszam Rafale, ale dlaczego

Jacku, jeśli chodzi o utylizację to lepiej zrobić pasztet niż wyrzucić. Nienawidzę wyrzucania jedzenia. Mistrzostwo świata z tego nie wyjdzie, ale jak trochę serca włożyć w przygotowanie, wątróbkowy mocniej zrobić, podgardla dodać dla kleistości i tłustości to pasztet wyjdzie całkiem przyzwoity. A

Mój pasztet jest ciemny

Upiekłam pasztet. Mięsa było proporcjonalnie po równo cielęciny, wołowiny, wieprzowiny i podgardla. Wątróbki ok. 30 dkg (jakieś 20% całej masy mięsnej). No i wyszedł ciemny, nie taki ładny, mlecznobrązowy jakiego oczekiwałam :( Co zrobiłam nie tak? -- W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz

Mamba albo bubasio, albo inna paszteciara

zamiast podgardla gotuję ze słoniną, mam nadzieje że się nie spieprzy przez to. Do pierwowzoru mamby dodałam jeszcze troche kaczki, zobaczymy. I jedną blaszkę zrobię jak bubasio z pieczarkami. A jak juz sie wyrobię, to będę te pasztety ciągle robic i sprzedawac hehe :))) A w ogóle to chcę hodowlę świń

pasztety

Robienie pasztetu to dobra czyność na stres! Sprawdziłam na sobie! Po stresie ...ani śladu a w pamięci wspomnienie po zachwalaniu przez konsumujących. Przepisy ze starego zeszytu (wkleję wieczorem). Zrobiłam pasztet z różnych mięs - łopatki wieprzowej i podgardla, z cielęciny i wołowego, w środku

Re: Pasztet z królika z suszonymi śliwkami

. lašiniai) czyli sadło świńskie peklowane w soli lub solance, nie występuje poza kuchnią wschodnioeuropejską, więc się o swój francuski nie martw. Francuzi po prostu słoniny nie znają. Poitrine fraiche to po prostu surowy (nie wędzony) bekon z podgardla, pozbawiony charakterystycznej dla słoniny słoności

Re: pasztet z królika

robię parę razy w roku pasztet z królika. Oprócz mięsa króliczego dodaję podgardle wieprzowe i duszę to wszystko w niewielkiej ilości wody z dodatkiem marchewki, pietruszki selera i cebuli , plus ziele angielskie i listek laurowy, vegeta lub sól i ziarenka pieprzu.Potem gorącym wywarem z mięsa

Re: pasztet - jak zrobić dobry pasztet?

No to fakt, moja babcia dawala zawsze podgardle i po wyrobieniu, jesli nadal nie byl dostatecznie soczysty, dodawala roztopione maslo. Przed pieczeniem ukladala dodatkowo plastry sloniny na powierzcni pasztetu...hmmmm... babci juz niestety nie ma a ten pasztet (naprawde doskonaly) ciezko bedzie

Re: pytanie o pasztet

Nie wiem czy ta wątróbka jest tak zupełnie konieczna, ale moja mama zawsze dodaje kawałek wieprzowej. Piecze pasztet z mięsa kurzego (nie takiego "chudego" kurczaka do pieczenia, tylko porządnej kury rosołowe) plus kawałek wędzonego podgardla (ew. boczku), czasem kawałek karkówki. Moim

Re: Pasztet dla dzieci

Bardzo proszę :-) Podane proporcje są na blaszkę o wymiarach 12x25 centymetrów Potrzebne jest mięso, np. 1/2 kg udźca z indyka ok 20 dag wołowiny (szponder) ok 20 dag łopatki wieprzowej ok 20 dag podgardla wp.- jest tłuste, ale jeśli się go nie doda pasztet może być zbyt suchy Proporcje mięsa

Re: pasztet - jak zrobić dobry pasztet?

tłuszczu (boczek surowy, podgardle), czy macie może wypróbowany przepis na pasztet bardziej "dietetyczny", z mniejszą ilością tłuszczu?

Re: Prosty przepis na pasztet dla poczatkujacej

Przede wszystkim nie kupuj zbyt chudego mięsa! Ja swój pierwszy pasztet chciałam zrobić taki "EXTRA SUPER WYPAS" i dałam za chude mięso. Efekt? Kruszył się i był za suchy... Teraz mieszam wołowinę, wieprzowinę, drób, wątróbkę i całkiem tłuste podgardle i boczek. Plus przyprawy - sól

Pasztet

wychodzą 3 keksówki pasztetu (12 x 25 cm). Składniki: 700 g szynki wieprzowej 700 g łopatki wieprzowej 500 g boczku lub podgardla 400 g wątróbki drobiowej 2 nogi z kurczaka 1 noga z indyka 2 marchewki 1 malutka pietruszka 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2

Re: Bardzo prosze o przepis na PASZTET!

Ja zamiast podgardla czy innego tłuszczu zwierzęcego dodaję kostkę masła. Żółtka mieszam z mięsem a następnie dodaję pianę z białek. Wątróbki czy inne podroby podsmażam. Nigdy nie piekłem pasztetu w prodiżu. Jak się upiecze spód?

Re: Samotnosc w sieci

> toc tylko swinke do niego wlozylam, z boczusiem wedzonym i odrobineczka > podgardla:P coby sie nie kruszyl rzecz jasna!:)))))))) ---------aaaaa, ratunku, kocham pasztet!!!! ale marchew i seler naciowy moimi przyjaciolmi :P > 12 kwietnia... hmm... a moglabys mi potem powiedziec

Re: Samotnosc w sieci

no kurka wodna! pasztet tuczacy! pierwsze slysze!:) toc tylko swinke do niego wlozylam, z boczusiem wedzonym i odrobineczka podgardla:P coby sie nie kruszyl rzecz jasna!:)))))))) 12 kwietnia... hmm... a moglabys mi potem powiedziec konkretnie?:) zalezaloby mi;)))) -- "pierońska gorolka

Re: dwa pytania o pasztet

podgardle wieprzowe mroze upieczony, rozmrazam powoli w lodowce uszka, pierogi, kapuste z grzybami, bigos zakwas na barszcz zapeklowac pieczenie nastawic piernik -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Pasztet-gdzie kupic najlepszy W-wa?

Ja robię sobie sam pasztet: Miele podgardle troszke wątroby wieprzowej cebulę. Wszystko to razem super wyrabiam dodaję jajo i przyprawy(pieprz sól) Nakładam go do sloików i gotye ok.4 godzin. Do pieczywa jest super(nie jest suchy) Warto spróbować. Życze smacznego

Re: Podrobki zywnosci-baaardzo ciekawe!!!

A ten pasztet z bażanta, co ma 15% bażanta, to bardzo smaczny jest :-) Mi się najbardziej podobają produkty, które moja mama czasem przywozi z liderprice'a - np. dżem truskawkowy składający się właściwie z samej pektyny, barwników i aromatów. Albo dżemy "luskusowe" - materne poziomkowo

Re: pasztet

Robię jak Kwieta , tylko dodaję jeszcze kawałek selera, a watróbkę dorzucam pod koniec duszenia mięs. Dorzucam też kawałek słoniny czy podgardla , które tylko sparzam i potem kroję w drobniutką kosteczkę ktorą dodaję już do wyrobionego miesa a która ozdabia pasztet szczególnie jeśli jest

Re: Dzisiaj świnia

W skrócie: Głowizna, ucho, ryj: salceson, galareta i kaszanka, solenie i wedzenie; Podgardle: pasztet i kaszanka, stopienie, wędzenie Łopatka: solenie i wędzenie, kiełbasy, masy mielone, gulasze, pieczenie Golonka: przedstawiać nie trzeba, generalnie pieczenie, gotowanie i galareta; Karkówka

Najpiekniejsze i najochydniejsze nazwy kuchenne.

pistacja cynamon ;-) kardamon mleko imbir najochydniejsze: podgardle watrobka, watrobianka (bleeeeeeeeeeeeeee...........) kapusta kielbasa pasztet loj smalec twarog

Pasztet

wysokości i obkładamy paskami słoninki, lub wędzonego boczku, lub taniej pachwiny wędzonej podgardla i do piekarnika, kiedy pasztet jest gotowy jest złocisty. -- Dom Misi - wyślij petycję razem z nami do ministra

Re: Pasztet - proszę o przepis?

aniapatryk napisała: > Chcę upiec mojemu dziecku alergikowi pasztet. Prosze o przepis, miesa > wszystkie oprócz królika i podgardla. (bo jestem obrzydliwa). Bez żelatyn i > chemii. Dziękuje z góry. > Ania Aniu, a na co ta alergia? Krolik to jedno z najmniej alergizujacych mies

Pasztet z kaczki z czereśniami

Przepis z: Martine Lizambard "Terrines" SKŁADNIKI (na małą keksówkę): 800 g kaczki, w tym jedna pierś 250 g podgardla wieprzowego słonina 2 jajka 100 ml porto 0,25 łyżeczki quatre epices sól i pieprz do smaku 350 g (albo mniej) czereśni świeżych albo koktajlowych. WYKONANIE: 1. Mięso

Re: Pasztet z zająca

Moge tlko poradzic żeby najpierw zagotowac mięso zajęcze a potem wylac to wodę i wsatwić go na nowo do gotowania w czystej wodzie. w ten sposób pozbedziesz sie tego pierwszego specyficznego zapachu. Poza tym daje z wieprzowiny podgardle (dziczyzna jest "dobrze wybiegana" czyli sucha

Pasztet emigrancki ;-)

Pasztet polski a dokladnie drobiowo wieprzowy. A emigrancki dlatego, ze znalazlam przepis w polskiej darmowej gazecie dla emigrantow. A gazete znalazlam w polskim sklepie przy okazji robienia swiatecznych zakupow. skladniki: 1 kurczak duzy,ok 1,5 kg 1 kg surowego chudego boczku 20 dag watrobki

Re: Jak przyrzadzilibyscie krolika?

. Istotny jest dodatek (ca 1/3 w stosunku do wagi królika) dośc tłustej wieprzowiny; daję niewędzony boczek i podardle - to ostatnie ma według mądrych ludzi zwiększac mazistośc pasztetu. Skórki z boczku i podgardla zdejmuję i gotuję razem ze wszystkim ale ich później nie dodaję. Do pasztetu dodaję też

Kielecki klub promuje swoje imprezy, umieszczaj..

Pasztet z zająca Składniki: przodek zająca z podrobami 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe) 5 dag słoniny pietruszka marchew cebula kilka sztuk suszonych grzybków bułka 4 jaja 25 dag wątróbki cielęcej kieliszek koniaku wędzona słoninka do wyłożenia formy sól Produkty: 8

Pyszne pasztety domowego wyrobu - rewelacja!

Pasztety są super, pod warunkiem, że wiemy z czego są zrobione.... Na zachętę przepis na: PASZTET FRANCUSKI Z INDYKA Składniki: 50dag piersi z indyka 2 udka indycze 50dag podgardla 30dag słoniny w kawałku 20dag słoniny pokrojonej w cienkie plasterki sól, pieprz, łyżeczka 4epiece Marynata

Domowy Pasztet

Szukam jakichs wskazowek dotyczacych pieczenia pysznego pasztetu domowego. Wiem, ze trzeba bedzie go szykowac na swieta, ale jakos wersja dotychczasowa mi sie znudzila. Do tej pory kupowalam po pol kg kazdego gatunku miesa (podgardle, wolowina, wieprzowina, watrobka, cielecina), galka

Re: potrzebuje przepisu na pasztet! na gwałt!!!

świeżutki i pyszny. Moja babcia pod koniec duszenia miesa dodawała wątróbkę / albo parzyła ją osobno/ i słoninę lub podgardle. Część szła do pasztetu a część drobniutko krojona do wyrobionego już pasztetu. Szczególnie ładnie wyglądał robiony z ciemnego mięsa. Ja zaniechałam tego bo rodzina pracowicie ze

Re: przepis na pasztet

Potrzeba: 1 porcja wątroby (wieprzowa,drobiowa) 2 porcje tłustego np.podgardle,pachwina; 3 porcje chudego;może być drob,wieprzowa łopatka czy szynka stosunek 1:2:3 ( 1kg : 2kg: 3kg) Gotuję mięsa w"krótkiej wodzie" aby tylko zakrywała.Jak sa miękkie wyjmuję ostudzam i przekręcam przez

Re: mam pytanie kulinarne

Z samego nie. Mój mały może także wpieprzownię. Kupiłam 0,5 kg wątróbki wieprzowej, 0,5 podgardla wieprzowego i 1,5 kg królika. Ugotowałam (różne czasy gotowania mięsa) z liściem laurowym i zielem angielskim (my to możemy). Wszystko zmieliłam. Dodałam sól, pieprz, gałkę muszkatołową (też możemy

Re: Pasztet to tak dziwna potrawa, że...

Myślę właśnie,że to w tym rzecz. Bo pasztet mamy zawsze wychodził z formy. Mój ostatnio nie,ale za to jest "smarowny" (fajne słowo,co??)-i mama mi zazdrości tego. :)) Myślałam,że może dlatego,ze ja zawsze dodaję sporo płynu,nic nie wylewam i zawsze jest prawie płynny jak go wkładam do

Pasztet??

Królika gotujesz w całości, jak kurę na rosół, z warzywami i listkiem "laurkowym". W drugim garze gotujesz (uwaga, bleee, śmierdzi niemożebnie) kawałek (tak z 3/4 kilo na średniego króliczka) świnkowego podgardla ze skórą. W patelni rozgrzewasz masełko, wrzucasz drobiową i króliczą

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pasztet podgardle