peklowanie

Peklowanie - proces technologiczny polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

... czytaj więcej o peklowanie na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: peklowanie

Byłem takim czytelnikiem jak Wy. Skakałem z jednego forum do drugiego i miałem ciągłe problemy z peklowaniem mięsa. Dziś nie mam problemu. Pekluję niezawodnie pewnie i szybko. Po kilku latach obiecywań odważyłem się i zakopałem mięso w ziemi. Rodzina boki zrywała uznając mnie za wariata. Efekt

Re: szynka peklowana pieczona

poszłam na łatwiznę, kupiłam szynkę peklowaną. Samodzielne peklowanie poćwiczę po Świętach :)

Peklowanie

Witam dziewczyny mam takie pytanie ( nie dotyczące dzieci) :) jak peklujecie mięso może macie jakiś dobry przepis?Pozdrawiam z rana.

Re: Przyprawy do peklowania i wędzenia wędlin.

"Przyprawy do peklowania " ...Nazywasz peklosól i inne świństwa przyprawą? Gratuluję.

Re: wywar z peklowanej golonki

o mamusiu! dziekuje! od razu mi się przypomniało, że zapomniałam o twoich urodzinach! Wszystkiego najlepszego, Shacharowo!

Re: wywar z peklowanej golonki

nie lubie żadnej z tych zup, oprócz kapusniaku.I ogorkowej ale dobrze, bo nie pomyslaöam o kapusniaczku. Dzieki wszystkim za porady.

Re: wywar z peklowanej golonki

Przy okazji golonki chciałam powiedzieć, że kocham Bucke i że przepraszam, że może moje responsy na jej miłe trąchania mnie nie ozdwierciedlają tego . Tu piosenka naokologolonkowa dla Bucki.

Re: wywar z peklowanej golonki

Pomidorowa tez moze byc :) -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer 59

Re: wywar z peklowanej golonki

moim zdaniem do bigosu też, do kapuśniaku....ale to są potrawy nie na teraz, więc wsadź do pojemnika z napisem ' wywar z golonki ' i poczekaj na jesień, wtedy wszystkie będą się bić o ten wywar.

Re: szynka peklowana pieczona

z tego co poczytałam w necie peklosól zawiera właśnie saletrę a to dla mnie trochę "chemiczna opcja". Znalazłam też przepisy na pieczoną szynkę peklowaną 7 dni.

szynka peklowana pieczona

macie sprawdzony przepis na taką szynkę? najchętniej peklowałabym w normalnej solibez saletry, ale nie wiem czy się uda. No i jak to zrobić, żeby miała rumianą "skórkę"?

Peklujemy mięso do wędzenia.

Kiszę i solę (solanka) grzyby, pomidory, seler, buraki, zakwasy na barszcze i żur. Dzikie ptactwo i zwierzynę "wieszamy" by "skruszały". Więcej "grzechów" nie pamiętam.

Peklowanie

Nie umie zrozumiec jednej rzeczy ze jak pekluje do wedzenia to nie jest przesolone a jak pekluje tym samym sposobem i chce mieso podusic to jest takie slone ze nie da sie go jesc. Moze ktos mi cos podpowiedziec co robie zle?

Re: Peklujemy mięso do wędzenia.

"Kruszeje" czyli wisi na powietrzu w niskiej temperaturze (tradycyjnie) a do kiszenia też używasz jako jednej z przypraw - soli.

Re: Peklujemy mięso do wędzenia.

Skruszamy czy czy wieszamy to chyba niekoniecznie "psujemy"? Mam tutaj pewną wątpliwość... Solenie to zresztą konserwacja Najbardziej chodzi mi o produkty zostawione same sobie, które pod wpływem klimatu "pracują na smak"/ Kruszenie tractwa po to podchodzi ale szukam bardziej or

Peklowanie

Rodzina wie co dobre. Peklowanie daje inny efekt końcowy niż marynowanie w soli, czosnku, ziołach, miodzie itp ale również pięknie komponuje się z tymi metodami i dlatego zrób jak "gościa" zaproponowała dodając do soli z czosnkiem łyżeczkę handlowej mieszanki peklującej, trochę

Peklowanie

Peklowanie z poklosola a saletra jaka jest roznica? A przede wszystkim jakie peklowanie miesa jest zdrowe?

Re: peklowanie solą peklową - pomocy!

Opis PEKLOSOLI stosowania masz na opakowaniu w odniesieniu do ilości litrów a nie kilogramów mięsa. Soli peklującej nie łączy się z solą kuchenną. Proponuję jednak sprawdzić skład chemiczny soli peklującej E250 jak również saletry E249 Jak by nie patrzyć ekologiczny rak. Natomiast można to wszys

Peklowanie małych płatów mięsa

Witam:) pekluję mięso pierwszy raz. Co prawda metoda ta dotyczy dużych kawałków mięsa, ja jednak postanowiłam pokroić je na małe płaty - jak na kotlety. SKróciłam więc czas peklowania. Ale w zasadzie nie o to chciałam pytać. Czy po peklowaniu, powinnam mięso opłukać wodą żeby zmyć nadmiar soli i

mięso peklowane

w poniedziałek posypałam mięso solą 2gr na kg mięsa dziś gdy to mięso obracałam sprawdzilam jego słoność nic nie słone a przed daniem przypraw trzeba je umyć czy mięso peklowane soli się dodatkowo zwykłą solą

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

Re: mięso wołowe-można peklować?

Google, np. tu - babuni-blog49.blog.onet.pl/Marynowane-lub-peklowane-mieso,2,ID351947467,n mówi, że można.

Re: mięso peklowane

o jakie mięso peklowane chodzi ?? bo nie rozumię .przeciesz mieso kupuje sie surowe, dodaje sie sol peklowa lub peklowit i dopiero na tym etapie sie mieso pekluje.?????

Re: mięso peklowane

peklowałam na sucho w przepisie było na kilogram mięsa 2g soli peklującej, peklować 4-5 dni po tym czasie mięso umyć natrzeć przyprawami i upiec robiłam tak pierwszy raz dosoliłam mięso przed pieczeniem bo zdecydowanie byłoby niesłone

Peklowanie

Verbeno, myślę, że saletrę potasową może dostaniesz w aptece? na wszelki wypadek podaję sposób peklowania: na każdy kilogram mięsa: 1/2 l wody, 5-7 dag soli kuchennej, 1/2 dag saletry potasowej, 1/2 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek, goździki

peklowana baranine

podalam wczoraj dla corki z rodzina oni takie mieso tylko z czosnkiem(policjancji) do peklowanego nie dodalam czosnku mimo tego byli zachwyceni tym przepisem od was, osobiscie zostane przy peklowanym ona jest wspaniala,nawet na zimno

Re: mięso peklowane

młoda kucharka dobre mieso peklowane nie potrzebuje innej soli, warto tylko poznac ile tej soli na jaka ilosc miesa i ile dni masz zamiar peklowac? nic wiecej,

Re: mięso peklowane

Jarku popełniłeś taki sam błąd jak Młoda Kucharka. Nie "gr" - grosze tylko "g" - gramy. Przy stosowaniu mieszaniny sól + saletra. Należy odpowiednio wydłużyć czas peklowania aby mogły zadziałać bakterie nitryfikacyjne. W przypadku nitrytu czas peklowania może być krótszy. Co do

peklowanie golonki

Peklowałem już karczek, "kawały" szynki bez kości, teraz chcę zapeklować golonkę. Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą mięsa z kością.A golonka ma kość i pytanie - czy kość usunąć, czy peklować z kością.

Re: mięso peklowane

młoda kucharka co to za jednostki "gr"? Grosze, gramy, dekagramy. Przy peklowaniu na sucho, takie zapewne zastosowałaś stosujemy ok. 18g (gram) soli peklującej (peklosól, sól+nitryt) na 1 kg (kilogram) mięsa.

Re: mięso peklowane

Wnuczku ogólnie masz rację. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Dlaczego uważasz, że tylko nitryt, można również stosować saletrę potasową. Dajemy wtedy 20 gr na 1 kg soli niejodowanej. Taką mieszankę stosujemy do peklowania mięsa. Do peklowania na sucho używamy od 15 do 22 gr na 1 kg mięsa w

Re: mięso peklowane

Gość portalu: gosc napisał(a): > o jakie mięso peklowane chodzi ?? bo nie rozumię .przeciesz mieso kupuje sie su > rowe, dodaje sie sol peklowa lub peklowit i dopiero na tym etapie sie mieso pek > luje.????? ze nic nie rozumiesz,wiadomo

matelot, a golonkę wcześniej peklujesz w czym?

I jak długo? Bo jak się nie pekluje, to wychodzi twarde jak cholewa. Ja nie próbowałęm nigdy golonki robić, ale słyszałem i chętnie bym spróbował.

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: szynka peklowana pieczona

użyj peklosoli, żeby szynka nie była sina w środku. jeśli jest duża, trzeba dodatkowo nastrzyknąć mięso. w solance musi leżeć ok. 3 tygodni, więc na święta nie licz. żeby miała rumianą skórkę polewaj piwem, albo tłuszczem. niektórzy polewają colą lub 7up. też dobry patent. skórkę zresztą podpiekasz

sól do peklowania

widziałam w GP przepis na mięso z weka i chcę je zrobić Potrzebna jest sól do peklowania -odwiedziwszy z 5 sklepów znalazlam 2 rzeczy: Kamis - Sól zmiękczająca mięso (skład:sól jodowana 92%,k.cytrynowy, glutaminian sodu,papaina) i O'sole- Sól morska peklowa (Sól morska 99,5%,Azotyn sodu E 220 Na

Re: Przyprawy do peklowania i wędzenia wędlin.

Rzeczywiście saletra i wędzenie jest rakotwórcze, ale w tysiącach procent mniej niż to co nam serwują sklepy. Ja wędzę już od wielu lat, na trzy litry wody wsypuję połowę łyżeczki,, takiej do kawy" saletry do tego szklanka soli i przyprawy do wyboru kilka ząbków czosnku , ziele angielskie ,liś

peklowanie

Jak długo należy peklować mięso? Mam ładny kawałek karkówki - mama zawsze nacierała go papką z czosnku i soli.. już ją natarłam... ale teraz ile trzeba to trzymać?

Re: ja karkówki nie pekluję, tylko marynuję...

Ma prawo być dobra jednak peklowana jest wspaniale krucha, jeśli ktoś taką lubi. -- "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill) http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqsh45O9VRdeGAaTjZ2C7B8CMdh

Golonka peklowana a surowa

Jaką kupujecie? Jeśli peklowaną, to co robicie, by nie była tak słona. A tak w ogóle, to co teraz gotujecie? -- Homo est creator dei

peklowanie golonka

Kochani czy peklował ktoś sam golonko, a jeśli tak to jak?? Najbardziej zależy mi na tym co wchodzi w skład substancji do peklowania

Re: peklowanie golonki

Gość portalu: kuch28 napisał(a): > Peklowałem już karczek, "kawały" szynki bez kości, > teraz chcę zapeklować golonkę. > Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z > opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą > mięsa z kością.A golonka ma kość i pytanie - > czy

Peklowanie

Czy możecie mi powiedzieć po co pekluje się mięso? Chodzi mi o golonki indycze, bardzo lubie z nich gotować rosół a potem sobie je zjadamy - mój małżonek szczególnie za nimi przepada. Ale ostatnio w sklepie były tylko ..peklowane. Zgłupiałam, nie chciałam. Na takiej peklowanej można gotować

Re: Peklowanie

> Peklowanie z poklosola a saletra jaka jest roznica? Żadna. Peklosól to mieszanka soli (99.5%) i saletry (0,5%). Saletrę trzeba dokładnie ważyć by nie przesadzić z jej ilością, co bywa kłopotliwe w przypadku peklowania niewielkich ilości mięsa. W przypadku używania peklosoli można ją spokojnie

Peklowanie mięsa

przypraw), po czym mieszankę solno-przyprawową wcieram w mięso, zawijam je ciasno w woreczku plastikowym, pakuję do lodówki i po czterech dniach golonka taka, że tylko kumpli wołać. 30 g soli peklującej na 3 kilo mięsa to przy peklowaniu na sucho dużo za dużo. Pzdr - tn

Re: Golonka peklowana a surowa

Tylko peklowana. Trochę odmoczę. Właśnie skończyłem piec chleb. Żytni na zakwasie. Jeszcze gorący. Pycha. ;) -- Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy, choć macie nowe, doskonalsze wznieść. Adam Asnyk

Re: jesli sol do peklowania nie jest

ja zrobiłam dziś, ale miałam sól peklową. Natarłam mięso wczoraj wieczorem mieszaniną tej soli, czosnku, majeranku i pieprzu. Ułożyłam w garnku na noc do peklowania, dodając ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Dziś zapakowałam do słoików i gotowałam trzy godziny pod przykryciem

Re: peklowanie mięsa ?

a tak wogóle kopalnia wiedzy m.n o peklowaniu: www.wedlinydomowe.pl -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Peklowanie

na dwie szynki kulki- w sumie ok 2,2 kg- listek laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, 4 kulki zielonego pierzu,4 czarnego, cala glowka czosnku, peklosól- w litrach wody. Lezaly sobie tam 8 dni, potem do wędzenia,wyszly....genialnie! -- "Mniej nerwów mnie kosztuje izolacja od ludzi niż akcept

Re: Peklowanie

peklosoli znacznie przyśpiesza proces peklowania, niż przy użyciu mieszaniny soli i saletry. Więcej informacji na www.wedlinydomowe.pl

Re: Przyprawy do peklowania i wędzenia wędlin.

Łatwo znajdziesz w sklepach internetowych. Ale ostrzegam: wędzenie i peklowanie jest rakotwórcze. Bardzo.

sól do peklowania

Gdzie kupię sól do peklowania? Nie wiem jak się ona nazywa po angielsku. Może ktoś wie? -- Every day on every way I am doing better and better Gonię marzenia i wierzę w to, że kiedyś się spełnią Sama je spełniam, bo mam odwagę marzyć

Re: Schab peklowany

Na taki schab ja dałbym (proporcja na 1kg jeżeli potrzebujesz inną ilość łatwo przeliczysz) 99 dkg soli niejodowanej plus 1 dkg saletry lub mieszankę 50 dkg peklosoli plus 50 dkg soli niejodowanej. na 1 kilogram schabu dajesz ok 7-8 deka tej mieszanki przy peklowaniu mokrym lub ok 1,8 deka (18 gram

Re: Podgardle wieprzowe - przepisy

peklowane i wędzone podgardle jest wspaniale;) -- "leben und leben lassen"

Re: Peklowanie mięsa

ja daje na peklowanie moczne 400g na 3 litry wody, ale to jest tylko sama sol do peklowania, niektorzy mieszaja z saletra,a saletry uzywa sie malutko, ja tego jeszcze nie probowalam,ale czytalam bo w starych ksiarzkach czesto o niej pisza, a wiec jest to moze taka mieszanka, do bym sie specjalisty

peklowanie szynki

Witam! Ponieważ jestem kompletnie zielona w tej branży, chciałam się zapytać o szczegóły,jak się pekluje szynkę na mokro, jakie są proporcje?( Wyszukiwarka mało co mi wyjaśniła) Wiem że jest coś takiego jak peklosól, saletra, ale do czego to służy? Jak tego się używa, w jakiej ilości i na jak

Re: matelot, a golonkę wcześniej peklujesz w czym

Jak wspomniałem wyżej, pekluję w soli peklowej "Prymat". Golonki nacieram ta solą obficie i układam w naczyniu oraz przykrywam. Wstawiam do lodówki na cztery, pięć dni. Codziennie obracam, zatem jest to nieco pracochłonne. Po tym czasie płuczę dokładnie golonki pod bieżącą wodą, nacieram

Re: peklowanie golonka

przy peklowaniu mokrym ja stosuję 80 dkg mieszanki peklującej na 10 litrów wody i to na 25 kg mięsa. Czas peklowania 14 dni, przy średniej wielkości kawałków mięsa do 1,7 kg, przy temp do 8 stC pozdrawiam

Re: peklowanie golonka

na stronie wędlin - podanych przez Banitę, znajdziesz wszystko o peklowaniu... Tylko jak dojdziesz do przepisu na peklowaną golonkę - to pamietaj, ze tam chodzi o peklosól lub sól z saletrą... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: wędzone (również peklowane) nie powinno się

Gość portalu: x napisał(a): > grilować, chyba że mamy ochotę na raka :D Gość portalu: x napisał(a): > grilować, chyba że mamy ochotę na raka :D masz na mysli szprotki(one beda zawiniete)czy boczek wedzony?, moze jest tylko "suszony", najlepiej jak sie zapytasz jakiego on uzyw

Ja też nigdy nie peklowałam ...

ale teraz mnie korci żeby sprawdzić jaka różnica między tym peklowanym a nie ... sama wiesz ta babska ciekawość ;DDD pozdrawiam -- 13ka.blogspot.com/

Re: peklowanie mięsa ?

jak tak napisane to bym tak zrobila, samemu eksperymentowac nie polecam, wlasnie z tym salpeter(kaliumnitrad jest problemem,ja tego nie robie bo nie jestem fachowcem, a ta miaszanka normalnej soli do peklowania z dodadkiem salpeter powinna byc tylko uzywana do surowych szynek ponad 3kg a ta

Re: Peklowane mieso

wszystko o peklowaniu na sucho: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Przyprawy do peklowania i wędzenia wędlin.

Witam. Gdzie w Sosnowcu lub okolicach można kupić sól peklującą oraz przyprawy do peklowania i domowego wyrobu wędlin. Zakup w ilościach detalicznych. Pozdrawiam.

Re: Peklowanie mięsa

Gościu miły! "Słoność" szyneczki ustawisz sobie przy jej gotowaniu dodając do wody tyle soli ile uznasz za stosowne. Teraz sprawa nie w "soleniu" ile w "zasoleniu" czyli stworzeniu kompozycji do peklowania. Powyżej podałem mój zestaw do peklowania na sucho z udziałem

Re: peklowanie golonka

jezeli peklujesz na sucho, to wcierasz miesznkę w mięso. Generalnie wyjdzie na to samo co zwykła sól... jeżeli na mokro - - no to już lepiej zajrzyj na wędlinydomowe...tam śa przeliczniki... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Przyprawy do peklowania i wędzenia wędlin.

> wędzenie i peklowanie jest rakotwórcze. Bardzo. A kogo to obchodzi. Ważne, że smaczne i wiesz co jessz!!! A czy te tanie kiełbasy w promocjach pomalowane karmelem i udające wędzonki to są zdrowe???

Peklowane mieso. Do zamrażarki?

Wyczytałam, że nie ma sensu peklowanie mięsa o wadze niższej niż 2,5-3kg. To "nieco" za dużo do przejedzenia przez 2 osoby, w związku z tym mam pytanie - czy można po peklowaniu, a przed obróbką termiczną część tego mięsa zamrozić?

Golonki peklowane

ostatnio stał się modny temat golonek peklowanych. podaję więc przepis jak zapeklować golonki. na 2,5 kg golonek trzeba wziąć 8,5 dkg peklosoli rozpuszczonej w 1 litrze wody. do zalewy dodać czosnek, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. wybrać naczynie odpowiadające wielkością

peklowanie bez saletry, bez soli do peklowania?

można? znalazłam taki przepis, chyba jedyny/przynajmniej ja nie znalazłam innego/ktory nie zawiera saletry ani soli do peklowania tylko zwykłą sol, jak myślicie da radę zapeklować szynkę bez w/w skladnikow? pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/szynka-po-staropolsku.html

Re: peklowane mięso

Wszystko o peklowaniu. Może ci się przyda. www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=19 -- "Mądrej głowie dość dwie słowie". Przepisy kulinarne są dłuższe.

Re: Golonki peklowane

Mam naiwne pytanie.Czy można za jednym zamachem z golonką peklować inne mięso? Np.karkówkę?

Re: peklowanie bez saletry, bez soli do peklowani

Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje te same co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej 1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewy możesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść

Re: peklowanie szynki suche.

do peklowania suchego używam soli lub peklosoli w ilości ok 20g na 1 kg mięsa. dodaję grubo mielony pieprz ok 1/2 łyżeczki, ziele pokruszone ok 1/3 łżeczki, liść 2-3 szt pokruszone, 2-3 ząbki czosnku posiekane lub przez praskę. Nacieram mieszanką mięso ze wszystkich stron i wkładam ścisło do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - peklowanie