powidła

Powidła - przetwór owocowy wykonywany ze śliwek. Tradycyjnie na powidła używało się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie służyło odparowaniu wody, co poprawiało ich smak oraz przedłużało okres przechowywania. Obecnie produkuje się je z pulp owocowych."Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" , są wpisane na Listę Produktów

... czytaj więcej o powidła na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: powidła śliwkowe

Szkoda tarabasia:( Powidła śliwkowe są przepyszne!!!:) Każda zmarnowana łyżeczka to wieeelka szkoda....

Re: powidła śliwkowe

Po co ocet? Powidła ze śliwek można zrobić nawet bez cukru. Przecieranie śliwek z pestkami przez sito to ciężka praca.

Re: powidła śliwkowe

Ja w tym roku zrobiłam 3 garnki powideł z czego 1 - ten największy mi się strasnzie przypalił bo córka mnie zawołała i zapomniałam o mieszaniu:(

Powidła..

A co Wy na to: powidla.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=15&Itemid=36&limit=9&limitstart=9 Bardzo kusząco to brzmi, smakuje też bardzo dobrze, z drugiej strony..powidła smażone w naczyniach miedzianych. Zaczynam mieć wątpliwości.

powidła śliwkowe

Witam, czy ktoś mi podpowie, znalazłam przepis gdzie warstwowo przekłada sie śliwki cukrem,ostatnia warstwa to cukier polewa 3 łyzkaminoctu i zostawia na 12 godz, po tym czasie na maleńkim ogniu gotuje sie NIE MIESZAJĄC!!! Chciałabym wypróbować ten przepis ale moje sliwki niechcą sie wydrylować, pe

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

No, a powidła bez cukru?(bo powidła robi się bez cukru)... -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło

Re: Powidła z mirabelek

Moja babcia ( jak zyła i jak akurat miralbelka obrodziłą ) to zawsze robiła powidła. -- Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu :):):):)

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

wszystkie się skwasiły! przed włożeniem powideł wszystkie w piekarniku na 100 stopni trzymałam -- "Om mani padme hum" :)

Re: powidła śliwkowe

nieprawda ,sliwki ja robie w ten sposob ze na dno garnka daje dwie lyaki octu,5kg sliwek wypestkowanych wkladam do tego garnka zasypuje 1kilogramem cukru,i pozostawiam na cala noc nic nie ruszajac,rano garnek wkladam na najmniejszy gaz,i caly dzien z 8 ,10godzin na tym gazie,wylanczm gaz,zostawiam t

Re: powidła śliwkowe

Robiłam z tego przepisu z octem, miały nie przywierać, po zagotowaniu zastanawiałam się czy rondel wyrzucić, czy uda mi się go jednak odmoczyć i odskrobać. Nigdy więcej octu! Śliwki należy wypestkować PRZED usmażeniem i smażyć mieszając.

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

ja też nie pasteryzuję i nic im nie jest - wyparzam słoiki i nakrętki gotując chwilę, a po napełnieniu gorącymi powidłami odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia potem sprawdzam czy wieczka są wklęsłe tylko że ja dłużej powidła gotuję -- Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Podejrzewam, że to z powodu nie wysterylizowanych słoików. Ja sterylizuję w piekarniku albo wygotowuję w garnku 20 minut, a pokrywki zalewam wrzątkiem z sodą (łyżeczka na szklankę wody). Gorącymi powidłami napełniam gorące słoiki, zakręcam i gotowe. Nigdy w życiu nie zepsuły mi się powidła, a

Wroclaw- Pączki wrocławsko-lwowskie z powidłami

Pączki wrocławsko-lwowskie z powidłami śliwkowymi z cynamonem – brzmi smakowicie? Będzie można ich spróbować w trakcie tłustego czwartku na Nadodrzu. A na Wroclaw oczywiście będzie pączkowy konkurs zdjęciowy z nagrodą- prosimy się przygotować do dokumentowania swojej pączkomanii -- Moje

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Czekaj, wszystkie się zepsuły? Na moje oko musiałaś źle zamknąć. Nie pasteryzuję i NIGDY (tfu, tfu i odpukać) żaden słoik z powidłami mi takiego psikusa nie zrobił. Ani z niczym innym... -- Jak płyniesz z prądem to uważaj, bo kopnięcie w wodzie jest groźne

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Za krótko zdecydowanie nie było. Może się nie zamknęły dobrze? Moja mama też nie pasteryzuje. Po nalaniu powideł bardzo starannie wyciera brzeg każdego słoika suchą ściereczką i uważa, żeby pokrywka była równiutko i mocno dokręcona. Psują się pojedyncze, z rzadka. Jakie miałaś słoiki, nowo kupione

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Ja po kilku takich akcjach (np. w ubiegłym roku sfermentowała mi część powideł jabłkowych) teraz już wszystko pasteryzuję. Najpierw wyparzam słoiki i zakrętki w parowarze przez 10 minut, potem już zapakowane przetwory, przez jakieś 15 min. Póki co - nic się nie psuje.

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Powideł dawno nie robiłam, ale robię dżemy i nigdy nie pasteryzuję. Słoiki wyparzam wrzątkiem (wlewam ok 1/3 słoika wrzątku, zakręcam, trochę słoikiem "powstrząsam" i wylewam) zaraz potem wlewam gorący dżem i zakręcam "na amen". Ustawiam na 10-15 min do góry dnem i to wszystko

Re: Powidła z mirabelek

Nadają się np doskonale do mięs na zimno czy serów-śmierdzieli zamiast żurawiny (bo żurawiny na słodko tez nie lubię a innej w sklepach chyba nie da się dostać). Na święta żona podaje te powidła (dżem?) do kaczki pieczonej. Doskonale współgra. To co robię, to nie jest to, co kupujemy w sklepach

Re: Powidła z mirabelek

Mysiulku, to co robię to nie są konfitury. O konfiturach możemy mówić wtedy, gdy całe owoce bądź ich kawałki gotowane są w gęstym syropie z cukru. IMO o powidłach mówimy wtedy, gdy "smażymy" śliwki bez dodatku cukru. Jeśli są bardzo dojrzałe, to na tym koniec. Jeśli nie, to niewiele

Powidła z mirabelek

słoiczków pyszne, kwaskowate powidełka. Mniam :-) Pocieszeniem jest fakt, że sezon na węgierki jeszcze przed nami. Tak na marginesie. Wszyscy w domu lubimy powidła śliwkowe, więc co roku robimy sami, bo te kupowane, to nie nasza bajka. Jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego ludziska omijają wielkim łukiem

powidła śliwkowe

Mam takie pytanie, czy to już czas? W zeszłym roku zjadłam resztę zapasów:) Prawda taka, że jeszcze nigdy nie robiłam, więc nie wiem dokładnie ani kiedy, ani jak. Polećcie też proszę przepis jakiś (wiem, że takie powidła to ze trzy dni sie pruży:)) Pozdrawiam i dziękuję.

Powidła z cukrem trzcinowym i Amaretto

powideł proponuję rozłożyć na 3 dni. Są wówczas najlepsze. Każdego dnia smażymy owoce po godzinie. Ostatniego dnia (na samym początku smażenia), do owoców dodajemy cukier i likier. Od tej pory powidła dośc często mieszamy, ponieważ cukier ma tendencję do przypalania się. Gotowe powidła przekładamy do

Re: powidła śliwkowe

Gość portalu: dżemojad, dobrze zrobione "powidła" nie musisz pasteryzowac,

Re: piernik przekładany powidłami

Piernik jest równie dobry przekładany masą orzechową. Albo i masą i powidłami, jedno nie wyklucza drugiego.

Re: powidła śliwkowe

Najlepsze powidła są z bardzo dojrzałych węgierek - tych małych; poznajesz dojrzałość po tym, że są lekko przymarszczone przy ogonku. Jeszcze trzeba na nie poczekać. Ale możesz zrobić powidła z każdych śliwek, najwyżej dodasz trochę cukru. Najlepszy jest do smażenia rondel z grubym dnem. Smażę parę

Re: Powidła śliwkowe inaczej

O ja w sobotę robiłam tradycyjne powidła. Choć przyznam, że śliwki są już bardzo słodkie i brakowało mi cierpkości. Ale śliwka z kakao to musi być coś, jedynie ten budyń mi nie pasuje.

Powidła śliwkowe inaczej

Źródło przepisu: "Apetit" sierpień 2012, wydanie czeskie Jedne z najlepszych powideł, jakie jadłam. Generalnie jestem wierna powidłom śliwkowym, które robi Małżonek ze śliwek węgierek. Bez dodatku cukru, za to z dodatkiem skórki pomarańczowej. Są świetnym dodatkiem do piernika

Re: Powidła śliwkowe inaczej

O tej porze, kiedy sliwki węgierki są tak bardzo juz słodkie mozna zrobić powidła bez dodatku cukru.Są pyszne, jedyne w swoim rodzaju...cukier jednak zmienia smak. Po zapasteryzowaniu wytrzymuja spokojnie dośc długi okres, Szkoda tylko,że węgierki są tak drogie:(

Re: Powidła..

joa66 napisała: > A co Wy na to: wspaniale:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Powidła węgierkowe krócej

{Agafka88}: ... wypestkowałam 3 kilo śliwek (...) 10 min... Tylko 3? Trzy wiadra, to norma, by było co zjeść własnego do stycznia. Pestkowanie 3 wiader owoców pigwowca zajmuje mi trochę dłużej ;-) Jak przyspieszyć odparowywanie nadmiaru soku z powideł śliwkowych i nie tylko? My robimy tak

Re: powidła śliwkowe

hazo napisała: > Warunkiem dobrych powideł są przede wszystkim prawdziwe bardzo dojrzałe węgierk > i. wspaniale ze jestes naszym zdaniem, -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."

Re: powidła śliwkowe

Od kilku lat robię wg tego przepisu: tiny.pl/h4bsl Bez dodawania cukru, octu itp. Bez pasteryzowania. Gorące wkładam do wyprażonych słoików i zakręcam mocno. Warunkiem dobrych powideł są przede wszystkim prawdziwe bardzo dojrzałe węgierki.

Re: powidła śliwkowe

Węgierki jeszcze się nie nadają, na powidło, muszą być bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe, najlepiej już trochę pomarszczone.

Powidła wegierkowe bez mieszania

przesypujesz cukrem i stawiasz na kuchence na palniku, na którym będziesz nazajutrz robić powidła. To jest ważny etap, chodzi o to, aby garnka nie nosić - cukier spowoduje, że z owoców wycieknie sok, który zgromadzi się na dnie tworząc warstwę zapobiegająca przywieraniu. Rano włączasz płomień/prąd pod

Re: piernik przekładany powidłami

ja bym jednak poszła po linii tradycji, jak piernik to z powidłami śliwkowymi, bardzo smaczne zestawienie i naprawde nie ma potrzeby unowoczesniac. Przepis apolki, albo staropolslki do wyszukania, no i zwrócić trzeba uwagę na miód, prawdziwy ma byc

Re: Powidła węgierkowe krócej

Przepraszam, że dopiero teraz. Oczywiście BEZ przykrycia! Zmierzamy przecie do odparowania wody... Numer z sitem ciekawy, ale nie jestem pewna, czy można go zaaplikować w przypadku powideł bez mieszania. Poza tym wyławia się w ten sposób nie czystą wodę, tylko sok owocowy - troszkę by mi było go

Powidła.

Napiszcie prosze że powidła są tylko ze śliwek . Uczę dzieci uparcie polskiego i chcę to robić prawidlowo:) Powidła są śliwkowe li tylko , nawet wiki w różnych językach to potwierdza:PPP I nagle Junior mi wyskoczył że widział w PL powidła z gruszek / Jakże to tak ? Kran

Drożdżowe rogaliki z powidłami z czarnej porzeczki

Zachęcam do upieczenia drożdżowych rogalików oczywiście z mąki orkiszowej, moim zdaniem są wyśmienite i w sam raz na niedzielne śniadanie :) ... Cały wpis znajdziecie na moim blogu elagizycka.blogspot.com/2014/05/drozdzowe-rogaliki-z-powidami-z-czarnej.html

Re: Powidła węgierkowe krócej

dar61 napisał: > {Agafka88}: > > ... wypestkowałam 3 kilo śliwek (...) 10 min... > > Tylko 3? Trzy wiadra, to norma, by było co zjeść własnego do stycznia. :) Ja robię te przetwory dla dwóch osób, w tym jedna (czyli ja) ma ochotę na dżemy i inne powidła raz na miesiąc :) Pewnie

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

spróbuj, bo warto. Powidła nie są przypalone, są bardzo pyszne i - co najważniejsze - nie trzeba ich pilnować. O to wszak w tym przepisie chodzi...

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

> Zazwyczaj robię powidła tylko, jak mam do wyrzucenia jakiś garnek :-) U mnie w domu robiło się powidła w wielkiej patelni o bardzo grubym dnie. Coś w tym stylu, tylko o dużo większej średnicy (zajmowała chyba 3/4 kuchenki): http://kociewiacy.pl/gminy/lubichowo/images/stories/Image/2008/t

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

no ok, ale sa pewno jakieś wymagania co do garnka? I zmieszać cukier z owocami zaraz po przesypaniu? Zazwyczaj robię powidła tylko, jak mam do wyrzucenia jakiś garnek :-)

Re: Powidła węgierkowe krócej

marciasek napisała: > Przepraszam, że dopiero teraz. Oczywiście BEZ przykrycia! Zmierzamy prze > cie do odparowania wody... > > Numer z sitem ciekawy, ale nie jestem pewna, czy można go zaaplikować w przypad > ku powideł bez mieszania. Poza tym wyławia się w ten sposób nie

Re: piernik przekładany powidłami

tralalumpek napisała: > no jak z INNEGO KRAJU! to musisz zaskoczyc ciekawostka > proponuje przelozyc domowa konfitura z rozy cukrowej, domowe to mam powidła na dniach zrobione, róża cukrowa brzmi ciekawie ... -- "Jarek, dzieki za wiadomości; przyznam się, że berbeluchy juz też

Re: Drożdżowe rogaliki z powidłami z czarnej porz

Poczytaj sobie o porzeczkach, są bardzo zdrowe! www.damaztorebka.pl/artykul,334,czerwone-i-czarne.html

piernik przekładany powidłami

przekładany powidłami, polany czekoladą . Taki wyśmienity piernik piekła moja babcia, obecnie trwają poszukiwania po piwnicy zeszytu z przepisami babci. Co można dodać zamiast powideł? w zeszłym roku kupiłam w cukierni piernik przekładany masą marcepanową i był bardzo dobry, była to kostka piernikowa

Piernik przekładany marcepanem i powidłami.

. Po 45 minutach pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia piernika patyczkiem. do przełożenia: 200 g masy marcepanowej ok. 150 g powideł śliwkowych Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując nieco cukrem pudrem. Wycinamy koło o średnicy równej wielkości piernika. Upieczony i ostudzony piernik

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

Marciasku, właśnie wypestkowałam 3 kilo śliwek, zajęło mi to 10 min. Uwielbiam takie fajne przepisy, gdzie nic nie trzeba robić. Powiedz mi tylko, czy te śliwki mają się jutro gotować pod przykrywką czy odkryte? Pierwszy raz w życiu robię powidła :)

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

Potwierdzam, że te powidła się nie przypalają :) Moja mama robi je od kilku lat. Co wcale mnie nie cieszy, bo nie znoszę zapachu owoców poddawanych obróbce cieplnej (smaku też nie, ale zapach jest dla mnie gorszy) ;)

Re: Drożdżowe rogaliki z powidłami z czarnej porz

kalinta napisała: forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=kalinta&title=&forum= Im słabszy portal tym słabszy spamer, to się zawsze sprawdza. Zmiana nicka nie pomoże, btw. forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=karolinaa1985&title=&forum= -- Chaotyczna neu

powidła śliwkowe dla leniwych

powidła każdy zna i smakowal nie raz i pewnie wszystkie forumowiczki doskonale znaja sposob jak je fajnie ugotowac. wczoraj dowiedzialam sie jak zrobic powidla wg przepisu z wielkiego zarcia. sliwki na powidla powinny byc bardzo dojrzale, natomiast te,ktore sa dla "leniwych" moga byc

Robicie powidła?

Mam w końcu miejsce na spiżarnię. Zakisiłam już ogóry. Mniam. I kapustę. Ale z tej nie wiem co wyjdzie, bo to pierwszy raz w życiu. Teraz kupiłam małe słoiczki i chcę zrobić powidła. A że nigdy nie robiłam, nie wiem ani z czego, ani jak. Pewnie, że sobie pogoogluję i się dowiem, ale pomyślałam, że

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

U nas też się robiło na takim patelniszczu wielkim, mieszało się z rzadka, ale mieszało, nikt jednak nie sterczał bez przerwy. Powidła przypalić się trochę muszą, bo inaczej nie są pyszne :) Po przypaleniu trzeba zostawić (na noc na przykład), same powidla odmoczą patelnię/garnek i mozna smażyć

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

W sumie zamieszać zawsze można - ale wtedy nie da się już przestać. To znaczy odkąd się ruszy owoce, trzeba stać przy garze i mieszać, bo inaczej się przypali. Mój przepis jest przeznaczony dla leniwców, którym nie chce się godzinami pilnować gara z powidłami ;)

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

Może to patelnia, a może jakieś czary, bo zazwyczaj powidła się jednak przypalają (patrz post o smażeniu gdy jest jakiś garnek do wyrzucenia). Pewnie smażyło się je po trochu przez kilka dni? Dlatego dało się wytrzymać z tym mieszaniem? Pisząc o ciągłym mieszaniu miałam na myśli własnie takie

i po powidłach :( skwaśniały ...

4kg śliwek! gotowałam 2 dni po około 4h. wsadziłam do wyparzonych suchych słoikow bez pasteryzacji /moja Mama nigdy nie pasteryzowala/ no i debiut sie nie udal, skwaśnialy, po kilku dniach .... jak się otwieralo sloik to az strzelalo, no i pianka na wierzchu a zapach winny... co nie tak? za krotko

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

> W sumie zamieszać zawsze można - ale wtedy nie da się już przestać. To znaczy o > dkąd się ruszy owoce, trzeba stać przy garze i mieszać, bo inaczej się przypali Znane mi powidła były jak najbardziej mieszane od czasu do czasu (kto ustoi kilka godin przy kuchni?). To może kwestia gara

Mam powidła Jamar z Kauflandu

brazylijskich (słodkich przeraźliwie, rosnących jak chwasty, polskich i z tejże parceli). Do rzeczy: skład moich powideł: śliwki, cukier, sorbinian potasu; Sporządzono ze 182 gramów owoców na 100g produktu. Łączna zawartość cukru 54g na 100g produktu. Niestety nie wiem, ile kosztowały i ile mogłabym ich

Re: Powidła wegierkowe bez mieszania

marciasek napisała: > Może to patelnia, a może jakieś czary, bo zazwyczaj powidła się jednak przypala > ją (patrz post o smażeniu gdy jest jakiś garnek do wyrzucenia). Pewnie smażyło > się je po trochu przez kilka dni? Dlatego dało się wytrzymać z tym mieszaniem? Wiesz co, muszę

Re: Robicie powidła?

Jak powidła to tylko z węgierek i już. Nie ma węgierek - nie ma powideł :( czasem przywożę sloiczek lub dwa od Babci z Polski, ale my i tak bardzo malo jemy slodkiego, wiec nie mialaym po co robić.

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

ale jesli kiepskie rok i sliwki kwaśnawe - lepiej dodac troche. Naprawdę, niewiele trzeba... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Może nie były w wystarczająco wysokiej temperaturze? Ja jednak pasteryzuję wszystkie słoiki, szkoda mi mojej pracy.

Re: Powidła z mirabelek

A bracia Gruzini robią z mirabli genialne sosy do mięs i duszą mięsa w mirablach. Ale nie dam przepisów, bo jestem uziemiona z dala od książki kucharskiej. -- Kobyła ma mały bok Ogrodnik ma wielki łeb, jest ślepy, lubi dobrze zjeść i czyta Herriota

Re: Powidła z mirabelek

To mow od razu, ze robisz konfiture a nie powidla :) Konfitura wymaga kawalkow albo calych owocow i kilkudniowego gotowania po mniej wiecej godzinie by zachowac ksztalt owocow, a powidla maja byc wlasnie jednolita mazia :) Do konfitur dryluje te nieszczesne morele ale do powidel juz nie :)

Re: Powidła z mirabelek

Ja ci powiem czemu mirabelki ( brrrr) omijam szerokim łukiem. Dziecieciem będąc ( laaaata temu) nazarłam sie mirabelek u babci na wsi. Pyszne były, wiec jadłam i jadłam. A na nastepny dzien rzygałam dalej niz widziałam, cały dzien! To było lata temu, a ja pamietam jak sie pochorowałam i jakos nie po

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

Tez tak mysle: sliwki sliwkom nierowne. Bezpieczniej jest jednak dac troche cukru: jesli same sliwki sa malo slodkie, to moga sfermentowac. No i dla pewnosci konserwacji warto pasteryzowac: przynajmniej te czesc sloikow, ktore beda uzyte po dluzszym przechowywaniu.

Re: Powidła z mirabelek

ooo a już myślałam, ze tylko ja jestem taka leniwa :) Ja nawet pigwy nie obieram bo to katorżnicza robota - też przecieram. Piekarnik mi umarł więc pyrkolę na minimalnym ogniu. A mirabelki uwielbiam! Właśnie dlatego, że są kwaskowe. Nadają się np doskonale do mięs na zimno czy serów-śmierdzieli zami

Re: i po powidłach :( skwaśniały ...

slona78 napisała: > Ja jednak pasteryzuję wszystkie słoiki, szkoda mi mojej pracy. Ja także, wszystko poza kiszonkami. Zazdroszczę Wam przetworów, przeprowadzam się i nie ma sensu robić czegoś, czego nie przewiozę, aż mnie nosi bo jestem w sezonie demonem przetwarzania i w słoikach ląduje nie

Re: Powidła z mirabelek

A po co drylowac? Komu by sie chcialo :P Kilka galezi mirabelki przelazlo do nas od sasiada, ale ze mamy w sadzie wegierke i trzy drzewka innych sliwek (cos w typie renklod) to sasiadowe odpuszczam. Cale owoce wrzucam do garnka, garnek do piekarnika, od czasu do czasu mieszam. Jak pusci sok i tro

Powidła z buraków cukrowych wyrabiano w Płocku

Lica-Kaczan nie zapomniała też o przysmaku wytwarzanym przez Olendrów, a produkowanym i teraz. Mowa o bardzo praco- i czasochłonnych powidłach z buraków cukrowych, do których często dodawano "banię" (czyli dynię) oraz jabłka. Na skutek dodatków płynne powidła zmieniały konsystencję na

smaczne powidła ?

Do piernika podsmażałam zwykle powidła lidlowe i po tej obróbce były całkiem ok, a w tym roku nie zrobiłam zapasu i figa, muszę obejść się smakiem. Powidła ą już niedostępne :( Doradźcie jakieś dobre ale możliwe do znalezienia w zwykłym sklepie bo z sieciówek mam marny wybór a to już czas na

Re:Jak powidła to z węgierek. Od kilku dni już

są. Cena raczej nie spadnie. Wypestkuj, do gara, trochę wody na początek i duś. I broń Boże nie dodawaj cukru. Powidła to nie dżem ani konfitury. Pobieżnie sprawdziłem w googlu i przepisy są ok to nie będę wklepywał. No i powidła są tylko ze śliwek. Przepisy z dodatkiem cukru możesz spokojnie

Powidła

Robi któraś z Was powidła śliwkowe? Jeżeli tak to dajcie znać znam dobry przepis..bez mieszania:)

Powidła:)

Tak mnie dzisiaj natchnęło jak wracałam z leśnego biegania:D Tylko proszę się nie śmiać. Chcę zrobić powidła wiśniowe i śliwkowe na zimę tylko nie wiem jak się za to zabrać. Wiem, że potrzebne są owoce i cukier ale co do reszty to jestem zielona:D Macie jakieś sprawdzone przepisy, sposoby żeby to

dym i powidła

s&p nie motywował ratingu indii polityczną niestabilnościa. znowu zmyslasz tylko po to aby załozyć kolejny bzdurny watek. in.reuters.com/article/2013/05/17/india-ratings-sp-idINDEE94G06Y20130517 -- Outside of a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read. Groucho Marx

powidła;-)

trzeba nad nimi czuwać i dosyć często mieszać). W międzyczasie chować w miarę chłodne miejsce. Trzeciego dnia, do chłodnych powideł dodać "żel- fix", dosłodzić do smaku (ja daję ok. szklanki na 1 kg owoców), a po zestawieniu z ognia wlać sok z 1/2 cytryny. Gorące przełożyć do słoików

Re: smaczne powidła ?

pomyłka, z Agrosa są dżemy, np.: brzoskwiniowy, powidła nie wiem czyje, ale smakiem dorównują Łowiczowi :)

Re: smaczne powidła ?

w Biedronce są powidła śliwkowe łowicza, tyle że w innym słoiczku, moim zdaniem bardzo dobre. pozdrawiam

powidła - won!

zobowiązywało się, że zakupi śliwki na te powidła - dla swej armii... Armia - won! Śliwy - won! Drogi ... - won! ?

Re: Powidła.

czekolada72 napisała: > Ja co prawda osobiscie uwazam, ze jesli powidla to wylacznie ze sliwek, ale.... > wlasnie wykonuje cos pod nazwa "powidła winogronowe" - cokolwiek z tego wyjdzie > - wyglada poki co slicznie :) -- ŚMIGŁO "Kto nie naraża się na szwank - ten

Re: Powidła.

Ja co prawda osobiscie uwazam, ze jesli powidla to wylacznie ze sliwek, ale.... wlasnie wykonuje cos pod nazwa "powidła winogronowe" - cokolwiek z tego wyjdzie - wyglada poki co slicznie :) -- ŚMIGŁO "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"

Re: Powidła.

Powidła ze śliwek, marmolada, może być wieloowocowa. -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Dżem, marmolada, powidła, konfitury - różnią się?

Dżem, marmolada, powidła, konfitury... Wiem, że się różnią - czym konkretnie? Pozdrawiam :)

Powidła

Powidła mojej mamy. Przeopoławiasz śliwki, wyciągasz pestki (zostaw kilka, nadają smaku), wrzucasz do emaliowanego garnka i zaczynasz smażyć, mieszając drewnianą łyżką. Na samym początku mozna surowe śliwki zalać niewielką ilością wrzątku (ok. 1 szklanki na 3 kg śliwek), żeby nie przywarły do

Re: Powidła.

Ja też byłam przekonana, że jak powidła to tylko ze śliwek, dopóki nie wpadła mi w ręce jakaś gazetka promocyjna ze sklepu, gdzie były powidła z gruszek właśnie i inne.

Re: Powidła.

wychodzi na to, że Junior przewidzeń nie ma;) ale też zawsze byłam przekonana, że powidła są tylko sliwkowe:)

Re: smaczne powidła ?

Ja polecam powidła z Biedronki. Kiedyś były w pudełku, teraz w słoiczku. --------------------------- Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. :) --------------------------- ivoncja.blox.pl/html

powidła

distałam przepis na powidła sliwkowe...ale bez cukru.Same sliwki..i nic więcej...Czy ktos tak robił...przechowają się?????

Mydło, powidło i perły

Mydło, powidło i perły

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - powidła