Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Pręga wołowa

Gość portalu: ela napisał(a): > za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdziers > two Po 10 latach, a tyle mija od założenia wątku, może obniżyli...;-)) -- Chaotyczna neutralna.

Pręga wołowa

Czy wiecie co można zrobić z pręgi wołowej (oprócz ugotowania na niej zupy i wykorzystania do farszu do naleśników lub pierogów). Będe wdzięczna za przepisy.

Re: Pręga wołowa

Albo dużo cebuli tak jak porów. Mniam. Nie ma lepszego gulaszu wołowego - a tylko taki uznaję - niż z pręgi

Re: Nie tak brzmiało pytanie.

Gość portalu: klik napisał(a): > A tak poza tym rumsztyk nie jest z mielonego mięsa. Ha ha ha. Tak jak szponder nie jest z mielonego mięsa albo pręga - chyba, ze się je zmieli :D W Polsce mianem rumsztyka określa się to część tuszy wołowej, sąsiadującą z rozbratelem i udźcem. Oczywiście

Re: Jako emeryt w przyszłym roku będę mógł wiecej

Nie przesadzam z krytyką, ja osobiście unikam wieprzowiny i cukru zamist tego gotowana cielęcina albo pręga wołowa i miód. W ogóle należy ograniczać żarcie, mniej jeść za to zdrowsze produkty. Owsianka na wodzie lub mleku, białe sery, kozie, banany z kaszą , jogurty. Whisky czy bourbon lepsze od

Re: co sie robi z pręgi wołowej ?

Pręga wołowa jest dobra np. na gulasz, tylko trzeba bardzo dokładnie powykrawać, pręga jest poprzerastana, jak to zostawisz to faktycznie nic smacznego nie wyjdzie.

Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i drogie

Nabyłem droga kupna 1,5 kg pręgi wołowej za 36 zł - w dawnych czasach najchętniej jadłem ze świeżym chrupiącym chlebem oraz musztardą gruboziarnistą? jednak żeby starczyło na dłużej dorobiłem sos chrzanowy i podałem z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonych buraków (z zakwasu buraczanego

Pręga wołowa i co dalej?

Kupiłam ładny kawał pręgi wołowej.Co radzicie z tego zrobićOssobuco odpada.

Re: co sie robi z pręgi wołowej ?

Ja na ogół duszę pręgę wołową w pokrojoną w dużą kostkę w szczelnym garnku - szybkowar pewnie też byłby dobry - z dużą ilością cebuli i pod koniec dodaję kawałek czerstwego chleba razowego - sosik się super zagęszcza i daje dodatkowy smak. Uduszone mięso wyjmuję a sos przecieram przez sitko lub

Re: Jak odchudzić mięso mielone?

Niewiele oszczędzasz, kupując mielone i je odtłuszczając (tłuszcz też przecież waży i płacisz za niego). Nie lepiej kupić pręgę wołową (18-20 zł za kg), ugotować ją powoli z jarzynami rosołowymi i mieć na kilka dni? Do tego te jarzyny, które są akurat tanie: botwinka przyrządzona jak szpinak

Re: Czy z golonki da się zrobić galaretę?

Rób z golonki i dodaj trochę żelatyny, też świńska przecież. A cielęcych nóg albo ogonów nie sprzedają u ciebie? Lubię galaretę mieszaną: golonka, nogi świńskie, ogony cielęce i pręga wołowa. Robię rzadko, ale za to dużo. Znika szybko.

Re: Widziałyście Olafa Lubaszenkę w programie

Jak do udka dodasz jeszcze porcję rosołową i co najmniej pół kilo pręgi wołowej to faktycznie, rosół można ugotować, ale z jednego udka o tłustą zupę raczej trudno. -- http://www.suwaczek.pl/cache/42797a896f.png

Re: Szybkowar- kochac czy tylko lubic?

prędze wołowej, a np. polędwicy. A ja w szybkowarze to nawet rosół gotuję, chociaż wydaje się to karygodne ;-) Rosół powinien niby długo się gotować i ledwo pyrkać, a szybkowar jest przeciwieństwem tego, a jednak... rosół wychodzi :-)

Pręgi to ja mam na tylku...

> lubię pręgę wołową gotowaną z musztardą;-) Pręgi to ja mam na tylku jak pojde na seans sado-maso do agencji.. :P -- Kalkulator Kalorii

Re: Jak zrobić dobrą galaretę z mięsa

Lubię z mieszanego mięsa - dwie nóżki świńskie, mała golonka, pręga wołowa, kawałek cielęciny z kością (mostek), gotować na małym ogniu ze trzy godziny z listkami laurowymi, pieprzem w ziarnkach, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem w ząbkach, po dwóch godzinach dodać marchewkę, pietruszkę i seler

Re: Co na obiad?

mąż, jest na diecie specjalnej: ziemniaki w mundurkach, gotowana pręga wołowa i brokuły dziecko (w szkole ??? nie wiadomo co tam zje albo nie zje) i ja, jako obiadokolacja: wołowe i odgrzane ziemniaki, zielona sałata z dodatkiem pomidora, sos vinaigrette

Re: zrazy zawijane/roladki/ wołowe

Dziewczyny, dzięki za nauki ale jeszcze jedna prośba: napiszcie jaki rodzaj mięsa wołowego nadaje sie najlepiej na bitki? na forum Kuchnia byla dyskusja i ludzie pisali że pręga czy tez udziec i ja juz nie wiem co... podpowiedzcie staremu kubrakowi bardzo proszę :-)

Re: Pręga wołowa

Z pręgi można zrobić fajne danko: podsmażasz mięsko pokrojone tak jak na gulasz i podsmażasz na drugiej patelni pory (ze dwa na 40 dgk pręgi) pokrojone na plasterki na oleju. Potem łączysz, dolewasz wody i dusisz trochę razem:) Pycha!!!

Re: Pręga wołowa

Ja też robię coś w rodzaju gulaszu: podsmażam kawałki pręgi w rondlu na oliwie, podlewam wodą i wsypuję ok. pół paczki mrożonki pt. warzywa krojone w paski. Solę, pieprzę, daję listek. Dusi się do miękkości, z warzyw robi się fajny, gęsty sosik, nie trzeba już podprawiać mąką. Dobre z dużym

Re: Pręga wołowa

kdd napisała: > Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować to > mięsko? Aż będzie miękkie. To trudno jednoznacznie określić, bo zależy też od wołowiny, nieraz wystarczy 40 minut, a nieraz potrzeba 1,5 godziny. No ale jaki problem - przecież spróbujesz i

Re: Pręga wołowa

Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy. Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w sma

Re: Pręga wołowa

Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta p

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

Krzysztofie, powiedz, czemu ta moja pręga była twarda po ugotowaniu? Była z jakiego baaardzo starego wołu? Już nie raz gotowałam takie mięso i było rozpływające się w ustach. Natomiast sosik wyszedł cymes.

Re: Pręga wołowa

Gość portalu: Monia napisał(a): > Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa > > sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz > i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z > maka

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

Moja mama często robiła taki zestaw obiadowy. Nie wiem dlaczego ale ja jeszcze tego nie robiłam. Dzięki za przypomnienie

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

wygląda R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-I-E!!! i pewno tak smakuje..... ech... -- Kaja zapraszamy na forum JEDYNAKI

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

jak ja byłem chłopcem to takie danie było na niedzielę podawane nie przypominam sobie zeby pręga kosztowała 2 x droższa niż rozbeft i 2,5 x droży niż szponer! czywiście w misce osobnej była rura z której ojciec wydobywał tuk i na kawałku świezego chleba podawał po starszeństwie -- wspaniałe

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

Właśnie wczoraj miałam taki pyszny obiad, co prawda nie z pręgi lecz innego kawałka wołowiny z rosołu, ale sos chrzanowy w takim zestawie do niebo w gębie. Proste, szybkie, wspaniałe. I też pamiętam ten smak z dzieciństwa :) -- Podróżować lubię

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

Jezusie Brodaty !!! Krzysztofie... czy nie potrzebujesz przypadkiem kogoś do zmywania w zamian za udziały w uczcie ??? Toż to moje ukochane przepisy: i ta pręga, i bitki, i wszystko co proponujesz - baaardzo kaloryczne, baaaardzo nęcące zmysły ale jakże smaczne :)

Re: Pręga wołowa

Gość portalu: Monia napisał(a): > Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno > mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy. > Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest > ladny kawalek

Re: Pręga wołowa peklowana cebulą, czosnkiem, itd

Zostala mi jeszcze jedna z przywieziona z Francji, zapekluje jak w przepisie i podziele sie co z tego wyszlo.A twoja na zdjeciach -bardzo apetyczna.

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

Tu znajdziesz dobrze oznakowane drogi, ale jesli masz oferte szofera;)- bardzo polecam! Mozesz chlonac widoki!Relax na tylnym siedzeniu z Basia i have a nice time :-)) -- Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

dziekuje... w tym wątku wyczytałem: fotoforum.gazeta.pl/72,2,888,62901849,62901849,2.html?wv.x=0 ale osoby patronujace - mieszkajace na stałem w Aberdeen - powiedzialy zebym wybil sobie z glowy i ze mamy do dyspozycji dwa auta z kierowcami - jezdzilem sporo w ruchu lewostronnym ale na Cyprze ;) -

Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr

piekna prega,zdjecia super! Poczta nie pozwala mi nic wyslac, wczoraj dopiero odebralam, wiec daje potrzebny ci link. O jakim rodzaju pass Ted mowi - nie orientuje sie za bardzo www.senior-railcard.co.uk/what-is-a-senior-railcard sa tam warunki i cala reszta..Pozdrawiam. Fotoforum Wielka Brytania

Re: "Jak u mamusi"

do odtworzenia - mielone mamy, ogórkowa taty, pręga wołowa w sosie chrzanowym... W życiu nie zrobię tego tak dobrze, jak robią to oni. Za to mój ojciec nigdy nie zrobił dobrego sosu do makaronu, dobrej sałatki, dobrego puree z czegokolwiek, dobrych placków ziemniaczanych... Dlatego nie mam kompleksów ;).

Re: Samotni w odwrocie. Prawda o polskim singlu

. a i tak do kapuśniaku poszła kiełba po 29zł/kg:P no ale to pyszna kiełba, zapaszek daje tak więc mój kapuśniak gotuje się na 2 kadłubach z kaczki - będzie tłuszcz ;] i kawałku pręgi wołowej hyhy - idealny zestaw na rosół :) plus zestaw warzyw i przypraw, stwierdziłem brak cebuli, którą bym spiekł na

Pręga wołowa peklowana cebulą, czosnkiem, itd.

”moje” przy~sm@ki ----------------------------------------------------------------------------- jem drugi dzień - nie jestem taki i się podziele choć widokiem... przepis na Galerii już zarchiwizowany - modyfikacja: dołożone talarki czosnku i alkohol do peklowania: forum.gazeta.pl/foru

Re: Rosol

Głównie na wołowym (antrykot, pręga, łata), ale czasami z wiejskiej kury - przepyszny. Z mięsa są pyszne pierogi albo uszka do barszczu czerwonego, może byc też pasztet, ale to już znacznie wiecej pracy.

Re: przepis na fla(cz)ki

Musisz ugotować bulion wołowy (mięso np. szponder lub udziec wołowy, łata a najlepiej wołowa pręga + włoszczyzna + listek laurowy i ziele angielskie). Do tego kupujesz flaki wołowe, w wielu sklepach są wstępnie oczyszczone. Kroisz je na 3 cm i wrzucasz na wrzątek, po ok 5 minutach wylewasz całą

Re: co sie robi z pręgi wołowej ?

Moja Mama zawsze gotowała z niej rosół (ew. wywar na zupę) a mięso z sosem chrzanowym lub w potrawce, z ryzem. Do tego fuj-marchewka albo jędrny, zimny kiszony ogóreczek.

Re: co sie robi z pręgi wołowej ?

gotuje się !!!! długo najlepiej w szybkowarze ma lekko słodkawy smak ale jest pyszna, delikatna, ( galaretka robi się sama jak jest dużo ścięgien) potem sosy do mięsa gotowanego chrzanowy czosnkowy... albo skręcić do pirogów itp nigdy nie jest trociniaste!!! powodzenia hannaa

Re:poniedzialkowe menu

Szkoda mi było wylać wywar z uduszonej gęsi,mąż kupił kapusty kiszonej,dodatkowo pręgę wołową i wyszedł smaczny obiadek. -- http://s16.rimg.info/f672554e74619e70c0c607c8d38b6015.gif

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ZUPA OGÓRKOWA Na patelni przysmaż włoszczyznę, nie za długo, następnie na wołowej prędze i przysmażonych warzywach gotuj bulion, niespiesznie, tak, żeby mięso się rozgotowało. Do bulionu możesz dodać kilka wołowych kości. Wywar powinien być esencjonalny i klarowny. Jeśli warzywa się rozgotują za

Re: Rosół mojej Mamy

U mnie rosół to musi być solidna porcja mięsa, na 6 osób to przynajmniej pół kury i skrzydło lub szyja indycza, albo 2-3 udka, kilka skrzydełek i pręga wołowa lub antrykot lub łata i dopiero potem porcja włoszczyzny :) Zaciekawiło mnie za to te 20 ziarenek pieprzu, ten wywar wychodzi faktycznie

Re: Rosół drobiowy

ja też nie cierpiałam rosołu wołowego ale odkąd zjadłam mieszany z dodatkiem pręgi, to mhhmm często go powtarzam do drobiu dodaję pręgę wielkości małej dłoni, no taki kawałeczek, rosół jest jeszcze bardziej aromatyczny, a ugotowane mięso wołowe zamrażam i dodaję do pasztetu albo farszu -- www

Re: Rosół mojej Mamy

Mógłby powstać wątek rosołowy, krytyka bywa przecież konstruktywna :) Kopiuję swój wpis, zdjęcie kiepskie ale nie mogę znaleźć innego. Rosoły jak pisałam wyżej gotuję różnie, oto jeden z nich : na ok. 4 litry wody pręga wołowa ok 40 dkg szponder wołowy - 1 sztuka golonka indycza - 1 sztuka

Re: gulasz z szybkowaru

tez kiedyś przeczytałam, ze za długo trzymam wołowinę i następnym razem skróciłam czas do ok. 40 i było za twarde. godzinkę napewno gulasz wołowy potrzebuje, ale może to tez od rodzaju zależy, ja robię zwykle z pręgi. czasami obsmażam czasami nie, ja tam różnicy szczerze mówiąc nie wyczuwam.

Re: Co do jedzenia zabrac do rodzinki,by nie odgr

Jakby ktoś do mnie przyjechał z galaretą/zimnymi nogami czy jak tam się jeszcze nazywa, byłabym szczęśliwa. Nie chce mi się tego robić, choć czasami się zmuszam. Robię z golonki wieprzowej, nóżek i pręgi wołowej. Zrób może domowy chrzan, zawsze jest mile widziany. Na Wielkanoc robię też zielony

Re: pasztet;

Gość portalu: mucha napisał(a): I ro > bie z mięs mieszanych pręga wołowa, do pasztetu jej nie daje,szkoda jej i szkodzi jemu przynajmniej u mnie,

Re: miękka wołowina bez tłuczenia - da się?

Też tak robię, a gulasz, jeśli robię robię w szybkowarze. Ostatnio przerzuciliśmy się na pręgę wołowa, która piekę z warzywami w piekarniku. Mięso marynuje się najpierw 2-3 dni w lodówce, do marynaty daję albo wino wytrawne, albo dużo soku z cytryny, potem dorzucam warzywa i w piekarnik. Pychota

Re: Po co gnaty do rosołu

U mnie rosół wołowy jest z łaty i pręgi. Tak gotował dziadek i tak ja gotuję - zgodnie z jego powiedzeniem"z łaty i pręgi bedzie rosół tęgi"

Re: jak gotować, gdy.... ( mięso)

A dlaczego na parze? O wiele smaczniejsze jest gotowane z warzywami - masz wtedy rosół i pyszne mięso, najlepiej wołowe, ale może też być np. indyk. Tylko musisz mieć odpowiedni, smaczny kawałek np. pręga, chudy szponder. Możesz też dusić, właściwie bez dodatku tłuszczu, gulasz wieprzowy albo

Re: Wątek kulinarny

A ja przesoliłem wczoraj rosół. Taki zajebisty, na prędze wołowej, przeznaczony do konsumpcji z jajecznym makaronem. No po prostu skopałem go. Żona i dzieci mnie potem skopały.

Mętny rosół

Jak ugotować by nie był mętny, rosół gotuję z kurczaka i z indyka (udziec, skrzydło), czasami dorzucam kawałek pręgi wołowej, włoszczyzna, przyprawy, gotuję na wolnym ogniu, więc gdzie popełniam błąd? Szumuję.

Re: Rosol w szybkowarze-ile minut?

ja robie w szybkowarze bazę do innych zup, czyli rosół, na którego klarowności mi nie zalezy (nawet sie nie przyglądam), zazwyczaj biore jeden szponder i jedna pręgę wołową i wszystkie warzywa jak na rosół, gotuję to w szybkowarze 18 min, po tym czasie całe mięso rozpada sie w rękach, a wiec wydaje

Re: Ogon wołowy w porterze

Hm, miałam podobny obiad - no, trochę podobny :) Bo tak - marynata z warzyw i przypraw jak u Ciebie, ale bez porteru, tylko łyżka musztardy francuskiej, a mięsko wołowe co prawda, ale nie ogon tylko pręga - ale taka cięta w plastry razem z kością, co jest gwarancją uzyskania odpowiedniej

Re: Co macie na niedzielny obiad?

Zupa pomidorowa (na rosole) z makaronem Bitki z pręgi wołowej duszone z cebulą i marchewką, ziemniaki, surówka z cukini z winegretem Ciasto drożdżowe Muffiny czekoladowe z bananem i wiśniami Lody Grycan "likier pomarańczowy" Truskawki i poziomki prosto z grządki :)

Re: Co zamiast kostek knorra i vegety

głównie: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, majeranek, natkę, koperek Do sosów i mięs: jw. plus curry, szałwię, kumin, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, miętę By zupa smakowała kładź jakąś kość z mięsem, albo kawałek pręgi wołowej i gotuj najpierw przez min. godzinę jako bazę

Re: z czego wywar na zupę???

Wywar zrób normalny, tylko właśnie udko obedrzyj ze skóry. Ja ostatnio zrobiłam nawet rosół - wyszedł normalny, tylko nietłusty - wrzuciłam kurczacze nogi bez skóry, pręgę wołową i zwykły zestaw warzyw :) -- Biusty naGie;)

Re: Co dziś kupiłaś?

Papierosy, wyborczą, masło, drożdże, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pomidory, fasolkę szparagową, cukinię, kalarepkę, ziemniaki, cebulę, marchewkę, pierś kurzęczą, pręgę wołową, 2 kilo skrzydełek, 20 dag boczku wędzonego, 30 dag słoniny prasowanej, kawałek pasztetu z gęsi, biały ser, jajka, nasiona

Re: Szybkowar- kochac czy tylko lubic?

szybkowarze, pociętego, oprószonego mąką, mięsa(pręga wołowa) gotuje się pod pokrywą pod ciśnieniem 40 min. Podobnie długo gotuje się bitki wołowe. Pozdrawiam

Re: Puchy

pręgą wołową co 2-3 dni, drobiu z miski nie ruszy uwielbia kabanosy wszelakie, vitakraft, rossman, tesko pomóż Igorkowi

pasztet;

jaka jest tajemnica dobrego pasztetu. Zrobiłam juz klika razy pasztet za każdym razem wychodzi inny niestety za kazdym razem gorszy.Ten ostatni sie rozsypywał mimo ze robie sciśle wg przepisy. No moze mięsa nie waże co do co grama. I robie z mięs mieszanych pręga wołowa, lopatka, podgarle i

Re: czy pieczone udka z kurczaka można jeść ze sk

> Bardzo poważnie podeszłam do tej diety Matuchno kochana, ale dlaczego nie zrobiłaś sobie tej galaretki z rosołu? Wiesz, ugotować wywar z mięs i warzyw ;) Nie musiałaś aż tak poważnie ;) PS. Kocham galaretki, a tłuszcz zeskrobuje od zawsze, fuuuj. A, i można dorzucić pręgę wołową, pycha jest :)

Re: Mieso wolowe na rosol?

Jak gotowany na prędze wołowej to "shin on beff" się mięso nazywa. Może i inaczej też ale w sainsburym tak akurat. Najciekawsze jest to,że to mięso jest najtańsze ze wszystkich, tłuste czy poprzerastane nie jest- ja go zawsze używam do wszelkiego rodzaju sosów- najpierw na patelni

Re: zupy - jak gotujecie?

Zupy gotuję na wywarze mięsno-warzywnym, najczęściej jest to coś z drobiu udka z kurczaka, skrzydełka,porcje rosołowe, mięso z indyka rzadziej pręga wołowa,żeberka. Dodaję przyprawy i dużo włoszczyzny.

Re: gulasz

Ja najbardziej lubię gulasz z pręgi wołowej. Owszem, dusi się to dość długo - co najmniej 3 godziny na minimalnym ogniu, ale efekt jest wart oczekiwania. Mięso rozpływa się w ustach.

Re: Co dziś kupiłaś?

Dwie pasty colgate ze szczoteczkami gratis, szczoteczka do zębów dla dzieci, cztery mydła luksja, płyn do mycia naczyń pur (dłonie i paznokcie + calcium), syrop wiśniowy łowicz z korkiem niekapkiem, makaron lubella kokardki małe nr 27, pręgę wołową ok 1,5kg, dwa opakowania mięsa mielonego

Re: Piatek

. Jakieś drobne zakupy poczynione, dziś zamarynowałam mięsko, jutro uduszę, będzie pyszny gulasz z pręgi wołowej. Rano planuję pospać dłużej, a potem poczytać w łóżku, z kawą w garści i śliwką w czekoladzie pod ręką. W ograniczonej ilości, niestety ;)

Re: Jakieś antidota, remedia na wpływy Saturna w

kręgarza. Objawy bólowe i niezaawansowane zwyrodnienia, zapalenia można zwalczać rozmaitymi preparatami. Na szybsze zrastanie się kości i problemy z nimi można polecić na przykład chrząstkę rekina, sproszkowane muszle ostryg albo zmielone na pył skorupki od jaj, galaretki z cielęcej giczy, pręgi wołowej

Re: A właśnie a propos chrzanu w potrawach

Mat nie wiem, sprzedawane jest jako pręga wołowa, musisz zwrócić uwagę, zeby nie była za tłusta, gotujesz na niej zupę, a potem mięsko do sosu chrzanowego mniam:) aha i pręga musi byc dobrze rozmrożona -- Palce wskazujące obu rąk dwa razy pod obojczyk, potem dwa razy w kierunku rozmówcy. &bdquo

Re: Duszone wołowe

Owszem, będzie napisane pręga wołowa. W supermarketach (w Auchanie zwłaszcza) pręga jest na tackach pocięta w takie plastry z kością pośrodku.

rosół! :)

rosołu - na końcu dodawać, na godzinę przed końcem? ostatnio w moim rosole pływa indyk, kura i kawałek pręgi, lubię bardziej drobiowy niż wołowy, a tymczasem na jutrzejszy mam: gicz cielęca - 0,5 kg antrykot wołowy - ok 30 dkg 2 udźce kurczęce szyja indycza czy gicz nie przeważy smaku rosołu? dodać

Re: obiadki, jadło i nie jadło...

oj, te tarty, i inne węglowodanowopełne... dlaczego muszą być takie pyszne? a tyyyyyłek rośnie:-( buuu... ale z mojej ostatniej podróży przywiozłam taki oto, prosty jak konstrukcja cepa, kulinarny wynalazek (choć, być może, powszechnie znany..?) pieczeń: (wypróbowałam karkówkę wieprzową i pręgę

Re: Kto pod kim dołki kopie, to sam w nie wpada..

boku 5 cm. Gulasz - to kostka mięsa o boku ok. 2 cm, z tłustawej > pręg > > i > > wołowej. > te > pręg > > i > > wołowej to najlepsze mieso na gulasz na jaka kostke pokroisz to wszystko jedno,

Kartacze

ziemniak ma wystarczająco dużo skrobi w sobie. Smaku nie zepsujemy, a ułatwimy sobie lepienie i gotowanie kartaczy. Masę doprawiamy odrobiną soli. Mięso mielimy w maszynce. Użyliśmy pręgę wołową, która nam została po gotowaniu krupniku. Cebulę siekamy w drobną kostkę i złocimy na 2 łyżkach oleju

Re: Mięso z kością czy bez?

Dlaczego oczywiście? Jak robię rosół z pręgi wołowej, to nie kupuję kości. Jak robię z giczy cielęcej, to z kością, bo generalnie wtedy płacę raczej nie za mięso (mało) i nie za kości, ale za całą resztę. Zależy, do czego to mięso. Na większą pieczeń - z kością wychodzi bardziej soczysta

Re: Zdrowa kuchnia - co, jak i z czym

Czasem robię sam wywar z warzyw (szybciej) i to zamrażam,a czasem na mięsie. Zazwyczaj kupuję skrzydło indyka, coś z kurczaka, pręgę wołową lub antyrkot, seler i pietruszka, marchewki,por, kawałek kapusty włoskiej, trochę natki. Z przypraw: ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,lubczyk obowiązkowo

Nakryłam babcię na aktywnym działaniu wywrotowym.

Otóż.. Mój mąż kupił prawie 6 kg pręgi wołowej, na zrazy kupił. Przywiózł do domu, ja to włożyłam do lodówki, żeby się mięsem zająć dnia następnego, po prostu po pracy byłam zbyt zmęczona, żeby jeszcze mięso obrabiać. Gdzieś koło wieczora zeszłam do kuchni i natknęłam się na taki oto widok: moja

Re: Potrawy dozwolone

To fakt, większość przepisów w książkach jest albo dość skomplikowana, albo zawiera składniki trudno dostępne. Ze swojej strony mogę polecić udziec indyczy bez kości pokrojony na kawałki i uduszony z cebulką oraz kapuśniak na prędze wołowej. Robię też sałatki z łososia, sałaty i żółtej papryki z

Sztukamięs

Kawałek łopatki wołowej zalałem wrzątkiem ( dobra też jest pręga albo udziec ), tyle tylko, aby było przykryte, dorzuciłem pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, liścia laurowego, posoliłem i gotowałem jakieś dwie godziny na małym ogniu. Po tym czasie dorzuciłem marchew, selera, pietruszkę, pora

Re: Galaretkę z kurzych łapek?

takiego wywaru trochę mięsa wołowego, najczęściej pręgę, potem dodaję także kurczaka, następnie warzywa i przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie, trochę swojej przyprawy warzywnej. Galareta wychodzi jak marzenie. Oj narobiłam sobie ochoty. -- Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.

Re: pierogowo

Muszę Kenduś wypróbować sposób wyciągania siebie za uszy. Ta umiejętność jest bardzo przeze mnie oczekiwana.;) Zamówiłam pręgę wołową,to jutro ugotuję,no właśnie co....będzie rosół,czy coś inszego wymyśleć ?.Jak pójdzie mi dobrze z uszami,to i pierogów nalepię.:D :D -- http://i47.tinypic.com/vh9

Krokiety z mięsem i kapustą

ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że

Re: Beef Stew

Dzika, goleń z kością to tylko w supermarketach można kupić. Tę akurat w Realu, ale w innych też widziałem. Normalnie w mięsnym to tę część sprzedają jako pręgę, bez kości i inaczej całkiem rozbieraną. Żeby w plastry równiutkie z kością pociąć to pewnikiem jakieś piły potrzebne, bo kość w wołowej

:-)) łopatka wieprzowa i wołowa, lub

łopatka wieprzowa i pręga wołowa. Jak dodasz cielecinę - z górki, to beda delikatniejsze - jak mielone to wystarczy wol-wieprz. A na pulpety ciele lub wiecej cieleciny w mieszance...

Re: Zupa gulaszowa

Robię identycznie, u mnie wołowina w tej zupie to najczęściej pręga wołowa, polecam. Mój tata robi do tego takie pyszne kluseczki kładzione, bardzo delikatne,świetnie graja z tą zupą. Muszę go o nie zapytać -- Karmię i noszę bo kocham

Re: Cena schabu bez kości

u mnie porcjują jak się poprosi :) Ostatnio kupowałam pręgę wołową, to facet pytał czy mi ją od razu pokroić na kawałki ( pytał do czego to) :D czy w całosci chce. a co do cen to u mnie podobnie. koło 5-6 € za kilogram, -- Człowiek, który pijany nie jeździł od pętli do pętli nie wie co to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pręga wołowa

Zdjęcia - pręga wołowa