prodiż

Prodiż
Prodiż (fr. prodige) - metalowe naczynie z pokrywą wyposażoną w wizjer, zasilane i ogrzewane prądem lub rzadziej gazem, służące do pieczenia ciasta i mięsa. W Polsce popularne były przed rozpowszechnieniem się piekarników elektrycznych.Najczęściej spotykane prodiże elektryczne, ze względu na dobrą przewodność cieplną, wykonane są z blachy aluminiowej. Mają postać naczynia okrągłego, lub

... czytaj więcej o prodiż na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: kartoflak z prodiża

Gość portalu: michasiaaa napisał(a): > Ma ktoś może przepis?? Na ile go trzeba wstawić? Niestety nie mam piekarnika i > jestem skazana na prodiż. Będę baaaardzo wdzięczna :) A co to za różnica prodiż czy piekarnik? Tyle samo czasu a prodiż wygodniejszy i nie wysusza jak piekarnik. Przepis z

kartoflak z prodiża

Ma ktoś może przepis?? Na ile go trzeba wstawić? Niestety nie mam piekarnika i jestem skazana na prodiż. Będę baaaardzo wdzięczna :)

prodiż

nie mam i nie będę mieć w najbliższy czasie piekarnika wiec myślę o zakupie prodiża lub czegoś (czego?) innego w czym można upiec ciasto i mięso; prodiże są w swej urodzie niezmienne od dziesięcioleci i koszmarnie brzydkie moze jakies zagraniczne firmy mają tego typu AGD? możecie cos podpowiedziec?

Re: porady potrzebuję - prodiż

Dziękuję za info - poczytam sobie. Ja oglądałam na allegro prodiże ale zupełnie nie mam pojęcia, który się sprawdzi.

porady potrzebuję - prodiż

Witam drogie Emamy i o pomoc was proszę. Przez kilka a może nawet kilkanaście miesięcy będę mieszkała w mieszkaniu bez piekarnika. Zamierzam kupić sobie prodiż. Chcę mieć możliwość upieczenia w nim mięsa i ciasta. Ja niestety znam takie cuda jedynie z epoki PRL, pewnie dziś można spotkać jakieś

Re: porady potrzebuję - prodiż

Polecam sprawdzony okrągły prodiż, koszt ok 100-150pln. Przy czym rada mojej prababci: jeśli chcesz piec mięso i ciasto to lepiej mieć 2 oddzielne, bo podobno po pieczeniu mięsa w tym samym piekarniłu biszkopt może opadać. Faktycznie, zdarzyło się. Mam 2 i sobie chwalę. Super są również zielone

Re: porady potrzebuję - prodiż

Jakie są nowe prodiże niestety nie wiem, bo ja mam bardzo stary(ale jary, tzn.piekę w nim). Ale ponad rok temu kupiłam sobie w Lidlu taki mały jak mikrofala (no trochę większy) piekarnik.Jestem bardzo zadowolona.Kosztował coś 150 zł, były białe i czarne.Wszystko w nim piekę, jak w prawdziwym

czyszczenie prodiża

Drogie Panie, mam pytanie ws. czyszczenia prodiża.. O ile z dolną częścią jako tako sobie poradziłam, o tyle z pokrywą nie mam szans i brakuje mi pomysłów co jeszcze mogła bym z nią zrobić. Wolę nie próbować niesprawdzonych metod, nie chciała bym go zniszczyć jeszcze bardziej.. :|

Re: prodiż

Prodiże faktycznie są toporne, ale w końcu nie muszą być elementem wystroju zewnętrznego, natomiast szklane części kombiwara wydają się być kruche. Puknie się mocniej i po kombiwarze a dwie stówy kosztuje. Poza tym kombiwary są dużo większe i zajmują masę miejsca. Korzystam z prodiża bo

Re: prodiż

witam mam problem kupilam prodiż ale nie wiem czy on sie nadaje do uzytku poniewaz farbi jak przetrę biala scierka to scierka zostaje szara i teraz pytanie czy to normalne ze aluminium moze tak farbic? czy wasze prodize tez tak maja?czy to moze być szkodliwe?

Re: przyjmę prodiż

Mam prodiż do oddania. Chętnie wymienię za paczkę kawy i słodycze (do ustalenia). Jestem z Warszawy- odbiór osobisty czy wysyłka? kontakt: melancho_lia@gazeta.pl -- elizabanicka.pl/

Re: nie prodiż, a prodziż (prodzisz)

a właśnie, że prodiż nie prodziż (prodzisz) Słowo pochodzi z języka francuskiego "prodige"

Prodiż

Prodiż-nie sprawdzałam w googlach,piszę jak mnie Mamusia uczyła... Tam mi najlepsze padliny wychodziły... Nie mam tego cudeńka w swoim domu i zastanawiam się nad zakupem. Wiem że warto ale oprócz samego pieczenia da się w tym prodiżu zrobić coś więcej? -- Dojrzałość polega między innymi na tym, że

Prodiż

Kopiuję wątek ale poprzednio nie otrzymalam odpowiedzi; dostałam w prezencie prodiż; czy da się w nim zrobić np. jabłka z kruszonką, brownie itp? Niestety nie mam piekarnika.

Re: porady potrzebuję - prodiż

Ja mam taki: (sorry za linki, to tylko przykłady) kominkielektryczne.com.pl/2012/04/09/piekarnik-elektryczny-piecyk-opiekacz-atest-900w-3/ allegro.pl/piekarnik-elektryczny-pojedynczy-900-w-i3474144505.html Mieści się do niego (nie na raz, oczywiście) tortownica, duża blaszka, naczynie żaroodporne, c

Re: porady potrzebuję - prodiż

Dziękuje Wam za porady - mnie nie chodzi o to gdzie mam kupić bo wybór w sklepach jest duży - chodzi mi o to jaki wybrać model, żebym była zadowolona. Chciałabym, żeby zmieścił się tam cały kurczak albo okrągła tortownica. No i żeby ciasto było dobrze wypieczone. macie jakies sprawdzone modele?

Re: porady potrzebuję - prodiż

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w okolicach Warszawy na targach występują małe elektryczne piekarniki (1 lub 2 piętra) i kosztują 60-80 zł. Mała blaszana skrzyneczka, bez bajerów, opcja wyłącznie "on/off", i wychodzą mi w nim najlepsze ciasta (również biszkopty) na świecie!

Re: pieczenie chleba w prodiżu

Moim zdaniem prodiż musiałby być dwugrzałkowy, żeby spróbować, ale powodzenia nie wróżę, po moim 13-letnim doświadczeniu z prodiżem i pieczeniem w nim wszystkiego.

Re: prodiż

Puknie się mocniej i po kombiwarze. Uzywam tego samego od 10 lat, nie raz mocno puknelam i wciaz jest ok:)

Re: pieczenie chleba w prodiżu

Prodiż nie posiada funkcji ustawiania temperatury i sądzę, że pieczenie chleba byłoby skazane na porażkę. No i nie odprowadza w dostateczny sposób wilgoci. Nie lepiej w piekarniku?

Re: prodiż

rano kupiłam mini-piekarnik w Lidlu na próbę było mięso z ziemniakami upieczone na jednej blaszce (porcja na 3 osoby więc nie jakieś liturgiczne ilości) - rewelacja

Re: prodiż

W Lidlu od poniedziałku mają być takie dość fajne piekarniki: www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-F9180B68-35705BB7/lidl_pl/hs.xsl/index_31832.htm

prodiż - koniecznie z dwiema grzałkami

Górną i dolną - musi mieć dwie wtyczki wtykane do gara. W takim cudzie piekłam nawet ciasto drożdżowe i sernik. A mięso wychodzi lepiej niż z klasycznego piekarnika. Koszt - ok 150 zł za okrągłe cacko :)

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

Dziwne. Używam prodiża z wygodnictwa. Wrzuca się do niego mięcho na 2 godziny, nie trzeba podlewać, przewracać, po 2 godzinach rozpływa się w ustach. Piekarników a zwłaszcza ich szorowania nie lubię. W życiu nie przewracałam kuraka w prodiżu na drugą stronę. Prodiża w czasie pieczenia najlepiej w

potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

Osoby które miały kiedyś z tym cudem do czynienia proszę o pomoc,gdyż tak się składa wynajmuję od niedawna mieszkanie którego jedyną wadą jest brak piekarnika:) Jest za to prodiż. Szukam teraz w necie jakichś przepisów na miesiwa choćby z tego prodiża bo skoro jest to trzeba korzystać. Z tego co

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

Ojej. kol.3 napisała: > Dziwne. Używam prodiża z wygodnictwa. Wrzuca się do niego mięcho na 2 godziny, > nie trzeba podlewać, przewracać, po 2 godzinach rozpływa się w ustach. Piekarni > ków a zwłaszcza ich szorowania nie lubię. > W życiu nie przewracałam kuraka w prodiżu na drugą

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

to nie mój tekst. ale matka miała prodiż. ciasta i pasztety się w nim robiło z tego co pomnę. -- ready2go

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

myslisz? bo na opakowaniu jest napisane,żeby przed wsadzeniem do piekarnika umieścić w naczyniu żaroodpornym... Nie wiem jak ten worek zniesie prodiż.

Re: Prodiż

Kiedyś mieliśmy tylko prodiż. W prodiżu robi się wszystko. Murzynek najlepszy z prodiża. Sernik też. I kurczak i mięso i w ogóle wszystko. Moja mama właśnie chce zakupić, bo ten piekarnik to o dupę potłuc, prodiż najlepszy :) U nas mówiło się" prodżisz :) -- http://tiny.pl/3qgr Humor i

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

six_a napisała: > to nie mój tekst. ale matka miała prodiż. ciasta i pasztety się w nim robiło z > tego co pomnę. Matka nie miała ale babcia piekła babki w prodiżu. Nie przypominam sobie, żeby przyrządzała w nim potrawy z mięsa.

Re: Prodiż

No nie bardzo.. prodiż służy do pieczenia.. Mozesz i ciasto upiec - moja babcia piekła.. no hmm chyba, że cos ugotowac - zupę np.:) -- BluesBrothers;)

prodiż

nie mam piekarnika w domu i ostatnio zastanawiam się nad zakupem tego ustrojstwa. co można przyżądzić w prodiżu? można piec ciasta,mięso itp? warto kupić, a jeśli tak to jaki.

przyjmę prodiż

niestety zepsuł mi się piecyk a na kupno nowego nie stać mnie.Niedługo są rodziny moich dzieci i chciałabym im upiec tort bo niestety kupienie takiego z cukierni duzo kosztuje.Może ma ktos niepotrzebny a działający prodziż? Będę bardzo wdzięczna

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

Prodiż to taki piekarnik, który piecze tylko od góry. Pięknie w nim wyrasta na przykład karpatka. Doskonale piecze się kurczak - tego jednak trzeba przewracać. Generalnie nie ma czego się bać, po prostu co jakiś czas podnoś wieko i sprawdzaj ciasto/mięso patyczkiem lub widelcem.

Re: potrzebuję pomocy przy obsłudze prodiżu :)

"Pamiętacie zapach drożdżowych wypieków wyjmowanych przez babcię prosto z gorącego ni to garnka, ni to piekarnika? Tak, to był prodiż. Niepozorne urządzenie, które do niedawna wielu uznawało za przeżytek, było kiedyś standardowym wyposażeniem polskiej kuchni i dziś wraca do łask !" Matko

Re: Prodiż

U nas też mówiło się prodzisz ale Mamusia mnie zawsze uczyła że to "Prodiż" P.S.Ja tam gadam "Prodzisz" -- Dojrzałość polega między innymi na tym, że przestajemy czekać na cudzą akceptację naszego postępowania i odczuwać lęk przed czyimiś sądami http://magiel.waw.pl/img/header_magiel.gif

Re: Prodiż

tylko spiralę elektryczną do gotowania i prodiż do pieczenia. Biszkopty w nim mi wychodziły ogromne, a teraz w kuchence już nie takie :/ -- http://images23.fotosik.pl/245/d538504ae4861ba2.jpg

Re: Prodiż - czym to się je?

W prodiżu piecze się wszystko. Zapachem nie przechodzi. Nie dzielę przepisów na prodiż i piekarnik.

Da się w prodiżu...?

To ja się podczepię - jeszcze nie piekłam żadnych ciast, ale sernik to owszem, chodzi mi po głowie, tylko, że mój piekarnik to się nadaje co najwyżej do suszenia sandałów... da się upiec w prodiżu? To znaczy w ogóle to wiem, że się da, moja mama wszystko tak piecze, ale nasz sernik jest trochę

jaki prodiż

Jaki najlepiej kupić prodiż,jakiej firmy,gdyz popsuł mi sie piekarnik i szybko nie zostanie naprawiony.

Re: Prodiż

Mam prodiż i często z niego korzystam. Udaje się wszystko od biszkoptu, po babkę i drożdżowe, brownie też na pewno się uda. Kruchego z jabłkami nie próbowałam, bo obawiam się czy nie pokruszy się przy wyjmowaniu, to dość ciężkie ciasto. Bardzo fajnie wychodzi tarte ciasto z owocami (teraz z

Re: jak obsłużyć prodiż?

Ja w prodiżu piekę tylko mięso, kurczak schab - 2 godziny i mięso rozpływa się w ustach. W czasie pieczenia prodiża nie otwiera się. Kiedyś piekłam ciasta (babki piaskowe) ale przetrzymywane w prodiżu po upieczeniu robiły się ciężkie.

Re: jak obsłużyć prodiż?

Smaruję prodiż tłuszczem, posypuję bułką tartą, wlewam wyrobione ciasto, piekę aż będzie przyrumienione i czuć, że już upieczone wyłączam z gniazdka i zostawiam w prodiżu, żeby trochę ostygło. Jak sobie przypomnę o tym, że jeszcze nie wyjęłam ciasta z prodiża lecę wyjąć:D Nigdy nie miałam zakalca

Prodiż - czym to się je?

Ok, na temat mikrofali zaczynam sobie zdanie wyrabiać. Ale zaintrygowałyście mnie tym prodiżem. Do tej pory wydawało mi się, że jest to starodawne urządzenie, ktorego używała moja babcia :) Ale widzę, że są nowe, fajne i że używacie do wielu rzeczy. A więc sonda: 1. Co można upiec w prodiżu

prodiż

Czy ktos moze sie podzielic przepisem na ciasto ktore można piec w prodiżu? (i ktore nie jest sernikiem ;). Lubie piec, a nie mam piekarnika...archiwum przeszukalam i nic...

Re: jak obsłużyć prodiż?

moja babka z prodiża zawsze była z zakalcem,natomiast biszkopt udaje się ,inne ciasta też.Jezeli babka wypełnia prawie cały prodiż,to nie ma miejsca na odparowanie.Piekę w piecyku i nie opada.

Re: jak obsłużyć prodiż?

Czas pieczenia chyba zawsze się zmienia przy zmianie sposobu pieczenia. U mnie pieczenie w prodiżu trwało kilka minut krócej niż w piekarniku (ale ja wszystko z wyjątkiem biszkoptu wstawiam do zimnego piekarnika, prodiż szybciej się nagrzewa). Po wyłączeniu prodiża zawsze od razu ściągałam pokrywkę

Pieczenie w prodiżu i mikrofali

Pytałam w którymś wątku, ale umknęło bez odpowiedzi. Czy któraś z Was radzi sobie z pieczeniem bez piekarnika, używając prodiża albo mikrofali? Mój piekarnik jest niestety do bani, więc służy za szafkę na patelnie. Prodiża używam do pieczenia kurczaka, ale nie wiem, jak upiec np. chlebek czy

Re: przyjmę prodiż

W zamian mogę dać zabawki dla niemowlaka, buciki rozm 21 i 22 dla dziewczynki, buty dla chłopca wizytowe rozm 27, nową sukienkę wallis rozm 12, słodycze lub kawa wszystko zależy od dającego

Re: Prodiż - czym to się je?

Starodawne to były prodiże stawiane na gazie. Te elektryczne są już całkiem współczesne...

Prodiż

Prodiż (naczynie do pieczenia ciasta) - jak to po angielsku? Nie ma w Stanisławskim, nie ma w kościuszkowskim.

Re: jak obsłużyć prodiż?

Ja piekłam baby piaskowe, biszkopty, murzynka. Myślę, że z powodzeniem można piec pierniki, keksy. Tak naprawdę musisz wyczuć swój prodiż, on jest naprawdę niesamowicie prosty w obsłudze tylko czas pieczenia musisz sama ustalić. Ja przeważnie piekłam tyle czasu (albo do 10 minut krócej) ile zaleca

Re: jak obsłużyć prodiż?

Jakie ciasta najlepiej udają się właśnie w prodiżu? A które lepiej sobie darowac? -- 73/101 matka karmiąca;) http://www.suwaczki.com/tickers/relg6iyeo3vvaa83.png

Re: jak obsłużyć prodiż?

czyli to ze ciasto opada po upieczeniu nie zalezy od czasu po jakim podniosę pokrywę po wyłączeniu prodiża? -- 73/101 matka karmiąca;) http://www.suwaczki.com/tickers/relg6iyeo3vvaa83.png

Re: jak obsłużyć prodiż?

Przez jakiś czas miałam prodiż i udawało się wszystko, łącznie z sernikiem. -- Wszelkie informacje obracają się w nicość,świadomość miejsca jest odebrana, znaczenie rozpada się na kawałki,światy są oddzielone, aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza

Re: jak obsłużyć prodiż?

Ja robiłam tak. Prodiż troszeczkę można podgrzać, ale nie koniecznie. Smarowałam margaryną i posypywałam bułką tarta spód (czasami kładłam pergamin)i wlewałam ciasto. Włączałam prodiż i po upłynięciu czasu zadanego w przepisie sprawdzałam kolor ciasta przez szybkę, absolutnie nie podnoś pokrywy

Re: Prodiż - czym to się je?

Prodiża używam do pieczenia wszelkich mięs - kurczaka, schabu, karczku, boczku itp. Mięsa wychodzą mi soczyste i kruche. Pieką się 2 godziny. W tym czasie prodiża nie otwiera się, mięso nie wymaga żadnego zachodu a zwłaszcza podlewania sosami. Natrzeć mięso przyprawami trzeba 24 godziny

Re: jak obsłużyć prodiż?

Wiem z doświadczenia,że przy pieczeniu w prodiżu, nijak sie mają zalecenia co do czasu pieczenia podawane w przepisach.Masz szybkę i dziurki w pokrywie-obserwujesz i długą,drewnianą wykałaczką,po upływie przewidzianego czasu,sprawdzasz,wtykając wykałaczkę kolejno w dziurki.Jak się ciasto nie bedzie

Re: jak obsłużyć prodiż?

Nigdy nie nagrzewałama ciasta po upieczeniu zostawiałam na min. 30 min- bez otwierania i w czasie pieczenia też nie otwierałam - wychodziły idealnie. Lepsza od prodiża jest jak dla mnie mikrofalówka, oczywiście taka z termoobiegiem itd. Można w niej piec wszystko i wychodzi jak w piekarniku

chleb z prodiża

Axel, ten Twój chleb chodził za mną aż mnie dopadł. Nie mam maszyny do wypieku chleba więc upiekę go w prodiżu. Nie mam Twojej miarki zastosowanej w przepisie więc efekt będzie niespodzianką. Przepisy przeczytałam i to powinno wystarczyć inteligentnej kucharce :)

Re: Prodiż - czym to się je?

Moja Mama kiedyś piekła ciasta tylko w prodiżu, chociaż miała działający piekarnik. Prodiż ma duużo lat. Ciasta zawsze idealnie wychodziły. Pyszne, puszyste biszkopty, ja piekłam pyszne ciasta babkowe. Chyba nigdy się nie zdarzyło, że coś było nie tak;) -- http://www.suwaczki.com/tickers/3i49k6

Re: Prodiż - czym to się je?

W prodiżu chyba da radę upiec wszystko. Moja mama ma dwa prodiże elektryczne, oba stare jak świat, jeden podłużny, a drugi okrągły. Piecze się w nich ciasta, pasztety, pieczenie, zapiekanki, i co tam jeszcze :) Jeden właśnie jej podwędziłam, bo mój piekarnik się do niczego nie nadaje. -- Biusty naGie;)

Potrawy z prodiża

Dostałam w prezencie prodiż. czy znacie jakieś przepisy na potrawy z prodiża. szczególnie chodzi mi o wypieki. czy można piec bezy? z góry dziękuje i pozdrawiam

Prodiż i foremki

No co wy, przecież do prodiża spokojnie można wstawiać wszystko metalowe, łącznie z tortownicą, tym metalowym kubełkiem, który się daje, żeby ciasto miało w środku dziurę, można i małe babeczkowe foremki. Zawsze tak robiłam i nie wiem, skąd te wątpliwości... Nie wolno tylko dawać do prodiża

Biszkopt z prodiża - do trzech razy sztuka :-)

Hej dziewczyny:-) Teściowa mnie zaopatrzyła w młynek do kawy i prodiż, więc postanowiłam upiec biszkopt. Wczorajszy - czysta improwizacja - zakalec, ale zjadliwy, więc razem z mężem opanowaliśmy go. Dziś postanowiłam się wziąć za to przygotowana, wzięłam przepis od mamy i zamieniłam składniki

jak obsłużyć prodiż?

Do tej pory piekłam wszystko w piekarniku, ale w nowym mieszkaniu piekarnika brak, także zaopatrzyłam się w prodiż....no i właśnie mam zagwozdkę: jak pieczenie w nim ma się w porównaniu do piekarnika, który trzeba najpierw nagrzać do określonej temp? Czy czas pieczenia w związku z tym ma byc

Re: prodiż

witam. można piec wszystko. Jednak ja odkąd mam dobrą kuchenkę z elektrycznym piekarnikiem, prodiż wsadziłam głęboko do pawlacza i prawie całkiem o nim zapomniałam :)

pieczenie chleba w prodiżu

hej,chciałabym upiec chleb ale mogę to zrobic jedynie w prodizu,na dodatek z tylko jedna grzałka i bez termostatu. przeszukałam internet i wiem ze generalnie się da ale potrzebuje bardziej dokladnych wskazowek.dodam, ze chleba jeszcze nigdy nie piekłam. jaki chleb najprostszy na początek? jak piec -

Re: Prodiż - czym to się je?

W prodiżu można upiec chyba wszystko;) Przynajmniej ja wszystko ostatnio piekę w prodiżu, bo mój piekarnik to porażka. Ciasta jak najbardziej - biszkopty, ucierane, serniki. Mięsa - jakie chcesz. Jakieś mięsno-warzywno zapiekanki też się da. W każdej chwili można pokrywę zdjąć i przewrócić mięso na

Re: Pieczenie w prodiżu i mikrofali

Witam cos dieta,pl szwankuje dawno nie pisalem to cos sobie skrobne tutaj nie uzywam mikrofali ani prodiża tzn mikrofale, czasami aby cos odgrzać lece głównie na kombiwarze i piekarniku ale ostatnio odkryłem, ze rybka robiona na parze, w folii, niczym nie rozni sie od takiej robionej w piekarniku

Prodiż

dostałam prodiż elektryczny z dwóch stron ogrzewany ( dół- góra) i co polecacie mi w nim piec :) prosze o wszelkie rady i porady :)oraz przepisy :):) z gory dziekuje ulcik -- edziecko_ulcik czyli Ulcik ( na edziecku) Mama dwójki kochanych szkrabów czyli Karoliny ( 28/10/2000) i Michała ( 30

Re: prodiż czy piekarnik dla jednej osoby

Zgadzam się całkowicie - piekarnik.Odkąd mam dobry piekarnik elektryczny nie używałam prodiża.

Re: Prodiż - czym to się je?

Mam taki stary, okrągły prodiż. Nie używam go już, bo odpadły mu dwie z trzech nóżek i nie ma komu naprawić... :-( Jak miał wszystkie nóżki, piekłam w nim ciasta i mięso (w zasadzie tylko kurczaka). Zapachy nie przechodziły, wszystko zawsze było takie jak trzeba. -- http

Re: prodiż

Prodiża używam od wieków, ale nie mam pojęcia jak jest w nim temperatura. Generalnie piekę "na oko". Jak ładnie wygląda, to znaczy, że jest już gotowe. Na wszelki wypadek "dziubię" widelcem i już wiem. Przeażnie kurczaka jakieś 50 - 60 minut od czasu jak prodiż gorący

Re: Prodiż - czym to się je?

Ja mam elektryczny prodiż, ale takie starszej daty i ..... jest używany rzadko (a właściwie teraz już wcale, hehe). Był taki czas, że nie miałam kuchenki, więc od czasu do czasu zastępował mi piekarnik. Nie byłam zbyt zadowolona, bo mięso z wierzchu było mocno przypieczone a w środki już

W prodiżu można piec wszystko

tak jak w piekarniku. Dziwne, że osoby piekące w nim np. mięso zastanawiały się czy ciasto też wyjdzie ;) Ja używałam prodiża mimo, że mam piekarnik, bo wiedziałam że w prodiżu wyjdzie potrawa na 100%, a z piekarnikiem pewności nie było :)

Re: pieczenie chleba w prodiżu

Witam "domowych piekarzy" :) Chciałbym zaprosić Was na swojego bloga poświęconego pieczeniu chleba www.chleby.info

Czymożna upiec chleb w prodiżu?

Trochę dziwne to moje pytanie. Nie mam niestety dostępu do pieca , mam tylko prodiż. Tyle jest tu fajnych przepisów na różne chleby. Dlatego zastanawiam się, czy można upiec chleb w prodiżu? A jeżeli tak, to który z przepisów zamieszczonych tu na forum i na galerii nadaje się najbardziej. Z

Re: Ona piecze w prodiżu!

Biszkop musi mieć się po czym wspinać, więc nie wolno smarować boków tortownicy (prodiża chyba też?) Mi zaczął wychodzić, jak to gdzieś wyczytałam. I daję jednak pół łyżeczki proszku do pieczenia. Z tchórzostwa :) -- biuściasty katalog staników

Re: Potrawy z prodiża

Swój nowiutki prodiż wywaliłem. Podkusiło mnie zobaczyć ,czym jest w środku izolowana spirala(poza ceramicznymi koralikami).Okazało się,że producent dodatkowo izoluje spiralę dwiema płytkami sprasowanego AZBESTU. Rozebrałem natychmiast stary prodiż i też w środku był azbest,już pokruszony

Re: potrawa Twojego życia

gołąbki! kiedyś z prodiżu a dzisiaj obowiązkowo z piekarnika; gołąbki duszone w bulionie to dla mnie zbrodnia; kapusta musi być przypieczona!

Prodiż

tamsin napisała: > tak wspominacie tutaj ciasta, a czy ktos jeszcze je piecze w prodizu?? Moja żona. Takoż chleb. Zresztą w czym ma piec, jak w naszym M-1/4 nie ma mowy o kuchni z piekarnikiem? -- Wigilia w Norze Fanfikty potterowskie mrowie amrowie

Chrzest nowego prodiża, i pierwsze muffiny

Dostałam nowy prodiż, rozsądnych rozmiarów, a nie średnicy 18 cm, jak poprzedni. I z grzaniem zarówno góry, jak i dołu. Padło na muffiny. Do prodiża wchodzi mi 6 - 7 babeczkowych foremek metalowych, dodatkowo kupiłam paczkę papilotek (dla Belgijek, Niemek i Holenderek - w Hemie paczki po 200 sztuk

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - prodiż

Zdjęcia - prodiż