rękaw cukierniczy

Rękaw cukierniczy z plastikowymi końcówkami.
Różne rodzaje końcówek do wyciskania masy.
Rękaw cukierniczy (także: kornetJan Czernikowski, Ciasta, ciastka, ciasteczka, Watra, Warszawa, s.15) - narzędzie kuchenne służące przede wszystkim do dekorowania ciast za pomocą kremów i innych mas cukierniczych. Może też służyć do wyciskania majonezu, pasty wasabi, ziemniaczanego purée i innych potraw o

... czytaj więcej o rękaw cukierniczy na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Rękaw cukierniczy

Witam, chcę kupić sobie rękaw cukierniczy, aby udekorować wypieki i potrawy. Zastanawiam się nad zakupem silikonowego np taki: kitchenform.pl/?productDetails=35 i tylek do niego przeznaczonych: kitchenform.pl/?productDetails=57. I tu nasuwa mi się pytanie: czy on jest na pewno dobry? Czy tylki się

Re: Rękaw cukierniczy

Wpisz sobie w googlarkę słowo rękaw cukierniczy i szybko ci wyskoczą sklepy i inne fora na których szybko się dowiesz czy są potrzebne końcówki czy też nie

Re: Rękaw cukierniczy

Aniu tutaj masz trochę rękawów allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=r%C4%99kaw+cukierniczy, jest też ten Twój ale na Twoim miejscu bym poszukała opinii w necie na temat tych worków, albo podzwoń po tych sprzedawcach lub podjedź do nich jak masz blisko.

Rękaw cukierniczy

Poszukuję dobrego rękawa cukierniczego. Znalazłam firmy Tupperware, pytanie czy ktoś z niego korzystał i czy sprawdza się przy dekorowaniu. Co możecie jeszcze polecić? Z góry dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi :)

Re: Rękaw cukierniczy

W wyszukiwarce znalazłem taki worek/rękaw cukierniczy może będzie komuś pasował. www.pomocnicykuchenni.pl/akcesoria-do-ciast,rekaw-cukierniczy-worek-szpryca-sil,35,0308226,1877.html Pozdrawiam

Re: Rękaw cukierniczy

Mam od nich tylki kitchenform.pl/?productDetails=63) i rękaw (45cm) i sprawdzaja sie bardzo dobrze (pasuja do siebie i mocno sie rekaw trzyma).

Re: Rękaw cukierniczy

Nie umiem używać rękawa cukierniczego. Tzw.tylki zakłada się na zewnątrz czy do środka? Do środka to ciągłe się zapycha , na zewnątrz to tylki spadają. I zawsze jakieś 50% kremu zostaje mi na ścianach rękawa. Czy tylko ja jestem beztalenciem w tej dziedzinie? Szpryca byłaby lepsza, ale mam tylko

Re: Rękaw cukierniczy

Mam osobiscie taki rekaw tylko o dlugosci 30cm (tez maja, musisz poszukac u nich w sklepie) i doskonale sie sprawdza. Wielkosc w sam raz, i nic nie przelazi.

Re: Rękaw cukierniczy

Mam rękaw z jakiegoś materiału powleczonego i do kitu to jest, bo np. lukier przebija. Silikonowego nie mam, najlepiej mi się pracuje z jednorazowymi, plastikowymi (sztywiejsze nieco niż woreczek).

Re: Gdzie rękaw cukierniczy w Krakowie/okolicach?

Kraków opanował fackelmann, ich rękawy są małe, a poza tym pękają po kilkakrotnym użyciu. Też szukałam takiego prawdziwego, dużego cukierniczego, z metalowymi końcówkami najlepiej, bo produkuję dużo tortów, ale bez skutku. Doraźnie zostaje Ci korzystanie ze zrobionego przez siebie i ew. na

Gdzie rękaw cukierniczy w Krakowie/okolicach?

Bezskutecznie szukam rękawa cukierniczego materiałowego lub lepiej foliowych jednorazówek. W Selgrosie nie ma (tylko fackelmann ale są za krótkie). Znacie sklepy z artykułami dla gastronomii? Przez internet nie zamówię bo potrzebuję na już ;) Jak na razie ratuję się własnoręcznie robionymi ale to

Re: Rękaw cukierniczy

czy taki rękaw sam funkcjonuje, czy konieczne są do niego te końcówki? bo mnie jest potrzebne coś takiego do wyciskania bitej śmietany na lody i tyle sprzętu nie ma sensu kupować... -- no bo niestety nie jest zbyt ladna, lecz za to zgrabna tez jednak nie (jk)

Re: Rękaw cukierniczy

www.pan-centrum.pl/sklep,Worki_dekoratorskie,93,57,0,,0.html?clear=k&n=25 Ja kupiłam rękaw cukierniczy tutaj. Uważam, ze jest bardzo dobry- można go prać, a dekoracje wychodzą piękne. Oczywiście zakupiłam też zestaw tylek.

Re: Rękaw cukierniczy

Też jestem ciekawa jak to się sprawdza. Pamiętam jak moja babcia walczyła z woreczkiem chyba lnianym. Potem było oczywiście pranie i tak w kółko. Jakoś to pranie nie kojarzyło mi się dobrze - niby czyste wszystko a robota koszmarna. Ten silikonowy woreczek nieźle wygląda. Tylko czy jest mocny?

Re: Rękaw cukierniczy

Strasznie duzy ten rękaw i tyle tych końcówek... to już taki profesjonalny. Niewątpliwą zaletą jest to ze jest z sylikonu, nic nie przykleja się do niego i nic się nie marnuje, tylko czy w takim olbrzymie nie zginie ta odrobina lukru czy bitej śmietany, potrzeba do ozdobienia jednego wypieku? Ja

rękaw cukierniczy

witam, gdzie moglabym kupic rękaw do wyciskania kremu? jestem z torunia, nie chce jezdzic jutro po calym miescie i tego szukac, dodatkowo najlepiej zeby bylo to jak najtansze pomozcie zaoszczedzic czas i pieniadze;) ps. w ostatniej chwili przypomnialam sobie, ze jutro dzien chlopaka;)

Re: rękaw cukierniczy

przy malych ilosciach do wyciskania - przy dekorowaniu piernikow lukrem - uzywam zwyklych strzykawek, tylko takich wiekszych. ale te najwieksze to sie pewnie i do wiekszych dekoracji nadadza bo ten dziubek dosc duza dziurke ma

Re: rękaw cukierniczy

ja zazwyczaj stosuje woreczki do mrozenia, sa akurat z takiej grubej folii (choc w pl mama kupila ostatnio niby do mrozenia a byly cienkie jak sniadaniowe - wiec trzeba uwazac przy zakupie)

Re: rękaw cukierniczy

Nie wiem ile kremu chcesz "wyciskać", ale dla mniejszych ilości idealnym rozwiązaniem są wykonane z plastiku takie "niby strzykawki" z przykręcanymi różnymi końcówkami. przykręcane końcówki wygrywają u początkujących z nakładanymi, bo te mogą w najmniej oczekiwanej chwili wysunąć

Re: rękaw cukierniczy

Najtansza to jest mocna plastikowa torba. Nie tzw 'reklamowka', ale foliowka w starym stylu - np woreczki strunowe. Najidealniejsza torebka imo to taka po mleku w folii - bardzo mocna i w porecznym formacie. Na pewno w Toruniu sa dostepne zestawy (worek plus tylki w podstawowych ksztaltach) firm w

Re: Rękaw cukierniczy

witam:) koleżanka wychwala sobie rękaw z tupperware , ja równiez go szukam proszę o namiary :) POZDRAWIAM

Re: Rękaw cukierniczy

mam od pięciu lat taki dekorator jestem bardzo zadowolona:) krem nie wychodzi na zewnątrz dzięki czemu ręce są czyste:) bardzo polecam na prawdę warto:)

Re: Gdzie rękaw cukierniczy w Krakowie/okolicach?

ul. niska 6 ale trzeba czekać 2-3 dni na dowóz do magazynu :/ Znalazłam za to na niezawodnym placu Imbramowskim: 10szt foliowych w rolce + końcówki, całość za 8zł :) I barwniki spożywcze w niemieckiej budce (ale się tego naszukałam w zeszłym roku po całym Krakowie).

Re: Rękaw cukierniczy

Osobiście posiadam szprycę, którą bardzo sobie chwalę, jednak moja teściowa jest przyzwyczajona do rękawa, robi sporo tortów, nadziewa różnego rodzaju rurki, więc potrzebuje czegoś większego na większą ilość kremu. Jej gdzieś się zagubił podczas imprezy rodzinnej i wychodzi że zostałam winowajcą

Re: Rękaw cukierniczy

IMHO zaden. Szpryca- strzykawka jest , moim zdaniem, wygodniejsza. Nie umaze sie tak wszystko, jak przy zaladunku rekawa, a podczas samej dekoracji, sciskajac rekaw, ogrzewa sie jego zawartosc rekami , co moze zmienic konsystencje kremu (moze sie rozplywac). Mycie rekawa upierdliwe, IMHO za duzo

Warsztaty zdobienia tortow w Brwinowie

Warsztaty tortowe: BARBIE oraz babeczki Dzieci z mamami, babciami i opiekunkami bardzo mile widziane Kiedy: 5 listopad (środa) o 11 Gdzie: Bambinoo, Kępińska 25, Brwinów Zapisy: senioritaloca@gazeta.pl Cena: 40zł (markowa tylka Wilton oraz rękaw cukierniczy na własność, tort i babeczki do

Warsztaty dekorowania tortów w Brwinowie

Warsztaty tortowe: BARBIE oraz babeczki Dzieci z mamami, babciami i opiekunkami bardzo mile widziane Kiedy: 5 listopad (środa) o 11 Gdzie: Bambinoo, Kępińska 25, Brwinów Zapisy: senioritaloca@gazeta.pl Cena: 40zł (markowa tylka Wilton oraz rękaw cukierniczy na własność, tort i babeczki do

Warsztaty dekorowania tortow w Brwinowie

Warsztaty tortowe: BARBIE oraz babeczki Dzieci z mamami, babciami i opiekunkami bardzo mile widziane Kiedy: 5 listopad (środa) o 11 Gdzie: Bambinoo, Kępińska 25, Brwinów Zapisy: senioritaloca@gazeta.pl Cena: 40zł (markowa tylka Wilton oraz rękaw cukierniczy na własność, tort i babeczki do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

Do nakładania lukru możesz użyć torebki foliowej z odciętym rożkiem, rożków z papieru do pieczenia, rękawa cukierniczego lub strzykawki -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Warsztaty dekorowania tortów w Brwinowie

Warsztaty tortowe: BARBIE oraz babeczki Dzieci z mamami, babciami i opiekunkami bardzo mile widziane Kiedy: 5 listopad (środa) o 11 Gdzie: Bambinoo, Kępińska 25, Brwinów Zapisy: senioritaloca@gazeta.pl Cena: 40zł (markowa tylka Wilton oraz rękaw cukierniczy na własność, tort i babeczki do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia

Re: lukrowanie pierniczków.

Woreczka używasz zwykłego czy jakiegoś specjalnego - typu do pieczenia? Miałam kupić sobie jednorazowe rękawy cukiernicze specjalnie do dekorowania pierników, ale chyba woreczki wyjdą taniej ;)

Re: A może by tak wątek kulinarny III

Do nakładania lukru możesz użyć torebki foliowej z odciętym rożkiem, rożków z papieru do pieczenia, rękawa cukierniczego lub strzykawki -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jaka szpryca do kremy? Gdzie kupić Wawa?

profesjonaliści nie używają strzykawek * jeśli szpryca, to albo tzw rękaw cukierniczy (worek w kształcie stożka z klejonym brzegiem, nie szyty - szyty się rozejdzie przy drugim użyciu!) * albo jednorazowy (tak naprawdę wielo, wielorazowy) rękaw cukierniczy z antypoślizgowej folii * plus, jak pisze przepiśczyni

Re: Jaka szpryca do kremy? Gdzie kupić Wawa?

Kup zestaw tylek z adapterem (wygodniej się zmienia końcówki), do tego rękaw cukierniczy, fajne są z grubej folii, niby jednorazowe ale bez problemu da się je umyć i można używać kilka razy. Najlepsze są końcówki stalowe, mają bardzo ostre wycięcia i lepiej nadają kształt, bez porównania z

Re: czym wyciskacie lukier na pierniczki

Rękaw cukierniczy, nie jest drogi, a w zestawie zwykle sa różnego kształtu końcówki.

Plastikowe, czy metalowe tylki?

Drogie dziewczyny, jakie polecacie tylki do rękawa cukierniczego, plastikowe, czy metalowe? I dlaczego?

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

górnej części jajek, wierzchy zdejmij, delikatnie wyjmij żółtka. Zielony groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź. Zmiksuj z żółtkami i majonezem na gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę groszkową włóż do szprycy lub rękawa cukierniczego, wyciśnij dekoracyjne rozetki w

Lukrowanie pierniczków z dwulatkiem

Zamierzam upiec pierniczki i udekorować je jakoś z moją dwuletnią córeczką (nie tylko lukrem). Zastanawiam się jakie akcesoria by nam się przydały. Coś do lukrowania, z czym poradzą sobie małe rączki? A co dla mnie? Rękaw cukierniczy? Szprycownica?

Re: A może wątek kulinarny V

około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Truskawki opłukać, dobrze osuszyć, 4 odłożyć. Pozostałe oczyścić z szypułek, pokroić w cienkie plasterki. Ciasteczkowe węże dobrać w pary. Na jednego węża z pary nałożyć cienką

Re: Jej wysokość truskawka

około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Truskawki opłukać, dobrze osuszyć, 4 odłożyć. Pozostałe oczyścić z szypułek, pokroić w cienkie plasterki. Ciasteczkowe węże dobrać w pary. Na jednego węża z pary nałożyć cienką

3-warstwowy naproszkowy placek morelowy

. Nałożyć na to niezbyt grubą warstwę kremu ciastkarskiego i rozsmarować równo, najlepiej szpatułką cukierniczą. Na to wyłożyć połówki moreli. Na koniec przykryć ciastem funciakowym, najlepiej (ze względu na jego konsystencję) wyciskając przez rękaw cukierniczy. Piec w 180st ok 35-45min.

Re: szprycownica

ok, dzięki waszym linkom znalazłam coś takiego jak rękaw cukierniczy - jest nawet taki wątek tu na forum - już tam lecę ;) -- no bo niestety nie jest zbyt ladna, lecz za to zgrabna tez jednak nie (jk)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

, zdejmij garnek z ognia i dodaj jaja. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj na blasze małe ptysie. Lekko spłaszcz ich czubki. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Sos: zagrzej śmietankę, wrzuć drobno posiekane czekolady, wymieszaj. Ptysie ostudź, przekrój je na pół i przekładaj lodami

Lukier plastyczny, barwniki, ozdoby, stolnice itp

sprayu - czereśnie koktajlowe - opłatki cukrowe - świeczki i petardy tortowe - przyprawy (laski wanilii, dzika róża suszona, sezam czarny, trawa cytrynowa, kora cynamonu, żelatyna w płatkach itp) - akcesoria kuchenne (tylki, rękawy cukiernicze, dekoratory-szpryce, maty silikonowe, syfony do bitej

Re: lukrowanie pierniczków.

Zrobiłem dzisiaj na próbę lukier, sprawdziłem jak by wychodziły wzroki ( kontury ) z worka cukierniczego i ze szprycy. Niby nie najgorzej powychodziło to, ale jednak patrząc na wielkość moich pierniczków lepsza była by mniejsza końcówka jak właśnie ze strzykawki czy z tego jednorazowego rękawa

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: 1 czerwca Dzień Dziecka!

15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Truskawki opłukać, dobrze osuszyć, 4 odłożyć. Pozostałe oczyścić z szypułek, pokroić w cienkie plasterki. Ciasteczkowe węże dobrać w pary. Na jednego węża z pary nałożyć cienką warstwę

Re: A może by tak wątek kulinarny III

do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może by tak wątek kulinarny III

i ucieramy 10-15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy mikserem na sztywną pianę - aż masa uzyska temperaturę pokojową. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, tak aby

Re: czesc pierniczkow lukrowanych:)

do pokrywania większych płaszczyzn musi być mniej gęsty, do wszelkiego rodzaju kropek wzorków napisów dodać więcej cukru pudru. Wyciskam przez rękaw cukierniczy. Nic się nie rozłazi -- http://emotikona.pl/gify/pic/choinka.gif

Re: Pączki - sklejanie

konfiturą lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Chciałam wkleić link, ale system nie życzy sobie konkurencji:D Jest to przepis zapożyczony z blogu Dorotus Moje wypieki Dodam tylko, że zwyczajowo smażę je na smalcu. -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Red Velvet Cupcakes

misce na krem, następnie dodać do niego twaróg i zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i przesiać do miski cukier puder. Utrzeć wszystko na gładki krem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem przełożyć krem do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (lub inną ulubioną; można

Re: Pochwalcie się świątecznymi wytworami!

Rękaw cukierniczy ;) Żadne patyczki od szaszłyków, tylko ta prosta "sztuczka". -- Już nigdy więcej nie będę linkować blog balkonetka.pl bez odpowiedniego kontekstu, obiecuję :)

Re: A może by tak wątek kulinarny II

rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Re: MUFFINY- pycha :D

woreczka do mrożonek odcięłam rożek włożyłam końcówkę z rękawa cukierniczego, wlałam ciasto do woreczka i wyciskałam do papilotek :D (nienawidzę myć rękawów cukierniczych -a mam tylko jeden :( Muffinki absolutnie fantastycznie pyszne same, z dżemem jagodowym, z czarnej porzeczki, wiśniowym a nawet w wersji

kokos + wiśnie

70 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kilka łyżek konfitury wiśniowej Śmietanę ubijamy,dodajemy cukier puder, do ubitej masy dodajemy mascarpone połączone z konfiturą wiśniową (ja łączyłam blenderem). Delikatnie chwilę ubijamy jeszcze całość, Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę

Re:Cóż... Wkleję coś...

zblendować tę definicję na gładko, przesączyć przez chinois, zredukować do sucha, podlać brandy, podpalić, zaciągnąć śmietanką, rozprowadzić listek żelatyny, ostudzić, nabić w rękaw cukierniczy i powyciskać gwiaździste balaski do wiaderka z ciekłym azotem. Spożywać w postaci zimnych okładów na powieki, bo

Re: A może by tak wątek kulinarny II

. 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia

Re: Pochwalcie się świątecznymi wytworami!

Dzięki za podpowiedzi, ja też robię białka z cukrem pudrem, ale foliowa torebka, albo rękaw cukierniczy to o wiele lepszy pomysł, niż ten cholerny, babrający się szaszłykowy patyczek ;) -- Dobrze dobrany stanik

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

. 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia

Re: jak nadziać pączki budyniem?!

szpryca kuchenna z nasadką o większej średnicy może rękaw cukierniczy byleby z metalową, sztywną końcówką do środka budyń, nakłuwasz na obwódce (mniej wtedy jest widoczne nakłucie) i nadziewasz aha, budyniem nadziewa się pączki usmażone!

Re: lukier

Szpryca? Albo rękaw cukierniczy? > Ja wolę rożek z papieru do pieczenia - nic innego nie zapewnia takich cieniutki > ch linii :-) Własnie nie, to jest coś jak gruby pisak, ma cieniusieńką końcówkę, kupiłam w "Ale Dobre", chciałam wysłać linka ale już chyba wykupili wszystko bo nie

Re: lukier

misself napisała: > > Szpryca? Albo rękaw cukierniczy? > Ja wolę rożek z papieru do pieczenia - nic innego nie zapewnia takich cieniutki > ch linii :-) Widze, że też masz swój patent :D Ja nie potrafię "sprzętem" ozdabiać-od lat za szpryce służy mi woreczek śniadaniowy (z

Primaapriliowe jaja

) i poszerzyć otwór do wielkości końcówki rękawa cukierniczego. - Do środka jajka włożyć wykałaczkę (lub rzeczony korkociąg) i zamieszać. Białko z żółtkiem wypłynie swobodnie. - Skorupki dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie moczyć godzinę w solance (100g soli na litr wody). Należy dopilnować

Re: Szpryce - rękawy czy łyżka?

chyba to będą ptysie, tak?) używam wąskiej tubki do rękawa i wstrzykuję bitą śmietanę (albo chantilly). Eklery przekrawam na pół, jak bułkę. Bez szprycy da się bez problemów. Na dobrą sprawę rękaw cukierniczy możesz wykonać... z kartki papieru. Sama nie robiłam, ale widziałam na własne oczy, jak to się

Re: Pierwsze czekoladki robaczywki

Kawałki marcepanu po prostu umieściłem w świeżo wylanej czekoladzie, wyrównałem całość paletą i cześć. Marcepan za gęsty jest, żeby go wyciskać przez rękaw cukierniczy, za to w sam raz, żeby formować w palcach nadzienia i je od razu topić w czekoladzie, bez uprzedniego przygotowania skorupek. Ale

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

osolonej wodzie, zmiel w maszynce do mięsa, dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Wyciskaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut, aż się zarumienią. Skórę

Orzeszki

a potem mieszamy z mlekiem w proszku (najlepiej z pomocą miksera, mleko lubi grudkować). Czekamy aż przestygnie i możemy brać się za nadziewanie skorupek. Ja pomogłam sobie jednorazowym rękawem cukierniczym (ale można użyć też foliowego woreczka - polecam takie do pieczenia, są mocne). Masę

Re: A może by tak wątek kulinarny III

osolonej wodzie, zmiel w maszynce do mięsa, dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Wyciskaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut, aż się zarumienią. Skórę

Chouquettes czyli francuskie ptysie

zrobi się gładkie, lśniące, zacznie odstawać od brzegów rondelka i uformuje kulę. Należy wówczas zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut i po tym czasie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką

Re: A może by tak wątek kulinarny III

. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Truskawki opłukać, dobrze osuszyć, 4 odłożyć. Pozostałe oczyścić z szypułek, pokroić w cienkie plasterki. Ciasteczkowe węże dobrać w pary. Na jednego węża z pary nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego

Babeczki czekoladowe z kremem maślano - słodowym

cukier puder i dokładnie zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki, na szczycie każdej z nich kładąc groszki. Przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym pojemniku." Moje uwagi: napój słodowy jest tutaj niezbędny - bez

Re: pavlowa jako tort / krem marakujowy: pytanie

łyżką (czy prosto z garnka), wyciśnij ją ze szprycy albo rękawa cukierniczego wężykiem, robiąc z tego wężyka koło. Taki blat mniej się rozpływa na boki, mniej rośnie do góry, lepiej trzyma kształt i łatwiej go potem posmarować kremem i przykryć drugim blatem.

Re: Zupa marchewkowa z lanymi kluskami i świeżą m

Lane kluski uwielbiam i to częściej do "drugiego" niż do zup. Wspaniałe są z gulaszami, wszelkim sosami, choćby pomidorowym. Ja robię przy pomocy rękawa cukierniczego; fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95563200,95563200.html -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

babeczki czekoladowo-malinowe

(rozmrożone, odsączamy wodę) - mieszamy ręcznie, delikatnie, aby nie opadła śmietana. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę. Dekorujemy wedle uznania. Muffinki czekoladowe są bardzo aromatyczne, masa malinowa dodaje kwaskowatego smaku, idealne połączenie. moje miejsce jest w kuchni :)

Re: lukier

zuzanna.7 napisała: > O, o własnie tak będę robiła ten lukier, ale zamiast rożka kupiłam sobie specja > lny " pisak " ? czy jak to nazwać ? Aplikuje się do tego urządzonka lukier, cz > y tez czekoladę i się robi wzorki na ciasteczkach/pierniczkach. Szpryca? Albo rękaw

Re: A może by tak wątek kulinarny II

,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia

Re: Czy ktoś zna?

Wadero, o konsystencję klusek raczej się lękam. Robię lane przy pomocy rękawa cukierniczego, to i takim urządzeniem dam radę, a praca będzie dużo efektywniejsza. Serwusowo, do ziemniaków mam starodawną, pobabciną jeszcze praskę, ale do klusek się nie nadaje, dlatego taką chce sobie sprawić z myślą

Re: czas na jesienne desery:) - ciasteczka

właściwie zimowe :) Ciasteczka migdałowo-kakaowe 15 dag mąki, 10dag masła, 5 dag cukru, 6 dag tarych migdałów, 2 dag kakao, 1 żółtko – zagnieść, wygniatać przez rękaw cukierniczy, odstawić do chłodu na 1h, piec w średnio nagrzanym piekarniku, polukrować. Ciasteczka kukurydziane 10 dag masła

Re: Verrine czyli próżność ukarana

Dziękuję wszystkim za słowa otuchy :) A rękaw cukierniczy faktycznie może być dobrym pomysłem. Coś na pewno jeszcze Wam pokażę. Teraz szukam żaroodpornych miseczek / szklanek, żeby móc zrobić verrine na gorąco. -- Ne fourrez pas votre nez dans les soupes d'autrui.

Re: Mąka migdałowa

;półmakaroniki" - nie robiłam jeszcze do nich kremu, przede wszytskim dlatego, że nie mam rękawa cukierniczego, kształt nadaję łyżką i te kształty czasami dziwne wychodzą ;) Ważne, żeby były mniej wiącej tej samej wielkości. Ale zawsze wychodzą mi pyszne. Acha, nie przestrasz się - ta masa jest trochę ciągnąco

Jaja z łososiem

8 jaj 4 łyżki majonezu 90 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w cieniutkie plastry sól, pieprz koperek do dekoracji zielony ogórek Jaja ugotować na twardo, ostudzić, przeciąć na pół. Wyłuskać żółtka. Utrzeć z majonezem na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa

Re: Wielkanocne wypieki

rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min.

kolorowe makaroniki

puder i migdały i dobrze ,lecz delikatnie wymieszać, rozdzielic do miseczek i dodac odpowiednie barwniki Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe krążki- ok 2 cm. Następnie zostawić makaroniki na blasze do przesuszenia co najmniej na pół godziny

Re: Paprykarz z kurczaka

Hollciu, sprawdziłem, cebula jest i w przepisie i na zdjęciu :0) A rękaw cukierniczy niedawno sobie kupiłem, wydatek kilku złotych, a przydaje się nawt jeśli nie robi się tortów (ja nie robię), choćby po to aby pięknie jajka majonezem przyozdobić, pod zmrożona gorzałkę oczywiście :0) -- BETTER

Makaroniki z kremem czekoladowo-orzechowym

mieszankę cukrowo - migdałową. Mieszamy (najlepiej łyżką) do połączenia składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie krążki na uprzednio przygotowaną blachę (blachę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia - gdy upieczone krążki są dobrze wystudzone ładnie odchodzą od

Re: dekorowanie pierniczków

A ja od lat dekoruję lukrem z 2 białek ubitych z 3 szklankami cukru pudru i sokiem z połowy cytryny. Jest piękny, aksamity i ładnie łączy się z barwnikami spożywczymi. Łatwo nim robić wzorki (ja używam rękawa cukierniczego z małą tylką - metalową końcówką, możesz coś takiego kupić w każdym

Re: zagłosuję, jak dasz przepis ;)

pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min. -- siarenka -- Jestem BiuBiu , a Ty?

Re: Ciasto "poduszki"

Już w piekarniku. Mnie raczej poduszki nie wyjdą. No, wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie. Najpierw pękł rękaw cukierniczy, później spółdzielnia ogłosiła, że za godzinę zakręca wodę na 24 godziny. Szukanie torebki nawet zwieńczone sukcesem, ale ta też pękła. Więc już wszystko jedno jak, byle

baletki....pamiętacie?

dodajemy cukier. Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - rękaw cukierniczy