sos tatarski

Kurczak z sosem tatarskim

Sos tatarski - zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, a używany m.in. do wędlin, zimnego mięsa, gotowanych jaj, ryb, owoców morza, frytek.Skład:
majonez
śmietana (jogurt naturalny)
drobno siekane kwaszone (konserwowe ogórki)
drobno siekane marynowane grzyby leśne (pieczarki lub inne)
musztarda, sól kuchenna, cukier, pieprz, sok z cytryny (ocet)
Sos tatarski spotykany

... czytaj więcej o sos tatarski na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Gorąco, nie?

Na zimno,w tatarskim sosie i zimna czysta /ale po co delektować?/

Sos tatarski

ja robie sos tatarski inaczej daje ogurki konserwoe szyneczki kilbasy cebule jajka gotowane piepsz troche majoneu smietany nie daje soli wszystkie skladniki kroje jak najdrobniej i mieszam wszystko sos jest swjetny

Re: A co za różnica?

Wiec tylko harmonia może was uratować. / tak na marginesie, mam sentyment do krakowskiego lajkonika i sosu tatarskiego/

sos tatarski

mam zakupiony już od jakiegoś czusu sos tatarski, ale nie wiem do czego mogę go dodać i z czym go zkonsumować. Może ktoś z was wie i mi poradzi?

sos tatarski

mam zakupiony już od jakiegoś czusu sos tatarski, ale nie wiem do czego mogę go dodać i z czym go zkonsumować. Może ktoś z was wie i mi poradzi?

Re: sos tatarski

Sos tatarski kupny jest ochydny !!!Nadaje się tylko do śmietnika .

Re: Odwódki

Od sosu chrzanowego do tatarskiego -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VII

Sos Cabul - z tego co teraz przeczytałam (jest nawet przepis na sos z wielu jarzyn) ja jednak myślę, że chodziło o jakiś ostry sos jako dodatek do sosu tatarskiego -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

Sos Cabul - z tego co teraz przeczytałam (jest nawet przepis na sos z wielu jarzyn) ja jednak myślę, że chodziło o jakiś ostry sos jako dodatek do sosu tatarskiego -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: grzyby maryn. co z nimi zrobić?

Ja to normalnie do kanapek sobie wcinam takie grzybki :) ale pomysł z sosem tatarskim świetny :)

Re: Lepieje na Święta

Lepszy sos tatarski niż bawarski -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Lepieje II

Lepszy sos tatarski niż bawarski -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: sos tatarski

Gość portalu: reni napisał(a): > Sos tatarski kupny jest ochydny !!!Nadaje się tylko do śmietnika . Skoro kupny tobie nie smakuje, to podaj przepis na sos tatarski własnej roboty .

sos tatarski

Proszę o przepis na sos tatarski ,bardzo smakowały mi śledzie w tym sosie.

Re: sos tatarski

Sos tatarski "pasuje" do" - wędlin, zimnego mięsa, gotowanych jajek, ryb, owoców morza, frytek oraz mięsnych galaretek.

Sos tatarski faza II

Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera: - mały jogurt naturalny - ze 2 lyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego lub twarogu, żeby sos był gęstszy - 4 korniszonki - mała cebula (dałam dymkę) - pół ogórka kiszonego - 2 łyżki kaparów - trochę świeżej pietruszki - kilka kropel soku z cytryny - przyprawy

Re: sos tatarski

Gość portalu: reni napisał(a): > Sos tatarski kupny jest ochydny !!!Nadaje się tylko do śmietnika . Do śmietnika to nadaje się Twoja "ochydna" ortografia...

sos tatarski - przechowywanie

Jako ,że nigdy nie robiłam sosu tatarskiego, i tym samym nie mam z nim;) doświadczenia, proszę o info, jak długo można go przechowywać w lodówce. Dwa dni wytrzyma? Tzn. moge zrobić dzisiaj, czy lepiej - jutro rano? I jeszcze jedno pytanie - bedą pasować do środka marynowane maślaki? Pozdrawiam

sos tatarski

Jest sos tatarski a mamarskiego nie ma. Na domiar złego z mamałygą jest na odwrót.

Felieton. Zaczynamy tydzień. Sos tatarski

Podaja tam swietna kawe. Z dodatkiem ... no nie powiem. Mi sekret zdradzila pani Dzanneta; moze i Wam powie. -- Instructio de modo procedendi in causis de crimine sollicitationis

Felieton. Zaczynamy tydzień. Sos tatarski

Tak niewiele, uśmiech, namiot, sos i zapach lipowych kwiatów. Świat bajki na wyciągnięcie ręki. Szukamy daleko i dalej, a obok nieznane królestwa. Oglądałem łuczników na koniach, tylko zdjęcia, jaka szkoda, że nie mogłem tam być. Tak wiele rzeczy.

Re: Sos tatarski

U mnie w domu sos tatarski robi się z jajek na twardo, smietany, musztardy, cukru i soli. Uchowaj Boże od majonezu. Ałła

Re: A może wątek kulinarny VI

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: sos tatarski

piany i po małej łyżeczce dodaję olej. Za każdym razem olej musi się wchłonąć, żeby dodać następny, jak już zacznie się majonezować, to leję olej delikatną strugą ze szklanki. Tu jest przepis: www.kuchnia.486.pl/content/view/178/18/ W celu przerobienia na sos tatarski dodaję ogórka konserwowego (2

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: pierwsza. pierwsza :)

Chyba ze 20 lat nie jadłam sosu tatarskiego. Ostatni raz przed ślubem, w Wielkanoc, która składała się z jajek z owym sosem. Eh, panieńskie czasy :) Smaka mi narobiłaś, chyba sobie zrobię albo kupię.

Re: sos tatarski

Ja moge podać, przepis na sos tatarski bardzo mało zdrowy, ale za to pracochłonny i właściwie jedyny jaki mi smakuje. Trzeba mieć: marynowane opieńki (inne grzybki się według mnie mało nadają), korniszony własnej roboty, bardzo "octowe" - według przepisu ze stareńkiej Kuchni Polskiej

Sos tatarski - prośba

Witam, mam prośbę: dostałam od Mamy słoiczek sosu tatarskiego i zupełnie nie mam pojęcia z czym się go je. Rodzice zajadają się nim smarując pieczone mięso, typu baleron czy schab, ja natomiast nie lubię pieczonych potraw. Do czego go mogę dodać lub z czym podać, żeby urozmaicić kuchnię? Z góry

tzw. sos tatarski

czyli salatka do mies groszek zielony z puszki grzybki marynowane, z polskich lasow ogorki kiszone cebula jablko jajka ugotowane na twardo pieprz szczypiorek majonez kielecki

Re: cel: zrobić domownikom sos tatarski :)

widzisz, wyszło, że nie czytałem :P ja kojarzę jaja w sosie tatarskim :) -- lepiej marzyć niź marudzić kalinowo.... kochani nudziarze

Sos tatarski - dajcie przepis prosze!!!!

Bardzo Was prosze o przepis na zrobienie domowym sposobem sosu tatarskiego. Dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow! Monika

Re: Felieton. Zaczynamy tydzień. Sos tatarski

och, zachęcam do rozmawiania z restauratorami, barmanami i kelnerami. podczas takiej rozmowy możemy się dowiedzieć niemal wszystko o restauracji i smaku serwowanych potraw. czy są robione z sercem i pasją czy na odwal i tylko dla zysku

Re: Felieton. Zaczynamy tydzień. Sos tatarski

zgadzam się w pełni. czasem wystarczy sam uśmiech. fajnie jest mieć auto i śmignąć sobie w godzinkę nad jezioro. restauracje w hotelach, jachty przy pomoście. ale pamiętam też podróż pociągiem do Zubek i potem rowerem wzdłuż granicy. Świsłoczany, Mostowlany, Cisówka. w drewnianym domku czekał kubek

Re: A może wątek kulinarny VI

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie

Myśmy też dzisiaj jedli flaczki. Kupiłam gotowe. Chciało mi się zrobić dzisiaj własnoręcznie majonez i z niego sos tatarski. :) aga

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VI

KRÓLIK SMAŻONY Zedrzeć skórę, wypaproszyć, rozrąbać na cztery części, obsypać mąką, potem obłożyć jajkiem, na ostatek bułką tartą i smażyć na maśle. Gdy rumiany, wsunąć na 15 minut do pieca: Dodaje się sos tatarski na zimno lub sos musztardowy na gorąco. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Gotujecie już?

Schab i szynka ugotowane, sałatka pokrojona, ale nie pomieszana z majonezem. Sernik upieczony. Rolady zrobione i zamrożone. Jutro upiekę muffiny i łopatke , zrobię sos tatarski i ugotuję żurek. I finito.

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KRÓLIK SMAŻONY Zedrzeć skórę, wypaproszyć, rozrąbać na cztery części, obsypać mąką, potem obłożyć jajkiem, na ostatek bułką tartą i smażyć na maśle. Gdy rumiany, wsunąć na 15 minut do pieca: Dodaje się sos tatarski na zimno lub sos musztardowy na gorąco. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

KRÓLIK SMAŻONY Zedrzeć skórę, wypaproszyć, rozrąbać na cztery części, obsypać mąką, potem obłożyć jajkiem, na ostatek bułką tartą i smażyć na maśle. Gdy rumiany, wsunąć na 15 minut do pieca: Dodaje się sos tatarski na zimno lub sos musztardowy na gorąco. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Sledz w oszukanym sosie tatarskim (I/II faza)

kaparow, sporo swiezo zmielonego czarnego pieprzu i 3 lyzki jogurtu greckiego. Zmiksowalam do uzyskania mojej ulubionej konsystencji sosu tatarskiego, czyli kawalki pikli drobne, ale wyczuwalne pod zebem. Sledzie wymieszalam z sosem, schlodzilam godzine w lodowce. Przed podaniem posypalam natka

Re: pierwsza. pierwsza :)

U nas sa zawsze jajka marmurkowe. Czyli gotowane w łupinach cebuli, z kminkiem, przyprawami, potem obtłuczone włozne do wywaru, lezakuja w nim, a na koncu sa obrane i podane z zimnym sosem tatarskim. Pyszne.

Sos tatarski - przepis z kuchni... włoskiej

Sos tatarski - przepis z kuchni... włoskiej Próbowaliśmy różnych sosów tatarskich i tych kupnych i tych robionych. Ten przepis smakuje nam najbardziej!! Składniki: 2 duże lub 3 małe żółtka o temperaturze pokojowej 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka

Sos tatarski

pikantny, ale wg. gustu. Wedlin nie dodaje, bo to bez sensu. Ten sos jest do wedlin i zimnych pieczeni wlasnie. Majonez dodaje smaku, 2-3 lyzki, warto sprobowac. Kapary kupuje sie w dziale przypraw, a co to jest, mozna sie dowiedziec na Google pod haslem kapary. Swietny dodatek do potraw i sosow

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Jajka w,, sosie tatarskim"

Normalnie taka pychota że hej. 1. Jajka - w zależności na ile mamy ochotę 2. Naturalny serek homo (ja dałam TUREK) 3. Natka pietruszki 4. Ogórki konserwowe 5. Pieprz 6. Sól Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kilka łyżek serka (ja na 3 jajka dałam 2 łyżki) pokrojone w kosteczkę ogórki, natkę pietr

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Potrawy z grzybów

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS TATARSKI Osiem żółtek z jaj, na twardo gotowanych przetrzeć przez sito do donicy. Potem po kropelce, dolać 8 łyżek oliwy nicejskiej, ucierać tak długo wałkiem, aż będzie zupełnie gładka, dodać 2 łyżki sarepckiej gorczycy, soli do smaku, trochę sosu angielskiego Cabul, ucierać dotąd, aż się

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Osiem żółtek z jaj, na twardo gotowanych przetrzeć przez sito do donicy. Potem po kropelce, dolać 8 łyżek oliwy nicejskiej, ucierać tak długo wałkiem, aż będzie zupełnie gładka, dodać 2 łyżki sarepckiej gorczycy, soli do smaku, trochę sosu angielskiego Cabul, ucierać dotąd, aż się

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS TATARSKI Usiekać jak najdrobniej garść korniszonów, połowę tej ilości kaparów , dwie łyżki utartego chrzanu, skropionego octem na pare godzin przed użyciem , aby stracił zbytnią ostrość, zmieszać z którymkolwiek z wyżej podanych sosów majonezowych, dodać białego pieprzu, sok z całej cytryny i

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Usiekać jak najdrobniej garść korniszonów, połowę tej ilości kaparów , dwie łyżki utartego chrzanu, skropionego octem na pare godzin przed użyciem , aby stracił zbytnią ostrość, zmieszać z którymkolwiek z wyżej podanych sosów majonezowych, dodać białego pieprzu, sok z całej cytryny i

Re: Jak wam minął dzień? :)

W kuchni generalnie. Obejrzalam komedie "sekstasma", posiedzialam na forum a w tym czasie robil sie schab pieczony, mieso duszone w winie, pascha, zurek i sos tatarski. A... Rano pojechalam odebrac serniczek i babke. Musze jeszcze paznokcie pomalowac i ide spac.

Re: Dylemat jeszcze durniejszy.

ave.duce napisała: > I trzymają się za łby z Tatarzynami. Jednocześnie jedząc tatara z sosem tatarskim. -- "W przyrodzie tak już jest, że jak coś jest małe, cherlawe i niezbyt mądre, to musi być jadowite" R.Kipling

sos tatarski

uwielbiam, jak gdzies dopadnę, to zjadam z nim wszystko! Ale sama jeszcze nie robiłam. Na forum nie znalazłam przepisu, a na pewno macie jakieś swoje sprawdzone. Będę wdzięczna za podanie go :) -- Any day now

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS TATARSKI Ugotować dwa jaja na twardo, żółtka wyjąć i przetrzeć przez sito, dodać do niej łyżeczkę świeżutkiej oliwy i rozetrzeć je łyżką, w sosierce białka usiekać drobno, szczypiorek, czyli tak zwaną trybulkę zieloną, opłókać czyściutko w wodzie, pokrajać drobno i dać wraz z białkami do

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Ugotować dwa jaja na twardo, żółtka wyjąć i przetrzeć przez sito, dodać do niej łyżeczkę świeżutkiej oliwy i rozetrzeć je łyżką, w sosierce białka usiekać drobno, szczypiorek, czyli tak zwaną trybulkę zieloną, opłókać czyściutko w wodzie, pokrajać drobno i dać wraz z białkami do

Re: sos tatarski

Co ja sie pokonfliktowalem musztardy z geografia w swoim czasie. Ze sarepska ,nie serbska i kremska, nie krymska. A sosu tatarskiego to w okolicy najwiecej Czesi jedza, jak u nas majonezu (przynajmniej jedno sie zgadza z nazwa geo.). Acha, a u Niemcow frankuterki to takie bardziej parowki, jak

Re: Wielkanocny dylemat

Tak jak piszą kobiety wyżej. Mam sprawdzone przepisy na babe drozdzowa/piaskowa, makowiec, mazurki. Sernik najprostszy robię. Paszteciki, krolika, buraczki - jak mam za co zaszalec :-) No i jaja faszerowane i w sosie niby tatarskim. Jak chcecie, to znajdę one :-)

Re: Co do kanapek z pasztetem?

Do domowego (w plastrach) pasztetu jadamy domowy (czyli własnej roboty) sos tatarski lub żurawinę. Do "smarowanego" pasztetu najbardziej lubię jaja na twardo.

Re: Wegetariańskie kotlety - jak robicie?

tatar sauce to poprostu sos tatarski, wystepujacy w polsce od nie wiem kiedy ;p z jajkami sie go jada;p

Re: A może wątek kulinarny VI

roszponkową albo sosem tatarskim. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

roszponkową albo sosem tatarskim. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: pierwsza. pierwsza :)

u mnie pierwsze szparagi, zupa z czosnku niedźwiedziego, pieczeń jagnięca. może się skuszę na ten sos tatarski. może na "kawior" z sielawy, albo zostanę przy taramie. dużo majonezu kieleckiego, jak dowiozą. i placek z rabarbarem pod kremem serowym i bezą z kruszonką. jak zdążę, bo najpierw jadę

Re: sos tatarski

kurcze, dzięki dziewczyny, spróbuję, aczkolwiek z tym robieniem majonezu własnorecznie nie obiecuję ;))) -- Any day now

Re: "Jak u mamusi"

Jaja faszerowane w tatarskim sosie. Albo takie w skorupkach na bułeczce tartej przypieczone na złoto z zielona pietrucha i dymka...

Re: Sos tatarski

a moja wariacja na temat to groszek,ogórki kiszone lub korniszony,cebulka albo szczypiorek, grzybki, ser żółty na tarce oraz majonez +musztada do smaku i tym sosem polane połówki jaj na twardo

Re: grzyby w occie

sos tatarski -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: marnowane grzyby

Na "garni" do drugiego dania, do salatki warzywnej i do sosu tatarskiego :-)

Re: sos tatarski

hmmm..tez nigdy nie robiłam.... na pewno majonez, to by teraz trzeba było skombinować przepis na dobry majonez, na pewno korniszony i grzybki marynowane....yyyyyy..........co dalej to nie wiem :)) -- kaloszblox Po pierwsze - nie kradnij wątków, Po drugie - nie publikuj bez zgody właściciela, Po tr

Re: sos tatarski

Kupuje marynowana cebulke srebrzysta, marynowane ogorasy, marynowane grzbki jak musze, jak nie mam wlasnego chowu. Siekam cebulki, grzybki i korniszony, doprawiam ostra musztarda (odrobine) cukrem, sola i pieprzem na smak. Do tego majonez i gesta smnietana do smaku. Jak mam to dodaje swiezego, posie

Jajka w "sosie tatarskim" ;)

hejka :) lubicie jajeczka w majonezie lub sosie tatarskim?? Nawet w pierwszej fazie można poczuć ten smaczek, szczególnie jeżeli ktoś nie przełknie "łysego" jajka. A wiecie jak? Serek Toska (Turek teraz) Figura light 3% jest też do kupienia w wersji z ogórkiem kiszonym. Łyżeczka

Re: sos tatarski - przechowywanie

Dwa dni to spokojnie wytrzyma,uwazam,ze nawet wiecej.Moga byc maslaki,tylko wydaja mi sie bardzo trudne do drobnej siekaniny,bo zwykle sa bardzo sliskie.

Re: sos tatarski - przechowywanie

Ja robie ten sos regularnie! spokojnie wytrzymuje caly tydzień; a maslaki będą super zreszta wszystko zależy od technologii obrobki półproduktow, czy robisz ręcznie czy w maszynie...chyba ze Ci zalezy na różnej gradacji skladnikow ale moja mama dawala do sosu marynowane kurki i korniszony

Re: A może wątek kulinarny VI

SOS TATARSKI 4-5 ogórki konserwowe, 6 marynowanych grzybów, 2 jajka ugotowane, majonez, 1 łyżka chrzanu, 2 łyżeczki jogurtu, sól pieprz, sok z cytryny Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę

Re: sos tatarski

Pewnie też świetny,taki arystokratyczny.Ale mój przaśny,jeśli się dobierze proporcje wegug własnego smaku robi sie w 20 minut i nie ma tyle kalorii.

Re: sos tatarski

Ja go robię tak /może on mało tatarski ale dobry/ i rodzina nie narzeka.Każą go robić na każde święta - zwłaszcza do ryb faszerowanych i w galarecie.A więc - Trochę smietany,dobrej,trochę majonezu,starty na tarce kiszony ogórek,grzybki w occie,śliwki w occie /pokrojone drobno/.Dodać trzeba gukru

Re: A może wątek kulinarny VI

SOS TATARSKI 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki), 2 ogórki konserwowe, 1 mała cebula, 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżki, 1 płaska łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

Zgadzam się, jeśli ktoś tradycyjnie, po bożemu, spędza święta Ja np.nie spędzam i robię ciasto marchewkowe. Poza tym sałatkę warzywną, rybę po grecku, łososia w dwóch wydaniach ( w naleśnikach i cieście francuskim) , jaja w sosie tatarskim własnym ( M robi). Jajek nie malujemy, nie święcimy

Jak zrobić sos tatarski

Jak zrobić sos tatarski

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - sos tatarski

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin