Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS KAPAROWY Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i łyżki masła, rozprowadzić rosołem. Wsypać trochę kaparów, posolić do smaku — wcisnąć trochę soku z cytryny, lub wlać trochę octu, następnie zagotować. Sos ten dobry jest do sztuki mięsa, jak również do kotletów wołowych -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS MUSZTARDOWY Do białego sosu dodajemy łyżeczkę suchej angielskiej musztardy, lub łyżeczkę gotowej musztardy domowej, zagotowujemy raz tylko i podajemy głównie do ryb gotowanych. Można też do tego sosu włożyć łyżkę kaparów lub korniszonów drobno pokrajanych ,wraz z niemi zagotować i podać

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

MAJONEZ Z RYB Bierze się sos majonezowy i smaruje tym rybę równo nożem. Osobno zaś podaje się sos majonezowy z kaparami, rydzami, pieczarkami, jajkami na twardo, sałatą, kalafiorem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS KAPAROWY Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i łyżki masła, rozprowadzić rosołem. Wsypać trochę kaparów, posolić do smaku — wcisnąć trochę soku z cytryny, lub wlać trochę octu, następnie zagotować. Sos ten dobry jest do sztuki mięsa, jak również do kotletów wołowych -- http

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

MAJONEZ Z RYB Bierze się sos majonezowy i smaruje tym rybę równo nożem. Osobno zaś podaje się sos majonezowy z kaparami, rydzami, pieczarkami, jajkami na twardo, sałatą, kalafiorem. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS MUSZTARDOWY Do białego sosu dodajemy łyżeczkę suchej angielskiej musztardy, lub łyżeczkę gotowej musztardy domowej, zagotowujemy raz tylko i podajemy głównie do ryb gotowanych. Można też do tego sosu włożyć łyżkę kaparów lub korniszonów drobno pokrajanych ,wraz z niemi zagotować i podać

Re: A może wątek kulinarny VII

smalcu z jedną łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, wsypać trochę kaparów, wcisnąć soku z cytryny, lub dać kawałek kwasu cytrynowego, zaprawić ten sos paroma łyżkami śmietany, zalać zrazy, poddusić pod pokrywą parę minut. Do tych zrazów podać kaszkę krakowską, perłową albo purée z kartofli -- http

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Do mocno utartej łyżki musztardy dodać trochę szczypiorku, kaparów, parę drobno pokrajanych korniszonów i rydzy. Dolać trzy łyżki sosu majonezowego. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

smalcu z jedną łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, wsypać trochę kaparów, wcisnąć soku z cytryny, lub dać kawałek kwasu cytrynowego, zaprawić ten sos paroma łyżkami śmietany, zalać zrazy, poddusić pod pokrywą parę minut. Do tych zrazów podać kaszkę krakowską, perłową albo purée z kartofli -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

, zalać buljonem rozgotowanym w rosole, wrzucić pół łyżki kaparów, osolić do smaku, dać parę plasterków cytryny, obranej ze skórki. Następnie wrzucić do sosu pokrajaną cielęcinę, zagotować raz i wydać na stół. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

, zalać buljonem rozgotowanym w rosole, wrzucić pół łyżki kaparów, osolić do smaku, dać parę plasterków cytryny, obranej ze skórki. Następnie wrzucić do sosu pokrajaną cielęcinę, zagotować raz i wydać na stół. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VII

SOS TATARSKI Usiekać jak najdrobniej garść korniszonów, połowę tej ilości kaparów , dwie łyżki utartego chrzanu, skropionego octem na pare godzin przed użyciem , aby stracił zbytnią ostrość, zmieszać z którymkolwiek z wyżej podanych sosów majonezowych, dodać białego pieprzu, sok z całej cytryny i

Re: A może wątek kulinarny VII

wszystko dobrze wymiesza. Jeżeli mało mocny wcisnąć trochę soku z cytryny, lub wlać do smaku octu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami smaku z nóżek lub z ryby, dodawszy do niego trochę żelatyny, uważając, żeby sos był w miarę gęsty. Dodać trochę grzybków marynowanych, kaparów lub korniszonów -- http

Re: muszelkę chcę nafaszerować

Jak najbardziej kapary+łosoś = rewelacja. Ja robie makaron z łososiem, kaparami i sosem serowym. --

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SOS TATARSKI Usiekać jak najdrobniej garść korniszonów, połowę tej ilości kaparów , dwie łyżki utartego chrzanu, skropionego octem na pare godzin przed użyciem , aby stracił zbytnią ostrość, zmieszać z którymkolwiek z wyżej podanych sosów majonezowych, dodać białego pieprzu, sok z całej cytryny i

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

wszystko dobrze wymiesza. Jeżeli mało mocny wcisnąć trochę soku z cytryny, lub wlać do smaku octu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami smaku z nóżek lub z ryby, dodawszy do niego trochę żelatyny, uważając, żeby sos był w miarę gęsty. Dodać trochę grzybków marynowanych, kaparów lub korniszonów -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

, wmieszać trzy łyżeczki musztardy angielskiej, rozprowadzić octem tak, aby sos był gęstawy i wrzucić co kto lubi, albo trybulki siekanej, albo też kaparów, lub nareszcie korniszonów. Można ten sos robić zupełnie bez cukru. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VII

masła i piec, polewając jej własnym sosem; z sosu zebrać tłustość, dodać kawałek rozpuszczonego buljonu, trochę wina, soli, kaparów, zagotować i zalać ułożoną na półmisku szynkę. Podać do szynki kartofle i grzybki marynowane. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

, wmieszać trzy łyżeczki musztardy angielskiej, rozprowadzić octem tak, aby sos był gęstawy i wrzucić co kto lubi, albo trybulki siekanej, albo też kaparów, lub nareszcie korniszonów. Można ten sos robić zupełnie bez cukru. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

, wmieszać trzy łyżeczki musztardy angielskiej, rozprowadzić octem tak, aby sos był gęstawy i wrzucić co kto lubi, albo trybulki siekanej, albo też kaparów, lub nareszcie korniszonów. Można ten sos robić zupełnie bez cukru. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VII

tego sosu garść kaparów lub latem świeży ogórek, obrany i pokrajany w drobną kostkę. Przepis pochodzi z okresu międzywojennego, nie wiem o co chodzi z suchą musztardą ale spokojnie można dać musztardę kupną - no chyba, że ktoś sam ją sobie robi w domu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

masła i piec, polewając jej własnym sosem; z sosu zebrać tłustość, dodać kawałek rozpuszczonego buljonu, trochę wina, soli, kaparów, zagotować i zalać ułożoną na półmisku szynkę. Podać do szynki kartofle i grzybki marynowane. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

tego sosu garść kaparów lub latem świeży ogórek, obrany i pokrajany w drobną kostkę. Przepis pochodzi z okresu międzywojennego, nie wiem o co chodzi z suchą musztardą ale spokojnie można dać musztardę kupną - no chyba, że ktoś sam ją sobie robi w domu. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

MAJONEZ ZE ŚLEDZIA Wymoczyć dwa uliki przez cały dzień, ściągnąć skórkę, wyjąć ości, pokrajać na kawałki, po tym ugotować kartofle, pokrajać na małe kawałki, utrzeć 2 żółtka z oliwą, musztardą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ułożyć na półmisku, oblać sosem, obłożyć kartoflami i kaparami i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

MAJONEZ ZE ŚLEDZIA Wymoczyć dwa uliki przez cały dzień, ściągnąć skórkę, wyjąć ości, pokrajać na kawałki, po tym ugotować kartofle, pokrajać na małe kawałki, utrzeć 2 żółtka z oliwą, musztardą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ułożyć na półmisku, oblać sosem, obłożyć kartoflami i kaparami i

Łosoś na surowo

Od dwóch lat wcinam łososia na surowo tylko z dodatkiem kaparów, sosu sojowego, czosnku i cytrynki i na szczęście jeszcze niczym (chyba) się nie zaraziłem, ale im więcej czytam o tych pasożytach tym bardziej jestem skłonny zacząć go mrozić przed przyżądzeniem.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

MAJONEZ ZE ŚLEDZIA Wymoczyć dwa uliki przez cały dzień, ściągnąć skórkę, wyjąć ości, pokrajać na kawałki, po tym ugotować kartofle, pokrajać na małe kawałki, utrzeć 2 żółtka z oliwą, musztardą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ułożyć na półmisku, oblać sosem, obłożyć kartoflami i kaparami i

Re: A może wątek kulinarny VII

POTRAWKA Z PIECZONEJ CIELĘCINY Z pozostałej pieczeni cielęcej można zrobić bardzo dobrą i smaczną potrawkę. Zrumienić łyżkę tartej bułki w łyżce masła, włożyć galaretę utworzoną z sosu z pieczeni, wcisnąć soku z pół cytryny, włożyć kilka pokrajanych plasterków cytryny lub jeżeli kto woli, można

Sos do ryby z kaparami

Jadlam pare razy w resteuracjach ale oprocz tego, ze rybka byla polana bialym sosem w ktorym plywaly kapary nie mam pojecia co wchodzilo w sklad tego przepysznego sosu. Bede wdzieczna za sugestje.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

POTRAWKA Z PIECZONEJ CIELĘCINY Z pozostałej pieczeni cielęcej można zrobić bardzo dobrą i smaczną potrawkę. Zrumienić łyżkę tartej bułki w łyżce masła, włożyć galaretę utworzoną z sosu z pieczeni, wcisnąć soku z pół cytryny, włożyć kilka pokrajanych plasterków cytryny lub jeżeli kto woli, można

Re: A może wątek kulinarny VII

INDYK W MAJONEZIE Indyka lub kapłona odgotować zwyczajnym sposobem na miękko, wyjąć, położyć, aby ostygł—pokrajać na niewielkie kawałki, wyjąć wszystkie kości, ułożyć na półmisek, zalać majonezem i robić to prędko, bo majonez tężeje; majonez robi się, jak wyżej powiedziano, (patrz sosy) i

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

INDYK W MAJONEZIE Indyka lub kapłona odgotować zwyczajnym sposobem na miękko, wyjąć, położyć, aby ostygł—pokrajać na niewielkie kawałki, wyjąć wszystkie kości, ułożyć na półmisek, zalać majonezem i robić to prędko, bo majonez tężeje; majonez robi się, jak wyżej powiedziano, (patrz sosy) i

Re: Wariacje na temat kurczaka

INDYK W MAJONEZIE Indyka lub kapłona odgotować zwyczajnym sposobem na miękko, wyjąć, położyć, aby ostygł—pokrajać na niewielkie kawałki, wyjąć wszystkie kości, ułożyć na półmisek, zalać majonezem i robić to prędko, bo majonez tężeje; majonez robi się, jak wyżej powiedziano, (patrz sosy) i

Re: kapary

="http://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/09/pesto-pantesco.html" target="_blank" rel="nofollow">miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/09/pesto-pantesco.html sos do makaronu miszmasz-marghe.blogspot.com/2009

Re: Sos do ryby z kaparami

Gość portalu: e napisał(a): > Jadlam pare razy w resteuracjach ale oprocz tego, ze rybka byla polana bialym > sosem w ktorym plywaly kapary nie mam pojecia co wchodzilo w sklad tego > przepysznego sosu. Bede wdzieczna za sugestje. Prawdopodobnie bialy sos rozprowadzony winem

Re: Potrzebny mi przepis na fajną sałatkę do gril

Moim odkryciem dekady są sałatki z natki pietruszki. Takie, w których natka zastępuje sałatę. I wtedy - cały pęczek natki pietruszki, drobno pokrojone ogórki, pomidory (w małą kostkę, jak się da), kapary (ja namiętnie jadam jabłuszka kaparowe, można je pokroić), oliwki. I do tego sporo ziaren

Re: A może wątek kulinarny VII

, przełożyć mięso do rondla, zalać pół szklanką octu z pół szklanką wody, wkrajać parę cebul, trochę kaparów, i udusić aż mięso zmięknie i sos się wydenstuje. Na wydaniu ugarnirować kotlecikami z kartofli. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: jajo

Lubie jajka na twardo z majonezem, jajka na twardo nadziewane farszem z kaparami, sos carbonara, ciasta, kogel mogel z cytryną, kokosanki na białkach jajek naturalne -- Fancy!www.youtube.com/watch?v=O-zpOMYRi0w

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

, przełożyć mięso do rondla, zalać pół szklanką octu z pół szklanką wody, wkrajać parę cebul, trochę kaparów, i udusić aż mięso zmięknie i sos się wydenstuje. Na wydaniu ugarnirować kotlecikami z kartofli. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: ryba egzotyczna

w przepisie obgladnietym na opakowaniu mleka kokosowego byla wersja na oliwie, bez czosnku bez cilantro za to oliwkami i kaparami obowiazkowo, tudziez z sosem sojowym proponowana tam ryba to namoczony i pokrojony w paski solony suchy dorsz produkt, widzialam w marketach, super popularny

Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kaparów

Kolejny przepis o kwaskowym smaku i pewnie przypasuje komuś z kaparkami. Makaron orccheitte kupiłem jakiś czas temu i czekał na swoją kolej (jaka polska nazwa?). dziś nadzszedł ten dzień: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kaparów Autor (źródełko): makarony/Konneman Data: 19

Re: wielkanoc a tu cisza:)

Kalafior pieczony w sosie z natki, kaparów, rodzynków, oliwy i pieczonych orzechów włoskich. Czy dodawać do tego gruszki nie wiem. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Kulinarnie - pizza :D

Robie sama. Z maki typowo na pizze. Ciasto, oliwa,sos,mozarella,dodatki:pieczarki, szynka,czarne oliwki,swieze liscie bazylii,oregano, troche pasków chili,choc niekoniecznie.Bywa, ze dorzuce kapary lub swieza rukolę.Zapiekana w temp 250 st przez maks 5 minut.Cieniutenkie ciasto, do pizzy

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

PIKANTNA DO WOŁOWINY łyżkę kaparów • 2-3 fileciki anchois • 4-5 drobno posiekanych cebulek szalotek • łyżkę sosu Worcestershire • posiekaną ostrą papryczkę chili • łyżkę musztardy Dijon • sok z cytryny • 3 łyżki dobrego majonezu • garść pomidorów

Re: A może wątek kulinarny VII

znowu powtarzać dalej to samo, aż wszystkie pięć części masła wyjdą. Sos powinien być gęstawy i gładki podobny do śmietanki, zaprawić go wtedy wedle smaku cytryną lub kaparami, można także białym winem, koniecznie jednak trzeba, czemkolwiek bądź się zaprawia, wsypać dla złagodzenia smaku ze dwie

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

znowu powtarzać dalej to samo, aż wszystkie pięć części masła wyjdą. Sos powinien być gęstawy i gładki podobny do śmietanki, zaprawić go wtedy wedle smaku cytryną lub kaparami, można także białym winem, koniecznie jednak trzeba, czemkolwiek bądź się zaprawia, wsypać dla złagodzenia smaku ze dwie

Re: kapary

=vitello%20tonnato vitello tonnato . Dobre z łososiem, sałatką z ziaren fasoli i wszędze tam, gdzie nudnawo (np do sosu śmietankowego z pieczarkami). Niektórzy walą kapary na caprese, ale imo to jakaś jest pomyłka straszliwa. Mogą stać miesiącami, pod warunkiem, ze zalewa je przykrywa w 100%. Próbowałam

Re: menu sylwestrowe

Właśnie wróciłam z zakupów. Kolejki na pół marketu, brak koszyków i chaos. I to w małej mieścinie, ciekawe jak dzisiaj by było w Krakowie :) Do rzeczy. Będę jeść - roladki bakłażanowe (dzięki, klubgogo) - tarteletki: z kaparami, z cebulą i pomidorem, z masą serową, z rukolą - sałaty z sosem

Re: A może wątek kulinarny VII

bulionu żeby tylko klopsy pokryło, włożyć dobre pół łyżki masła, pół cytryny w plasterki pokrajanej obranej ze skórki, dać ze dwa lub trzy kawałeczki cukru i trochę kaparów, garść tartej bułki i przykryć pokrywą, niech się w tym sosie jeszcze dobry kwadrans wydenstuje. Takie klopsy bardzo smakują ze

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

bulionu żeby tylko klopsy pokryło, włożyć dobre pół łyżki masła, pół cytryny w plasterki pokrajanej obranej ze skórki, dać ze dwa lub trzy kawałeczki cukru i trochę kaparów, garść tartej bułki i przykryć pokrywą, niech się w tym sosie jeszcze dobry kwadrans wydenstuje. Takie klopsy bardzo smakują ze

Re: majonez--pyszny --jak znalażł- na czasie ...

: – dodatki smakowe: * np. czosnek: świeży (=majonez czosnkowy) lub pieczony/grillowany (i mamy sos aioli) * siekane zioła: świeże lub suszone * siekane kapary, papryczka chilli, itp. – inna konsystencja: * jeśli majonez ma być gęstszy: dolewam do niego 50 ml oleju * jeśli majonez ma być

Re: Jak już jesteśmy przy wakacjach - koszty (Bał

obiady, duzo warzyw, bo nie jem mięsa. Moze malo wyszukane, ale chyba damy rade przez 2 tygodnie. I jaki kit o 20 minuttach?? Dzis robilam farfalle z lososie i kaparami w sosie śmietanowym minut 18. Aż spojrzałam na zegar

Veal with Tuna, Vitello tonnato - pytanie o sos?

ten? - 2 jajka /ugotowane/ - 2 szklanki oleju słonecznikowego - 1 łyżka kaparów - puszka filecików anchois - puszka tuńczyka w sosie własnym - sok z 1 cytryny

Re: Pieczeń z udźca wołowego

Obsypałam solą morską, pieprzem, tymiankiem, wymiziałam w oliwie, dodałam listki laurowe, kapary, ziele angielskie, polałam winem, schowalam na noc do lodówki. Na drugi dzień ściągnęłam listki, kapary i ziele, obsmażyłam udziec na dużym ogniu, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dorzuciłam parę

Re: Śledź w oleju

U mnie zamiast majonezu kwaśna śmietana - taki smak dzieciństwa postnych śledzi. Przy czym lubiłam sos a samych śledzi nie. Śledzie lubię od niedawna i jak na razie wygrywają takie w oleju (rzepakowym) z cytryną, oliwkami (czarne i zielone), kaparami i płatkami suszonej chilli, do tego trochę

Re: Impreza dla 16 osób - menu i organizacja, pom

strasznie ubogi ten tatar.Gdzie grzybki, kapary i "anszua"? A ten sos czosnkowy do jajek co to za wynalazek bo nie jadłam takiej kombinacji. A tak ogólnie to strasznie zapychające menu łącznie z sałatką. Chyba, że o to chodzi....

2. ... w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

do gara leci poszatkowana cebula, zezłocona, potem czosnek nastepnie wieprzowina dusimy/smażymy razem potem pomidory sparzone, obrane, dodane i na koniec poszatkowane lekko oliwki i kapary marynowane (kapary w całości) podane z al dente Dischi volanti nr 56 o ile się nie mylę... też "

Co zawsze macie w kuchni?

Takie produkty, ktore lubicie jak sa i uzupelniacie na biezaco (poza podstawowymi typu sol, cukier, jajka)? Ja lubie miec: parmezan, oliwki, kapary, sos pomidorowy, pieczarki i jakies slodycze. Zawsze mam tez np. musztarde. A jak komus podstawowe chce sie wypisac to tez chetnie poczytam i

Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję

A ja ostatnio robię sos musztardowy z b. ostrej musztardy z kaparami do takiego gotowanego mięsa

Re: Kocicy kącik kulinarny

jakiś wyrazisty - koza, feta, bundz itp, cebulka jakaś albo por, może parę oliwek, kaparów, albo co się nawinie i sos jakiś od balsamiko po jogurt naturalny albo i tzw. majeNOS), na zimowe kanapki zamiast pomidora, albo jako podstawa kanapek np. z hummusem. Zresztą poszukaj sobie na tych blogach

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SOS WINEGRET 2 łyżki musztary Dijon, 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu, 6 łyżek oleju, sól, 1-3 łyżek kaparów Wszystkie składniki dokładnie wymieszać -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: kulinarne profanacje- watek light

Ja dostaje drgawek, jak moja córka i facet polewaja ketchupem pizze, ktora ja pieczołowicie im przygotuje.Cieniutkie ciasto ze specjalnej maki, wlasnorecznie robiony sos z pomidrów,dobra jakosciowa szynka, pieczarki, oliwki, kapary itd.A oni bezceremonialnie wala na to ten sos z plastiku.Ale im

Sałatka z sałatą, kozim serem i słonecznikiem

zamiast oliwek kapary i do ego jeszcze szynka parmeska...a zamiat octu moze byc sos balsamiczny...PYCHOTA!!!!!!

Re: tygodniowe menu dla singielki wege

Sałatka z brokułów. Ugotowane brokuły , jajka na twardo , puszka kukurydzy , majonez wymieszany z jogurtem. Nudelsalat Drobny makaron , do tego ogórek , pomidor , papryka , kukurydza z puszki , ser feta , mogą być kapary , suszone pomidory w zalewie , awokado. Możesz sama dorzucić co lubisz

Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ?

Z ryb robię sałatki typu nicejska czyli na dużym talerzu sałata i inne składniki, ale nie wymieszane tylko porozrzucane. Oprócz sałaty pasują ogórki, ostre kiełki np. rzodkiewki, pomidory, wspomniane kapary. Sos powinien być kwaśnawy i ostrawy, majonezowo pomidorowy np. taki jaki robi się do

Re: Tępo

No! Wczoraj co prawda byłam w robocie, ale domownik był na takim targu, mówił o wzgórzach rzodkwi, porów i wogle...Miałam na kolację wachlarz marchwi purpurowo-czerwono-bialy. do tego ne to, przegrzebki w jakimś dzikim sosie z kopru włoskiego i kaparów, ale już nie z targu, bo chcieli 25 dolcy za

Re: Szybkie i smaczne do pracy

no przepisów dostałeś full :)wszystkie odpowiedzi na temat można łososia kawałek z grilowej patelni i ryż dziki/3 kolorowy możesz jak ja w pracowej lodówce mam słoik domowej roboty winegretu i w drodze do pracy kupuję paczkę sałat w lidli za 4 złote i z tym sosem leczo, kasza/makaron z

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OLIWKAMI I FASOLĄ 1 kg ziemniaków sałatkowych, po 15 dag zielonych i czarnych oliwek, po 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej, 2 czerwone cebule, 3 łyżki kaparów Ziemniaki wyszoruj i pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, włóż do miski. Sos podgrzej

Re: Impreza dla 16 osób - menu i organizacja, pom

Wywaliłabym jajka w sosie czosnkowym - po pierwsze, dania z czosnkiem nie sprawdzają się na tłumnych przyjęciach - wcale nie jest fajnie, jesli 3/4 uczestników zionie czosnkowym oddechem. Niemal równie proste, ale o wiele łatwiejsze do zrobienia są np jajka faszerowane - przekrojone jajko nadziane

Re: suszone pomidory luzem, nie w oliwie

dodaj do sosu, np sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, kaparami i smietana. do lososia.

Do jakiej potrawy długo się przekonywaliście?

śledziami i opracowałam nawet własny przepis na sos do nich. Przypuszczalnie dzięki temu eksperymentowi dam teraz szansę większości potraw i zaryzykuję spróbowanie. Dzięki metodzie prób i powtórzeń polubiłam też awokado i kaszę gryczaną (tu pomógł zaprzyjaźniony technik żywienia który powiedział jak idealną

Re: Dania na maj-szparagi i truskawki

szparagi, gotowane na parze i schlodzone - + sos majonezowy z kaparami dzis, jako dodatek do lososia-- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Sałatka z krewetkami.

Czy ktoś ma doświadczenie i podzieli się przepisem? Chodzi mi o sałatkę z dużymi krewetkami królewskimi. Na razie przychodzi mi do głowy taki zestaw: mix sałat, oliwki, kapary, czerwona cebula, krewetki (usmażone na klarowanym maśle z czosnkiem), do tego bagietka. Ale chciałabym ją jakoś wzbogacić

Brukselka w sosie pomidorowym

. Całość gotowałam ok. 20 minut, aż sos mocno zgęstniał. Do tak przygotowanego sosu dodałam brukselki i gotowałam jeszcze 12 minut. Kiedy brukselki się ugotowały dodałam odsączone kapary. -- www.kulinarnawyspa.pl

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

łyżek kaparów, a na koniec soku cytrynowego. Chcąc sosu tego użyć do ryb, woda miesza się z polewką rybną którey wszakże mało tylko użyć potrzeba, unikając przesolenia. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

składniki na dwie porcje: 3 średnie ziemniaki 2 jaja 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 60g wędzonego łososia sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku cytrynowego 2 fileciki anchovies 1 łyżeczka musztardy Dijon pół małego ząbka czosnku czarny pieprz (świeżo zmielony) Ziemniaki ugotowałam w

Re: Menu na obiad z teściami-co na przystawkę?

puściły sok. Dodaj śmietanę, duś parę minut, zeby całość sie zredukowała i połączyła. Dopraw dużą ilością pieprzu, niedużą ilością białego wytrawnego wina, ew dosól. Ja bym sypnęła jeszcze garstkę kaparów. Wyjmij kotlety z pieca, polej sosem i podawaj. Ew. można po prostu udusić bitki cielęce w

Kalafior + pomidorki + sałatka

Pół kalafiora podzielonego na różyczki 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki kaparów SOS: 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżeczki musztardy gruboziarnistej Solidny chlust ;) octu winnego Oliwa Sól, pieprz.. Kalafiora obgotować (5 ? 6 minut), wystudzić i potraktować

Re: Jakiś fajny pomysł na kus-kus ?

z ciecierzycą fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59543220,59543220.html z burakami fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78107506,78107506.html z kaparami Kuskus zalać wrzącą osoloną wodą, wcisnąć sok z 1 cytryny w miseczce wymieszać: kapary czarne oliwki pokrojone sok z cytryny posiekaną miętę, oliwę

Re: Zaskocz go w Walentynki

niekwaśny twaróg) z dodatkiem majonezu i soku z cytryny. Dodaj posiekane marynowane cebulki i łyżkę kaparów. Rozrzedź bulionem od duszenia ryby, tak aby powstał delikatny sos. Dopraw do smaku i polej nim rybę. Posyp zieleniną. http://sarablog.krainapsa.pl/files/2013/08/serduszko.gif -- http

Re:juz po obiedzie

ojej,ales mi kendo smaku obiadem narobila !!!! a do 15 jeszcze taaak długo !!!! a ja w niedziele chce wyprobowac kolejny przepis Okrasy, filet kurczaka zapiekany z szynka szwardzwaldzka, do tego kasza jeczmienna gotowana na winie z susz.pomidorami, do tego sos na bazie gestej smietamy z czosnkiem

Re: Pasty do pieczywa:)

głębi. Z kaparami świetna jest też pasta tuńczykowa, dla lepszego efektu podprawiona puszką sardynek (dwa tuńczyki w sosie własnym, jedna puszka sardynek w oleju) i siekanymi ogórkami konserwowymi (plus majonez, oczywiście). O dziwo - taką samą kombinację smaków zrobiłam z przesuszonego pieczonego

Uova tonnate czyli jajka w sosie tuńczykowym

Kilka jajek ugotować Schłodzić Przygotować sos: zmiksować: jednego tuńczyka w oleju i jednego w sosie własnym, łyżkę kaparów, majonez, kilka anchois, pieprz i ew. nieco cytryny Jajka przekroić, polać sosem. Już :) -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

spagetti, bruschetta

Uwielbiam kapary. Najbardziej lubimy spagetti w wersji: dobra oliwa, czosnek, kapary, parmezan. Inna to to samo plus sos ze świeżych pomidorów. Pyszna bruschetta jest w dwóch wersjach: - kapary, oliwa, bazylia, czosnek lub - pomidory suszone, kapary, papyka pikantna, bazylia, czosnek

Re: stek wołowy

no nie przesmażyć przede wszystkim... jak dziubniesz widelcem, to ma wypływać jasny sosik. wedle mego gustu najlepszy byłby z frytkami, sos....hmm.... sos....z kaparów? ale przepisu nie mam. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: sosy do grilowanych mięs-co polecacie?

polacz z jogurtem i musztarda, dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z jajkami, kaparami, pokrojonymi w drobna kostke ogoreczkami, grzybkami i oliwkami oraz posiekanym szczypiorkiem. SOS POMIDOROWY Z CHILI 5 lyzek przecieru pomidorowego, 2 cebule, 1-2 czerwone papryczki chili lub

Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ?

Ok, podaj przyklad. Co tom np dla,Ciebie skladnik chrupiacy ? Myslalam papryce, kaparach , selerze naciowym. Co do sosu, to przegladalam w guglu salatki lososiowe. Najwiecej jest z z lososia wedzonego, ktorego nie znosze. Ale znalazlam salatke litewska ( z ziemniakami ) i czyms tam jeszcze. W

Re: co z suszonych pomidorów i kaparów w oleju?

łojesooooo!!!...... do sałatki?? suszone pomidory i kapary w oliwie to idealna przyprawa do sosu do makaronu. Ostatecznie mozna to wrzucic do sałatki.... ale... -- ------------ Podróże małe i duże.

cukinia + polędwiczki wieprzowe?

Pasuje takie połączenie? Mam polędwiczki, cukinie i zastanawiam się czy do makaronu (tagliatelle albo bucatini albo spaghetti albo penne pełnoziarniste) będzie pasował sos z takich składników? mam też śmietanę i parmezan. Mam też tuńczyka "aglio, olio, peperoncino" może to połaczyć z

Re: Jak se jaja robicie?

Tej metody nie znam, muszę kiedyś spróbować. Ja lubię jajka na twardo w sosie pomidorowo-tuńczykowym, z dodatkiem kaparów. Poza tym frittaty z przeróżnymi dodatkami, najlepiej warzywnymi. Jaka sadzone na boczku (pancetta) pokrojonym w kostkę. -- Italia od kuchni

Re: Wierzycie w "obiad w pół godziny" ?

lola211 napisała: > Sorry,ale widocznie kucharka z ciebie nienajlepsza:).Do sosu pomidorowego dodaj > e sie bazylie,pieprz,szczypte cukru,sol,mozna dodac kapary i oliwki,anchois,czo > snek.Robi sie PYSZNY sos, a ty piszesz,ze sobie nie wyobrazasz. Nie wyobrazam. Makaron z pomidorami z

Re: VII edycja konkursu im. Tralalumpka

To jeszcze paskudniejsze od tagliatelli :D sos z tuńczyka, kaparów, cytryny i natki. Przepyszny, ale przed wymieszaniem z makaronem wygląda koszmarnie -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: poprosze o przeis na jakas fajna salatke,))

rucola, granat, kiwi. Dressing na bazie octu owocowego i oliwy rucola, pieczarki marynowane (osobiście ), parmezan w płatkach, dressing z oliwy i odrobiny czosnku rucola, zblanszowana cukinia, pomidor swieży, kapary.. rucola, łosoś wędzony, feta, sos ze zmiksowanej natki z oliwą i octem winnym

Re: mielone nieortodoksyjne

O ile mnie pamięć nie myli (a czasem jednak myli ;-)), to Magda Gessler mówiła o dodawaniu wody do tatara, a nie do mielonych. Co do dodatków - rzeczywiście dowolność wielka, co tam fantazja na myśl przyniesie: - z kaparami i oliwkami w wersji "śródziemnomorskiej", - z solonym śledziem w

Jakub Kuroń gotuje. Łódeczki ziemniaczane z dorszem i salsa verde

Jakub Kuroń gotuje. Łódeczki ziemniaczane z dorszem i salsa verde

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - sos z kaparów

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin