Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: gorgondzola sos do steka

uwielbiam steka, uwielbiam gorgonzola, sosu nie robie, chociaz moze byc ciekawy! -- "leben und leben lassen"

gorgondzola sos do steka

Czy ktoś ma przepis na sos gorgondzola? Jadłem taki ostatnio w z wołowiną w steakhousie w Niemczech.

Re: marynata do steka

słuchajcie chciałabym właśnie przyrządzić steka i nigdy wcześniej tego nie robiłam. czy jest jakaś określona grubość kawałka steka żeby wyszedł dobry? czy muszę mieć termometr kuchenny żeby go dobrze zrobić czy na oko?

Steka

się kupuje, przyrządza, zjada. A nieraz coś się Rzuca na oczy, np. nowa knajpa. -- @ nie chce mi się @ <<< Michaił Bułhakow >>> „Prawdziwa dama pije tylko czysty spirytus i nigdy w małej ilości” > Forum ze Dworum/Freedom

Re: marynata do steka

jak masz mięso dobrej jakości, to do takiego smażonego/grillowanego kilka minut steka nie potrzeba marynaty. nie zapomnij posolić dopiero po obróbce! :)

Re: gorgondzola sos do steka

łatwiej będzie znaleźć jak się wpisze gorgonzola ;) a najprościej jest .. rozpuścić ser w dobrej jakości smietanie, dodać świeżo zmielony pieprz i już :) -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Re: gorgondzola sos do steka

poszukaj w sieci "blue cheese sauce for steak". mysle, ze po skladnkach odnajdziesz najbardziej zblizony do tego ktory jadles. robilam z przepisu z foodnetwork i bardzo nam smakowal. -- Jean-Claude Van Who?

Jak zrobić dobrego steka?

Macie sposób na dobrego steka, churpkiego na zewnątrz I soczystego I miękiego w środku? Mi wychodzą "twarde podeszwy"

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Gość portalu: jan-ek napisał(a): > Macie sposób na dobrego steka, churpkiego na zewnątrz I soczystego I miękiego > w środku? > Mi wychodzą "twarde podeszwy" Najlepszy sposób to dobre mięso, nieprzesmażone.

Re: Jak zrobić dobrego steka?

no toz zrob tak jak widziales w roznych programach kulinarnych, kto ci zabrania? wolowina na prawdziwego steka nie pochodzi od starej krowy mlecznej. trzeba szukac odpowiednich gatunkow hodowanych na mieso, najlepiej z francji albo argentyny. poniewaz w niemczech, gdzie tradycja stekowa jest duzo

Re: Jak zrobić dobrego steka?

ad1 na ryneczku kupisz mieso polskiej krowy mlecznej ktora zdechla ze starosci, nie mieso na steka i jeszcze na pewno "ladne" to dla ciebie jasnoczerwone, a takie ciemne to stare, wiec go nie kupisz, prawda?. jedyne, co z ryneczku moze nadac sie do krotkiego smazenia to poledwica wolowa

Re: Jak zrobić dobrego steka?

to ile smazymy steka zalezy glownie od jego grubosci i w przypadku wagi od 400- 500g rowniez i od niej. wtedy dodalabym jakas minute na strone. poza tym beef rump to tzw hüftsteak, riderhüfte, czyli biodrowka kosztujace prawie 50% mniej niz prawdziwe steki - jest to mieso posledniejszego

Re: marynata do steka

najlepsze ribeye i tbony, które jadłam miały około 2 cm grubości (może nawet 2,5) , fillet mignon jakieś 4 cm. -- sylwia

Re: marynata do steka

Jest cale mnosto pomyslow. Nie piszesz jakie mieso I ile tego miesa.. Dla przzyklad: lyzka oliwy (moze byc olej), lyzka sosu sojowego (to bedzie za sol), sok z cwiartki cytryny, lyzeczka utartego swiezego imbiru I dla rownowagi (chodzi o slodycz) lyzka tajskiego slodkiego sosu typu chili. Dodatkowo

zenku aptekarzu, zamiast ryżu wolę steka

zenku aptekarzu, tylko bez kryptoreklamy farmaceutyków. ryż bez omasty to sobie możesz sam szamić, chwaląc przy tym partyjkę jaką chcesz. ja wolę steka z zimnym browarem. a świat jest piękny. Tylko szpecą go tumany potrafiące ludzi po chamsku orżnąć, wmawiając sobie przy tym, że są "

jakie mięso na krwistego steka?

witajcie,jaki kawałek wołu (ew. świnki) nadaje się na przyrządzenie krwistego steka?

Hardcorowy Koksu zje w Opolu największego steka...

I kogo to obchodzi, ze jakis tępy koks zje steka? Paris Hilton, jakis koksiarz, idole debili, tępej masy ehheheh

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Wołowinę kupuję w sklepie mięsnym gdzie towar pochodzi z hurtownii. W takim razie gdzie kupić dobrą wołowinę? Pryprawianie pieprzem i solą oraz rozmarynem widziałem w róznych programach kulinarnych.

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Kupilam niedawno w jednym sklepie dwa rodzaje miesa, oba nadajace sie na stek. Jedno mialo znosna cene, drugie nieznosna. Powstala podeszwa oraz fantastyczny stek. Jakosc miesa to klucz, nie przeskoczysz tego.

Re: Jak zrobić dobrego steka?

mnostwo rad na forum. Wpisz po prostu "stek" w wyszikiwarkę, bo nie tak dawno dyskutowano o sposobach na osiagniecie dobrego rezultatu przy wysmazaniu miesa

Re: Jak zrobić dobrego steka?

ania_m66 napisała: > ad2 zadnych przyraw przed smazeniem. zadnych. ani soli. soli i pieprzy sie po. > ocet na szlachetna wolowine? no zmiluj sie... To akurat nie jest zadna prawda objawiona ani jedynie sluszna. Czy moglbym sie zapytac skad tak negatywne nastawienie do przyprawiania czy mar

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Haha dobra dyskusja, a wiadomo ze steki smazy sie roznie w zależności od mięsa i innych czynników. Poledwice sie smazy najkrocej OK 3 min z każdej strony, rostbef OK 5 min z każdej strony, pozostała wołowina to sie na gulasz bardziej nadaje. Ania66 weź spuśc z tonu, bo sie słabo czyta.

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Nigella proponuje steki z dodatkiem ziół i wódki, pisze że najlepsze są po dwóch, trzech dniach leżakowania w lodówce. Smaży 3,5 minuty z każdej strony gdy chce krwiste i dłużej gdy mają być dobrze wysmażone, po usmażeniu daje im aż kwadrans odpocząć. Polecam: www.nigella.com/recipes/view/vodka-mari

Re: Jak zrobić dobrego steka?

mnie i mojemu mężowi smakowało i z pewnością nie była to podeszwa każdy reguluje czas smażenia wg własnych potrzeb, a także wg rodzaju patelni i kuchni co pewni chodząca doskonałości wiesz ogólne rady podane w tym przepisie, o marynacie i traktowaniu mięsa moim zdaniem są słuszne, twoim nie muszą

Re: Jak zrobić dobrego steka?

jeśli już to "ohydny" :) a co do reszty możesz mieć swoje zdanie i nawet porozmawiałabym z tobą na normalnym poziomie ale już w pierwszym poście napisałaś "blogasku" i kilka innych ciepłych słów, które nijak się mają do cywilizowanej rozmowy na normalnym poziomie więc wybacz ale

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Wywiązał sie spór a a ja ponowię pytanie o dobrego steak. 1. Mieso. W lidlu widziałem mieso ale zapakowane jest tak że nie widać co jest w środku. Na ryneczku w mięsnym kupuję wołowinę jednak nigdy nie wiem co dokładnie mam kupić 2. Przygotowanie. sól, pieprz, rozmaryn. Ktoś mi ostatnio powiedzia

Re: Jak zrobić dobrego steka?

Nie widze w tym przepisie nic nadzwyczajnego (chyba ze ta gorzala bo to nieporozumienie). 3 dni to jest stanowczo za dlugo. Jest to tzw. 'skirt steak' ogolnie raczej 'twarde mieso ale majace duze walory smakowe. I tak zazwyczaj nie ma wiecej jak 1 cal w nagjrobszym miejscu a w wielu nie wiecej jak 1

Re: Jak zrobić dobrego steka?

nie, wydaje mi sie, ze skirt steak to musi byc cos innego. przepis nigelli opiewa na jeden plaster biodrowki(zrazowki?) wyciety z jej najszerszego miejsca majacy 1 cal i wazacy 700g. patrzac na zdjecia podlinkowane przez ciebie to musi byc cos calkiem innego. ale wy w ameryce innaczej rozbieracie mi

Re: Jak zrobić dobrego steka?

sorry, ale stek przyrzadzony wg tych rad bedzie absolutna kulinarna katastrofa ktorej od marynaty poczawszy (na cholere psuc dobre mieso marynata?) poprzez czas smazenia (sorry winnetou, ale 10 min dla 150g miesa to mega podeszwa i po prostu masakra) do rady aby zostawic go na dalsze 2 min na patel

Re: jakie mięso na krwistego steka?

hm,a na steka w ogóle? zawsze mam z tym problem- wchodzę do mięsnego a tam pręga,ligawa,rostbef,antrykot itd itp i nie wiem. jai kawałek mięsa najlepiej kupić?

Jakie mieso na steka???

Chodzi mi o steka typu New York Strip. Poledwica odpada, bo to; Filet Mignon. Pozdrawiam

przygotowac dobrego steka to

wyzsza szkola jazdy. ona pewnie nie ma odpowiednich naczyn. -- jesli wejdziesz w moja wizytowke, to zostaw po sobie slad w postaci kropki. blagam, to dla mnie bardzo wazne.

za steka dziekuje

-- "Power is the ultimate aphrodisiac" - prezes JK za Henry Kissingerem. Don't worry about the world coming to an end today. It's already tomorrow in Australia. koham.mihnika© - alter ego koham.mihnika

Steku, steka?

przez większość użytkowników języka aprobowane i stosowane, wtedy- po pewnym czasie – słownik to odnotowuje i dopuszcza – powiedzmy – steka i steku , a po upływie dalszych lat pozostawią steka. Jednak nawet 80% znajomych yorica, to jeszcze nie większość. Niektóre zjawiska językowe

Re: przygotowac dobrego steka to

aha, no jesli dla ciebie, to dobry stek to ok... -- jesli wejdziesz w moja wizytowke, to zostaw po sobie slad w postaci kropki. blagam, to dla mnie bardzo wazne.

Dzień Steka i Loda

Nie wiem. Ale ktoś wymyślił niedawno Dzień Steka i Loda - obchodzony miesiąc po Walentynkach (14 marca). Jak sama nazwa wskazuje, w ten dzień robi się facetowi steka i loda :D

Re: Jakie mieso na steka???

Jeśli chcesz zrobić amerykańskiego steka, musisz mieć amerykańską wołowinę. Polska wołowina na steki się nie nadaje. Usmażona - poza polędwicą - jest nieznośnie twarda. Jakimś rozwiązaniem jest ostre marynowanie, ale co to wówczas za stek? Owszem, można sprowadzić mięso z Argentyny, ale także w

Hardcorowy Koksu zje w Opolu największego steka...

Szczególnie w tym syfie gdzie na wszystkim oszczędzają, a najbardziej na myciu sztućców i naczyń, hahahaha, gratuluję promocji :)

piwo do steka

czyli wina jedynie tramwajarza, który za poźno skończył .... a koleś lezący na torach niewinny bo to przecież takie miłe i zwykłe miejsce odpoczynku. PODWYŻSZYĆ PRÓG ALKOHOLOWY MIN DO 0,5 !!!! niedługo ludzie wypiją piwo do steka na mieście - będą mieli 0,3 i pójdą do paki za ten zbrodniczy czyn ............

Re: piwo do steka

Gdyby próg był 0,5, motorniczny tez byłby winny. Jeśli ktoś prowadzi samochód, nie ma mowy o piwie do steka. Takie życie. Jeśli ktoś chce zjeść taki obiad, niech jedzie tramwajem (PROWADZONYM PRZEZ TRZEŹWEGO MOTORNICZEGO). Prawo w tym miejscu musi być stanowcze. Choć oczywiście ofiara w tym

Re: 14 marca - dzień steka i loda

durh znaczy furt?:) wow, co za kryptoreklama:P nie kupywasz to i nie przedajesz - słowem zastój w interesie

Re: 14 marca - dzień steka i loda

rąbanka miło mi:P też som takie z ptasim? -- Oszczędzając wstydu damie lepiej cicho siedź, ty chamie.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

nie nie ino tyle co napisała ja zawsze kończę:) trzymie w ogródku swoje stadko więc nic nie kupywam -- Miast okradać krowę z mleka dój bliskiego ci człowieka.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

A ten durch na okrągło o jednym, przy czepaku też tak macie? to jest nie do zniesienia:P -- Odpoczynek daj królicy, sam się rozmnóż w kamienicy

Re: 14 marca - dzień steka i loda

a fuj to faktycznie coą jak penis z tego co opisujesz, to lepiej już nie mówmy o tym brrrr no może jeszcze do zniesienia??

Re: 14 marca - dzień steka i loda

to jakiś potwór musi być, coś jak ogonogłowoszyjec? a co do klękania? -- Miast okradać krowę z mleka dój bliskiego ci człowieka.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

brr to brzmi prawie jak jeżozwierz:) z temi jajamy panie toż to skandal, nawet mi jajnice w barze mlecznym podrożyli. -- Miast okradać krowę z mleka dój bliskiego ci człowieka.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

to jakby co uważaj na cyrkiel:) ciekawe czy zwiększą produkcję na wiosnę? -- Miast okradać krowę z mleka dój bliskiego ci człowieka.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

jedynie czworokąt:) niech juz będzie, że ten kolor bez znaczenia chociaż z czekolad to preferuję gorzką:P -- Oszczędzając wstydu damie lepiej cicho siedź, ty chamie.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

durchfall miałaś na myśli? bo jakoś tak nie dokończyłaś:P nieee, przy trzepaku to o poważnych sprawach gadamy jak nie do zniesienia? najpierw trzeba znieść a potem kupić - inaczej sie nie da tzn znieść-sprzedać-kupić, o- taka kolejność, chyba że znosi się dla idei tylko to nie trzeba kupywać

Re: 14 marca - dzień steka i loda

nie no już tamte klimaty bardziej mi odpowiadały, myślałam, że wreszcie będę miała prawdziwą przyjaciołkę....ale skoro nie, to chociaż kokosową w białej czokoladzie;) -- Odpoczynek daj królicy, sam się rozmnóż w kamienicy

Re: 14 marca - dzień steka i loda

ee, ma coś w sobie z trójkąta?:P chyba że to to?- www.google.com/imgres?q=princessa&hl=pl&sa=X&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&rlz=1I7ADRA_pl&biw=1280&bih=850&tbm=isch&prmd=imvnsfd&tbnid=uXClLzqL2wn83M:&imgrefurl=http://www.opinie.egospodarka.pl/Nestle-Princessa-CarmeLove,43568.html&docid=ZQUJk2x4

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

Od niedzieli na utrwalaniu 1 do przodu dzisiaj środa dzeń steka zobaczymy wyniki jutro rano a Tobie Mizia jak idzie utrwalanie ?

Marta caly czas steka........

Mozstowiakowa sedzina caly czas kweka i steka, .....szok....dobrze, ze nie musze ogladac takich wiecznie zmeczonych zyciem bab we wlasnym swiecie.

Jeka i steka, chyba oszaleje :(

Moj prawie 7m syn od kilku dni ciagle jeka i steka, chyba niedlugo oszaleje. Moze to zeby, juz sama nie wiem :(.

Re: 14 marca - dzień steka i loda

n 16:19:51 o ktorej bedziesz u K? C. 16:20:03 nie wiem C. 16:20:05 pewnie kolo 9 C. 16:20:09 nieiwem jak sie wyrobie od Z. C. 16:20:11 dzisiaj wkoncu dzien steka i loda

Re: 2015 czyli ostateczne starcie z nadwagą :D

Melduje się po dniu steka waga z rana 0,9 na minusie czyli od ostatniego dnia 500 tylko 0,1 na plusie . Dzień STEKA działa. Jednym słowem trzeba się pilnować na każdym kroku ale Mizia pocieszyłaś mnie że to jednak 3 tygodnie a nie 38 dni na utrwalaniu . Ja juz myślę kiedy mogę zrobić drugą turę

Re: jakie mięso na krwistego steka?

Pręga dla mnie tylko na gulasz, a to co nazywasz ligawą nadaje się na pieczeń i do duszenia z marchewką.

Re: jakie mięso na krwistego steka?

Jak napisano powyżej - polędwica. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby tej katastrofy Drobiu mówię stanowcze STOP!

Re: Bernard ! dawaj ten przepis na steka !!

czesc Bernard, masz racje , tak ,czy tak, tego steka zrobimy! a jak znajde sos z czarnej fasoli, to usmarze steka na grilu u tesciow na dzialce, nawet jak ma przyjechac straz pozarna mi tego grila gasic! pozdrowienia

Re: Carpaccio z wieloryba,pieczeń z rena,gulasz z

Zapomnialem dodac, ze jadlem steka z wieloryba i jeszcze pamietam smak, super, przypomina rostbef wolowy. Dwie porcje po 150 gram to 230 nkr, za dyzy polmisek rybny na dwoje w restauracji zaplacilismy 390 nkr, sa i po 1500 nkr. menu z 4 dan 690 nkr. osoba. w Enhj?rningen.

Re: jakie mięso na krwistego steka?

nieprawda omijaj biedronki a okaze sie, ze polska wolowina jest dobraj jakosci lepsza niz mrozone gowno z nowej zelandii na steki: poledwica rozbratel rostbef

Re: jakie mięso na krwistego steka?

dzięki :) a pręga i ligawa do czego się nadają? i czy z każdym kawałkiem postępuje się tak samo? czy np trochę inaczej z polędwicą a inaczej z rostbefem?

Re: jakie mięso na krwistego steka?

jak krwisty, to raczej wol. najbezpieczniejsza czescia anatomii do tego celu bedzie poledwica. poledwiczki wieprzowe mozesz rowniez usmazyc krotko, ale powinny one byc w srodku lekko rozowe, a nie krwiste. -- :)

Re: Olszewski na odlocie -

Co do rzeczy ma, wstawianie Jarka do debaty kandydatow na urzad prezydencki? - Ten sliniacy sie plastus bredzac o godnosci urzedujacj glowy panstwa, steka cos o J.Kaczynskim,ktory nie kandyduje na ten urzad.

Re: jakie mięso na krwistego steka?

Gość portalu: andy napisał(a): > nieprawda > omijaj biedronki a okaze sie, ze polska wolowina jest dobraj jakosci > lepsza niz mrozone gowno z nowej zelandii Mrozonych odchodow nie nalezy spozywac, niezaleznie od kraju pochodzenia. To jest nawoz nie zywnosc.

Re: jakie mięso na krwistego steka?

Moim zdaniem ligawa to za porządny kawałek, żeby ją udusić - chyba że jest mało chętnych do jedzenia. Jest fantastyczna upieczona w całości i podawana na zimno, wtedy z niej wychodzi cała szlachetność. 16%VOL 22%VAT

Re: jakie mięso na krwistego steka?

Ligawa jest mięsem z udźca, więc dobrym do mięsa długo duszonego - bitek, rolad. Pręga dzięki temu, że jest poprzerastana tłuszczem nadaje się do gulaszu. A także po ugotowaniu rosołu jako farsz do pierogów lub krokietów.

Przyrządzanie steka w Butchery & Grill

Przyrządzanie steka w Butchery & Grill

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - steka

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin