Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: szynka peklowana pieczona

poszłam na łatwiznę, kupiłam szynkę peklowaną. Samodzielne peklowanie poćwiczę po Świętach :)

Re: szynka peklowana pieczona

z tego co poczytałam w necie peklosól zawiera właśnie saletrę a to dla mnie trochę "chemiczna opcja". Znalazłam też przepisy na pieczoną szynkę peklowaną 7 dni.

szynka peklowana pieczona

macie sprawdzony przepis na taką szynkę? najchętniej peklowałabym w normalnej solibez saletry, ale nie wiem czy się uda. No i jak to zrobić, żeby miała rumianą "skórkę"?

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: szynka peklowana pieczona

użyj peklosoli, żeby szynka nie była sina w środku. jeśli jest duża, trzeba dodatkowo nastrzyknąć mięso. w solance musi leżeć ok. 3 tygodni, więc na święta nie licz. żeby miała rumianą skórkę polewaj piwem, albo tłuszczem. niektórzy polewają colą lub 7up. też dobry patent. skórkę zresztą

peklowanie szynki

Witam! Ponieważ jestem kompletnie zielona w tej branży, chciałam się zapytać o szczegóły,jak się pekluje szynkę na mokro, jakie są proporcje?( Wyszukiwarka mało co mi wyjaśniła) Wiem że jest coś takiego jak peklosól, saletra, ale do czego to służy? Jak tego się używa, w jakiej ilości i na jak

Re: gumowa szynka, ratujcie

peklowana (ostatnio widziałam reklamę jakiejś gotowej do pieczenia szynki)?

Re: Wielkanocna szynka peklowana

Chcę zrobić tę szynkę peklowaną, ale córka kupiła mi sól peklową zamiast mieszanki do peklowania,nie wiem czy tojest to samo?

Re: peklowanie szynki, a czas już pomyśleć,bo

peklosoli na 1 kg mięsa. szynki wielkości ko 1 kg pekluję ok 10-14 dni. do zalewy peklującej daję czosnek 2-3 ząbki na 1 litr zalewy, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela, 2-3 liście. Zalewę robię w ten sposób, że gotuję wodę z przyprawami, z wyjątkiem peklosoli. studzę i po ostudzeniu dodaję

Re: Rzecki - wędliny bez konserwantów

ja też sam takie rzeczy robię. od czasu gdy jesteśmy w eurokołchozie to w handlu normalnie peklowanej i tradycyjnie wędzonej szynki raczej nie kupisz, a to z tej prostej przyczyny, że prawdziwą szynkę pekluje się nawet do 4 tygodni i wędzi się na zimno też ok tygodnia. No i w ten sposób z 1 kg

Re: peklowanie szynki

cocina.blox.pl/2008/01/Szynka.html -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: peklowanie szynki

Zwróć tylko uwagę, że podane są tam proporcje na CAłĄ szynkę (ok. 5 kg). -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: peklowanie szynki suche.

Dziękuję ślicznie za pomoc :-) I mam jeszcze parę pytań: a czym się różni zwykła sól od peklosoli? I czy taką szynkę zamarynowaną na mokro mogę upiec potem? Bo niestety nie mam gdzie uwędzić :-( I się piecze ją wtedy, żeby się nie wysuszyła? Czy to te peklosole i saletry sprawiają, że nie jest

Re: peklowanie szynki

Co proponujesz? Wypuszczamy wszystkie świnki na wolność na ulice, czy zaczynamy je hodować w domach i mieszkaniach, jak kotki i pieski? -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: peklowanie szynki

Mama moja kupuje w sklepie spożywczym, ale to jest małe miasteczko na głębokiej prowincji, nie wiem, czy w mieście da się dostać. Może nie być na to popytu. -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: peklowanie szynki

Ja znam taką zalewę na 6 litrów wody, można sobie te proporcje zmniejszyć, ważne aby szynka luźno w zalewie pływała. Do wody dodaje się: 1/2 kg soli 2 łyżki kolenrdy 15 ziarnek pieprzu 4 listki laurowe 4 ząbki czosnku Zagotować to wszystko, ostudzić, dodać 1 peklowit lub łyżeczkę saletry i do

Re: Szynka bez E

a poza tym NIE ma bez E - bo peklowanie szynki odbywa się przy pomocy azotynu sodu lub potasu, który również ma swoje oznaczenie E ileśtam -- Większość ludzi to ssaki.

Re: peklowanie szynki suche.

do peklowania suchego używam soli lub peklosoli w ilości ok 20g na 1 kg mięsa. dodaję grubo mielony pieprz ok 1/2 łyżeczki, ziele pokruszone ok 1/3 łżeczki, liść 2-3 szt pokruszone, 2-3 ząbki czosnku posiekane lub przez praskę. Nacieram mieszanką mięso ze wszystkich stron i wkładam ścisło do

Re: Smalec z galaretką :)

to może też być produkt peklowany. Ja tak pekluję w słoikach mięso na wakacyjne wyjazdy. Najczęściej w dużym kawałku szynka lub karkówka, lub boczek, ale w małe pokroić i do słoja zapeklować. Zawsze obpócz warstwy tłuszczu wydziela się galareta ja robię to w słojach z metalowym zapięciem z Ikea

Re: Na zdrowie

wędzę od lat ryby,szynki,boczki,schaby,polędwice wieprzowe,golonki.pekluje około 2 tygodni,wędzę 5-6 dni w zimnym dymie. może to i niezdrowe,może sprzeczne z normami,może.ale jak do tego dodam ogóreczka małosolnego,grzybka marynowanego i popije 50 z oszronionego kieliszka to świat mi jawi się

Re: Wielkanocna szynka peklowana

proporcja soli peklującej do ilości mięsa taka jak do peklowania suchego a nie do peklowania mokrego. do peklowania mokrego ja stosuję proporcję 2,5 kg mięsa 8,5 dkg soli peklującej i 1 litr wody.. Natomiast do peklowania suchego stosuję proporcję 2do 2,5 dkg soli peklującej na 1 kg mięsa. a czas

Wielkanocna szynka peklowana

Szyneczka,że palce lizać.Ja w taki sam sposób,oczywiście bez peklowania przyrządzam schab i karkówkę i zajadam się nimi zamiast kupowanymi wędlinami.Są zdrowsze,bo nie zawierają w sobie tyle konserwantów.Polecam gorąco!

Re: Zacznij od kupna szynkowara.

popieram! Uzywam szynkowara czeskiego (Jacku1f - jeszcze raz kłaniam się nisko!). W GP sporo przepisów - np: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122193653,122193653.html Tam m. in. moj baleron :) Teraz pekluje się szynka z tego przepisu: prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/10/szynka

jest dobrze!

słońce świeci.15,9 stopni w cieniu.kwiatki zaczęły wychodzić.pnąca hortensja wypuściła listki-jeszcze 3-4 dni i posadze.sroka wije gniazdo na jaworze.od godziny pekluje się szynka,schab i boczek. nabieram radosci z każdym dniem i zachęcam do tego samego. -- Paranoja i Schizofrenia siłą przewodnią

Gdzie można uwędzić szynkę

może nawet rybę? Jak coś wiecie nauci to podajcie namiary a ja ze swojej strony podzielę się wiedzą na temat peklowania. Minimum 10 dni szynka winna być peklowana a później wędzona. Jest jeszcze czas.

Re: z czego sie robi kindziuk?

Kindziuk robi się z najlepszych gatunków mięsa wieprzowego. Szynka, polędwica, schab. Mięso jest peklowane i wędzone zimnym i rzadkim dymem. Cały proces trwa ok 2-3 miesięcy. Najlepsze można kupić na polskiej Litwie, czyli w powiecie Sejneńskim. Cena ok 28-30 zł -- Jedzą, piją, lulki palą, Tańce

Re: Szynka wędzona surowa

. Podejrzewam, że jest to schab, peklowany w niższej temperaturze i później długo wędzony zimnym dymem. Później już się go nie poddaje obróbce cieplnej tylko dojrzewa sobie w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Niektórzy przed wędzeniem poddają taki schab różnym zabiegom, ale wszystko ma na celu

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA DUSZONA Z CZOSNKIEM szynka wieprzowa ok. 2 kg, 4 ząbki czosnku, sól peklowana, majeranek, bazylia, pieprz, sól, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego Szynkę natrzyj solą peklowaną, ułóż w garnku, wstaw do lodówki na trzy dni, odwracając ją dwukrotnie. Szynkę opłucz, osusz

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA DUSZONA Z CZOSNKIEM szynka wieprzowa ok. 2 kg, 4 ząbki czosnku, sól peklowana, majeranek, bazylia, pieprz, sól, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego Szynkę natrzyj solą peklowaną, ułóż w garnku, wstaw do lodówki na trzy dni, odwracając ją dwukrotnie. Szynkę opłucz, osusz

Na obiadek będzie to...

ubogo, bo spady. Dwa kawałki polędwic kurzych dla syna. Z wczoraj. Panga w porach dla żony. Też z wczoraj. Ja zaś zjem kawałek tej szynki, co ją pekluję, bo uciąłem sobie kawał. U mnie jest tak, że obiady gotuję ja. Dla żony, syna i siebie. Nie dla żonki i syneczka, bo to poważni ludzie są. Nie

Re: Unia znów nas uszczęśliwia

na pasztet(ową), nóżek, głowizny, ale golonki, słoninę i wołowinę do kiełbas - już tak. No i wątroby nie pekluję. Wychodzi mi i tak ze 3-4 potężne gary. Sama szynka to z 5 litrów płynu. Wychodzi różowa, owszem, ale musi poleżeć z 10 dni plus wstrzykiwanie w żyły -- "Jako pomorski lider będę

Re: widzialyscie gdzies ocieplane spodnice?

obrzydliwe wygladaja jak peklowana szynka, i kompletnie bez sensu. wymysl idioty. jak ci tak zimno to ubierz spodnie a przede wszystkim Dobre CIEPLE BUTY.

Szynka wędzona surowa

Szynka wędzona surowa Surowce: 5 kg mięso od szynki kilkanaście ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu płaska łyżeczka ziaren kolendry 3-4 liście laurowe kilka/naście ziaren jałowca 18 g soli kłodawskiej niejodowanej 18 g peklosoli 4 litry wody 3-4 ząbki czosnku

Re: Tyle roboty....

porcja salatki jarzynowej i pietka szynki, a reczej lopatki peklowanej, bo tym razem to kupilam porcja zurku z poniedzialku jeszczr, bo corka odmowila spozywania egzotycznej potrawy :-) -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

menu na wielkanoc wielodzietnej ciężarnej ;-)

wszystko zrobiłam samiusieńka, musze się pochwalić jaki ze mnie tytan pracy: szynka -10 dni peklowana, przepis z galerii potraw na szynke różową-pycha, polecam! domowa biała kiełbaska pieczona schab ze śliwką- gotowany w słoju, dzieki temu pyszny i wilgotny pate z kurzych watróbek karczek

Re: peklowanie

Byłem takim czytelnikiem jak Wy. Skakałem z jednego forum do drugiego i miałem ciągłe problemy z peklowaniem mięsa. Dziś nie mam problemu. Pekluję niezawodnie pewnie i szybko. Po kilku latach obiecywań odważyłem się i zakopałem mięso w ziemi. Rodzina boki zrywała uznając mnie za wariata. Efekt

Re: Szynka wędzona surowa

mają nic wspólnego z > produktem. > Wracając do rzeczy, poznałem tamte techniki odróbki mięsa i wędzenia w czasie m > oich ponad 20 letnich peregrynacji w tamte rejony. > Podejrzewam, że jest to schab, peklowany w niższej temperaturze i później długo > wędzony zimnym dymem. Później

Szynka-w czym peklować przed pieczeniem?

Witam Powiedzcie w czym namoczyć kawał surowej szynki przed upieczeniem jej? Wiem że to się robi dużo wcześniej, ale jakbym zrobiła to dzisiaj to do jutra mogłaby poleżeć..... Podobno potem po upieczeniu mięso jest bardziej kruche i aromatyczne. Dzięki To pierwsza wielkanoc którą robię sama i mam

Re: Szynka-w czym peklować przed pieczeniem?

ten przepis dotyczy szynki pieczonej i podanej jako danie gorace umyc mieso , natrzec musztrada wymieszana z czosnkiem tymiankiem rozmarynem posolic , popieprzyc , odstawic w chlod na 3 godz minimum nastepnie mieso zasznurowac - jesli kawalek jest nieksztaltny zrumienic na tluszczu w

Re: Szynka Myszka- co z niej zrobić?

Jeśli napisałam, że znalazłam przepis na peklowanie i pieczenie, ale wolałabym coś prostszego, to nie sądziłam, że trzeba jeszcze pisać, że jest surowa. Sądzisz, że chciałabym peklować albo piec gotową do jedzenia wędzoną szynkę?:)

Re: przepis na dobrą szynke świateczną

Condor nie trzeba teraz tak długo peklować wystarczy 5 dni , trzeba kupić 5-litrowy zbiorniczek na solnkę z długą igłą z otworami i dobrze szynkę nastrzyknąć , ilość nie ma znaczenia szynka i tak przyjmie tyle ile trzeba reszta wypłynie i jeszcze raz powtórzę o parzeniu szynki jaki jest

Re: Pieczenie karkówki - ile czasu (kwestia kwadr

Moje doświadczenia w pieczeniu mięs wieprzowych, aby były soczyste: 1. doskonały surowiec 2. peklowanie nastrzykowe przez 3 dni - skład marynaty - peklosól 5 dag na 1 litr + dowolne przyprawy 3. obsmażanie na smalcu 4. pieczenie w niskiej temperaturze (85 - 90 st. C) - czas pieczenia wydłuża się

Re: domowy wyrób wędlin...

Na placu balcerowicza jest stoisko z jelitami, siatkami do szynki, solą do peklowania itp.

Re: Co tu jeść, jak tu zdrowo żyć...?

Zgadzam się z lilą, generalnie myślę,że nie mozna się całkiem odciąć, bo nawet jak się ma swoje krowy , to one jedzą przytrutą trawę:), ale można samemu np kupować mieso np schab i samemu je peklować i piec, na 100% będzie zdrowsze niż te wszystkie szynki dziwactwa ,które można teraz spotkać w

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Jak długo można marynować karkówke?

spokojnie :) moja babka na szynki tydzień karkówkę "pekluje" i to tylko w piwnicy :)

Re: Peklimar- znacie? co myślicie?

mało znanej); - wybieram wędliny półtrwałe i trwałe oraz dojrzewające; -szynki i szynko podobne oraz schaby wybieram jak najbardziej blade i naturalnie wędzone a nie moczone w słynnym "syropie"; - wole wędliny pieczone i gotowane; - wszystkie ww oczywiście jak najmniej tłuste i

sluszne uwagi, brak tylko wniosku

dziela bedzie zakaz tradycyjnago grilowania na weglu drzewnym. Ale dzieki uni celnej z USA dostaniemy chlorowane mieso z kurczakow i wolowine z hormonami. PS. Nic tak nie zaszkodzilo szynkom i wedlinom i nam oczywiscie jak zgoda na peklowanie metoda wstrzykiwania. A to nadal wolno. -- Feudalizmu nie

Re: Unia znów nas uszczęśliwia

ewa8a napisała: > Po soli peklowej szynka jest szara. Ostatnio udało mi się kupić saletrę, więc > kolor jest ciekawszy. Ale niestety jest sucha. Ta kupna jest nastrzykiwana kolagenem. Obecne na rynku sole do peklowania zawierają saletrę sodową NaNO3, dlatego trzeba sobie zrobić taką sól

Re: ematkowy stol wielkanocny

W sobotę postny obiad: śledzie z jabłkiem w śmietanie + ziemniaki z wody. W niedzielę żur z bialą kiełbasą i jajkiem, kaczka pieczona z jabłkami. Do przekąszania na zimno - szynka peklowana gotowana, boczek pieczony, śledzie z żurawiną, sałatka jarzynowa, sałatka koperkowa, grzybki marynowane, no

Re: Żeberka w coli

Ale szynką to już z wieprzka jest - zawsze coś innego niz wolowina. Do szynki w coli Nigelli robi się glazurę z miodu lub melasy tak czy siak. No i musi być to szynka peklowana. Ale wychodzi pycha, nie zniechęca mnie nawet konieczność zapeklowania mięsa. -- I'm allergic to bullshit.

Re: Robicie nóżki, cynaderki, itp.niemodne dania?

Ja powoli dojrzewam do robienia własnych wędlin. Jutro mąż zabiera sie za robienie wędzarni, a ja zgłębiam przepisy na szynkę peklowaną. Na razie wypróbuję szynkę i ryby, a potem mam zamiar nauczyć się robić kiełbasę. Przynajmniej będę wiedziała co pakuję w te flaki. Chleb piekę sama, przetwory

Re: ematkowy stol wielkanocny

szynkę, którą peklowałam 3 tygodnie na śniadanie świąteczne - jedynie święconka, bo moje dzieci z atencją wielką co rok święcą tuzin jajek, masę kabanosów, tonę chleba i inszych różności :D ;) -- Domowej zapiski domowe.

Re: Szynkowarzenie

Ja wprawdzie nie mam szynkowara (na razie) posiłkuję się woreczkami do wędlin - robiłam szynkę z szynki (chude pokrojone + tłuste zmielone) a hitem świąt był "salceson" ozorkowy czyli peklowane ozorki w galaretce z nóżki wieprzowej robiony na motywach (bez krwi) przepisu Dziadka na blok

Re: Świąteczna szynka

kad masz taka wiedze, wiec kazdy kto pekluje i wedzi albo to parzy ma smierdzace szynki, kielbaski..... -- "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."

Re: czy w CBA były/są również agentki?

Po co aż tak? Nie starczyłoby, gdyby była "bezinteresowna" i za wiele nie kosztowała. Poza tym, czy na pewno? Taka np. lwica PiSu jak Wróbel, czy Kempa, to chyba do sporego kawałka szynki, karczku czy peklowanej słoniny (czy co tam mają), musiałyby sporo dołożyć. Z samą zagrychą ten numer

Re: Mięso i pasztet na kanapki - prośba

Nam ostatnio bardzo smakuje szynka robiona w ten sposób: około 1kg szynki nacieram vegetą natur do ziołowego kurczaka - tak około pół opakowania, jak dałam więcej było za słone (jedyna gotowa mieszanka przypraw jaką kupuję, uwielbiamy ją), odstawiam do lodówki na kilka godzin, potem szynkę wrzucam

Mnie też zamkniecie?

Mam w domu odczynniki:węgiel drzewny do grilla, saletrę do peklowania szynki, siarkę na zapałkach. Nawet z mąki można zrobić bombę. Najwięksi bandyci rozpierdzielający ten kraj są chronieni immunitetami. -- #################################################################

Re: Co się porobiło z tą żywnością w Polsce?

franczii napisała: > Normalnie mieso po tygodniu w lodowce to smierdzi a nie wysycha. Szynka to nie jest surowe mieso przeciez, zostalo poddane obrobce termicznej, peklowania w soli, ktora jest naturalnym srodkiem konserwujacym. Procesy obrobki sa rozne przez co uzyskujd sie rozne

Re: czas pieczenia udźca wieprzowego

wewnątrz przy kości będzie temp 78 st.C w poniedziałek szynkę 2,25 kg trzymałem 2 godz 20 min. Co do peklowania to przy takiej dużej szynce należałoby ją peklować doarteryjnie, nastrzykowo i zewnętrznie na mokro lub na sucho przez przynajmniej 3 tygodnie często obracając. oczywiście do zalewy peklującej

czy zdążę jeszcze zapeklować szynkę?!

...bo sie bardzo zagapiłam, przepis który mam z galerii potraw każe peklować szynke dwa tygodnie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40457736,40457736.html, a ja zapomniałam kupić! na jutro mam odebrać szynkę u rzexnika, ale nie wiem czy ten przepis-sprawdzony, pyszny, uda się..? ratunku!!!!!!!!!!

Szynka Myszka- co z niej zrobić?

Doradźcie proszę co mogę zrobić z szynki tzw "myszki"- waga 1,3 kg. W necie znalazłam przepis na jej peklowanie i pieczenie, ale może coś bardziej zwykłego można by było zrobić? Będę wdzięczna za wszelkie rady. Z góry dziękuję.

Re: Śledzie z rodzynkami...

Na Wigilię jedziemy do rodziny. W drugi dzień świąt mam proszony obiad, robię - półmisek mięs - boczek faszerowany, szynka peklowana, schab ze śliwką i po warszawsku, indyk w maladze, sałatka jarzynowa w szynce ze szparagami i warstwowa z kurczakiem, ryba faszerowana w galarecie, śledź po

Nieco spóźniona!

Szynkę pekluję 2 dni w soli peklowej. Potem płuczę, nacieram majerankiem, zmiażdzonym jałowcem i czosnkiem, obkładam wcześciej namoczonymi listkami laurowymi- odstawiam na 24 h. Po 24h wkładam do piekarnika na 45-60 min ( 1 kg ) na 180 st. Zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Jest

Re: eksperymentalny baleron

Tym razem zrobiłam nacierając solą peklową . Zobaczę co wyjdzie ;-) Rozumiem, że peklowanie mokre to moczenie mięsa w solance. Jak masz jakąś sprawdzona recepturę to poproszę. RObiłam kiedyś szynkę w takiej solance. Moczyła się ok 7 dni. Jednak jakaś przyprawa tam wrzucona zdecydowanie mi nie

Re: peklowanie bez saletry, bez soli do peklowani

Możesz peklować bez saletry , bedzie to szynka na szaro ale w smaku bardzo dobra

Szynka pieczona

Mam imprezę i pomyślałam sobie by przygotować szynkę pieczoną. Wszystkie przepisy mówią o świeżej szynce czyli mięsku, zapeklowanej ze skórką i po ugotowaniu i okrojeniu skórki pieczonej w piekarniku. Mam pytanie czy ktoś próbował ominąć etap peklowania i gotowania i upiec szynkę nie mięsko

Re: Kiełbasa z padliny

. Oraz wszelkie pasztety, leberki itp. Jak sie złamię - mam punkt - jatki mięsne na Rondzie Wiatraczna- w którym sprzedają doskonałą szynkę, balerony. Takie jak za dawnych lat -serio!!! (wyrób lokalnych masarni). Ale rzadko korzystam, bo.... nie chce robic przykrości tym, co nie moga jesc peklowanych

peklowanie golonki

Peklowałem już karczek, "kawały" szynki bez kości, teraz chcę zapeklować golonkę. Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą mięsa z kością.A golonka ma kość i pytanie - czy kość usunąć, czy peklować z kością.

Żeby ci babo prawo jazdy zabrali...

od kogoś, kto prawo jazdy ma najwyraźniej za peklowaną słoninę i szynkę, z domu w słoikach przywiezione?). -- Jednym z najmilszych doświadczeń w życiu jest być celem, nie będąc trafionym (W.Churchill)

Re: domowe wędzenie - pytanie o marynate

Ale taka szynka wędzona bez saletry będzie miała siny kolor- nieapetyczny. Jeśli chodzi o wino to to jest wyłącznie twój wybór. Ja wędzę co 2 m-ce w wędzarni na ogrodzie i zawsze pekluję solą peklującą, ona też konserwuje. Przyprawy dodaję według uznania i zawsze improwizuję. -- " Zawsze

Re: Śledzie z rodzynkami...

novawaniliova napisała: > Na Wigilię jedziemy do rodziny. W drugi dzień świąt mam proszony obiad, robię - > półmisek mięs - boczek faszerowany, szynka peklowana, schab ze śliwką i po war > szawsku, indyk w maladze, sałatka jarzynowa w szynce ze szparagami i warstwowa > z

Re: peklowanie golonki

Gość portalu: kuch28 napisał(a): > Peklowałem już karczek, "kawały" szynki bez kości, > teraz chcę zapeklować golonkę. > Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z > opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą > mięsa z kością.A golonka ma kość i pytanie - > czy

Re: Szynka Myszka- co z niej zrobić?

Gość portalu: Ania napisał(a): > Może Ty jadasz surową. Smacznego. Dziękuję, myszek nie jadam, a może Ty jesteś po prostu nieprecyzyjna? www.kania-zory.pl/katalog-produktow/wedliny/97-szynka-myszka.html Szynka myszka Wędzonka wyprodukowana z grupy peklowanych mięśni wieprzowych o gramaturze

Re: Jak zrobić domową wędline?

Ja robię tak: składniki: 1kg szynki 2l wody 2 łyżki soli peklowanej 1 łyżeczka cukru 5 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych przyprawy do mięsa: cząber, żubrówka, pieprz cayenne, majeranek wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi

Re: szynka na parze - szukam przepisu

no nie poratuję, mam przepis na szynkę, ale zwyczajnie wędzoną i peklowaną przez dwa tygodnie... -- kaloszblox Wyrodna Alternatywa

Re: EJART sklep mięsny - Uwaga! fatalna obsługa

Może poleć gdzie Ty robisz zakupy, gdzie jest tak schludnie i czysto i zmienia sie rekawiczki do kazdego plasterka wędliny ;). Ja robię tam zakupy od dawna i zawsze spotykam sie z miłą obsługą, nigdy też nie zdarzyło mi się kupić tam mięsa nieświeżego, wręcz przeciwnie, wędziliśmy z mężem szynki

Re: Dawniej to były święta.....

przeginasz gosciu szynek sie nie mrozilo zwyczajnie szly jak woda byly surowe do peklowania i gotowania byly konserwowe z odrzutow nie spotkalem szynki mrozonej dziwne czuje jakis dystans do ciebie na poczatku pytales o podpaski teraz wylatujesz z mrozona szynka prowokator czy kolekcjoner? pzdr.

Dzisiejszy obiadek

mięsko od szynki jak się pekluje każdy wie :)) a tak wyszło na telerzu-poprostu pycha :)))))))) -- Buba ;)

Re: peklowanie solą peklową - pomocy!

Bardzo, bardzo dziękuję! To pierwsza szynka domowego peklowania, mam nadzieję że się uda. Pozdrawiam

Re: Wędzonki z przydomowej wędzarni

Witam wszystkich chętnych którzy chcieliby zasmakować prawdziwych wędzonek z przydomowej wędzarni. Mam do zaoferowania szynki i polędwicę łososiową, moje wyroby peklowane są 7-10 dni w solance z dodatkiem naturalnych przypraw po czym wędzone w trzech etapach ok 3,5 h Produkt w 100% naturalny bez

Re: szynka surowa ze skora i koscia peklowac?

Na peklowanie takiej dużej szynki ze skórą to już zdecydowanie za późno. Niestety. Taką szynkę należałoby peklować ok 3 tygodni i to przy peklowaniu doarteryjnym. Są co prawda sposoby na przyspieszenie peklowania, ale efekty końcowe bez posiadania pewnej wprawy mogą być opłakane. Stosuje się wtedy

Re: Ach Behemocie!

cierpiała zbyt wiele to betka. Choć coraz ciężej mi to przychodzi. Może to bliskość mety? Nie wiem. Toż samo krycie knurem, buchajem czy ogierem i poród wspomnianych. A kura ekologiczna i kogutek, gąska czy kaczuszka twarda była, nie to co Gierkowy brojlerek amerykański. Jak zrobiłem tradycyjną szynkę dwa

Re: roma:)

TO masz dwie opcja: 1. sprawdzić poza osiedlem 2. jelsi nie chce Ci się szukać: przyzwyczić się do mocno peklowanej szynki z tęczą i... nie narzekać. A pani z mięsnego powiedzieć, że ma ładne kolczyki, a potem poprosić o szynkę. :D -- A czy Ty już zagłosowałeś?

Re: mięso z weka

no więc:) przedwczoraj zrobione trzy słoiki dwa zjedzone, do świąt trzeci nie przetrwa, trzeba zrobić nowe:) rewelacyjne jak dla mnie, nie używałam soli peklowanej tylko zwykłą, użyłam szynkę gulaszową ( w kawałkach) i dzień wcześniej natarłam solą, pieprzem i majerankiem... przed gotowaniem

Re: Sobota - tydzien do Wigilii!

verbena1 napisała: > > Dziewczyny, dlaczego Wy juz teraz zaczynacie gotowanie? Jeszcze tydzien do Wigi > lii. Dobry bigos potrzebuje czasu, Verbeno :) Planu dziennego niestety nie wykonałam w całości - niechciej mnie dopadł i musiałam walczyć sama ze sobą. Ale bigos nastawiony, szynka

Re: domowe wędzenie - pytanie o marynate

Dzieki, wiem, ze szynka bedzie szara. Mowi sie trudno. Jednak wazniejsze w tym przypadku jest zdrowie (wedlinach peklowanych wystepuje wysypka i brzuch boli :( ) Marynate planowalam zmodyfikowac. Ale wyprobowalam ten sposob wedzenia na kawalkach bialej kielbasy, ktora dzisiaj produkowalam. No i

Re: Meri Kristmas ewriłan

Elementy baśniowe Ci wysłałem. Drapak jest, nowy stojak zrobiony. Szynka jeszcze się pekluje, w środę wędzenie. Śledzie się moczą, nalewki dojrzewają.:)))

Co byśmy zjedli? coś oryginalnego

np pieczoną świnkę morską, peklowaną szynkę psią, usmażony łeb barani z oczami, jądra bycze, smażone dżdżownice na słodko, pająki wprost z ogniska i parę innych fajnych rzeczy których najwyraźniej w Rz-wie brakuje :)

Re: szynka na parze - szukam przepisu

A ja wiem, jak taką surową wędzoną, peklowaną szynkę ugotować na parze - włożyć na szmatę nad parą, przykryć miską i ugotować. Na surową szynkę przepisu nie znam :( -- pzd Maź

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - szynka peklowana

Zdjęcia - szynka peklowana