Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: **deser tiramisu**

Kendus, wiesz jak ja robie tiramisu? Wcale nie w duzy pojemnik tylko male pucharki,tak aby to byla jedna porcja na glowe. Ladne naczynie, dobra prcja,estetyczny wyglad. Kiedy kroimy to psuje sie wyglad deseru.

Re: Jej wysokość truskawka i inni

TIRAMISU Z MANDARYNKAMI mandarynki, 0,5 kg, Mascarpone, 1 kg, żółtko jajka, 6, cukier puder, 20 dag, kakao, 2 łyżeczki Mandarynki obrać i wykroić z błonek. Jajka utrzeć na puszystą masę z żółtkami, dodać serek mascarpone i krótko wymieszać. Do pucharków nakładać na przemian krem serowy i

Re: A może wątek kulinarny V

TIRAMISU Z MANDARYNKAMI mandarynki, 0,5 kg, Mascarpone, 1 kg, żółtko jajka, 6, cukier puder, 20 dag, kakao, 2 łyżeczki Mandarynki obrać i wykroić z błonek. Jajka utrzeć na puszystą masę z żółtkami, dodać serek mascarpone i krótko wymieszać. Do pucharków nakładać na przemian krem serowy i

Re: resztki ciasta drozdzowego

Mozna je zuzyc do zrobienia tiramisu'. Tym razem nietypowego: zamiast biszkoptow kawalki drozdzowego ciasta / mozna zrobic w pucharkach /.

Re: Tort - kilka pytań

Z obciętych brzegów biszkopta, jeśli będzie jakaś sensowna ilość, możesz zrobić tiramisu (np. w pucharkach).

do biegłych w kuchni

matiasy) galaretki owocowe dla dzieci (kilka kolorów do pucharków) Jutro do godz. 16,00 upiec chleb, zrobić ciasto tiramisu w pucharkach usmażyć ryby w panierce Sobota: sałatka z kurczaka i sałaty lodowej usmażyć zapanierowane w piątek ryby, poddusić warzywa na patelnie, przełożyć warstwowo w naczyniu

Re: Deser Tiramisu Winiary - robił ktoś?

Nie wiem, jak ten deser, ale oryginalne, prawdziwe tiramisu też się nie nadaje na tort, to raczej taki "luźny" deser, robi się albo w pucharkach, a jeśli w całości, to stoi w naczyniu/formie.

Re: Zrobiłam tiramisu

Pewnie wymyślili jakieś ozdobne zbiorcze do tiramisu, ale wszyscy, których znam albo robią w pucharkach na elegancko, albo w najrozmaitszych tortownicach, a najczęściej właśnie w czymś takim. Bo takie tiramisu, jak ja robię czyli klasyczne jest deserem, a nie tortem. I się kroi średnio. Nigela

Re: Jeszcze raz obiadowo.

Na jakieś 180-200 stopni, tak na oko. Malinowe tiramisu: krem z mascarpone podobnie jak w zwykłym, jeśli nie wiesz, to napiszę dokładnie. A biszkopty nasączasz najlepiej grand marnier, może być wymieszane z kawą/herbatą, jak kto woli, ja taplam w samym alkoholu ale wtedy jest wyraźnie wyczuwalny

Re: deser-upał-imieniny w ogrodzie na 20 osób

nie pucharki, to może tiramisu lub sernik na zimno ze spodem z ciasteczek i kremowym wierzchem. -- grubajadzia.blogspot.com

Re: letnie desery

Ciasto - może sernik na zimno, albo szrek? Ja lubię szreka na lato, bo jest lekko kwaskowaty, orzeźwiający. Co do deseru - może to tiramisu, skoro lubią, zrobione w oddzielnych pucharkach, nie w dużej blasze? Albo tęczowa galaretka - bardzo polecam, deser prosty a efektowny, najlepsza IMO jest z

oszukane bananowe tiramisu :)

Na tiramisu potrzebujemy: 3 żółtka (parzymy wcześniej jaja we wrzątku kilkadziesiąt sekund) 0,5 szklanki cukru (drobnego) 250 g sera mascarpone (1 opakowanie) 150 ml śmietany kremówki 30% 1 duży banan 2 łyżki soku z cytryny herbata cytrusowa biszkopty - około 15 sztuk podłużnych migdały w płatkach

Re: Wybywam

Wróciłam, wypiłam dwa kieliszki szampana, a właściwie wina musującego, wypiłam też 3 kieliszki wina białego, zżarłam kawałek szpinakowej lazanii oraz kawałek tortu pysznego i pucharek tiramisu więcej juz nie mogłam, a szkoda :D:D:D -- http://i41.tinypic.com/kcf28j.jpg

Re: Włoski wieczór

tiramisu obowiązkowo, ale chyba zrobię takie w pucharkach -- Nasz synek Nikodem Nasza córciaKornelcia

Walentynki

Z okazji Walentynek wszystkim Puszystym życzę wiele miłości !! :) A tak ogólnie... lubicie to święto ? Ja uczciłam je pucharkiem tiramisu :P -- Tak Cię kocham, tak Cię lubię, że za Tobą papcie gubie !!

Re: co zamiast tortu?

Ja też nie chcę i też poszukuję. Przez moment wygrywały muffinki, ale teraz skłaniam się do deserow w pucharkach lub shotglassach (np mini tiramisu, panna cotta czy inny creme brulee lub musy owocowe) ustawionych w piramidkę a la tort. Głównie dlatego że uwielbiam tego typu desery a torty

Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu?

co jest sztucznego w skondensowanym mleku??? Ja robie tiramisu z jajkami ( ni boje sie surowych) w pucharkach. Nie ma obawy o wyglad i konsystencje, osobiscie wole wlasnie taka lekko polplynna.

Re: Tiramisu wyszło mi rzadkie...

ma się po prostu schłodzić. Od chłodzenia nie gęstnieje jeszcze bardziej. Generalnie tiramisu jest rozlatujące więc możesz też spróbować zrobić w pucharkach, wtedy problem pokorojenia masz z głowy:) -- forum.gazeta.pl/forum/f,148712,Dieta_strukturalna.html "Ludzie żyliby dłużej gdyby nie

Re: Coś nietuczącego na imprezkę ?

Ryba po grecku w wersji małotuczącej. Zwykły kurczak pieczony w piekarniku, do tego ryż i kolorówa surówka i masz szybki imprezowy obiad. Deser oszukane "tiramisu" - do pucharków dajesz odrobinę serka waniliowego, potem biszkopty bezcukrowe nasączone w zalewie brzoskwiń, serek waniliowy

Re: A może by tak wątek kulinarny?

CYTRYNOWE TIRAMISU 25 dag twarogu, podłużne biszkopty, 8 łyżek cukru, 4 jajka, sok i skórka z cytryny, filiżanka kawy Jajka ubij na parze z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Ostudź. Twaróg zmiksuj, połącz z masą jajeczną. Biszkopty ułóż w pucharkach, polej kawą, wyłóż krem, schłodź. Udekoruj

Re: Tiramisu,ktore udaje... tiramisu ? Przepis ?

Witam. Kilka lat temu był chyba w GW przepis na "tiramisu", które z tiramisu ma niewiele wspólnego (może serek mascarpone :-) ale jest PYYYYYSZNE!! Przepis oryginalny: Tiramisu z owocami ciasto: 40dag herbatników 20dag miękkiego masła kilka kropli esencji waniliowej masa: 3/4 puszki

Re: Menu na walentynki - co przygotowac?

. Deser jakiś mały, żeby się nie zamulić. Najlepiej coś w pucharkach albo małych naczynkach, tak żeby siedziało sobie w lodówce i żeby wyjąć gotowe tuż przed podaniem. Np panna cotta albo tiramisu albo creme brulee o ile się ma palnik żeby skarmelizować wierzch :)

Re: Tiramisu, pytanie...

Rozwiązanie z pucharkami jest zdecydowanie bardzo dobre. Niestety oryginalne tiramisu (tzn. bez usztywniaczy) ma to do siebie, że zazwyczaj ładnie wygląda jedynie w naczyniu, w którym było robione ;) -- Mój blog NA DESER

Re: Co zrobić z suchymi biszkoptami?

Tiramisu, albo namoczyć w wiśniówce lub herbacie z rumem, w pucharkach układać warstawmi biszkopty i bitą śmietanę, posypać ciemną czekoladą (samodzielnie zrobione wiórki). Pyszny deser do kawy.

Re: gdzie dobre tiramissu

Kiedyś dokonałe tiramisu podawali w Cafe Soul na Pl Solnym. Ale nie jadłam tam od 2 lat, więc nie wiem czy się zmieniło. W miarę dobre tiramisu, ale w pucharku mieli w lodziarni na Komandorskiej

Re: coś bym zjadł

Dzięki za wcale nie nachalną krypto reklamę. W Coffeetown może jest fajny klimat, wi fi i muzyczka, ale kawa jest OKROPNA. Wstrętna lura bez smaku. Zamówiłam Americanę i zostawiłam ją na stoliku. We włoskiej piłam Latte i dużą czarną. Smak bez zarzutu. Standard. Poza tym podają dobre tiramisu (w

Re: obiad na Święto Babci

wykazać się córka i mogą to być ciasteczka, tiramisu, sernik z serka homo - nawet pieczony, pucharki lodowe z owocami.

Do ani_m

Tiramisu, z natury rzeczy, powinno mieć konsystencję ćwierćpłynną i NIE wygląda dobrze krojone na porcje, nawet dobrze schłodzone. A jeżeli wygląda jak ciastko tortowe, to to w ogóle nie jest tiramisu. Rebeka, zrób w pucharkach do lodów, wtedy bedzie estetycznie; na próbę jednak, żeby wiedzieć

Re: CIASTO-jakie?

U nas mialo nie byc ciasta ani tortu, ale tort był w cenie, wiec juz go wzielam (ale za to byl w smiesznym ksztalcie - mojej ksywki ;), zas mama wybłagała bym zamowila choc 2 ciasta dla ciotek ;) Ze slodkosci byla masa rożnistych deserow, musów, tiramisu, gruszek w czekoladzie, kremów sułtańskich

Re: Menu - ciepłe dania

Tylko tiramisu jako mini-deser, bo kroić się tego nie da. Np. w miseczkach z czekolady... http://3.bp.blogspot.com/_Qt19NwlJjlg/Sa0dnLxvLKI/AAAAAAAAAtg/QzdHT_HIIoY/s400/1422-Merivale-ucello_mini-tiramisu.jpg Albo w pucharkach... http://cdn.phamfatale.com/album/tiramisu-double-wide.jpg Albo w

Re: kurna znów se poszedł

hahahaha,koffana jak mi zrobisz tiramisu kremowe w pucharku to cię opcałuję,gdzie tylko sobie zażyczysz, no chyba, że Ci nie wyjdzie,to na zachętę masaż stoop:)a potem zobaczymy;P -- Psychotic, neurotic, but nice;) Córunia Adunia Zmieniamy świat niepełnosprawnych razem-do dzieła!!!

Re: Tiramisu - prosze o pomoc specjalistow

marghe_72 napisała: > Tiramisu' nie musi sie dawac kroić :) > Mnie raz sie udaje , raz nie > i o to chodzi > Nie przejmuj sie :) Otóż to, jedna ze szkół mówi nawet o podawaniu tiramisu w pucharkach, z których zajadasz się nim łyżeczką :) -- Egipt 2004 Zdjęcia Cairo Story

Re: Tiramisu - w czym ?

To sie moze zdarzyc. Natomiast robione w pucharkach bedzie ladne na pewno. Jadlam nie raz domowe i restauracyjne tiramisu porcjowane i apetycznie wygladalo tylko kilka razy. -- -So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation? -It is to be hoped for, dear.

Re: Tiramisu - w czym ?

Najbardziej mi sie podoba tiramisu robione od razu w jednoosobowych pucharkach. Krojone i porcjowane nie wyglada dobrze. -- "Niestety Sanktuarium w Licheniu i PKiN wielu Polakow uwaza za kicz, a moim zdaniem to jednie z niewielu Polskich budowli na swiatowa sklale, mozna jeszcze dodac

Re: Moja kuchnia

Witam, Smakowite kolorki, fajne szafki i konsekwentnie dobrane zlewozmywak, pochłaniacz, kuchenka, czajnik i toster. Kafelki kolorystycznie pasują, ale nie bardzo mi się podobają. Zapas kawy też niemały ;) Brakuje mi tylko jeszcze tiramisu w pucharku :( Pozdrawiam Elgre

Re: Kolacja walentynkowa - moje menu

- Tiramisu czekoladowe z gruszka / podane w pucharkach /. 5/ Kawa, herbata i cos mocnego na trawienie, czyli koniak, nalewki, likiery i in.

piernikowe tiramisu

czyli wariacja klasycznego tiramisu. Kompilacja kilku przepisów, za główną bazę posłużył mi przepis Tima Maelzera. Proporcje na 4 pucharki: 250 g mascarpone 200g ubitej śmietany 36% 2 jaja, osobno żółtka i ubite na sztywno białka słoik wiśni w kompocie, odsączonych - sok należy zachować (kupiłam w

Re: Tiramisu - prosze o pomoc specjalistow

będzie wyglądać imponująco! Moje tiramisu konsystencją przypomina ciasto - czasem nawet robię je w tortownicy i podaję jako tort-tiramisu (wtedy biszkopty nasączam trochę mniej). Wolę tak niż łyżeczką w pucharku... Spróbuj zrobić bez dodatków i daj znać, jak wyszło!

Re: restauracja

ale tiramisu to naprawde zbrodnia swego czasu taki sam wynalazek dostalam w kawiarni hotelu holiday inn tiramisu jest przepysznym ciastem ale wtedy i tylko wtedy kiedy jest zrobione wedlug receptury wtrynienie czegos do pucharka i nazwanie tiramisu to tak jakby na jablko powiedziec sliwka i

Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help

Tiramisu,które jadłam we Włoszech było serwowane w pucharkach,jak lody.Było pyszne,a w związku z tym,że każda porcja była przygotowana w indywidualnym naczyniu nikt nie martwił się o rozpływanie,bo nie było problemu z krojeniem na porcje.A smakowało wspaniale.

Truskawki,galaretka,mascarpone

Na koniec sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze popełnić ten deser :) Galaretkę (najlepiej truskawkową, lub inną czerwoną) zalać nieco mniejszą ilością wody, żeby potem łatwiej dało się ją kroić w kostki. Kostkami z galaretki wyłożyć dno pucharka, na galaretkę położyć kilka truskawek, przykryć

Re: Czy ktos zna przepis na ciasto Tiramisu?

No nareszcie dowiemy się prawdy ;-) Osobiście jestem za serkiem maskarpone, a nie żadnymi toskami, śmietanami itp. I wolę amaretto niż wino marsala. A tiramisu robi się w pucharkach a nie w foremkach do ciasta tudzież innych tortownicach. pozdr izalil

Re: to prawda!

się żołądek, czy jak to nazwać ;) Dotyczy to nie tylko normalnych posiłków zgodnych z dietą, ale też ulubionych grzechów, na które udzieliłam sobie dyspensy w zeszły weekend. Kiedyś pucharek tiramisu to było mało, teraz jeden na dwoje to wręcz za dużo, jeżeli chłop się ociąga! :D

Re: Urodziny!!1

, bazylia /, 4/ deser do wyboru: tiramisu z truskawkami / podane w pucharkach indywidualnych /, male czekoladowe babeczki / fr.moelleux / z sosem karmelowo - pomaranczowym. 5/ kawa, herbata, digestif / koniak, likiery i in./.

letnie przyjęcie - moja propozycja

risotto z jarzynami /np. szparagami/, te ostatnie bez garnituru.. 4/ Deser. Do wyboru: a/ salatka ze swiezych sezonowych owocow z lodami lub sorbetami; b/tarta z truskawkami; c/ sernik z malinami lub truskawkami; c/ ew. lekkie tiramisu z tymi owocami przygotowany w pucharkach dzien wczesniej. 5

Re: jak udekorować tiramisu?

Dobrze prawisz Nobull :) Parę przykładów,co prawda akurat nie z tiramisu ale obejrzeć warto: www.papaja.com.pl/pliki/przepis_416.jpg www.papaja.com.pl/pliki/przepis_585.jpg www.papaja.com.pl/pliki/przepis_417.jpg www.papaja.com.pl/pliki/przepis_125.jpg Ewentualnie możesz to tiramisu zrobić w

Obłędnie pyszny deser z jagodami

tiramisu, którego jestem wielką fanką się chowa :) Na dwie porcje: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna, skórka obrana zesterem lub starta i wyciśnięty sok 150 g jagód - u mnie borówki amerykańskie 2 łyżki cukru kilka słodkich herbatników lub jak u mnie - ciasteczka

Re: Mini torciki

pokazywałaś kiedyś takie mini deserki ( cos jakby tiramisu etc w małych pucharkach) bardzo mi sie to podobało. te mini torciki- akurat takie- są straszne jak na kinderbal- znowu!:P jestem entuzjastką mini deserków i mini ciasteczek, ale w innej formie www.dreamofcakes.com/images/Mini%20Cakes

Re: Czy ktos zna przepis na ciasto Tiramisu?

W pucharkach - jesli robi sie na elegancki wieczor lub na wiele osob. W innych wypadkach mozna zrobic / i tak robia najczesciej Wlosi / w prostokatnycm naczyniu zaroodpornym. Oczywiscie moze byc kazde, niekoniecznie zaroodporne / takie akurat kazdy ma w domu /. Przyklad: www.mangiarebene.net/academy/italy/lombardia/tiramisu.html

Re: tiramisu

w pucharkach i jest ok, ale chciałabym wiedziec jak zrobić tiramisu w formie ciasta, żeby można było kroić je na porcje i co sądzisz o winie marsala zamiast amaretto? pozdr

Muszę sie dołączyć...

...i pochwalić Marghe za przepis. Wyszło bardzo dobre, rasowe tiramisu. Jedyny błąd jaki zrobiłam, to ten, że posypałam kakao przed włozeniem do lodówki, zamiast po wyjeciu. Jakość zdjęcia może byc gorsza, bo już przygotowane do wklepania do bloga - oczywiście zaznaczę, że przepis mam od Ciebie

Na wojażach po Warszawie:) Restauracja Mela Verde

zupy i przystawki. Stoi za nią pełną parą. Polecam, 2.Zielone Tagliolini suszonymi pomidorami i szpinakiem, w białym sosie- przyjemnie poprawne, solidna porcja, szpinak jak ma być, nie rozgotowany. Zniknął z talerza szybko. 3. Tiramisu- spory pucharek, ta wersja jest moją ulubioną, ta

Do Marghe w sprawie konsystencji pytanie!

Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój ....:) po wyciągnięciu z lodówki ma konsystenję pozwalającą deser ładnie pokroić i przenieść na dekoracyjne talerzyki?? Bo moje się ciapie zawsze przy wyciąganiu, robi się apetyczna breja. Od jakiegoś czasu robię po prostu w

Re: Przepis marghe :) - najpyszniejszy

ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw

jestem genialna - krem tiramisu

ha! Wymyśliłam przepyszny deser. Inspirację znalazłam w necie "Tiramisu - ciastko z kremem opartym na jajkach bitych z białym serem". Wczoraj wieczorem odwiedziły mnie kumpele (babski wieczór; dzieciakami i później telewizorem zajmował się mąż). Tylko ja na dukanie ale każda pragnęła

Re: Czy ktos zna przepis na ciasto Tiramisu?

Robiłam tiramisu w tortownicy itp. i jeszcze nigdy nie udało mi się ładnie podać takiego ciasta, bo sie wszystko rozjeżdza i wygląda to za przeproszeniem jak kupa. Może jak się doda jakiejś żelatyny to będzie ok, ale ja sie wole obejś bez takiego specyfiksu. W pucharkach jest ładniej i wygodniej

Moje Tiramisu'

dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2

Re: Przepisy - 1 faza

Hej, ja dziś wykombinowałam taki deser a la tiramisu :)). Oczywiście w smaku się nie umywa do tego prawdziwego, ale co tam, zawsze jakaś namiastka jest !! Oto przepis: Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a następnie powoli dodawać serek naturalny

Consoni - kiedyś to była wspaniała firma.

zgadza i wielkość gałki też odpowiada tej z Consoni (są dość duże), to już smak, konsystencja, wygląd różni je znacznie. I ta różnica jest na niekorzyść właśnie firmy z Kamyka. W niedzielę żona zażyczyła sobie tiramisu. Koszt 4 Euro, ale dość duża porcja. Niestety, w tym lokalu nie mieli plastikowych

Re: na słodko bez pieczenia??

wszystko znajdziesz w GP: ciasto domek fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52796532,52800073.html?wv.x=2 rafaello na krakersach fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55602540,55602540.html panna cotta fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38600912,38600912.html?wv.x=2 kulki wszelakie (pyszne kulki tiramisu też) fotoforum

na słodko

TRUFLE I KASZTANKI 10 dag serka homo 0%,słodzika do smaku,mielonych orzechów 2 łyzki kakao 10 migdałów 2 łyżki orzechów pistacjowych twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach PSEUDO-TIRAMISU

Re: jak robicie Tiramisu?

piszkopt w kawie i układamy w formie. Połowę masy serowej nakładamy na biszkopty, posypujemy kakao i startą czekoladą. Potem znowu układamy namoczone biszkopty ponownie, a na nie drugą część masy, ponownie posypujemy kako i startą czekoladą. Dajemy na kika godzin do lodówki, Pamiętajcie, że Tiramisu

tak mi źle...:-(

, bo z tej złości zjadłam dwa pucharki tiramisu...bleee...i jeszcze mamy te duszonki, znajomi siedzą na ogrodzie, a ja nie mam ochoty na siedzenie z nimi...buuu...i Leonidas pogryzł Maga...głupie psy...i ryczeć mi się chce...w sumie to łzy mam na końcu rzęs...no ale ja przecież silna jestem i nie będę

Re: krem tiramisu

(najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez

Re: Coś nietuczącego na imprezkę ?

Deser oszukane "tiramisu" - do pucharków dajesz odrobinę serka waniliowego, pot > em biszkopty bezcukrowe nasączone w zalewie brzoskwiń, serek waniliowy, potem b > rzoskwinie z puszki i odrobinę dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub słodzone > go fruktozą jako ciapkę na górze

Byłam w A Modo Mio

parmeńską (która raczej szynką parmenską nie była. była szynką suszoną ale raczej nie z PArmy).. nie była zła. Dobrze, ze poprosiłam o dodatkową mozzarellę.. bo byłoby tak jak w przypadku Margherity :( Calzone jakieś takie smutne. I lekko przypalone. Lodówka z deserami smętna (kilka sztuk Tiramisu

Deser Nigelli z mascarpone i malinami

modyfikacjami: Klasyczne okrągłe biszkopty posmarowałam dżemem z owoców leśnych i złożyłam w małe "kanapeczki". Ułożyłam w szklanych pucharkach po 3 sztuki na dnie. Rozkruszyłam włoskie biszkopciki migdałowe "amaretti" na drobą kruszonkę i posypałam nią kanapeczki. Całość obficie

Re: Do Marghe w sprawie konsystencji pytanie!

rooooozpłyyynęęęęęęłoooooooooo po stole..... sagita_74 napisała: > Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój ....:) po > wyciągnięciu z lodówki ma konsystenję pozwalającą deser ładnie pokroić i > przenieść na dekoracyjne talerzyki?? Bo moje się ciapie zawsze przy wyciąganiu, > >

Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu

rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno

Re: dobre przepisy-,tiramisu?? do magamaga

(zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu’ nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje &ndash

Re: Tiramisu

ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele

Re: Tiramisu'

ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko

i sprawdzony przepis Marghe_72

też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć

"ptasie mleczko" z jogurtu

Wątek "tiramisu" skłonił mnie do podzielenia się sposobem na banalnie prosty deser jogurtowy. Jogurt przygotowujemy domowym sposobem, jak to napisałem w wątki "tiramisowym". Trzeba sobie przygotować bardzo zimny jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, żelatynę i baaaaaardzo

Re: Potrzebuję sprawdzonego przepisu na tiramisu

chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2

Re: przepis na tiramisu please!

, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy

Re: menu urodzinowe

orzechy. Uformować niewielkie kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach PSEUDO-TIRAMISU Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a następnie dodawać powoli serek homo 0%.Białko ubic na sztywno i delikatnie zmieszać z masą twarożkową.nałożyć do pucharków

Do sagity

na > talerzu, choć po pokrojeniu zawszę ją składałam na wszelki wypadek. A wczoraj > zdjełam boki i wszystko pięknie się rooooozpłyyynęęęęęęłoooooooooo po stole.... > . > > sagita_74 napisała: > > > Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój

Re: Tiramisiu

) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości

Re: przepisy!!!

, otwieramy i wlewamy na mase ciasteczkowa, na to kroimy w plastry banany. Na calosc nakladamy ubita smietanke. Slodkie, kaloryczne ale ciezko sie od tego oderwac No i ostatnie coby dac spokoj klawiaturom: Tiramisu 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2

Re: coś pysznego i dozwolonego

wsadzamy trzy katki lodu, po czym nalewamy na przemian mleko i kawę (najlepiej zrobić to łyżką i bardzo powoili wtedy powstanie taki ładny efekt kawy warstowej). Mozna dodać kropelkę aromatu do ciasta (np. migdałowego PSEUDO-TIRAMISU Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a

Re: anoreksja,prosze o pomoc :(

; co zrobic by nie przytyc?? Udzielam "porad", ale mam wrazenie, ze Twoj list to tylko prowokacja... Oby... Z uzaleznien trudno wyjsc. NIektorzy nie zdazaja... Zycze milego popludnia przy pucharku z lodami. Albo tiramisu, to moja ostatnia wielka milosc deserowa.

Re: dzien 1 perzpisy desere

: Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę) Smacznego!!! Deserek A'la Tiramisu Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy

Re: Żelatyna do tiramisu :-/ ?

desery galaretkowe w pucharkach? Trzymając głowę w lodówce? Przyznaję, że argumenty lin_lin jakoś do mnie najbardziej przemówiły. Spróbuję zrobić coś innego.

Tiramisu

pucharków, posypać gorzkim, czarnym kakaem i płatkami migdałowymi. Znane nam ciasto fasolowe bez cynamonu i przyprawy piernikowej nasączam duża ilością kawy, na to krem, kakao i do lodówki. Mozna tez przelozyc ciasto kremem ale mi nie chciało się bawić;) Ja zrobiłam krem wg przepisu oryginalnego

Re: przepis na pyszny deser w pucharkach- ma ktoś

tiramisu, tylko użyj małych biszkoptów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=42675855&a=42675855

Re: Tiramisu jest drogie...

Wiem że musi być...Ale wiesz...serce boli jak za pucharek desery płaci się 20PLN:) -- Wystarczy zdobyć się na odrobinę życzliwości wobec życia,a wyda się nam ono zupełnie przyjemne.

Re: Tiramisu, pytanie...

Jeśli robiłas z mascarpone, a podejrzewam, ze tak, i jeśli nie dałas żelatyny, a podejrzewam, ze nie, to ukroisz, ale deser jest b. luźny i się lubi rozwalać ..., dlatego ostatnio robię w pucharkach i jemy łyzeczką... pzdr -- Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa

Re: tiramisu

mniej więcej z tym że ja robię w pucharkach i używam okrągłych biszkoptów raz dodałam cointreau i było bardzo dobre, raz wino marsala i było takie sobie, ale na ogół uzywam amaretto i jest ok

Re: tiramisu

linn_linn napisała: > Ja polecam dom Marghe. :)))) dziekuję a marghe poleca m.innymi Compagnię del Sole (prosić o Tiramius' w pucharkach, nie krojone) a najlepiej zrobic samamu -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Tiramisu kawowe czyli "niebo na podniebieniu"

, śmietankę ,serek i syrop karmelowy. Na dnie pucharka położyć biszkopt i zalac deserem.Wszystko posypać kakao i gotowe! jeśli zajmie Wam to 10 min to i tak za długo! Polecam

tiramisu

kawie i ukladac w pucharku warstwami: pierwsza warstwa krem, druga namoczone biszkopty, znowu krem, biszkopty i ostatnia krem. Wyrownac powierzchnie, posypac przez sitko kakao. Wstawic do lodowki na kilka godzin.

Re: tiramisu

pucharek za 20 - 30 zł -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Tiramisu z owocami

Bardzo dobre ciasto. Ja dałam pół na pół skondensowane mleko słodzone i niesłodzone. Użyłam sporo więcej malin a liście mięty (pocięte) dodałam także do masy. To ciasto mozna przerobić także na deser podawany w pucharkach. Potrzebne wtedy będzie dużo mniej masy herbatnikowej (myślę, że ok. 1/3)i

Re: TIRAMISU

Chciałam się zapytać jakiej wielkości ma być to naczynie żaroodporne? Czy warstwa "serowa" ma być wysoka czy niska? I jaka jest kosystencja? Da się pokroić jak ciasto czy lepiej nakładać do pucharków jak lody?

Re: tiramisu-przepis

podzielić na 3 max. 4 porcje 7.kolejna warstwa biszkoptów i tak aż do wyczerpania produktów 8.wierzch posypujemy dobrym kakao przez drobne sitko, tak jak pączki lub faworki cukrem pudrem 9.do lodówki na kilka godzin, powinno się ściągnąć i nieco zgęstnieć. można też od razu do pucharków lub innych naczyń

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - tiramisu w pucharkach