troponina

Troponiny stanowią grupę trzech białek regulacyjnych skurcze mięśni poprzecznie prążkowanych i mięśnia sercowego.
Oznaczenie sercowych izoenzymów troponin ma podstawowe znaczenie w diagnostyce zawału mięśnia sercowego. Wyróżnia się:
troponinę TnC - przyłączającą wapń podczas skurczu mięśnia
troponinę TnI - wiążącą aktynę i hamującą jej kontakt z miozyną
troponinę TnT - wiążącą tropomiozynę

... czytaj więcej o troponina na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: troponina chase

Rzeczywiście, tak to wygląda w świetle tej lakonicznej relacji, którą jak widać nie do końca odczytałem. Dzięki za wyjaśnienie.

Re: troponina chase

Skoro eksperci wskazują jako błędne NIE POWTÓRZENIE badania poziomu troponiny to jednak wyjściowa chyba była - bo co w innym przypadku "powtarzać"? A gdyby wyjściowa była wysoka to raczej pacjentka nie poszła by do domu lub zarzut brzmiałby inaczej.

troponina CPK i CK-MP wartosci najnizsze i najwyzs

troponina CPK i CK-MP wartosci najnizsze i najwyzsze-czy ma ktos o tym jakies pojecie i z czym jest to zwiazane niestety w necie nie znalazłam.Jak to sie ma do zdrowia czlowieka, jakie zagrozenia.dziekuje za odpowiedzi

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

rozpoznania zawalu STEMI niezbedna jest klinika i charakterystyczny zapis EKG ,troponina nie jest potrzebna. Troponina jest niezbedna do zroznicowania zawalu NSTEMI i ńiestabilnej choroby wiencowej. Jesli sie myle niech mnie poprawi jakis kardiolog :) Ergo ,Aby ocenic czy popelniono blad trzeba by wiedziec

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

cytuje nalezy podac zrodlo. Poza tym trzeba rowniez posiadac stosowna wiedze zeby zrozumiec to co sie cytuje. Masz rację -moja wina - zapomniałem podać źródła. Proszę bardzo. www.mp.pl/oit/krazenia/show.html?id=57295 www.diag.pl/Badanie-Troponina-I.85+M5a5f0a3621c.0.html www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz

Re: zapalenie mięśnia sercowego w młodym wieku

miałam dziś wlasnie pobranie ; borelioza, troponina, ob, crp wyniki popoludniu, sie zobaczy -- ups

Re: troponina CPK i CK-MP wartosci najnizsze i na

Wymienione przez Ciebie oznaczenia sa stosowane w diagnostyce zawalu serca, wiec troche trudno odpowiedziec na Twoje pytania...

prośba o interpretację wyników

,00) hematokryt 42,50 (37,00 – 49,00) troponina hs < 3 (0,00 – 14,00) wylądowałam na izbie z ciśnieniem 180/130 i pulsem 125 glukoza 120 (70,00 – 99,00) Dostałam od ciśnienia nebilet 5mg, podziałał bardzo dobrze. Endokrynolog – diabetolog zalecił dietę żeby obniżyć cukier, po

Re: wynik troponiny

są uważane za normalne, jeśli wynoszą nie więcej niż 0,1 ng/ml. " portal.abczdrowie.pl/troponina-i-i-t Twój wynik to 0,0052 ng/ml S. -- Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!) Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

badania krwi (...) dotarły z laboratorium na SOR o godz. 13.23, czyli po 47 minutac > h od pobrania. Nikt do nich nie zajrzał. (…)Dopiero o 14.40 - po 1 godzin > ie i 17 minutach - S. wpisał w dokumentacji: "Wysoka troponina. Skierowano na k > onsultację kardiologiczną". (&hellip

Czy to tarczyca czy coś innego?

Troponina L była w normie. Ciągnie się to już pół roku. Coś mnie tknęło i zrobiłęm badania Tarczycy. Marzec: TSH 6,9. AntyTG - 250 AntyTPO - 350. Wizyta u endokrynologa - hashimoto i niedoczynnosc. Dostałem euthyrox, aktualna dawka 50mg - niestety dalej czuje sie fatalnie jakbym miał nie dożyć następnego

Lotnisko w Sosnowcu bardziej nowoczesne. Za 1,5...

zawału czeka tam koło godziny na lekarza i kolejne dwie na wyniki badań (troponina). Normalne to?

Problemy kardiologiczne ....

-2,5 mg, i ponowne ekg było już ok. Jednak ucisk w klacie nie przechodził, nastepnego dnia ponownie ekg, które znowu było złe.Troponina zrobiona pierwszego dnia wyszła dobrze, elektrolity również. Cholesterol ok, tarczyca również. Jednak mineło już 5 dni, a ja mam ciągły ucisk w klatce, ból prawej

Re: jakie sa objawy stanu przedzawałowego?

Gość portalu: beata napisał(a): > Czy podwyższona troponina może wskazywać na stan przedzawałowy? Nie. Podwyższona troponina wskazuje na uszkodzenie mięśnia sercowego i jest cechą charakterystyczną stanu POzawałowego. S. -- ????,????

WAM ma supernowoczesne laboratorium. Jak w Ameryce

Dyrekcja szpitala, chyba tak dalece zapomniała na jakim świecie żyje, że nie zauważyła nieco lepszych labów w mieście. Troponina w godzinę? Biochemia i morfologia w czasie "szybkim:? Brak sieci i dostępu lekarza do wyników przez sieć? O jakim :przepisywaniu: wyników mowa? Przepisywało się w

Re: może i ciekawe, biegli są jednak zdania,

>może i ciekawe, biegli są jednak zdania, że tej pacjentki nie >należało wogóle wypuścić i Izby Przyjęć i tyle. Post factum wszyscy są mądrzy a najtrafniejsze diagnozy stawia patomorfolog. Myślę że brak zmian ekg, ustąpienie dolegliwości i niska troponina mogły po prostu uśpić czujność

Re: podwyższony poziom CPK...o czym może świadczy

Badania CK (CPK) CK-MB (enzym sercowy) oraz Troponina są wykonywane w kierunku zawału mięśnia sercowego. Twoje CK-MB oraz Troponina są w normie a to one wskazują na zawał. Natomiast podwyższone CPK może wskazywać na uszkodzenie mięśni innych niż mięsień sercowy, jest podwyższony po duzym

Re: Teraz....

Jeśli w ng, to raczej troponina, a nie transaminazy. Szkoda,że nie wiesz "na co", to moznaby określić z większą dokładnością. W każdym razie troponina jest lepszym wskaźnikiem zawału niż transaminazy. Twoja mama jest w dobrych rękach.

Re: podwyższony poziom CPK...o czym może świadczy

Nata,wykonano mi również badania, o których pisałaś tyle,że tamte były ok... Podaję wyniki: CK-MB 13u/l Troponina <0,01 ng/ml Gdybyś mogła się ustosunkować byłabym wdzięczna.

czy jest sens iść do endokrynologa?

kreatynowa iz MB (M19)(1) 2,49 (norma 3,61-4,88) Troponina 13,45Glukoza 109,6 (60-99) ALT 121 (15-45) AST 43 (15-35) czas protrombinowy (10,5 (11-14) Lekarz rodzinny oglądał EKG oraz zrobił kolejne (nieregularny rytm nadkomorowy, nieregularny rytm RR powiększenie prawego przedsionka, znaczące obniżenie ST

WAM ma supernowoczesne laboratorium. Jak w Ameryce

No naprawdę! Robią białko S100. A w szpitalu Kopernika w Łodzi takie badanie robiłem, już kilka lat temu. To konsultant wojewódzki, który pracuje na WAM-ie nie wie o specjalistycznych laboratoriach na swoim terenie i ich panelu badań??? Troponina w ciągu godziny - skandal! Badanie decydujące o

Re: Wypis karta szpitalna

(fl) 8,6 WBC(tys./ul) 6,1 ELEKTROLITY Na(mmol/L) 1,38 K(mmol/L) 3,80 MG(mmol/L) 0,9 ASPAT(IU/L) 21 ALAT(IU/L) 27 Mocznik (mg/dl) 4 Kreat.(umol/L) 67,5 AMYLAZA 68 CHOLESTEROL 198 WSK.PROT>(%) 84 INR 1,16 APTT 27,5 GLUKOZA(mg/dl) 909/110 TROPONINA -ujemna INNE BADANIA: FE-115ug

Re: Kłucie w sercu - zawał serca?

Taki ból jaki opisujesz raczej nie towarzyszy zawalowi, ale kazdy ból w klatce nalezy traktowac jako potencjalny zawal wiec wykonuje sie EKG oraz oznacza enzymy sercowe (troponina).tak sie robi na izbach przyjęć. Ból zawałowy: uczucie gniecenia, pieczenia w klatce piersiowej, moze byc uczucie

Prośba o interpretację wyników

,13 ulU/ml (norma 0,30 - 3,60) FT3 3,68 pg/ml (norma 2 - 4,4) FT4 1,4 ng/dl (norma 0,9 - 1,7) Sód 136,1 mmol/l (norma 135 - 145) Potas 4,08 mmol/l (norma 3,50 - 5,10) TroponinaT 0,010 ng/ml (norma 0 - 0,03) Glukoza 97 mg/dl (norma 74

Re: ukryty zawał

. Pomiedzy 2 a 6 godziną od wystąpienia ostrej niewydolności wieńcowej, najlepszymi wskaźnikami zawału serca są: troponina T (Tn T) i troponina I (Tn I). S. -- Ciemno w tym państwie, gdzie łotry na świeczniku. S.J.Lec

Prosba o pomoc-analiza wynikow.

krwi - 5,7 Troponina I (TnIADV) - 0,0 Potas - 3,9 Kreatynina w sur - 77 (to wszystko bylo bez jednostek na mojej karcie wypisu)

Re: Kiedy lekarze nauczą się że karetka nie jest

witam domoroslych lekarzy. dla scislosci - mioglobina i troponina ktore obecnie najczesciej sa uzywane do diagnostyki ostrego zespolu wiencowego nie sa enzymami. dwa - z opisu wynika iz nie doszlo do "zawału" a to mozna powiedziec dopiero wykonujac te badania. trzy - sa szybkie testy na

jakie sa objawy stanu przedzawałowego?

Czy podwyższona troponina może wskazywać na stan przedzawałowy? Oprócz tego bóle w dolnej części mostka raz w tygodniu od miesiąca połączone z wymiotami, ekg wykazało bigeminie komorową. lekarz skierował mnie do szpitala na kardiologie a ja mam 2 miesieczne malenstwo, ktore nie moge zostawic...

Re: Proszę o opinie-czyzby

przedsionków w wywiadzie, troponina <0,01 - dla niedowiarków) Jeśli kardiolog stwierdził, że dane zmiany nie sugerują zawału wierzyłbym jemu.

Re: Zagadka

widać w EKG, troponina wychodziła ujemna (dodatnia robiła się po 8-12 godz.). Dobrze, że albo dolegliwości wyglądały "poderzanie", albo stan chorego był zbyt ciężki, jak na duperelną dolegliwość, albo zapisała się para ExV.

Re: Okropny ból w mostku

brrrrr aha marker zawalowy troponina byl po 8 godz ok na poczatku troche powyzej normy... -- www.filadelfia.pl a oto mój skarb maleńki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18224791

Hasimoto, cukrzyca typu I, seronegatywne z. stawów

obolałe. Za to zdecydowanie pogorszył się do mnie stosunek lekarzy. Po wpisie stan depresyjny uważają w większości, że symuluję złe samopoczucie. Bo wyniki z izby przyjęć sprzed dwóch dni to :CRP 3.69mg/l, potas 3.95mmol/l, sód 132mmol/l, Troponina T poniżej 0.01, kreatynina 0.71mg/dl, a tracę przytomność

Re: drodzy rodacy, zaczynacie mnie już trochę wku

;nagłych" pacjentów POZ) a SOR: rodzaju ambulatorium z podstawową diagnostyką (morfologia, jony, troponina, rentgen) i z obecnym internistą i chirurgiem, a przede wszystkim, z łóżkami obserwacyjnymi ze śladową choćby możliwością monitorowania (np. z dedykowaną do obserwacji pielęgniarką). W założeniu wtedy te

okropny bol w mostku

marker zawalowy troponina byl po 8 godz ok na poczatku troche powyzej normy... co to moze byc?

Re: Do lekarzy-jakie badanie jest najlepsze?

konkretnych związków chemicznym typu kreatynina, mocznik czy troponina, a nie pojedyczych pierwiastków. S. -- J.Kaczyński: Samoobrona jest tworem byłych oficerów SB. Mój brat dostał raport, z którego wynikało, że grupa byłych oficerów SB założyła związek zawodowy Samoobrona.

Kokaina i amfetamina a "stany przedzawalowe"

troponina 123 (po 6 godz) ten pan dawkowal sobie ostroznie, po poludniu sciezka a wieczorem kieliszeczek whisky. Za ktoryms razem niestety sie doigral 19 latek NSTEMI z tropinina 340 (po 12 godz)-ten poszedl na calego, zezarl pare gramow, dosc sie nacierpial przed zgonem bo zatrzymal sie w migotaniu

Re: igraszki z ZUSem

moga tez wyrzadzic szkody moze z wyjatkiem oznaczenia glukozy, gdzie choroba definiowana jest wylacznie poprzez wartosc oznaczenia laboratoryjnego, kazdy test ma okreslona czulosc i swoistosc wspomniana przez ciebie troponina na swoistosc rzedu 95% (dla odciecia zawalowego), a wiec 5% populacji bedzie

Proszę o interpretacje wyników.

Krw Białe 19,1 G/l Krw. czerwone 5.34 T/l hemoglobimna 10,2 mmol/l hematokryt 0,482 l/l Krwinki płytkowe 400 śr.obj MPV 6,5 PCT 0,262 Pdw 16,5 fl Glukoza 7,66 mmol/l Aminotransferaza asprg 26 U/L " alaninowa 17 Amylaza 58 Troponina T poniżej 0,01 Wymioty, wzdęcia

zdrowie moje....

koszmarnego. za pierwszym razem maz wezwal karetke, w szpitalu po zrobieniu badan okazalo sie ze ekg cos nie tak, kardiolog zasugerowal ekg wysilkowe, powiem szczerze ze mam tak dosc szpitala, badan i lekarzy... ciaza byla bardzo trudna, zreszta wiecie... aha marker zawalowy -troponina byl po 8 godz ok na

Re: Drob.rak płuc z przerzutami na wątrobę,kości,

zawału bo wydzieliła się troponina .Tato leży na OIK-U na kardiologii.Siedziałam u taty w szpitalu do godziny 1:30 . Nad ranem miał następny obrzęk i duszenie z krwiopluciem. Cały dzień siedzieliśmy na zmianę przy jego łóżku , on jest cały czas świadomy wszystkiego co się z nim dzieje , boi się

Re: Jak dyrektorzy szpitali chcą zatrzymać ucieka

wiedzą co to np. jest CRP albo troponina. Po prostu aby tym zarządzać, trzeba się na tym znać ( tak jak wszędzie). A znają się głównie lekarze. Oczywiście otwarty jest problem kto powinien zajmować funkcje wicedyrektorów d/s ekonomicznych, na pewno nie lekarz ! Ale tak jak dyrektorem szkoły jest

nagłe skoki ciśnienia u ojca :(

/l Troponina T - <0,1 <0,1 ng/ml - próba pozytywna powyżej 0,12 ng/ml cholesterol - 240mg% HDL - 49,6 mg% LDL - 105 mg% TG - 425 mg% mocznik - 34 mg% kreatynina - 0,91 mg% kw. moczowy - 6,27 mg% sód - 146 mmol/l potas - 4,18 mmol/l chlorki - 105 mmol/l cukier - 101 mg% magnez - 2,48 mg% Proszę o poradę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - troponina