Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: jak ugotować buraka?

Możesz ugotować osobno, w łupinie (raczej w całości, nie kawałek) - potem obrać i albo pokroić albo zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości buraka - ja sprawdzam tak jak ziemniaki, łyżką - jak wchodzi miękko, to znaczy że gotowe. Można też upiec w piekarniku - umyć, zawinąć w folię

jak ugotować buraka?

może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. 1. czy najpierw ugotować kawałek w łupinie, a dopiero potem obrać i pokroić? 2. jak długo gotować? 3. czy mogę razem z innymi warzywami czy osobno? 4. z jakimi warzywami najlepiej pasuje (oprócz ziemniaka)?

Re: jak ugotować buraka?

1. W łupinie to raczej całego, potem ugotowanego obrać i pokroić. 2. Do miękkości (można sprawdzić widelcem) 3. To zależy od rodzaju potrawy. Można osobno albo razem (np.: w barszczu ukraińskim) 4. Jeśli ma to być dla małego dziecka to na początek najprościej w formie barszczu lub gotowanej

pomysl na buraki ugotowane:

moja ulubiona wigilijna salatka A poza tym moje menu wigilijne to: - Barszcz czerwony - Uszka z nadzieniem z pieczarek z cebulka - Pierogi ruskie - Pierogi z kapusta i grzybami - Ryba po grecku - Pieczarki w smietanie (do ruskich pierogow) - Salatka jarzynowa - Salatka z burakow - Makowiec - Piern

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Po godzinie jest już spokojnie ugotowany. Buraki nigdy nie ugotują się tak, żeby były takie miękkie jak ziemniaki. Mówię Ci to ja, która gotowała buraki może ze dwa razy w życiu;) Ale po starciu ich potem na tarce były mięciutkie i pyszne

Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Rozszerzam dziecku dietę. Dzisiaj padło na buraka, a w słoiczkach niestety nie ma. Gotuje obranego i przekrojonego na pół na parze już ponad godzinę i jest w miarę twardy (nie taki jak ugotowane ziemniaki). Czy już się ugotował czy nie? Opiekunka wyszła ze starszym dzieckiem i nie mam kogo zapytać

Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie

Fafernuchy z mąki, buraków cukrowych i drożdży. Zasada jest taka, że mąki dodaje się dwa razy więcej niż buraków, drożdży tak ze 20 - 30 g. Buraki trzeba ugotować, wywar zostawić, bo w nim się robi rozczyn z drożdży. Buraki zmiksować, dodać rozcieńczone drożdże, mąkę i odstawić, aby ciasto wyrosło

Re: Znienawidzona reklama/bohater 2014

"Wzruszyła" mnie ckliwa reklama barszczu czerwonego winiary gdzie rolnik roztkliwia się nad swoimi burakami, robiąc o nich wykład a na koniec okazuje się, że już mu bokiem wychodzą bo zamiast z nich ugotować barszcz woli zrobić taki z papierka pfffff

Re: danie z buraka

Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. > Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórcze he he he , to jestes z tych co najpierw tobią a później myślą? Mozesz je potrzec i zapasteryzować.

Re: danie z buraka

Sałatka z ugotowanych buraków: - 2-3 ugotowane buraki - rukola (albo roszponka, jak kto woli) - trochę wiórków parmezanowych - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy - pieprz, sól do smaku Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić

Re: Nowa knajpka w centrum?

Byłam w winiarni. Akurat to ze menu skromne to dobrze. Dzięki temu większość dań ma szanse być świeża. Nam sie trafiło wszystko w miarę. Tatar z łososia fenomenalny. Tak samo zupa krem z buraków. Zainspirowali mnie i sama w domu ugotowałam krem z tego pospolitego warzywa. A wiec polecam. Wina tez

Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis

3 wersje, u mnie sprawdzone od lat: 1. 3 kg buraków-ugotować, obrać, zetrzeć na wiórki . Zalewa: 1i 1/4 szkl cukru 1 szkl octu 1 i 1/2 łyżki soli 3 cebule 3 ząbki czosnku po 10 ziairen pieprzu, ziela ang, liśc laurowych. Składniki zalewy zagotować, wystudzić, zalać buraczki,wymieszać w duzym garnku

Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Witam. Leży kilo, mąż zażyczył sobie sałatkę, bo normalnie kupuje ją w garmażerce po 10 zł kilo, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórczej:( uciekła. Prosze o pomoc sałatki mogą być zarówno ciepłe jak i zimne. I napiszce koniecznie czym je

Re: Chłodniki.

Możesz: buraka ugotować w małej ilości wody nie dupuszczając do wrzenia, buraki wywalasz, zostawiasz sobie wywar, jak najbardziej zredukowany. Na masle delikatnie podsmażasz czosnek, szczaw, liście botwiny, dodajesz do wywaru. Dosmaczasz solą, cukrem i koperkiem. Do tego kefir ze smietaną i co

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Dzięki serdeczne, wyjęłam takiego twardawego i wsadziłam do malaksera. Okazało się, że faktycznie był ugotowany. Synek wciągnął go bez problemu w przeciwieństwie do brokuła. :)

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Mój buraki bardzo lubi. Tylko nie przeraź się jak kupa będzie ciemnobrunatna i siusie też. Efekt uboczny ;) Spróbuj gotowanej dyni :) Raz dwa się gotuje a jaka pyszniutka :) I mięciutka, tak że brzdąc może sam ją sobie wkładać w kawałkach do buzi i memłać bez obaw o zakrztuszenie :) -- Muminka

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

potwierdzam - nawet takie w zupie - pokrojone - na barszczyk - pozostaja twardawe ... zeby skrócic czas gotowania - mona buraka pokric w plastry = owszem bedzie nieco trudniej utrzec - ale bedzie troche szybciej.. jesli to małe dzieco - zetrzyj na tarce o małych oczkach

Re: temat buraczany:)

Nie jest na temat, bo te buraki w słoikach są z octem, a mnie chodzi o ugotowane i przyrządzone na świeżo. W jakiejś rzeszowskiej knajpce. Buraki gotują się trochę i takiej sałatki nie zrobi się w 5 minut. I właśnie takie potrawy wybieram w knajpach- czasochłonne lub pracochłonne. Dziękuję za

Re: danie z buraka

uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie. Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam :)

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Ha, tak samo ja czekałam i się nie doczekałam. Wyłączyłam i jak starłam na tarce okazało się, że wcale nie jest taki twardy jak się wydawał :) -- Jak na razie pomysłu na sygnaturę brak.

Re: jakie sałatki robicie na święta?

tradycyjna warzywna grecka buraczana pyyycha- warstwami- rukola buraki ugotowane i pokrojone w paski, ser feta, podprazone orzechy wloskie, sos z oliwy cytryny i musztardy z makaronem-makaron zurawina mozarella czerwone pesto oliwki

Re: sok z buraka

Ale po ugotowaniu to już chyba nie jest sok. Ale mimo wszystko na pewno można dać, bo w tym wieku przecież dziecko już może jeść gotowane buraki. Ja daję sok z surowych buraków. Np. taki sok: 1 kwaśne jabłko, 1-2 marchewki (w zależności od wielkości) i ćwierć średniego buraka.

sok z buraka

czy mogę dawać dla dziecka rocznego sok z buraków przyrządzony w taki sposób: ugotowane buraki w skórce, obrane stakowane na tarce, odciśniety sok. Słyszalam, że sok z buraka ma bardzo duzo wartości odzywczych, dziecku bardzo smakuję no ale czy można go podawac i w jakich ilościach. Z góry

Re: schemat roczniaka

owocami. Kasza jeczmienna z sosem i warzywami. Piers z kurczaka z makaronem i brokułem(jest nadzieja,że popróbuje miesa) Sałatka z jajka,zielonego ogorka z serkiem wiejskim. Zupa krem z roznych warzyw. Sałatka z buraka(ugotowany burak(pokr.w kostke)z jajkiem,ugotowany makaron swiderki.

barszczyk z tartych buraków - czy wyjdzie?

Szanowni Forumowicze, Na kolację chciałabym zrobić krokiety. Niestety, nie mam barszczu czerwonego, a pasowałby mi do nich idealnie. Mam natomiast tarte buraki w słoiku. Czy jest jakiś sposób na ugotowanie barszczyku właśnie z buraczków w takiej formie? Pozdrawiam :)

Re: macie jakieś dobre przepisy na wątróbkę?

Wątróbki (zwłaszcza drobiowe) uwielbiam :-) Oprócz klasycznej, z cebulką, robimy też takie wersje: 1. Ugotowane, przestudzone buraki pokrojone w plastry, ułożyć na liściach roszponki czy po prostu dobrej sałaty, pokropić octem balsamicznym, olejem (np. lnianym czy orzechowym, co kto lubi), położyć

Re: Wariacje na temat kurczaka

. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka kurczaka gotujemy 30 minut w marynacie (czas gotowania liczymy od chwili, kiedy marynata zawrze). Z wywaru wyjmujemy ugotowanego kurczaka, zioła i buraki. Buraki

watek jajeczno buraczano kapusciany

czy jak ugotuje buraki a potem je wyjme a do tej samej wody nie przerywajac gotowania wloze jajka to sie ladnie zafarbuja czy lepiej otowac jajka z obierkami buraczanymi ? kiedy dolac ocet ? jak z czerwonej kapusty zrobic niebieskie jajka ? -- I wtedy zrozumiałem, że muszę się skupić na tym, co w

Re: Niedzielny obiadek...

cynamonu, wlej trochę octu i niech się gotuje tak długo, aż buraki miękkie będą. Osobno gotuj albo kilkanaście grzybów albo suszone śliwki lub wiśnie. Po ugotowaniu kości z burakami, przecedź zupę przez przetak, zaklep albo kwaśną śmietaną z mąką, albo mlekiem słódkiem albo kwaśnem z mąką, wrzuć albo

Re: barszcz ukraiński

, - 4 ziarna ziela angielskiego, - 4 duże liście laurowe, - sól. Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

W BURACZANEJ BABECZCE 1 duży ugotowany burak, 3 jaja na twardo, łyżka chrzanu, 330 ml śmietany 18%, olej, 2 łyżeczki posiekanej natki, 1/2 łyżki żelatyny, sól, pieprz Burak obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, jajka obierz, żelatynę namocz w małej ilości wody. Podgrzej, rozpuść. Dodaj

Jak uzywac blendera??????

Niby jestem doswiadczona gospodynia i rózne sztuczki nie sa mi obce, ale borykam sie ciagle z jednym problemem.Podczas blendowania rozpryskuje mi sie wszystko po kafelkach,plytkach i szafkach.Dzisiaj blendowalam ugotowane buraki.Wstawilam garnek do zlewu, właczylam do pradu blender i ....zaczęlo

Re: rozszerzanie diety przy kp-praktyczne wskazów

Najpierw warzywa; kilka łyżeczek ugotowanego i przetartego jednego warzywa albo kawałek miękkiego, ugotowanego do rączki. Może Pani ugotować na początek dynię, brokuła, buraka czy ziemniaka. Albo skorzystać z gotowych dań ze słoików np.: Warzywa HIPP (na opakowaniu mają informację o wpływie na

Re: Aktualna lista

To jeszcze moja ulubiona, a bardzo prosta: ugotowany burak, jajko na twardo + ogórek kwaszony - wszystko podziabać na malutkie kosteczki + ciupka majoneziku....mniam mniam mama mi taką ostatnio zrobiła:) A ostatnio jadłam przepyszną w knajpie: rukola, szpinak listki młode, szynka parmeńska, pestki

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Acha jeszcze miałam zapytać z jakimi warzywami smakuje najlepiej Ja nie wiem bo nie lubię buraka :(

Re: Obieracie buraki na czysty barszcz czerwony?

Surowych buraków nie obieram. Myję, gotuję w mundurkach. Obieram dopiero po ugotowaniu i starte w paski dodaję do wywaru, który potem przecedzam. Chętnie też wykorzystuję dobry susz buraczany np. Sys. To bardzo wygodne, a barszcz wychodzi świetny.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

obierz, ugotuj. Zalej wywarem z buraków, dodaj namoczone grzyby i przyprawy. Gotuj godzinę. Wsyp rodzynki, wymieszaj. Przypraw do smaku octem winnym i solą. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2l1EMAYhKa7WKabulX.jpgMADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

co to znaczy upieczony burak? :-)

w piekarniku? W ilu stopniach? Sorki, jesli głupie pytanie, ale nigdy nie piekłam buraka....a można ugotować czy inny smak będzie?

Re: najlepsze śledzie jakie jadłyście

Klasyczny śledź w oleju z cebulką (jak cebula ostra to dobrze przelać wrzątkiem) a do tego starte jabłko - najlepiej Lobo. To samo j.w. tylko tylko zamiast oleju śmietana ewentualnie posypać natka pietruszki. Śledź, cebulka, jabłko - Lobo ;) do tego ugotowane buraki i biała fasola, z puszki albo

Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Pytanie jak w temacie, mojej corce daję warzywa pokrojone w kostkę-zupki odpadają. Słyszałam o gotowaniu w skórce-czy wtedy jest lepszy w smaku?

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

(przykładowo na kg buraków 1 łyżka od zupy masła) i 5-10 min na małym ogniu. Buraczki palce lizać.

Re: domowe obiadki z mięsem

Po prostu ugotowałam i zmieliłam na gładką papkę. Tak się zbierałam i dopiero jutro będę próbować ponownie z burakiem. Dodam niewielką ilość do obiadku tak by nie było go bardzo czuć i zobaczymy. Jak się uda potem więcej.

Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko

Ja uwielbiam sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami. Mąż robi. Pycha :) Po prostu matiasy pokrojone, buraki ugotowane pokrojone w kostke. Ziemniaki ugotowane w bundurkach, pokrojone w kostkę. Przyprawy, majonez. Czasem dodaje ogórka korniszonego, jabłko. -- ♥Wiktoria♥ ♥Artur♥

Re: Dlaczego bób sprzedaje się w torebkach z foli

w słoikach, a telewizyjni kucharze starają się przekonać do nich widzów. Wśród zarzutów stawianych burakom, najczęściej powtarza się to, że po ugotowaniu mają specyficzny, niezbyt przyjemny zapach i że brudzą ;). Tak samo jest z kaszami. Ostatnio 35 letniej Niemce tłumaczyłam, co to kasza i z czego

Re: danie z buraka

Z buraków najbardziej lubię zupę buraczkową, trochę mniej barszcz ukraiński i barszcz czerwony (najczęściej z kartonu ;) ). Ale też lubię sałatkę z buraczków do drugiego dania podaną: buraki ugotować, obrać, ostudzić, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

Re: Czyszczenie szafek, czyli sakiewki

No to też je zjadam, tylko nie same a z dodatkiem typu kozi ser, cebula i słonecznik. I już mam sałatkę:) A idea wyjmowania dodatków z zupy? Seler i pietruszka mi nie odpowiadają pod względem konsystencji po ugotowaniu. A buraki pieczone dodaję do barszczu dla koloru, trudno żeby w tzw czystym

Re: ło matko

to ty chyba pojęcia nie masz o oszczędzaniu ... skoro dla ciebie kupienie czterech ugotowanych buraków za 3 zł to ,,zdrowe oszczędzanie,, to jesteś po prostu naiwny .

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

, wlej trochę octu i niech się gotuje tak długo, aż buraki miękkie będą. Osobno gotuj albo kilkanaście grzybów albo suszone śliwki lub wiśnie. Po ugotowaniu kości z burakami, przecedź zupę przez przetak, zaklep albo kwaśną śmietaną z mąką, albo mlekiem słódkiem albo kwaśnem z mąką, wrzuć albo gotowane

Re: A może wątek kulinarny V

, wlej trochę octu i niech się gotuje tak długo, aż buraki miękkie będą. Osobno gotuj albo kilkanaście grzybów albo suszone śliwki lub wiśnie. Po ugotowaniu kości z burakami, przecedź zupę przez przetak, zaklep albo kwaśną śmietaną z mąką, albo mlekiem słódkiem albo kwaśnem z mąką, wrzuć albo gotowane

Re: Krem z pieczonych buraków - jakie dodatki?

bene_gesserit napisała: > Kwaśne jabłka, grzyby, kwas z domowych ogórków kiszonych. Pieczone buraki są sł > odkie jak nieszczęście, trzeba czymś tę omdlewającą słodycz zrównoważyć. Fakt, słodkie, ale zmiksowałam z ugotowanymi ziemniakami więc trochę to złagodziły, z tymi jabłkami

Re: Spożywczo

Nie wiem ile mają Berlinki, ale te parówki z biedronki są ok. Tak wiem, że ogólnie parówki są syfem ale i tak lubię. Mnie tylko przeszkadzają takie co po ugotowaniu potrafią się rozpaść, lub z garnka uciec (to znaczy tak pęcznieją, że garnek jest za mały). Parówkową też lubię. Kojarzy mi się z

Re: za słona sałatka ze śledziami

U mnie w domu jeśli już robiło się śledzie to z dobrym olejem i cebulą lub ze śmietaną i cebulą. Ta klasyka to będzie u mnie wielki eksperyment. Buraki już ugotowane. Śledzie chyba pokroję na mniejsze kawałki. W google są przepisy na starte pozostałe składniki, nie wyobrażam sobie tego.

Re: wymiękłe buraki:(

Będziesz wiedzieła, bo po ugotowaniu będą mieć normalną konsystencję ugotowanych buraków:)

buraki - fajny przepis: ugotuj je i pokroj na niez

byt male, ale i nie na zbyt duze :)) kawalki, polej sosem vinaigratte(sok z cytryny ew. ocet winny i oliwa, musztarda, zabek czosnku, moze dwa albo cebula) i zostaw do przegryzienia pol godziny pycha! -- www.prince-online.com/ www.youtube.com/watch?v=c1oMtwmTaNQ&mode=related&search=

Re: weki-dlaczego się popsuły?

Do warzyw dołożyć trochę kwasku cytrynowego/soku z cytryny. Ja dokładam kwasku cytrynowego lub soku z cytryny jak pasteryzuję czerwony starty buraczek na zimę. Wtedy pasteryzuję tylko raz, bo burak przed starciem na tarce już jest ugotowany.

Re: Chłodniki.

: Warzywa dokładnie opłukać, szczególnie botwinę - bardzo starannie. Odkroić buraczki, obrać, pokroić w małą kostkę, włoszczyznę oczyść z ogonków, ziemi, oczek. Ugotować do miękkości razem z burakami w małej ilości wody (ok. 15 min). W tym czasie pokroić łodygi i liście botwiny. Z garnka wyjąć włoszczyznę i

Re: Przekwasiłam barszcz... uuu, ble, tfu!

Kup jutro buraki, ugotuj drugi gar, albo i dwa (ale tym razem bez octu!) i wymieszaj, a potem zamroź, będziesz miała zapas na dłuższy czas.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

kieliszek wytrawnego czerwonego wina Zrób zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry, zalej taką ilością wody, aby były przykryte. Włóż razowiec, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuń pianę z wierzchu, zakwas przecedź przez gazę. Ugotuj wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu

Re: Fasola, fasolka - co z niej zrobić...

włókien , dodajesz pokrojone w kostkę ziemniaki, i scierasz na koniec 3 buraki ugotowane, gotujesz chwilke, dodajesz mięsko, wyłączasz zupę i dodajesz 1 op barszczu błyskawicznego, doprawiasz pieprzem, ząbkiem przeciśniętego czosnku i maggi. Pyszna zupka i treściwa :)

Re: Jakie warzywa zimą?

Ogorki kiszone do kanapek a cala reszta to to co wystepuje sezonowo. Buraki, dynia, cykoria, topinalbur, baklazany, cukinie, patisony - wszystko raczej na cieplo. Przyklad z dzisiaj - zupa z dyni i placki z dyni, surowka z gruszki i topinamburu. Jutro, mielone, gotowane buraczki, kapusta kiszona

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 2 płaty śledziowe wymoczone, 2 cebule, 2 ziemniaki, 2 ogórki kiszone, 2 marchewki ugotowane, 3 jaja ugotowane na twardo, 2 czerwone buraki ugotowane w skórkach, majonez, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, wszystkie warzywa pokroić w kostkę i układać warstwami w misce. Ostatnią

Re: przepisy

mikrofali, następnie bardzo łatwo jest obrać ugotowane buraki, można je zetrzeć na tarce i zamrozić w woreczkach, lub przerobić w każdy inny ulubiony sposób. Tak ugotowane buraki zachowują cały sok wewnątrz.

Re: Barszcz

potrafię zrobić:(. A więc tak: 1 kg buraków, obranych, pokrojonych zalewasz na godzinę zimną wodą w ilości ilu litrów? Ile kwasku na tę ilość? Cytryną też można? Co potem z ugotowanymi burakami? Do wyrzucenia? Wywar warzywny z porcji warzyw? czy ewentualnie jakieś warzywno dominujące np.cebula? Rozumiem

Re: A może by tak wątek kulinarny II

BARSZCZ Z USZKAMI - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: pomysł na sałatkę do grila

Poszatkowana kapusta, szczypiorek i koperek w dużych ilościahc, olej, sól, pieprz - uwielbiam ją. Ugotowane buraki + ser feta + przyprawy.

Re: Barszcz wigilijny...

jest esencjonalny, kwaskowaty i pysznie pachnie wędzonką. Ale dla koloru wkrawam do niego ugotowane wcześniej osobno w skórkach, obrane i pokrojone w plastry buraki. Z nimi podgotowuję ok 15-20 minut i jest piękny. Te buraki zostawiam w garnku na dnie, a rubinową zupę zbieram z wierzchu.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

BARSZCZ Z USZKAMI - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Albo buraki zetrzeć w cieniutkie plasterki, cebulę też cieniutko ale w piórka, sok z cytryny, sól, cukier i do lodówy coby sie przegryzło.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

wody. Wyrób. Dodaj rozgnieciony czosnek, przyprawy i chleb. Przykryj gazą. Odstaw na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Cebulę przekrój, opal nad ogniem. Buraki obierz, pokrój. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, ugotuj. Wlej ½ l zakwasu, zagotuj. Przypraw. Ewentualnie ozdób śmietaną. -- http

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

wrzucenie buraków do gara to kwestia 1 minuty, nie stoisz i nie modlisz się nad nimi . Po ugotowaniu obierasz ( 3 minuty) wrzucasz do robota który zetrze buraki do konsystencji ćwikły (2 minuty) Później trzeba opłukać tarcze i naczynie z robota - czas 1 minuta. No ale co kto lubi ...

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Buraczki utrzeć na wiórki,dodać posiekanej kapusty kiszonej,posiekanej cebulki,szczyptę cukru,trochę więcej nią szczyptę kminku i gotowa pyszna surówka.

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

na zimno: pokroić w kostkę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden duży, lub dwa małe) posypać oregano i bazylią, pokrobić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i sałatka gotowa

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

WIGLIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar, przecedzić

Re: klasa podstawowa - pierwsza niestety :)

rccc napisał: > chocby dlatego, ze nie podoba sie Burakowi Niedocenianie Burakow, grozi smiercio lub kalectwem! A oto burak po polsku (heroicznie i walczaca): Buraki z granatami Przygotowanie: Ugotować buraki. Obrać po ochłodzeniu. Buraki zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Wymieszać

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

odrobiną masła i śmietany. Lepszym surowcem od gotowanych są upieczone buraki. -- Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Dziękuje bardzo za podpowiedzi:) już teraz będę wiedziała co mam z nimi zrobić:)Uff i mąż odetchnął z ulgą że coś z nich zrobię:)Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt:)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

No kilo to nie tak duzo:)Klasycznie-moja dzieciarnia sie zajada-utrzec na drobnej tarce dodac sol,cukier,pieprz, kwasek cytrynowy,troche smietany i podusic chwile.Ewentualnie zagescic maka.To na cieplo.Na zimno podobnie tylko dodac posiekana cebule:)Poprobuj co najlepiej wam smakuje:) -- la donna

Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis

saga55-5 napisała: > Nigdy nie robiłam na zakwasie ( nawet bym chyba nie umiała ) :( Też nie robiłem, ale do odważnych świat należy. Nie szukałem przepisów, ale zrobię tak. W niewielkiej ilości wody ugotuję dużą ilość włoszczyzny z dodatkiem odrobiny czosnku i białej kapusty. Buraki upiekę

Re: Botwinka

kjut napisała: > Wygląda bomba, ale ja chłodników generalnie nie lubię (bo to taka zupa, tylko wystygnięta :P)," sama jesteś wystygnięta :P chłodnik to wywar z buraka i duuuużoo kefiru z koperkiem. zasadniczo to kefir z niewielkim dodatkiem wywaru buraczanego i kawałków ugotowanego

Re: Zaczynamy w lutym - jakie warzywa i owoce?

. Dostaje kupione w warzywniaku brokuły, marchew, kalarepę, buraki, pietruszkę - te je gotowane na parze. Bataty, ziemniaki i cukinie dostaje pieczone. Fasolka szparagowa z mrozonki, ugotowana na parze. Z owoców przez kilka dni jadala ciut banana, jablka i gruszki (jablka i gruszki czasem pieczone), ale

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

tu niektóre moje pomysły forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25926197&a=25926197 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29933457&a=29933457 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33591796 -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Eph

Re: moje ostatnie " odkrycie " w Lidlu :-)

Czyli takie buraki kosztują 6 zł za kilogram. Jedyna oszczędzamy mycie garnka i gotowanie. Smaku nie komentuję, ja nie jem czegoś co po ugotowaniu leży na półce w sklepie x dni.

Re: Candida u 4 latka...

gotowanych buraków (do botwinki jakiś jeden dorzucałam). Na kolację chelbki ryżowe, kukurydziane z oliwą z pestek dyni, olejem lnianym, oliwą z oliwek, do tego sałatka, lub wędlina robiona przeze mnie z mięcha surowego ( pieczeń rzymska, schab pieczony), wujek porobił mi lekko podwędzany schab do ugotowania

Re: Barszcz

ostateczności woda z kostką rosołową - w ilości takiej, żeby przykryła buraki z solidnym zapasem i gotuję póki buraki nie zmiękną. Jak zaczną mięknąć gotuję osobno obrane i pokrojone w kostkę równą buraczanej ziemniaki, też ze 4-5 średnich sztuk. Jak się buraki ugotują wywalam cebulę, czosnek i marchewkę (którą

Re: Córka 14mc je tragicznie zle

Ja tez ci polecam - gotuj dla niej. To wcale nie jest tak duzo roboty. Ugotuj sobie raz w tygodniu mase warzyw, warzyw z mieskiem/ryba/soczewica lub innymi straczkowymi (w tym jest zelazo) i owocow, wpakuj do kubeczkow (ja uzywam takie: www.ceneo.pl/6368561) i do zamrazarki. Codziennie wyjmuj

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżką oleju, doprawić pieprzem i solą. Odstawić na 30 miniut. Cebulę obrać, posiekać i przyrumienić na łyżce oleju. Jabłko zetrzeć na tarce. Buraki wymieszać z jabłkiem i przysmażoną cebulą

Re: A może by tak wątek kulinarny II

BARSZCZ MAŁOPOLSKI 2 l wywar z kości i warzyw, 20 dag wołowiny, 40 dag buraków, 150 ml śmietny, 20 dag białej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 2 dag mąki, 5 dag fasoli perłowej, 4 dag ktchupu, só, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Buraki umy, oczyścić i wypłukać, zalać wodą, ugotować

Re: no i nie będzie malowanych jaj.....:(

to se ugotuj w łupinach z buraka. kolor będzie inny niż co roku :D pomijam fakt, że w każdym zawszonym sklepie kupisz farbki do jajek... -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: Do Pies_z_laki_2

zmiksowanej, bo ugotowane na sypko drażnią śluzówkę. Zero ostrych przypraw, jeśli już, to siekane zioła. Zero żytnich chlebków, bo chociaż zdrowe, to też są za ostre przy bólach brzucha. A do tego siemię lniane w każdej postaci, najlepiej świeżo zmielone. I zioła typu pokrzywa, rumianek czy zielona herbata

Re: Przepisy na szparagi

Dziękuję :) Na pewno wypróbuję, szczególnie te zapiekane z gorgonzolą i zupę (przepis widziałam na blogu już wcześniej, tylko jakoś ciężko mi się za niego zabrać ;) Wczoraj zrobiłam finalnie sałatkę (zmodyfikowany przepis z netu): salata lodowa, buraki (kupiłąm już obrane i ugotowane) lekko

Re: Wariacje na temat kurczaka

. Odłóż na 30 minut w zimne miejsce. Rozwałkuj, ułóż w natłuszczonej formie. Przykryj papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 C. Indyka pokrój w paski, przypraw, usmaż na oleju. Buraki ugotuj z dodatkiem soli i przypraw. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę. Orzechy pokrój. Mięso, buraki i orzechy ułóż na

Re: Buraczki z barszczu jak ogarnąć?

żeby nie wyrzucać, to buraki trzeć na tarce jarzynowej i ugotować w barszczu i z nim zjeść :) bo takie w kawałkach wygotowane osobiście wyrzucam. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Zupa z czerwonej cebuli i buraków

Przepis pochodzi z książki The Ultimate Fat - Free Cookbook 10 ml oliwy 350 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 275 g ugotowanych buraków (użyłam 400 g) 1,2 litra wywaru warzywnego lub wody (użyłam kurzęcego, bo mi zalegał ;) ) 50 g ugotowanego drobnego makaronu (poszło znacznie więcej) 30 ml octu

Re: Dajecie psom "ludzkie" jedzenie?

a dlaczego z wyjątkiem buraków? akurat buraki są jak najbardziej ok. oczywiście ugotowane.

Re: co z botwiniki

Liście botwinki traktuję jak szpinak: pokrojone wrzucam na oliwę z czosnkiem, chwilkę poddusić. Potem dodaję pokrojone w plastry, ugotowane, młode ziemniaki i jako dodatek do mięsa. A buraki jeśli duże o ugotować, w plastry i z winegretem albo do sałatki.

Re: czy ktoras z Was ma na mailu przepisy?

, koncentrat pomidorowy, ugotowanego buraka, ugotowany zielony groszek... co kto lubi. Do zup dodałam po troszeczku ugotowanego królika, suszonego koperku, natki pietruszki. Zupki zblenderowałam i podzieliłam na porcje (pojemniki Avent do mleka), zamroziłam. Wyjmuję z zamrażalnika wieczorem na następny dzień i

Sok z buraków pomaga walczyć z rakiem i nie tylko...

Sok z buraków pomaga walczyć z rakiem i nie tylko...

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ugotowane buraki

Zdjęcia - ugotowane buraki