Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: jak ugotować buraka?

Możesz ugotować osobno, w łupinie (raczej w całości, nie kawałek) - potem obrać i albo pokroić albo zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości buraka - ja sprawdzam tak jak ziemniaki, łyżką - jak wchodzi miękko, to znaczy że gotowe. Można też upiec w piekarniku - umyć, zawinąć w folię

jak ugotować buraka?

może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. 1. czy najpierw ugotować kawałek w łupinie, a dopiero potem obrać i pokroić? 2. jak długo gotować? 3. czy mogę razem z innymi warzywami czy osobno? 4. z jakimi warzywami najlepiej pasuje (oprócz ziemniaka)?

Re: jak ugotować buraka?

1. W łupinie to raczej całego, potem ugotowanego obrać i pokroić. 2. Do miękkości (można sprawdzić widelcem) 3. To zależy od rodzaju potrawy. Można osobno albo razem (np.: w barszczu ukraińskim) 4. Jeśli ma to być dla małego dziecka to na początek najprościej w formie barszczu lub gotowanej

pomysl na buraki ugotowane:

moja ulubiona wigilijna salatka A poza tym moje menu wigilijne to: - Barszcz czerwony - Uszka z nadzieniem z pieczarek z cebulka - Pierogi ruskie - Pierogi z kapusta i grzybami - Ryba po grecku - Pieczarki w smietanie (do ruskich pierogow) - Salatka jarzynowa - Salatka z burakow - Makowiec - Piern

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Po godzinie jest już spokojnie ugotowany. Buraki nigdy nie ugotują się tak, żeby były takie miękkie jak ziemniaki. Mówię Ci to ja, która gotowała buraki może ze dwa razy w życiu;) Ale po starciu ich potem na tarce były mięciutkie i pyszne

Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Rozszerzam dziecku dietę. Dzisiaj padło na buraka, a w słoiczkach niestety nie ma. Gotuje obranego i przekrojonego na pół na parze już ponad godzinę i jest w miarę twardy (nie taki jak ugotowane ziemniaki). Czy już się ugotował czy nie? Opiekunka wyszła ze starszym dzieckiem i nie mam kogo zapytać

Re: A może wątek kulinarny VII

ĆWIKŁA Buraki ćwikłowe, oczyszczone i ugotowane, obrać póki gorące, a gdy ostygną, pokrajać je w cienkie plasterki i układać w słoju, przesypując chrzanem. W końcu zalać w słoju przegotowanym octem, tak, aby pokrył buraki. Gdy ocet bardzo mocny, trzeba do niego dolać trochę przegotowanej zimnej

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ĆWIKŁA Buraki ćwikłowe, oczyszczone i ugotowane, obrać póki gorące, a gdy ostygną, pokrajać je w cienkie plasterki i układać w słoju, przesypując chrzanem. W końcu zalać w słoju przegotowanym octem, tak, aby pokrył buraki. Gdy ocet bardzo mocny, trzeba do niego dolać trochę przegotowanej zimnej

Re: A może wątek kulinarny VII

BURACZKI Wziąć ćwikłowych buraków, upiec lub ugotować, nalawszy do wody parę łyżek octu, obrać i poszatkować. Zasmażyć na maśle lub na słoninie cebulę drobno Buraczki posiekaną, dodać łyżkę mąki, zaprawić do smaku octem, solą i odrobiną cukru. Podać do pieczeni wołowej -- http

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURACZKI Wziąć ćwikłowych buraków, upiec lub ugotować, nalawszy do wody parę łyżek octu, obrać i poszatkować. Zasmażyć na maśle lub na słoninie cebulę drobno Buraczki posiekaną, dodać łyżkę mąki, zaprawić do smaku octem, solą i odrobiną cukru. Podać do pieczeni wołowej -- http

Re: A może wątek kulinarny VII

ĆWIKŁA Wziąć małych ćwikłowych buraków, opłukać i ugotować w miękkiej wodzie; gdy ostygną obrać i pokrajać w cienkie plasterki. Układać warstwami w słoju, przysypując tartym kminkiem i chrzanem. Wszystko zalać przegotowanym octem z wodą solą i szczyptą cukru. Za dwa dni można używać. -- http

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ĆWIKŁA Wziąć małych ćwikłowych buraków, opłukać i ugotować w miękkiej wodzie; gdy ostygną obrać i pokrajać w cienkie plasterki. Układać warstwami w słoju, przysypując tartym kminkiem i chrzanem. Wszystko zalać przegotowanym octem z wodą solą i szczyptą cukru. Za dwa dni można używać. -- http

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

BURAKI DO OBIADU - ja nie znoszę kminku więc przygotowuję je z sokiem z cytryny 3 - 4 buraki, sok z 1/4 cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz Buraki dobrze myjemy. Gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru oraz sól i

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURAKI DO OBIADU - ja nie znoszę kminku więc przygotowuję je z sokiem z cytryny 3 - 4 buraki, sok z 1/4 cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz Buraki dobrze myjemy. Gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru oraz sól i

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. > Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórcze he he he , to jestes z tych co najpierw tobią a później myślą? Mozesz je potrzec i zapasteryzować.

Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Witam. Leży kilo, mąż zażyczył sobie sałatkę, bo normalnie kupuje ją w garmażerce po 10 zł kilo, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórczej:( uciekła. Prosze o pomoc sałatki mogą być zarówno ciepłe jak i zimne. I napiszce koniecznie czym je

Re: Gotujecie już?

no własnie na cokolwiek za szybko....siedzę i się nudzę.... wczoraj ugotowałam jedynie buraki i je dzisiaj doprawiłam, miałam piec ciasta ale też za szybko, na jutro przełozyłam...co się odwlecze to nie uciecze... mam nadzieję, że zdążę.... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Re: A może wątek kulinarny VII

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Re: Zupy na upalne lato

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Re: coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

3 buraki ugotowane lub upieczone obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podobnie potraktować 2-3 jabłka, 3 ogórki kiszone i 1 cebulę tzn nie gotować uprzednio oczywiście:) Dodać śmietanę(ok. 100 g) i ostrą musztardę(ze dwie łyżki), pieprz. Sałatka jest do zjedzenia najwcześniej po 3

Re: Jej wysokość truskawka

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Dzięki serdeczne, wyjęłam takiego twardawego i wsadziłam do malaksera. Okazało się, że faktycznie był ugotowany. Synek wciągnął go bez problemu w przeciwieństwie do brokuła. :)

Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie

Fafernuchy z mąki, buraków cukrowych i drożdży. Zasada jest taka, że mąki dodaje się dwa razy więcej niż buraków, drożdży tak ze 20 - 30 g. Buraki trzeba ugotować, wywar zostawić, bo w nim się robi rozczyn z drożdży. Buraki zmiksować, dodać rozcieńczone drożdże, mąkę i odstawić, aby ciasto wyrosło

jak upiec buraki w mikrofali na zupę

Witam, moze tui pójdzie łatwiej. Mam jakieś przepisy na barszcz czerwony w których piszą o dodaniu ugotowanych uprzednio buraków. Wiem, że mozna je upiec w mikrofali i mieć ten sam efekt. I tu pytanie - jak długo piec i na jakiej mocy? -- Weronika

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Mój buraki bardzo lubi. Tylko nie przeraź się jak kupa będzie ciemnobrunatna i siusie też. Efekt uboczny ;) Spróbuj gotowanej dyni :) Raz dwa się gotuje a jaka pyszniutka :) I mięciutka, tak że brzdąc może sam ją sobie wkładać w kawałkach do buzi i memłać bez obaw o zakrztuszenie :) -- Muminka

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

potwierdzam - nawet takie w zupie - pokrojone - na barszczyk - pozostaja twardawe ... zeby skrócic czas gotowania - mona buraka pokric w plastry = owszem bedzie nieco trudniej utrzec - ale bedzie troche szybciej.. jesli to małe dzieco - zetrzyj na tarce o małych oczkach

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Ha, tak samo ja czekałam i się nie doczekałam. Wyłączyłam i jak starłam na tarce okazało się, że wcale nie jest taki twardy jak się wydawał :) -- Jak na razie pomysłu na sygnaturę brak.

Re: Chłodniki.

drobną kostkę Czosnek przeciśnij przez praskę Wszystkie posiekane warzywa dodaj do garnka z maślanką i kefirem Dokładnie wymieszaj Dolej koncentrat z buraka Dopraw solą i pieprzem Podaj lekko schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem

Re: Przepisy ze stary książki kucharski 1900

. Ugotować mocny rosół z mięsa wołowego. Kilka buraków opłukać bardzo dobrze i ugotować osobno w naczyniu kamiennem a gdy są już miękkie, obrać z łupy i uszatkować; nalać je następnie młodym kwasem burakowym i niech tak postoją, z godzinę na boku ciepłej kuchni. Gdy rosół jest już gotowy, dolać go tym

Re: A może wątek kulinarny VII

. Ugotować mocny rosół z mięsa wołowego. Kilka buraków opłukać bardzo dobrze i ugotować osobno w naczyniu kamiennem a gdy są już miękkie, obrać z łupy i uszatkować; nalać je następnie młodym kwasem burakowym i niech tak postoją, z godzinę na boku ciepłej kuchni. Gdy rosół jest już gotowy, dolać go tym kwasem

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

. Ugotować mocny rosół z mięsa wołowego. Kilka buraków opłukać bardzo dobrze i ugotować osobno w naczyniu kamiennem a gdy są już miękkie, obrać z łupy i uszatkować; nalać je następnie młodym kwasem burakowym i niech tak postoją, z godzinę na boku ciepłej kuchni. Gdy rosół jest już gotowy, dolać go tym kwasem

Re: GAMETA RZGOW-rzadowe in vitro

Zamiast tej marchewki możesz dać pomarańczę - ja już nie dałam bo już dużo mi tego wyszło. Dziś zrobię mus z pomarańczą właśnie. Koleżanka mówiła, że jadła surowego buraka tylko go soliła, bo inaczej nie mogła. Można upiec albo ugotować, ale najlepszy podobno nieprzetworzony. -- 4 lata starań,3

Re: A może jedzynie

SURÓWKA Z CYKORII 4 spore cykorie, 1 winne jabłko, 1 ugotowany w skórce burak, kilka wyłuskanych orzechów, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego. Rozdzielić cykorie na liście, odrzucając głąbik, który jest gorzki. Wypłukać dokładnie, osączyć, pokrajać na 2-cm

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURAKI ĆWIKŁOWE Buraki ćwikłowe opłukane nastawić w garnku miękkiej wody. Gdy będą miękkie po ugotowaniu, wyjąć, obrać i drobno po­ siekać. Nakrajawszy drobno w rynkę wędzonej słoniny, uskwarzyć, wyjąć skwarki, a na tłustości zrobić zaprażkę dosypawszy łyżkę mąki, i trochę siekanej cebuli. Potem

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: Przepisy ze stary książki kucharski 1900

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: A może wątek kulinarny VII

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

lub -pieczonego bakłażana lub paprykę -pieczone marchewki lub buraki -gotowany lub świeży, surowy groszek zielony -awokado Genialny do kanapek jest też 'smalec' wegański: szklanka ugotowanej, zblendowanej fasoli starte na tarce surowe duże jabłko lub dwa mniejsze zezłocona, drobno posiekana duża

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BARSZCZ ZE ŚMIETANKĄ Ugotować smak z włoszczyzny, włożywszy jednocześnie kilka buraków ćwikłowych i cebulę. Gdy zmiękną baraki, wyjąć je wraz z włoszczyzną, włoszczyznę usunąć, buraki zaś pokrajać w cienkie paseczki i wrzucić do garnka. Dodać soku z cytryny, aby barszcz nabrał koloru. Zaprawić

Re: słoiczki dla niemowląt???

Ma być jak najbardziej smaczne. Nie każdy dorosły ma tak zwichrowane kubki smakowe, jak piszesz. Ja gotowałam sama, bez soli, bez cukru. I to było smaczne. Po co cukier, jeśli marchewka czy burak są naturalnie słodkie? Poza tym dziecko można przyzwyczajać do przypraw. Listek laurowy, ziele

Re: słoiczki dla niemowląt???

Ok, juz pomijajac kwestie czy to zuo czy nie, sledzenie drogi polproduktów oraz procesów technologicznych to zadam pytanie: probowalyscie kiedys same zjesc ktorys z wytrawnych sloiczkow i nie zwymiotować przy tym? przeciez to jest w smaku ohydne. nikt mi nie powie, ze ugotowanie smaodzielnie

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: danie z buraka

Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia

coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

zmielony pieprz Wykonanie: W odpowiednim czasie namoczyć fasolę. Namoczoną fasolę ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Buraczki ugotować do miękkości i obrać. Sok i oliwę wymieszać, przyprawić, dodać cebulę i odstawić na 5 min. Buraki, kapustę i fasolę wymieszać z sosem i przyprawić. -- ’

Re: danie z buraka

Sałatka z ugotowanych buraków: - 2-3 ugotowane buraki - rukola (albo roszponka, jak kto woli) - trochę wiórków parmezanowych - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy - pieprz, sól do smaku Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić

Re: Znienawidzona reklama/bohater 2014

"Wzruszyła" mnie ckliwa reklama barszczu czerwonego winiary gdzie rolnik roztkliwia się nad swoimi burakami, robiąc o nich wykład a na koniec okazuje się, że już mu bokiem wychodzą bo zamiast z nich ugotować barszcz woli zrobić taki z papierka pfffff

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Acha jeszcze miałam zapytać z jakimi warzywami smakuje najlepiej Ja nie wiem bo nie lubię buraka :(

Re: A może wątek kulinarny VII

BURACZKI Opłukane buraki ćwikłowe włożyć do garnka i nalać je zimną wodą. Gdy się ugotują i będą już miękkie, wyjąć, obrać z łupki i uszatkować drobno lub utrzeć na tarku. W rynkę nakrajać drobniutko świeżutkiej wędzonej słoniny, uskwarzć skwarki wybrać, a na tej tłustości zrobić zaprażkę

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURACZKI Opłukane buraki ćwikłowe włożyć do garnka i nalać je zimną wodą. Gdy się ugotują i będą już miękkie, wyjąć, obrać z łupki i uszatkować drobno lub utrzeć na tarku. W rynkę nakrajać drobniutko świeżutkiej wędzonej słoniny, uskwarzć skwarki wybrać, a na tej tłustości zrobić zaprażkę

Re: wszystkie numerki sa szczęśliwe

mona.blue napisała: > brygada_ww napisała: > > > Wieje jak w kieleckim na dworcu, a ja teraz ide odcedzic buraki';) > > > > Nauczysz mnie gotowac barszcz? To jest jedna z tych zup, których nigdy nie robiłam. Wysle Ci na priva, zeby Zolzy nie draznic, ale pozniej

Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Pytanie jak w temacie, mojej corce daję warzywa pokrojone w kostkę-zupki odpadają. Słyszałam o gotowaniu w skórce-czy wtedy jest lepszy w smaku?

Re: 32 tc samopoczucie

Miałam sprzątać łazienkę i tak posprzątam ze w łóżku wyladowalam :-) przez ta pogodę i kilka zarwanych nocy odpadam po ugotowaniu obiadu. Ciekawe co ja w nocy będę robiła... Ja całe szczęście nie mam kurczy ani zgagi, mam nadzieję że tak jak objawy ciążowe to tez mnie ominie. Tez mam anemię, ale

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

(przykładowo na kg buraków 1 łyżka od zupy masła) i 5-10 min na małym ogniu. Buraczki palce lizać.

Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis

3 wersje, u mnie sprawdzone od lat: 1. 3 kg buraków-ugotować, obrać, zetrzeć na wiórki . Zalewa: 1i 1/4 szkl cukru 1 szkl octu 1 i 1/2 łyżki soli 3 cebule 3 ząbki czosnku po 10 ziairen pieprzu, ziela ang, liśc laurowych. Składniki zalewy zagotować, wystudzić, zalać buraczki,wymieszać w duzym garnku

Re: danie z buraka

uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie. Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam :)

Re: Chłodniki.

Możesz: buraka ugotować w małej ilości wody nie dupuszczając do wrzenia, buraki wywalasz, zostawiasz sobie wywar, jak najbardziej zredukowany. Na masle delikatnie podsmażasz czosnek, szczaw, liście botwiny, dodajesz do wywaru. Dosmaczasz solą, cukrem i koperkiem. Do tego kefir ze smietaną i co

Re: Przepisy ze stary książki kucharski 1900

... Osobno opłukać starannie i ugotować parę buraków w kamiennym garnuszku a gdy już miękkie obrać z łupy poszatkować i zalać kwasem burakowym niech tak postoją z godzinę na ciepłej kuchni. Gdy rosół gotowy przecedzić go przez sitko wlać do niego przygotowany kwas burakowy i zagotować raz jeden tylko

Re: A może wątek kulinarny VII

... Osobno opłukać starannie i ugotować parę buraków w kamiennym garnuszku a gdy już miękkie obrać z łupy poszatkować i zalać kwasem burakowym niech tak postoją z godzinę na ciepłej kuchni. Gdy rosół gotowy przecedzić go przez sitko wlać do niego przygotowany kwas burakowy i zagotować raz jeden tylko

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

... Osobno opłukać starannie i ugotować parę buraków w kamiennym garnuszku a gdy już miękkie obrać z łupy poszatkować i zalać kwasem burakowym niech tak postoją z godzinę na ciepłej kuchni. Gdy rosół gotowy przecedzić go przez sitko wlać do niego przygotowany kwas burakowy i zagotować raz jeden tylko

Re: Nowa knajpka w centrum?

Byłam w winiarni. Akurat to ze menu skromne to dobrze. Dzięki temu większość dań ma szanse być świeża. Nam sie trafiło wszystko w miarę. Tatar z łososia fenomenalny. Tak samo zupa krem z buraków. Zainspirowali mnie i sama w domu ugotowałam krem z tego pospolitego warzywa. A wiec polecam. Wina tez

Re: temat buraczany:)

Nie jest na temat, bo te buraki w słoikach są z octem, a mnie chodzi o ugotowane i przyrządzone na świeżo. W jakiejś rzeszowskiej knajpce. Buraki gotują się trochę i takiej sałatki nie zrobi się w 5 minut. I właśnie takie potrawy wybieram w knajpach- czasochłonne lub pracochłonne. Dziękuję za

Re: sok z buraka

Ale po ugotowaniu to już chyba nie jest sok. Ale mimo wszystko na pewno można dać, bo w tym wieku przecież dziecko już może jeść gotowane buraki. Ja daję sok z surowych buraków. Np. taki sok: 1 kwaśne jabłko, 1-2 marchewki (w zależności od wielkości) i ćwierć średniego buraka.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

... Osobno opłukać starannie i ugotować parę buraków w kamiennym garnuszku a gdy już miękkie obrać z łupy poszatkować i zalać kwasem burakowym niech tak postoją z godzinę na ciepłej kuchni. Gdy rosół gotowy przecedzić go przez sitko wlać do niego przygotowany kwas burakowy i zagotować raz jeden tylko

sok z buraka

czy mogę dawać dla dziecka rocznego sok z buraków przyrządzony w taki sposób: ugotowane buraki w skórce, obrane stakowane na tarce, odciśniety sok. Słyszalam, że sok z buraka ma bardzo duzo wartości odzywczych, dziecku bardzo smakuję no ale czy można go podawac i w jakich ilościach. Z góry

Re: jakie sałatki robicie na święta?

tradycyjna warzywna grecka buraczana pyyycha- warstwami- rukola buraki ugotowane i pokrojone w paski, ser feta, podprazone orzechy wloskie, sos z oliwy cytryny i musztardy z makaronem-makaron zurawina mozarella czerwone pesto oliwki

Re: Przeciez to bardzo proste?

six_a napisała: > bosz, jaka dieta, dzień w dzień pół kilo ziemniaków i buraki ze słoika. Buraczki jak samemu sie ugotuje i zetrze na tarce sa 3x tansze. Ale duzo wiecej roboty (co najmniej 40 min gotowania). > a gdzie te ziemniaki po 0,89? chyba w hurcie. W Lewiatanie normalna cena

buraki - fajny przepis: ugotuj je i pokroj na niez

byt male, ale i nie na zbyt duze :)) kawalki, polej sosem vinaigratte(sok z cytryny ew. ocet winny i oliwa, musztarda, zabek czosnku, moze dwa albo cebula) i zostaw do przegryzienia pol godziny pycha! -- www.prince-online.com/ www.youtube.com/watch?v=c1oMtwmTaNQ&mode=related&search=

Re: Kocicy kącik kulinarny

i ta mięta teraz za mną chodzi. Tabuli-tabuli-tabuli. Zaprosiłam dwóch islamistów do Kraka w ramach rosssmufki nad falaflem, żeby go nam robili i żeby nie czeba było do Berlina. Przy okazji się upewniłam, że kiszone różomajtkowe buraki to buraki. Debilne Szkopy jeno ugotowane buroki we folii

Re: taka historyjka;)

Ostatni robię sałatke najprostsza z buraka pasuje i do kiełbaski na gorąco i do kotletów z piersi kurczaka z dodatkiem śledzia jest fajna sałatka śledziową - 3 średniej wielkosci buraki wyszorowane i ugotowane do miekkosci 5 min w szybkowarze lub tradycyjnie w garnku -1 duża cebula drobno

Re: Prosze o radę co zmienić w schemacie - 6,5 mc

- Obiad. To nie musi byc zupa warzywna. MOga byc np. ugotowane warzywa (na parze lub w wodzie) - brokuly, marchewki, szpinak, buraki. Do tego np. ziemniak/ kasza/ ryz/ makaron. Do tego 3 razy w tygodniu mieso lub ryba. 15 - Przekaska - swieze lub gotowane owoce, kromka chleba, jogurt naturalny z owocami

Re: schemat roczniaka

owocami. Kasza jeczmienna z sosem i warzywami. Piers z kurczaka z makaronem i brokułem(jest nadzieja,że popróbuje miesa) Sałatka z jajka,zielonego ogorka z serkiem wiejskim. Zupa krem z roznych warzyw. Sałatka z buraka(ugotowany burak(pokr.w kostke)z jajkiem,ugotowany makaron swiderki.

barszczyk z tartych buraków - czy wyjdzie?

Szanowni Forumowicze, Na kolację chciałabym zrobić krokiety. Niestety, nie mam barszczu czerwonego, a pasowałby mi do nich idealnie. Mam natomiast tarte buraki w słoiku. Czy jest jakiś sposób na ugotowanie barszczyku właśnie z buraczków w takiej formie? Pozdrawiam :)

Re: wymiękłe buraki:(

Będziesz wiedzieła, bo po ugotowaniu będą mieć normalną konsystencję ugotowanych buraków:)

Re: wszystkie numerki sa szczęśliwe

brygada_ww napisała: > mona.blue napisała: > > > brygada_ww napisała: > > > > > Wieje jak w kieleckim na dworcu, a ja teraz ide odcedzic buraki';) > > > > > > > Nauczysz mnie gotowac barszcz? To jest jedna z tych zup, których nigdy ni >

Barszcz dla Olinki i nie tylko :)

jak mowilam bez zakwasu buraczanego, ktory raz wyjdzie, raz nie wyjdzie :) do garka wrzucic por, seler, marchewke czyli wloszczyzne raczej bez kapusty ale jak kto lubi), buraki bez skorki uprzednio ugotowane lub upieczone (gotujemy/pieczemy w skorce), moga tez byc surowe. Do tego ziele angielskie

Złośliwość losu

jeszcze ugotowałam sobie gar botwinki, miałam dzisiaj mieć na cały dzień i na zamrożenie jeszcze, a dzisiaj, jak na to spojrzałam, to stwierdziłam, że chcę jeść wszystko, ale nie buraki. Co robić, jak żyć? PS. Tak, spojrzenie na gar botwiny dobiło mnie całkiem. Taka tragedia. -- Dlaczego kobiety mają

co to znaczy upieczony burak? :-)

w piekarniku? W ilu stopniach? Sorki, jesli głupie pytanie, ale nigdy nie piekłam buraka....a można ugotować czy inny smak będzie?

Re: No i jakie plany na dziś?

Ale Wam się chce! Mnie się już nic nie chce. Owszem, upiekłam ciasto a teraz mięso się piecze w piekarniku, buraki gotuję i ziemniaki ugotuję na obiad. Ale czy to jest dzień spędzony sukcesywnie, bo mi się obiad chciało zrobić? ;-) Niektóre z Was gotują 3 daniowe obiady z deserem, nie doścignione

Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko

Ja uwielbiam sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami. Mąż robi. Pycha :) Po prostu matiasy pokrojone, buraki ugotowane pokrojone w kostke. Ziemniaki ugotowane w bundurkach, pokrojone w kostkę. Przyprawy, majonez. Czasem dodaje ogórka korniszonego, jabłko. -- ♥Wiktoria♥ ♥Artur♥

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Albo buraki zetrzeć w cieniutkie plasterki, cebulę też cieniutko ale w piórka, sok z cytryny, sól, cukier i do lodówy coby sie przegryzło.

Re: Obieracie buraki na czysty barszcz czerwony?

Surowych buraków nie obieram. Myję, gotuję w mundurkach. Obieram dopiero po ugotowaniu i starte w paski dodaję do wywaru, który potem przecedzam. Chętnie też wykorzystuję dobry susz buraczany np. Sys. To bardzo wygodne, a barszcz wychodzi świetny.

watek jajeczno buraczano kapusciany

czy jak ugotuje buraki a potem je wyjme a do tej samej wody nie przerywajac gotowania wloze jajka to sie ladnie zafarbuja czy lepiej otowac jajka z obierkami buraczanymi ? kiedy dolac ocet ? jak z czerwonej kapusty zrobic niebieskie jajka ? -- I wtedy zrozumiałem, że muszę się skupić na tym, co w

Re: Wariacje na temat kurczaka

. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka kurczaka gotujemy 30 minut w marynacie (czas gotowania liczymy od chwili, kiedy marynata zawrze). Z wywaru wyjmujemy ugotowanego kurczaka, zioła i buraki. Buraki

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Buraczki utrzeć na wiórki,dodać posiekanej kapusty kiszonej,posiekanej cebulki,szczyptę cukru,trochę więcej nią szczyptę kminku i gotowa pyszna surówka.

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

na zimno: pokroić w kostkę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden duży, lub dwa małe) posypać oregano i bazylią, pokrobić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i sałatka gotowa

Re: I a to wszystko półtora dnia?

pieczonymi burakami Wegańskie Tarta z kapustą i grzybami Warzywa z dipami Dodatki Humus Guacamole Figi w miodzie Kawałki serów Słodki Śliwki z bitą śmietaną Baklava makowa Makaroniki żurawinowe(na prezenty) Pudding angielski Pudding, mam nadzieję, kupujesz gotowy. Hummus i guacamole potraktuj jako dipy

Re: ło matko

to ty chyba pojęcia nie masz o oszczędzaniu ... skoro dla ciebie kupienie czterech ugotowanych buraków za 3 zł to ,,zdrowe oszczędzanie,, to jesteś po prostu naiwny .

Re: rozszerzanie diety

Kasze manne, jaglaną, owsiankę możesz ugotować na czym chcesz serio:) Ja się przymierzam do manny i soków z buraków i marchewkowego(jednodniowe bo sokowirówki nie mam). Kaszę kukurydzianą gotowałam na soku z pomarańczy. Jak wypadnie mleko-moje dziecko ma już 14 mcy- więc najczęściej korzystam z

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

odrobiną masła i śmietany. Lepszym surowcem od gotowanych są upieczone buraki. -- Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)

Re: 9 miesieczny maluch i jego menu

Poczekaj aż sam usiądzie, nie dawaj jedzenia do ręki w foteliku samochodowym. Dziecko musi samo pewnie, prosto siedzieć żeby w razie zakrztuszenia było w stanie przechylić się samo do przodu i wypluć kawałek, który mu przeszkadza. No i na początek NIE DAJEMY marchewki ani surowej ani ugotowanej, bo

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Dziękuje bardzo za podpowiedzi:) już teraz będę wiedziała co mam z nimi zrobić:)Uff i mąż odetchnął z ulgą że coś z nich zrobię:)Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt:)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

No kilo to nie tak duzo:)Klasycznie-moja dzieciarnia sie zajada-utrzec na drobnej tarce dodac sol,cukier,pieprz, kwasek cytrynowy,troche smietany i podusic chwile.Ewentualnie zagescic maka.To na cieplo.Na zimno podobnie tylko dodac posiekana cebule:)Poprobuj co najlepiej wam smakuje:) -- la donna

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

tu niektóre moje pomysły forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25926197&a=25926197 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29933457&a=29933457 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33591796 -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Eph

Re: najlepsze śledzie jakie jadłyście

Klasyczny śledź w oleju z cebulką (jak cebula ostra to dobrze przelać wrzątkiem) a do tego starte jabłko - najlepiej Lobo. To samo j.w. tylko tylko zamiast oleju śmietana ewentualnie posypać natka pietruszki. Śledź, cebulka, jabłko - Lobo ;) do tego ugotowane buraki i biała fasola, z puszki albo

Re: domowe obiadki z mięsem

Po prostu ugotowałam i zmieliłam na gładką papkę. Tak się zbierałam i dopiero jutro będę próbować ponownie z burakiem. Dodam niewielką ilość do obiadku tak by nie było go bardzo czuć i zobaczymy. Jak się uda potem więcej.

Re: rozszerzanie diety przy kp-praktyczne wskazów

Najpierw warzywa; kilka łyżeczek ugotowanego i przetartego jednego warzywa albo kawałek miękkiego, ugotowanego do rączki. Może Pani ugotować na początek dynię, brokuła, buraka czy ziemniaka. Albo skorzystać z gotowych dań ze słoików np.: Warzywa HIPP (na opakowaniu mają informację o wpływie na

Sezonownik Ugotuj.to: Sierpień

Sezonownik Ugotuj.to: Sierpień

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ugotowane buraki

Zdjęcia - ugotowane buraki

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin