Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Domowa wędlina

W tym przepisie wszystkie mięsa gotuje się jednakowo - 2 x po 5 min. Myślę, że dłuższe gotowanie spowoduje, że będą twardsze. 'Parzenie' a nie gotowanie powoduje, że są soczyste, miękkie i nie ubywa ich tak bardzo, jak podczas pieczenia, czy duszenia. Pia, wrzuć w google domowa wędlina . To był

Re: domowe wędliny

mięso ładne, w ładnym, zwartym kawałku. włóż do solanki (sól peklująca, do nabycia na necie), na opakowaniu podane są proporcje. tydzień powinno leżeć co najmniej w tej solance. i w chłodzie. potem upiecz, albo jeśli masz dostęp, to uwędzić, a potem sparzyć. domowe wędliny nie potrzebują zamrażania

Re: Domowa wędlina-poledwica-

poledwica wieprzowa wewnetrzna (delikatniejsza) z Dani kosztuje 39 SEK/kg w formie mrozonej w Willys moj partner swininy nielubi wiec je krowine ja wogule zadnego miesa z ssakow mozna zyc na rybach i ptakach -- ZEN

Re: Domowa wędlina

Kassler to wędzony schab? Moja ciocia ze Szwecji mówiła na to "polędwiczka", co się nie zgadzało z tym co myślałam, bo wg mnie polędwica jest wołowa, a kassler nie ....

Re: Domowa wędlina

OCZYWIŚCIE KUPIĆ SIĘ DA W CAŁOŚCI ... TYLKO ZE BARDZO DROGO ... Nie chce płacić 80 kr czy więcej za kilogram, kiedy na normalne kotlety schabowe jest często cena extra.

Re: Domowa wędlina

*Dorka, mama robila cos takiego z karczku, jadlam, b.mi smakowalo, ale pozniej watroba dala o sobie znac. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re: Domowa wędlina-poledwica-

nigdy nie miałam okazji spróbowania wedzonego schabu na cieplo. wedzony schab wedzonemu nie rowny,moze ten Lusia kupiony u Ciebie jest inny smakiem niż nasz krajowy? podalabys przykład krajowego schabu do zrobienia na cieplo? smazyz, dusisz czy pieczesz?

Re: Domowa wędlina-poledwica-

*Pia, mozna roznie sobie interpretowac tlumaczenia. Tutaj jest poledwica wieprzowa; swierza i wedzona, sama kupowalam i wedzona na kanapki mi podchodzila, delikatna. W Polsce wedzony schab, to dla mnie Poledwica Sopocka. Poledwica wolowa tez jest, ale wiesz jaka cena, pare razy kupilam jak byla pr

Re: Domowa wędlina

*Pia, schab,( kassler )wedzony, kroi sie w plasty do obiadu, ja bardzo lubie i jeszcze na plaster polozyc krazek ananasa z puszki lub swiezego, dopiero mi smakuje, oczywiscie na cieplo, -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re: Domowa wędlina

*Pia, u nas w Coop widzialam w kawalku bez kosci karkowke hermetycznie pakowana, w Willys tez widzialam takie kawalki bez kosci, ale ja rzadko kupuje, bo dla mnie jest za tlusty, chyba ze widze z obudu koncow chude to wybieram jak najmniejszy kawalek,? -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj

Re: Domowa wędlina

Dorka, ale chyba jeśli zrobię to z dużo tańszej karkówki to muszę dłużej gotować? Poza tym u nas nie ma sklepów mięsnych ... schab w supermarketach jest najczęściej podzielony na porcje, natomiast karkówka jest przede wszystkim w całości.

Re: Domowa wędlina

wędlina jest niesmaczna (prawda!!!), wiec Szwedzi maja zwyczaj robić własną "wędlinę do chleba" - piekąc schab w piekarniku, i potem krojąc go w cieniutkie plasterki. Ponieważ mieszkałam wtedy już bardzo długo w Szwecji i o tym sposobie nigdy nie słyszałam, wiec zaczęłam pytać wśród znajomych

Re: Domowa wędlina-poledwica-

Ja bardzo lubię polędwicę wędzoną tak zwaną łososiowa, jest też i ze schabu,ale już nie jest taka delikatna Polędwiczki wieprzowe ,są tańsze od polędwicy wołowej która kosztuje u nas 80zł/kg,a wieprzowe 32/kg.

Re: Domowa wędlina

Robiłam 2 razy gotowany schab i łopatkę Ja zaczynałam wieczorem a dnia następnego kończyłam. Garnek z zawartością musi stygnąć pod pokrywką. Pieczony schab robię często do chleba,bo nawet najlepsza szynka jest dla mnie zbyt słona. Do tego gotowanego jakoś serca nie mam. Wt, 14-04-2015 Forum: Vistula - **Obiadek**

Re: Domowa wędlina

Prosty, świetny przepis. Zrobiłam przed Świętami z 1,20 schabu. Rewelacja. Polecam jako wędlinę i na drugie danie. Gotuje się zaledwie 2X po5min. Przepis znalazłam w sieci kilka lat temu, ale dopiero teraz odważyłam się go zrobić. 2 kg schabu, karkówki, indyka 2 l wody 4 łyżki soli 1 łyżka cukru

domowe wędliny

nie wiem, czy okreslenie "wędlina" jest odpowiednie, chodzi mi o tak przygotowane (upieczone/ugotwane) mięso, które mozna kroic w plasterki na kanapki taka potrzeba zaistniała i chęć, więc proszę o proste, sprawdzone przepisy (o przepisy na klopsy,kiełbasy i pasztety prosiła będe w przyszłości

Re: domowe wędliny

Schab gotowany w mleku. Wcześniej posypać solą pieprzem i opiece na patelni na maśle. Posmarować musztarda i umieścić w garnku z mlekiem i czosnkiem. Mleko gorące a czosnku nie odbieram z łubin tylko wrzucam całą główkę. Gotować wolno ok 2"godz. Najlepiej sprawdzić czy juz doszło

Re: domowe wędliny

gotuję i piekę chłopaki zadowoleni, smacznie, świeżo i wyraźnie taniej :) wyciągnęłam starą zeliwną brytfanne z pokrywką- świetnie w niej dochodzi mieso! hitem jest prawie 2 kg pierś z indyka natarta świeżym imbirem, sokiem z pół limonki i własciwie bez soli.....kiedys zapomniałam i wyszło dobre -

żelatyna do domowych wędlin

Chciałbym zrobić domową wędlinę i w poszukiwaniu przepisów natknęłam się na taki, w którym do przyprawionego mięsa trzeba wsypać żelatynę. Mam trochę wątpliwości, czy z tego nie wyjdzie jakiś glut.... Macie może doświadczenie w tym względzie? Ja ma takie, że kiedy mąż robił ostatnio mielonkę w

Re: domowe wędliny

Potwierdzam, mięsko wychodzi pyszne - ja nie daję żadnej fruktozy -- pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl

Re: domowe wędliny

kupiłam mięso- schab i ipiers indyczą mam ważne pytanie: - czy mięso sie płucze albo moczy w wodzie (czy osolonej wodzie), czy nie?

Re: domowe wędliny

A, i jeszcze - poszukaj przepisu na "wędlinę gotowaną w folii " - sama jeszcze nie robiłam, ale czytałam, że to świetny sposób i mięso wychodzi doskonałe. Ja z pewnością wypróbuję przy najbliższej okazji.

Re: domowe wędliny

bardzo prosty przepis, bez dziwnych składników, mięso wychodzi soczyste i miękkie (robiłam tak schab i pierś z indyka) zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/10/domowa-wedlina.html

Re: domowe wędliny

a, ja też płuczę - nawykowo ;) ale pamiętam, ze w rodzinnym domu widziałam takie namaczane; schab upiekę w soli,pieprzu i majeranku indyka w delikatnych ziołach z miodem pieczone w foliowym rekawie za tydzień ugotuję kolejne

Re: domowe wędliny

Ja nawykowo myję pod bieżącą wodą takie mięso prosto ze sklepu, ale na zdrowy rozum nie ma to żadnego sensu, bo ani brudu ani bakterii taka zimna woda nie zmyje. Ale i tak to robię ;-)

Re: domowe wędliny

To jeszcze Ci polecę roladę boczkową. Kupuje się płaski płat surowego boczku, doprawia ulubionymi przyprawami, zwija w roladę, związuje ściśle sznurkiem i piecze. Bardzo dobre :) Ja suchych mięs, jak pierś z indyka czy szynka nie lubię pieczonych, bo... są suche ;-)

Re: domowe wędliny

dziewczyny, dziekuję waszystkim za dobre rady, przepisy i pociągniecie watku :) nie kupujemy juz wedlin, mąz i dzieci zajadają się domowymi miesami, dopytują jakie bedą nastepne ;) średni syn rwie sie do pomocy, dopytuje o wszystko (budzi sie mały talent kulinarny) kupuję po 2-3 kawałki 1,5 kg

Re: domowe wędliny

dziękuję dziewczyny za podpowiedzi, powoli wczytuję się nabierając przekonania, ze wędlina jest do zrobienia :) wyrobów sklepowych, mimo ze kupujemy droższe (zakładając, ze sa lepsze)nie dajemy już rady jeść fajnie, ze można piec,parować i gotować mam trochę wątpliwosci w czym piec - mam blaszki

Re: domowe wędliny

Nie, przykrywam. Też nie widzę powodu, żeby gotować odkryte, to nie brokuły ;-) Sauny nie będzie, bo gotuje się tylko 5 minut, ale z przyzwyczajenia (oszczędność prądu) gotuję wszystko przykryte.

Re: domowe wędliny

francuskiej (gruboziarnista). Do pieca, temp ok. 150 st, godzina na każdy kg mięsa. > Można zjeść na ciepło, resztę jako wędlinę. Jest soczyste, musztardową skorupkę można zdjąć. Nie jest słone !! Ten "przepis" kiedyś zrobiłam i więcej nie zrobię. Może coś zrobiłam źle, choć robiłam dokładnie w

Re: domowe wędliny

też myję. może i nawykowo - pozostałość po czasach, kiedy mięso pakowano w papier, a nie w folię ;) i ten papier się przyklejał.. w sumie - teraz po folii to zostaje też takie fuj, co lepiej pod bieżącą wodą przemyć ;)

Re: domowe wędliny

pieca, temp ok. 150 st, godzina na każdy kg mięsa. Można zjeść na ciepło, resztę jako wędlinę. Jest soczyste, musztardową skorupkę można zdjąć. Nie jest słone !!

Re: domowe wędliny

Ja też myję nawykowo ot żeby mieć poczucie, że nie zjadam tego co ktoś miał na rękach(a może nie myje ich nawykowo...?) Z tego powodu nigdy nie zjadam żadnych winogron, truskawek czy innych owoców, które właśnie kupiłam. Idę do domu, myję, dopiero potem jem. -- Lepiej grzeszyć, a później żałować,

Re: domowe wędliny

w blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym, bez znaczenia. można też w rękawie do pieczenia, wtedy mięso mniej wysycha i nie trzeba podlewać w trakcie pieczenia. łatwiej w rękawie. -- sportowy krem nie tylko dla idiotów http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg

Re: domowe wędliny

Budziku, a ty gotujesz to bez przykrywki, jak podkreślono w przepisie? Bo nie bardzo widzę uzasadnienie takiego postępowania, a za to będzie sauna w kuchni. -- Planeta Berlin Robótkowe ADHD Chała, ale nie drożdżowa, tylko taka do czytania

Re: domowe wędliny

A ja jakoś nie mam zaufania do gotowania/pieczenia czegokolwiek w folii. Skończyłam kierunek związany z tworzywami sztucznymi. Koleżanki dyplomowe badania polegały na gotowaniu polimeru w wodzie z różnymi dodatkami i badaniu, jak się zmieniają jego właściwości. Akurat nie było to związane z żywności

Re: domowe wędliny

my od dluższego czasu robimy swoje, pieczone. mięso ok. 1,2-1,5 kg, na noc ląduje w lodówce, obtoczone solą, pieprzem i ziołami - w zależności od tego, na jakie mamy ochotę - zioła prowansalskie, majeranek, oregano, czosnek itp. potem mięsko wykładam do folii, zawiązuje z dwóch stron i wkładam do na

Re: domowe wędliny

Szynka gotowana w majonezie 2 kg mięsa 2 l wody 1/3 szklanki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 8 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku Zagotować wodę z dodatkami, ostudzić. Do zalewy włożyć mięs

Re: domowe wędliny

Szybkie mięsko do chleba na parze 1 kg schabu bez kości - może być też szynka wieprzowa (mama kiedyś zrobiła udziec z indyka zawijany) przyprawy jakie lubisz ja osobiście daje suszone płatki chili, bazylie, natę pietruszki, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną. Przyprawy mieszasz,

Książka o domowych wędlinach

Szukam jakiejś godnej polecenia książki dotyczącej domowych wędlin. Jest tego sporo, ale czy któraś z nich jest naprawdę dobra? Książka ma być prezentem dla seniora, którego do Internetu nie można przekonać. A na bawienie się w kompletowanie jakiegoś segregatora z polecanymi przepisami z

Re: AKcesoria do domowego wyrobu wędlin.

Ohoho, ale stary temat :). Dziękuję za dane teleadresowe :). W Siedlcach mamy super miejsce z tego typu asortymentem. Na ulicy Piaskowej koło cmentarza. Niestety nie znam dokładnego adresu, ale szyld jest duży - łatwo trafić.

Re: AKcesoria do domowego wyrobu wędlin.

Novum Przyprawy-Misztak, Moryc Sp.j ul. Lubelska 74 05-462 Wiązowna Tel: /022/ 780-42-10 /022/ 795-11-83 /022/ 795-11-85 Fax:/022/ 780-42-17 biuro@novum.waw.pl

Re: żelatyna do domowych wędlin

robię wędliny w szynkowarze i zawsze daje żelatynę ,nie wychodzi glut a taka galaretka dookoła bardzo smaczna

Re: żelatyna do domowych wędlin

z dziecinstawa pamietam domowe wyroby: wydliny, mielonka w sloiku, wylegujqca sie w zalewei szynke.... ale NIGDY nie dodawalo sie zelatyny!

Re: żelatyna do domowych wędlin

roseanne napisała: > - zelatyna byla dodawana do wiekszosci w domowej kuchni tego nie poznalam, > naturalny kolagen tworzacy galaretke jest w skorze, chrzastkach i to bardzo cenie:) -- "leben und leben lassen"

Re: żelatyna do domowych wędlin

houhou napisała: > Do salcesonu on ma tyle dodatkow skorkowych jak kaszanka(do tego inne podobne dodatki np. uszy):) -- "leben und leben lassen"

Re: żelatyna do domowych wędlin

Do salcesonu i mięs w galarecie tak. Do kiełbas, pasztetów, mielonek - po jakiego grzyba?! Wystarczy dodać do masy wody i naprawdę porządnie wyrobić mięso dłońmi i wyroby nie mają prawa się rozpadać.

Re: Wędliny domowe

Do wędlin trzeba mieć wędzarnię, jak sama nazwa wskazuje. Pasztet to nie wędlina, pieczeń to nie wędlina. Pasztet kilka razy robiłam, piekłam karkówkę i schab (w rękawie). Ja wędzarni nie mam więc i wędlin nie robię, ale w tym roku planuję zrobić schab gotowany wg tego przepisu (już tu gdzieś

Re: żelatyna do domowych wędlin

zależy jaką chcesz zrobić wędlinę. do salcesonu dodaje się żelatynę. do szynki, schabu, balerony, polędwicy, boczku, kiełbasy - nie. mielonka w słoiku - być może dodaje się żelatynę, żeby związać mięso i tłuszcz do kupy. myślę, że jednak lepiej jest zmieszać dobre gatunkowo mięso z przyprawami i

Re: żelatyna do domowych wędlin

Robiąc łopatkę, karkówkę czy kiełbasę w słoiku (po peklowaniu na sucho) dodaję suchą żelatynę na sam wierzch, po zapakowaniu masy w słoiki. W trakcie pasteryzacji tworzy się bulion i żelatyna wiąże go w galaretkę - jest b. smacznie.

Re: żelatyna do domowych wędlin

dawno temu, gdy dziecieciem bylam robione byly przetwory miesne w slojach czy to kawalki boczku w smalcu, czy krolik w zalewie, czy mielonka, czy pasztet - zelatyna byla dodawana do wiekszosci w czasie obrobki cieplnej zelatyna sie rozpuszcza w wysyca calosc masy, ewentualnie plyn zamienia si

szybkie domowe wędliny pytanie

Wątek archiwalny fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89039871,89039871.html Mam pytanie; czy ktoś z czytelników robił boczek metodą gotowania w owijce z folii?? Nigdzie nie mogę znależć info jak to wyszło. Jedynie kasiak30 wrzuciła fotkę, ale za mało danych, czy 10min gotowania czy więcej, czy odciąć skó

domowej roboty wędlina

ma_niusia napisała: > Na kanapkę domowej roboty wędlina (ja piekę pierś indyka w ziołach i kroję w ci > enkie plasterki na przykład. Albo schab ze śliwką). O, to to. Ja też tak robię pierś kurczaka - obsypuję ziołami prowansalskimi, pakuję to torebki do pieczenia i piekę ok. 40 minut. A

Re: Szybkie domowe wędliny

zdecydowanie wędliny domowej roboty są lepsze tylko co zrobić żeby nie wychodziły takie suche?? -- http://tinyurl.com/yk8pvuz

Wędliny domowe..

Jeżeli kogoś to zainteresuje- jestem gotów- odpowiedzieć jak można odetchnąc od chemi sprzedawanej nam w sklepach wędliniarskich.......a nawet się podzielić.

Re: szybkie domowe wędliny pytanie

Up. Naprawde nikt nigdy nie probowal? Nie sous vide, tylko gotowanie/pyrcenie w szczelnie zamknietym rekawie do pieczenia bez powietrza.

Re: Książka o domowych wędlinach

moze zapytaj sie na stosownym forum? wedlinydomowe.pl tam na pewno lepiej ci doradza. -- Gesslerowa w kosciele

Re: szybkie domowe wędliny pytanie

Przecież są przepisy w necie, np. www.doradcasmaku.pl/przepis/231766/boczek-gotowany-w-folii.html czy hotchocolatecoldmint.blogspot.com/2011/10/boczek-inny-niz-wszystkie.html -- Chaotyczna neutralna.

Wędliny domowe

Trochę zmuszona sytuacją (córka na diecie) i obrzydzona kupnymi ,od pewnego czasu albo zamawiam u znajomego wędzone albo robię sama drobiowe. Robię pasztety i "parzone" ale szukam czegoś nowego , jakiejś odmiany. Macie jakieś fajne przepisy ? Robiła któraś z Was domowe parówki ? Z góry

Re: Książka o domowych wędlinach

Dziękuję. Jakoś w ferworze poszukiwań ideału nie pomyślałam o tym forum, mimo, że stronę odwiedzałam wielokrotnie. -- Prawda o mnie jak prawda bywa względna, bo jak każda kobieta jestem zmienna

Re: szybkie domowe wędliny pytanie

dzieki :-) Przerylam wczoraj wiele przepisow, foodgawker, google, nawet po zdjeciach szukalam blogow. ten pierwszy przepis-jakos strona internetowa mi nie podeszla, a drugiego w ogole nie widzialam. Przynajmniej teraz wiem, ze to nie potrwa 10 min.Dzieki jeszcze raz.

Szybkie domowe wędliny

Ponieważ ceny drobiowych, napompowanych wodą i chemią wędlin w sklepach ostatnio mnie powaliły (30zł/kg!) dzielę się moim odkryciem z GP - przepisami na szybkie domowe wędliny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89039871,89039871,0,2.html?v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,110236005.html Można je zrobić z

Re: Książka o domowych wędlinach

rzecz w tym, że te wszystkie książki już oglądałam (wirtualnie, ale jednak) a bardzo zależy mi na zdaniu osób, które miały z nimi styczność. Wypróbowały przepisy itp Nie chcę po prostu kupować w ciemno czy też po przeczytaniu spamerskich komentarzy :/ -- Jestem inna niż każda napotkana, i j

Re: Książka o domowych wędlinach

Może coś takiego: merlin.pl/Swojskie-wedliny-i-sery-Domowy-wybor_Olimp-Media/browse/product/1,1039040.html?qrtc_slt=&qrtc_tpl=tpl_prod_ksiazki&qrtc_typ=prd&&qrtc_prd=874149&qrtc_pos=5 merlin.pl/Wedliny-i-pasztety-Domowy-wyrob_R-Eibensteiner-F-Doppler/browse/product/1,866059.html?qrtc_slt=&qrtc

Domowe sery i wędliny

Sam robię sery i wędliny. Wystarczy na allegro czy na www.zdrowodomowo.pl/ , kupić podpuszczkę w tabletkach i kultury starterowe. Do tego forma z wiaderka po ogórkach, mleko od chłopa po 70 groszy za litr i mamy pyszny ser gouda w cenie nie przekraczającej 10zł. Dziwne jest to, że w kraju

Re: ekspryment: robie metke

Poczytaj na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/szukaj?searchword=metka&ordering=&searchphrase=all Wędliny domowe .

AKcesoria do domowego wyrobu wędlin.

Witam, czy w Siedlcach jest jakiś sklep gdzie mógłbym kupić akcesoria do domowego wyroby wędlin? Chodzi mi szczególnie o takie siatki do wędzenia szynki przyprawy itp. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Re: Wędliny domowe..

krzysiom1 napisał: >.......a nawet się podzielić. Nieee, ja to dziękuję, jeszcze bym potem doznał takich samych objawów. Błeeee, nie chcę, nie polecam nikomu.

Re: Wędliny domowe

Jak ktoś umie, to uwędzi nawet w beczce. A jak ktoś nie umie, to mu i kupiona wędzarnia nie pomoże.

Re: Wędliny domowe

Fruzia, jesteś bardzo dzielna z tymi wędzonkami i pieczenią rzymską. Jakbyś chciała, napisz do mnie na pocztę, to ci może coś doradzę. Pozdrawia absolwentka Szkoły Domowego Masarstwa ;)

domowe wędliny

Macie jakieś sprawdzone przepisy na wędliny domowej roboty? Ja mam taki: ok. 1-1,5 kg schabu, umyć, przyprawić solą, wegetą, solą czosnkową, dobra jest też przyprawa knorra gyros lub przyprawa do wieprzowiny. Tak przyprawione mięso zawija się w folię aluminiową i wkłada do lodówki na min. 24h. W

Re: Wędliny domowe

Podziwiam Was dziewczyny! Ja ostatnio musiałam pozbawić golonkę skóry, to myślałam, że zwymiotuję. W ogóle nie lubię babrania się w surowym mięsie, więc robienie wędlin uważam za wyczyn równy z pojechaniem stopem do Hiszpanii ;) -- mój blog remont, przygotowanie do przeprowadzki

Re: Wędliny domowe

Można kupić, jak wszystko. Widziałam kiedyś punkt handlowy sprzedający jelita. Myślę, ze raczej nastawiony był na hurt, ale zapytać można, czy nie sprzedadzą w detalu.

Re: Wędliny domowe

Ja raz robiłam parówki , ale nie wyszły - po zmieleniu w maszynce i sparzeniu zrobiła się taka dziwna kaszka. Trzeba mieć kuter, czyli coś w rodzaju szybkoobrotowego miksera z nożami. Może zrobisz białą kiełbasę ?

Re: Wędliny domowe

oooo, zdecydowanie wolalabym pojechac stopem do Hiszpanii ;) teraz juz jest lepiej, ale kiedys w praktyce przygotowywanie schabowych lub (o zgrozo) mielonego powodowalo niejedzenie obiadu :D -- W nocy czas płynie inaczej (...). Nie ma sensu się temu przeciwstawiać. (Haruki Murakami)

Re: Domowe sery i wędliny

Gość portalu: Serowar napisał(a): > Sam robię sery i wędliny. Wystarczy na allegro czy na www.zdrowodomowo.pl/ , kupić podpuszczkę w tabletkach i kultury starterowe. Do tego forma z wiaderka po ogórkach, mleko od chłopa po 70 groszy za litr i mamy pyszny ser gouda w cenie nie

Re: Wędliny domowe

O ! Znalazłam taki przepis na parówki : www.wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/931-dietetyczne-parowki-drobiowe A możesz mi podać przepis na białą kiełbasę ? Mam nadzieję że nie trzeba jej wędzić. W sumie to głupio się przyznać ale nie wiem jak smakuje :) -- http://tickers.cafe

Re: Wędliny domowe

Do białej kiełbasy nie powinno się dawać soli peklowej, tylko samą sól ( ja daję kamienną) w ilości ok. 15 g/1kg lub troszkę więcej dla lubiących bardziej słono . Kiełbasy z peklosolą nie można potem np. piec czy grillować, bo w temp. 140 stopni wydzielają się trujące substancje. Jeśli mięso jest d

Re: Wędliny domowe

Biała kiełbasa: 5kg łopatki, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg słoniny, 10-12 dkg soli peklowej, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka gorczycy, pieprzu naturalnego, jeżeli lubisz to jeszcze majeranek. Mięso chude z łopatki mielę na grubym sitku, pozostałe na normalnym, czosnek drobno siekam, dodaję przyprawy i wszystk

Re: szybkie domowe wędliny

Pozwólcie, że do szybkich domowych wędlin dołożę swoje trzy grosze, czyli przepis mojej mamusi na doskonały schab z kiełbasą: Składniki: schab bez kości cienka kiełbasa czosnek sól, pieprz, papryka, vegeta Schab umyć osuszyć, nożem wykonać otwór przez całą długość schabu (przebić z obu

Re: Wędliny domowe

No, ja może zbytnio nie zabłysnę, ale coś tam jednak robię do kanapek, niekoniecznie wędliny. - Co jakiś czas robię PIECZEŃ RZYMSKĄ, trzymam póżniej w lodówce i mam przez kilka dni na kanapki. Mięso mielone ok. 1 kg (ja kupuję wieprzowe, moja ciotka robi z drobiowym - podobno też jest dobre, nie

Domowe wędliny

Gdzie w Lublinie lub jego okolicach można kupić smaczne domowe wędliny? Chodzi mi o wyroby małych zakładów masarskich,produkujących według tradycyjnych polskich receptur.

Re: O nie! Mam alergię na wino????

No może najadła się niedomowej kiełbasy. Ja jak zjem jakąkolwiek wędlinę ze sklepu to umieram dwa dni.

Łatwy przepis na pieczeń z indyka

Łatwy przepis na pieczeń z indyka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - wędliny domowe

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin