wekowanie

Apertyzacja (wekowanie) - jedna z metod konserwacji mięsa i jarzyn. Metoda ta została wynaleziona przez Nicolasa Apperta w 1810, polega ona na długotrwałym gotowaniu w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach.
Jest to jedna z metod pasteryzacji, jednakże zachodzi w ścisłym zamknięciu bez dostępu powietrza.
UHT nie jest rodzajem apertyzacji.

... czytaj więcej o wekowanie na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

pytanie o wekowanie zup

Witajcie, w paru wątkach czytałam, że niektóre osoby resztki zupy wekują. Moje pytanie jest czy wekujecie tylko zupy z tego samego dnia, czy taka "wczorajsza" też wchodzi w grę? (robię zawsze zupę na dwa dni) oraz pytanie jak długo taka zupa może stać w słoiku i czy musi być to w lodówce

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

ja już nic nie wekuję, zrobiłam fasolkę po bretońsku i grochówkę i wszystko się popsuło. Gotowałam po godzinie 3 dni pod rząd. Boje się otwierać słoiki z leczo.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

do góry dnem to chyba można robić jak mamy zamiar otworzyć za parę dni, ale jeśli już chcemy na zimę to trzeba pogotować słoik w garze . Wekowanie stosuję sie przecież w gotowych daniach ze słoika typu gołąbki czy jakiś sos do makaronu, zresztą , przecież słoiczki dla niemowląt też są wekowane i

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

aha, jeszcze powiem wam ze moja mama te sloiki tak wekuje czy tez gotuje z zawartoscia nie w garnku z woda a np. w piekarniku. Tylko jak konkretnie to nie wiem? pewnie w googlach jest przepis :)

wekowanie barszczu :)

Pomóżcie proszę. Czy mogę zawekować barszcz z burakami w środku? Znalazłam informacje jedynie o wekowaniu czystego barszczu a chciałabym zawekować barszcz z "wsadem" na wyjazd. Z góry dziękuje za pomoc :)

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Takie wekowanie o którym mówisz nie wystarczy na zimowanie, na krótki okres tak jeśli dobrze "zassa". Normalnie trzeba zapasteryzować i już. Czasem jakiś słoik skiśnie, ale to po pierwsze widać lub czuć, po drugie dobre zakrętki gwarantują sukces niemal w stu procentach :-) -- Nie

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

demonii.larua napisała: > Takie wekowanie o którym mówisz nie wystarczy na zimowanie, na krótki okres tak > jeśli dobrze "zassa". Normalnie trzeba zapasteryzować i już. Czasem jakiś słoi > k skiśnie, ale to po pierwsze widać lub czuć Pasteryzowane to dodatkowa robota, zużycie

Re: Wekowanie w piekarniku

Ja wekuję w temp 80-100st, czas różny w zależności od tego, co wekuję. Przecier, keczup ok. 20min. Może to za długo, ale pomidorom temp nie szkodzi, a wolę być pewniejsza. No i wkładam gorące do nagrzanego piekarnika. Oczywiście normalnie.

Re: Wekowanie w piekarniku

To ja tez tak jak Kim chcialabym wiedziec co jest "zle" jak napisal Marek. Samo wekowanie w piekarniku jest zle czy jedna z procedur opisanych przez poprzednikow?

Re: Wekowanie w piekarniku

Dziekuje za wszystkie porady :-) Do tej pory sadzilam, ze bez wekowania to tylko mozna słoikowac to co zawiera ocet (jak ketchup) lub co zawiera cukier (konfitury i dzemy). Sprobuje jednej i drugiej metody (czyli wekowania w piekarniku) zima sie okaze czy przecier dobrze przetrwal ;-))) Bo gotowac

Wekowanie w piekarniku

Wiem, ze juz taki watek byl, ale nie uzyskala, odpowiedzi :-( Chce zrobic bardzo duzo sloikow z przecierem pomidorowym na zime. Ale jakis nie usmiecha mi sie wekowanie w garnku, bo za malo sloikw sie do garnka na raz miesci ;-) Czy ktos z Was ma doświadczenie wwekowaniu w piekarniku? Na jaka temp

Re: wekowanie truskawek...pomocy

To wina... miksowania. W masie truskawkowej jest za dużo bąbelków powietrza, ktore zamknięte w słoiku powoduje psucie się zawartości. Wekowanie zmiksowanych owoców nie może się udać.

czy można łazanki zamrozić/wekować?

mam ochotę na łazanki,chciałabym zrobić więcej i nie wiem czy mogę gotowe gorące do słoików wrzucić czy może ostygnięte po porcjować i zamrozić? no i czy po rozmrożeniu/wekowaniu z makaronu ciapa się nie zrobi. Pierwszy raz robię łazanki więc nie doświadczona w temacie jestem

wekowanie zup, tyndalizacja

Jest teraz okres gdzie się robi sporo przetworów, wykorzystuje warzywa sezonowe, wiadomo że teraz smakują najlepiej. Szukałam różnych rozwiązań, szczególnie dla zup - paprykowej z sezonowych papryk, dyniowej, dla leczo i znalazłam kilka rad szczególnie na blogach preppersów dotyczących wekowania

Re: Wekowanie w piekarniku

Ja zawsze wekuję w piekarniku. Prościej i mniej nakładu pracy. Słoiki z przetworami wstawiam do zimnego piekarnika, ustawione normalnie, nie do góry dnem. Następnie włączam mały ogień i stopniowo zwiększam temperaturę aż dojdzie do 180 stopni. Potem jeszcze jakieś 10 minut. Wyłączam piekarnik, ale

Re: Wekowanie w piekarniku

mamagnoma napisała: > Wiem, ze juz taki watek byl, ale nie uzyskala, odpowiedzi :-( > Chce zrobic bardzo duzo sloikow z przecierem pomidorowym na zime. Ale jakis nie > usmiecha mi sie wekowanie w garnku, bo za malo sloikow sie do garnka na raz > miesci ;-) Czy ktos z Was ma

Re: wekowanie barszczu :)

agnieszka_mmm napisała: > Pomóżcie proszę. Czy mogę zawekować barszcz z burakami w środku? Znalazłam info > rmacje jedynie o wekowaniu czystego barszczu a chciałabym zawekować barszcz z " > wsadem" na wyjazd. Jeśli wsad to tylko buraki to zawekowałabym całkiem zwyczajnie

wekowanie zupy

Poniewaz moj mąz czesto wyjezdza a zywienie sie w barach lub restauracjach byloby drogie gotuje mu obiady dw sloikach. Są to np. leczo, zurek, goląbki. Na razie mam przetestowane leczo i zurek, ktore spokojnie wytrzymaly ok 1,5 tygodnia w sloikach w temperaturze troche nizszej niz pokojowa po jednok

Re: wekowanie truskawek...pomocy

witam! nie polecam wekowania zmiksowanych!! zaliczylam na dniach maksymana porazke w tym temacie :((( uznalam ze i tak sos (czytaj zmiksowane) wykorzystuje najczesciej wiec ekonomiczniej co do ilosci sloikow bedzie pakowanie zmiksowanych a nie calych... poslodzilam, w sumie niewiele, zblenderowalam

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

wekuje ale w innych sloiczkach np po majonezie- sa bardziej trwale. taka zupa bardziej mi smakuje niz mrozona i szybciej ja mozna podac glodomorowi ;) zawekowane trzymam w lodowce. ja gotuje ok 5-6 takich samych porcji potem tylko wymieniam sloiczki zeby nudno nie bylo -- http

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Ja też wolę przygotować coś na szybko i zjeść świeże. Wekować zup i gulaszy bym nie wekowała, czasem jak mam nadmiar jedzenia to coś mrożę. No i mrożę jarzyny i owoce w sezonie.

Re: pytanie o wekowanie zup

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, dwa tygodnie to nawet sporo :) -- Ludziom, zawdzięczam naprawdę wiele, zwłaszcza problemów...

Wekowanie dla początkujących

Jak już przy przetworach jesteśmy - poproszę o sprawdzone (i możliwie niekłopotliwe) metody na wekowanie. Z domu pamiętam okropne gary z wrzątkiem ale ponoć w piekarniku też się da. Jak wy wekujecie? -- 72/94

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Ja wekuję zupy(nawet małe ilości które szkoda mi wylać), sosy, fasolkę, gołąbki. Też nie lubie mrożenia bo dłużej mi zajmuje odmrożenie czy zagrzanie, i smak wg mnie też gorszy niż wekowanego jedzenia. W lodówce zawsze mam coś na obiad, wiele razy uratowało mi to życie.

Re: pytanie o wekowanie zup

Jak taka zupa poleży trochę to ma zupełnie inny smak, ja gustuje tylko do dwóch dni, ale jak cię to mocno ciekawi to można zawsze po eksperymentować zrobić kilka zup

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja ugotuje mi się więcej a wiem że kolejnego dnia nie znajdę na nią amatora wlewamy gorącą do słoika i za 3 do 4 dni wciąż jest ok. -- BE STRONGER THAN YOUR STRONGEST EXCUSE

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja dokładnie nie odpowiem, ale to gotowanie/pieczenie słoików to pasteryzowania i to chyba działa na dłużej. Z tego co zdążyłam się zorientować to zawekowane do góry dnem trzymają tak max. 2 tygodnie. Więcej nie wiem:) -- www.klubkosmetyczny.pl/ - zapraszam

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Też się zastanawiam. Domowe wekowanie jest trochę jak zbieranie grzybów - trzeba się na tym naprawdę dobrze znać, aby się nie zatruć. Poza tym wekowanie zabiera czas, przez który, jak sadzę , potrafiłabym ugotować co najmniej dwa obiady. Prawie nigdy nie gotuję niczego, czego przygotowanie (bez

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja robię na 2 sposoby: 1. od razu gotuję gar zupy- przy jednej robocie i wlewam gorącą w wyparzone słoiki, go góry dnem i po wystygnieciu do lodówki- trzymam 2 tygodnie- dłużej nigdy nie stała, bo zawsze zjadaliśmy w tak zwanym międzyczasie, bo tych słoików robię z 3 max. 2. Jak zupa się przeje na

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Problem tylko jest taki, że jak potrawa z mięsem, to wekowanie nie wygląda już tak, że hop do słoika, zakręcić, odłożyć i już. Wekujemy sos chiński - żeby się nie załamać przy krojeniu wszystkich składników, robimy go wielki gar (z tymi wszystkimi pędami, bambusami, chińskimi grzybami itp), do

wekowanie

Tylko cała sztuka w wekowaniu, ja w zeszłym sezonie nawekowałam leczo- teoretycznie robiłam wszystko zgodnie z przepisem jednakże cała moja praca poszła na marne- źle "chwyciły" słoiki i leczo było do wyrzucenia.

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Jesli mam zapełniony po brzegi zabrażalnik, to praktycznie wszysko wekuje. Pulpeciki, żeberka w sosie, gulasz, Zupy zdecydowanie sa lepsze zawekowane niż mrozone. Leczo tez wekuje, choć w skąłdnie ma duzą ilość cebuli i czosnku. Zupy stoja w lodówce zawekowane nawet po 2 tyg i nigdy mi sie nie

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

wekowałam kiedyś żarcie na wczasy , pierwszy raz w życiu, jeden słoik mi pękł , później robiłam to tak ostrożnie, że zajeło mi to cały dzień , nie wspominam tego miło . Słoiki zabraliśmy na wczasy i trzymaliśmy w lodówce turystycznej , nic sie nie zepsuło, zaoszczedziliśmy w ten sposób 100 zł

Re: wekowanie kapusty kis

hmm ja tam bym jej wcale nie wekował po prostu upewnic sie ze sok ja przykrywa, ew dolac, ew docisnąć, zamknac i do piwnicy. jak z ogórkami ściskam -- ^¥^ ^¥^ ^¥^

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

mój mąż jest kierowcą i jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby robić mu weki na trasę, bo zawsze to jakiś obiad. naszukałam się informacji, aż w końcu postanowiłam robić co mi przyjdzie do głowy i sama się przekonać co i jak. wekuje sosy, zupy, gulasz, fasolkę, flaki, itd. Generalnie wszystko co

Re: wekowanie kapusty kis

Wekowana jest zdecyowanke gorsza metoda jesli chodzi o walory smakowe ,jak masz chlodna piwnice to warto kisic w kamiennym garnku obciazyc deseczka wygotowana lub talerzykiem a kiedys to moja babcia kisila w beczce obciazala drewnianym deklem i obciazala wygoowana kostka brukowa lub kamieniem. Ja

Re: Wekowanie dla początkujących

Ja właśnie wekuję w piekarniku - najpierw wyparzam słoiki z nakrętkami - umyte słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, temperaturę nastawiam na 120 stopni i trzymam je tam ok. 15 min od nagrzania. Następnie wyjmuję słoiki i przekładam do nich gorące przetwory, zakręcam słoiczki. W słoiczkach

Re: Wekowanie - czarna magia?

Tutaj masz opisane, jak pakowac zywnosc w sloiki. Weki to inna bajka, nie baw sie w wekowanie bo to zuo. -- icanhascheezburger.com/

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Przy takich przekonaniach, daj sobie spokój. Nigdy nie będziesz spokojnie jadła zawartości tych weków.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

wekować

Można też wekować: gotować, na gorąco miksować i wlać do słoików, zakręcić na gorąco i dla pewności zagotować jeszcze słoiki. Gorące postawić do góry dnem, po ostygnięciu odwrócić i sprawdzić czy wieczko wklęsłe. Działa na tej zasadzie co kupne słoiczki. Polecam tę opcję gdy brak miejsca do

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

vvipp napisała: > Po co odwracać do góry dnem, żeby wyglądało mniej apetycznie? > Nie odwracam nigdy, przykrywam kocem, żeby było dłużej gorące i zasysa wieczka

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Po co odwracać do góry dnem, żeby wyglądało mniej apetycznie? Nie odwracam nigdy, przykrywam kocem, żeby było dłużej gorące i zasysa wieczka.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Można leczo zamrozić bez problemu. A doświadczenie ze strzelającymi słoikami mam ( kuchnia do malowania :-)) i strach przed zatruciem też. Lepiej zamrozic

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Nie okłamała- zupie przechowywanej parę dni wystarczy, kiedy gorącą się wleje do słoika, ale przetwory na zimę trzeba zagotować- niektóre kika dni pod rząd. Wygulaj sobie czasy gotowania, to ważne

Re: Wekowanie - czarna magia?

Aha - i takie wekowane to muszą w lodówće być? Ile czasu wytrzyma takie jedzenie? -- http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hdv14r9lu.png szydełko, haft i takie tam gadanie: kikimora1978.blogspot.com

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

> A co z tym mrozeniem wiecie moze?? > My wiemy, ale czy Ty wiesz? Mrożenie powstrzymuje tylko niektóre procesy gnilne i możesz nieumiejętnie zrobioną mrożonką zatruć rodzinę równie skutecznie, co źle zrobionymi wekami.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Bo do gotowania słoików to się daje ścierkę czy inną szmatę na dno gara i gotuje na średniej mocy, a nie ile fabryka dała. Pasteryzuje przetwory od 25 lat i nigdy mi żaden słoik nie wystrzelił cokolwiek ktoś przez to rozumie. -- A weź ty takie rady, zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa c

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Nie przekonuje mnie włozenie goracej potrawy do słoika przekrecenie go i juz?smile) wydaje mi sie ze to sie zaraz zepsuje robi się tak od wieków,a Ty się boisz,że potrujesz kogoś???:D -- "Optymista myśli,że świat stoi dla niego otworem, pesymista wie co to za otwór..."

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Zrobiłam w zeszłym roku na próbę pomidory jako baza do sosów i też tak zrobiłam - wyparzyłam słoiki, wlałam gorącą zawartość, odwróciłam do góry dnem i tak sobie stały z godzinę (na wszelki wypadek). Zjadłam po kilku miesiącach, nic sie nie zepsuło. -- The internet is dark and full of spoilers

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Uprzejmie donoszę, że przeciery i sosy pomidorowe (z przyprawami) robiłam w tamtym roku. Z braku czasu i lenistwa do wyparzonych słoików wlewałam gorące sosy, zakręcałam i stawiałam do góry dnem. Nie zepsuł mi się ani jeden, a ostatnie spożyłam jakieś dwa tygodnie temu.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Ja mroze czasem nadmiar lecza, ale ja osobiscie mrozonych dan nie lubie. Rodzina zje od biedy. Czesto za to mroze fasolke po bretonsku i bigos. Osobiscie nie jem tego, rodzina je i nie narzeka. Wyjatkiem sa sos bolonez i pomidorowy do makaronu. -- Dzis jestem w nastroju nieprzysiadalnym.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Dziekuje wam bardzo dziewczyny za pomoc Ja jednak podziekuje a juz myslalam ze bedzie tak pieknie Nie nadaje sie do tego mam czarne mysli zaraz o tak jak pisałam strzelaniu słoików:) A co z tym mrozeniem wiecie moze??

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Niektore przetwory sie po prostu zakreca i nie gotuje sloikow. Na przyklad, ja tak robie z suszonymi pomidorami: zalewam goraca oliwa, zakrecam, stawiam do gory dnem i czekam az wystygna. Jednak z jedzeniem typu leczo, golabki balabym sie zaryzykowac. Nawet przeciery pomidorowe jednak wole zagotowac

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

hmm tylko mi nikt o gotowaniu słoików nie mówił miałam tylko nalozyc potrawe przekrecic do gory dnem i to miało być finito:) czyli tesciowa mnie okłaamała?:) Bo ja już widzę jak ja bojaca dusza gotuje sloiki i mi strzelaja po kuchni na takie atrakcje to ja sie nie pisze:) a mozna takie leczo zamroz

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Gotujesz sloiki z zawartoscia. Wkladasz leczo do sloika, zakrecasz sloik(ale nie do konca), wkladasz sloik do garczka z woda i gotujesz kilka(nascie minut), pozniej sloik wyciagasz, dokrecasz i stawiasz do gory dnem i czekasz az wystygnie . Finito:-) -- Dzis jestem w nastroju nieprzysiadalnym.

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Hmm... Odwracanie to raczej w przypadku zapraw ogólnie odpornych na psucie typu konfitury. Takich potraw "obiadowych" to bym się nie odważyła. Ja leczo albo zagotowuję w słoikach (nie pamiętam ile minut, trzeba nakładać trochę niedogotowane, żeby się potem nie rozgotowało, nigdy mi żaden s

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

joannab-o napisała: > vvipp napisała: > > > Po co odwracać do góry dnem, żeby wyglądało mniej apetycznie? > > Nie odwracam nigdy, przykrywam kocem, żeby było dłużej gorące i zasysa wi > eczka sorry, zaspana jestem ;) Widocznie można przykryć kocem i też będzie dobrze. Dla mn

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

ja tak w sezonie pomidorowo-paprykowym robie przetwory- kupuje pomidory, papryke, olive- wszystko wlasnie podsmazam na olivie, do niektorych dodaje tez ostre chilli, no i sol, potem do blendera, miksuje (ale mozna tez zostawic jak ktos lubi nie zmikowane), i gorace, do wyparzonych sloikow (konieczni

Wekowanie-o co w tym chodzi?

Dziewczyny zbliza się sezon na warzywa potrzebne do mojej ulubionej potrawy-lecza/o?:) Chciałabym zrobic sobie jakiś zapas na zimę, zawsze mam takie plany ale pozniej nic z nich nie wychodzi. Problem w tym ze sie boje, ze potruje dzieciaki:) Nie przekonuje mnie włozenie goracej potrawy do słoika

Wekowanie - czarna magia?

Mam małą córeczkę i zaczynam jej robić obiady, ale takie mikro-porcje to nawet trudno. Na razie mrożę, ale rozmrażanie jest upierdliwe. Jak się wekuje? Kiedyś próbowałam buraki (w słoiki i gotować) ale woda w garnku zrobiła się röżowa a potem mi pokisły wszystkie ;( O co chodzi z tym

Re: Wekowanie...

Ja wiem, że to nie na temat i pewnie decydują kwestie finansowe, ale ja jadąc do Włoch, czyli ojczyzny najpyszniejszego jedzenia świata nie brałabym ze sobą wekowanego gulaszu. Ale ja jestem zafiksowana na włoskie makarony, smaki pomidorowo-warzywne i inne pyszności prosto z Italii. -- mój blog

Re: Wekowanie...

Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży. Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby

Re: Wekowanie w piekarniku

Temat sie powtarza od kilku dobrych lat. Majac na uwadze, ze jest to temat uniwersalny, który pojawia sie kazdej jesieni, proponuje umiescic ten temat z "pinezka". Chocby pare tygodni we wrzesniu czy pazdzierniku. Potem ... skasowac. Chodzi o jasne wytlumaczenie zasad zamkniec w sloikach.

wekowanie

wytrzymają +30 stopni i więcej. Czy mogę zawekować gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się mięso bez przypraw i dodatków? Jak zawekować mięso mielone? Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam Ewa

Re: Wekowanie w piekarniku

forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,46980545,47007493,Re_wprzeklete_sloiki.html forum.gazeta.pl/forum/w,77,30321638,30324322,Re_potrzebuje_rady.html

Re: Wekowanie w piekarniku

kiedas tak robilam, na blaszke(wysoka) dolalam wode i postawilam sloiki, niestety czasu nie pamietam ale wiem ze jak w sloiku zaczal sie robic proces gotowania to byly gotowe i od razu wyjmowane, bo szybkie chlodzenie jest gwarancja ze beda dobre! -- "wer wind sät wird sturm ernten&

Re: Wekowanie w piekarniku

Układam dobrze zakręcone słoiki na blasze i wstawiam do zimnego pieca, włączam, nastawiam na 130°C i od momentu wstawienia do zimnego pieca piekę je 30-40 minut. Zostawiam do wystudzenia w piekarniku. -- www.kulinarnawyspa.pl

Re: Wekowanie w piekarniku

Słoiki zagrzewam stopniowo zwiększając temperaturę- po kilka minut w 50C itd aż do 120. Trzymam w tej najwyższej jakieś 15 minut i wyłączam piekarnik nie otwierając go. Słoiki studzą się do nast dnia. Nie odwracam do góry dnem.

Re: Wekowanie - czarna magia?

do sucha, mogly byc zle dobrane nakretki - tzn np w słoiku jest 6 sladów na wypustki, pokrywka ma ich 4 lub odwrotnie. lub też: moglo byc za duzo wody w naczyniu/garnku do pastryzowania To sa najczestsze przyczyny zlego wekowania Mozna tez nalozyc wrzacej potrawy do sloikia, zakrecic, postawic dnem

jak wekować

Ponawiam moją prośbę o prosty i dokładny opis jak wekujecie mięsa czy inne potrawy.

Wekowanie...

Wybieramy się na urlop z rodzinką i postanowiłam, że w tym roku zamiast włóczyć sie po knajpach przygotuję obiady (chodzi o mięso) w słoiki. I teraz kwestia zagotowania np. weźmy takiego gulszu....Jak długo gotować słoiki (pasteryzować) ? Jaki termin do spożycia? Jedziemy do Włoch więc będzie gorrrą

Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie"

Czy tę pastę z bakłażana da się zrobić "na zapas" tzn pasteryzować w słoiczkach? Nie straci smaku? Przechowa się? Może lepiej zamrozić? A moze jednak to produkt sezonowy i trzeba robić tylko na świeżo, gdy bakłażany sa dostępne? (Polska) Myślałam jeszcze o zasłoikowaniu samego upieczonego

Re: Jak wekować czereśnie?

oj, ale Ci zazdroszczę!!! wiadro czereśni to moje marzenie, pewnie zniknęłoby w dwa dni :) pamiętam z dzieciństwa, jak Mama pewnego lata postanowiła przerobić czereśnie. Nie wiem dokładnie jak to robiła, pamiętam za to, że po zasypaniu cukrem i puszczeniu soku, na wierzch zaczęła wypływać wkładka b

Re: Jak wekować czereśnie?

z podgladania wiem, ze napelnia sie sloik czersniami, posypuje ze 2 lyzkami cukru, zalewa wrzatkiem prawie do pelna i sterylizuje w piekarniku, ale sama nie robilam. natomiast polecam czeresnie w occie jako chutney do mies ipewnie serow tez. -- I will eat your happiness...

Jak wekować czereśnie?

Dostanę duże wiadro czereśni. Będę chciała zrobić je do słoików jako kompot. To że nigdy nie robiłam czereśni,chciałabym wiedziec jak robią osoby-czyli w jakich proporcjach na litr wody ile dają cukru-czy taką wodę zagotują i zaleją syropem owoce? czy ochłodzą i pózniej zaleją i ile czasu gotują sło

Re: czy można łazanki zamrozić/wekować?

A na sucho makaron? Bo łazanki to rozumiem takie kwadraty makaronowe, to moze ususz i w szczelnym sloiku zasusz i ugotuj w dniu jedzenia? Sama sie nieznam za bardzo.

Re: wekować

ile można takie wekowane jedzenie przechowywac i gdzie najlepiej? -- http://www.suwaczek.pl/cache/a790620bd9.png

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

Odnośnie mrożenia zup napiszę- mrożę ale staram się żeby nie było w nich ziemniaków, ryżu czy innych dodatków- ziemniaki po rozmrożeniu mają konsystencję coś w stylu "gąbka, wata"- nie fajna w każdym razie i bez smaku są. Najlepiej jest zamrozić rosół, a potem łatwo i szybko jest go przero

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

Zupy miksowane można mrozić do woli, ziemniaki tu nic nie zmienią. Jeśli chodzi o zupy z kawałkami warzyw, to jeśli kawałki są duże, to po rozmrożeniu mają dziwną konsystencję i mnie nie smakują. Potarkowane lub rozgniecione widelcem są ok. Tak swoją drogą zmiksowana zupa ogórkowa wydaje mi się ble

Re: czy można łazanki zamrozić/wekować?

ACHA,wpadłam na pomysł że zamrożę wszystko ale nie makaron,makaron ugotuje i dodam potem po rozmrożeniu kapuchy z kiełbasą i grzybami, przesmażę na patelni i powinno być oki Dzięki

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

Ja mroziłam w zasadzie wszystko, nawet teraz czasami mrożę zupę, taką normalną dla całej rodziny jak mam za dużo a gdzieś wyjeżdżamy np. Z makaronem czy ryżem nie mroziłam akurat, ale dlatego że zawsze ryż/makaron dodaję na talerzu. Ale z ziemniakami, warzywami w kawałkach tak, zmiksowane całkiem te

sałatki do słoików ... WEKOWANIE

wszystkie warzywka byly takie smaczne i chrupiace,a nie rozmemlane i rozmiekle? 2. Jak lepiej zrobic zalewe? z olejem czy bez? (dotychczac jadlam z olejem i troche mi ciazylo to na zoladku ... czy bez olejuz wyjdzie rownie dobre? 3. no i pytanie kluczowe... jak sie wogole wekuje? wiem,ze jak sie robi

Re: sałatki do słoików ... WEKOWANIE

ja chce zorbic tak,ze posolone warzywa zaleje zalewa. a co do wekowania w piekarniku... to sloiki poprostu poustawiac na blaszkach,czy podlozyc pod nie jakies scierki? -- http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3xm5ejf2ntayc.png

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - wekowanie

Zdjęcia - wekowanie