Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Co przygotować w słoikach dla męża?

Wekowanie mięsa jest dość czasochłonne i skórka niewarta wyprawki, no chyba że sie wekuje większe ilości. Ale akurat klopsiki to by sie mogły rozleźć.

Re: wekowanie mięsa

Jeszcze raz prośba o wekowanie mięsa na kasia.pozdro@wp.pl -- kasia-74.fotosik.pl/albumy/197850.html

Re: wekowanie mięsa

podaję bardzo pewny bo od lat sprawdzony sposób wekowania mięsa: np."kotlety wieprzowe w wekach" schab opłukac pokroic na kotlety , lekko zbic , posolic,posypac pieprzem i obsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano.Gorące kotlety układac ścisło w słojach, pozostawiając

Jak wekować mięso???

Jak wekować mięso? Jaki jest proces wekowania i co jest potrzebne?

wekowanie mięsa

potrzebuj e zawekowac mieso w słoikach na wyjazd wakacyjny/pod namiot/...jak to zrobić i jakie mięso jest do tego najlepsze A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na zabranie domowego jedzonka...

A propos wekowania mięsa i zup.

Jak w temacie- moja mama jeszcze jakiś czas temu tym sie zajmowała- oboje z ojcem lubują sie w wypoczynku w leśnej głuszy w jakimś domku z kuchnią. Wiem od mamy, ze do słoika wkłada sie gotowe mięso z sosem (bez żadnej cebuli w sosie bo skiśnie), mocno zakręca i przez 2-3 dni po godzinie na wolnym

Re: Przetwory

Marisello ogromnie Ci dziekuję! Ja właśnie mam teraz taki problem że wszystko jest dla mnie za słodkie - skutek uboczny ciązowej diety cukrzycowej. A takie rozmemłane morele to juz w życiu robiłam, podobnie jak śliwki, jako sos do mięsa (BTW polecam - zwłaszcza jak w tym poddusić np. polędwiczki

Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania

Ja zupy mrożę w jednoosobowych porcjach i chyba nie ma takiej, która by się do mrożenia nie nadawała. Zupy na samych warzywach czasami po zagotowaniu przelewam do słoika, odwracam dnem do góry i stoją sobie w lodówce przez tydzień. Zresztą wiele rzeczy mrożę - wszelkie mięsa w sosach (gulasze

Re: Słoiczki Babydream z Rossmanna.

po co chemie dawać do słoiczków, przecież one są wekowane. tak jak przetwory które robisz w domu. Ja bym sie przyczepiła bardziej do składników, np. słoiczek marchewka ziemniaki i mięsko , to tego mięsa jest góra 10 % , nie wiem może taki jest wymóg, ale ma się takie wrażenie, że oszukane to

Czego dowiedziałyście się z forum e-mama?

Natchnął mnie wątek o otwartych kartonach z mlekiem:-) Ja się dowiedziałam, że można wekować mięso i jak to robić.

Re: Jak wekować mięso???

www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=wekowanie&btnG=Google+Search -- Od przybytku głowa nie boli.

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Dziękuję,logiczne-ma Pani rację a proszę mi jeszcze powiedzieć jak jest ze słoikami zakręcanymi ,bo czytałam ,zeby nie dokręcać na siłę (musi powietrze uchodzić?!).Uparłam się na piekarnik ponieważ chcę wekowac mięso a w piekarnik wejdzie mi duzo słoików.Wekowanie mięsa (3 dni-w sumie ok 4 godzin).

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko można wekować surowe(do połowy słoika zalewamy wodą +przyprawy)gotujemy min.pół godz.jeżeli uznasz że nie będzie miękkie można dłużej,jeżeli będzie twardawe można dogotować już po otorzeniu słoika.Najbardziej polecam usmażone,doprawione mięsko włożyć do słoika i zalać tłuszczem na którym

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko duszone (bez cebuli i innych warzyw) do słoików i pasteryzować trzykrotnie w odstępach ok.24h.Mięsko smażone (np. schabowy) - zalać smalcem i j.w.Metoda z dawnych czasów, kiedy nie miałam zamrażarki.

Re: Jakie jedzenie można do słoików ?

Duszone mięso, pulpety w sosie... ja akurat nie robiłam, ale teściowa "wekowała" tego rodzaju rzeczy z powodzeniem. -- Nigdy...!

Re: Jedzenie do słoiczków.

Mięso do słoików należy pasteryzować min 2 razy, tzn. zagotowujesz raz, zostawiasz na noc (kilkanaście godzin) w temp. pokojowej i pasteryzujesz drugi raz. Z tym że ja nigdy dla dziecka nie robiłam obiadów do słoika, mroziłam, wygodniej mi było i szybciej niż wekować. Ale w dawnych czasach kiedy

Re: Jedzenie do słoiczków.

świeże mięso gotuję i kroję na kawałki, porcjuję i wkładam do woreczka do zamrażalnika lub jak zupy i kasze pulpety na drugie danie wekuje na szybko tzn wlewam wrzące do słoików i odwracam do wystudzenia ale na max 4-5 dni (trzymam w lodówce). dla nas też tak nadmiary chomikuje. http

Re: Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

Rozumiem, że niektórzy wekują, ale ludzie pamietajcie- nie robi się domowych przetworów z mięsem, mozna się zatruć! Sloik z mięsem trzeba pasteryzować przynajmniej 2 razy (a więc tracimy kolejny dzień), a i to nie wiem, czy wystarczy. W wekach to mozna wziąć spaghetti napoli...

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Problem tylko jest taki, że jak potrawa z mięsem, to wekowanie nie wygląda już tak, że hop do słoika, zakręcić, odłożyć i już. Wekujemy sos chiński - żeby się nie załamać przy krojeniu wszystkich składników, robimy go wielki gar (z tymi wszystkimi pędami, bambusami, chińskimi grzybami itp), do

doskonale rozumiem

sama wyjezdzam za granicę, a dokładniej do belgii. na początku brałam tylko surowe mięsa - zamrozone - bez problemu wytrzymywały droge, i przyprawy. fajnie jest miec swieze obiady, ale niestety jest to czasochłonne. w tatmtym roku sie scwaniłam i wekowałam gotowe juz jadło - gulasz, bigos, fasola

Re: Czy WDPD robi dla studentów domowe jedzonko?

kuzynka robi swojej córce o potrójnym imieniu dwie lewe ręce - bigos, pulpety, mięso duszone wekowane etc. W zasadzie wekuje co jej do głowy przyjdzie i UWAGA hicior- wysyła jej to 1x na tydzień autobusem pks:) Ja bym wolała na suchym chlebie żyć niż żeby matka tydzień w tydzień wysyłała mi weki z

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Witaj proszę cię bardzo o podesłanie mi tych przepisów na wekowane mięsa na maila zbigniewferdek@gmail.com Znalazłem cię na wątku o chorwacji Jutro wyjeżdżamy Pozdrawiam Zbychu

Re: No i nie wzięłam weków na urlop.

, nieumiejętne wekowanie mięsa może doprowadzic do zatrucia jadem kielbasianym. Bezpiecznie jest wekowac warzywa- sosy do makaronu, leczo itp.

Re: Przechowywanie miesa i warzyw

Ja bym mroziła gotowane, tak jest najszybciej i najwygodniej. Wekowanie tak małych porcji to kupa roboty i osobiście uważam, że wekowanie w domowych warunkach mięsa nie jest bezpieczne. -- http://s2.pierwszezabki.pl/046/046350990.png?7478 http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgzzj6qhk3.png

jak wekować

Ponawiam moją prośbę o prosty i dokładny opis jak wekujecie mięsa czy inne potrawy.

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych warunkach to jest niewykonolne. To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absolutnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci.

Jak przechować dania obiadowe.

Witam:) Wczoraj mieliśmy z mężem gości. Został nam żurek, pulpety w sosie koperkowym oraz bitki wieprzowe w sosie własnym. Podpowiedzcie proszę, jak można je przechować? Mrozić? Ale sos po rozmrożeniu jest jakby zważony. Bardziej interesuje mnie wekowanie. Ale czy można mięsa w sosach? Na razie nie

Re: jedzenie na wakacje

A ja przy okazji tej bujnej dyskusji poproszę o prosty opis jak wekuje się mięsa.

Re: wekowanie zupy

Jeszcze jedno pytanie, czy leczo wekuje się z kiełbasą i mięsem, czy same warzywa?

Chcę gotować na długi zapas dziecku. Mrozić??

Hej. Nie umiem gotować, ale chciałabym zacząć robić dla dziecka. Proszę mnie nie krytykować jak napiszę coś głupiego, bo nie mam o tym żadnego pojęcia. Byliśmy na słoiczkach, ale chce mu robić swoje. Mam pare pytań: 1. Chodzi mi o to czy mogę ugotować mu papkę z mięsem i warzywami, powkładać w

Re: Co da się zawekować i jak?

To ja się zapytam o to leczo, bo tak czytam i wszędzie wekują same warzywa, bez mięsa. Czyli leczo do słoików bez mięsa, tak? Czy ktoś robi może inaczej? -- grubajadzia.blogspot.com

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Verka podała słuszne argumenty dlaczego wozi wekowane mięso, bo czesto zarzucano jako powod niby bezsensowne oszczedności.Hepik podkreslił,ze taki sposob przygotowania wymaga wiedzy i pracy . To jest prawda. Mysle,ze tę wiedzę verka powinna udostępnić na forum , bo może wiele osob skorzystać

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

> No napewno pół dnia nagotowałaś 14 obiadów dla 3 czy 4 osób :P W takie bajki to > ja nie uwierzę. Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działające jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposobów podać. Jeden wieczór na

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

wekowania (część zjadłam na bieżąco, część będzie na popołudnie późniejsze). I jakim cudem zatem w 30 minut, a niech będzie i godzinę robi się weki z mięsem na dokładkę na 10 porcji chociażby, hę????? A może ja jestem lewa z tym krojeniem czy jak? -- http://www.suwaczki.com/tickers/9nicpoqnnhed3fm8.png

Re: Wekowanie pod kocem a nakrętki do słoików

Niezamknięte słoiki przetrzymasz parę dni w lodówce, albo zawartość przełóż do pojemników i do zamrażalki. Ja wekuję leczo pod kocykiem, trzymam w spizarni ok roku i jest OK. Oczywiście bez mięsa i te słoiki z " zapadniętą zakrętką"

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

skarolina napisała: > Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działając > e jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposob > ów podać. Jeden wieczór na przygotowanie, wtedy trzeba postać chwilę w kuchni i > jeden wieczór

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Kiedy ja wekowałam mięso na urlop to spędzałam go pod namiotem . Wtedy nie było dyskusji o apartamentach , lodowkach czy klimatyzacji, bo były to czasy kiedy większość forumowiczow w optymalnej wersji chodziła z pieluchą / nie bylo pampersow/. Tak ze z perspektywy bardzo dawnych czasow

Re: Przetwory na zimę czyli jestem samolubną larw

Skoro wątek jedzeniowy to się wetnę:P Mam pytanie do wekujących. Zrobiłam bigos, tylko z kiszonej kapusty (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie), zawsze mroziłam, ale naczytałam się emamy i zły mnie podkusił, żeby jednak zawekować, coby miejsca w zamrażarce nie tracić. No i doopa. Proces wekowania

Re: raju, jakie bzdury

, że tylko zawekować i już. Jeśli nie są to mięsa peklowane to przechowywanie wekowanego w temp 100C (wekowanie przez gotowanie) mięsa jest to niestety trochę ryzykowne. -- JoShiMa Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.

Re: Papierówki

W moim domu, w czasach gdy jeszcze rosła jabłoń robiło się pyszne papierówki w całości wekowane w słoikach. Do dużego słoika wkładało się jabłka w całości, ze skórką, ogrodnikiem, tak jak je jabłoń urodziła. Ważne żeby jabłka nie były mocno dojrzałe i oczywiście były zdrowe. Jabłka zalewało się

Re: Dokumenty i upezpieczenie dla alergika

Wekowanie mięsa: najpierw gotuję mięso, najczęściej w połowie gotowania dodaje marchew ale to nie jest konieczne, jak juz sie ugotuje, to wsadzam do wyparzonych słoików (wieczka też wyparzam) i troche je upycham, zalewam tym co zostało z gotowania czyli tym miesnym rosołem, przynajmniej do połowy

Re: Mrozenie zupki z miesem - pytanie techniczne

ja mrożę same warzywa w pudełeczkach do mrożenia albo wekuję w słoiczkach po koncentracie. mięso dodaję na bieżąco (ze słoiczka gerbera, bo nie mam dostępu na zaufanego miesiwa).

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Re: obiady na wynos

Mięso w sosie możesz też wekować do słoików, potem jak znalazł otworzy sobie gulasz, zrazy, wieprzowinkę duszoną, to wszystko jest w google. Wpisz potrawy do wekowania i znajdziesz.

Re: "Wekowanie" zup

Poza lodówką, ale w chłodnym miejscu można przechowywać weki nie mające wewnątrz mięsa. Ja np. wekuję tak leczo - robię jesienia zapas na cały rok.

Re: przechowywanie "swoich" zupek

Zupki można wekować i przetrzymywać maksymalnie do miesiąca i bez mięsa oraz żółtka. W zamrażarce można przetrzymywać do pół roku. Mięso i żółtko dodać po rozmrożeniu

Re: wywar na zupę

przyprawy ,wekuję toto w słoikach i zawsze mam bazę pod zupę a nie bulionetki czy inne tam kostki:) Zakwasu na żurek w życiu nie robiłam ale pewnie na dniach spróbuję.Buraczany wyszedł mi rewelacyjny to żurek wyjdzie:) Aaaaa! mięsa do rosołu nie dodaję .Oskubuję dodaję uduszoną wątróbkę,cebulę przyprawy i

Re: na wyjeździe...

Już po ptakach, bo majówka zbliża się do końca ;-) .... My też "ufaliśmy" restauracjom. Zawsze da sie znaleźć coś jadalnego w menu. Ale nie o tym chciałam pisac, tylko a propos mięsa... Wekować można, ale trzeba wiedzieć, jak to się robi. Ważne, żeby mięso - po zamknięciu w słoiku

Re: Wekowanie...

Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży. Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby

wekowanie ryb

Kobitki, czy któraś z was wekowała wędzoną rybę? Mój małż przywiózł mi ostatnio zbyt duże zapasy - chodzi o węgorza, łososia, trewala no i makrelę. Nie przejemy tego na raz i tak się zastanawiam, czy jak zamknę mięso w słoiki, to będzie dobre? Wekowałam tak już wędzonki ze zwykłego mięsa i były

Re: glupie pytanie mam

z tym wekowaniem to ryzykowna sprawa, bo np. mięso wekuje się w specjalny sposób, dwa razy, warzywa krócej, owoce jeszcze krócej.... Ja mroziłam. Mniej roboty przy tym i bezpieczniej :) -- http://tiny.pl/3qgr Jest niedziela i ma być wesoło!

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Ja wekuję mięso, robię to ja, robi też moja mama. Mięso zawsze właśnie było zabierane na wczasy czy dawane nam w czasach studenckich. Mięso na długi okres czasu zawsze było pasteryzowane dwukrotnie, zawsze po godzinie. I naprawdę rzadko się zdarzało, żeby cokolwiek się z nim stało

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

> Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych > warunkach to jest niewykonolne. > To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absol > utnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci. Technologia

Re: jak to jest z obiadami?

, musi być odstęp 1 dnia, zupy wekuję). Kiedy mam drugie typu ziemniaki, mięso, surówka, to się od razu najadają.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

bo jadą pod namiot do puszczy, w góry na wędrówki z plecakiem, albo wlezą gdzieś do schroniska wysoko i przez tydzień tam zostaną, na rejs morski jachtem, na wyprawę na kamczatkę, albo dziecko na przykład toleruje jedynie mięso z eko królika który będzie niedostępny w danym miejscu? dwa ostatnie

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowa

zupy gotowałam co 2 dni, nigdy nie wekowałam, jak zupę robię na udkach to mam na drugi dzień do obiadu do kurczaka w potrawce albo risotto. drugie dania na szybko: pulpety wszelakie (ostatnio wołowe z uwagi na morgologie syna), mięso upieczone i zamrożone z sosem (wyciągam i zabielam), duże ilości

Re: Chorwacja oszczędnie

Południe Polski to jeszcze dzieli sie na zachód ,centrum(Ślask) i wschodnie południe. Czyli na razie nie ma się co rozpisywać ,gdzie i jak można zaoszczędzić. Jeśli dzieci miesożerne,sprawdza sie wekowanie(o ile takie umiejetności sie posiada) Mięso poporcjowane wcześniej ,zamrozone na kośc ,w

Re: "transport" jedzenia (miesa)

W siermiężnych latach 80-tych ubiegłego wieku (bosz, jak to brzmi...) mięso było na kartki. Pamiętam, że wyjeżdżając na miesiąc pod namiot, mój ojciec wekował mięso. Podsmażał, potem dusił i takie w sosie własnym wekował w słoiki. Powtarzał, że ważne by nie były z cebulą i śmietaną. Więc jak

Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowanie?

mrożenie zup- ale takich zmiksowanych. Czy macie jakieś metody na urozmaicone posiłki przygotowane wcześniej i- zamrożone? Wekowane? Inny sposób? Mam pomysł na zupy ale co z drugim daniem? Co Waszym zdaniem nadaje się na mrożenie? Pierogi- OK. Warzywa z mięsem- OK, Pulpety, gołąbki. Coś jeszcze? Będę

Re: jak się wekuje słoiki?

a sama zupę i warzywa (bez mięsa) tez muszę wekować kilka razy czy wystarczy raz? a jak raz to jak? a co z wekowaniem w stylu: wrzątek do słoika z pokrywką, a potem go do góry nogami? bo o takim sposobie tez gdzieś czytałam.

Re: Przetwory

, doskonałe na zimowe wieczory. Jak chcesz, mogę poszukać maminych przepisów. Potrzebny jest spirytus oraz butelka 3) przecier pomidorowy - jak się ma własne pomidory ;) Moja mama uciera je chyba maszynką do mięsa czy czymś takim. Pakuje w małe słoiczki i wekuje. Trochę słabsze niż sklepowy koncentrat, ale

Re: bardzo dziękuję i pozdrawiam :) n/t

Banito...a gdybym dodała cebulę..???...czy może zakazana do wekowanego mięsa???? w Twoich przepisach jej nie ma...a zatem..?

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: mięso z weka

Dodałam tylko soli, bo oczywiście przez tego Niemca nie kupiłam soli do peklowania. Po ugotowaniu podzielę na kawałki i zamrożę, bo nie chce mi się wekować 3 kolejne dni. Chyba mozna jeść na gorąco, zwłaszcza te śliwki uważam, bardzo nadają się wraz z sosem spod mięsa, do tego jakieś powiedzmy

Sa pasteryzowane, jak przetwory naszych babc

i przechowywane moga byc dlugo byle wlsaciwie - sucho i nie za cieplo pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających (wekowanie, peklowanie) przydatność do spożycia wydłuża się

Re: Do pamiętających PRL - relacje cenowe

latach małżeństwa. Wakacje zawsze spędzaliśmy pod namiotem- tam też gotoaliśmy,moja mama tydzień przed wyjazdem spędzała w kuchni i wekowała mięso, na miejscu kupowaliśmy tylko warzywa, owoce, pieczywo,całą resztę- ziemniaki, konserwy, butlę gazową, garnki targaliśmy ze soba. A i tak byliśmy jedynymi z

Re: Przechowywanie papek

Ja wekuję. Próbowałam wekować w tych słoiczkach po gotowych obiadkach, ale nie dało rady, one mają kiepskie nakrętki :/. Kupiłam takie zwykłe słoki, najmniejsze, 200 ml. Zrobiłam całą masę tych słoiczków - zupę z mięsem, a potem mała nie mogła tego jeść, bo dostała zatwardzenia ;) Część schowałam

Re: Bogemo, jesteś genialna!

Mięso to moze nie, ale moja koleżanka robi przetwory w zmywarce. Tzn.wekuje czy jak to się nazywa.Na programie 70st., z powodzeniem. Mikrofalowka mozna ułatwić sobie zdejmowanie skóry z pomidorów, papryki.

Re: Czy wykorzystujecie słoiczki ?

Wykorzystuję je na... pokarmy dla dzieci (a właściwie dla jednego dziecia). Domowej roboty (pokarmy, chociaż w sumie dzieci też ;-). Albo samo mięso, albo gotowe zupki, albo pojedyncze warzywa ugotowane. Wekować jest ciężko, bo te zakrętki rzeczywiście dziwne - kiedyś próbowałam wekować, połowa mi

Re: wekowanie

, zeby duzo pic - glownie wody, sokow. > czy mogę zawekować > gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się > mięso bez przypraw i dodatków? To jakies straszne rzeczy czytalas ;) Wekuje sie jak najbardziej z przyprawami. Za to nie polecalabym wekowania z cebula, czosnkiem

Re: Hotel typu HB - dla rodzin z dziecmi?

Jeśli jedziesz samochodem to wybierz fajny apartament , sprawdzone miejsce o ktorych tu na forum wielokrotnie pisano . Bierzesz pod uwage zabranie dla dzieci wekowane mięso na ich posiłki/ czy dla całej rodzinki/ plus wyjscie do knajpek na chorwackie swietnosci to bedzie najlepsze

Re: jak wekować

zupa, wlać wrzątek do wyparzonego słoika i mocno zakręcić, postawić do góry nogami i powinien zaskoczyć:) z mięs wekuję mielone, tzn robię tzw mielonkę... surowe mięsko doprawiam, sporo czosnku (bo lubimy), wkładam do słoika, zakręcam mocno i gotuję w garze jak konfitury... zależy jakiej

Re: wy tu gadu gadu, a ja...

ale pamiętasz, że taka połówka 3 dni najmarniej powisieć w chłodzie musi?? świeżo ubity wieprz jest niesmaczny. kiedyś podawałam przepis na wekowanie mięsa...może ci się przyda?? skórki można zasolić, albo na salceson przerobić..albo zmielić w maszynce i jeszcze smalcu wytopić.. -- prawda jest

Re: wekowanie???

Ja wekuje/wekowałam prawie wszystko. Owoce i warzywa sezonowe no i głównie mięsko.Dla M na wyjazdy. Choć i w domu czasem się przydało na szybki obiad ;) Z mięsem jest ten problem, że trzeba słoiki gotować trzy razy w odstępach 24-godzinnych. Ja na swoje "wytwory" daję 1/2 roku gwarancji

Re: Do Gat i Przetwornic pytanie

Ja tam niczego nie wekuję, ani nie pasteryzuję, ani nic a nic co uję... Na ten przykład grzybki, które w Polsce kupione są (albo i nazbierane!), najpierw przesmażone są w Polscei zamrożone w Polsce... - tak dojeżdżają do Francji, gdzie następuje roztopienie, ponowne przesmażenie, porcowanie i

jak się wekuje słoiki?

chodzi mi konkretnie o zupy z mięsem w słoikach? mama wyjeżdża z moim synkiem na 2tyg i chciałabym jej ułatwić życie i dać kilka słoików z zupą dla małego, tylko jak się je wekuje? w Kuchni Polskiej przeczytałam, że weki z męsem trzeba zagotowywać 3 razy w odstępach 24h !!!! nie ma jakiegoś

Re: do Capferret

Aż zajrzałam na GP i popatrzyłam sobie na "zagramaniczne dania do leczenia kompleksów i wielkoświatowego i imponowania takie jak bułeczki nadziewane pieczarkami czy wekowane mięso i zastanawiam się czym ty się na co dzień odżywiasz? Wbrew temu co ci się wydaje niewolnicze trzymanie się "

Re: idzie drugie..

gotowcach to też się nic nikomu nie stanie. Albo znajdź jakis bar - typu kuchnia domowa - na serio za porównywanlne pieniądze z samodzielnym gotowaniem da się coś dobrego kupić. Albo gotuj w sobotę i wekuj mięso - a na bieżąco tylko wrzucaj ryż czy makaron - to jest chwila. A co do prasowania - to ja

Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

w ciągu dnia same są sobie winne. Śpią bowiem w nocy, a obowiązki wtedy najbardziej się zbierają. Nie idź tą drogą i poświęć „jeden wieczór na przygotowanie, wtedy trzeba postać chwilę w kuchni i jeden wieczór na wekowanie”. Ponadto nie lękaj się – z czasem nabierzesz wprawy i

Przetwory, zapasy na zimę - robicie?

- zapas mięsa w zamrażarce, wędzonych wędlin, wekowanych mięs, smalców i kaszanek Co z tego dziś się jeszcze praktykuje? Dwadzieścia - trzydziesci lat temu to wszystko było normą, przynajmniej w moim rodzinnym domu. A u Was, jak było? Jak jest? Ja nie robię nic z tych rzeczy, kompletnie nic

Re: do Dasi - weki ;-)

CZR nie wierzę - Ty moje guru od gotowania i takie pytanie :) a na poważnie, wekuję mięsko i rosół. Mięsko wekuję w sosie własnym i ew. dolewam rosołku. Tak samo robię wek z rosołu, wywar i ew. miesko z zupy do słoika, bo moi jedzą (bez warzyw). Wekowałam pulpety (bez bułki tartej), rosół z mięsem

Re: jedzenie na wakacje

a ja się chciałam w tym temacie zapytać o wekowanie zupek, bo nigdy tego nie robiłam. Jak zawekuję zupę dla dziecka to: w jakiej temperaturze powinnam wek przetrzymywać i ile czasu taka zawekowana zupa wytrzyma? Dziecko ma dwa i pół roku, więc kupno gotowych słoików odpada (za małe porcje i

Re: wekowanie zupy

Pewnie że można - ja wkuję krupnik i leczo - a także fasolkę po bretońsku (grochówki nie gotuję) - wszystko przetrzymuje się bardzo dobrze. Krupnik i fasolkę taką gotową a jeśli chodzi o leczo ty bez mięsa. ja wekuję tak: wlewam zawartość w wyparzone słoiki, gotuję pod przykryciem - hmm samam nie

wekowanie, pasteryzacja

Tak, wiem, ten wątek przewijała się nie raz ale w żadnym temacie nie znalazłam odp na moje pytanie: czy można pasteryzować potrawy z sosem przyrządzonym z dodatkiem jogurtu lub chudej śmietany? Czy można wekować potrawy praktycznie bez tłuszczu, np gotowanego kurczaka? Pytam, ponieważ większość

Re: Co wam wybuchlo?

wekowałaś, nie peklowałaś :) Peklowanie to sposób konserwacji mięsa solą peklową -- Forum służy do prezentowania jedynie miłych i przyjemnych opinii. Niekoniecznie szczerych.

Re: co można zrobć w słoikach na wyjazd - wczasy?

W tym roku robiłam w słoikach: zupy (rosół i pomidorowa dla synów, kapuśniak dla nas) drugie dania (karkówka w sosie własnym, gulasz, bitki z łopatki). Regularnie wekuję też leczo. W ogóle przy okazji gotowania dość często odlewam zupę czy mięso w słoik i mam na czarną godzinę. Jeśli muszą

Re: wakacje w Chorwacji po raz pierwszy:)

Mając do dyspozycji tydzień i 4 tys złotych może po prostu wsiąść w samolot i po kilku godzinach od wyjścia z domu znaleźć się np na greckiej wyspie,mając w tej cenie przelot,spanie i wyżywienie,bez wekowania mięsa w domu. Jazda przez 3/4 Polski (a ten odcinek bedzie najbardziej męczący i

Zupy bez mięsa

Od czasu do czasu wekuje późną wiosną zupki z młodych warzyw,bez mięsa.Robię tego dużo i w zimie sa bardzo smaczne,solo lub jako dodatek do róznych wywarów. Ale wekowanie mięsnych zup i to na tak krótki okres chyba nie jest praktyczne. -- kwiecień-plecień

Re: "transport" jedzenia (miesa)

Jako wiekowy gotowacz muszę zwrócić na jedną rzecz uwagę.W słoikach można przechowywać,transportować gulasze,flaki,galarety,zrazy pieczeń,bigos,rosół z mięsem obrany z kości pod WARUNKIEM,że gotuje się 2 razy,dzien po dniu.Ja wekuję w piekarniku elektrycznym ,czyli wstawiam słoiki do zimnego

Re: a wekowanie owocow?

U mnie musiały max 4-5 dni, ale w dawnych czasach jak rodzice wymyślali wakacje pod namiotem to mama wekowała mięso na cały urlop. Spokojnie wytrzymywało. Kruffa

Re: Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo nieprzyjemna dyskusja

. Mięso w Chorwacji drogie a w Lidlu nie kupi, no chyba że jakieś wekowane lub z lodówki i nie za bardzo wiadomego pochodzenia. Czyli też konserwowane. Więc własne weczki czy sprawdzone kociołki i inne pudliszki pewniejsze. Sprawa najważniejsza - gotować mozna ale raz na jakis czas bo!!! Jak mówisz kupić

Re: Słoiczki

, kukurydza, później proste mieszanki marchew z groszkiem) + dobre mięso od lokalnego rzeźnika typu królik,polędwica i inne + dobra oliwa. Przygotowanie takiej zupki z mrożonki i drobno pokrojonego mięsa w opcji mrożenie (lub wekowanie) w porcjach zabiera mało czasu, wiesz co dziecku podajesz a po za tym

Re: zdrowe odzywianie

No jasne, ze są, tylko musisz wybierać raczej półprodukty. Serek homogenizowany możesz zrobić sama z owoców, twarogu, śmietany i miodu. To samo konfitura - zrobienie w rondelku zapasu konfitur na kilka dni zajmuje jakieś 10 minut, a nie trzeba się babrać z wekowaniem. Chleb na prawdziwym zakwasie

Sosy na zimę

z czego robicie (wekujecie) sosy do mięsa, pizzy itp. Tak by w zimie można szybko wyjąć ze słoika i przygotować danie.

Re: Jutro dzien gospodyni domowej

bryanowa-1 napisała: > no ja bym se na zapas narobiła tylko mi maz miesa 2 worki z fabryki przynosl i > mam zajebany zamrazalnik i z tego powodu prawie chora jestem:( Część u znajomych zamroź,a część zużyj na gulasze,gołąbki,pulpety,pasztety i....powekuj w słoikach:)Uwierz mi mięso

Re: bigos-taki do jedzenia -pomocy

Podobno trzeba gotować trzy razy po godzinie. Piszę "podobno" bo nigdy tego nie robiłam. Jakoś nie mam zaufania do wekowanych potraw w skład których wchodzi mięso. Gdy mam bigosu nadmiar to daję go do zamrażarki. -- http://www.madzik.pl/gify01/nowee/cloudangel1.gif

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - wekowanie mięsa

Zdjęcia - wekowanie mięsa